rekisteriseloste

Kirjoittaja Aihe: Retro-vaunun remontti aluillaan  (Luettu 38095 kertaa)

*****
 • Karavaanari
 • Viimeksi paikalla:tänään kello 15:48
 • SFC 11252 vankkuri kulkee...
Vs: Retro-vaunun remontti aluillaan
« Vastaus #240 : 19.05.2021 kello on 06:14 »
Hieno remontti viimeistelyä vaille valmis. Hyvää työtä olet tehnyt. Hyvää matkaa "neitsytmatkalle". Mielenkiinnolla jään odottamaan matkakertomuksiasi ja kokemuksia vaunusta noin yleensä reissunpäällä.

Mukavaa matkakesää koko perheelle.  Thumb

*****
 • Karavaanari
 • Aiheen aloittaja
 • Viimeksi paikalla:26.11.2022 kello on 22:20
 • Tietä käyden tien on vanki...
Vs: Retro-vaunun remontti aluillaan
« Vastaus #241 : 20.05.2021 kello on 08:48 »Valmiina matkaan

Tänäään Retro pääsee ensimmäiselle reissulleen remontin jälkeen.  Remontti on ollut sen verran perusteellinen, että voitaneen puhua "neitsytmatkasta".  Tätä sanontaahan käytetään tietääkseni useinmiten, kun matkaan lähtee uusi alus tmv.  Myös aluksen vihkiminen ja nimen antaminen kuuluu tähän yhteyteen.  Me jätämme nämä juhlallisuudet väliin- mennään matalalla profiililla ;D  Työnimenä olemme kutsuneet vaunua Retroksi, joka saa olla myös vaunun nimenä jatkossakin.
Tuleva yö tullaan nukkumaan Retron uusissa sängyissä.  Toivotaan, ettei tulisi kovin kolea yö, koska saamme kaasulämmityksen käyttöön vasta huomenna kaasuasennusten jälkeen.

*****
 • Kalustoon kuuluva
 • Viimeksi paikalla: 5.01.2022 kello on 12:17
Vs: Retro-vaunun remontti aluillaan
« Vastaus #242 : 20.05.2021 kello on 14:55 »
Onnea Uudelle Thumb Ja oli mukava seurata koko remppa.

*****
 • Karavaanari
 • Aiheen aloittaja
 • Viimeksi paikalla:26.11.2022 kello on 22:20
 • Tietä käyden tien on vanki...
Vs: Retro-vaunun remontti aluillaan
« Vastaus #243 : 23.05.2021 kello on 10:10 »
Raporttia "Neitsytmatkalta"/ kaasuasennuksesta

Meillä oli sovittuna asennusaika perjantaille klo 9.00.  Arvelut koleasta yöstä Kärkkäisen parkkipaikalla toteutuivat.  Muuten tarkeni hyvin, ainoastaan kaljua ja nokan päätä hieman paleli.  Sängyt todettiin hyviksi.  Pienissä tiloissa tuollaiset erilliset sängyt ovat hyvät.  Toinen nukkuja ei häiriinny, vaikka välillä kaveri kääntää kylkeä.  Vesisade alkoi illansuussa ja sitä jatkui pari vuorokautta- tauotta!  Samalla reissulla tuli testattua myös vaunun vedenpitävyys.  Ainakaan sisäpuolelle ei ilmestynyt vuotojälkiä ja toivoa sopii, että sisäpuoliset näkymättömissä olevat rakenteetkaan eivät olisi saaneet kosteutta.

Sitten tärkein asia tällä reissulla eli kaasuputkiston osittainen uudelleen rakentaminen ja laitteiden asennus ja koeponnistus.

Onhan näin, kun itse on tehdä "väkeltänyt " kaiken mahdollisimman hyvin ja huolellisesti, niin tällainen vieraan asentajan "kajoaminen" poraamalla reikiä, ruuvaamalla ruuveja sinne tänne ym. saattaa aiheuttaa etukäteen pientä pelkoa ja epäilyjä.
Varsinkin kun on ensimmäinen kokemus työtä tekevän liikkeen kanssa.  Nimimerkillä: kokemusta on monenlaisista kokemuksista, eikä kaikki suinkaan aina niin positiivisia.

Hyvin usein palautetta annetaan niistä huonoista kokemuksista ja hyvät asiakaskokemukset kuitataan tyyliin: oli ihan ok.

Tämä kyseessä oleva kokemus ylitti kaikki odotuksemme positiivisessa mielessä.  Annoimme tietysti heti paikan päällä kiittävät palautteet, mutta harkitsin, että tästä kokemuksestamme on syytä kertoa kaikille foorumin jäsenille.

Taustaa tapahtumille

Luonnollinen suunta hakea tällaiselle työlle tekijöitä oli Oulun alue.  Haku ei tuottanut tulosta. Ei mahdollisesta toteutusaikataulust a, puhumattakaan minkäälaisesta alustavasta hinta-arviosta.  Tulin siihen johtopäätökseen, että Oulun alueella olisi luvat omaavalle tekijälle asiakaskuntaa.

Sattumalta, jostain internetin syövereistä pomppasi silmiini Kalajokilaakson Sanomien juttu Vieskan Caravanhuollosta.
Jotenkin kolahti tuo jutussa kerrottu tarina miehestä, joka päättää rohkeasti perustaa oman huoltoyrityksen ns. aivan alusta, aloittamalla huoltohallin rakentamisella.  Toki takana on pitkä kokemus alalta työntekijänä.
Kävin vielä yrityksen kotisivuilla tutustumassa tarkemmin yritykseen.
Sitten vielä silmiini sattui kehuvia palautteita täältä foorumin kirjoittajilta.  Vaikka matka Ylivieskaan on tuplaten pitempi kuin Ouluun, niin sillähän ei ole mitään merkitystä tällaisessa asiassa. 
Niinpä laitoin s-postia ja kyselyä ko. työstä samoine spekseineen kuin aiemmin Ouluun.  Vastaus tuli alustavan kustannusarvion kera parin tunnin päästä.  Vastasin hyväksyväni kustannusarvion ja kysyin toteutusaikataulua.  Vastaus tuli  hetken päästä ja sovittiin päivämäärä ja kellon aika. Tällainen asioiden hoitaminen antaa minulle luotettavan ja osaavan kuvan toiminnasta.

Ollaan sovitusti liikkeen pihassa.  Peruutan vaunun halliin. Homma alkaa sovitusti juuri sovittuun aikaan.  Vaunu nosturilla ylös ja työ alkaa alustan tarkastelulla.  Käydään yhdessä läpi meidän ajatukset ja toiveet.  Sovitaan asennuksen päälinjoista.  Työ alkaa putkiston rakentamisella hyödyntäen osittain jo olevaa putkistoa. Myös aiemmin purkamiani putkia pyritään käyttämään hyväksi.  Jakotukin paikka suunnitellaan työn edetessä mahdollisen optimaaliseen paikkaan ajatellen eri suunnista tulevia putkia.  Seuraavana lieden, jääkaapin ja lämmittimen kytkeminen järjestelmään.  Koko asennuksen ajan kaikki tarvittavat työkalut ja tarvikkeet olivat ns. käden ulottuvilla.  Myös rikkaimuri oli käden ulottuvilla ja saman tien kun syntyi porauspuruja ne imuroitiin pois!
Työ eteni taukoja pitämättä ja lopulta huipentui koeponnistukseen ja tarran kiinnittämiseen kaasupullokotelon kanteen.
Miltään osiltaan työtä ei olisi voinut tehdä paremmin Thumb

Tästä se alkaa.  Kuvassa (luvan kanssa) yrittäjä Pasi Isokoski

Jakotukki asennettiin vaatekaapin välikannen alle. Suositus on, että jakotukki pitäisi olla paikassa, johon päästään käsiksi mahdollisimman hyvin. Harkittiin, että jakotukille pääsee kannen nostamalla helposti ja näin sijoittamalla jakotukki välitilaan, saatiin putket paremmin soviteltua.


Koeponnistus viisinkertaisella paineella käyttöpaineeseen verrattuna.


Lieden testaus


Käyttöturvallisuude n takeena, ainakin kaasulaitteiden osalta kertova koeponnistustarra


Ja mikä parasta, sopiva lahja sopii ja tekee aina  mielen iloiseksi Thumb
Näitähän kannattaa lähteä hakemaan kauempaakin ;D


Kotimatkalla jossain...

Kiitos Teille kaikille tähän asti "mukana olleille".  Paljon olette antaneet remontin varrella hyviä ja arvokkaita vinkkejä ja neuvoja ja tietysti kannustavaa palautetta.  Olen oikeasti ottanut  niistä monista vaarin ja muuttanut suunnitelmia ja tehnyt esittämällänne tavalla.

Jossain vaiheessa jatketaan, kunhan tulee jotain järkevää...
Kai sitä pitää jotain raporttia laittaa sitten sieltä kalareissultakin, mitä varten tämä koko Retron remontti on tehty ;D

*****
 • Karavaanari
 • Viimeksi paikalla:tänään kello 15:48
 • SFC 11252 vankkuri kulkee...
Vs: Retro-vaunun remontti aluillaan
« Vastaus #244 : 23.05.2021 kello on 11:01 »
Hienoa kuulla, että kaasulaitteiston osalta kaikki meni kuin Strömsöössä. Tästä on hyvä jatkaa kohti uusia seikkailuja. Kireitä siimoja tuleville kalastusmatkoille.  Thumb

*****
 • Kalustoon kuuluva
 • Viimeksi paikalla:tänään kello 14:52
Vs: Retro-vaunun remontti aluillaan
« Vastaus #245 : 23.05.2021 kello on 11:14 »
Projekti ja matkakertomukset on foorumin parasta antia. Mielenkiinnolla odotan reissukokemuksia

*****
 • Kalustoon kuuluva
 • Viimeksi paikalla:tänään kello 17:26
 • Autossa on pyörät
Vs: Retro-vaunun remontti aluillaan
« Vastaus #246 : 23.05.2021 kello on 11:39 »
Maaliin päästy, toteutus 10

*****
 • Kaikkien kaveri Sr.
 • Viimeksi paikalla:tänään kello 15:34
 • Oululainen terwaporwari
Vs: Retro-vaunun remontti aluillaan
« Vastaus #247 : 23.05.2021 kello on 16:37 »
Loppu hyvin kaikki hyvin Thumb. Oli todella kiva ja mielenkiintoinen projekti seurata, kerronta oli selkeää. Siistiä työtä.

*****
 • Karavaanari
 • Viimeksi paikalla:25.11.2022 kello on 21:06
Vs: Retro-vaunun remontti aluillaan
« Vastaus #248 : 31.05.2021 kello on 01:40 »
Voinee sanoa että kyllä nyt kelpaa ja uskaltaa reissata kun tietää että vaunu on kunnossa.  Thumb Ei muutakuin turvallisia (k)ilometrejä!

*****
 • Kaikkien kaveri Sr.
 • Viimeksi paikalla:tänään kello 16:33
 • Lempäälä
Vs: Retro-vaunun remontti aluillaan
« Vastaus #249 : 25.06.2021 kello on 20:44 »
  Kalajuttuja tai muita matkan varrelta kaivataan? Thumb
  Tälläisiä yhden asian kirjoittajia on liian vähän.
  "Jokaiseen" muiden kirjoitukseen kommentoivia liikaa---- mielestäni.

*****
 • Karavaanari
 • Aiheen aloittaja
 • Viimeksi paikalla:26.11.2022 kello on 22:20
 • Tietä käyden tien on vanki...
Vs: Retro-vaunun remontti aluillaan
« Vastaus #250 : 8.07.2021 kello on 21:26 »
Kesäinen tervehdys kaikille, toivottavasti olette nauttineet kauniista kesästä kukin tavallanne Thumb
Itsellä alkukesä on mennyt monimuotoisesti, kuitenkaan vielä pääsemättä sinne kalareissulle...

Mutta pari juttua on mennyt uusiksi käyttökokemusten ja toimintakokeilujen perusteella.

Lämmitin

Kokeiltuani ensimmäisiä kertoja lämmitintä, totesin sen säteilevän lämpöä ympäristöön voimakkaasti.  Päätin "suojella" ympäröiviä rakenteita ohjaamalla lämpöä stucco- alumiinilevyjen avulla. Lämmittimen taakse laitoin samaa levyä, ajatuksena vähentää lämpösäteilyä lämmittimen taakse. Ajattelin, että näin on hyvä, mutta eipä toiminut.  Koekäytössä lämmitin kuumensi aivan liikaa ympäröiviä rakenteita ja itse lämmitinkin "ylikuumeni" niin paljon, että se ei toiminut kuin jonkin aikaa.  Kuulin joltain kaverilta sitten jälkeenpäin, että vanhoissa lämmittimissä on ns. sisäinen termostaatti, joka katkaisee kaasun tulon ja samalla liekin.

Ei muuta kuin purkuhommiin.  Poistin kaikki laittamani suojalevyt ja päätin lämpöeristää ympäröivät pinnat kovavillalla ja pellittää sitten uudestaan villan päälle.
Lämmittimen takaa jätin levyn kokonaan pois.  Yläpuolella olevaan kansilevyyn laitoin vielä alumiiniritilöitä, joiden läpi lämpö pääsee nousemaan ylös. Näillä muutoksilla lämmitin alkoi toimimaan ja ympäröivät rakenteet ovat nyt paloturvallisesti suojassa.


Vanha jääkaapin tuuletusritilä jäi käyttöön. Antaa hyvin raitista ulkoilmaa lämmittimen lämpimään ilmavirtaanJääkaapin tuuletus

Tässä otin tietoisen riskin, kun päätin ensin kokeilla, toimiiko jääkaapin tuuletus riittävästi vanhan lämmittimen pakoputken aukon kautta.
Ei toiminut. Sähköllä kaapin lämpötila laski kohtuullisesti, mutta kaapin takana olevat rakenteetkin lämpeni mielestäni liikaa.
Kaasulla oli vieläkin huonompi tilanne.  Piti ottaa käyttöön ensimmäinen varasuunnitelma. Päätin hankkia pienitehoisen tietokoneen puhaltimen ja asentaa sen Dometicin ilmanvaihtoventtiil iin, jonka sisälle puhallin mahtuisi pienellä sovittelulla. Venttiiliä piti myös hieman "entrata". Ennen tätä työvaihetta testasin kaapin toimintaa ja taustatilan tuuletusta laittamalla puhallin väliaikaisesti katolle 60 mm aukon suulle ja käyttämällä puhallinta jääkairan akun avulla.
Testi onnistui hyvin, kaapin lämpötila laski kohtuullisessa ajassa 7-8 +asteen tietämille, ulkolämpötilan ollessa reilusti yli 20 +astetta.  Puhaltimen teho on 1,44 W, joten ei ole pelkoa, että kuormittaa akkua liikaa.


Venttiilin reikä katossa on nyt 100 mm, joten ilmavirtaus paranee vielä koekäyttöön nähden huomattavasti.
Venttiiliin tulee vielä ensin aukon suojaava sadevesikupu ja sitten päälle varsinainen, halkaisijaltaan 200 mm suojakupu.

Lapin ja Norjan kalareissuja ootellessa...

Mielellään lukisin Teiltä vinkkejä luotettavista ja meikäläisen käyttöön sopivista generaattoreista retkille mukaan varavirtaa antamaan :)

*****
 • Kaikkien Kaveri
 • Viimeksi paikalla:tänään kello 15:59
 • Nissan NV200 Tramobil
Vs: Retro-vaunun remontti aluillaan
« Vastaus #251 : 8.07.2021 kello on 22:28 »
Voisihan sinne lämmittimen taaksekin laittaa jonkun pienen puhaltimen tehostamaan ilman kiertoa!

*****
 • Kaikkien kaveri Sr.
 • Viimeksi paikalla:tänään kello 16:33
 • Lempäälä
Vs: Retro-vaunun remontti aluillaan
« Vastaus #252 : 9.07.2021 kello on 08:07 »
Voisihan sinne lämmittimen taaksekin laittaa jonkun pienen puhaltimen tehostamaan ilman kiertoa!
   Mulla ostettuna toinen puhallin, ehkä syksyllä pistän?
    https://www.vapaa-aika.com/product/2458/valipuhallin-halk-60-mmn-liitannalla-77-000-lh
   Hondan agreja kehutaan kovin, ne vain maksaa. Tälläkin varmaan pärjää:
     https://karavaanari.org/index.php/topic,26256.0/topicseen.html
   Olisi varmaankin hyvä jos olisi iso laturi ja akut, ettei tarvii paukuttaa pitkään?

*****
 • Karavaanari
 • Aiheen aloittaja
 • Viimeksi paikalla:26.11.2022 kello on 22:20
 • Tietä käyden tien on vanki...
Vs: Retro-vaunun remontti aluillaan
« Vastaus #253 : 11.07.2021 kello on 08:15 »
Voisihan sinne lämmittimen taaksekin laittaa jonkun pienen puhaltimen tehostamaan ilman kiertoa!
Kyllä tosiaankin.  Sitähän voisi käyttää lämmityksen aikana tehostamaan lämmön liikkumista laajemmalle alueelle vaunussa.  Ja puhallin vois olla päällä myös silloin, kun halutaan viilennystä vaunuun.  Luulisi parantavan ilmanvaihtoa, kun kattoluukku on samalla aikaa  auki tai ikkuna Thumb

*****
 • Karavaanari
 • Aiheen aloittaja
 • Viimeksi paikalla:26.11.2022 kello on 22:20
 • Tietä käyden tien on vanki...
Vs: Retro-vaunun remontti aluillaan
« Vastaus #254 : 2.08.2021 kello on 15:17 »Tehtiin Retrolla ns. testiajo rannikolle meren äärelle tuttuihin vanhoihin maisemiin.  Tarkoitus oli testata jääkaapin pitkäaikaisempaa käyttöä kaasulla.  Kaappi oli päällä reilun vuorokauden, ulkolämpötilan ollessa 20-30 + asteen paikkeilla.  Puhallin oli päällä koko ajan ja kaappi pysyi 5-10 +asteen lämpötilassa säätimen ollessa noin puolessa välissä.  Eli nyt olen luottavainen kaapin toimintaan vaativissakain olosuhteissa.

Rakas vaimoni oli sitä mieltä, että kyllä verhot pitää olla Retronkin ikkunoissa- tekevät olon viihtyisämmäksi.  Olen itse samaa mieltä.  Niinpä Suunta EuroKankaaseen kangasta valitsemaan. Kiinnitykseen käytettiin kalustekulmia.  Lieden päälle laitettiin vanha rullaverho.
Nyt sisäpuoli on valmis.  Ulkopuolelta käydään vielä läpi kaikki listat ja laitetaan uudet peitenauhat. 

Sääskiverkkoja emme laita ollenkaan.  Se tietysti tulee aiheuttamaan pientä haastetta jossain vaiheessa kesää.  Toisaalta olemme pohjoisen ihmisinä tottuneet sääskiin, joten pärjäämme niiden kanssa kohtuu hyvin ;D

Kesä on edennyt jo loppupuolelle kaikenlaisten kiireiden keskellä, joten kalareissu pohjoiseen taitaa muuttua ruskaretkeksi sitten syyskuulla jossain vaiheessa. Hyvää loppukesää ja mukavia reissuja Thumb