Karavaanarin keskustelufoorumi

Tekniikkakeskustelut => Matkailuvaunut => Projektit => Aiheen aloitti: RautaRisto - 7.11.2020 kello on 10:02

Otsikko: Retro-vaunun remontti aluillaan
Kirjoitti: RautaRisto - 7.11.2020 kello on 10:02
Nyt on mielenkiintoiset ajat edessä, kun aloitettiin vastikään vuosimallia -87 olevan Piccolon uudistaminen "tähän päivään". Ainakin tavoite on sellainen, että keväällä vaunumme on valmiina kalareissuillemme. Tavoite on tosiaan tehdä vaunusta vain kesäkäyttöinen, koska alkuperäiset eristyksetkään eivät ole kovin pakkasia kestävät. Kaikki tähän projektiin liittyvät työtavat purkuineen ja uusien rakenteiden tekemisineen ovat uutta, mutta hyvin haastavaa ja kiinnostavaa. Tässäpä tullaankin itse asian ytimeen. Olen seuraillut syksyn aikana keskusteluja, liittyen eri aiheisiin näistä remonttihommista. Olen joutunut toteamaan, että kaikkea en osaa ja siinä näyttää tulevan todella tärkeään rooliin alan harrastajat ja asiantuntijat, useat vuosikymmenien kokemuksella. Niinpä otin härkää sarvista ja rekisteröidyin "porukkaan" mukaan. Tulen varmaan kysymään hyviä neuvojanne moneen otteeseen remonttimme edistyessä. Toisaalta lupaan jakaa omia kokemuksiamme (rakas vaimoni ja minä), sitä mukaa kun niitä syntyy. Ajattelin jopa aloittaa oman blokin pitämistä, mutta... Oikeastaan ensimmäinen kysymys kuuluu, onko muilla kokemuksia perinteisen finnfoam-eristeen korvaamisesta ns. märkätilalevyllä. Tämä materiaalihan on itseasiassa sisäosaltaan finnfoamia, mutta molemmilla ulkopinnoilla sementtilaasti/lasikuitupinnoite, joka jäykistää levyn . Teimme retroon uuden etuseinän tällä materiaalilla. Liimaukset tehtiin Sikaflex 221 massalla ja Kiillon XPU:lla. Mielestämme onnistuimme hyvin. Nyt on etuseinän vanerointi seuraavana.

Otsikko: Vs: Retro-vaunun remontti aluillaan
Kirjoitti: jamseil - 7.11.2020 kello on 13:40
Miksi märkätilalevy jos pintaan tulee vielä vaneri?

Tuohan maksaa ja painaa monin kertaisesti finnfoamiin nähden.
Onhan se toki pelkiltään jäykempää, mutta kun levy liimataan alumiinin ja vanerin väliin 2k uretaanilla niin ei ehkä enää merkittävää hyötyä.
Otsikko: Vs: Retro-vaunun remontti aluillaan
Kirjoitti: RautaRisto - 7.11.2020 kello on 15:58
Kun kysyeessä oli vain vaunun etuosa lev. noin 2 m ja korkeus noin 1,5 m, niin en lähtenyt vertaamaan levyjen hintaa vaan muut seikat vaikutti valintaan. Kaikki runkopuut olivat pehmenneet purkukuntoon. Ainoastaan seinän ja katon nurkkalistat olivat kovaa puuta. Päätin jättää uudet mahdollisesti lahoavat runkopuut kokonaan pois ja tehdä koko seinä ko. levyllä. Harkitsin, että jäykkyys riittää ja ei varmasti seinä vety enää. ikkunasalvat ym. saan kyllä laitettua. Nyt seinä on vanerointia varten valmis ja on tosiaan riittävän jäykkä ja jäykkyys vielä paranee, kun kaasupullokotelon runkokehikko tulee seinää vasten. Hintaa seinän levyille tuli 64 e.
Otsikko: Vs: Retro-vaunun remontti aluillaan
Kirjoitti: Haapaniemen Paroni - 7.11.2020 kello on 15:59
Kuvat ois ok Thumb
Otsikko: Vs: Retro-vaunun remontti aluillaan
Kirjoitti: RautaRisto - 7.11.2020 kello on 16:10
Laitan kuvia heti kunhan pääsen tässä foorumin keskusteluhommassa kunnolla alkuun. Niinkuin tuossa omassa profiilissani on mottona "Tietä käyden tien on vanki- vapaa on vain umpihanki", niin usein tekee mieli kokeilla jotain omaa ratkaisua. Ei varmaan aina ole se paras ratkaisu. Mutta tässä projektissa ei tipahda korkealta, on sen verran halpa tuo remontin kohde.  Thumb
Otsikko: Vs: Retro-vaunun remontti aluillaan
Kirjoitti: jamseil - 7.11.2020 kello on 23:06
Kaikki runkopuut olivat pehmenneet purkukuntoon. Ainoastaan seinän ja katon nurkkalistat olivat kovaa puuta. Päätin jättää uudet mahdollisesti lahoavat runkopuut kokonaan pois ja tehdä koko seinä ko. levyllä. Harkitsin, että jäykkyys riittää ja ei varmasti seinä vety enää. ikkunasalvat ym. saan kyllä laitettua.
Nyt ymmärrän tuon levyvalinnan, kun jätit runkopuut pois. Thumb

Laita ensikerralla 2k uretaaniliimalla, sillä ne liimaa tehtaalla ja korjaamossa. 1k:lla kovettuminen ilmankosteuden läpäisemättömien levyjen välissä hidasta ja epävarmaa koska reunat kovettuu ekana. Levyn kastelu tietysti auttaa tuohon, mutta miten se vaikuttaa tartuntaan...
Otsikko: Vs: Retro-vaunun remontti aluillaan
Kirjoitti: RautaRisto - 8.11.2020 kello on 09:34
Tässä muutamia kuvia etuseinästä

(https://karavaanari.org/kuvat/1604819980.jpg)
Tässä valmiiksi märkätilalevyllä (Bauhaus: Tycroc 20 mm, 600 x 2600, 31,90E/levy)tehty seinä Seinä koostui kolmesta vaakaosasta+ molemmissa ylänurkissa pienistä osista. Liimaus suoritettiin kolmessa vaiheessa. Jokainen liimaus kuivui noin vuorokauden tuettuna laudoilla pikavingojen avulla. Liimana käytettiin Kiillon XPUtä ja Sikaflexin 221. Kaasupullokotelo edessä pienennetään, jolloin saadaan vaunun etuosaan tehtäville sängyille enemmän tilaa.
Toivottavasti kuvat ja tekstit on ymmärrettäviä. Tämä on nimittäin ensimmäinen kuvin varustettu "raportti" alkaneesta projektistamme. Toivon vielä kommentteja tulevaan vanerin liimaukseen hyviä neuvoja Teiltä joilla on kokemusta asiasta. Lähinnä millä liimalla/ massalla, mitä otettava huomioon jne.


(https://karavaanari.org/kuvat/1604820340.jpg)


(https://karavaanari.org/kuvat/1604820378.jpg)


(https://karavaanari.org/kuvat/1604820428.jpg)


(https://karavaanari.org/kuvat/1604820482.jpg)


(https://karavaanari.org/kuvat/1604820514.jpg)


(https://karavaanari.org/kuvat/1604820536.jpg)
Otsikko: Vs: Retro-vaunun remontti aluillaan
Kirjoitti: Yrjö - 8.11.2020 kello on 10:16
  Oletko lukenut täällä olevia monia projekteja?
    https://karavaanari.org/index.php/board,58.0.html
   Et varmaankaan kirjautuneena?
   Elen käyttäisi aiemmin kokeilemaani?
    https://karavaanari.org/index.php/topic,9392.msg481972.html#new
   Kokeilisin ehkä uretaanivaahtoliima a, tosin käyttöön sopivia hyviä liimoja on varmaankin paljon? Parasta vaikea määritellä, tulos riippuu paljolti liimaajasta.
Otsikko: Vs: Retro-vaunun remontti aluillaan
Kirjoitti: Haapaniemen Paroni - 8.11.2020 kello on 10:17
Siistin näköstä jälkeä Thumb
Otsikko: Vs: Retro-vaunun remontti aluillaan
Kirjoitti: RautaRisto - 26.11.2020 kello on 17:53
Nyt on keula saatu vaneroitua, sopivasti saatiin tehtyä ennen kylmempien ilmojen tuloa. Nyt pysyy mukavasti lämmöt sisällä. Täytyy ihmetellä, miten 33 vuotta vanha vaunu on säilynyt noin kuivana. Päästään seinien valmisteluun maalausta varten. Tarkoitus on maalata katto ja seinät. Pohjamaaliksi valittiin Tikkurilan Otex Akva. ja sitten pari kertaa Tikkurilan Lujaa pintaan. Ajatukset pyörii jo kovasti jääkaapin ja lämmittimen valinnoissa. Lämmittimeksi olemme ajatelleet Truman S2200 mallia. Mutta jääkaapin valinta näyttää olevan hankalampi valinta. Olen lueskellut noita keskusteluja täällä foorumilla ja vaikuttaa, että kaikilla merkeillä on ongelmansa. Paljon on puhetta mm. jäähtymisongelmista . Meillä on tarkoitus vaihtaa laitteiden paikkoja. Eli jääkaappi tulee lämmittimen vanhalle paikalle, mutta ylemmäksi kuin normaalisti. Ei enää vanhan polvet anna myöten kontata lattialla, niinkuin piti vanhaan kaappiin katsoessa. Ajatuksena on hyödyntää lämmittimen lattiassa olevaa raitisilma-aukkoa, josta johdan putkella ilman jääkaapin alaosaan. Samoin pakokaasun ajattelin ohjata vanhaan lämmittimen pakoputkeen. Mutta sitten tuo syntyvän lämpimän ilman pois johtaminen askarruttaa. Nyt vaunu on koko talven katoksessa niin lähellä seinää, etten pääse tekemään seinään aukkoa, joten ajattelin ensi vaiheessa laittaa kokeeksi ensi kesän ensimmäisille kalareissuille ainoastaan lämpimän ilman pois johtamisen kaapin yläosasta vaunun sisätilaan. Aika sitten näyttää, riittääkö tällainen, vai pitääkö sitten tehdä aukko seinään tai laittaa heti alkuunsa puhallin. Lukisin mielelläni kommentteja ja neuvoja Teiltä kokeneilta kaikista kirjoitukseeni ja suunnitelmiini liittyen. Laitan muutamia kuvia, miltä vaunun keulaosa nyt näyttää.https://karavaanari.org/Smileys/SoLoSMiLeYS1/thumb22.gif

(https://karavaanari.org/kuvat/1606404754.jpg)
Jotain hyötyä on kapeasta vaunusta, saa koko leveänä vaneroitua


(https://karavaanari.org/kuvat/1606405291.jpg)
Kaasupullokoteloa pienennettiin ja aukon reunaan laitettiin rst-u-lista, johon tiivistekkin vielä passasi hyvin.
Koteloa pienennetään molemmille sivuseinille tulevien sänkyjen vuoksi, saadaan riittävästi leveyttä sängyn päätyyn asti.


(https://karavaanari.org/kuvat/1606405421.jpg)
Ulkopuolella lista on niin leveä, että peittää tycrocilla pienennetyn aukon reunat.


(https://karavaanari.org/kuvat/1606405571.jpg)
Tähän aukon kohdalle tehdään Tycrocista + rimoista kotelo, joka sitten vaneroidaan
Otsikko: Vs: Retro-vaunun remontti aluillaan
Kirjoitti: tsahkali - 26.11.2020 kello on 19:34
Oletko miettinyt Kompurakaappia?
Otsikko: Vs: Retro-vaunun remontti aluillaan
Kirjoitti: RautaRisto - 26.11.2020 kello on 20:21
En ole, koska koko kaappiasiassa olen noviisi. Ei ole näistä muuta kokemusta, kuin yhden asuntoauton omistajana. Silloin kaappi pelasi ja muuten en ole ollut näiden kanssa tekemisissä. Nyt vain arveluttaa... Olen seuraillut käytettyjen kaappien markkinoita, mutta nyt on alkanut tuntumaan siltä, että taitaa olla viisainta ostaa uusi kaappi, jolloin kaapin toiminnan olettaisi olevan varmempaa, toki huoltoa ne vaatii uudetkin kaapit. Ihmettelen kyllä, kun muistelen sitä omaa auton kaappia, joka ihme kyllä toimi häiriöittä 11 vuotta ja kertaakaan ei nuohottu tai tehty muutakaan huoltoa. Eikös nuo uudet autoihin ja vaunuihin laitettavat kaapit ole poikkeuksetta absortiokaappeja?
Lukisin mielelläni lisää hyviä kommentteja ja vinkkejä hyvän luotettavan kaapin hankintaan. Thumb Thumb
Otsikko: Vs: Retro-vaunun remontti aluillaan
Kirjoitti: tsahkali - 26.11.2020 kello on 22:08
Eikös nuo uudet autoihin ja vaunuihin laitettavat kaapit ole poikkeuksetta absortiokaappeja?

Ei enää tänä päivänä, kohta varmaan ei ollenkaan.
Otsikko: Vs: Retro-vaunun remontti aluillaan
Kirjoitti: RautaRisto - 27.11.2020 kello on 07:10
Siis, tarkoititko, että absortiokaappeja ei ole tulevaisuudessa ollenkaan käytössä?
Otsikko: Vs: Retro-vaunun remontti aluillaan
Kirjoitti: jamseil - 27.11.2020 kello on 10:13
Tämmöiset erot tuli ekana mieleen. Eiköhän ne ole nuo molempien ekat +, jotka sanelee kumman valitset.

Kompura
+8-10 kertaa parempi hyötysuhde
-Vaatii ulkoista virtaa pidemmissä leiriytymisissä. Panelit, polttokenno tai agregaatti.
-Äänekäs

Absorptio
+Toimii myös kaasulla
+Hiljainen
+Yksinkertainen tekniikka, ei liikkuvia osia. Mahdollisesti halvempi ja kestävämpi?
-Huono hyötysuhde
-Kaasukäytössä vaatii puhdistusta
Otsikko: Vs: Retro-vaunun remontti aluillaan
Kirjoitti: tsahkali - 27.11.2020 kello on 10:36
Kompura
-Äänekäs

Tuo ei pidä paikkaansa.
Otsikko: Vs: Retro-vaunun remontti aluillaan
Kirjoitti: 99 - 27.11.2020 kello on 11:04
Tuo ei pidä paikkaansa.

Äänekkäämpi kuin absortiokaappi.
Otsikko: Vs: Retro-vaunun remontti aluillaan
Kirjoitti: tsahkali - 27.11.2020 kello on 11:33
Äänekkäämpi kuin absortiokaappi.

No, himpun verran.
Nekin, jotka väittävät Trumaa äänekkääksi, eivät taatusti häiriinny.
Otsikko: Vs: Retro-vaunun remontti aluillaan
Kirjoitti: jamseil - 27.11.2020 kello on 14:27
Tuo ei pidä paikkaansa.
Minusta pitää. ;D

Mitä kukin pitää äänekkäänä, mihin on tottunut ja mikä häiritsee.
Kotona olen tottunut että makuuhuoneessa on hiljaista, ei ole kohinaa ja kompuran päkätystä.

Kesällä yövyin autossa jossa Truma kohisi minimillä ja kompurakaappi päkätti metrin päässä, kyllä häiritsi. Laitos ei olut uusi, joten en osaa sanoa häiritsisikö uusi kompurakaappi.
En erityisemmin pidä hotellien ja laivojen ilmanvaihdon kohinastakaan, monesti noissa ei pysty puhallin nopeutta edes säätämään.
Otsikko: Vs: Retro-vaunun remontti aluillaan
Kirjoitti: RautaRisto - 27.11.2020 kello on 15:12
Kiitos hyvistä kommenteista Thumb
Kyllä se meillä näyttää kallistuvan tuohon absortiokaappiin. Vaikkakin on hyötysuhteeltaan todella huono verrattuna kompuraan, mutta meidän käytöllä se ei merkkaa niin paljoa, että se vaikuttaisi valintaan.
Vaunun käyttö on tosiaan muutama reissu kesällä Lappiin ja Norjaan kalaan. Tuommoseen pieneen retroon ei kannata lähteä hankkimaan akkukapasiteettia lisää, eikä paneelisysteemeitä.
Tosi hyviä neuvoja sain Teiltä Thumb
Raportoin myöhemmin, mihin ollaan päädytty kaapin hankinnassa.
Otsikko: Vs: Retro-vaunun remontti aluillaan
Kirjoitti: mike - 27.11.2020 kello on 15:23
Ei tuollainen arkkumallinenkaan varmaan olis huonompi vaihtoehto!
Otsikko: Vs: Retro-vaunun remontti aluillaan
Kirjoitti: tsahkali - 27.11.2020 kello on 15:58
Minusta pitää. ;D
Mitä kukin pitää äänekkäänä, mihin on tottunut ja mikä häiritsee.
Kotona olen tottunut että makuuhuoneessa on hiljaista, ei ole kohinaa ja kompuran päkätystä.
Kesällä yövyin autossa jossa Truma kohisi minimillä ja kompurakaappi päkätti metrin päässä, kyllä häiritsi.

Tänne ylöskin tulee aina kesällä turisteja, jotka sanoo,jotta ei voi nukkua, kun on niin valoisaa.
Olen koittanut sanoa, jotta laita silmät kiinni.   :D
Nykyiset kaapit on niin hiljaisia, että jos sellainen häiritsee, on paras pysyäkin kotona.
Lämmitin on sitten vähän sama kun se keskiyön aurinko....
Pahinta on kuitenkin turha meuhkaaminen kovasta äänestä, sellainen yleensä luo turhia ennakkoluuloja. 
Otsikko: Vs: Retro-vaunun remontti aluillaan
Kirjoitti: RautaRisto - 4.12.2020 kello on 17:25
Jääkaapin valinta ratkesi niin, että laitetaan vanha alkuperäinen kaappi takaisin, mutta eri paikkaan. Ilmanottoa ja pakokaasun ja muodostuvan lämmön pois johtamista olen suunnitellut. Ilmanotto hoituu lattiasta aukosta, joka aiemmin on toiminut Truman ilmanottoaukkona. Vedän taipuisan terässpiraalilla vahvistetun letkun tai kaksi kaapin alle. Kaappi tulee lattiasta noin puoli metriä ylös, ettei tarvitse kontata lattialla availlessa kaappia. Letkuihin pitää kuitenkin tehdä jonkinlaiset sulkuläpät ajon aikaiselle kaapin käytölle, ettei pöly tunkeudu letkuun. Ja vastaavasti laittaa jonkinlainen ilmanottokanava vaunun sisätilasta kaapille. Poiston ajattelin toteuttaa, aluksi ainakin käyttäen hyväksi Truman pakoputkea. Hyvän koteloinninhan tämä vaatii. Jos ei tunnu toimivan, lisään sitten pienen puhaltimen putken suulle.
Kun en ole tuon sähkötekniikan tuntija,minua arveluttaa puhaltimen vaatima sähkön kulutus. Miten kestää 80 Ah akku. Akusta tarvitaan kuitenkin käyttövirtaa vesipumpulle ja led-valoille, joita tulee arviolta kymmenkunta ja yksi led-nauha. Tosin käytämme vaunua ainoastaan jo aiemmin mainitsemillani kalareissuilla kesäiseen ja valoisaan aikaan. Näihin sähköjuttuihin toivoisin neuvoja/kommentteja, toki noihin kaapin asennussuunnitelmii ni myös. Thumb
Nyt on päästy ryskähommista "siistimpiin sisähommiin", eli seinät ja katto on valmisteltu pohjamaalausta varten ja siitähän se sitten jatkuu pintamaalauksilla. Pohjamaalaus tehdään Tikkurilan Otex Akvalla. Ja pintamaalaukseen samoin Tikkurilan Lujaa.
Laitan muutamia kuvia tässä vaiheessa. Toivottavasti ette pahastu, kun tämä meidän projektin kertominen on tällaista... mutta on vain niin mukavaa kertoa ja näyttää muillekin, miten Retro saa uuden elämän pikkuhiljaa. Thumb

(https://karavaanari.org/kuvat/1607094611.jpg)
Kaikki seinä- ja kattopinnat hiottiin, jotta pohjamaali tarttuisi paremmin


(https://karavaanari.org/kuvat/1607095102.jpg)
Tuossa katossa näkyvästä läiviennistä ajattelin johtaa jääkaapin muodostuvan lämmön ja pakokaasut ulos
Otsikko: Vs: Retro-vaunun remontti aluillaan
Kirjoitti: Erkki - 4.12.2020 kello on 18:11
Vaunusta tulee varmaan hieno, kunhan valmistuu.
Omassa Fendtissä on jääkaapin ilmastointi tehty suunnittelemallasi tavalla. Ilman sisääntuloa lattian läpiviennin kautta ja ulostulo katon läpiviennistä.
Otsikko: Vs: Retro-vaunun remontti aluillaan
Kirjoitti: RautaRisto - 4.12.2020 kello on 19:30
Kiitos kommentistasi Thumb
Hyvä, että samanlainen toteutus on jo käytössä ja todennäköisesti ihan toimiva ratkaisu Thumb
Otsikko: Vs: Retro-vaunun remontti aluillaan
Kirjoitti: 4ntti - 4.12.2020 kello on 19:39
Jääkaapin valinta ratkesi niin, että laitetaan vanha alkuperäinen kaappi takaisin, mutta eri paikkaan. Ilmanottoa ja pakokaasun ja muodostuvan lämmön pois johtamista olen suunnitellut. Ilmanotto hoituu lattiasta aukosta, joka aiemmin on toiminut Truman ilmanottoaukkona. Vedän taipuisan terässpiraalilla vahvistetun letkun tai kaksi kaapin alle. Kaappi tulee lattiasta noin puoli metriä ylös, ettei tarvitse kontata lattialla availlessa kaappia. Letkuihin pitää kuitenkin tehdä jonkinlaiset sulkuläpät ajon aikaiselle kaapin käytölle, ettei pöly tunkeudu letkuun. Ja vastaavasti laittaa jonkinlainen ilmanottokanava vaunun sisätilasta kaapille. Poiston ajattelin toteuttaa, aluksi ainakin käyttäen hyväksi Truman pakoputkea. Hyvän koteloinninhan tämä vaatii. Jos ei tunnu toimivan, lisään sitten pienen puhaltimen putken suulle.
Kun en ole tuon sähkötekniikan tuntija,minua arveluttaa puhaltimen vaatima sähkön kulutus. Miten kestää 80 Ah akku. Akusta tarvitaan kuitenkin käyttövirtaa vesipumpulle ja led-valoille, joita tulee arviolta kymmenkunta ja yksi led-nauha. Tosin käytämme vaunua ainoastaan jo aiemmin mainitsemillani kalareissuilla kesäiseen ja valoisaan aikaan. Näihin sähköjuttuihin toivoisin neuvoja/kommentteja, toki noihin kaapin asennussuunnitelmii ni myös. Thumb
Nyt on päästy ryskähommista "siistimpiin sisähommiin", eli seinät ja katto on valmisteltu pohjamaalausta varten ja siitähän se sitten jatkuu pintamaalauksilla. Pohjamaalaus tehdään Tikkurilan Otex Akvalla. Ja pintamaalaukseen samoin Tikkurilan Lujaa.
Laitan muutamia kuvia tässä vaiheessa. Toivottavasti ette pahastu, kun tämä meidän projektin kertominen on tällaista... mutta on vain niin mukavaa kertoa ja näyttää muillekin, miten Retro saa uuden elämän pikkuhiljaa. Thumb

(https://karavaanari.org/kuvat/1607094611.jpg)
Kaikki seinä- ja kattopinnat hiottiin, jotta pohjamaali tarttuisi paremmin


(https://karavaanari.org/kuvat/1607095102.jpg)
Tuossa katossa näkyvästä läiviennistä ajattelin johtaa jääkaapin muodostuvan lämmön ja pakokaasut ulos
Kuulostaa vähän hasardilta. Joku kun unohtaa läpän kiinni ajon jälkeen niin vaunusta voi loppua yöllä happi   Thumbd Mahdollinen kaasuvuoto pitäisi myös päästä tuulettumaan aina alakautta ulos - myös ajon aikana.
Otsikko: Vs: Retro-vaunun remontti aluillaan
Kirjoitti: Erkki - 4.12.2020 kello on 20:22
Kiitos kommentistasi Thumb
Hyvä, että samanlainen toteutus on jo käytössä ja todennäköisesti ihan toimiva ratkaisu Thumb

Oleppa hyvä.

Todettakoon vielä tämän Fendt vaunun olevan 2020 mallia. Joten ei mikään menneentalven ratkaisu ole kyseessä. Peukku täältä, jotta onnistut jääkaappiasennuksen kanssa.  ;)
Otsikko: Vs: Retro-vaunun remontti aluillaan
Kirjoitti: RautaRisto - 4.12.2020 kello on 20:41
Meillä on käytössä tällaisissa kriittisissä mm. vaunun käyttöön liittyvissä asioissa ns. tsekkilista, joka käydään läpi AINA  lähdettäessä liikkeelle ja myös asetuttaessa paikalleen. Totuimme tällaiseen käytäntöön jo aikoinaan asuntoauton käytössä 10 vuoden kokemuksella. Tätä suosittelen! Thumb
Vuodon sattuessa, vaunun ollessa parkissa,  kaasu pääsee esteettä "valumaan" samaa letkua myöten ulos vaunun alle. Vuodon sattuessa ajon aikana, mahdollisen vuotokaasun kyllä tunnistaa vaunuun mennessä, ja onhan vaunussa toki muitakin ilma-aukkoja.
Mutta aivan aiheellinen kommentti 4ntilta Thumb
Otsikko: Vs: Retro-vaunun remontti aluillaan
Kirjoitti: 4ntti - 4.12.2020 kello on 22:21
Meillä on käytössä tällaisissa kriittisissä mm. vaunun käyttöön liittyvissä asioissa ns. tsekkilista, joka käydään läpi AINA  lähdettäessä liikkeelle ja myös asetuttaessa paikalleen. Totuimme tällaiseen käytäntöön jo aikoinaan asuntoauton käytössä 10 vuoden kokemuksella. Tätä suosittelen! Thumb
Vuodon sattuessa, vaunun ollessa parkissa,  kaasu pääsee esteettä "valumaan" samaa letkua myöten ulos vaunun alle. Vuodon sattuessa ajon aikana, mahdollisen vuotokaasun kyllä tunnistaa vaunuun mennessä, ja onhan vaunussa toki muitakin ilma-aukkoja.
Mutta aivan aiheellinen kommentti 4ntilta Thumb
Teillä on, vaunun seuraavalla käyttäjällä ei välttämättä ole. Sen takia kaikki tuollaiset turvallisuuteen liittyvät asiat kannattaa miettiä huolella.

Minulle ei ihan selvinnyt mikä sen sulkuläpän idea on? Ei sellaisia vanhoissa vaunuissa normaalistikaan ole eikä sieltä nyt pahemmin pölyä sisään tule. Alapuolelle tulevilla ilmanohjaimilla voi vielä vaikuttaa pyörteiden syntyynkin joten liekkikään ei herkästi sammu vaikka rekka tulisi vastaan.
Otsikko: Vs: Retro-vaunun remontti aluillaan
Kirjoitti: RautaRisto - 5.12.2020 kello on 07:20
Hyviä huomioita Thumb
Mitä luulet, löytyykö vielä tällä hetkellä 33 v vaunullemme seuraava käyttäjä? Ei olla tosiaan sellaista mahdollisuutta otettu edes huomioon. Kyllä Retro on nyt loppusijoituspaikas saan. Ja jos niin hullusti kävisi, että vaunu joutuisi vieraiden käsiin, niin mukana olevien käyttöohjeiden mukaan toimiminen on suositeltavaa, mutta ei pakollista. Vrt. Korona-suositukset ::)
Sen verran on tällä vaunulla tullut kokemusta pölyävillä sorateillä ajelusta, että päätimme laittaa ajonaikaiset sulut nimenomaan jääkaapin ilmanottoaukkoon.
Odottelen kommentteja/ neuvoja tuohon aiemmin kertomaani akun kuormitettavuuteen. Thumb
Otsikko: Vs: Retro-vaunun remontti aluillaan
Kirjoitti: Yrjö - 5.12.2020 kello on 08:25
  Tuossa Spritessä oli uutena jääkaapin alla lattiassa ehkä n. 10*30 cm. reikä. Kyllä sieltä vähäsen pölyä tuli, ei haitannut, kun tämä yksilö pitää joka vuosi irroittaa nuohoamista varten. Muutin ilman oton seinään siksi että, pääsee paineilmalla puhaltamaan palopäähän, kun se välillä palaa huonosti polttimelle tippuneen ruosteen vuoksi. Haaveilin myös katolle tuuletuksen tekemisestä, mutta kun yläkaapin olisi joutunut rikkomaan, en sitten tehnyt. Se kyllä luonnonlakien mukaan toimisi paremmin, kun tämä kahden seinässä olevan luukun systeemi. Kunhan kanavat on jotain 300+ neliö cm..
  Meillä on ajonaikainen lataus toiminut hyvin suoraan laturilta, 13-piikkisen pistorasian kautta. Noin 10 v. vuoteen ei ole tarvetta verkkovirralle ollut, paitsi kotona.
Otsikko: Vs: Retro-vaunun remontti aluillaan
Kirjoitti: 4ntti - 5.12.2020 kello on 08:42
Hyviä huomioita Thumb
Mitä luulet, löytyykö vielä tällä hetkellä 33 v vaunullemme seuraava käyttäjä? Ei olla tosiaan sellaista mahdollisuutta otettu edes huomioon. Kyllä Retro on nyt loppusijoituspaikas saan. Ja jos niin hullusti kävisi, että vaunu joutuisi vieraiden käsiin, niin mukana olevien käyttöohjeiden mukaan toimiminen on suositeltavaa, mutta ei pakollista. Vrt. Korona-suositukset ::)
Sen verran on tällä vaunulla tullut kokemusta pölyävillä sorateillä ajelusta, että päätimme laittaa ajonaikaiset sulut nimenomaan jääkaapin ilmanottoaukkoon.
Odottelen kommentteja/ neuvoja tuohon aiemmin kertomaani akun kuormitettavuuteen. Thumb
Laske laitteiden ottama teho (W) yhteen ja jaa jännitteellä niin saat käytetyn virran. Sen suhteuttaa sitten ajallisesti tuohon 80Ah akkuun huomioiden että akusta kannattaaa ottaa ulos ehkä ~60Ah niin saat käsityksen kauanko akku riittää
Otsikko: Vs: Retro-vaunun remontti aluillaan
Kirjoitti: RautaRisto - 5.12.2020 kello on 09:49
Kiitos 4ntti Thumb
Pitääpä alkaa laskeskelemaan, miten tuo akku riittää.
Otsikko: Vs: Retro-vaunun remontti aluillaan
Kirjoitti: Hesus - 5.12.2020 kello on 10:09
itse ainakin kokeilisin ensin ilman niitä läppiä.

Sitten jos (siis kun) pölyä ei tule häiriöksi asti niin antaa olla ilman. Ihan turhat, vain lisää työtä ja räjähdysriski.

Skenaario: kaasu alkaa vuotaa eikä pääse ulos, auto on kytkettynä, lyöt auton tulille ja auto alkaa ladata vaunun akkua, huono kontakti ja sitten ei olekaan enää koukussa kuin vaunun runko.

Tietysti epätodennäköistä, mutta kyllä siihen ihan perusteet on miksi se kaasuvuotoreikä pitää pohjassa olla.

Otsikko: Vs: Retro-vaunun remontti aluillaan
Kirjoitti: RautaRisto - 5.12.2020 kello on 12:00
Joo, tosi on.
Voin rakentaa niin, että jätän sulkupellin välistä pois. Kytken letkun suoraan lattiassa olevan aukon päällä olevaan lähtökaulukseen. Onhan siinä matkaa kaapin alaosaan pölyllä "kiivetä" noin 0,7 metriä. Voidaan edetä vaiheittain ja seurata, miten käyttäytyy.
Otsikko: Vs: Retro-vaunun remontti aluillaan
Kirjoitti: RautaRisto - 7.12.2020 kello on 11:59
Kalastus ja Korona ;D
Jos meillä ei harrastettaisi kalastusta, niin kotivesillä kuin kauempanakin, nimenomaan Lapissa, meillä ei olisi Retroa. Retro hankittiin muutama vuosi sitten Lappiin suuntautuvia kalareissuja varten, kun telttamajoitus ei ole enää meikäläisille ollenkaan houkutteleva vaihtoehto.
Ja jos nyt ei olisi meneillään tämä Korona-pandemia, ei meilläkään olisi nyt tätä ajankuluksi ja mielen virkistykseksi aloitettua remppaprojektia. Ja siinähän samalla saa vanha Retro uuden elämän Thumb
Homma on vain niin koukuttavaa, että välillä tuntuu jo, että valmistuukohan liian aikaisin. Joka vaiheessa on omat haasteensa ja välillä saa suunnitella ja hakea hyviä kokemusperäisiä vinkkejä. Ja toivottavasti omilla jutuillaankin  voi antaa jollekin jotain...
Nyt on ajankohtaista pintamaalien värisävyjen valinta. Pohjat tosiaan maalattiin Tikkurilan Otexilla. Pieni mohair-tela on kätevä tähän hommaan. Ajatuksena on seinät maalata jollain siniharmaaseen menevällä puolihimmeällä sävyllä ja katto hivenen astetta vaaleammalla. Kalusteväreistä ei ole vielä muuta ajatusta kuin ovet ja laatikostot voisivat olla korkeakiiltoisia valkeita. Uusia kalusteita laitetaan mahdollisimman vähän. Yläkaapit jätetään pois kokonaan. Ainoastaan vessaan jää yläkaapit. Yhdellä korkealla vaatekaapilla ulkovaatteita varten pärjäämme. Muuten laitamme muutaman alakaapin. Joten puhdasta seinäpintaa jää näkymään poikkeuksellisen paljon verrattuna tehdassisustuksiin.
Oveen pitäisi myös saada uusi väri. Kirjoitelkaa, mitä vain maalauksiin ja sävyihin liittyen, olisi tosi mukavaa lukea ajatuksianne ja kenties ehdotuksiannekin Thumb


(https://karavaanari.org/kuvat/1607334507.jpg)


(https://karavaanari.org/kuvat/1607334561.jpg)
Otsikko: Vs: Retro-vaunun remontti aluillaan
Kirjoitti: RautaRisto - 20.12.2020 kello on 08:36
Pari kuukautta on vierähtänyt Retron kimpussa. Sopivasti ennen joulun pyhiä saatiin projekti hyvään vaiheeseen. Maalaushommat on nyt valmiina ja lattiassakin on uusi vinyylimatto. Rullalla ollut matto on vielä lattiassakin hieman aalloilla, joten se saa "oleutua" vapaasti paikallaanjonkun aikaa ennenkuin kiinnitetään reunoiltaan hakasilla. Pyhien jälkeen sitten aloitetaan keulaan kaasupullokotelon tekeminen. Runko tehdään puurimoista ja levytetään tycroc-levyllä ja päälle tulee koivuvaneri. Kotelosta tulee huomattavasti alkuperäistä kapeampi, jotta molemmille sivuille saadaan mahtumaan sängyt. Toki keulasta hivenen kavennettuna.
Värisävyt onnistuivat hyvin alustavien ajatusten mukaisesti. Seinät tuli hivenen siniharmaalla ja katto astetta vaaleammalla. Kalusteiden suunnittelu on jo kovasti ajatuksissa. Materiaaliksi olen ajatellut koivuvaneria eri paksuuksilla. Jos teillä on kokemuksia vanerin käytöstä kalusterungoissa ja ovissa, niin kertokaa kokemuksia. Kaikki kokemusperäiset vinkit ja neuvot otan kiitoksin vastaan.
Rauhallista ja Leppoisaa Joulun aikaa kaikille alan harrastajille kaikissa muodoissaan Thumb

(https://karavaanari.org/kuvat/1608445805.jpg)


(https://karavaanari.org/kuvat/1608446048.jpg)


(https://karavaanari.org/kuvat/1608446159.jpg)

Otsikko: Vs: Retro-vaunun remontti aluillaan
Kirjoitti: Erkki - 20.12.2020 kello on 09:39
Ei mut hei. Tästähän valmistuu ajan kanssa hieno vaunu. Hyvää työtä olet tehnyt tähän asti. Eikun mukavia hetkiä tästä eteenkin päin projektisi kanssa.

Hyvää Joulua ja Uutta Vuotta 2021.  Thumb
Otsikko: Vs: Retro-vaunun remontti aluillaan
Kirjoitti: Tarvasjoki - 20.12.2020 kello on 10:08
Kyllä matto kannattaa liimata muuten voi ruveta aaltoilemaan ajan kanssa jos vaikka venahtaa.
Otsikko: Vs: Retro-vaunun remontti aluillaan
Kirjoitti: RautaRisto - 1.01.2021 kello on 22:31
Joulun pyhät maltoin pysyä pois Retro-työmaalta, mutta eilen jo petti hermo ja piti aloittaa kaasupullokotelon rungon teko. Puretun  parisängyn patjanalusrimat pääsivät uuteen käyttöön rungon tekemisessä.  Seuraavana lämmöneristeeksi laitan 20 mm Tycros-levyt ja päälle 4 mm koivuvaneri.  Viime kesänä tein muottivanerista kuvissa näkyvän telineen kaasupullolle entisen ruostuneen lattarautahäkkyrän tilalle.  Nyt ko. teline taitaa olla ainut entinen vaunusta purettu kampe ( jääkaappia lukuunottamatta), joka pääsi uuteen koteloon.  Vanha nahkainen vyö sai uuden käyttötarkoituksen pullon paikallaan pitämisessä.

(https://karavaanari.org/kuvat/1609532761.jpg)
Aloitus se on aina se vaativin vaihe, niin tässäkin

(https://karavaanari.org/kuvat/1609532885.jpg)
Tässä se nyt on valmiina

(https://karavaanari.org/kuvat/1609532935.jpg)
Sängyt mahtuvat molemmille sivuille, tosin jalkopäästä kotelon mitalta kavennettuna, mutta ei haittaa  ;D
Otsikko: Vs: Retro-vaunun remontti aluillaan
Kirjoitti: Yrjö - 2.01.2021 kello on 07:57
  Hyvää rakennusnuotta -21 ! Tänä vuonnahan projekti valmistuu.
  Joskus viime vuosituhannella tein keikkabussiin kaasupullokotelon sisään. Silloin tartti tehdä aika iso reikä lattiaan, kokoa en muista.
  Hyvin tuulettuvahan on tuossa Spritessä ulkona oleva kaasupullokotelokin on.
Otsikko: Vs: Retro-vaunun remontti aluillaan
Kirjoitti: Erkki - 2.01.2021 kello on 08:16
Yrjön kommenttiin viitaten. Miten kaasupullokoteloon aiot järjestää tuuletuksen?
Otsikko: Vs: Retro-vaunun remontti aluillaan
Kirjoitti: RautaRisto - 2.01.2021 kello on 09:12
Hoksasin vasta sitten kun olin jo laittanut nuo kuvat  katsottavaksenne, että jäi tuo kuvissa näkyvä finnfoam paikalleen juuri tuon tuuletusreiän kohdalle. Sen verran tulee aukosta kylmää sisään, että saa olle suljettuna ensi kesään saakka Thumb
Hyvä vain, että huomasitte. Tämähän on juuri tämän foorumin pointti, että annetaan ja saadaan, kukin vuorollaan. Thumb
Lähden tästä laittelemaan eristelevyjä, palataan taas kun on aihetta Thumb
Otsikko: Vs: Retro-vaunun remontti aluillaan
Kirjoitti: RautaRisto - 3.01.2021 kello on 12:55
Kovia ennustettuja pakkasia odotellessa, pitää yrittää tehdä vaunu mahdollisimman lämmönpitäväksi.  Sain nyt tuon kaasupullokotelon levytettyä tuolla Tycroc-levyllä.  On muuten mahtava materiaali, jos on tarvetta saada jäykkyyttä rakenteeseen.  Leikkaus onnistuu parhaiten kuviosahalla (puuterällä) ja liimauksen olen tehnyt Sikan 221 massalla. Tuossa on sitten hyvä pohja laittaa vanerit päälle.

(https://karavaanari.org/kuvat/1609670529.jpg)
Levyjen liimaus vaatii malttia, kaikkia kappaleita ei voi liimata samalla kertaa.  Ilman noita pikavingoja työ olisi huomattavasti hankalampaa, tai ainakin joutuisi käyttämään ruuveja. Sekin kyllä onnistuu tuohon materiaaliin sellaisilla leveäkantaisilla levyruuveilla, jotka voi sitten poistaa liimauksen jälkeen, niin eivät jää sitten "kantamaan" vanerin alle.

(https://karavaanari.org/kuvat/1609671046.jpg)
Vippaskonsteja joutuu käyttämään, joka paikkaan ei vingat sovellu ja laudoilla ja erilaisilla puupalikoilla saa isommalta alalta tuennan levyyn.

(https://karavaanari.org/kuvat/1609671224.jpg)
Levytys valmiina vanerointia varten
Otsikko: Vs: Retro-vaunun remontti aluillaan
Kirjoitti: RautaRisto - 9.01.2021 kello on 12:48


(https://karavaanari.org/kuvat/1610184778.jpg)
Hyvissä ajoin jo kesällä, kun päätimme alkaa antamaan uutta elämää vanhalle vaunuvanhukselle, rakensimme sille "uuden kodin".   Vaunu on vesi- ja lumisateilta suojassa, mutta pakkanen on otettava huomioon töitä tehdessä.  Nyt on remontti sillä tavalla hyvässä vaiheessa, että kovimpien pakkasten aikaan voidaan lämmitin sammuttaa ja keskeyttää työt ja ootella lämpimämpiä ilmoja.  Lämmönlähteenä on 2 kW rakennuspuhallin.  Kun lämpötila laskee noin 15 asteen pakkaselle, on parempi pysytellä työmaalta pois ja keskittyä tulevien työvaiheiden suunnitteluun.  Kun maalasin tuota kaasupullokoteloa, niin panin merkille, että maalauksessa syntyy  runsaasti kosteutta vaunun sisälle. Vähän kiirettä piteli saada maalaukset tehtyä ennen kuin pakkaset alkoi kiristymään.  Nyt vaunussa on sisälläkin ulkolämpötila, eli reippaasti pakkasta!  Nyt aletaan suunnitella kalusteita.  Kalusteiden sijoittelu on jo valmiina.  Tarkoitus on tehdä kaikki kalusteet itse.  Materiaaliksi on valikoitunut 12 mm koivu- tai havuvaneri.  Tuollainen kuvan mukainen pinnoitettu vaneri on harkinnassa.  Jos vain Teillä kellään on kokemuksia yleesäkin kalusteiden tekemisestä ja materiaalivalinnois ta, niin mielellään lukisin kommentteja ja neuvoja.

(https://karavaanari.org/kuvat/1610186100.jpg)
Kaasupullokoteloa pienennettiin leveyssuunnassa noin 400 mm. Näin saatiin molemmille sivuille tuleville sängyille kätevästi lisätilaa.

(https://karavaanari.org/kuvat/1610186386.jpg)
Tälle seinälle tulee ikkunoiden väliin oikealle puolelle henkarikaappi ja sen viereen vasemmalle puolelle jääkaappi pöytätason korkeudelle, niin ei tartte sitten kyykistellä lattiatasolle.  Ilmanotto tulee lattiassa olevan vanhan lämmittimen ilmanottoaukosta.  Poisto tulee samoin vanhan lämmittimen pakoputken kautta.  Saa sitten nähdä toimiiko miten. Varasuunnitelmana on tarvittaessa lisätä yläosaan putken suulle puhallin  ja vielä tarvittaessa ruveta tekemään aukko seinään.  Vasemman puoleisen ikkunan kohdalle  tulee noin 700 mm leveä keittotaso + allas.  Takaosaan nurkkaan jää alkuperäiselle paikalle akku ym. sähkölaitteet. Muutamia vetolaatikoita sijoitetaan sopivasti tälle alueelle.  Takaosaan laitetaan vesisäiliö.  Vessaan tulee porttipotan tilalle kasettivessa, sille löytyi hyvä sijoitusratkaisu. 

(https://karavaanari.org/kuvat/1610187017.jpg)
Oven vasemmalle puolelle laitetaan Truman S 2200 pistelämmitin.  Ilman otto tulee lattiasta ja poisto seinällä kuvassa näkyvien jomman kumman aukon kautta.  Lämmittimen vasemmalle puolelle saadaan vielä yksi kaappi, jonne laitetaan lankakorit oven taakse. Etuosaan tehdään erilliset sängyt 700 mm x 1800 mm. Isompia ei voi tehdä, mutta noilla kyllä pärjätään.  Näillä näkymin yläkaappeja ei laiteta ollenkaan.  Etosaan sänkyjen väliin tulee kiinteä pöytä, joka lähtee kaasupullokotelon seinästä.  Kotelon kannen päälle laitetaan kaareva vaunun sivuille kapeneva taso.
Etuosaan katon keskelle pöydän päälle tehdään alaslaskettu katto noin 20 mm välillä katosta.  Tarkoitus on laittaa tähän ledejä ja lähelle ulkoreunoja led-nauha, joka antaa epäsuoraa valaistusta kattoon ja seiniin.
Tällaiset on suunnitelmat.  Muutaman kuukauden päästä sitten nähdään, miten suunnitelmat ovat toteutuneet

(https://karavaanari.org/kuvat/1610188933.jpg)
Tällainen vaneri on suunnitelmissa kalusteiden runkomateriaaliksi.  Tätä ei tarvitse pintakäsitellä.  Toinen puoli on valkoinen ja toinen puoli harmaa.  Sisus on havuvaneria.  Onko kellään kokemusta tämän käytöstä yleensäkin.
Otsikko: Vs: Retro-vaunun remontti aluillaan
Kirjoitti: Erkki - 9.01.2021 kello on 13:27
Hyvin on projekti edennyt. Pitääkö vaunu tyyppihyväksyttää katsastuskonttorill a rempan päätyttyä?
Otsikko: Vs: Retro-vaunun remontti aluillaan
Kirjoitti: Lerssinen - 9.01.2021 kello on 14:30
Miksi ?
Otsikko: Vs: Retro-vaunun remontti aluillaan
Kirjoitti: RautaRisto - 9.01.2021 kello on 14:41
Tuohonpa en osaa vastata. Olettaisin, että ei, mutta viisaammat ja kokeneemmat varmaan osaisivat kertoa.  Painohan on sellainen juttu, mitä täytyy yrittää pitää kurissa.  Seuraavassa katsastuksessa viimeistään nähdään, onko paino pysynyt maksimissaan alkuperäisenä.
Painon kevennystä tulee märän etuseinän tilalle tehdystä uudesta seinästä ja kalusteita vähennetään alkuperäiseen nähden mm. kaikki yläkaapit jää pois.  Tosin alkuperäiset rakenteet olivat kennorakenteista materiaalia, ja nyt uudet tulee pääosin mainitsemastani vanerista.
Muuten, viime kesänä ihmettelinkin mielestäni kovin suurta aisapainoa.  Etuosan seinä ja kaasupullokotelon seinät varmaankin aiheuttivat lisäpainoa yllättävän paljon. Thumbd
Otsikko: Vs: Retro-vaunun remontti aluillaan
Kirjoitti: Erkki - 9.01.2021 kello on 14:57
Miksi ?

Sen takia kysyin, kun en itse tiedä. Sinulla taitaa olla tietoa, kun et kieltävästi kommentoinut?
Otsikko: Vs: Retro-vaunun remontti aluillaan
Kirjoitti: kimi - 9.01.2021 kello on 14:59
Yleensä ei edes ovea avata katsastuksessa. Jarrudyno ja valot katsotaan, joskus jopa mennään alle katsomaan rungon kunto. Punnituksen kannattaa tehdä muualla, jos paljon yli otteen niin mennä hankalaksi
Otsikko: Vs: Retro-vaunun remontti aluillaan
Kirjoitti: Ossi66 - 9.01.2021 kello on 15:15
Normaali vuosikatsastus, niin ei konttoria painot kiinnosta ja mitään ei ole muuttunut miksi olisi jotain tarvis muutoskatsastaa.
Joskus oon kysynyt painoa, niin ovat kehoittaneet ite katsomaan lukemat näytöltä. 😉
Otsikko: Vs: Retro-vaunun remontti aluillaan
Kirjoitti: Lerssinen - 9.01.2021 kello on 15:36
Käyttötarkoitus ei muutu miksikään joten mitään ongelmaa ei ole eikä tule, korkeintaan liikenneturvallisuu s tällä työllä paranee jolloin pitäisi saada alennusta vakuutusmaksuista.
Otsikko: Vs: Retro-vaunun remontti aluillaan
Kirjoitti: RautaRisto - 9.01.2021 kello on 16:53
Näin arvelinkin, mutta parempi vastata varovasti kun ei ole aiempaa kokemusta juuri tuohon kohtaan.  Pari kertaa olen tuota Retroa käyttänyt katsastuksessa.  Kun viimeksi käytin, kysyin katsastusmieheltä tuosta painojutusta, kun oli jo silloin mielessä nämä meneillään olevat hommat.  Varoitteli vaan tekemään muutoksia niin, että paino ei nousisi merkittävästi yli otteessa mainitun.  Kylläkin muuten tutki aika tarkkaan, jopa alustankin kävi tarkastamassa.  Vanhalle vaunulle iskareitten testi on kyllä hurjan näköistä hommaa. Saa pelätä, että seinät hajoaa siihen paikkaan.  Mutta loppujen lopuksi katsastaja kehui, sanoen vaunun olevan ikäisekseen erittäin hyvässä kunnossa.  Mutta sisälle ei kajottu ollenkaan koko toimituksen aikana. Thumb
Otsikko: Vs: Retro-vaunun remontti aluillaan
Kirjoitti: Ossi66 - 9.01.2021 kello on 17:55
Kyllähän alustan, laakereiden ja vetopään tarkastukset pitää tehdä.
Iskaritestiin ei ainakaan meidän vaunu enää viimeksi joutunut.
Otsikko: Vs: Retro-vaunun remontti aluillaan
Kirjoitti: 4ntti - 9.01.2021 kello on 20:56
Iskaritestiin ei ainakaan meidän vaunu enää viimeksi joutunut.
Ei siihen joudu aina autotkaan nykyään. Ei ole itselle vielä selvinnyt että koska tuo tehdään vai onko ihan katsastajasta kiinni..
Otsikko: Vs: Retro-vaunun remontti aluillaan
Kirjoitti: 0yxxy0 - 9.01.2021 kello on 22:17
Ei siihen joudu aina autotkaan nykyään. Ei ole itselle vielä selvinnyt että koska tuo tehdään vai onko ihan katsastajasta kiinni..

Alkuun tais olla painosta riippuvainen, liekkö muuttunut. Vissiin työauto rajoilla kun osa testaa ja osa ei.
Otsikko: Vs: Retro-vaunun remontti aluillaan
Kirjoitti: Aakku - 9.01.2021 kello on 22:40
Alkuun tais olla painosta riippuvainen, liekkö muuttunut. Vissiin työauto rajoilla kun osa testaa ja osa ei.
Vaimennustesti ei käsittääkseni ole pakollinen vaatimus...

Testeriä pidetään osin epävarmana ja se voidaan korvata käsin heilauttamallakin. Raskaisiin ei testeri ilmeisesti oikein sovellu.
Arvosteluperusteiss a lukee: "Vaimennintesterillä ja/ tai käsin autoa heiluttamalla"
Otsikko: Vs: Retro-vaunun remontti aluillaan
Kirjoitti: RautaRisto - 11.01.2021 kello on 19:11
Täytyypä seuraavassa katsastuksessa kohteliaasti pyytää katsastajaa,  että käsittelisi "vanhusta" hellävaroen.  Jos tosiaan tärinätesti on harkinnanvarainen.
Nyt ollaan kalusteiden suunnitteluvaiheess a.  Sopivaa ajatustyötä näillä keleillä.  Jo aiemmin syksyllä saatiin mietittyä sellainen raaka lay-out.  Mutta kun piti alkaa tarkemmin miettimään kalusteiden mitoitusta, lähinnä sahattavien osien mitoituksen kannalta, niin siinäpä sitten alkoikin tarvitsemaan rullamittaa.
Ajatuksena on sahauttaa osat jollain kalusteita valmistavalla liikkeellä.  Jotta ajatus kirkastuisi selkeämmäksi, otin kynän ja rullamitan ja aloin sommittelemaan ensin kohtisuoraan leveys- ja korkeussuunnassa.  Näillä ajatuksilla pääsin suunnittelemaan sahattavien osien sommittelua tietylle levykoolle.  Sitten kun vielä inspiraatiota riitti, piirtelin molemmilta seiniltä ns. aksonometriset kuvat.  Lyijykynä ja ruutupaperi- periaatteella, kun ei ole tullut opeteltua noita sähköisiä suunnitteluohjelmia .  Eikä totta puhuen tuossa juuri sellaista tarvitakkaan.  Ainakin itselle tuollainenkin esittäminen auttaa tehtävien kalusteiden hahmottamista sitten joskus valmiina.

(https://karavaanari.org/kuvat/1610384386.jpg)

(https://karavaanari.org/kuvat/1610384473.jpg)
Kattoa tuetaan kahdella 3 x12mm x 40 vaneripalkilla seinältä seinälle, näkyvät ylhäällä.

(https://karavaanari.org/kuvat/1610384660.jpg)
Näistä palasista pitäisi sitten saada kasattua kalusteet.  Lisäksi tarvitaan erinäisi soiroja, joita tehdään sitten tarpeen mukaan omalla pöytäsirkkelillä.
Otsikko: Vs: Retro-vaunun remontti aluillaan
Kirjoitti: Ossi66 - 11.01.2021 kello on 19:56
Hienot suunnitelmat.
Harva sais noin hyviä suunnitteluohjelmal la aikaan 😉
Otsikko: Vs: Retro-vaunun remontti aluillaan
Kirjoitti: RautaRisto - 19.01.2021 kello on 16:27
Taas nytkähti projekti hieman eteenpäin kun saatiin tuo vanerin valinta ja toimittaja selviteltyä.  Ei muuten ole aivan helppo juttu löytää sopivaa materiaalia, jos ajatuksena on käyttää jotain muuta kuin tavallista pinnoittamatonta vaneria.  Kun lähdettiin tuolle vaneri-linjalle, päätettiin samalla, että tehdään kalusteet jostain pinnoitetusta vanerista, mutta, mutta... sepä olikin helpommin sanottu kuin tehty.  Nimittäin, kun netistä lähtee käymään läpi eri valmistajien tuotteita, niin siinä ollaankin melkoisessa vaneriviidakossa.   Ja minkäänlaista vaneria ei voi valita muuten kuin käymällä jälleenmyyjillä katsomassa ja hipelöimässä pinnanlaatua ja yleensäkin ulkonäköä. Valittiin kolme vanerilaatua, joita lähdettiin katsomaan paikan päällä.  Sattumalta kaikki olivat eri valmistajien tavaraa.  K-Rauta myy UPM:n Wisa Multiwall pinnoitettua havuvaneria.  Ei mennyt läpi "tarkastuksessa".  Pinta aaltoili molemmilla puolilla.  Puukeidas myy Metsäwoodin Spruce Flex havuvaneria.  Olisi ollut edullisin näistä kolmesta, mutta ei auttanut asiaa.  Pinnanlaatu ei miellyttänyt.  Starkilta lopulta löytyi Koskisen Koskifutura pinnoitettu koivuvaneri, joka oli pinnaltaan sellainen, jota olimme hakeneet.  Tosin kallein, mutta kuitenkin kun puhutaan vain reilun kymmenen neliön määrästä, hinta ei voi olla määräävä tekijä valinnassa.   Ja mikä parasta, Starkilla on myös sahauspalvelu, jota ei näillä toisilla  myyjillä olisi ollut.  Tosin paino on yksi huomioon otettava asia.  Havuvaneri olisi ollut noin kolmanneksen keveämpää koivuvaneriin verrattuna, mutta uskon, että loppujen lopuksi saadaan painot pidettyä kurissa.  Uudet kalusteet tulevat painamaan noin 100 kg.  Vanhojen purettujen kalusteiden painoa en osaa arvioida, mutta nyt kalusteita tulee huomattavasti vähemmän, joten taitaa mennä aika lailla samoille painolukemille.  Ei ole tullut mainittua aiemmin, vanerin paksuudeksi valikoitui 12 mm. Valittu vaneri on toiselta puolelta valkoinen ja toiselta puolelta siniharmaa.  Näin voimme tehdä kalusteista "kaksiväriset" siten, että kaappien sivut ovat siniharmaat ja ovet ym. otsapinnat valkoiset.  Nyt ootellaan sitten valmiiksi sahattuja osia Thumb
Otsikko: Vs: Retro-vaunun remontti aluillaan
Kirjoitti: Lerssinen - 19.01.2021 kello on 16:36
Koivuvanerista saa siistiä mutta se on herkempää ottamaan väriä kosteudesta, pinnoitus toki estää sen mutta muista esim maalata sahatut pinnat ennenkuin listoitat tai muuten "päättelet" ne..
Otsikko: Vs: Retro-vaunun remontti aluillaan
Kirjoitti: RautaRisto - 19.01.2021 kello on 17:22
Hyvä ja aiheellinen kommentti/neuvo Thumb
Minulla jäi sopivasti tuota seiniin ja kattoon käyttämääni Tikkurilan tartuntapohjamaalia ja pintamaalia myös. Noilla vois käsitellä tai sitten pitää katsoa valmiita sahauspintoja, miltä näyttävät, jos käsittelisi ne esim. läpikuultavalla venelakalla tmv.
Otsikko: Vs: Retro-vaunun remontti aluillaan
Kirjoitti: Lerssinen - 19.01.2021 kello on 17:57
Eihän se niistä päistä vettä ime niin että haitta olisi muuta kuin visuaalinen mutta ku se kerran pääsee sinistymään niin hankala piilottaa sitten jälkikäteen..
Otsikko: Vs: Retro-vaunun remontti aluillaan
Kirjoitti: RautaRisto - 19.01.2021 kello on 20:11
Totta puhut. Pitää kehitellä jotain. Tuli mieleen myös nuo paneelivahat.  Aikoinaan tuli hankittua sisäpaneleihin ja jäänyt sitten varastoon.  Voisi toimia ihan hyvinkin, ne kun ovat läpikuultavaa tavaraa.  Kuitenkin tuo vanerin leikkauspinta on itsessään ihan hyvän näköinen, että ei välttämättä raskisi peittää. No tuo on tietenkin makuasia.
Otsikko: Vs: Retro-vaunun remontti aluillaan
Kirjoitti: Lerssinen - 19.01.2021 kello on 20:23
Venelakka kellastaa pintaa hieman mutta muuten se on etoa tavaraa.
Otsikko: Vs: Retro-vaunun remontti aluillaan
Kirjoitti: RautaRisto - 19.01.2021 kello on 22:03
Pitää tehdä muutamia kokeita hukkapaloille noilla kotona olevilla aineilla.  Tuo venelakka jää varmaankin viimeiseksi vaihtoehdoksi, kun sitä ei satu olemaan kotosallakaan. Thumb
Otsikko: Vs: Retro-vaunun remontti aluillaan
Kirjoitti: RautaRisto - 2.02.2021 kello on 18:39
Ajattelin vähän purkaa tuntojani.  Aina kaikki ei mene niin kuin suunnitellaan.  Nyt kävi näin.  Pari viikkoa ollaan odoteltu niitä valmiiksi tehtyjä kalusteiden osia.  Nyt kärry on valmiina lähtöön, mutta kotiin tulee kokonaiset levyt.  Päätettiin lopulta turvautua omaan pöytäsirkkeliin.  No, miten tässä näin kävi.  Starkilla on menossa muutokset, myös siellä sahauspalvelun puolella.  Myyjä lupaili silloin kaksi viikkoa sitten laitteiden olevan toimintakunnossa viikon, kahden sisällä.   Mutta eipä olleetkaan, oli tullut mutkia matkaan purunpoistolaitteid en kanssa.  Myyjä laittoi sahauskaaviot naapuritontilla toimivalle kalusteverstaalle, ajatuksella, että he sahaavat osat.  Sain tarjouksen työstä, mutta toivomaani toimitusaikaan en saanut selvää vastausta. Kysyessäni vielä lisätyönä kolmen muotoon sahattavan osan tekoa, hinta pomppasi pilviin. Tuli heti tunne, että nyt yritetään kusettaa meikäläistä oikein kunnolla.  Ehkä ajattelivat, kun asiakas haluaa toimituksen parin päivän toimitusajalla, niin silloin on vara pyytää miltei mitä tahansa. Thumbd   Mutta eipä onnistunut.
Harmittaa vaan, kun meni hyviä työilmoja hukkaan odotellessa valmiita kappaleita.  Nyt on parin kympin pakkaset.  On vähän kuivat kelit lähteä kärryn kanssa liikkeelle.  Mutta sittenpä on levyt kotona ja ootellaan lauhempia ilmoja, että päästään jalostamaan levyjä osiksi ja sitä myöten asentamaan paikalleen Thumb
Ja mikäs tässä, ootellaan  kevään edistymistä ja päivien pitenenemistä Thumb
Otsikko: Vs: Retro-vaunun remontti aluillaan
Kirjoitti: latushka83 - 2.02.2021 kello on 19:09
No sehän on ihan normaalia että projektit välillä ottaa muutaman askeleen taaksepäin kun on ensin saanu yhden eteen. Vaan kohtahan ne ilmat alkaa lämpiään niin pääsee taas touhuaan.
Otsikko: Vs: Retro-vaunun remontti aluillaan
Kirjoitti: RautaRisto - 2.02.2021 kello on 20:55
No näinhän se tuppaa olemaan.  Tavoitteena on kuitenkin muutamista mahdollisista taka-askelista huolimatta saada vaunu valmiiksi, jotta päästään jälleen tuonne Nellimin maisemiin, missä  Retron kuvat ovat viime kesänä otettu.
Komea on tuo Sinun vaunusi ja sattuu muuten olemaan samaa vuosikertaa kuin tuo meidän Piccolo 420 Thumb
Hoksasin, että en ole aiemmin laittanut  Retrosta kokokuvia, joten nyt korjaus asiaan ^-^
Otsikko: Vs: Retro-vaunun remontti aluillaan
Kirjoitti: RautaRisto - 2.02.2021 kello on 21:31
Nyt meni sormi suuhun.  Kuvien laitto tökkii nyt.  Yritän myöhemmin uudestaan
Otsikko: Vs: Retro-vaunun remontti aluillaan
Kirjoitti: latushka83 - 2.02.2021 kello on 22:05
Komiasta se on kaukana kun lähempää kattoo. ;D Pitäis jossain välissä tehdä tästä oma kertomus tänne foorumille.

Tässä nyt uudelleen tarkemmin lueskelin tämän projektin läpi niin ainakin nyt tietää mitä vaunu on syönyt kun on käytännössä uudelleen rakennettu. Hienoa työtä.  Thumb Ja tälläsessä projektissa mukava kun saa tehdä just sellaisen omanlaisensa kuin haluaa. 

Off-Topic:
Testeriä pidetään osin epävarmana ja se voidaan korvata käsin heilauttamallakin. Raskaisiin ei testeri ilmeisesti oikein sovellu.
Eikä myöskään kovin keveisiin. Joskus tuli testailtua niin sellainen koirankopin kokonen sutsuki alto ei menny uusillakaan iskareilla tärytesteristä läpi vaan kun laitettiin pari kaapin kokosta ukkoa autoon niin saatiin lukemat kohdalleen. Liekkö alkanu auto pomppiin tuossa levyjen päällä vai mikä.
Otsikko: Vs: Retro-vaunun remontti aluillaan
Kirjoitti: RautaRisto - 11.02.2021 kello on 15:59


(https://karavaanari.org/kuvat/1613051160.jpg)


(https://karavaanari.org/kuvat/1613051216.jpg)


(https://karavaanari.org/kuvat/1613051264.jpg)

Kylläpä teetti kuvien siirtäminen töitä, ennenkuin onnistui.  Tein aluksi niin kuin viisaammat ovat neuvoneet, eli buuttasin koneen. Aluksi näytti, että se auttoi, mutta kun erehdyin yrittämään siirtää kertaalleen kopioitua kuvaa, niin eipäs onnistunutkaan.  Elikkäs siirrettävät kuvat pitää olla ns. alkuperäisiä tiedostoja, ainakin sellaisen johtopäätöksen tein.
Kuvissa vaunu Nellimin maisemissa viime kesän kalastusreissulla.  Alimmassa kuvassa viime viikolla haetut levyt odottavat peräkärryssä "jalostamista"
Nyt on menossa kituviikot.  On sen verran pakkasta, että ei tee mieli lähteä sahaushommiin.  Kunhan ilmat lauhtuu kymmenen asteen tuntumaan, niin silloin pannnaan pöytäsirkkeli "laulamaan" ;D
Otsikko: Vs: Retro-vaunun remontti aluillaan
Kirjoitti: Yrjö - 11.02.2021 kello on 21:58
  Päätettiin lopulta turvautua omaan pöytäsirkkeliin.
  Onko sulla hyväkin pöytäsirkeli?
  Mielestäni käsisirkelillä vinkoilla kiinnitettyä suoraa lautaa/putkea vasten pääsee parempaan tulokseen, kuin omalla pöytäsirkelilläni. Tietenkin puiset sopivan korkuiset pukit on hyvä olla, jotta selkä ja polvet ei väsy.
  En tarkkaan tunne tuota käyttämääsi vaneeria, toivottavasti on pinnoitettu molemmin puolin samanlaisesti, vaikka onkin eri väristä. Muutoin vaneeri tuppaa käyristymään säiden mukaan.
  Kuvien laitossa mullakin kerran viime viikolla  ongelmia, eilen tuli ihan normaalisti raahaamalla, oli  lähetetty @-postissa ja kopiotu .
  Liian isot ei tänne mahdu.
Otsikko: Vs: Retro-vaunun remontti aluillaan
Kirjoitti: RautaRisto - 12.02.2021 kello on 09:20
Tämmöisiähän nämä harrastekäyttöön valmistetut edulliset pöytäsirkkelit ovat.  Pöytätasohan on todella pieni isompien levyjen leikkaamiseen, mutta olen laajentanut "pöytää" simppelisti neloslaudoilla ja pikavingoilla.  Tuolla varustuksella olen sahaillut vaunussa tarvittavat ohuet vaneritkin.  Ohjaririman voi laittaa samaisilla vingoilla lautoihin.  Itse hyväkuntoinen terähän se varsinaisen työn tekee.  Muutamia pyöristysäteellä tehtäviä kaarevia sahauksia olen koesahannut kuviosahalla liikkeistä saamiini mallilevykappaleisi in.  Parhaan tuloksen sain metalliterällä, jossa hammasjako on tiheämpi kuin puun sahaukseen tarkoitetussa terässä.  Pinnoite sahauksen reunassa pysyy parempana, lähes virheettömänä metalliterällä sahattuna.   
Tietysti vaimo on mukana työssä aina kun omilta töiltään joutaa.  Meillä on pitkä kokemus yhdessä tekemisestä Thumb

Varmistin tuon vanerin pinnoituksen ostaessani levyjä.  Pinnoite on molemmilla puolilla samanlainen ja tehty samanlaisella tekniikalla, joten uskon, että levyt pysyvät suorana noissa olosuhteissa.

Ja vielä noitten kuvien siirtämisestä.  Tosiaan voin sanoa:  "Ei päivääkään, ettei jotain uutta".  Tietotekniikka on jotain sellaista, että sormi menee suuhun ja silloin on avuton olo.  Kun aikansa kokeilee erilaisia konsteja, niin eiköhän ratkaisu löydy jossain vaiheessa.  Silloin tulee usein sellainen ahaa-elämys, että onnistuinpas.  Kuten eilen illalla varmaan ainakin viidennen kerran jälkeen, että kopioituja kuvia ei kannata yrittää siirtää.  Varalta pitää kuitenkin todeta, että ainakaan minulla se ei onnistu ::)

(https://karavaanari.org/kuvat/1613113667.jpg)
Kuten olette jo aiemmissa kuvissa huomanneet, ns. pikavingat ovat hyvin usein mukana eri työvaiheissa.  Niin tässäkin tapauksessa.  Voin jopa sanoa, että vingat ovat tärkeimmät "työkaverit" - vaimon jälkeen :)
Otsikko: Vs: Retro-vaunun remontti aluillaan
Kirjoitti: Aakku - 12.02.2021 kello on 10:43
Tämmöisiähän nämä harrastekäyttöön valmistetut edulliset pöytäsirkkelit ovat. 
Mulla on juuri tuollainen halpa pöytäsirkkeli....

En vain saa sillä mitenkään suoraan sahattua. Aina vääntää sivulle, vaikka on ohjurit. Timpuuri sanoi, että sitä pitää varmaan vähän säätää.
Säätäminen on mun kohdalta vähän niin ja näin. Haaveissa on sellainen kääntöpöydällinen pöytäsaha, josta saa käännettäessä jiirisahan. Sellainen ainakin luottotimpuurilla toimi hienosti. Niitä vinkoja ei ole koskaan liikaa. Mulla niitä taitaa olla 20 kipaletta.

Ps. Näyttää olevan turvasuojat kadonneet terän päältä.
Otsikko: Vs: Retro-vaunun remontti aluillaan
Kirjoitti: kimi - 12.02.2021 kello on 11:04
Minulla on vanha Elu kääntösirkkeli. Kyllä sillä suoraa saa aikaan ja kun kiirreellä tekee niin vinokin onnistuu.
Otsikko: Vs: Retro-vaunun remontti aluillaan
Kirjoitti: tsahkali - 12.02.2021 kello on 11:14
Mulla on juuri tuollainen halpa pöytäsirkkeli....
En vain saa sillä mitenkään suoraan sahattua. Aina vääntää sivulle, vaikka on ohjurit. Timpuuri sanoi, että sitä pitää varmaan vähän säätää.

Osta kunnon terä, siinä se säätö on.
Otsikko: Vs: Retro-vaunun remontti aluillaan
Kirjoitti: RautaRisto - 12.02.2021 kello on 11:40
Sahan omat ohjarit on niin lyhyet, että isoja levyjä, siis pitkiä sahauksia on todella vaikeaa saada onnistumaan.  Olen laittanut nämä ohjarit hyllylle ja päätynyt käyttämään omia pitempiä ohjareita, jolloin etäisyyden terään saa mitattua pidemmältä matkalta.  Uskon, että yksi syy saattaa olla tässä, ettei sahaus onnistu suoraan.  Nuo suojavälineet, siis puruletku ja teräsuojathan ovat vain näissä halppissahoissa sitä varten, että saadaan tuote "turvalliseksi" myyntiä varten Thumbd
Esimerkiksi puruletku ei voi olla paikallaan, kun sahataan pitkiä sahauksia.  Se on siis sahattavan levyn edessä.
Jos olen oikein ymmärtänyt, niin terää ei kannata säätää yhtään ylemmäksi kuin on tarpeen levyn paksuuden mukaan.
Otsikko: Vs: Retro-vaunun remontti aluillaan
Kirjoitti: Tarvasjoki - 12.02.2021 kello on 18:03
Ei noilla halpis sahoilla saa kunnon jälkeä ain repii alapuolelta,täytyy olla saha jossa piirturiterä niin tulee kunnollista sahaus jälkeä, ei pilaa levyjä.kannattaa antaa sahata siellä missä kunnon levysirkeli niin saa reunat nauhoitukset kunnolla tehtyä, kokemusta 40v sahauksista.
Otsikko: Vs: Retro-vaunun remontti aluillaan
Kirjoitti: mjo33400 - 12.02.2021 kello on 20:09
Ei noilla halpis sahoilla saa kunnon jälkeä ain repii alapuolelta,täytyy olla saha jossa piirturiterä niin tulee kunnollista sahaus jälkeä, ei pilaa levyjä.kannattaa antaa sahata siellä missä kunnon levysirkeli niin saa reunat nauhoitukset kunnolla tehtyä, kokemusta 40v sahauksista.

Mitä negatiivisempi on terän kallistus, sitä vähemmän se repii. Minä tilasin alumiini terän negatiivisellä kallistuksella kun tein keittiön kaapit vuonna -91. Ei repinyt laminaattia yhtään.
Otsikko: Vs: Retro-vaunun remontti aluillaan
Kirjoitti: RautaRisto - 12.02.2021 kello on 22:22
Ei noilla halpis sahoilla saa kunnon jälkeä ain repii alapuolelta,täytyy olla saha jossa piirturiterä niin tulee kunnollista sahaus jälkeä, ei pilaa levyjä.kannattaa antaa sahata siellä missä kunnon levysirkeli niin saa reunat nauhoitukset kunnolla tehtyä, kokemusta 40v sahauksista.
Kai noita piirturiteriä saa halppissahoihinkin :P
Mahtaako tuolla "piirturiterä" nimellä löytää oikean tyyppisen terän?
Ymmrtääkseni teräthän on vaihtokelpoisia sahoissa samoin kuin esim. hiomakoneiden eri tyyppiset laikat
Muuten tuota reunan nauhoitusta en nyt ymmärrä.  Olin ajatellut sahatut pinnat käsitellä muulla tavalla kuin nauhoittamalla.
Otsikko: Vs: Retro-vaunun remontti aluillaan
Kirjoitti: Lerssinen - 12.02.2021 kello on 22:40
Piirturiterä on toinen erillinen terä joka on hienompi ja tekee sahausuran repimättä levyä tai muuta sahattavaa pintaa.
Otsikko: Vs: Retro-vaunun remontti aluillaan
Kirjoitti: 99 - 12.02.2021 kello on 22:51
mutta kun erehdyin yrittämään siirtää kertaalleen kopioitua kuvaa, niin eipäs onnistunutkaan.  Elikkäs siirrettävät kuvat pitää olla ns. alkuperäisiä tiedostoja,

Kopio vs. alkuperäinen ei ole vaikutusta onnistumiseen, ainoastaan kuvan formaatilla.
Otsikko: Vs: Retro-vaunun remontti aluillaan
Kirjoitti: Yrjö - 13.02.2021 kello on 07:52
Piirturiterä on toinen erillinen terä joka on hienompi ja tekee sahausuran repimättä levyä tai muuta sahattavaa pintaa.
  Niin se säädetään tekemään n. 1-2 mm. matala ura ennen varsinaista terää. Eli ei voi tavalliseen pöytäsirkeliin pistää. Terävä matalalla oleva terä ja hidas syöttönopeus ovat ainoat konstit.
Otsikko: Vs: Retro-vaunun remontti aluillaan
Kirjoitti: mjo33400 - 13.02.2021 kello on 09:16
Tämmöisellä terällä voi maallikko sahata laminaattia ja jälki on hyvää.  https://www.malmintera.fi/yleispyoroterat.htm
Otsikko: Vs: Retro-vaunun remontti aluillaan
Kirjoitti: Yrjö - 13.02.2021 kello on 12:32
  Terävä matalalla oleva terä ja hidas syöttönopeus ovat ainoat konstit.
  Tietenkin hienohampaisella terällä tulee sileä pinta.
Otsikko: Vs: Retro-vaunun remontti aluillaan
Kirjoitti: RautaRisto - 14.02.2021 kello on 12:32
Tarkastelin tuota omassa sirkkelissä paikallaan olevaa terää.  Näyttää olevan kovametallipalaterä 60-hampainen, positiivisella rintakulmalla, halkaisija 250 mm. Terällä voi sahata jopa metallia! Olen aikoinaan vuosia sitten vaihtanut alkuperäisen sirkkelissä olleen terän tällaiseen suht`koht hyvästi leikkaavaan terään.  Tosiaan, niinkuin tuolla aiemmin kaveri totesi, pienempi rintakulma  tai peräti negatiivinen rintakulma edesauttaa paremman leukkaustuloksen saamiseen.
Tein tuossa odotellessani lämpimämpiä kelejä, muutaman koesahauksen.  Totesin, että sahauslaatu riittää minulle noitten kalusteiden sahaukseen.  Vertasin omaa sahaustulosta, nimenomaan sitä alapuolen särmää kalustefirman sahaamaan keittiökaapin hyllyn reunaan ja totesin, että eipä oma leikkauslaatu häpeä ollenkaan.  Mahtaakohan tuo lastulevyn huokoinen rakenne vaikuttaa melamiinin irtoamiseen tuossa sahaustilanteessa?  Vai, mahtaneeko vaikuttaa melamiinin paksuus ja kovuus myös asiaan, verattuna tuohon vanerin ohuempaan pinnoitteeseen.?

(https://karavaanari.org/kuvat/1613297846.jpg)
Vasen reuna on tehdasreuna ja oikea oman sirkkelin reuna
Kaareva muoto on kuviosahan metalliterän  sahausjälki yläpuolelta


(https://karavaanari.org/kuvat/1613298090.jpg)
Tässä samalla tavalla.
Kaareva muoto on kuviosahan puuterän sahausjälki yläpuolelta


(https://karavaanari.org/kuvat/1613298284.jpg)
Alapuolen sahatut särmät


(https://karavaanari.org/kuvat/1613298362.jpg)
Ei tarvi ihmetellä, miksi lastulevy ei sovellu kovin hyvin kosteisiin kohteisiin.  Kovin on huokoinen rakenne vaneriin verrattuna
Otsikko: Vs: Retro-vaunun remontti aluillaan
Kirjoitti: RautaRisto - 26.02.2021 kello on 18:56
Lopultakin pakkaset hellitti ja päästiin hommiin, pitkästä aikaa.  Ei muuta kuin sirkkeli pihalle ja ensimmäisen levyn leikkaukseen.  Ensimmäinen tarkka homma oli merkitä tarkkaan terän kyljen suuntainen linja lautoihin molemmissa päissä sahaa. Näistä merkeistä sitten leikattavan osan leveys suoran kylkeen, josta leikattava levy saa ohjauksen.  2,4 metriä pitkän sahauksen onnistuminen riippuu tosiaan terän ja ohjarin yhdensuuntaisuudest a.  Jo pienikin epätarkkuus linjassa alkaa "kanittaa" terää.  Alkuvalmistelujen jälkeen aloitetaan osien sahaus.  Homma onnistuu hienosti.  Sahauksen suoruus ja pinnanlaatu on vähintäänkin hyvä meidän tarkoitukseen.

(https://karavaanari.org/kuvat/1614357343.jpg)
Ensimmäisenä sahattiin kattoon tulevat 40 mm leveät tukisoirot, näitä tulee kolme rinnakkain kahteen kohtaan kattoa.


(https://karavaanari.org/kuvat/1614357478.jpg)
Suunnitelmana oli aloittaa kalusteiden asennus oven pielestä ja vastakkaiselta seinältä samaan linjaan ja näiden levyjen väliin  kattoa kannattavat soirot.


(https://karavaanari.org/kuvat/1614357728.jpg)
Sirkkelin ja kuviosahan yhteiskäyttö onnistui ihan hyvin


(https://karavaanari.org/kuvat/1614357833.jpg)
Koska katto oli keskialueelta noin 20 mm painuksissa, ensimmäisenä tuettiin katto suoraan.  Levyt on lattiaan kiinni kulmapaloilla ja kattoon ja seiniin liimamassalla.  Aikamoinen hässäkkä tukirimoja ja vingoja tarvitaan ja tietysti aikaa, jotta liimamassat saavat kunnolla kuivua, unohtamatta riittävää lämpötilaa.  Tästä sitten jatketaan levyjen asennusta vaiheittain keulaa kohti.
Otsikko: Vs: Retro-vaunun remontti aluillaan
Kirjoitti: RautaRisto - 5.03.2021 kello on 07:58
Kulunut viikko on ollut lauhaa keliä, joten Retron rakentelukin on edistynyt.  Nyt on taas luvassa "tupapäiviä". On mukavasti aikaa suunnitella tulevia juttuja ja hankintoja.  Juuri eilen sain tilaukseen uuden Dometicin jääkaapin.  Tuli yllätyksenä sellainenkin juttu, miten tämä Korona vaikuttaa tavaroiden saantiin, lähinnä toimitusaikoihin.  Olen löytänyt sopivan liesi-allastason, mutta toimitukset menevät huhti-touko-kesäkuulle, jos silloinkaan.  Nyt heitän kehiin pyynnön, josko joillain foorumin jäsenillä olisi tietoa, verkostoja jne.  Kaikki vinkit olisivat arvokkaita.  Kyseessä on tällainen Dometic MO 9722 L malli. Allas on oltava vasemmalla puolella.  Kaikkia ko. tuotetta toimittavia liikkeitä en varmaankaan ole löytänyt, joten oletan ja toivon, että jollain saattaisi olla peräti varastossaan tällainen.

(https://karavaanari.org/kuvat/1614922909.jpg)
Kalusteiden rakentelu on hyvällä alulla.  Vielä ainakin kaikki on onnistunut suunnitelmien mukaisesti.

(https://karavaanari.org/kuvat/1614923093.jpg)
Johtuen juuri noista jääkaapin ja liesi-allastason toimitusajoista, aloitettiin tekemään ensin valmiiksi tämä oven puoleinen seinän kalusteryhmä.  Tälle seinälle tulee heti oven pieleen pieni, vanha mutta toimiva Truman pistelämmitin ja lämmittimen vasemmalle puolelle "lankakorihässäkkä". Näiden väliin jää sopiva välitila vaikkapa viinipulloille ;D


(https://karavaanari.org/kuvat/1614923439.jpg)
Kun tekee itse, niin asennusjärjestyksen voi määritellä itse. Vaikkapa näin.


(https://karavaanari.org/kuvat/1614923583.jpg)
Pikavingat ovat jälleen kovassa käytössä.  Olen tykästynyt käyttämään Sikaflexin 221 massaa.  On todella monikäyttöinen tuote ja helppo käyttää.  Toki työ etenee massan kovettumiseen vaatiman ajan puitteissa.
Otsikko: Vs: Retro-vaunun remontti aluillaan
Kirjoitti: "Masi" - 5.03.2021 kello on 08:30
Tämmöinen ?

(https://karavaanari.org/kuvat/1614925777.jpg)

Jos on oikea, niin saksassa ja hollannissa joka  paikassa lukee; loppu varastosta, toimitukseen aikanaan.

Saksan ebay oli yksi englantilainen myyjä 2 kpl, 10 - 14 työpäivää toimitus.

https://www.ebay.de/itm/Smev-Dometic-9722-Campervan-Sink-Cooker-Hob-Combi-Unit-KIT-LH-10L-Template/265076235759?hash=item3db7c65def:g:BFIAAOSw~HldGhRl

south devon campervans on nimeltään.
Otsikko: Vs: Retro-vaunun remontti aluillaan
Kirjoitti: RautaRisto - 5.03.2021 kello on 08:33
Kiitos, joo tämä on juuri sellainen jota haen Thumb
Toivottavasti jollain olisi jotain vinkkiä antaa.
Otsikko: Vs: Retro-vaunun remontti aluillaan
Kirjoitti: jamseil - 5.03.2021 kello on 10:56
Näppärän kokoinen ja tyylikäs malli, ei ihme että on myyty loppuun.

UK:ssa tuota näyttäisi olevan muuallakin varastossa.
Pelkiltään
https://www.rainbow-conversions.co.uk/combination-units-motorhome-caravan-smev/smev-9722-2-burner-combination-unit-with-glass-lids.html
https://www.lpgshop.co.uk/hob-sink-combo-dometic-mo-9722l-two-burner-for-motorhomes/

Sarjana
https://www.rainbow-conversions.co.uk/combination-units-motorhome-caravan-smev/smev-9722-kit-2-burner-combination-unit-with-glass-lids.html
Tuo Masin laittama sarja on vähän halvempi (asiakaspalautus).

Tämmöinen käyttämätön Cramer yhdistelmä osui silmään jokin aika sitten Torissa, ei tosin kantta ja vähän isompi. ;D
https://www.tori.fi/pohjois-karjala/Asuntovaunun_tarvike_80543026.htm?ca=7&w=
Itselle tuo olisi syksyllä tuohon hintaan kelvannut, kun oli lieden hankinta ajankohtainen.
Otsikko: Vs: Retro-vaunun remontti aluillaan
Kirjoitti: RautaRisto - 5.03.2021 kello on 18:13
KIITOKSET HYVISTÄ VINKEISTÄ Masi ja jamseil Thumb

Nyt on Masin mainitsemasta liikkeestä tilauksessa juuri tuossa kuvassa oleva liesitaso-allas paketti. Mukana tulee kaikki tarvittavat lisävermeet.  Ja mikä parasta, huomattavasti edullisemmin kuin Suomesta pelkkä liesitaso-allas ;D
Paketti tulee vajaan kolmen viikon päästä.
Katsoin muuten tuota Torilla myytävänä ollutta systeemiä jo aiemmin, mutta mulla on vanha purettu lähes samanlainen jo joutilaana.
Otsikko: Vs: Retro-vaunun remontti aluillaan
Kirjoitti: Aakku - 5.03.2021 kello on 19:19
KIITOKSET HYVISTÄ VINKEISTÄ Masi ja jamseil Thumb

Nyt on Masin mainitsemasta liikkeestä tilauksessa juuri tuossa kuvassa oleva liesitaso-allas paketti. Mukana tulee kaikki tarvittavat lisävermeet.  Ja mikä parasta, huomattavasti edullisemmin kuin Suomesta pelkkä liesitaso-allas ;D
Paketti tulee vajaan kolmen viikon päästä.
Katsoin muuten tuota Torilla myytävänä ollutta systeemiä jo aiemmin, mutta mulla on vanha purettu lähes samanlainen jo joutilaana.
Tuleeko tuo Britanniasta....?

Meneekö ne jo tullin kautta alvineen ja tullimaksuineen?
Otsikko: Vs: Retro-vaunun remontti aluillaan
Kirjoitti: latushka83 - 5.03.2021 kello on 20:00
Näkyy olevan briteistä ja menee. Vuodenvaihteessa loppui se siirtymäaika tuon suhteen. Ite kerkesin primuksen kv-pumpun tilata ennen vuodenvaihdetta niin selvisin vielä tullitta. Mikäli ymmärsin oikein tuon ebayn linkin kautta (saksaa en ymmärrä) niin nuo maksut hoidettiin jo tuossa tilausta maksaessa. Siellä toimituskulujen alla se n.89 puntaa.

Ihan mielenkiinnosta että paljonko tuollainen olisi ollut suomessa kun nytkin tuli jotain lähemmäs 500€ maksaan?
Otsikko: Vs: Retro-vaunun remontti aluillaan
Kirjoitti: RautaRisto - 6.03.2021 kello on 09:56
Tämä paketti noiden asennustarvikkeiden kanssa, jossa on mukana tosiaan kaikki tarvittavat hana, letkut, lemmarit, ym. eli noilla vermeillä saa laittettua toimintakuntoon, maksoi tulleineen, veroineen, kuljetusmaksuineen tänne Kainuun korpeen kotiovelle toimitettuna 418,84 puntaa eli noin 515 euroa ;D Vertailin noita paketteja ja sain tuolle asennustarvikepaket ille hinnaksi 85 euroa.
Suomessa tarjolla olevat pelkät liesi-allaspaketit maksavat kaupasta riippuen 490-525 euroa+ toimituskulut 25-50 euroa.
Eli Suomesta hankittuna vastaava paketti 600-650 euroa.  Toki hintaero ei ole tärkein kriteeri vaan tällä kertaa toimitusaika.  Suomalaiset kaupat eivät voi luvata tähän aikaan toimitusaikaa ollenkaan, jos ylipäätään saavat tavaraa, ties milloin.  Tämä tuli sanottua muutaman kaupan edustajan suulla.  Korona vaikuttaa päävalmistajan alihankkijoiden toimitusvaikeuksiin .
Ja tavara rupeaa loppumaan myös tuolla UK:ssa.  Tätäkin pakettia jäi enää toimittajalle yksi paketti tähän hetkeen.

Yleensäkin noiden verkkokauppaostoste n kuljetusmaksut minua ihmetyttää.  Mikä on näiden kuljetusfirmojen ansaintalogiikka?
Vastikään tilasin Virosta 25 kg:n paketin, jonka kuljetusmaksu oli 26 euroa. Kuljetukseen osallistui kuljetuksen seurannan perusteella ainakin neljä kuljettajaa ja pakettia käsiteltiin ainakin kolmessa terminaalissa.
Saman 26 euroa maksaa nyt kyseessä olevan paketin kuljetus UK:sta tänne korven perukoille :laugh:
No, toisaalta kun kuljetuksen maksaa tavaran toimittaja, saattaa kuljetuskustannukse t ollakin esim. tuollaiselle liesi-allaspaketille vaikkapa Keski-Suomesta tänne samaan osoitteeseen 50 euroa Thumbd 
Otappa tuosta nyt sitten selvää :o
Otsikko: Vs: Retro-vaunun remontti aluillaan
Kirjoitti: Aakku - 6.03.2021 kello on 10:59
EU:n ulkopuolelta kun ostaa...

Pakosta on tullut tilailtua Jenkeistäkin. Tuotteen hinta on kohtuullinen, mutta rahti melko arvokasta.
Eniten kismittää, kun ALV pitää maksaa rahdistakin Suomeen. Tullimaksut ovat sinänsä pienet. Kilpailukyky alkaa siinä kohtaa helposti hiipumaan.
Otsikko: Vs: Retro-vaunun remontti aluillaan
Kirjoitti: K.E.V - 6.03.2021 kello on 11:34
Katsoppa

(https://karavaanari.org/kuvat/1615023284.jpg)
Otsikko: Vs: Retro-vaunun remontti aluillaan
Kirjoitti: Erkki - 6.03.2021 kello on 11:36
^ No nyt olisi edullinen setti.
Otsikko: Vs: Retro-vaunun remontti aluillaan
Kirjoitti: K.E.V - 6.03.2021 kello on 12:00
On facen karavaanareiden kirppiksellä
Otsikko: Vs: Retro-vaunun remontti aluillaan
Kirjoitti: RautaRisto - 6.03.2021 kello on 18:04
Olen nähnyt tämän ilmoituksen jo aikaa sitten, mutta minulla on aivan samanlainen purettuna vaunusta.  Nyt on tarkoitus päivittää vaunuvanhus tähän päivään, joten laitetaan uutta laitetta vanhojen tilalle.  Tuo ilmoituksen malli on jo vanhahtava, vaikkakin on käyttämätön.  Onhan nämä uudet lasikannelliset kompaktit mallit tätä päivää ja mitoiltaankin paremmin soveltuvat varsinkin pieniin tiloihin.  Ehyt jääkaappikin jäi joutilaaksi kun halusimme uuden, hieman tilavamman mallin.
Otsikko: Vs: Retro-vaunun remontti aluillaan
Kirjoitti: Erkki - 6.03.2021 kello on 18:29
Ahaa. Sinulleko tulee lasikannellinen malli. Mukavasti saa lisää laskutilaa lasikansilla. Ahtaissa tiloissa hyvä ratkaisu.
Otsikko: Vs: Retro-vaunun remontti aluillaan
Kirjoitti: Tarvasjoki - 6.03.2021 kello on 19:46
Ahaa. Sinulleko tulee lasikannellinen malli. Mukavasti saa lisää laskutilaa lasikansilla. Ahtaissa tiloissa hyvä ratkaisu.
Kunhan muistaa että ei laske kuumaa pannua tai kattilaa lasikannelle menee muuten ihan murusiksi on kokemusta ja maksaa uusi non satkun ,tein ite uuden rosterista niin saa laskea vaikka mitä.
Otsikko: Vs: Retro-vaunun remontti aluillaan
Kirjoitti: Erkki - 6.03.2021 kello on 20:31
Kunhan muistaa että ei laske kuumaa pannua tai kattilaa lasikannelle menee muuten ihan murusiksi on kokemusta ja maksaa uusi non satkun ,tein ite uuden rosterista niin saa laskea vaikka mitä.

Näin on. Tuosta syystä meidä vaunussa käytetään Ikeasta ostettuja teräksestä tehtyjä pannunalusia, joissa on paksuhkot muovijalat.  :)
Otsikko: Vs: Retro-vaunun remontti aluillaan
Kirjoitti: K.E.V - 6.03.2021 kello on 21:20
Ohut, kevyt korkista tehty alunen on paras, helppo säilyttää, sen voi laittaa kattiloitten väliin kaapissa ettei kolise ajon aikana.
Otsikko: Vs: Retro-vaunun remontti aluillaan
Kirjoitti: Erkki - 6.03.2021 kello on 22:19
Ohut, kevyt korkista tehty alunen on paras, helppo säilyttää, sen voi laittaa kattiloitten väliin kaapissa ettei kolise ajon aikana.

Näitä meilläkin on vaunussa 3kpl. Ikeasta ostettuja muoto pyöreä.
Otsikko: Vs: Retro-vaunun remontti aluillaan
Kirjoitti: Oulaa - 7.03.2021 kello on 08:49
Minä ihmettelen tuota piirimyyjien valittelua ettei toimitukset pelaa.
Odoteltiin Rangerin osia merkkiliikkeestä kolme viikkoa ???
Itse tilasimme suoraan Ameriikasta startin verkkokaupasta niin se oli KUUDESSA päivässä tullattuna mun pöydällä kotona 8)
Otsikko: Vs: Retro-vaunun remontti aluillaan
Kirjoitti: Aakku - 7.03.2021 kello on 09:00
Minä ihmettelen tuota piirimyyjien valittelua ettei toimitukset pelaa.
Odoteltiin Rangerin osia merkkiliikkeestä kolme viikkoa ???
Itse tilasimme suoraan Ameriikasta startin verkkokaupasta niin se oli KUUDESSA päivässä tullattuna mun pöydällä kotona 8)
Minä olen tilannut sekä kivijalkaliikkeen kautta, että suoraan netin kautta Jenkeistä....

Kivijalkaliike tekee koontitilauksen kerralla ja kuljetukset tapahtuu laivalla kontissa. Netin kautta tilaamani tulee nopeammin lentorahtina, mutta postitus on kallista. Harrasteauton pitkä pakoputki olisi pitänyt katkaista, jotta se olisi ollut edes jotenkin järkihintainen kuljettaa lentorahtina. Tilasin sen sitten kotimaisen kaupan kautta täysmittaisena, mutta toki se kesti aikansa. Hintaero ei kovin suuri ollut, koska kauppakin tarvitsi katteensa.
Otsikko: Vs: Retro-vaunun remontti aluillaan
Kirjoitti: RautaRisto - 9.03.2021 kello on 13:58
Muutama lauhempi päivä on heti käytettävä hyväksi.  Kerkesin juuri sopivasti asentaa lämmittimen paikalleen.  Koska vaunua tulemme käyttämään ainoastaan kesäaikaan, ei lämmitysjärjestelmä n tarvitse olla kovin kummoinen.  Löysimme hyvän, varmatoimisen Truman pistelämmittimen.  Siitä riittää lämpöä sen verran, mitä kesällä sattuu käymään ilmat viileinä. Kokemuksesta voin sanoa, että keskellä kesääkin saattaa tuolla Lapissa käydä lämpötila tosi alhaalla ja silloin lisälämpö ei ole pahitteeksi. Lämpö pitää myös ilmankosteuden vaunussa kurissa.
Tänään aamulla oli mittarissa ulkolämpötila -30 astetta.  Halusin testata lämmittimen toiminnan, joten ei muuta kuin kaasupullo vaunuun ja letku kiinni lämmittimeen.  Ai että lähti makeasti lämmittämään. Tein muutaman sytytyksen ja sammutuksen kokeeksi ja totesin, että toimii moitteettomasti.  Paloilma tulee lattian läpi lämmittimen alapuolelta ja pakokaasut poistuu jääkaapin entisestä pakoaukosta. Yhtenä testin ajatuksena oli seurata säteilylämmön kehittymistä lämmittimen ympärillä. Nyt voin suunnitella lämmittimen päälle rakenteita, pelkäämättä, että kuumenevat liikaa.
Nyt sitten taas ootellaan lämpimämpiä kelejä, jotta päästään askartelemaan Thumb

(https://karavaanari.org/kuvat/1615290107.jpg)
Lämmitin saa vielä uuden "sävy-sävyyn" lämmönkestävän maalipinnan

(https://karavaanari.org/kuvat/1615290298.jpg)
Tilaa on riittävästi lämmittimen takana putkille ja säteilylämmön leviämiselle. Nurkassa on oottamassa 230 V kaapeli mahdollista tarvetta.  Muoviletku on ns. ohjausletkuna, jonka läpi voin sitten aikanaan työntää vaunun alta kaasuputken.

(https://karavaanari.org/kuvat/1615290632.jpg)
Suorakaideaukkoon laitan peltisen  läpivirtausritilän, josta on mahdollista päästää tarvittaessa ulos liikaa lämpöä ja toimiihan se hyvänä ilmanvaihtoritilänä . Näitä korvausilma-aukkoja ei ole koskaan liikaa.
Otsikko: Vs: Retro-vaunun remontti aluillaan
Kirjoitti: jamseil - 9.03.2021 kello on 15:24
Jääkaappi lämmittää hieman toista seinää, niin ei tule ihan yksipistelämmitys. Thumb
Muista jättää kalusteisiin sen taakse hyvä ilmankierto.
Otsikko: Vs: Retro-vaunun remontti aluillaan
Kirjoitti: RautaRisto - 10.03.2021 kello on 13:07
"Ei päivääkään, ettei jotain uutta".  Näin on käynyt tässäkin  mainitussa jääkaappiasiassa.  Vanha kaappi oli asennettu tuohon nykyisen lämmittimen kohdalle ja suorakaiteen muotoinen aukko oli suurinpiirtein kaapin yläosan kohdalla. No, sehän on ihan ok, mutta palamisilma-aukko olikin aivan missä sattuu, eli viereisen kaapin kohdalla yhden väliseinän takana pyöräkotelon etureunan paikkeilla. Sieltä ilman olisi pitänyt päästä kaapin polttimelle.  Kaappi ei ole toiminut meillä vaunun koko olemassa olon aikana kunnolla.  Ihmeteltiin vain reissun päällä ja tuumattiin, että kylläpä kaappi toimii hyvin kun vieressä olevan pesualtaan kylkikin  on ihan kuuma. Kaappi ei pysynyt kylmänä ja reistaili muutenkin. 
Nyt kun ollaan tutustuttu uusien kaappien asennusohjeisiin, niin moni asia on valjennut.  Esimerkiksi se, että kaapin ja seinän välinen tila ei saa olla liian suuri.  Meidän uuden Dometic- kaapin asennusohjeessa tämä väli on määritelty 15-25 mm! Jos väli jostain syystä jäisi isommaksi, pitää seinään tehdä uloke, jolla tila saadaan haluttuun mittaan.  Näinhän se on kun asiaa pähkäilee perusteellisemmin.  Kaapin ja seinän väliin pitää saada aikaan ns. "hormi-ilmiö". Tämä tietysti edellyttää riittävää palamisilman saantia kaapin alaosaan ja vastaavasti kaapin yläosassa pitää olla riittävän kokoinen aukko palamiskaasun poistumiselle.  Toki nämä ohjeet ovat kaappikohtaisia.

(https://karavaanari.org/kuvat/1615373406.jpg)
Näin olisi tarkoitus asentaa uusi kaappi.  Palamisilma tulee lattian aukosta 100mm:n taipuisaa letkua myöten kaapin alaosan tasolle kaappia kannattavan tason läpi.  Mahdollinen kaasuvuoto pääsee valumaan samaa putkea myöten ulos.  Palamiskaasut ja syntynyt lämpö poistuvat katossa olevan joutilaaksi jääneen Truman pakoputken aukosta.  Pitäisi toimia hyvin.  Jos ei toimi, eli välitilassa ei ilma vaihdu riittävän tehokkaasti, olen ajatellut ensimmäisenä vaiheena lisätä välitilan yläosaan pienen puhaltimen tehostamaan ilmanvaihtoa.  En haluaisi alkaa tekemään kattoon reikää, mutta sekin saattaa tulla kyseeseen,jos nykyinen pakoputken läpimitta osoittautuu liian pieneksi.
Tämän suhteen ollaan viisaampia vasta sitten kun ollaan liikenteessä kesähelteillä :laugh:
Otsikko: Vs: Retro-vaunun remontti aluillaan
Kirjoitti: mike - 10.03.2021 kello on 13:31
Ei pidä sekottaa pakoputkea ja jääkaapin taustan ilmanvaihtoa keskenään! Pakoputki ei varnaankaan vaadi paria senttiä isompaa reikää mut kaapin tausta varmaankin 150mm reiät ylös ja alas.
Otsikko: Vs: Retro-vaunun remontti aluillaan
Kirjoitti: RautaRisto - 10.03.2021 kello on 14:04
Ei pidä sekottaa pakoputkea ja jääkaapin taustan ilmanvaihtoa keskenään! Pakoputki ei varnaankaan vaadi paria senttiä isompaa reikää mut kaapin tausta varmaankin 150mm reiät ylös ja alas.
Ajattelitko, että pitäisi olla erikseen oma reikä kaapin pakokaasulle?
Tarkoitin, että aika näyttää sitten käytössä, miten katossa olevan aukon pinta-ala riittää riittävään ilmanvaihtuvuuteen ja myös samalla pakokaasujen poistumiseen.
Otsikko: Vs: Retro-vaunun remontti aluillaan
Kirjoitti: mike - 10.03.2021 kello on 14:29
Ei tarvii olla eri reikää! Ajattelin kun puhuit vaan pakoputkesta.
Otsikko: Vs: Retro-vaunun remontti aluillaan
Kirjoitti: RautaRisto - 10.03.2021 kello on 20:09
Anteeksi, puhuin pakoputkesta kun tarkoitin katossa olevaa läpivientiä, jonka läpi meni vanhan lämmittimen pakoputki.  Eli katossa sisäpuolella on lyhyt natsa, jonka vielä katkaisen katon alapinnasta niin, että lämpö ja pakokaasu virtaavat mahdollisimman virtaviivaisesti ulos.
Otsikko: Vs: Retro-vaunun remontti aluillaan
Kirjoitti: Tieton - 11.03.2021 kello on 17:37
Mihin ratkaisuun päädyit levyjen sahauspintojen käsittelyssä?
Paneelivaha?
Otsikko: Vs: Retro-vaunun remontti aluillaan
Kirjoitti: RautaRisto - 11.03.2021 kello on 20:32
On vielä vaiheessa.  Olen ajatellut tehdä noihin hukkapaloihin kokeiluja eri vaihtoehdoilla.  Joku läpikuultava vaihtoehto on ollut alun perin eniten mielessä.  Jostain syystä tykkään tuosta vanerin sahauspinnan (otsapinnan) kuviosta eri kerroksineen.  Mutta osa näkyviin jäävistä sahauspinnoista on nyt tehtaan peittävällä sävyllä.  Seinän värisävy olisi aika lähellä kalusteseinien harmaata sävyä.  Jemmassa on myös paneelivahaa muutamia vaaleita sävyjä.  Jonkin sortin lakkaakin olen ajatellut.  Lopullinen valinta pitää tehdä sitten kun kokonaisuus on valmiina.  Seinää vasten tulevia ja muita piiloon jääviä sahauspintoja en käsittele, koska normaalien kosteusvaihteluiden en usko aiheuttavan mitään haitallista homekasvustoa.  Näkyvillä pinnoilla pintakäsittely on enemmänkin ulkonäköön vaikuttava asia.  Perustan tämän ajatukseni sille, että ei noitakaan purettujen kalusteiden näkymättömissä olleita sahauspinoja oltu käsitelty.  Pinnat olivat kuin uudet, vaikka ovat olleet alttiina kosteusvaihteluille 34 vuotta.
Ps. Huomenna haetaan uusi jääkaappi Matkahuollosta ;)
Otsikko: Vs: Retro-vaunun remontti aluillaan
Kirjoitti: Ossi66 - 12.03.2021 kello on 06:19
Tehtaan pinta lähtee yleensä helposti ja siististi hiomalla, jos kaikkiin haluaa puhtaan sahauspinnan näkyviin ;)
Otsikko: Vs: Retro-vaunun remontti aluillaan
Kirjoitti: RautaRisto - 12.03.2021 kello on 07:40
Kiitos vinkistä, tuokin pitää kokeilla Thumb noihin hukkapaloihin
Otsikko: Vs: Retro-vaunun remontti aluillaan
Kirjoitti: jamseil - 12.03.2021 kello on 09:05
Aika tilaa vieviä konsoli hässäköitä ehdottelee jääkaapin asennusohjeet, tuollaisen se tosiaan vaatii jos haluaa lämmön tuulettaa pihalle.

Ei näytä noiden lämpöisissä maissa tehtyjen uusien jääkaappien asennusohjeissa olevan toista asennusvaihtoehtoa, jota suosittiin pohjoismaisissa kulkimissa silloin kun niitä täällä vielä tehtiin.
Ylemmän kuvan vaihtoehdossa lattiassa on vain 40mm reikä kaapin takana ja pakoputki menee ulos seinän läpi vinolla T-putkella. T-haarasta siis imee myös lauhdelämpöä kaapin takaa jonkin verran ja se estää tuulen ja vastaan tulevien autojen ilmavirran pääsyn poltinputkeen. Suurin osa lauhdelämmöstä kuitenkin lämmittää vaunua.

Kolmena kesän hellepäivänä huono, muuten hyvä kun lämmittää vaunua arviolta 50-75W.
Otsikko: Vs: Retro-vaunun remontti aluillaan
Kirjoitti: RautaRisto - 12.03.2021 kello on 12:40
Niin kuin näistä erilaisista kaapin asennusohjeista nähdään, niin ajat muuttuu ja käsitykset samoin ilmanvaihdosta ja kaapin toiminnasta erilaisissa käyttölämpötiloissa .  Meillä on pieni vaunu ja käyttö on kesäisin, jolloin ulkolämpötila on reippaasti plussan puolella (toivottavasti).  Tällöin kaapin toiminnasta syntyvä lämpö on hyvä ohjata ulos. Samoin tuon palamiskaasun poisjohtamisen haluan johtaa katossa olevasta aukosta ja myös kaapin toiminnasta syntyvän lämmön.  Ainakin aluksi kokeilen tätä ratkaisua, aika sitten näyttää riittääkö ilmanvaihto näin toteutettuna.
Tämä vaatii tietysti kaapin tiivistä asennusta.
Noissa kuvissa tuo 40 mm reikä on todennäköisesti mahdollisen vuotokaasun ulospääsyä varten.
Nyt kaappi on ehyenä kotona.  Toimitus oli ripeä ja kaupan teko asiallinen, kiitokset  SarkaCaravanille Thumb

(https://karavaanari.org/kuvat/1615545240.jpg)
Tällainen 80 litran kaappi, paristopiezolla ja mitoiltaan sellainen, että mahtuu vaunun ovesta juuri sisään.  Haluttiin nimenomaan tuollainen täysin "sähkövapaa" versio.

(https://karavaanari.org/kuvat/1615545357.jpg)
Otsikko: Vs: Retro-vaunun remontti aluillaan
Kirjoitti: Ossi66 - 12.03.2021 kello on 12:45
En muista onko täällä ollut asiasta mainintaa, mutta kannattaa rakentaa niin että saa palopään huollettua tuuletusaukkojen kautta ilman isompia ongelmia koko kaappia purkamatta  ;)
Otsikko: Vs: Retro-vaunun remontti aluillaan
Kirjoitti: RautaRisto - 12.03.2021 kello on 14:06
En muista onko täällä ollut asiasta mainintaa, mutta kannattaa rakentaa niin että saa palopään huollettua tuuletusaukkojen kautta ilman isompia ongelmia koko kaappia purkamatta  ;)
Tuota olen kyllä mietiskellyt.  Toivoin, että poltin olisi ollut kaapin oikealla reunalla edestä katsottuna.  Mutta eipä ollut. Olisin saanut tehtyä huoltoluukun vaatekaapin vastaiselle sivuseinälle ikkän kuin piiloon.  Nyt pitää suunnitella huoltoluukku vasemmalle sivulle ja tehdä siihen sopiva mahdollisimman nätti saranoitu pieni "ovi". 


(https://karavaanari.org/kuvat/1615550308.jpg)
On kyllä niin viisaan näköinen tuo uusi poltin- ratkaisu.. Pikkuisen on malli muuttunut alkuperäiseen nähden.  Uskon, että nuohous onnistuu yläkautta avatun luukun kautta, mutta varmaan pitää suojata jollain tuo poltin, jossa näkyy nuo liekkiaukot.  Muutenhan kaikki karstat tippuu noista aukoista polttimen sisälle ennen imurointia.  Kai polttimen saa irroitettua, mutta mahtaako olla tarpeellista vielä vuosiin?  Eikös tärkeintä ole putsata tuo pystyputki?
Otsikko: Vs: Retro-vaunun remontti aluillaan
Kirjoitti: tsahkali - 12.03.2021 kello on 14:57
Paloilman otto on näköjään muuttunut täysin avoimeksi.   :o
Aika mielenkiintoinen...
Otsikko: Vs: Retro-vaunun remontti aluillaan
Kirjoitti: jamseil - 12.03.2021 kello on 15:31
Hieman on sukunäköä Thetfordin viilapenkissä litistettyyn putkenpätkään, mutta ei ole kehdattu ihan suoraan kopioida. :)
Olisiko sillä täysin avoin rakenne, ettei tartte sen vaihtoon kaasulupia huollossa kun putkistoon ei tarvitse kajota.

Onko tuo putki rosteria? Olisi aika paljon kestävämpi.

Eiköhän tuo irtoa kun myyvät varaosana. Hinta 1/4 vanhaan malliin verrattuna.
https://kauppa.jyvascaravan.fi/tuote/poltin-jaakaapin-dometic/

Pystyputkeen tosiaan enimmät karstat tulee.
Otsikko: Vs: Retro-vaunun remontti aluillaan
Kirjoitti: RautaRisto - 12.03.2021 kello on 16:17
Tein magneettikokeen: on rosteria ;D
Varmaankin lähtee irti suhteellisen vaivattomasti, mutta enpä ala vielä yrittämään, ettei käy vanhanaikaista, eli liian innostuksen vallassa saan pian rikottua.
Pikkusen arveluttaa nuo asennuksen ohjekuvat mm. tuo, jossa pakokaasu purkautuu vapaaseen sisätilaan ja poistuu yläosasta.  Mukana kyllä tuli seinänläpi-vermeet, mutta en aio niitä laittaa ainakaan ensihätään .  Haluan katsoa tuon helpomman vaihtoehdon, koska katossa on sopivasti läpivienti ulkotilaan.
Otsikko: Vs: Retro-vaunun remontti aluillaan
Kirjoitti: RautaRisto - 15.03.2021 kello on 19:47
No niin, yhdenlainen etappi saavutettiin tänään, kun saatiin uusi jääkaappi kantaa vaunuun.  Tosin, pitäähän se vielä nostaa pois paikaltaan parempaan talteen, kunhan saan taakse tulevan ilman ohjauslevyn paikan merkattua kaapin paikallaan ollessa. Näin on helpompi kuin alkaa mitoittamaan tarkka paikka pelkästään mittojen perusteella.  Asennuksen toteutus on lievästi sanoen omaperäinen, mutta niinpä tämä koko remppa on omanlaisensa monessakin mielessä... Mutta kun itselle tekee, niin on mahdollista tehdä niinkuin haluaa, unohtamatta kuitenkaan tiettyjä lainalaisuuksia kuten esim. nestekaasun ominaisuudet.
Ajatuksena oli hyödyntää vaunussa jo olevia aukkoja.  Joten ilman otto on vanhasta lämmittimen lattiassa olevasta ilmanottoaukosta ja poisto samoin lämmittimen palokaasujen poistoaukosta katolle. Muilta osin noudatan valmistajan ohjeita mm. kaapin ja seinän välitilan mitasta.

(https://karavaanari.org/kuvat/1615828022.jpg)
Valmistajan ohjeissa neuvottiin laittamaan kaapin sivuille ns. huulitiivisteet, samoin takaosaan.  Ratkaisin tämän mielestäni paremmin.  Liimasin molemmille sivuseinille 8 mm paksut polyuretaanilevyt, jotka tiivistävät kaapin kyljet laajemmalta alueelta.  Ulkopinnat on ns. alumiinipinnoitettu . Tämä toteutus vaati kalusteen tarkan mitoituksen.

(https://karavaanari.org/kuvat/1615828449.jpg)
Kaapin takareunaan liimasin Sikaflexin 221 massalla puuriman, johon laitoin myös tiivisteen.  Kaapin yläosaan tulee levy, jota vasten kaappi asettuu tiiviisti.

(https://karavaanari.org/kuvat/1615828940.jpg)
Nyt kaappi on sellaisella korkeudella, että ei tarvi enää mennä lattialle kontalleen, kun haluaa kaapista ottaa jotain.

(https://karavaanari.org/kuvat/1615829106.jpg)
Vaatekaapin puoleiselle seinälle tein aukon, jonka kautta pääsee esim. liittämään kaasun ja 12 V johdot. Luukun teen ehkä rosterista, kun sattuu olemaan pala joutilaana, eikä se vie tilaa paksuudeltaan kaapissa.

(https://karavaanari.org/kuvat/1615829520.jpg)
Ilman otto hoituu kahdella taipuisalla teräslankavahvistei sella letkulla. Letkut jäävät molemmissa tiloissa välipohjan alle hyvin suojaan.  Kaapin takana on 120 x 500 tila jonka alaosaan putket kytketään. Mahdollinen  vuotokaau pääsee valumaan vapaaasti letkuja myöten vaunun alle ulkotilaan.   Ilma nousee vapaasti polttimelle.

(https://karavaanari.org/kuvat/1615829960.jpg)
Kaapin värisävy sopii hyvin kalustelevyihin.
Otsikko: Vs: Retro-vaunun remontti aluillaan
Kirjoitti: RautaRisto - 17.03.2021 kello on 16:01
Kaappi on nyt kaikilta osiltaan asennettu, aikanaan sitten kytketään kaasu ja 12 V. Aika tarkan mittauksen vaati tuo ilmanohjauslevyn asentaminen niin, että kaapin ollessa etuosastaan oikealla syvyydellä, kaapin tiivistepinta painautuu tiiviisti levyä vasten. Valmistajan suositusten mukaiset tiiveysvaatimukset pitäisi nyt olla kunnossa. 

(https://karavaanari.org/kuvat/1615988199.jpg)
Ilmanottoputket mahtuvat hyvin olemaan avattavien välipohjien alla suojassa

(https://karavaanari.org/kuvat/1615988311.jpg)
Tätä levyä vasten kaapin tiivistepinta painautuu. 

(https://karavaanari.org/kuvat/1615988539.jpg)
Levyn taakse tein rosterisen ohjauslevyn ylöspäin nousevan ilman mahdollisimman pyörteettömän virtauksen varmistamiseksi

(https://karavaanari.org/kuvat/1615988678.jpg)
Vanha Ikean paistopelti sai uuden elämän jääkaapin takana.  Ajattelin noudattaa mahdollisimman hyvin ohjeita, joiden mukaan kaapin ja seinän välitilan etäisyys tulisi olla 15-25 mm.  Uskon kyllä itsekin ,että tuolla riittävän pienellä välillä saadaan aikaan mahdollisimman hyvä ilman ylöspäin virtaus.

(https://karavaanari.org/kuvat/1615989058.jpg)
En vaan ymmärrä, miksi valmistaja ei laita kaappeihin valmiiksi palkkia, jota vasten ilmanohjauslevy neuvotaan asentamaan.  Palkki on kyllä esitetty asennusohjeiden kaaviokuvissa. (https://karavaanari.org/kuvat/1615989116.jpg)
Nurkkiin laitettiin pienet lisätiivisteet- saatiin täysin tiivis rakenne.

Otsikko: Vs: Retro-vaunun remontti aluillaan
Kirjoitti: mjo33400 - 17.03.2021 kello on 18:20
Paloilman otto on näköjään muuttunut täysin avoimeksi.   :o
Aika mielenkiintoinen...

Mutta todella järkevä ratkaisu.
Otsikko: Vs: Retro-vaunun remontti aluillaan
Kirjoitti: tsahkali - 17.03.2021 kello on 19:01
Mutta todella järkevä ratkaisu.

Luultavasti, kun sellainen on tehty.   ::)
Kun poltinpää näyttää entisenlaiselta, niin suutinkoko lienee muuttunut?
Otsikko: Vs: Retro-vaunun remontti aluillaan
Kirjoitti: RautaRisto - 20.03.2021 kello on 10:47
Liesi-allaspaketti tulikin yllättävän nopeasti. Ensi viikolla oli luvattu toimitusaika, parempi näin.  Sopivasti pääsee  kalusterunkojen suunnitteluun ja tekoon.

(https://karavaanari.org/kuvat/1616228585.jpg)
Kyllä on näppärän kokoinen paketti, noin 350 x 750 mm. Just sopiva tämmöiseen pieneen vaunuun.


(https://karavaanari.org/kuvat/1616228700.jpg)
Muutenkin hyvin suunniteltu rakenne esim. puhtaanapidon kannalta.  Jos keitellessä kiehuu keitokset yli, niin helppo putsata ja huuhtoa suoraan altaaseen.

(https://karavaanari.org/kuvat/1616228824.jpg)
Kaasuputken pää on harmittavasti väärään suuntaan.  Mutta kai tuosta pääsee kulmaliittimillä suht koht helposti kääntämään suunnan tuonne alas ja vasemmalle jakotukille päin.

(https://karavaanari.org/kuvat/1616229060.jpg)
Tässä olisi uuden "keittiön" paikka.  Liesi-allaspaketti tulee ikkunan kohdalle symmetrisesti aivan ikkunan alapuolelle.  Tulee minun mielestäni hivenen alas, mutta vaimolle sopii kuulemma hyvin.  Nyt on ajatuksena tason alapuoliseen tilaan laittaa pienet harmaa- ja puhdasvesisäiliöt ja roska-astia.  Ovet ajattelin toteuttaa liukuovisysteemillä .  Vasemmalle kaarevalle seinustalle tulee taso hieman korkeammalle, jonka alapuolelle tulee tilaa sähkökeskukselle, akulle ym.  Tähänkin ajattelin tehdä liukuovet. Tason yläpuolelle tulee puretuista vanhoista yläkaapeista kaapisto kuiva-aineille yms.  Alakaapistoon jää hyvin tilaa kattiloille ja pannuille. Johonkin pitää sovitella vähintään yksi vetolaatikko keittiövälineille.


(https://karavaanari.org/kuvat/1616229275.jpg)
Jonkinlainen nopea töherrys paperille auttaa aina  hahmottamaan tilannetta ;D
Otsikko: Vs: Retro-vaunun remontti aluillaan
Kirjoitti: RautaRisto - 24.03.2021 kello on 18:11
Meinas mennä tuossa viikonloppuna "hermo huonoon kuntoon", kun ranne kipeytyi jostain syystä aivan jumalattoman kipeäksi.  Pari yötä piti taistella särkylääkkeiden voimalla.  Katselin jo aikoja ortopedeille, mutta kaikki olivat vain perehtyneitä jollekin muulle ruumiin osalle kuin ranteeseen. ???
Päätin ottaa käyttöön yksinkertaisen omahoidon eli kävin hakemassa apteekista rannetuen ja kuinkas ollakaan, ranne parani yhden päivän rauhoitusajan jälkeen.
Eilinen päivä oli totuttelua rannetuen kanssa.  Keittiöön tulevat levyosat saatiin sahattua. Ja ranne ei ollut moksiskaan, joten hyvin nukutun yön jälkeen tänään alkoi keittiön rungon kasaaminen. 
Ulkona 10 astetta lämmintä ja hyvä kirrien pilkkipaikka kilometrin päässä.  Mutta, niin vain retron remontti veti pidemmän korren.  No nyt on keittiön runko siinä vaiheessa, että huomenna voikin lähteä sitten "hakemaan" niitä kirrejä ;D


(https://karavaanari.org/kuvat/1616600974.jpg)
Muutamia purettuja rimojakin saadaan uusiokäyttöön.

(https://karavaanari.org/kuvat/1616601070.jpg)


(https://karavaanari.org/kuvat/1616601257.jpg)
Takaosan tilan varaan sähköille.  Koetin suunnitella tuon nurkan mahdollisimman avaraksi, että sähkäri mahtuisi touhuamaan nurkassa..

(https://karavaanari.org/kuvat/1616601497.jpg)
Molempien aukkojen seiniä vasten jätin vielä laittamatta pieliosat, koska suunnitelmana on laittaa liukuovet.  Seinää vasten ajattelin laittaa alumiiniprofiilit, näin saan mahdollisimman tilavan noista molemmista aukoista.  Mutta, jos tulee ongelmia liukuovissa tarvittavien al-profiilien hankkimisessa, niin sitten lisään pieliosat ja laitan normiovet.  Mahdollisia väliseiniä rungon sisälle pitää harkita myöhemmässä vaiheessa.  Tasojen materiaalissa päädyttiin tuohon samaan pinnoitettuun koivuvaneriin kuin on tuo itse runkokin.  Valintaan vaikutti keveys verrattuna paksumpiin tasolevyihin ja kulutuskestävys kyllä riittää meille tässäkin materiaalissa.  Myös saman levymateriaalin käyttö minimoi hukkapalojen määrän.
Otsikko: Vs: Retro-vaunun remontti aluillaan
Kirjoitti: latushka83 - 24.03.2021 kello on 22:47
Hienosti etenee rojekti sulla ja siistiä jälkeä.  Thumb Tuo allas/hella on varsin näppärän olonen kokonaisuus. Alkaa jo mietityttään että itelläkin vaihtaa tuollainen vastaava vanhan tilalle.  ;D

Jos tuo pöytäpinnan kestävyys mietityttää niin sitähän on olemassa sellaisia kirkkaasta muovista tehtyjä pöytäliinoja (https://fi.grandado.com/products/2018-1mm-paksu-pyorea-poytaliina-lapinakyva-poyta-kattaa-pvc-n-kiintean-sohvan-lasi-levytyynyn-vesitiiviit-poytaliinat) niin tuollaisella on varsin helppo suojata pinnat. Tuollaista ite harkinnut omassa vaunussa pöydän päälle.
Otsikko: Vs: Retro-vaunun remontti aluillaan
Kirjoitti: RautaRisto - 25.03.2021 kello on 07:00
Kiitos kommentista Thumb
Aika näyttää, alkaako tasopintoihin tulemaan kovin herkästi jälkiä.  Luulen, että meidän kahden aikuisen käytössä kestävät...
Varsinainen pöytälevy tehdään 18 mm koivu- tai akaasialiimalevystä .  Nämä tosin vaativat jonkinlaisen pintakäsittelyn, mutta mieluummin näin kuin laittaa paksumpi ja raskaampi laminaatti tmv.
Yksi hankaluus tässä on käsissä pikapuoliin.  Nimittäin kun ovien paksuus on vain 12 mm, niin ei pysty laittamaan normi kalustesaranaa, joka olisi sitten säädettävä.  Olen hankkinut mallikappaleet ns. jousella varustettuja kalustesaranoita.  Näitä ei voi säätää ollenkaan, joten vaatii todella tarkan asennuksen.  Otan hyviä vinkkejä vastaan  Thumb
Otsikko: Vs: Retro-vaunun remontti aluillaan
Kirjoitti: Ossi66 - 25.03.2021 kello on 09:35
Vanerista sopivan paksuinen korokepala saranan kohdalle, niin perussarana passaa. Vaatii kyllä sitten saman rungon puolelle, jos runko oven suuntaan, mutta eikai se vahvistus siinäkään haittaa. laittaa runkoon vaikka täyskorkean suikaleen. Oveen vaikka siisti puoliympyrä reikäsahalla sahattuna ja halkaistuna.
Otsikko: Vs: Retro-vaunun remontti aluillaan
Kirjoitti: RautaRisto - 25.03.2021 kello on 10:56
Vanerista sopivan paksuinen korokepala saranan kohdalle, niin perussarana passaa. Vaatii kyllä sitten saman rungon puolelle, jos runko oven suuntaan, mutta eikai se vahvistus siinäkään haittaa. laittaa runkoon vaikka täyskorkean suikaleen. Oveen vaikka siisti puoliympyrä reikäsahalla sahattuna ja halkaistuna.
Kiitos vinkistä, en kylläkään aivan tajunnut, miten ajattelit.  Johtuu yksinomaan omasta hoksaamiskyvystäni.  Tein koeasennuksen noilla pinta-asennettavilla Mignon- saranoilla, mutta eipä tyydyttänyt. Meillä ovet tulee rungon päälle. Kokeilin 16 mm vanereille, ulkonema oven kiinni ollessa oli noin 6 mm ohi rungon, ei hyvä. Kokeilin talloja rungon ja myös saranan puolelle oveen. ei sekään ollut hyvä.  Muutenkin tuo saranatyyppi tuntuu aika huteralta. 
Tarkoititko tuolla perussaranalla sellaista normaalia upotettavaa mallia, joka vaatii ovessa joko 25 mm tai 35 mm halkaisijaisen upotuksen? Tarkoititko, että upotuksen kohdalle voisi laittaa tuon puoliympyrän muotoisen korotuksen? :)
Otsikko: Vs: Retro-vaunun remontti aluillaan
Kirjoitti: Ossi66 - 25.03.2021 kello on 10:59
Tarkoititko tuolla perussaranalla sellaista normaalia upotettavaa mallia, joka vaatii ovessa joko 25 mm tai 35 mm halkaisijaisen upotuksen? Tarkoititko, että upotuksen kohdalle voisi laittaa tuon puoliympyrän muotoisen korotuksen? :)
;D  Kyllä sellaista koitin esittää.  Sahaat sopivankokoisen ympyrän vanerista ja sen kahtia kahdeksi puoliympyräksi.
Puoliympyrä saranan alle, jolloin saa tehtyä sen upotuksen saranalle ;)
Otsikko: Vs: Retro-vaunun remontti aluillaan
Kirjoitti: RautaRisto - 25.03.2021 kello on 11:23
Kiitos Thumb
Ei muuta kuin uutta kokeilua ;D
Otsikko: Vs: Retro-vaunun remontti aluillaan
Kirjoitti: Ossi66 - 25.03.2021 kello on 11:57
Pala voi tietysti olla minkämuotoinen hyvänsä, mutta puoliympyrä jotenkin tuossa istuisi omaan silmään - silleen tehdyn näköisesti  ;)
Ja jos tosiaan tulee rungon päälle, niin tietysti reunasta hieman keskemmälle jolloin taas näyttää että toteutus on ihan alunperin suunniteltu tuollaiseksi  ;D
Otsikko: Vs: Retro-vaunun remontti aluillaan
Kirjoitti: RautaRisto - 25.03.2021 kello on 13:52
Pala voi tietysti olla minkämuotoinen hyvänsä, mutta puoliympyrä jotenkin tuossa istuisi omaan silmään - silleen tehdyn näköisesti  ;)
Ja jos tosiaan tulee rungon päälle, niin tietysti reunasta hieman keskemmälle jolloin taas näyttää että toteutus on ihan alunperin suunniteltu tuollaiseksi  ;D
Totta puhut Thumb
Katselin noita saranatyyppejä ja esim. Grassin päätysivusarana 110 näyttäisi ihan sopivalta. Tämmöiset on itsellä kaappien ovissa.  Eikä tarvi tosiaan kuin esim. 4 mm vanerin tuohon oveen juurikin noin kuin ehdotat. Upotus on näköjään kaikilla ko. saranatyypeillä n. 12 mm.  Pitää vain tosiaan sitten tuota aluslevyä siirtää samat 4 mm kauemmaksi seinän reunasta.
Pitää irrotella pari kappaletta saranoita  korkeista kaapin ovista koekäyttöön.  Lähinnä nyt askarruttaa tuon upotusporauksen onnistuminen.  Pitää löytää edullinen kovapalateräinen upotuspora Thumb
Otsikko: Vs: Retro-vaunun remontti aluillaan
Kirjoitti: kettunen - 25.03.2021 kello on 15:20
Moikka
Hyvää jälkeä tulee.
Saranan upotukset saa parhaiten normaalilla sylinteriporalla.
Ei tarvi olla kovapalaa.
Löytyy esim. Biltemasta, alle kympillä, matala keskipiikki ja sivuleikkuut ja pohjaleikkuut.
Tämmösellä terällä teet 10v.saranankoloja. Menee myös laminaatista läpi ja jälki on siistiä.
Terv. Toivo
Otsikko: Vs: Retro-vaunun remontti aluillaan
Kirjoitti: RautaRisto - 25.03.2021 kello on 15:57
Moikka
Hyvää jälkeä tulee.
Saranan upotukset saa parhaiten normaalilla sylinteriporalla.
Ei tarvi olla kovapalaa.
Löytyy esim. Biltemasta, alle kympillä, matala keskipiikki ja sivuleikkuut ja pohjaleikkuut.
Tämmösellä terällä teet 10v.saranankoloja. Menee myös laminaatista läpi ja jälki on siistiä.
Terv. Toivo
Moikka ja kiitti.  Huomenna suunta Biltemaan Thumb Eihän noita upotuksia tarvi tehä kuin 28 kpl.  Joku vain moitiskeli kovasti noita hiiliteräsporia.  Nimenomaan Lidllin upotusporaa moitittiin kovasti, tekee halkaisijaltaan alimittaista.  Tällä Biltemalaisella tulee ilmeisesti juuri sopivan kokoinen upotus. 
Otsikko: Vs: Retro-vaunun remontti aluillaan
Kirjoitti: kettunen - 25.03.2021 kello on 16:21
Moi
Onhan niitä toki muuallakin.
Kolohan täytyy olla hieman kireä, eli kalustehommissa sarana  normaalisti koputellaan koloon vasaralla ja ruuvi kiinnittää sen lopullisesti.
Paitsi  Ikean sarana joka kiristyy vivulla.
Kannattaa laitta metallisaranat ja sivuun vastakappale jossa leveällä kiinnitys ja tiettyvaunussa jokainen sarana jousella, niin pysyy ovet kiinni ajossa ilman salpoja.
Jos sulla on mahdollisuus käyttää pöytäporaa saat sillä vähä paremmin painetta terälle ja sitte reilusti kierroksia.
Käsikoneellakin onnistuu kunhan saa sivuleikkuun  alkuun voi vähän kallistaa poraa  ympäri niin leikkaa pienemmällä paineella.
Terv. Toivo
Edit: Tarkista toki saranasta että terä on oikeaa kokoa.
Otsikko: Vs: Retro-vaunun remontti aluillaan
Kirjoitti: RautaRisto - 28.03.2021 kello on 16:58
Moi
Onhan niitä toki muuallakin.
Kolohan täytyy olla hieman kireä, eli kalustehommissa sarana  normaalisti koputellaan koloon vasaralla ja ruuvi kiinnittää sen lopullisesti.
Paitsi  Ikean sarana joka kiristyy vivulla.
Kannattaa laitta metallisaranat ja sivuun vastakappale jossa leveällä kiinnitys ja tiettyvaunussa jokainen sarana jousella, niin pysyy ovet kiinni ajossa ilman salpoja.
Jos sulla on mahdollisuus käyttää pöytäporaa saat sillä vähä paremmin painetta terälle ja sitte reilusti kierroksia.
Käsikoneellakin onnistuu kunhan saa sivuleikkuun  alkuun voi vähän kallistaa poraa  ympäri niin leikkaa pienemmällä paineella.
Terv. Toivo
Edit: Tarkista toki saranasta että terä on oikeaa kokoa.
"Ei päivääkään , ettei jotain uutta".  Tänään piti tutustua upotusporaan, tai puhutaan myös oksaporasta.  Kun ei kertaluontoiseen käyttöön kannata hankkia aivan ammattiluokan poria, niin silloin pitää tyytyä näihin ns. hiiliteräsporiin kovapalaporien sijaan.  Laatu on tosiaan näillä varmaankin aina verrannollinen hintaan.  No, ostin Puuilosta 7,90 maksavan upotusporan.  Näitähän ei pääse sen kummemmin tutkimaan, kun ovat pakattu niin, että terän laatua ja valmistuksen viimeistelyä on mahdotonta arvioida.  Ajattelin, että tuohon hintaan ei kovin kummoista poraa voi saadakaan, mutta kuitenkin...  Kun avasin paketin ja katselin poran teroitusta, niin melkein itku pääsi.  Valmistuksen jälkeiset purseet ja karkea valmistuksen laatu oli silmiin pistävää.  Kokeilin aluksi pari upotusta tekemättä poralle mitään.  Kokeilin pienillä kierroksilla, ei tahtonut upota, eikä porautua, sitten isoilla kierroksilla, paremmin onnistui, mutta terä kuumeni kovasti, ei hyvä näinkään.  Sitten Puuilosta aikoinaan ostetulla ns. timanttiviilalla aloin parannella ja viimeistellä teräpintoja.  Ainoastaan rintakulman puolelta hioin varovasti purseet ja epätasaisuudet vähemmäksi.  Uudet kokeilut ja paremmin onnistui, myös kohtuullisen pienillä kierroksillakin.  Tein vielä yhden "tuunauksen".  Katsoin, että poran kärkipiikki on tarpeettoman korkea, eli noin 4 mm ja muutenkin tylpän oloinen, joka ilmenee poran huonossa uppoamisessa.  Päätin muotoilla terää ensin lyhentämällä kärkipiikkiä noin puoleen mittaan, ehkä vajaaseen kahteen milliin.  Mulla kun on kyseessä ohuet materiaalit, niin turhan pitkä kärkipiikki on vain haitaksi.  Tein vielä rälläkällä samanlaisen "kevennyksen" poran kärkeen, kun on tapana olla isoissa kierukkaporissa.  Tällä saadaan kärkeen pienempi tasopinta, jolloin terä uppoaa ja ohjautuu paremmin.  Tämän tehtyäni taas kokeilemaan.  Nyt pora alkoi olla siinä mallissa kuin olin toivonutkin.  Poraus onnistui hyvin suhteellisen pienillä kierroksilla ja pora "söi" todella hyvin.  Seuraavana onkin porausjigin teko, ettei jokaista upotusta tarvitse mitoittaa erikseen ja mittatarkkuus pysyy vakiona.

(https://karavaanari.org/kuvat/1616938855.jpg)
Ensimmäiset kokeilut.  Alhaalla keskellä on ensimmäinen upotus tehtaan jälkeisellä laadulla.

(https://karavaanari.org/kuvat/1616939041.jpg)
Kartiomainen ja nelikanttinen kärkipiikki ei ole paras mahdollien muoto, mutta on valmistuksen kannalta varmaankin helppo tehdä.  Tässä näkyy leikkaavan terän purseet.

(https://karavaanari.org/kuvat/1616939390.jpg)
Kärki on madallettu ja tehty kärjen "kevennys"

(https://karavaanari.org/kuvat/1616939743.jpg)
Nyt kärki pureutuu paremmin kuin tehtaan alkuperäinen kärki.. Vieläkin olisi voinut hieman kaventaa kärkeä, mutta jätin vähän  tasopintaa, niin ei niin herkästi vaurioudu.  Poran materiaali on tosiaan todella mehmyttä terästä. https://karavaanari.org/Smileys/SoLoSMiLeYS1/thumbsdown.gif
Otsikko: Vs: Retro-vaunun remontti aluillaan
Kirjoitti: RautaRisto - 29.03.2021 kello on 14:27
Harkitsin, että liesi-allastason turvallisin paikka on asentaa se paikalleen.  Lopullinen kiinnitys pitää tehdä sitten aikanaan, kun kaasu- ym. liitännät on tehty.
Saranointihommat ovat nyt telakalla sen aikaa, kunhan löytyy oikeanlaiset saranat.  Nyt on kuitenkin saranoiden upotus hallinnassa ;D

(https://karavaanari.org/kuvat/1617016335.jpg)
Tästä se keittiö rakentuu pikkuhiljaa.  Tuohon oikeaan reunaan on tarkoitus tehdä kolme vetolaatikkoa. Vasempaan reunaan tulee oikeakätinen ovi, josta pääsee hyvin käsiksi sähkölaitteisiin.  Altaan alapuolelle tulee puhdasvesiastia.  Näillä näkymin vedet altaalta lasketaan luontoon :D
Vetolaatikoihin ja oviin olisi tarkoitus laittaa magneettiset ponnahdussalvat.  Löytyy mm. sellainen malli, jossa kiinnipitovoima on 0,5 kg.  Uskon, että tuo voima jaksaa pitää kiinni ovet ja myös vetolaatikot


(https://karavaanari.org/kuvat/1617016798.jpg)
Tuo on hyvä juttu, että nuo lieden polttimet ovat reilusti syvennyksessä.  Ei haittaa vaikka välillä keitokset tulee yli laidan.  Puhdistus on helppoa altaan puolelle.
Otsikko: Vs: Retro-vaunun remontti aluillaan
Kirjoitti: RautaRisto - 29.03.2021 kello on 14:30
Sen verran tarkennusta tuohon vesien laskuun luontoon. Laitetaan kuitenkin ämpäri vaunun alle ;D
Otsikko: Vs: Retro-vaunun remontti aluillaan
Kirjoitti: kettunen - 29.03.2021 kello on 16:28
Moikka
Puuilon teräkin   täyttää tehtävänsä vaikka onkin karkeatekoinen ja vaikka meinaakin tulla vetet silmiin.
Onneksi pystyit  teroittamaan sen käyttökelpoiseksi  ja tarvetta vastaavaksi, säästyy paljon euroja.
Ainakin kuvassa olevat kolot on mielestäni  loistavia sarananupotukseen.
Terv. Toivo
Otsikko: Vs: Retro-vaunun remontti aluillaan
Kirjoitti: RautaRisto - 30.03.2021 kello on 20:18
Jokunen viikko sitten kokeilin lämmittimen toimintaa.  Vaikka luulen, että koskaan emme tarvitse lämmittimestä ottaa täysiä tehoja, niin kuitenkin halusin nähdä, kuinka lämpöä muodostuu täydellä lämmitysteholla lämmittimen ympäriillä oleviin rakenteisiin.  Sen verran paljon lämpöä kehittyi, että päätin tehdä asialle parannuksen.  Tilasin Puuilosta ns. Stucco alumiinilevyä.  Tänään sitten laittelin levyä lämpösuojaksi ja lämmön ohjaukseen.  Tämänkin sitten aika näyttää, miten lämpö lähtee lämmittimestä liikkeelle. Käyttöhän tosin  tulee olemaan vain kesäisin koleilla keleillä. 

(https://karavaanari.org/kuvat/1617123671.jpg)
Tämä levy peittää lämmittimen takaosan niin, että mahdollisimman vähän säteilylämpö pääsee leviämään lämmittimen taakse.


(https://karavaanari.org/kuvat/1617123846.jpg)
Taakse laitoin toisen ohjauslevyn seinän pinnasta tuuletusritilän yläpuolelta viistosti lämmittimen yläpuolelle

(https://karavaanari.org/kuvat/1617123967.jpg)
Alumiinilevyjen ja tason väliin jätin  noin 10 mm raon, josta lämpö pääsee virtaamaan pois lämmittimen takaosista.


(https://karavaanari.org/kuvat/1617124156.jpg)
Lämmittimen koekäyttö näyttää, tarvitseeko edessä olevaan levyyn laittaa tuuletusritilä.
Jos rakenteet pysyvät kohtuullisen "viileinä", en laita ritilää ollenkaan.
Seinässä olevaa suljettavaa/avattavaa tuuletusritilää vaimon käsi mahtuu käyttämään vasemmalla olevan aukon kautta ;D
Jossain vaiheessa lämmitin saa uuden värin päälleen :D
Otsikko: Vs: Retro-vaunun remontti aluillaan
Kirjoitti: RautaRisto - 1.04.2021 kello on 08:08
Se "Jossain vaiheessa" tulikin jo eilen ajankohtaiseksi :D
Nyt on sellainen suvantovaihe remontissa.  Saranoiden valinta ja hankinta on vielä vaiheessa ja seuraava isompi homma on aloittaa sänkyjen suunnittelu ja levyjen sahaus niitä varten.  Ja Pääsiäinenkin painaa päälle.  Varmaan täytyy hieman rauhoittaa remontin tekoa pyhien aikana.  Joten eilen tuli sopiva sauma alkaa laittamaan uutta väriä lämmittimen kylkeen.  Maaliksi olin valinnut jo aiemmin kauppareissulla Mastonin Heat Resistant 600 lämpömaalin.  Täällä korvessa asuessa pitää jokainen kauppareissu miettiä, mitä mahdollista tarveainetta ym. tavaraa vaunun rempassa tullaan tarvitsemaan lähiviikkoina. 
Maalauksen olisi voinut tietysti tehdä jo aiemmin, ennen lämmittimen paikalleen asennusta, mutta... Oli pakkasta ja jotenkin se ei tuntunut vielä silloin ajankohtaiselta.  Nyt oli lauhat ilmat pitää lämpöä päällä vaunussa.  Suojaaminen oli tietysti oma ylimääräinen vaivansa, mutta sen verran tulee noita mainoslehtisiä, että suojapaperia ei tarvinnut säästää ;D

(https://karavaanari.org/kuvat/1617253265.jpg)


(https://karavaanari.org/kuvat/1617253333.jpg)


(https://karavaanari.org/kuvat/1617253369.jpg)
Lisälämmön saanti on nyt taattu.  Lämmitin on testattu ja päällisin puolinhan tuo ei uutta häpea :D
Otsikko: Vs: Retro-vaunun remontti aluillaan
Kirjoitti: vetu - 1.04.2021 kello on 08:33
Heh! olis helpompi maalata irrallaan :D
Otsikko: Vs: Retro-vaunun remontti aluillaan
Kirjoitti: RautaRisto - 1.04.2021 kello on 10:39
Niinhän se olisi, mutta kun...
Oli niin hirveä hinku laittaa lämmitin paikalleen ja testaamaan sen toimivuutta ;D
Mutta tulihan tuo noinkin tehtyä, vähän pitemmän ja vaivalloisemman kaavan mukaan. :D
Otsikko: Vs: Retro-vaunun remontti aluillaan
Kirjoitti: latushka83 - 1.04.2021 kello on 21:39
Fiksun näkönenhän siitä tuli.  Thumb Heti jotenkin modernimman näköinen kun ei ole enää tuo väri sellainen p*skan ruskea. Sopii nyt hyvin tuon takana olevan alumiinilevynkin kanssa yhteen.
Otsikko: Vs: Retro-vaunun remontti aluillaan
Kirjoitti: RautaRisto - 2.04.2021 kello on 13:59
Fiksun näkönenhän siitä tuli.  Thumb Heti jotenkin modernimman näköinen kun ei ole enää tuo väri sellainen p*skan ruskea. Sopii nyt hyvin tuon takana olevan alumiinilevynkin kanssa yhteen.
Kiitos kehuista Thumb
Kyllähän uusi maali ja värisävy kummasti muuttaa ilmettä, olipa sitten kyseessä 34 vuotta lämmitin tai joku samanikäinen eläväkin kohde ;D
Hommat siirtyy seuraavaksi "keulapiikkkiin".  Sänkyjen teko on seuraavana vuorossa.   Molemmille puolille saadaan 70 senttiä leveät ja noin 1,8 metriä pitkät sängyt.  Toki keulasta kaasupullokotelon kohdalta pitää kaventaa, mutta jalat kyllä mahtuu aivan hyvin.  Kun on pienet tilat, niin pakostakin on joutunut suunnittelussa tekemään kompromisseja, mutta kahdelle aikuiselle vaatimattomammatkin tai pienemmätkin tilat kelpaa.  Sänkyjen väliin tehdään aikanaan 50-60 senttiä leveä pöytätaso. Eli tästä sopesta tulee yhdistetty mh/oh ;D

(https://karavaanari.org/kuvat/1617360742.jpg)


(https://karavaanari.org/kuvat/1617360854.jpg)
Sänkypaikat on jo jaettu, rouva pääsi valitsemaan ensin :D


(https://karavaanari.org/kuvat/1617361017.jpg)
Liekkö noissa paikoissa paljon välestämistä ;D
Otsikko: Vs: Retro-vaunun remontti aluillaan
Kirjoitti: Lerssinen - 2.04.2021 kello on 14:03
Minä kun rakensin tuota armeijavaunua niin mietin kans sitä sänkyjen kokoa ja päädyin siihen että sängyt on "täysikokoiset" ja nipistin hieman keittiöstä, ihan sillä perusteella kun kuitenkin hyvät unet on reissussa kullanarvoisia ja eniten aikaa taitaa mennä vaunussa nukkuessa, aktiviteettien ollessa osin toisaalla.. Mutta nämähän on jokaisen omia päätöksiä kun itse itselleen tekee  :)

https://karavaanari.org/index.php/topic,19732.165.html
Otsikko: Vs: Retro-vaunun remontti aluillaan
Kirjoitti: RautaRisto - 5.04.2021 kello on 17:33
Kyllä se vaan niin on kun kevät etenee ja päivät pitenee sekä valon määrä lisääntyy, niin virtaa tuntuu tulevan omiinkin akkuihin huomattavasti lisää pimeän talven jälkeen ;D
Huomaan itsestäni, että en malttaisi millään olla pois tuolta "vaunutyömaalta".  Eihän tuo toisaalta ole huonompi homma, siinähän se vaunu valmistuu pikkuhiljaa.  Nyt on sitten sänkyrungot valmiina.  Kaikki materiaalit löytyi vanhoista varastoista ja osa myös puretuista vaunun osista.  Toki näin tehden, joutuu miettimään enemmän materiaalien käyttöä.  Mutta tulihan noista aivan asialliset, omasta mielestäni ainakin.  Pitihän sitä heti kokeilla, miten meikäläinen mahtuu tuohon rajallisen tilankäytön vuoksi hieman pienempään sänkyyn.  Hyvin mahtui ja uskon, että sen mitä kalastusreissuilla maltetaan sängyssä viihtyä on ne muutamat yön tunnit. ;D
Rungon etuseinän korkeus on 400 mm ja rimat on 30 mm yläreunan alapuolella, joten 100 mm patjalla istumakorkeus  on noin 470 mm.  Tuohon sänkyjen väliin tulee pöytätaso, jonka ääressä nautitaan ruoat ja juomat ja varmaan täytellään muutamat sanaristikotkin ;D


(https://karavaanari.org/kuvat/1617631925.jpg)
Rungon etureunan tein samasta vanerista kuin muutkin kalusterungot, ajattelin, että on yhdenmukainen.  Rimat on ympärihöylättyä 15 x 120 ja 15 x 100 lautaa.  Pohjatilan jaoin kahteen osaan, niin saa petivaatteet toiseen osastoon ja isompaan keulan päässä olevaan tilaan jotain muuta matkalla tarvittavaa rompetta.  Tein kolme erillistä osaa rimoista, joista ainakin petivaateosaston rimoituksen saranoin vielä myöhemmin kun pääsen kauppaan hakemaan saranoita.

(https://karavaanari.org/kuvat/1617632492.jpg)


(https://karavaanari.org/kuvat/1617632526.jpg)


(https://karavaanari.org/kuvat/1617632594.jpg)


(https://karavaanari.org/kuvat/1617632632.jpg)


(https://karavaanari.org/kuvat/1617632679.jpg)
Siitä se pikkuhiljaa kokonaisuus alkaa hahmottua Thumb
Otsikko: Vs: Retro-vaunun remontti aluillaan
Kirjoitti: Erkki - 5.04.2021 kello on 18:02
Onko lattiamatto liimattu? Jostain syystä kupruilee tuosta sänkyjen välissä. Upea retro-vaunu tulossa. Mielenkiinnolla odotan vaunun valmistumista...
Otsikko: Vs: Retro-vaunun remontti aluillaan
Kirjoitti: mjo33400 - 5.04.2021 kello on 18:14
Vain yksi kysymys, miten olet ratkaissut ilmankierron sänkyjen alla?
Otsikko: Vs: Retro-vaunun remontti aluillaan
Kirjoitti: RautaRisto - 5.04.2021 kello on 19:27
Mattoa en liimannut.  Tuohon keskelle jäi pieni pussi, jonka kanssa pitää tulla toimeen.  Varmaan jonkinlainen käytävämatto laitetaan, jonka alle tuo kaunesvirhe jää ;D  Matto kyllä pysyy muuten paikallaan, koska se on suurimmalta osaltaan kalusteiden alla.
Ilmankiertoa sängyn sisällä en ole vielä ratkaissut mitenkään muuten kuin päissä olevat rimat jätin noin 30 mm irti päädyistä.  Jos näyttää, että tila alkaa oireilla, niin sitten teen rasiaporalla muutaman aukon etuseinän alareunaan.  En vielä lähtenyt aukottamaan etulevyä, koska siitä on omat haittansakin, nimittäin pölyä saattaa kulkeutua sisätilaan.  Uskon myös, että pelkällä kesäkäytöllä ei tila pääse ummehtumaan.  Ja käytetäänhän joka päivä patjan reunaa ylhäällä kun petivaatteita otetaan ja laitetaan takaisin.
Otsikko: Vs: Retro-vaunun remontti aluillaan
Kirjoitti: RautaRisto - 6.04.2021 kello on 11:30
Vain yksi kysymys, miten olet ratkaissut ilmankierron sänkyjen alla?
Hyvä juttu mjo 33400, kun herättelit minut vielä ajattelemaan tuota ilman kiertoa.  Eipä tullut aiemmin mieleen, että noita kalusteisiin asennettavia tuuletussäleikköjä näyttää olevan tarjolla. Tuollainen 60 mm halkaisijaltaan ja harmaana sopisi tuohon kylkeen sopivalle korkeudelle aivan hyvin.  Noita vaan sopiva määrä.  Mutta nuo saa vielä odottaa, jospa niitä tulisi vastaan noissa "halpakaupoissa", niin ei tarvitsisi alkaa tilaamaan verkkokaupoista.  Ovat niin edullisia, että postikulut ovat helposti enemmän. ;D

(https://karavaanari.org/kuvat/1617697766.jpg)
Otsikko: Vs: Retro-vaunun remontti aluillaan
Kirjoitti: Ossi66 - 6.04.2021 kello on 12:17
Pohjalevy noin 30mm rimoilla korotettuna estää vuodevaatteiden kostumisen lattiaa vasten. Suomen kesä saattaa olla myös viileä.
Otsikko: Vs: Retro-vaunun remontti aluillaan
Kirjoitti: RautaRisto - 6.04.2021 kello on 12:25
Kyllä vaan.  Noita rimojahan tulee jäämään tästä projektista liiaksi asti Thumb
Tavallaan samantyyliset ritilät kuin on nuo sänkyritilät.  Toki huomattasti kapeammat sopivat paremmin.
Otsikko: Vs: Retro-vaunun remontti aluillaan
Kirjoitti: mjh48 - 6.04.2021 kello on 12:45
Jos noita sängyn alusia on tarkoitus käyttää aktiivisesti, niin pikku vinkki.
Seinän viereen kannattaa jättää kiinteä osa jonka leveys on selkänojan ja istuinpatjan yhteinen paksuus.
Avautuva osa siis vain etureunaan.
Niin menetellen sängyn alta on helppo ottaa tavarat, kun kääntää patjat pystyyn.
Tuota ei ole sovellettu monessakaan vaunussa, mutta kun rakensin Nalle Sisusta matkailuauton tein noin ja sängyn alusten käyttö oli helppoa
Otsikko: Vs: Retro-vaunun remontti aluillaan
Kirjoitti: RautaRisto - 6.04.2021 kello on 18:13
Hyvä vinkki tuo.  Meillä tilannetta helpottaa tuo sängyn normaalia pienempi leveys.  Voisi tietysti vieläkin muuttaa rakennetta, mutta mennään tuolla- ainakin aluksi. :D
Kalustehommat on nyt "telakalla" niin kauan kun saadaan saranat ja muut tarpeet ovien laittoa varten.

Vessa on saanut olla alkuperäisessä kuosissaan koko remontin ajan.  Mutta nyt uudistetaan vanha Portti Portta- tekniikka uudempaan, toki jo käytössä olleeseen "oikeaan kasettivessaan".  Satuttiin löytämään kampe joka, oli purettu lähes käyttämättömänä.  Ennen ostamista olin ottanut vessasta noin- mitat ja niiden turvin teimme kaupat. 
Ratkaisu on hieman erikoinen.  Kasetti vedetään ulos vasemmasta päästä vessan sisäseinään tehtävästä aukosta.  Haettiin juuri tällaista ratkaisua, koska haluttiin säästää ulkoseinää tehtävällä aukolla.  Ratkaisusta voidaan olla montaa mieltä, mutta meidän tämä kelpaa.
Vessa saa myös uuden maalin, kunhan tuo asennus tehdään ensin.

(https://karavaanari.org/kuvat/1617721252.jpg)
Tämä yksilö on erillisestä säiliöstä huuhteluveden saava versio, mutta me tulemme käyttämään pytyn huuhteluun yksinkertaisesti suihkepulloa.  Turhaan säiliötä täyttää huuhteluvedellä :laugh:


(https://karavaanari.org/kuvat/1617721655.jpg)
Tosi pienellä purkutyöllä selvittiin


(https://karavaanari.org/kuvat/1617721746.jpg)
Eipä paremmin olisi voinut sopia.  Nyt vielä tarkka aukon mitoitus ja sitten koko paketti seinään kiinni. Pientä kalustelevyjen  fiksausta pitää tehdä, niin tulee siistimpi kokonaisuus.
Otsikko: Vs: Retro-vaunun remontti aluillaan
Kirjoitti: Erkki - 6.04.2021 kello on 18:55
En kyllä lähtisi maalaamaan tuota WC:tä, kun on noinkin siisti.
Otsikko: Vs: Retro-vaunun remontti aluillaan
Kirjoitti: RautaRisto - 9.04.2021 kello on 14:25


(https://karavaanari.org/kuvat/1617964194.jpg)
Kasetin aukon mitoitus on sivusuunnassa todella tarkka.  Seinän leveys rajoittaa mitoitusta.  Ulko-oven reunassa olevan metallilistan takia vessan seinään pitää laittaa vaneri, jotta kasetti mahtuu ulos listan ohi.  Toisaalta oviaukko rajoittaa tuomasta ulospäin takaseinästä.  Toleranssia on pari milliä!


(https://karavaanari.org/kuvat/1617964667.jpg)
Hyvin passaa- tosin aukon alareuna sahausta pitää vähän fiksata, ottaa silmään :laugh:
Aukkoon teen alumiinilistojen välissä ylös-alas liikkuvan "oven" samasta levystä kuin nuo muutkin ovet.


Vessa olisi kyllä vanhoilta pinnoiltaankin  passannut, mutta kun noita maaleja jäi, niin ajattelin käyttää niitä.  Tuleepahan pienestä tilasta valoisampi.  Yläkaappi sai myös lähteä, turhaa tilaa viemästä.  Ja maalaaminen on muuten mukavaa puuhaa ;D

(https://karavaanari.org/kuvat/1617965257.jpg)
Näillä Tikkurilan maaleilla maalasin vaunun seinät ja katon.  Aluksi maalasin kaikki pinnat Otex Akvalla, joka on lähes mille pinnoille tahansa tarkoitettu tartuntapohjamaali.  Tosi hyvä tuote ja helppo maalata, niinkuin myös tuo pintamaali Luja 7.
Ennen maalausta tasoittelin kaikki epätasaisuudet ja ruuvien reiät Cascon OneFill Premium tasoitteella.  Kaikki maalattavat pinnat hioin vielä ennen maalausta.

(https://karavaanari.org/kuvat/1617965850.jpg)
Pinnat kevyesti hiottuna pohjamaalausta varten. 

(https://karavaanari.org/kuvat/1617966014.jpg)
Pohjamaalaus on valmis, ei vielä näytä kummoiselta, mutta kun pari kerrosta laitetaan lisää maalia, niin eiköhän tuo sitten kelpaa.  Tuo alkuperäinen ruman keltainen allas jää paikalleen, mutta eiköhän siihen silmä totu. 

Saranatkin muuten löytyi pitkän etsiskelyn tuloksena.  Ovat jo Matkahuollossa, joten ensi viikolla alkaa sitten ovien asennukset.
Onhan siinä haastetta alkaa tehdä upotukset ja poraukset. mutta eiköhän ne ala onnistumaan, kun vähän ensin harjoitellaan.
Haasteenahan oli löytää 12 mm ovipaksuudelle mahdollisimman pienellä upotuksella oleva sarana.  Lopulta löytyi saranatyyppi, jossa on vain 8 mm upotus.  Toki sellainenkin malli olisi ollut tarjolla, jossa saranaosa olisi asennettu oven pintaan sellaisen adapterilevyn avulla, mutta halusin kuitenkin tällaisen upotettavan mallin.  Pidän tällaista pitemmän päälle parempana ratkaisuna, varsinkin olosuhteissa, joissa koko vaunu saattaa täristä ja heilua eri tavalla kuin normaalikotiolosuht eissa.
Kaikkiin oviin ja muutamaan vetolaatikkoon laitan magneetilla varustetut ponnahdussalvat.  Näissä kiinnipitovoima on 0,5 kg ja aukityöntövoima 1,5 kg. Vetimiä en laita ollenkaan.  Toivottavasti tällä tavalla ovet pysyvät kiinni ajonkin aikana ja aukeavat pienellä painalluksella. ;D
Otsikko: Vs: Retro-vaunun remontti aluillaan
Kirjoitti: jamseil - 10.04.2021 kello on 00:05
Hyvältä alkaa näyttää vessakin. Thumb

Tuo alkuperäinen ruman keltainen allas jää paikalleen, mutta eiköhän siihen silmä totu. 
Mieti nyt vielä tuota. :)

Vanhassa sinappi olisi vielä jotenkin mennyt, mutta valkoisessa kopissa tuo oikein korostuu. 50 molemmin puolin saa valkoisia muovi ruukkuja Caravan kaupoista.

Pari halpis ideaa.

Onko tämä liian iso?
https://www.ikea.com/fi/fi/p/fyndig-upotettava-tiskiallas-1-allas-ruostumaton-teraes-s59158003/?utm_source=google&utm_medium=surfaces&utm_campaign=shopping_feed&utm_content=free_google_shopping_clicks_Kitchen&utm_config=v5n7cy9h0&gclid=CjwKCAjw9r-DBhBxEiwA9qYUpbZVa931nrpE9ylwmztAi2RCjeBdGDGc771LYWa-OjPeW99FZX0FCRoCDN0QAvD_BwE

GN astioita saa eri kokoisia 10-20 eurolla rst ja valkoinen pc.
https://www.ksp-astiat.fi/wp-content/uploads/2018/03/GN-astiat.jpg

Sitten tietysti ne perinteiset Ikean salaattikulhot ja muut vastaavat tason päälle tulevat viritykset.
Otsikko: Vs: Retro-vaunun remontti aluillaan
Kirjoitti: Hesus - 10.04.2021 kello on 09:08
samaa mieltä.
jos ei muuta niin yrittäisin maalata tuon altaan.
Otsikko: Vs: Retro-vaunun remontti aluillaan
Kirjoitti: RautaRisto - 10.04.2021 kello on 10:58
Allas on nyt irti ja ajattelin rohkeasti kokeilla maalausta.  Kokeilen tartuntapohjaksi tuota Tikkurilan Otex Akvaa, jota valmistaja kyllä kehuu, että antaa hyvän pohjan melkein mille alustalle tahansa.
Muovipinnoille aerosolimaaleja näyttää olevan monenkin valmistamana.  Jos jollain kokemuksia, kertokaa ihmeessä.
Tuossa hommassa ei korkealta putoa.  Hyvä harjoitella altaan alapuolelle ;D Tietysti maalatun pinnan kulutuskestävyys on tärkeä.  Mutta, jos autojen muoviosissa ja moottoripyörienkin katteissa kestää, niin miksei tuossa altaassakin.  Tulee olemaan kuitenkin tosi vähäisellä käytöllä.
Otsikko: Vs: Retro-vaunun remontti aluillaan
Kirjoitti: jamseil - 10.04.2021 kello on 11:53
Kai siinä otex ja pesun kestävä remonttimaali vähän aikaa kestää, kuten perus spray alkydimaalikin. Omassa vaunussa joku on maalannut keittiön teräsaltaan ilmeisesti tavallisella spraymaalilla. Muuten pysynyt hyvin mutta märin kohta viemärin lähdön ympäriltä kesinyt.

Auto-, vene- ja teollisuusmaalit (epoksi+polyuretaani) maksaa jo saman verran kun uusi allas.

Värjätty polyesterihartsi (venemuovi) eli top coat kyllä kestää hyvin vettä ja kulutusta. Jos vaan tarttuu tuohon muovilaatuun, eikä se sula alta. Karhennus ja rasvan poisto asetonilla. Hiukan haastava saada ihan ruiskun tasoista pintaa, kun on paksua pensseli tavaraa.
https://www.puuilo.fi/pakla-topcoat-venemaali-1kg-luonnonvalkoinen
Otsikko: Vs: Retro-vaunun remontti aluillaan
Kirjoitti: mjh48 - 10.04.2021 kello on 15:09

Karhennus ja rasvan poisto asetonilla. Hiukan haastava saada ihan ruiskun tasoista pintaa, kun on paksua pensseli tavaraa.


Muovi + asetoni = askarteluliima
Asetoni sulattaa muovia, ainakin useimpia laatuja
Otsikko: Vs: Retro-vaunun remontti aluillaan
Kirjoitti: jamseil - 10.04.2021 kello on 17:29
Jos allas ei kestä asetonia, niin sitä on turha polyesterillä käsitellä kun ei kestä sitäkään.

ABS muoviset legot sulaa asetoniin hyvin, sillä tahnalla voi paikata Terhi muoviveneen. :)
Otsikko: Vs: Retro-vaunun remontti aluillaan
Kirjoitti: Lerssinen - 10.04.2021 kello on 17:36
Maalaa se allas jollakin ihan muulla kuin nuilla ykskomponentti-remppamaaleilla. Esimerkiksi bilteman venemaali 2 komponenttisena on loistavan hyvää tavaraa ja purkki on halvempi kuin nuo lateksit.

https://www.biltema.fi/veneily/veneen-huoltotuotteet/venemaalit/venelakat/polyuretaanilakka-2000041282
Otsikko: Vs: Retro-vaunun remontti aluillaan
Kirjoitti: Arska - 10.04.2021 kello on 19:00
Muovi + asetoni = askarteluliima
Asetoni sulattaa muovia, ainakin useimpia laatuja
Tää menee nyt pahasti ohi aiheen,pahoittelut mutta Asetonista tuli muistikuvia että olisin pentuna paikannut perheen mossen helmapeltejä jollakin pahvin kaltaisella aineella joka liotettiin asetonissa, Oli helppo muotoilla tarttu kiinni peltiin ja oli kuivuessaan kova.
Otsikko: Vs: Retro-vaunun remontti aluillaan
Kirjoitti: mjo33400 - 10.04.2021 kello on 19:02

ABS muoviset legot sulaa asetoniin hyvin, sillä tahnalla voi paikata Terhi muoviveneen. :)

Taitaa sulaa myös tinneriin. ;)
Otsikko: Vs: Retro-vaunun remontti aluillaan
Kirjoitti: kimi - 11.04.2021 kello on 11:58
Tää menee nyt pahasti ohi aiheen,pahoittelut mutta Asetonista tuli muistikuvia että olisin pentuna paikannut perheen mossen helmapeltejä jollakin pahvin kaltaisella aineella joka liotettiin asetonissa, Oli helppo muotoilla tarttu kiinni peltiin ja oli kuivuessaan kova.
Off-Topic:
Tummanharmaa levy josta pystyi leikkaamaan sopivan kokoinen pala ja liottamalla pehmeni ja sai hyvänkin paikan. Muistaakseni yhden hydrauliikkasäiliön tuollaisella paikkasin, en muista kestikö vai saatiinko kestäväksi jollain muulla
Otsikko: Vs: Retro-vaunun remontti aluillaan
Kirjoitti: RautaRisto - 11.04.2021 kello on 12:50
Vessa pesi kasvonsa ihan mukavasti, kun sai vaaleat maalit pintaansa.  Samoilla sävyillä maalasin kuin vaunun muutkin pinnat.  Katto vaalealla ja seinät hieman tummemmalla.  Hyviä vinkkejä tuli altaan pintakäsittelylle.  Laitoin myös kyselyä Tikkurilalle-saa nähdä, mitä sieltä neuvotaan.
Maalauksen jälkeen oli kasettiwc:n lopullinen paikalleen asennus. Passas kyllä niin kuin nyrkki silmään :laugh:
Kasetin tyhjennysratkaisu on omaperäinen, mutta mielestäni toimii hyvin noin. 

(https://karavaanari.org/kuvat/1618134028.jpg)
Rouva on jo "koeistunut" ja antanut hyväksynnän ;D


(https://karavaanari.org/kuvat/1618134277.jpg)
Vessa muutti ilmettä ihan mukavasti.

(https://karavaanari.org/kuvat/1618134354.jpg)
Luukun tein samasta pinnoitetusta koivuvanerista kuin kaikki kalusterungot ja ovet.
Alumiinilistatkin löytyivät omista varastoista. 

(https://karavaanari.org/kuvat/1618134508.jpg)
"Toimii kuin junan vessa" :D
Otsikko: Vs: Retro-vaunun remontti aluillaan
Kirjoitti: jamseil - 11.04.2021 kello on 13:43
Kyllähän kasettivessan idea tuossa asennustavassa puolittain häviää.
Veneissä kasettivessan tyhjennys käytävälle hieman yleisempää. ;)

Itsekin kasettivessaa hieman miettinyt, kun vessan purku on nyt käynnissä.
Siinä tapauksessa pitäisi vessaa isontaa, jos haluaa myös suihku mahdollisuuden.
Irti pönttö ja suihku mahtui vanhassa samaan tilaan.
Otsikko: Vs: Retro-vaunun remontti aluillaan
Kirjoitti: RautaRisto - 14.04.2021 kello on 09:24
Eilinen päivä kuluikin yllättäen kauppareissulla "isolle kirkolle".  Kilometrejä tuli auton mittariin noin 300 ja aikaa kului koko pitkä päivä.  Näin käy yleensä aina, kun täältä korvesta lähtee liikenteeseen.
Olin jo katsellut eri vaihtoehtoja pöytäkansimateriaal iksi.  Myös Torin tarjouksia olin katsellut.  Eilen aamulla sitten silmiini sattui sellaiset käytetyt pöytäkannet, että piti tehdä päätös ja lähteä katsomaan, miltä näyttävät.  Tarvitsemme kaksi kantta, joista muotoillaan sopivat.  Eivät olleet enää luonnollisestikkaan uuden veroisia, mutta päätimme pintakäsitellä kannet sopivalla kokonaisuuteen sopivalla sävyllä.  Seuraavana Bauhausiin valitsemaan sopivaa maalia ja sävyä.  Maaliksi valitsimme Teknoksen Futura Aqua 20 puolihimmeän kalustemaalin.  Luulisi kestävän tuossa , koska käy myös ulkokäyttöön. Pohjamaalaus tehdään tähänkin Tikkurilan Otex Akvalla.
Niin ja pitihän niitä ruuvejakin ostaa lisää.  On äkkiseltään uskomaton juttu, kuinka paljon tuommoseen hommaan uppoaa mm. ruuveja.  Ostin kolmannen paketin 4 x 20 ruuveja/200 kpl eli 400 kpl olen saanut ruuvattua pelkästään tuota kokoa + pitemmät ruuvit päälle.
Palatessa vielä matkahuollosta saranapaketti kyytiin.
Saranat olivat ainakin päällisin puolin sellaiset kuin myyjä lupasikin.  Ja tosiaan tuo malli sopii hyvin 12 mm levyn paksuudelle, koska upotussyvyys on vain 8 mm.  Valitsin tuon Euro-ruuvi vaihtoehdon, koska uskon sen purevan paremmin ohueen levyyn.
Nyt onkin sitten "homman paskaa" tiedossa joksikin aikaa ;D

(https://karavaanari.org/kuvat/1618379991.jpg)
Kannet ovat samaa mallia reunoiltaan ja pinnaltaan.

(https://karavaanari.org/kuvat/1618380083.jpg)
Saapa nähdä, pitääkö myyjän vakuuttelut tämän maalin hyvästä maalattavuudesta paikkaansa.  Maali on enemmän geelimäistä kuin vastaava Tikkurilan tuote.  Maalaus tehdään lyhytnukkaisella minitelalla.

(https://karavaanari.org/kuvat/1618380273.jpg)
Verkkokauppaostoksi ssa on aina mahdollista, että tuote ei täytä odotuksia.  Nämä saranat ovat laatutavaraa.

(https://karavaanari.org/kuvat/1618380531.jpg)


(https://karavaanari.org/kuvat/1618380610.jpg)
Saranoissa on mukana Euro-ruuvit vakiona mukana. Aluslevyihin valitsin myös samanlaiset, mutta lyhyemmät ja vielä tuplaruuvit, jos tarvitsee vaihtaa lyhyemmät myös saranoihin.

(https://karavaanari.org/kuvat/1618381109.jpg)
Ensimmäinen laatikko ruuveja oli 3,5 x 20 TX 10, mutta tuo TX 10 on liian pieni.  Kärjet kiertyivät "puneelle". Yhdellä kärjellä sai ruvattua vain muutamia kymmeniä ruuveja. 4 x 20 ruuvissa on TX 20. Tässä ruuvauskärki kestää "loputtomiin"
Otsikko: Vs: Retro-vaunun remontti aluillaan
Kirjoitti: RautaRisto - 17.04.2021 kello on 18:08
Tänään piti siirtää työmaa ulos, oli niin mahtavan lämmin ilma.  Ja muutenkin auringon valossa näkee paremmin tehdä "tarkkoja" hommia. ;D
Erilaisten poraus- ja upotusharjoitusten jälkeen tänään olin valmis varsinaiseen saranoiden asennukseen oviin.  Eniten piti miettiä, miten saan upotukset tehtyä tarkalleen 5 mm:n etäisyydelle oven reunasta. Upotuskokeilujen aikana totesin, että upotuspora "syö" herkästi esim. vaneriin tehtyä ohjarireikää, jolloin varsinaisen upotuksen paikka saattaa tulla epätarkasti.  Päätin kokeilla teflonia ja tähän tarkoitukseen löytyi jo käytöstä poistettu 10 mm paksu kalankäsittelylevy.  Tähän vain oikealle etäisyydelle ohjarireikä ja ei muuta kuin hommiin.  Teflon toimi tässä tosi hyvin. 12 saranan upotuksen jälkeen reikä teflonissa säilyi lähes kulumattomana.
Euro-ruuvien upotusreikien tekoon piti miettiä ratkaisua.  Porasin kuuskanttitankoon reiän ja katkaisin tangon oikean mittaiseksi.  Ensin pora paikalleen ruuvariin ja sitten oikean mittainen holkki poran päälle. Näin oli helppo tehdä upotukset oikeaan syvyyteen.
Nyt on ohitettu ovien saranoinnissa hankala vaihe.  Ovien 12 mm vahvuus tai paremminkin "ohuus" teetti töitä, aivan sieltä oikeanlaisen saranan löytämisestä lähtien.  Seuraavana onkin ovien paikalleen asennus runkoihin ja ponnahdussalpojen asennus. 

(https://karavaanari.org/kuvat/1618670543.jpg)
Eikai tämän parempaa työmaan paikkaa olekkaan ;D


(https://karavaanari.org/kuvat/1618670643.jpg)
Vanha fileerausalusta sai uuden tärkeän tehtävän


(https://karavaanari.org/kuvat/1618670777.jpg)
Jigin avulla tein vain aloitusupotuksen, jonka jälkeen tein loppu-upotuksen suoraan levyyn, välillä kokeillen saranan istuvuutta upotukseen.

(https://karavaanari.org/kuvat/1618671039.jpg)
Upotuksista tuli suhtkoht`siistejä, mutta ennen kaikkea mittatarkkoja

(https://karavaanari.org/kuvat/1618671135.jpg)
Tässä tämä Puuilosta ostamani upotuspora, jonka viritin omaan käyttöön.

(https://karavaanari.org/kuvat/1618671251.jpg)
Euro-ruuveille tein upotuksen 4 mm ns. upotusporalla.  Rajoittimen tein tuollaiseen tankoon, jonka löysin paikallisesta rautakaupasta.  Porasin riittävän pitkän reiän ja katkaisin oikeaan mittaan.

(https://karavaanari.org/kuvat/1618671484.jpg)
Saranat on onnistuneesti paikoillaan.
Otsikko: Vs: Retro-vaunun remontti aluillaan
Kirjoitti: mjo33400 - 17.04.2021 kello on 19:25
^ Olet ammatti mies. Thumb
Otsikko: Vs: Retro-vaunun remontti aluillaan
Kirjoitti: RautaRisto - 18.04.2021 kello on 21:05
^ Olet ammatti mies. Thumb
Kiitos kommentista mjo 33400 :D

Tänään tapahtui hyviä asioita ;) Vanha Retro sai uusiin kalusteisiin ovet paikalleen.  Ensimmäisen kerran pidettiin remonttipalaveria rakkaan vaimon kanssa joskus loppukesällä. Silloin lyötiin lukkoon karkea lay-out. Vaimoni ehdotuksesta keittiö päätettiin tehdä kokonaan toiselle seinälle takanurkkaan.  Eteen kummallekin omat sängyt. Tällaisella suunnitelmalla ollaan edetty aivan tänne toteutukseen asti.  Joulun tienoilla piti aloittaa varsinainen kalusteiden suunnittelu ja mitoitus kalustelevyjen hankintaa varten.  Ensin jonkinlainen mittapiirros eri kalusteiden tilantarpeesta.  Olen aina yrittänyt havainnollistaa itselleni suunnitelmia kolmiulotteisena, joten piirtelin aksonometriset piirrokset molemmilta seiniltä.  Keittiön takanurkan jätin myöhempään vaiheeseen, kun muilta osiltaan keittiö on rakenneltu.  Joskus vain kannnattaa jättää jotain avoimeksi, koska asiat tarkentuu töiden edetessä.  Eri kalusteiden kokoamisjärjestys mietitytti, siis miten kaikki osat saadaan kiinnitettyä riittävän tukevasti vaunun rakenteisiin.  Kun vaunun katto oli jonkinverran painuksissa, päätettiin kalusteet yhdistää   kattoa tukevilla vaneriliimapalkeill a.  Tämä ratkaisu antoi samalla kokoamisjärjestykse n.  Molempia seinän puolia alettiin kokoamaan yhtäaikaa samaan linjaan tukipalkin kautta ja avulla.
Nyt tuntuu, että suurimmat remontin vaiheet on takanapäin.  Toki työtä on vielä jäljellä paljonkin, mutta jonkinlainen ajatuksissa ollut henkinen etappi saavutettiin tänään :D
Kalusteissa on vielä tila lieden alla vetolaatikoille.


(https://karavaanari.org/kuvat/1618768419.jpg)


(https://karavaanari.org/kuvat/1618768457.jpg)


(https://karavaanari.org/kuvat/1618768533.jpg)


(https://karavaanari.org/kuvat/1618768614.jpg)


(https://karavaanari.org/kuvat/1618768747.jpg)


(https://karavaanari.org/kuvat/1618768780.jpg)


(https://karavaanari.org/kuvat/1618768820.jpg)


(https://karavaanari.org/kuvat/1618768872.jpg)
Otsikko: Vs: Retro-vaunun remontti aluillaan
Kirjoitti: RautaRisto - 18.04.2021 kello on 21:11
Unohtui mainita, että kaikkiin oviin ja vetolaatikoihin laitetaan magneettiset ponnahdusalvat.  Yhteen oveen jo laitoin ja toimi loistavasti.  ;D
Otsikko: Vs: Retro-vaunun remontti aluillaan
Kirjoitti: MCL - 19.04.2021 kello on 09:21
Jälki on superhienon näköistä, mutta miten käy vaunun painon kanssa?
Aika usein alkuperäissisusta on pärekoritavarasta tehty, mutta projektissa näyttää pääosin käytetyn jämerää rakenneosaa.
Otsikko: Vs: Retro-vaunun remontti aluillaan
Kirjoitti: Turhan Höpöttäjä - 19.04.2021 kello on 09:44

Tolokku tulloo.  Thumb
Otsikko: Vs: Retro-vaunun remontti aluillaan
Kirjoitti: hartsakoski - 19.04.2021 kello on 21:02
Siistiä jälkeä olet tehnyt Thumb
Otsikko: Vs: Retro-vaunun remontti aluillaan
Kirjoitti: RautaRisto - 20.04.2021 kello on 17:08
Jälki on superhienon näköistä, mutta miten käy vaunun painon kanssa?
Aika usein alkuperäissisusta on pärekoritavarasta tehty, mutta projektissa näyttää pääosin käytetyn jämerää rakenneosaa.
Kiitos kommentista Thumb
Tosiaan tuo painojuttu on ollut koko remontin ajan mielessä.  Olen suurin piirtein arvioinut noita purettujen rakenteiden painoja+ kostean keulaosan lisäpainoa, joka rakennettiin uusiksi.  Toisaalta sitten uusien osien ja laitteiden painot ovat aukalailla tiedossa.  Lopputuloksen pitäisi olla +- 0,  mutta sittenpä se nähdään...  Pitää varmaan käydä vaakalla ennen seuraavaa katsastusta ja miettiä sitten tarpeen tullen jotain "taktiikkaa" ;D  Onneksi on ajoaikaa kaksi tulevaa kesää ennen seuraavaa katsastusta.  Toki käytän vaunua vaakalla, heti kun se vain on mahdollista.
Tänään värkkäsin vetolaatikoita noista puolivalmiista osista.  Sinänsä helppo homma.  Varsinaiset laatikon levyosat tein vaunusta puretuista osista. Tuleepahan hyödynnettyä noitakin, muuten polttoon meneviä materiaaleja.  Vielä on etulevyjen paikalleen laittaminen.  Kun tuli aikanaan valittua tuo 12 mm vanerin paksuus, niin se vaikuttaa mm. käytettävien ruuvien pituuteen aikalailla rajoittavalla tavalla.  Onneksi tilasin noita saranoissa käytettäviä euro-ruuveja tuplamäärän, joten nyt voin kiinnittää etulevyt niillä, niin pysyvät varmasti paikoillaan.


(https://karavaanari.org/kuvat/1618927523.jpg)


(https://karavaanari.org/kuvat/1618927564.jpg)


(https://karavaanari.org/kuvat/1618927592.jpg)
Otsikko: Vs: Retro-vaunun remontti aluillaan
Kirjoitti: Ossi66 - 20.04.2021 kello on 19:10
Ei vaunua punnita katsastuksessa, sen suhteen voi olla huoletta. Muutenhan paino on hyvä tiedostaa. Märkien rakenteiden lisäpaino ei lisää "uuden" kantavuutta.
Otsikko: Vs: Retro-vaunun remontti aluillaan
Kirjoitti: RautaRisto - 20.04.2021 kello on 20:14
Ei vaunua punnita katsastuksessa, sen suhteen voi olla huoletta. Muutenhan paino on hyvä tiedostaa. Märkien rakenteiden lisäpaino ei lisää "uuden" kantavuutta.
Ilmaisin huonosti itseäni.  Tarkoitin tuolla märkien rakenteiden purkamisella pois ja rakentamalla kuivat kevyemmät rakenteet, vaunun paino näiltä osin keveni.  Tämähän vaikuttaa todelliseen punnitavaan kokonaispainoon.  Viimeksi eräällä katsastusasemalla myös punnittiin vaunu.   Ja samaisella asemalla tätä edellisellä kerralla tehtiin myös iskunvaimentimien testi.  Oli suorastaan hirvittävää katseltavaa, kun korin seinät tärisivät.  Pelotti, että vanhus hajoaa siihen paikkaan, mutta ei kuitenkaan.  Sellaiseen tärytykseen en enää vaunuani anna toista kertaa. Thumbd
Otsikko: Vs: Retro-vaunun remontti aluillaan
Kirjoitti: RautaRisto - 21.04.2021 kello on 21:33
Kalustehommat saatiin nyt sitten finaaliin ;D
Vain pöytärakennelma keulaan on tekemättä ja myös vessaan laitetaan tasolevy vanhan tason päälle ja allas jätetään kokonaan pois.  Päätettiin, että vessakäynnin jälkeen yhdellä askeleella pääsee kädet pesemään keittiön hanan alle.  On jotain hyötyäkin pienestä vaunusta- on pienet etäisyydet :laugh:
Käsien pesua suurempia peseytymisiä emme tee vaunussa.  Isommat pesut tehdään järvi- tai jokivedellä.
Vetolaatikot maalaan sisältä ja samoin nuo kaikki vanereiden otsapinnat täytyy käsitellä sopivalla maalilla.
Mutta onhan siinä vielä hommia.  Mm. valaistus, vaikkakin me liikutaan kesällä, mutta koskaan ei tiedä vaikka syyskesällä ollaan liikkeellä.  Sähkö- ja kaasutyöt odottavat myös toteutusta.  Niin ja ikkunoihin pitää laittaa myös pimennys- ja sääskiverkot, eli on siinä vielä hommaa, mutta pikkuhiljaa... ;D


(https://karavaanari.org/kuvat/1619028347.jpg)
Vetolaatikot paikallaan.  Saapa nähdä, riittääkö yksi ponnahdussalpa/laatikko pitämään laatikon ajon aikana kiinni. Jos ei, niin toiselle laidalle on helppo lisätä toinen salpa.

(https://karavaanari.org/kuvat/1619028600.jpg)
Jännäksi meni koivuvanerin riittäminen.  14.4 neliötä ostettiin ja noin 20 x 40 senttinen pala jäi käyttämättä!  Tietysti pieniä hukkapaloja lisäksi.  Mutta tarkkana piti olla sahauksessa, että ei tule lopussa susikappaleita.  Ei olisi ollut mukavaa lähteä hakemaan yhtä koko levyä enää lisää.

(https://karavaanari.org/kuvat/1619029035.jpg)
Näistä vanhoista pöytälevyistä tehdään keulaan pullokotelon päälle kapea taso ja kotelon kyljestä lähtevä sänkyjen väliin varsinainen pöytä, kiinteästi asennettuna toisesta päästään yhden jalan varaan.  Näistä jää vielä sopivasti materiaalia vessan tasolevyn tekoon.

(https://karavaanari.org/kuvat/1619029359.jpg)
Sänkyihin tulee 10 senttiset patjat.  Päälliset päätettiin teettää "ammattilaisella". 

(https://karavaanari.org/kuvat/1619029580.jpg)


(https://karavaanari.org/kuvat/1619029608.jpg)
Ponnahdussalvat vaikuttavat ihan kunnollisilta ja olivat helpot asentaa.  Millin painalluksella ovet avautuvat ja jousi työntää oven raolleen. Magneetti pitää kiinni.  Vetimiä ei tarvita ;D
Otsikko: Vs: Retro-vaunun remontti aluillaan
Kirjoitti: Pate - 21.04.2021 kello on 21:40
Hiukan epäilen että jaksaako magneetti pitää ovet ja laatikot kiinni.
Otsikko: Vs: Retro-vaunun remontti aluillaan
Kirjoitti: T-Cat - 21.04.2021 kello on 22:34
10cm patjat tuntuu alimitoitetuilta ja puutumista aiheuttavilta, lisää paksuutta.
Otsikko: Vs: Retro-vaunun remontti aluillaan
Kirjoitti: Erkki - 22.04.2021 kello on 06:00
Hienoa työtä olet Retroon tehnyt.

Suosittelen jo tässä vaiheessa asentamaan toisen magneettilukitusmek anismin. Ei tarvitse olla suurikaan monttu tiessä, kun kaapin oviin tulee painetta ja sen myötä ovi saattaa retkahtaa auki. Pieni vaiva säästyä isommalta remontilta.
Otsikko: Vs: Retro-vaunun remontti aluillaan
Kirjoitti: RautaRisto - 22.04.2021 kello on 09:21
Hiukan epäilen että jaksaako magneetti pitää ovet ja laatikot kiinni.
Joo, pieni epäilys oli itselläkin.  Tilasin alunperin yhden ylimääräisen salvan ihan sitä varten, että voisin kokeilla johonkin kahta salpaa.  Kommenttisi innoittamana laitoin juuri alimmaiseen vetolaatikkoon toisen salvan ja kyllähän sillä on huomattava vaikutus pitovoimaan ja samalla laatikon ulostyöntävään voimaan.  Pitää tehdä lisätilaus ja asennella suosiolla kaikkiin oviin ja laatikoihin tuplasalvat.
Uskon, että vetolaatikot aukeavat herkemmin kuin ovet, johtuen niiden toimintaperiaattees ta.
Otsikko: Vs: Retro-vaunun remontti aluillaan
Kirjoitti: RautaRisto - 23.04.2021 kello on 08:42
"Tietä käyden tien on vanki- vapaa vain on umpihanki"

Kun itselle tekee, niin eipä ole juuri mitään pidäkkeitä omille ideoille ;D
Eilen siinä alettiin rouvan kanssa mallailemaan pöytäkansia, lähinnä pöydän korkeutta yritimme demonstroida.  Laitoin välikaikaisen korkeussäädettävän tuen kahdesta levyn kappaleesta.  Rouva siinä loihe lausumaan, että tuollainen leveä jalkahan olisi tukeva verrattuna jonkinlaiseen tavanomaiseen  putkijalkaan, jollainen meilläkin oli alkuperäisissä suunnitelmissa.  Siitä lähti ajatus välittömästi kehittymään ja niinpä päätettiin, että tehdäänkin yhdistetty pöydän jalka/ "lääkekaappi", jos ymmärrätte, mitä tarkoitan :D   Muistan lapsuudestani, miten aikuiset ottivat "kuppia", jossa kahvin sekaan lirautettiin pöydän jalan juuresta vähän väkevämpää lääkkeeksi. 
Näin päästiin hyödyntämään vaunusta purettuja kaapin osia.  Sirkkeli käyntiin ja osat ruuvarilla kasaan. 
Nyt on valmiina maalausta ja asennusta varten monikäyttöinen ja tukeva "pöydän jalka".  Uskallan veikata, että eipä taida toista tulla vastaan ihan hetkeen :laugh:

(https://karavaanari.org/kuvat/1619155997.jpg)
Pöydän ääressä tullaan viettämään paljon aikaa vaunussa ollessa, joten sopiva pöydän korkeus on tärkeä.  Paras keino on hakea sopivaa korkeutta esim. tällä tavalla.

(https://karavaanari.org/kuvat/1619156294.jpg)
Tässä nopean inspiraation tuloksena syntynyt "pöydän jalka" mallia RautaRisto- saa kopioida ;D

(https://karavaanari.org/kuvat/1619156434.jpg)
Otsikko: Vs: Retro-vaunun remontti aluillaan
Kirjoitti: RautaRisto - 24.04.2021 kello on 19:06
Tänään vaunu valjastettiin maalausverstaaksi ;
Vaunu on tällä haavaa paras paikka myös noille maalaushommille.  Puhaltimella on kätevä nostaa lämpötila riittävän korkealle maalin kuivumiseen.  Levyjen pinnat hioin ulkona kevyesti hiomakoneella.  Ajattelin, että tarttuupahan Otex Akva mahdollisimman hyvin pintaan.  Nyt maalatut pinnat kuivuu rauhassa ja huomenna päästään maalaamaan välimaali varsinaisella maalilla.

(https://karavaanari.org/kuvat/1619280305.jpg)


(https://karavaanari.org/kuvat/1619280336.jpg)


(https://karavaanari.org/kuvat/1619280358.jpg)


(https://karavaanari.org/kuvat/1619280378.jpg)
Otsikko: Vs: Retro-vaunun remontti aluillaan
Kirjoitti: latushka83 - 24.04.2021 kello on 21:05
Lääkekaappiin sitten sellaset luonnonlääkkeet että lähtee vilu, nälkä ja näkö.  ;D

On kyllä hitokseen siistiä jälkeä. Keittiökin jo fiksumman näköinen kuin meillä kotona.
Otsikko: Vs: Retro-vaunun remontti aluillaan
Kirjoitti: Aakku - 24.04.2021 kello on 21:10
Värimaailma on kyllä minun mieleen...

Monesti uudet vaunut ja autot on sisustettu niin riemunkirjaviksi, että tekee jo pahaa sisään kurkatessakin.
Otsikko: Vs: Retro-vaunun remontti aluillaan
Kirjoitti: Hesus - 25.04.2021 kello on 09:11
Värimaailma on kyllä minun mieleen...

Monesti uudet vaunut ja autot on sisustettu niin riemunkirjaviksi, että tekee jo pahaa sisään kurkatessakin.

tai vaihtoehtoisesti kokovalkoisiksi kuin joku leikkaussali  Thumbd

Hienoa jälkeä syntyy  Thumb
Otsikko: Vs: Retro-vaunun remontti aluillaan
Kirjoitti: RautaRisto - 26.04.2021 kello on 16:31
Paljon kiitoksia kommenteista Thumb

Kyllä se vaan mukavalta tuntuu, kun saa kannustavaa ja kehuvaa palautetta.  Tietysti nämä värisävyasiat ovat myös niin paljon makuasioita.  Toinen tykkää äidistä, toinen  tyttärestä ;D
Ja monta kertaa tuo värien valinta on itselläkin vähän tuurin kauppaa.  Mutta kyllä me löydettiin omastakin mielestä vaunuun ihan mukava rauhallinen värimaailma.

Tänään aamupäivällä sain toisen kerroksen varsinaista kalustemaalia tasojen pintaan.  Tällä maalityypillä on yllättävän pitkät kuivumisajat.  Reilussa huoneen lämpötilassa eli noin 25 asteessa kestää kuivuminen läpikuivaksi 2-3 vuorokautta.  Joten jätin rakennuslämmittimen päälle ja ajattelin antaa olla päällä ainakin ensi yön, kun pakkastakin on luvattu ensi yöksi muutama aste.
Menin käymään vaunussa joskus  neljän tunnin päästä vähän niinkuin haisteleen tunnelmaa.
Kun aukaisin vaunun oven, huomasin miten puhaltimesta sinkoili pieniä palavia kipinöitä ja yksi "vastuslanka" oli lähes valkohehkuinen kahdesta kohtaa. eli lähes sulamispisteessä.  Jumalauta, että meni hermo huonoon kuntoon välittömästi.  Ajattelin vain, kuinka lähellä saattoi olla koko vaunun syttyminen tuleen ja edelleen koko varastorakennus.  Oltiin nimittäin autolla pari tunnin reissulla, jonka jälkeen kävelin vaunulle, ja hyvä oli, että menin. 
No, joku varjelus saattoi olla asiassa mukana.  Liekö "yläkerrasta" annettu vinkkiä alitajuntaan vaunussa käymisestä.  Vaikken olekaan minkään sortin uskovainen, niin olen koettanut pitää jonkinlaisia yhteyksiä yläkertaan - välillä olen esittänyt mm. toiveita hyvistä kalailmoista, kun ollaan oltu reissuuun lähdössä :laugh:
No, nyt levyt on siirretty sisälle kuivumaan kaikessa rauhassa ja lämmitin pääsee vaihtoon.  Onneksi löytyi ostokuitti, jossa puhaltimelle luvataan 24 kk vaihto-oikeus.
Liekköhän muillekin sattunut puhaltimissa vastaavaa?


(https://karavaanari.org/kuvat/1619443461.jpg)
Onneksi lämmitin oli jakkaran päällä irti lattiasta .

(https://karavaanari.org/kuvat/1619443529.jpg)
En ymmärrä, miten tuollainen on mahdollista.  Kyllä nyt suhtautuminen näihin vehkeisiin muuttui. En varmasti jätä yöksi päälle, niinkuin olen tässä pitkin talvea tehnyt juuri näiden maalaushommien tai liimamassausten kanssa.
Otsikko: Vs: Retro-vaunun remontti aluillaan
Kirjoitti: 99 - 26.04.2021 kello on 16:38
Turvallisempi on tavallinen öljyripapatteri jonka viereen tavallinen tuuletin puhaltamaan patterin läpi ilmaa.
Otsikko: Vs: Retro-vaunun remontti aluillaan
Kirjoitti: Aakku - 26.04.2021 kello on 19:02
Onneksi löytyi ostokuitti, jossa puhaltimelle luvataan 24 kk vaihto-oikeus.
Liekköhän muillekin sattunut puhaltimissa vastaavaa?
Minä en tuollaista samanmoista ottaisi vaihdossa...

Rahat käteen, tai toisenlainen lämmitin. Tuosta kärvähtäneestä voisi olla Tukeskin kiinnostunut.
Otsikko: Vs: Retro-vaunun remontti aluillaan
Kirjoitti: tsahkali - 26.04.2021 kello on 19:35
Minä en tuollaista samanmoista ottaisi vaihdossa...
Rahat käteen, tai toisenlainen lämmitin. Tuosta kärvähtäneestä voisi olla Tukeskin kiinnostunut.

Noinhan ne vastukset hajoo, jos on hajotakseen, esim kiukaissa.
Ei siis mitenkään ainutkertaista.
Otsikko: Vs: Retro-vaunun remontti aluillaan
Kirjoitti: Aakku - 26.04.2021 kello on 19:41
Noinhan ne vastukset hajoo, jos on hajotakseen, esim kiukaissa.
Ei siis mitenkään ainutkertaista.
Toki hajoaa...

Minä kuitenkin haluaisin sellaiset vastukset, jotka eivät syty palamaan jo takuuaikana.
Toki tuossa kuvassa palaneissa vastuksissa lienee jotain pölyä tai maalia kertynyt pintaan. Olisiko siinä syy? Voi toki olla sitä palamisjätettäkin.
Otsikko: Vs: Retro-vaunun remontti aluillaan
Kirjoitti: RautaRisto - 27.04.2021 kello on 15:34
Toki hajoaa...

Minä kuitenkin haluaisin sellaiset vastukset, jotka eivät syty palamaan jo takuuaikana.
Toki tuossa kuvassa palaneissa vastuksissa lienee jotain pölyä tai maalia kertynyt pintaan. Olisiko siinä syy? Voi toki olla sitä palamisjätettäkin.
Vielä tuosta puhaltimesta.  Kokeilin heti samantien kun otin puhaltimen vois verkosta meisselillä tuota karstaa.  Mielestäni on sulaneen metallin  karstaa.  Uskon, että vastus meni vain huonouttaan.   Jos olisi pöly tai maali aiheuttanut tuon, niin olisihan sitä noissa muissakin vastuksissa.  No, enpä mene vannomaan.  En ole päässyt vielä vaihtamaan.

Niinhän siinä kävi, että en malttanut antaa olla noiden pöytälevyjen sisällä kuin yhden yön yli.  Tänä aamuna piti lähteä suunnittelemaan niiden asennusta paikalleen.  Ajattelin, että onpa noilla aikaa kuivaa ns. läpikuivaksi tuolla vaunussakin, vaikka vähän pidempään matalammassa lämpötilassa.  Piti vielä varmistaa tuon Sikaflexin vaatimat lämpötilat.  Sekin kuivaa, kunhan antaa aikaa vaan enemmän matalammassa lämpötilassa.
Kahdesta, olisiko jonkun Matkaajan tai Soliferin vanhasta pöytälevystä saatiin meille uudet tasot. Etuikkunan eteen kapea taso, joka peittää sopivasti kaasupullokotelon kannen ja varsinainen pöytälevy varustettuna hieman erilaisella jalalla kuin yleensä. Sopivasti vielä jäi materiaalia tehdä vessaankin uusi taso.  On tosi palkitsevaa tehdä vanhoista, jo käytöstä poistetuista tavaroista.  Samalla pääsee toteuttamaan omia mieltymyksiä ja ajatuksia, kuin ostaisi uutta vastaavaa.  Ja vaikka ei mennäkkään hinta edellä, niin mukava on todeta, että vanhasta saa todella edullisesti. Tälle "pöytäpaketille" kaikkinensa tuli hintaa noin 60 e ja siinä on maalitkin jo mukana. ;D
(https://karavaanari.org/kuvat/1619526651.jpg)
Värisävyissä jatkuu hillitty linja

(https://karavaanari.org/kuvat/1619526731.jpg)
Ei eiku pöytä tämän kaapin päällä ;D

(https://karavaanari.org/kuvat/1619526796.jpg)
Vessakin sai vähän uutta ilmettä.
Otsikko: Vs: Retro-vaunun remontti aluillaan
Kirjoitti: RautaRisto - 30.04.2021 kello on 10:25
Eilen saatiin uudet patjat sänkyihin.  Heti piti mallata, miltä tuntuu köllähtää uuden sängyn patjalle.  Hyvältä tuntui ja hyvin mahtui, vaikka sängyn mitat ovat normaalia standardia pienemmät. Nyt on Retron yhdistetty oh/mh valmis, toki ikkunoihin pitää sitten jossain vaiheessa laittaa pimennys- ja sääskiverhot.

Nyt sitten on aluillaan sähkö- ja kaasutyöt.
Vanhat 12V kaapeloinnit säilyivät ehyinä, joten valaistuksen laittamisen uskoisin olevan aika helppo juttu.  Lähinnä arveluttaa tuo vanha "sähkökeskus".  Nyt vetoaisin foorumin ammattilaisiin.  Katsokaa kuvia ja kommentoikaa.  Voiko nuo kuvissa olevat systeemit jättää, pitääkö purkaa, miten kannattaisi tehdä?
Riittääkö tuo yksi akku?  Kuormitusta tulee: Valaistusta tulee noita kuvissa näkyviä LED- kiskoja kolme sarjaa.  Jääkaappi ja vesipumppu. 220V:n haluan säilyttää, lähinnä siksi, että jossain korvessa voin syöttää aggregaatilla virtaa akulle tarpeen vaatiessa. Ja muutama rasia myös, koska kaapelointi on valmiina.

Sitten kysymyksiä kaasuasiantuntijoil le:  Molemmissa, jääkaapissa ja liedessä on 8 mm putkinatsat kaasun syötölle.  Olen ajatellut molempiin laittaa helmiliittimen, jonka saa putken päähän, ja jossa on letkukara taipuisalle letkulle.  Lieden asennusohjeissa sallitaan taipuisa liittäminen, mutta jääkaapissa ei.  Mutta onko kuitenkaan kaasuturvallisuuden vuoksi kielletty tai vaarallinen.  Lämmittimessä on valmiina letkukara, johon aion myös  liittää lyhyen kaasuletkun letkunkiristimillä.
Tarkoitus on tehdä kaasuasennukset itse ja koeponnistaa ammattilaisen toimesta, jolla on ko. luvat.
Ja vielä, mistä kannattaa hankkia kaasuasennuksessa tarvittavia komponentteja?

Kiitokset etukäteen kommenteista ja mahdollisista neuvoista ja Hyvää Vappua kaikille Karavaanareille Thumb


(https://karavaanari.org/kuvat/1619766480.jpg)


(https://karavaanari.org/kuvat/1619766546.jpg)


(https://karavaanari.org/kuvat/1619766579.jpg)


(https://karavaanari.org/kuvat/1619766614.jpg)


(https://karavaanari.org/kuvat/1619766670.jpg)


(https://karavaanari.org/kuvat/1619766836.jpg)


(https://karavaanari.org/kuvat/1619766868.jpg)


(https://karavaanari.org/kuvat/1619766938.jpg)


(https://karavaanari.org/kuvat/1619766972.jpg)


(https://karavaanari.org/kuvat/1619767026.jpg)


(https://karavaanari.org/kuvat/1619767091.jpg)


(https://karavaanari.org/kuvat/1619767128.jpg)
Jääkaapin kaasulähtö

(https://karavaanari.org/kuvat/1619767173.jpg)
Lieden kaasulähtö

(https://karavaanari.org/kuvat/1619767292.jpg)
Tällaisia valaisimia laitan kolme sarjaa.

(https://karavaanari.org/kuvat/1619767352.jpg)


(https://karavaanari.org/kuvat/1619767379.jpg)
Otsikko: Vs: Retro-vaunun remontti aluillaan
Kirjoitti: jamseil - 30.04.2021 kello on 13:32
Ihan käyttökelpoiseksi vaikuttaa 12v sähköt. Vähän kääntelet johtoja, ettei ole säikeitä poikki liitinriman kohdalta. 80AH akulla taitaa polttaa noita ledejä lähemmäs sata tuntia. Thumb

Jääkaapin ohjeessa varmaan oletuksena että tulee kiinteästi asennetuksi ja nuohous ulkoa luukusta. Silloin putkella asennus on ihan paikallaan. Jos ei ole seinässä luukkuja, niin kyllä se letkulla melkein laitettava. Sen kunto tulee tarkastettua nuohouksen yhteydessä. Letkulla se näissä vanhoissa luukuttomissa on.

Täällä on hyvät valikoimat kaasuasennus tarvikkeille.
https://kauppa.wilhtom.fi/ll-84-6-pl-letkuliitin-kupariputkelle--letkulle.prod?backurl=https%3A%2F%2Fkauppa.wilhtom.fi%2Fll-84-6-pl-letkuliitin-kupariputkelle--letkulle.prod%3Fbackurl%3Dhttps%253A%252F%252Fkauppa.wilhtom.fi%252F
Otsikko: Vs: Retro-vaunun remontti aluillaan
Kirjoitti: RautaRisto - 30.04.2021 kello on 13:55
Kiitos jamseil Thumb
Meillä tosiaan on vain katossa poisto ja lattiasta tulee palamisilma, joten sen huollonkin kannalta on järkevä laittaa taipuisa letku. Tein kylläkin luukun vaatekaapin väliseinään, jonka kautta pääsisi purkamaan kiinteänkin liitoksen, mutta samalla laitan pitemmän taipuisan letkun, niin säästyn liitoksen purkamiselta.

Noilla linkin liittimillähän onnistuu taipuisan letkun laittaminen kaikkiin kolmeen eli jääkaappiin, lieteen ja lämmittimeen.
Tuolta pitää tilata sitten kun on tarkemmat suunnitelmat, myös muut tarvittavat jatkoliittimet.

Kannattaiskohan nuo jakorimalta lähtevät johdot merkata, että hoksais sitten myöhemmin, että minne piuhat menee?
Ja pitäsköhän heti tuohon lähtöön laitella sulakkeita?
Aika kötösen näköinen on tuo "sähkökeskus", mutta ei kait se tietysti tarvitse kummoisempi olla, kun on kyseessä noin pieni ja yksinkertainen vaunu laitteineen.  Pääasia tietysti on turvallisuus.
Otsikko: Vs: Retro-vaunun remontti aluillaan
Kirjoitti: RautaRisto - 1.05.2021 kello on 13:17


(https://karavaanari.org/kuvat/1619863679.jpg)

Ajatuksena on kytkeä jääkaappi ajon aikana autolta tulevaan 12v virtaan.  Vaunussa on 7-napainen tulppa.  Autossa on 13-napainen pistoke+7-napainen adapteri.
En aio lähteä vaihtamaan vaunuun tulppaa. Joten nyt kysymys kuuluu.  Onko mahdollista tehdä kaavion mukainen kytkentä ja mitä ylipäätänsä nuo merkinnät tarkoittavat?  Saa vääntää rautalangasta ;D  Vaunu on tosiaan vanha -87 Piccolo
Vai, kannattaako luovuttaa suosiolla ja käyttää ajon aikana kaasua jääkaapissa?

Otsikko: Vs: Retro-vaunun remontti aluillaan
Kirjoitti: kettunen - 1.05.2021 kello on 14:12

(https://karavaanari.org/kuvat/1619863679.jpg)

Ajatuksena on kytkeä jääkaappi ajon aikana autolta tulevaan 12v virtaan.  Vaunussa on 7-napainen tulppa.  Autossa on 13-napainen pistoke+7-napainen adapteri.
En aio lähteä vaihtamaan vaunuun tulppaa. Joten nyt kysymys kuuluu.  Onko mahdollista tehdä kaavion mukainen kytkentä ja mitä ylipäätänsä nuo merkinnät tarkoittavat?  Saa vääntää rautalangasta ;D  Vaunu on tosiaan vanha -87 Piccolo
Vai, kannattaako luovuttaa suosiolla ja käyttää ajon aikana kaasua jääkaapissa?

Moi
Kokemusta on jääkaapista 12v. Tein vanhaan Transitiin, ensinnäkin vaunun latauksen  7 napasen kakkosnastan kautta(laitoin  paksut johdot)vaunuun ja releen ohjauksen D+ taakse. (hyvät kaaviot lötyy palstalta)
Vaunun jääkaapille laitoin releen siten,että ohjaus tuli vaunun parkkijohdosta.
Tästä on se etu ettei  jääkaappi tyhjennä vaunun akkua, jos auto ei ole käynnissä.
Valmiiksi kylmä  jk.pysyi kyllä kylmänä ajaessa.
Kuitenkin, jos jääkaapin liekki palaa kunnolla ajaessa on mielestäni  melko turha laittaa 12v. koska jk. ei paljon kaasua kuluta ja kun pysähtyy pidemmäksi aikaa on kuitenkin  vaihdettava kaasulle.
Terv. Toivo
Otsikko: Vs: Retro-vaunun remontti aluillaan
Kirjoitti: Yrjö - 1.05.2021 kello on 14:35
Vai, kannattaako luovuttaa suosiolla ja käyttää ajon aikana kaasua jääkaapissa?
  Minä en viitsi muutella kaasu/12V., paitsi silloin kun kaasu renkkaa. Toistaiseksi kolmesti 12 V. aikana. Jos olisi automaattinen kaappi joka itse valitsee, estäisin 12 V. käytön, siksi kun haluan akkujen latautuvan mahdollisimman paljon ajon aikana, koska emme reissussa (3-14) vrk ole 230  V. verkossa.
Otsikko: Vs: Retro-vaunun remontti aluillaan
Kirjoitti: Hesus - 1.05.2021 kello on 15:35
Pieni vaara noissa valaisimissa on että joko lämpenevät ja/tai alkavat vilkkua jos niitä käyttää samaan aikaan kun vaunu on johdossa ja latauksessa.

Näin mulla ainakin kävi kun itse rakensin retrovaunua ja laitoin valaisimet jotka oli tarkoitettu muuntajan kautta tasan 12v jännitteelle.
Otsikko: Vs: Retro-vaunun remontti aluillaan
Kirjoitti: Ossi66 - 1.05.2021 kello on 18:31

(https://karavaanari.org/kuvat/1619863679.jpg)

Ajatuksena on kytkeä jääkaappi ajon aikana autolta tulevaan 12v virtaan.  Vaunussa on 7-napainen tulppa.  Autossa on 13-napainen pistoke+7-napainen adapteri.
En aio lähteä vaihtamaan vaunuun tulppaa. Joten nyt kysymys kuuluu.  Onko mahdollista tehdä kaavion mukainen kytkentä ja mitä ylipäätänsä nuo merkinnät tarkoittavat?  Saa vääntää rautalangasta ;D  Vaunu on tosiaan vanha -87 Piccolo
Vai, kannattaako luovuttaa suosiolla ja käyttää ajon aikana kaasua jääkaapissa?

Merkinnät on jääkaappien tyyppinumeroita.
Jos virittää väliin omatekoisen "adapterin", saahan siitä virtaa läpi. Ei välttämättä riitä jääkaapille, jos ei isonna valojen maajohto. 😉
Otsikko: Vs: Retro-vaunun remontti aluillaan
Kirjoitti: latushka83 - 1.05.2021 kello on 22:40
Pieni vaara noissa valaisimissa on että joko lämpenevät ja/tai alkavat vilkkua jos niitä käyttää samaan aikaan kun vaunu on johdossa ja latauksessa.

Näin mulla ainakin kävi kun itse rakensin retrovaunua ja laitoin valaisimet jotka oli tarkoitettu muuntajan kautta tasan 12v jännitteelle.
Tätä meinasin itekkin sanoa. Nuo valot kun on mitoitettu sille tasan 12V jännitteelle niin tuo +14V latauksessa on noille jo liikaa. Kuumenevat ja todennäköisesti hajoavat ennenaikojaan. Sopivan kokoinen esivastus tai pari diodia virtajohtoon niin tuolla voi kompensoida tuota ylijännitettä. Jos nyt en aivan väärin muista niin olikohan esivastus jossain 120-130ohm paikkeilla noissa omissa kiekko valoissa mikä taas aiheuttaa valotehotehon menetystä kun mennään alle 13V.

Regulaattorihan olisi paras mikä pitäisi jännitteen siinä 12V mutta taitaa melko vähissä olla noin pienellä jännite erolla toimivat. Low-dropitkin taisi vaatia 1,5V korkeamman jännitteen toimiakseen vakaasti.
Otsikko: Vs: Retro-vaunun remontti aluillaan
Kirjoitti: RautaRisto - 10.05.2021 kello on 16:50
Luettuani kommenttejanne, olen tullut siihen lopputulokseen, että tyydyn kaapin jäähdytyksessä ajon aikana kaasun käyttöön.  Ainakin kokeilen aluksi näin.  Vaunussa on niin vanhat kaapelit, että virran otto autosta ajon aikana ei varmaankaan onnistu. Uusia kaapeleita en lähde laittamaan.  Pitää vain toivoa, että kaasu pelaa ajon aikana.  Ilmavirtausten ajon aikana ei pitäisi juuri häiritä, koska ilmanotto on vaunun alta ja pakokaasujen poisto katon kautta.  Aika sitten näyttää...
Ensi viikolla saadaan kaasuhommat tehtyä.  Löysimme hyvän asennusluvat omaavan tekijän ja jota on kehuttu mm. täällä foorumillakin.  Kyseessä on Vieskan Caravanhuolto Oy.
Sähköhommat on parhaillaan käynnissä.  Varsinaista luvat omaavaa asentajaa odotellessa olen tehnyt noita 12V puolen juttuja.  Ammattimies saa sitten suorittaa kytkennät ja nuo 220V puolen asennukset. 
Olen sitä mieltä, että näissä sähkö- ja samoin kaasuasioissa ei pidä "liisiä" yhtään, vaikka kuinka on kyseessä "kalavaunu".  Voihan olla, että joskus ollaan vaunun kanssa paikoissa, joissa muidenkin ihmisten turvallisuus on otettava huomioon.


(https://karavaanari.org/kuvat/1620653844.jpg)
Päätettiin laitella tällaisia LED-kiskoja, joista voi koota 1, 2 tai kolmen kiskon paketteja.  Saa nähdä, miten toimivat käytössä.  Tässä on keittiönurkkauksen valaistus kolmella ledillä. 

(https://karavaanari.org/kuvat/1620654090.jpg)
Yhden kytkimen taakse laitettiin tähän lämmittimen ja lankakorikaapin päälle 2 kiskoa ja yksi kisko kattopalkin etupuolelle.  Eteen tulee omalla kytkimellä keskelle kattoa yksi LED-valaisin.  Sellainen, joka valaisee pöytäalueen riittävän hyvin.
Vessaan tulee yksi LED-kisko omalla kytkimellään.  Näillä valaistuksilla on tarkoitus pärjätä ;D
Otsikko: Vs: Retro-vaunun remontti aluillaan
Kirjoitti: RautaRisto - 11.05.2021 kello on 08:44
"Ymmärrys hoi-Äly älä jätä"

En ymmärrä, tunnustan suoraan.  Miten noista komponenteista saadaan toimiva systeemi. Uuden liesi-allaspaketin mukana tuli tuollaiset osat. Lähinnä noiden piuhojen kytkentä on hakusessa. Vaatiiko akulta tulevan piuhan 2- vai 4-napaisena?
(https://karavaanari.org/kuvat/1620711785.jpg)
Tuo musta piuha on ilmeisesti vaan uppopumpun piuhan jatkojohto.
Otsikko: Vs: Retro-vaunun remontti aluillaan
Kirjoitti: mjo33400 - 11.05.2021 kello on 08:58
Kaksinapainen, toinen suoraan pumpulle ja toinen hanakytkimen kautta.

(https://karavaanari.org/kuvat/1620713166.jpg)
Otsikko: Vs: Retro-vaunun remontti aluillaan
Kirjoitti: RautaRisto - 11.05.2021 kello on 10:09
Kiitos selkeästä neuvosta, nyt onnistuu Thumb
Otsikko: Vs: Retro-vaunun remontti aluillaan
Kirjoitti: SI58 - 11.05.2021 kello on 14:21
Kokeilepa ajon aikana laittaa jääkaappiin muutama kylmäpakkaus tai pakastettu iso limsapullo kaappi säilyy aika kauan kylmänä ja ei tarvi kaasua eikä akkuvirtaa.
Otsikko: Vs: Retro-vaunun remontti aluillaan
Kirjoitti: tsahkali - 11.05.2021 kello on 21:18
Kokeilepa ajon aikana laittaa jääkaappiin muutama kylmäpakkaus tai pakastettu iso limsapullo kaappi säilyy aika kauan kylmänä ja ei tarvi kaasua eikä akkuvirtaa.

Autojen/vaunujen kaapit ovat aika kytysiä.
Ei niihin voi turhaa kamaa laittaa.
Otsikko: Vs: Retro-vaunun remontti aluillaan
Kirjoitti: Yrjö - 11.05.2021 kello on 21:56
Kaksinapainen, toinen suoraan pumpulle ja toinen hanakytkimen kautta.

(https://karavaanari.org/kuvat/1620713166.jpg)
  Noi hanakytkimet välillä renkkaa, ainakin meillä, puhdistamisella kuntoon saatu. Minä laitoin tavallisen kytkimen joka ohittaa hanakytkimen, käytän sitä "peräpään" suihkun yhteydessä. Kun siinä se nappi ei käynnistä uppopumppua, pitäisi olla kait painevesi?
Otsikko: Vs: Retro-vaunun remontti aluillaan
Kirjoitti: Yrjö - 11.05.2021 kello on 21:59
Autojen/vaunujen kaapit ovat aika kytysiä.
Ei niihin voi turhaa kamaa laittaa.
   Eikä ainakaan noissa vanhoissa tuo 12 V. ole kovinkaan tehokas jäähdyttämään.
Otsikko: Vs: Retro-vaunun remontti aluillaan
Kirjoitti: Haapaniemen Paroni - 11.05.2021 kello on 22:07
12V aivan turha jääkaapissa Thumb
Otsikko: Vs: Retro-vaunun remontti aluillaan
Kirjoitti: Yrjö - 11.05.2021 kello on 22:18
12V aivan turha jääkaapissa Thumb
  On se hyvä varalla, kun muiden kun paroonin kaapit renkkaa välillä.
Otsikko: Vs: Retro-vaunun remontti aluillaan
Kirjoitti: Haapaniemen Paroni - 11.05.2021 kello on 22:24
  On se hyvä varalla, kun muiden kun paroonin kaapit renkkaa välillä.
En ole yhdessäkään vaunussa käyttänyt 12V ;) Ajon ja leiripaikalla vaan kaasu, kaikkein tehokain.Ja jääkaappi vie tosi vähän kaasua kuten tässä ketjussa tullut jo mainittua.
Otsikko: Vs: Retro-vaunun remontti aluillaan
Kirjoitti: tsahkali - 11.05.2021 kello on 22:30
En ole yhdessäkään vaunussa käyttänyt 12V ;) Ajon ja leiripaikalla vaan kaasu, kaikkein tehokain.Ja jääkaappi vie tosi vähän kaasua kuten tässä ketjussa tullut jo mainittua.

Kuten jo sanoin, jos vaikka laivalla ei saa sähvöä, voi käyttää 12V.
Otsikko: Vs: Retro-vaunun remontti aluillaan
Kirjoitti: seppoko - 11.05.2021 kello on 22:44
En ole yhdessäkään vaunussa käyttänyt 12V

Harvoin niitä vaunuissa käytetäänkään edes ajon aikana. On enempi autoilijoiden hommia. Mulla useimmiten on toiminut. Joku on renkannut jonkin aikaa.
Otsikko: Vs: Retro-vaunun remontti aluillaan
Kirjoitti: Haapaniemen Paroni - 11.05.2021 kello on 22:45
Harvoin niitä vaunuissa käytetäänkään edes ajon aikana. On enempi autoilijoiden hommia. Mulla useimmiten on toiminut. Joku on renkannut jonkin aikaa.
Ok Thumb
Otsikko: Vs: Retro-vaunun remontti aluillaan
Kirjoitti: retkeilijä - 12.05.2021 kello on 06:36
Kesällä 2020 Pohjois-Norjassa kaasu lakkasi toimimasta, eikä suutinta voinut puhdistaa koska aukko oli vaunun pohjassa. Olisi kelvannut 12 V  virta. Nyt suutin on vaihdettu ja 12 V on tarpeeton   ;D
Otsikko: Vs: Retro-vaunun remontti aluillaan
Kirjoitti: RautaRisto - 12.05.2021 kello on 18:28
Tänään tapahtui "Hyviä asioita" ;D

Retro sai tänään uudet sähköt.  Nyt voi jo sanoa  Saarikkoa lainaten, että "palaset alkavat loksahdella paikalleen".  Vielä kun ensi viikolla saadaan kaasut kuntoon, niin vaunu alkaa olla pikku viilaamisia vaille valmiina ensimmäiselle reissulleen pohjoiseen.  Toki onhan tässä vielä aikaa, antaa lumien ja jäiden sulaa rauhassa :laugh:
Vaunun ulkopuolella käydään läpi kaikki listat, tarkistetaan ruuvit ja laitetaan uudet peitelistat.  Myös katon kulmasaumat pitää käydä läpi ja tarvittaessa korjailla. Ikkunoihin pitää hankkia sääski-/ pimennysverhot.
Ensi viikon reissu Ylivieskaan on tavallaan Retron neitsytmatka remontin jälkeen.  Tarkoitus on ajella jo edellisenä päivänä "pelipaikoille", niin ollaan sitten aamulla valmiina kaasuasennuksiin.(https://karavaanari.org/kuvat/1620833017.jpg)


(https://karavaanari.org/kuvat/1620833099.jpg)


(https://karavaanari.org/kuvat/1620833132.jpg)


(https://karavaanari.org/kuvat/1620833164.jpg)


(https://karavaanari.org/kuvat/1620833240.jpg)
Otsikko: Vs: Retro-vaunun remontti aluillaan
Kirjoitti: Ossi66 - 12.05.2021 kello on 18:39

Ensi viikon reissu Ylivieskaan on tavallaan Retron neitsytmatka remontin jälkeen.  Tarkoitus on ajella jo edellisenä päivänä "pelipaikoille", niin ollaan sitten aamulla valmiina kaasuasennuksiin.

Vieskan Caravanhuollossa käyt asennuttamassa?
Otsikko: Vs: Retro-vaunun remontti aluillaan
Kirjoitti: RautaRisto - 12.05.2021 kello on 19:31
Kyllä.
Sen verran olen lukenut hyviä palautteita yrityksestä.
Vastaus kyselyyni ja alustava kustannusarvio antamieni tietojen perusteella vakuutti minut.
Otsikko: Vs: Retro-vaunun remontti aluillaan
Kirjoitti: Lerssinen - 12.05.2021 kello on 22:16
Sitä pitävä tyyppi on mies paikallaan, 5/5
Ei lätise turhia ja hommat hoituu.
Otsikko: Vs: Retro-vaunun remontti aluillaan
Kirjoitti: RautaRisto - 16.05.2021 kello on 17:04
Pyhäpäivän ratoksi tuli värkättyä tuollaiset "köyhän miehen keittiön vesihuoltolaitteet" ;D
Noilla pärjätään kalareissuilla vallan mainiosti.  Puhdasvesisäiliöitä on yhteensä kolme kappaletta, joihin mahtuu yhteensä noin 50 litraa vettä.  Kaksi säiliötä on altaan alla ja kolmas jemmassa kaapissa. Ainakin aluksi päätimme laskea altaan vedet yhteen 10 litran säiliöön, joka tyhjennetään aika ajoin. Uskon, että toimii yhtä hyvin kuin vaunun alle laitettava ämpäri.
Samalla konttauksella laittelin nuo sähköjututkin parempaan järjestykseen.  Tilaa jäi vielä sopivasti toiselle akulle, jos tulee jossain vaiheessa tarvetta hankkia sellainen.

(https://karavaanari.org/kuvat/1621173608.jpg)


(https://karavaanari.org/kuvat/1621173735.jpg)


(https://karavaanari.org/kuvat/1621173788.jpg)
Otsikko: Vs: Retro-vaunun remontti aluillaan
Kirjoitti: Erkki - 16.05.2021 kello on 17:34
Saa sitten olla skarppina, jottei harmaavesitankki täyty liikaa ja ettei tule vesivahinkoa. Turvallisempi vaihtoehto olisi ollut lattian läpi putki ja kanisteri vaunun alla. ;)
Otsikko: Vs: Retro-vaunun remontti aluillaan
Kirjoitti: Ossi66 - 16.05.2021 kello on 17:36
Saa sitten olla skarppina, jottei harmaavesitankki täyty liikaa ja ettei tule vesivahinkoa. Turvallisempi vaihtoehto olisi ollut lattian läpi putki ja kanisteri vaunun alla. ;)

Niinpä.
Noin pienen tankin kanssa kannattaa laittaa hälytys kertomaan pinnan olevan kriittisellä rajalla. 😉
Otsikko: Vs: Retro-vaunun remontti aluillaan
Kirjoitti: 0yxxy0 - 16.05.2021 kello on 22:35
Ongelma poistus jos kumpikin säiliö olisi saman kokoiset. Toinen tyhjä niin toinen täysi  :-\
Otsikko: Vs: Retro-vaunun remontti aluillaan
Kirjoitti: svc - 17.05.2021 kello on 07:51
Kuinkas kaukana nuo lattialla olevat 230 V laitteet ovat tiskipöydästä? Oliko ne noin ihan tehtaan jäljiltä?
Otsikko: Vs: Retro-vaunun remontti aluillaan
Kirjoitti: Yrjö - 17.05.2021 kello on 07:54
 ^^ Mutta- tuolla "puskissa" ei aina saa puhdasta tiskivettä, juomavedestä puhumattakaan. Kuitenkin sen fairysen tiskiveden voi hyvällä omallatunnolla kaataa puiden juurelle.
Otsikko: Vs: Retro-vaunun remontti aluillaan
Kirjoitti: RautaRisto - 17.05.2021 kello on 20:05
Niinpä.
Noin pienen tankin kanssa kannattaa laittaa hälytys kertomaan pinnan olevan kriittisellä rajalla. 😉
Otin hyvistä vinkeistä vaarin ;D
Ajattelin kuitenkin, että mitään sähköistä hälytysjärjestelmää en lähde tekemään.  Päätin tehdä järjestelmän, joka pelaa "idioottivarmasti".  Siihen tarvittiin muoviletkua, vanhasta puretusta altaasta poistoletkun liitin ja tyhjä puolen litran Koskenkorva pullo.  Liitoksiin käytin Sikaflex 221 massaa.  Nyt ei ole vaaraa, että tulisi vesivahinko, ainakaan säiliön ylivuotamisen takia ;D

Aivan aiheellisen kommentin innoittamana osastoin myös vesisäiliöt omaksi "vesiyksiköksi", eipähän ole nyt vaaraa, että missään tilanteessa pääsisi vettä tunkeutumaan sähkölaitteisiin.

Em. hommat olivat tämän päivän agendalla ikäänkuin suunniteltuna.  Kuitenkin siinä noita massan kuivumisia odotellessa ehdotin rouvalle, että otetaanpa tuo finnfoam- levy pois tuosta kattoikkunan kohdalta ja aletaan laitella kattoluukkua paikalleen.  Rouva oli jo aiemmin keväällä fiksannut sääskiverkkoa parempaan kuntoon.  Onhan vanhat verkot olleet varmaankin huoltamatta koko vaunun käyttöiän.
Mutta, mutta sittenpä homma laajeni hetkessä.  Kun talvenaikainen finnfoam oli poistettu, huomattiin että noin neljänneksen matkalta luukun kehys oli irti!  Sitten katolle katsomaan tilannetta, ja niin vaan oli, että luukkuhan oli osittain irti katosta.  Varmaankin tuon finnfoamin laiton aikana on tapahtunut jotain , joka on aiheuttanut tuon osittaisen irtautumisen.  Onneksi tiedossa oli tälle päivälle poutasäätä, joten ei muuta kuin luukku irti ja hommiin.  Arvatkaa, oliko pikkusen pesun tarpeessa.  Purettiin luukku osiin ja pestiin perusteellisesti ja niin saatiin taas kuin uusi luukku puhtaana ja verkot huollettuna.  Onneksi tiivistyksessä oli käytetty Butyylimassaa, joten luukun kokonaan irrottaminen ja liitospintojen puhdistaminen onnistui hyvin.  Sitten vaan uusi massa oikeaan paikkaansa ja luukku paikalleen ja alapuolelta kehys paikalleen ja ruuvit tiukkaan.  Vielä katon puolelta sauman viimeistely ja niinpä siinä tuli repäistyä kunnon ylimääräinen urakka tälle päivälle.  Sinänsä hyvä tuuri, huomennahan alkaa kunnon vesisateet ja satelee koko loppuviikon.  Meillä on nimittäin vaunu jo ulkona, tuotu pois tuolta katoksesta, missä remonttia on tehty sateilta turvassa.
Ja perjantainahan meillä on ensireissu sinne kaasuasennukselle- satoi tai paistoi ;D

(https://karavaanari.org/kuvat/1621270432.jpg)


(https://karavaanari.org/kuvat/1621270481.jpg)


(https://karavaanari.org/kuvat/1621270516.jpg)


(https://karavaanari.org/kuvat/1621270608.jpg)
Osastoinnin tein 4 mm vanerilla.  Lattian rajat tiivistin ympäriinsä niin, että mahdollinen vuotovesi pysyy säiliöiden alueella.  Harkitsen vielä yhden vapaan reiän tekoa lattiaan tähän tilaan.

(https://karavaanari.org/kuvat/1621270976.jpg)


(https://karavaanari.org/kuvat/1621271030.jpg)


(https://karavaanari.org/kuvat/1621271062.jpg)
Vanhasta kattoluukusta tuli kuin uusi  ;D
Otsikko: Vs: Retro-vaunun remontti aluillaan
Kirjoitti: RautaRisto - 18.05.2021 kello on 21:06
Sisähommat on nyt tehty siihen malliin, että tänään kaikki vaunun sisälle talven aikana tuodut työkalut ja kaikenlaiset romppeet saivat luvan lähteä ;D
Huomenna pitää muutenkin vaunu valmistella lähtökuntoon.  Edessä on noin 600 km reissu.  Samalla testataan, miten vaunu käyttäytyy ja miten sisällä ovet ja vetolaatikot pysyvät kiinni ajon aikana.
Talvella maalasin muiden maalausten kanssa samaan aikaan vanhan vessan oven ja vein sen evakkoon odottelemaan takaisin paikalleen asentamista.  Nythän se piti sitten viimeisenä hommana laitella paikalleen.
Nyt vaunun sisällä tehtävät työt on tehty lähes kaikki. Pieniä juttuja tietysti on vielä.  Mm. ovi pitää maalata sisäpuolelta seinien sävyyn.  Vanerien sahauspinnat käsittelen vielä jollain...
Ulkopuolen listahommat tehdään, kunhan ilmat antavat myöten. 
Mutta kyllä nyt tuntuu siltä, että projekti on lähes 100% valmis, kunhan vielä perjantaina saadaan  kaasut asennettua :D

(https://karavaanari.org/kuvat/1621360026.jpg)
Kaiken näköistä roinaa on kertynyt, mutta kun ei tiedä mitä milloinkin tarvitsee...

(https://karavaanari.org/kuvat/1621360165.jpg)
Kyllä rouva tykkää uudesta keittiöstä.  Mallaili jo tänään lusikkalaatikkoa paikalleen ;D

(https://karavaanari.org/kuvat/1621360287.jpg)
Vanha vessan ovi sopii hyvin kokonaisuuteen

(https://karavaanari.org/kuvat/1621360413.jpg)
Nyt on jääkaappi sopivalla korkeudella, ei tarvitse mennä enää lattialle kontalleen

(https://karavaanari.org/kuvat/1621360571.jpg)
Vaikka sisätilan pinta-ala on täsmälleen sama, tuntuu jotenkin siltä, että vaunu on nyt huomattavasti tilavampi ja viihtyisämpi.  Johtunee varmaan omista mieltymyksistä suunnitella kalusteet haluamallaan tavalla ja tietysti värivalinnat ovat omaan mieleen sopivat.

(https://karavaanari.org/kuvat/1621360896.jpg)
Tämä  "looshi" on suunniteltu meille kahdelle- niinkuin tietysti koko vaunu ;D
Otsikko: Vs: Retro-vaunun remontti aluillaan
Kirjoitti: Erkki - 19.05.2021 kello on 06:14
Hieno remontti viimeistelyä vaille valmis. Hyvää työtä olet tehnyt. Hyvää matkaa "neitsytmatkalle". Mielenkiinnolla jään odottamaan matkakertomuksiasi ja kokemuksia vaunusta noin yleensä reissunpäällä.

Mukavaa matkakesää koko perheelle.  Thumb
Otsikko: Vs: Retro-vaunun remontti aluillaan
Kirjoitti: RautaRisto - 20.05.2021 kello on 08:48


(https://karavaanari.org/kuvat/1621488884.jpg)
Valmiina matkaan

Tänäään Retro pääsee ensimmäiselle reissulleen remontin jälkeen.  Remontti on ollut sen verran perusteellinen, että voitaneen puhua "neitsytmatkasta".  Tätä sanontaahan käytetään tietääkseni useinmiten, kun matkaan lähtee uusi alus tmv.  Myös aluksen vihkiminen ja nimen antaminen kuuluu tähän yhteyteen.  Me jätämme nämä juhlallisuudet väliin- mennään matalalla profiililla ;D  Työnimenä olemme kutsuneet vaunua Retroksi, joka saa olla myös vaunun nimenä jatkossakin.
Tuleva yö tullaan nukkumaan Retron uusissa sängyissä.  Toivotaan, ettei tulisi kovin kolea yö, koska saamme kaasulämmityksen käyttöön vasta huomenna kaasuasennusten jälkeen.
Otsikko: Vs: Retro-vaunun remontti aluillaan
Kirjoitti: Haapaniemen Paroni - 20.05.2021 kello on 14:55
Onnea Uudelle Thumb Ja oli mukava seurata koko remppa.
Otsikko: Vs: Retro-vaunun remontti aluillaan
Kirjoitti: RautaRisto - 23.05.2021 kello on 10:10
Raporttia "Neitsytmatkalta"/ kaasuasennuksesta

Meillä oli sovittuna asennusaika perjantaille klo 9.00.  Arvelut koleasta yöstä Kärkkäisen parkkipaikalla toteutuivat.  Muuten tarkeni hyvin, ainoastaan kaljua ja nokan päätä hieman paleli.  Sängyt todettiin hyviksi.  Pienissä tiloissa tuollaiset erilliset sängyt ovat hyvät.  Toinen nukkuja ei häiriinny, vaikka välillä kaveri kääntää kylkeä.  Vesisade alkoi illansuussa ja sitä jatkui pari vuorokautta- tauotta!  Samalla reissulla tuli testattua myös vaunun vedenpitävyys.  Ainakaan sisäpuolelle ei ilmestynyt vuotojälkiä ja toivoa sopii, että sisäpuoliset näkymättömissä olevat rakenteetkaan eivät olisi saaneet kosteutta.

Sitten tärkein asia tällä reissulla eli kaasuputkiston osittainen uudelleen rakentaminen ja laitteiden asennus ja koeponnistus.

Onhan näin, kun itse on tehdä "väkeltänyt " kaiken mahdollisimman hyvin ja huolellisesti, niin tällainen vieraan asentajan "kajoaminen" poraamalla reikiä, ruuvaamalla ruuveja sinne tänne ym. saattaa aiheuttaa etukäteen pientä pelkoa ja epäilyjä.
Varsinkin kun on ensimmäinen kokemus työtä tekevän liikkeen kanssa.  Nimimerkillä: kokemusta on monenlaisista kokemuksista, eikä kaikki suinkaan aina niin positiivisia.

Hyvin usein palautetta annetaan niistä huonoista kokemuksista ja hyvät asiakaskokemukset kuitataan tyyliin: oli ihan ok.

Tämä kyseessä oleva kokemus ylitti kaikki odotuksemme positiivisessa mielessä.  Annoimme tietysti heti paikan päällä kiittävät palautteet, mutta harkitsin, että tästä kokemuksestamme on syytä kertoa kaikille foorumin jäsenille.

Taustaa tapahtumille

Luonnollinen suunta hakea tällaiselle työlle tekijöitä oli Oulun alue.  Haku ei tuottanut tulosta. Ei mahdollisesta toteutusaikataulust a, puhumattakaan minkäälaisesta alustavasta hinta-arviosta.  Tulin siihen johtopäätökseen, että Oulun alueella olisi luvat omaavalle tekijälle asiakaskuntaa.

Sattumalta, jostain internetin syövereistä pomppasi silmiini Kalajokilaakson Sanomien juttu Vieskan Caravanhuollosta.
Jotenkin kolahti tuo jutussa kerrottu tarina miehestä, joka päättää rohkeasti perustaa oman huoltoyrityksen ns. aivan alusta, aloittamalla huoltohallin rakentamisella.  Toki takana on pitkä kokemus alalta työntekijänä.
Kävin vielä yrityksen kotisivuilla tutustumassa tarkemmin yritykseen.
Sitten vielä silmiini sattui kehuvia palautteita täältä foorumin kirjoittajilta.  Vaikka matka Ylivieskaan on tuplaten pitempi kuin Ouluun, niin sillähän ei ole mitään merkitystä tällaisessa asiassa. 
Niinpä laitoin s-postia ja kyselyä ko. työstä samoine spekseineen kuin aiemmin Ouluun.  Vastaus tuli alustavan kustannusarvion kera parin tunnin päästä.  Vastasin hyväksyväni kustannusarvion ja kysyin toteutusaikataulua.  Vastaus tuli  hetken päästä ja sovittiin päivämäärä ja kellon aika. Tällainen asioiden hoitaminen antaa minulle luotettavan ja osaavan kuvan toiminnasta.

Ollaan sovitusti liikkeen pihassa.  Peruutan vaunun halliin. Homma alkaa sovitusti juuri sovittuun aikaan.  Vaunu nosturilla ylös ja työ alkaa alustan tarkastelulla.  Käydään yhdessä läpi meidän ajatukset ja toiveet.  Sovitaan asennuksen päälinjoista.  Työ alkaa putkiston rakentamisella hyödyntäen osittain jo olevaa putkistoa. Myös aiemmin purkamiani putkia pyritään käyttämään hyväksi.  Jakotukin paikka suunnitellaan työn edetessä mahdollisen optimaaliseen paikkaan ajatellen eri suunnista tulevia putkia.  Seuraavana lieden, jääkaapin ja lämmittimen kytkeminen järjestelmään.  Koko asennuksen ajan kaikki tarvittavat työkalut ja tarvikkeet olivat ns. käden ulottuvilla.  Myös rikkaimuri oli käden ulottuvilla ja saman tien kun syntyi porauspuruja ne imuroitiin pois!
Työ eteni taukoja pitämättä ja lopulta huipentui koeponnistukseen ja tarran kiinnittämiseen kaasupullokotelon kanteen.
Miltään osiltaan työtä ei olisi voinut tehdä paremmin Thumb
(https://karavaanari.org/kuvat/1621751758.jpg)
Tästä se alkaa.  Kuvassa (luvan kanssa) yrittäjä Pasi Isokoski

(https://karavaanari.org/kuvat/1621751968.jpg)


(https://karavaanari.org/kuvat/1621752089.jpg)
Jakotukki asennettiin vaatekaapin välikannen alle. Suositus on, että jakotukki pitäisi olla paikassa, johon päästään käsiksi mahdollisimman hyvin. Harkittiin, että jakotukille pääsee kannen nostamalla helposti ja näin sijoittamalla jakotukki välitilaan, saatiin putket paremmin soviteltua.

(https://karavaanari.org/kuvat/1621752415.jpg)
Koeponnistus viisinkertaisella paineella käyttöpaineeseen verrattuna.

(https://karavaanari.org/kuvat/1621752568.jpg)
Lieden testaus

(https://karavaanari.org/kuvat/1621752634.jpg)
Käyttöturvallisuude n takeena, ainakin kaasulaitteiden osalta kertova koeponnistustarra

(https://karavaanari.org/kuvat/1621752765.jpg)
Ja mikä parasta, sopiva lahja sopii ja tekee aina  mielen iloiseksi Thumb
Näitähän kannattaa lähteä hakemaan kauempaakin ;D

(https://karavaanari.org/kuvat/1621753074.jpg)
Kotimatkalla jossain...

Kiitos Teille kaikille tähän asti "mukana olleille".  Paljon olette antaneet remontin varrella hyviä ja arvokkaita vinkkejä ja neuvoja ja tietysti kannustavaa palautetta.  Olen oikeasti ottanut  niistä monista vaarin ja muuttanut suunnitelmia ja tehnyt esittämällänne tavalla.

Jossain vaiheessa jatketaan, kunhan tulee jotain järkevää...
Kai sitä pitää jotain raporttia laittaa sitten sieltä kalareissultakin, mitä varten tämä koko Retron remontti on tehty ;D
Otsikko: Vs: Retro-vaunun remontti aluillaan
Kirjoitti: Erkki - 23.05.2021 kello on 11:01
Hienoa kuulla, että kaasulaitteiston osalta kaikki meni kuin Strömsöössä. Tästä on hyvä jatkaa kohti uusia seikkailuja. Kireitä siimoja tuleville kalastusmatkoille.  Thumb
Otsikko: Vs: Retro-vaunun remontti aluillaan
Kirjoitti: kimi - 23.05.2021 kello on 11:14
Projekti ja matkakertomukset on foorumin parasta antia. Mielenkiinnolla odotan reissukokemuksia
Otsikko: Vs: Retro-vaunun remontti aluillaan
Kirjoitti: K.E.V - 23.05.2021 kello on 11:39
Maaliin päästy, toteutus 10
Otsikko: Vs: Retro-vaunun remontti aluillaan
Kirjoitti: hartsakoski - 23.05.2021 kello on 16:37
Loppu hyvin kaikki hyvin Thumb. Oli todella kiva ja mielenkiintoinen projekti seurata, kerronta oli selkeää. Siistiä työtä.
Otsikko: Vs: Retro-vaunun remontti aluillaan
Kirjoitti: latushka83 - 31.05.2021 kello on 01:40
Voinee sanoa että kyllä nyt kelpaa ja uskaltaa reissata kun tietää että vaunu on kunnossa.  Thumb Ei muutakuin turvallisia (k)ilometrejä!
Otsikko: Vs: Retro-vaunun remontti aluillaan
Kirjoitti: Yrjö - 25.06.2021 kello on 20:44
  Kalajuttuja tai muita matkan varrelta kaivataan? Thumb
  Tälläisiä yhden asian kirjoittajia on liian vähän.
  "Jokaiseen" muiden kirjoitukseen kommentoivia liikaa---- mielestäni.
Otsikko: Vs: Retro-vaunun remontti aluillaan
Kirjoitti: RautaRisto - 8.07.2021 kello on 21:26
Kesäinen tervehdys kaikille, toivottavasti olette nauttineet kauniista kesästä kukin tavallanne Thumb
Itsellä alkukesä on mennyt monimuotoisesti, kuitenkaan vielä pääsemättä sinne kalareissulle...

Mutta pari juttua on mennyt uusiksi käyttökokemusten ja toimintakokeilujen perusteella.

Lämmitin

Kokeiltuani ensimmäisiä kertoja lämmitintä, totesin sen säteilevän lämpöä ympäristöön voimakkaasti.  Päätin "suojella" ympäröiviä rakenteita ohjaamalla lämpöä stucco- alumiinilevyjen avulla. Lämmittimen taakse laitoin samaa levyä, ajatuksena vähentää lämpösäteilyä lämmittimen taakse. Ajattelin, että näin on hyvä, mutta eipä toiminut.  Koekäytössä lämmitin kuumensi aivan liikaa ympäröiviä rakenteita ja itse lämmitinkin "ylikuumeni" niin paljon, että se ei toiminut kuin jonkin aikaa.  Kuulin joltain kaverilta sitten jälkeenpäin, että vanhoissa lämmittimissä on ns. sisäinen termostaatti, joka katkaisee kaasun tulon ja samalla liekin.

Ei muuta kuin purkuhommiin.  Poistin kaikki laittamani suojalevyt ja päätin lämpöeristää ympäröivät pinnat kovavillalla ja pellittää sitten uudestaan villan päälle.
Lämmittimen takaa jätin levyn kokonaan pois.  Yläpuolella olevaan kansilevyyn laitoin vielä alumiiniritilöitä, joiden läpi lämpö pääsee nousemaan ylös. Näillä muutoksilla lämmitin alkoi toimimaan ja ympäröivät rakenteet ovat nyt paloturvallisesti suojassa.


(https://karavaanari.org/kuvat/1625765421.jpg)


(https://karavaanari.org/kuvat/1625765480.jpg)


(https://karavaanari.org/kuvat/1625765544.jpg)


(https://karavaanari.org/kuvat/1625765621.jpg)


(https://karavaanari.org/kuvat/1625765708.jpg)


(https://karavaanari.org/kuvat/1625765764.jpg)
Vanha jääkaapin tuuletusritilä jäi käyttöön. Antaa hyvin raitista ulkoilmaa lämmittimen lämpimään ilmavirtaan

(https://karavaanari.org/kuvat/1625765930.jpg)


(https://karavaanari.org/kuvat/1625765993.jpg)


Jääkaapin tuuletus

Tässä otin tietoisen riskin, kun päätin ensin kokeilla, toimiiko jääkaapin tuuletus riittävästi vanhan lämmittimen pakoputken aukon kautta.
Ei toiminut. Sähköllä kaapin lämpötila laski kohtuullisesti, mutta kaapin takana olevat rakenteetkin lämpeni mielestäni liikaa.
Kaasulla oli vieläkin huonompi tilanne.  Piti ottaa käyttöön ensimmäinen varasuunnitelma. Päätin hankkia pienitehoisen tietokoneen puhaltimen ja asentaa sen Dometicin ilmanvaihtoventtiil iin, jonka sisälle puhallin mahtuisi pienellä sovittelulla. Venttiiliä piti myös hieman "entrata". Ennen tätä työvaihetta testasin kaapin toimintaa ja taustatilan tuuletusta laittamalla puhallin väliaikaisesti katolle 60 mm aukon suulle ja käyttämällä puhallinta jääkairan akun avulla.
Testi onnistui hyvin, kaapin lämpötila laski kohtuullisessa ajassa 7-8 +asteen tietämille, ulkolämpötilan ollessa reilusti yli 20 +astetta.  Puhaltimen teho on 1,44 W, joten ei ole pelkoa, että kuormittaa akkua liikaa.


(https://karavaanari.org/kuvat/1625767224.jpg)


(https://karavaanari.org/kuvat/1625767281.jpg)
Venttiilin reikä katossa on nyt 100 mm, joten ilmavirtaus paranee vielä koekäyttöön nähden huomattavasti.
Venttiiliin tulee vielä ensin aukon suojaava sadevesikupu ja sitten päälle varsinainen, halkaisijaltaan 200 mm suojakupu.

Lapin ja Norjan kalareissuja ootellessa...

Mielellään lukisin Teiltä vinkkejä luotettavista ja meikäläisen käyttöön sopivista generaattoreista retkille mukaan varavirtaa antamaan :)
Otsikko: Vs: Retro-vaunun remontti aluillaan
Kirjoitti: mike - 8.07.2021 kello on 22:28
Voisihan sinne lämmittimen taaksekin laittaa jonkun pienen puhaltimen tehostamaan ilman kiertoa!
Otsikko: Vs: Retro-vaunun remontti aluillaan
Kirjoitti: Yrjö - 9.07.2021 kello on 08:07
Voisihan sinne lämmittimen taaksekin laittaa jonkun pienen puhaltimen tehostamaan ilman kiertoa!
   Mulla ostettuna toinen puhallin, ehkä syksyllä pistän?
    https://www.vapaa-aika.com/product/2458/valipuhallin-halk-60-mmn-liitannalla-77-000-lh
   Hondan agreja kehutaan kovin, ne vain maksaa. Tälläkin varmaan pärjää:
     https://karavaanari.org/index.php/topic,26256.0/topicseen.html
   Olisi varmaankin hyvä jos olisi iso laturi ja akut, ettei tarvii paukuttaa pitkään?
Otsikko: Vs: Retro-vaunun remontti aluillaan
Kirjoitti: RautaRisto - 11.07.2021 kello on 08:15
Voisihan sinne lämmittimen taaksekin laittaa jonkun pienen puhaltimen tehostamaan ilman kiertoa!
Kyllä tosiaankin.  Sitähän voisi käyttää lämmityksen aikana tehostamaan lämmön liikkumista laajemmalle alueelle vaunussa.  Ja puhallin vois olla päällä myös silloin, kun halutaan viilennystä vaunuun.  Luulisi parantavan ilmanvaihtoa, kun kattoluukku on samalla aikaa  auki tai ikkuna Thumb
Otsikko: Vs: Retro-vaunun remontti aluillaan
Kirjoitti: RautaRisto - 2.08.2021 kello on 15:17


(https://karavaanari.org/kuvat/1627904921.jpg)
Tehtiin Retrolla ns. testiajo rannikolle meren äärelle tuttuihin vanhoihin maisemiin.  Tarkoitus oli testata jääkaapin pitkäaikaisempaa käyttöä kaasulla.  Kaappi oli päällä reilun vuorokauden, ulkolämpötilan ollessa 20-30 + asteen paikkeilla.  Puhallin oli päällä koko ajan ja kaappi pysyi 5-10 +asteen lämpötilassa säätimen ollessa noin puolessa välissä.  Eli nyt olen luottavainen kaapin toimintaan vaativissakain olosuhteissa.

Rakas vaimoni oli sitä mieltä, että kyllä verhot pitää olla Retronkin ikkunoissa- tekevät olon viihtyisämmäksi.  Olen itse samaa mieltä.  Niinpä Suunta EuroKankaaseen kangasta valitsemaan. Kiinnitykseen käytettiin kalustekulmia.  Lieden päälle laitettiin vanha rullaverho.
Nyt sisäpuoli on valmis.  Ulkopuolelta käydään vielä läpi kaikki listat ja laitetaan uudet peitenauhat. 

(https://karavaanari.org/kuvat/1627906025.jpg)


(https://karavaanari.org/kuvat/1627906060.jpg)


(https://karavaanari.org/kuvat/1627906100.jpg)


(https://karavaanari.org/kuvat/1627906136.jpg)


(https://karavaanari.org/kuvat/1627906175.jpg)Sääskiverkkoja emme laita ollenkaan.  Se tietysti tulee aiheuttamaan pientä haastetta jossain vaiheessa kesää.  Toisaalta olemme pohjoisen ihmisinä tottuneet sääskiin, joten pärjäämme niiden kanssa kohtuu hyvin ;D

Kesä on edennyt jo loppupuolelle kaikenlaisten kiireiden keskellä, joten kalareissu pohjoiseen taitaa muuttua ruskaretkeksi sitten syyskuulla jossain vaiheessa. Hyvää loppukesää ja mukavia reissuja Thumb
Otsikko: Vs: Retro-vaunun remontti aluillaan
Kirjoitti: RautaRisto - 14.09.2021 kello on 14:04
  Kalajuttuja tai muita matkan varrelta kaivataan? Thumb
  Tälläisiä yhden asian kirjoittajia on liian vähän.
  "Jokaiseen" muiden kirjoitukseen kommentoivia liikaa---- mielestäni.

Uskallan ottaa "koppia" tuosta Yrjön kommentista ja kertoilla pari kala-/ruskareissua.
Molemmat reissut menivät vielä Retron "sisäänajon" piikkiin.  Jotta uskaltaa suunnitella pitkiä reissuja, jolloin puhutaan useamman tuhannen kilometrin reissuista, pitää kaikki toiminnot testata lyhemmillä reissuilla.
Nyt on jo takana kilometrejä ja yöpymisiä takana sen verran, että voimme todeta vaunun toimivan kaikilta osiltaan niin kuin pitääkin.

Elokuun puolen välin paikkeilla suuntasimme Raatteen tien eteläpuolelle Ylävuokkiin.  Kalastusluvat ostettiin Ämmänsaaren Teboililta.
Teimme leirin Taivallammen rantaan.  Omalla kumiveneellä pääsimme kalastamaan koko lammen alueelta.  Rannathan ovat täynnä kaatuneita puun runkoja, joten rannalta kalastaminen olisi ollut todella vaikeaa.  Pari päivää kalastelimme ja saaliina oli muutamia ahvenia.  Yhdeksi yöksi siirryimme Saapaskoskelle, jossa kävin heittelemässä, mutta vesi oli korkealla ja heittopaikoille pääsy oli vaikeaa.  Saaliina  pari haukea.
Kevättijärvi jäi käymättä.  Se jäi odottamaan seuraavaa reissua.  Sen verran hienot olivat maisemat ja kalastuspaikat, että jossain vaiheessa käydään uudestaan.

(https://karavaanari.org/kuvat/1631612754.jpg)


(https://karavaanari.org/kuvat/1631612801.jpg)
Mahtava paikka

(https://karavaanari.org/kuvat/1631612904.jpg)


(https://karavaanari.org/kuvat/1631612992.jpg)
Rouva voitti suurin kala-kisan.  ( Tottakai, kun minun piti soutaa) ;D

Jonkinlainen ruskaretki, vaikkapa lyhyempikin oli ollut mielessämme pitkin kesää, joten viime viikolla alkoi tuntumaan säätietoja seuratessa, että nyt pitää retki toteuttaa.  Viimeiset ajat on nyt käsillä, jos meinaa kesärenkailla ajella.  Niinpä päätimme perjantaina lähteä liikkeelle.  Reittisuunnitelmana oli Syöte- Posio- Kemijärvi ja Ranuan kautta kotiin.  Kilometreissä noin 450 km. 
Nyt oli tarkoitus tehdä pelkkä maisemien ihailureissu, nautiskellen kauniista syksystä.  Kalastusta ei ollut tarkoitus harrastaa ollenkaan, mutta sain kuitenkin ujutettua mukaan yhden ultrakevyen setin ja vieherasian, vähän niinkuin ajankulukkeeksi, jos sattuisi sopivaa saumaa.  :laugh

Nyt oli mukana ensimmäistä kertaa vasta hankittu Hondan aggre. Tätäkin oli tarkoitus testata, ja hyvinhän se pelitti. 
Ensimmäinen etappi oli retkeilykeskus Himmerki.  Väkeä täynnä, varmaan kaikki muutkin olivat hoksanneet, että nyt on viimeiset hyvät ilmat lähteä liikkeelle.  Ilta kului mukavasti.  Nautimme ravintolassa illallisen oikein pitkän kaavan mukaan konjakeita myöten. 
Aamuaskareitten jälkeen aamupäivällä ilman mitään kiirettä jätimme Himmerkin ja kävimme Pentikin putiikissa.  Mukaan tarttui Retron pöydälle uudet tabletit. 

Suuntasimme Kemijärvelle PeräPosion kautta.  Valitsimme tietoisesti tien, josta suurin osa oli soratietä, mutta maisemat olivat hienot. Kemijärvellä söimme sitten vaatimattomasti vain pizzat, sanotaanko mahantäytteeksi. ;D
Toinen yö oli tarkoitus viettää "luonnon helmassa".  Noin 30 km ajettuamme aloimme seurailemaan, josko ilmaantuisi meille sopiva paikka asettua yöksi omaan leiriin. 
Ja kas kas, siinähän se oli. Meni vähän jo ohikin, mutta pakki päälle ja siellähän näytti olevan aivan loistava paikka leiriytymiselle.  Hieno jokiranta sillan kupeessa , tulentekokatos, vessa, eli kaikki mitä hyvältä leiripaikalta voi odottaakin.
Kaikille kiinnostuneille:  Sillan nimi on Kivisalmen silta ja vesistö on Severijärvi.
Tovin aikaa siinä kerkesimme touhuta, kun paikalle saapui paikallisia kaksi perhettä.  Miehet kaivoivat välittömästi kalavehkeet esille.  Menin kysymään, josko tuosta uskaltaa vähän koettaa kalaonnea.  Hämmästys oli suuri, miesten kertoessa joessa olevan istutettua kirjolohta. Heillä oli tähän tarkoitukseen viritetyt kalavehkeet.  Tekniikkana oli pohjaonki tahnapallolla.  Luvat pitäisi kuulemma olla, mutta miehet antoivat minulle "suullisen luvan".  Ei kuulemma kalastuskunta siitä köyhdy, jos onnistunkin saamaan yhden kirrin Thumb
Reiluja ihmisiä nuo pohjoisen miehet Thumb
Kaverit pitivät syöttejään joessa tunnin verran, mutta saalista ei tullut.  Minä sen sijaan sain kaksi haukea, jotka jäivät syötäväksi muille luontokappaleille. 
Yöllä lämpötila laski pakkasen puolelle, joten lämmitys oli tarpeen ja lämmitin toimi moitteettomasti.
Kun ulkolämpötila pysyttelee alle kymmenen +asteen, ei jääkaapinkaan poistopuhallin tarvitse olla päällä.
Sunnuntaiksi ennustetut sateet näille seuduille pitivät paikkansa.  Ranuan eteläpuolella sateet alkoivat.  Saimme tehdä reissun hyvässä säässä.  Nyt Retro on siivottu ja tyhjennetty "talvilepoon" ja odottaa siirtämistä katokseensa suojaan talven lumisateilta. :)

(https://karavaanari.org/kuvat/1631616923.jpg)
Ruskaakin oli jo luonnossa ;D
Otsikko: Vs: Retro-vaunun remontti aluillaan
Kirjoitti: RautaRisto - 9.10.2021 kello on 09:56
Näyttää siltä, että tulevakin talvi tullaan viettämään Koronan takia kotimaassa.  Retron varsinainen remonttiprojekti on valmiina, mutta jatketaanpa projektia mukavasti sisätiloissa.  Muistellaan remontin eri vaiheita ja tehdään noin seitsemän kuukautta  kestäneestä "savotasta" kuvakirja.  Sitäpä on sitten mukava katsella vuosienkin päästä :D

(https://karavaanari.org/kuvat/1633762490.jpg)


(https://karavaanari.org/kuvat/1633762528.jpg)
Otsikko: Vs: Retro-vaunun remontti aluillaan
Kirjoitti: RautaRisto - 20.11.2021 kello on 11:29
No niin, siinäpä se nyt on valmiina.
Eipä ole pelkoa, että muistot katoaa jossain vaiheessa tuonne "bittiavaruuteen" ;D
Laitetaan kirja kirjahyllyyn ja muistellaan remppaa silloin kun huvittaa- ihan perinteisesti, ilman tietotekniikkaa ;D

(https://karavaanari.org/kuvat/1637400085.jpg)
A4, 120 sivua, 190 kuvaa


(https://karavaanari.org/kuvat/1637400193.jpg)


(https://karavaanari.org/kuvat/1637400223.jpg)


(https://karavaanari.org/kuvat/1637400253.jpg)


(https://karavaanari.org/kuvat/1637400293.jpg)


(https://karavaanari.org/kuvat/1637400324.jpg)


(https://karavaanari.org/kuvat/1637400344.jpg)
Muutamia samoja kuviakin, mitä olen laittanut jo aiemminkin, mutta en malttanut olla laittamatta vieläkin.  Näyttävät kirjan isolla aukeamalla niin hyvilta- ainakin omasta mielestäni ;D
Otsikko: Vs: Retro-vaunun remontti aluillaan
Kirjoitti: "Masi" - 20.11.2021 kello on 13:07
Hienoja ovat kirja ja vaunu ;)
Otsikko: Vs: Retro-vaunun remontti aluillaan
Kirjoitti: Matti_Kojo - 20.11.2021 kello on 13:18
Kylläpä on tekemisen meininki. Aivan mahtavaa nähdä monipuolinen tekijä. Itsekin suuren remontin tehneenä harmittaa todella tuo dokumentointi. Varmaan olisi kirjalle kysyntää.
Onnea Retrolle ja Tekijöille. Loistavia leiripaikkoja ja kireitä siimoja.


Lähetetty minun SM-P605 laitteesta Tapatalkilla

Otsikko: Vs: Retro-vaunun remontti aluillaan
Kirjoitti: latushka83 - 21.11.2021 kello on 14:19
Tuo kirja on kyllä hyvä idea. Toimii ilman sähkökin jos haluaa jollekkin näyttää.