rekisteriseloste

Kirjoittaja Aihe: Seinäpelti murtunut  (Luettu 4502 kertaa)

*****
 • Kaikkien Kaveri
 • Viimeksi paikalla:tänään kello 11:44
Vs: Seinäpelti murtunut
« Vastaus #60 : 10.08.2019 kello on 23:32 »
Akselin kiinnityspulttien reijissä näkyy vähän viitteitä "joustamisesta". Liitteenä kuva. Sen verran nitkuttanu, että jotain reikää ruuvi vähän holvannu suuremmaksi. Tämä ole oven puolen taemman akselin toinen ylimmistä pulteista. Alemmat pulttien reijät on pokattu sisäkkäin, mutta ylemmät on ihan suoralla tasopinnalla. Varmaan näin luultu riittävän, kun palkkihan on yläpuolelta yhtenäinen.

Pultti ei varsinaisesti ollu löysällä, mutta kyllä sitä vähän pysty kiristämään. Momenttia en mitannu, vaan  35 senttisellä varrella sopivasti kiristin. En tiedä, miten tuohon pitäis reagoida. Muutamia vaihtoehtoja tullut mieleen:
1. Kovemmat pultit ja tiukempi momentti. Nyt oli vain 8.8 pultit.
2. Sellaiset hammastetut aluslevyt. En tiedä auttavatko tässä.
3. Isontais pultit 12 - -> 14mm.
4. Kylmästi hitsaisi akselin kiinnityslätkän palkkeihin kiinni. Kiveniskumassaa sitten katsastusmiestä varten, jos ne sattuu tutkimaan, mitä epäilen.
5. Jokin näitten yhdistelmä.
sillä on myös merkitystä meneekö kierteet loppuun asti vai onko tasainen osuus kannan alla pultissa ennen kuin kierteet alkavat.

*****
 • Matkailija
 • Aiheen aloittaja
 • Viimeksi paikalla:eilen kello 08:01
Vs: Seinäpelti murtunut
« Vastaus #61 : 12.08.2019 kello on 23:20 »
^Niin on. Viime talvena ihmettelin, kun traktorin lumilingosta katkeili murtopultin vähän väliä. Kymmenen pultin jälkeen vasta hoksasin, että pitää käyttää osakierteistä. Merkittävä ero, kun jengan kohassa ohuimmillaan 6mm, kun kierteettömällä osuudella 8mm. Kestävyys tulee kuitenkin pinta-alasta eli säteen neliöstä.

Noi palkit ovat kovin ohuita, joten ei varmaam löydy sellaista pulttia, jossa olisi esim 10mm kierteetöntä. Periaatteessa tuossa voisi laittaa holkin, jolloin kierteetön osa voisi olla pidempi.

Taidan kuitenkin tehdä niin, että isonnat ylemmät reijät 14 millisiksi. Vaihdan kaikki pultit 10.9 kovuisiksi sekä käytän nordlock-prikkoja. Nordlock prikat ei välttämättä mahdu alempiin reikiin, kun mutteri on pokatus kolossa. Nordlock pitäisi purra runkopalkkeihin kiinni sekä estää avautuminen. Muttereina vielä nylocit.

En tarkkaan muista, mahtuuko porakoneen kanssa isontamaan reijät. Reijän (ja tietysti pultin) isontamisesta on kaksi hyötyä: reikä on tiiviimpi sekä pultin voi vetää huomattavasti kovempaan momenttiin.

*****
 • Kaikkien Kaveri
 • Viimeksi paikalla:tänään kello 08:53
 • Lempäälä
Vs: Seinäpelti murtunut
« Vastaus #62 : 13.08.2019 kello on 06:54 »
  ^Ellet saa porattua niin kymppikova 1/2" UNF likistää paljon tiukempaan kun tavallinen M 12, kierrelukitteella kiinni.

*****
 • Karavaanari
 • Viimeksi paikalla:tänään kello 11:42
Vs: Seinäpelti murtunut
« Vastaus #63 : 13.08.2019 kello on 11:05 »
No hei, muutamia tän tapaisija nähnyt aikoinaan. Pitkä vaunu, ei se muuta vaadi, normi ajossakin vääntyy!  ja huoltomiedenä silloin paskat niskaan että oon tuhonnut vaunun. (pelti halki oven päältä)

Tuohan on kitkaliitos missä kitka luodaan pulttien avulla pintojen välille ja on yksi yleisimmistä liitosmuodoista. Toisinsanottuna pultit ovat löystyneet syystä tai toisesta mahdollistaen liitoksen liikkumisen aiheuttaen Mtalon aikaisemmatkin oireet. Runkopalkkien välillä on niin suuri kitkapinta ettei pulttien tarvitse olla kovin tiukalla että liitoksesta tulee pitävä. Tosin jo pienikin löystyminen aiheuttaa sitten sen ettei kitka enää riitä pitämään liitosta paikallaan. Pulttien tarkoitus on vain vetää kappaleet toisiinsa kiinni kun kitkaliitos itsessään on se mikä ottaa vastaan kuorman johtumatta pultteihin.

Tässä tapauksessa siis kaikki kiinnityspisteet on käytävä lävitse sekä myös puhdistettava kitkapinta jos mielii saada sen taas pitäväksi. Ruoste ja kivipöly välissä toimii kuin kuulalaakerin kuula ja välissä olevat partikkelit hiotuvat pienimmiksi löystäen liitosta eikä näin saada aikaan tarvittua kitkapintaa kiinnitettävien kappaleiden välille. Myös tietenkin kaikki liitokset on käytävä lävitse tässä yhteydessä.

*****
 • Karavaanari
 • Viimeksi paikalla:eilen kello 23:26
Vs: Seinäpelti murtunut
« Vastaus #64 : 13.08.2019 kello on 21:25 »
Kyllä tuossa on kiinnitetty akseli runkopalkkiin. Noiden pulttien pitää kestää akselin sivuttaisetkin voimat eikä pelkkiä pystysuuntaisia "kitkoja". Vaikka noiden levyjen välissä olisi ääretön kitka, niin ilman lujaa pulttia tuo akseli levähtäisi tuosta runkopalkista irti. Eli pultti pitää olla luja ja kiinni ettei akseli irtoa.

 

Sivustoa katsottu kertaa

Ubuntu, täysiverinen käyttöjärjestelmä.

karavaanari.org powered by Debian Linux