Maaliskuussa 2011 uusin starttiakun Sznajderin merkkisen ja nyt asuntopuolen akun 100Ah samannimiseen.
Hyvin tuntuvat toimivan ainakin näin uutena.
Hyvin tuntuvat toimivan ainakin näin uutena.
Maaliskuussa 2011 uusin starttiakun Sznajderin merkkisen ja nyt asuntopuolen akun 100Ah samannimiseen.
Hyvin tuntuvat toimivan ainakin näin uutena. Putsasin tuossa imurin kanssa tuo elektroblockin tilan ja sattui sieltä löytymään yllätys. Oli noiden Bochin "edesmenneiden" geeliakkujen käyttöohjeläpyskä siellä boxin takana taiteltuna.
Lukasin tuossa sitten illalla sen, tekstin pääkohdat jotka oikeastaan olivat ne merkityksellisimmät, olivat seuraavat: Mm. "ladattuna säilytettävä pakkaselta suojattuna". "ladataan täyteen puolen vuoden välein, tai viimeistään kun varaus on 12,4V " "ylläpitovaraaminen 13,5V:lla" "mikäli varataa esim matkailuajoneuvossa tai linja-autossa on akun kaapeli irroitettava " "vältä purkamista yli 60% nimelliskapasiteeti sta" "ennen akun varaamista on lämpötilan oltava vähintään 15 -35 astetta" "käyttö:Voimassa DIN VDE0510, osa3 "sähköajoneuvojen käyttöakut" Jne. Mielenkiintoinen planketti Että semmoset patterit oli ne Niin ja valmistus leimat löytyi toinen akku 09 toinen 08 Myyjä joku saksalainen ajoneuvohuoltoliike . No tallissa on nyt lämpimässä, turvassa pahalta pakkaselta On veneessä Motonetin akut. Mitkään ei ole koskaan pitänyt yhtähyvin sähköjään talven yli...
Vaunussa 6 vuotta pienellä käytöllä ollut 90 Ah TAB AGM-akku vaihtui vuoden vanhaan 100 Ah Sznajder:iin (kaverin autossa ollut, halpa ).
Oliskos 1 kenno pimeenä tossa TABissa, kun ei latauksenkaan jälkeen antanut kuin 11,5V, muuten kyllä on tähän asti tasasesti tuo antanut virtansa. Hintaa oli 2006 n.160€, Turun Valinta-akussa. Viikonloppuna oltiin oltu parkissa n. 5 tuntia kun valot pimeni ja virrat katkesi autossa.
Hupiakkuna vajaa 2v vanha Sznajder 95Ah AGM akku. Laskeskelin että kulutusta oli ollut reilusti alle 30 ah tuona aikana, luultavasti alle 20. 2 x 10w lukulamppuja, 4 x 1w ledejä ja lämmitin vajaalla teholla. Putsasin akun navat, niissä ei kyllä näkynyt mitään, mutta kun kerran oli esillä niin tein tuon. Moottori käyntiin tunniksi ja virtaa riitti hyvin yli yön, tosin silloin ainoastaan lämmitin oli käytössä. Pitää mitata tuo akku kunnolla, mutta ei se terveeltä tunnu ja takuuta siinä on vielä pari kuukautta. Vaihtoon taitaa mennä. Akku siis tämä: http://www.motonet.fi/fi/tuote/900603/Sznajder-AGM-95Ah780A-akku-P350xL175xK190-- Viikonloppuna oltiin oltu parkissa n. 5 tuntia kun valot pimeni ja virrat katkesi autossa. Olen törmännyt akkuongelmaan siten, että kun kuorma on tarpeeksi suuri niin jännite katkeaa laakista ja viaksi paljastui, että akun napa oli irti kennolevyistä. Akun tyyppi oli Exide. Vikasi vaikuttaa samanlaiselta. Biltemalta kolmen vuoden takuu akkuun .
Että semmoset patterit oli neJostain muistan lukeneeni, että geeliakut eivät ole oikein tarkoitettu pakkasiin. Taisi olla jonkun akkufirman ohje. Olen törmännyt akkuongelmaan siten, että kun kuorma on tarpeeksi suuri niin jännite katkeaa laakista ja viaksi paljastui, että akun napa oli irti kennolevyistä. Akun tyyppi oli Exide. Vikasi vaikuttaa samanlaiselta. Exidet on jostakin syystä olleet ongelmaisia. Itsellä oli autossa startti ja hupiakku Exidet ja ne oli käytössä 09 syksystä ja kesti 3 vuotta, molemmat meni vaihtoon. Silloin laitoin tuon AGM akun hupiakuksi ja starttiakuksi Boschin Silverin. Tuo starttiakku pyörittää konetta vielä iloisesti, mutta tuo AGM taitaa olla tiensä päässä. Huomenna mittailen ja katsotaan onko jännite muuttunut paljonkin vuorokaudessa. Tuon tekniikan pitäisi olla hyvä tuohon käyttöön, ehkä merkkivalinta oli väärä. Auto seisoi vuorokauden ja lepojännite oli laskenut 12,21 V, kun laitoin 10W rasituksen jännite laski heti lukemaan 12,10.
Mittaukset tein asuiosan sytytinliittimen kautta ja mielestäni nuo osittavat akun olevan epäkunnossa. Sen vuorokauden ajan akku ei ollut kytketty Ostin just diesel Touraniin 77 Ah Bosch S5 Silver plussan. Se ei ollut kuin 20 euroa kalliimpi kuin Snaiderin vastaava. Minulla on yksi Bilteman akku hajonnut heti uutuuttaan, Snaideri kesti vuoden ja traktorista meni Hankook vuodessa. Uskoisin että 20 euron lisähinta Boschista ei ole pitemmän päälle kallis investointi kunnon akkuun. Onko AGM-akusta autokäytössä mitään hyviä ominaisuuksia verrattuna perinteiseen huoltovapaaseen?
Ostin just diesel Touraniin 77 Ah Bosch S5 Silver plussan. Se ei ollut kuin 20 euroa kalliimpi kuin Snaiderin vastaava. Minulla on yksi Bilteman akku hajonnut heti uutuuttaan, Snaideri kesti vuoden ja traktorista meni Hankook vuodessa. Uskoisin että 20 euron lisähinta Boschista ei ole pitemmän päälle kallis investointi kunnon akkuun. Onko AGM-akusta autokäytössä mitään hyviä ominaisuuksia verrattuna perinteiseen huoltovapaaseen? Itse ajattelin AGMn tuovan lisäetuja hupiakkuna koska se on suunniteltu kestämään purkauksia paremmin ja sopii myös stop and go autoihin ajoakuksi. Lisäksi akun sanotaan kestävän tärinää paremmin ja meillä kun tuo on takakulmassa ja autossa iso peräylitys ajattelin tämänkin olevan hyvä asia. Myös se että akku on kuiva, eli nesteet imeytetty on mielestäni hyvä. Katsotaan saisiko sovittua vaihdon Boshin vastaavaan maksamalla erotus Tiedä sitten paljonko akkuvalmistajia oikeasti on, mutta paljon taitaa olla yksilöissäkin eroa. Akun merkki ei ainakaan takaa, että akku on hyvä, tai jopa paras. Ohessa linkki vertailuun, joka ainakin minut aikoinaan yllätti. http://www.airistonveneilijat.fi/Akkutesti-TM-2009.pdf
Akkutestit on samanlaisia kuin rengastestitkin. Voittajaksi saadaan ominaisuuksien painotuksella se mikä halutaan. Mutta tuon testin perusteella taisin sittenkin valita sieltä heikommasta päästä. Esim Varta ja Bosch ovat päältä päin täysin identtiset, mutta eri asioista niitä on kehuttu ja haukuttu.
|