Alempaan laitat. Talvisuojan alareunaan jää pieni rako. Josta saa ilmaa. Tarkoitus on että jääkaapin koneisto toimii oikeassa lämpötilassa, jos liian kylmää jääkaapin takana, ei jäähdy lainkaan. Kunnon pakkasella tartte myös yläluukkuun.
Sivuja: [1] Siirry alas
Alempaan laitat. Talvisuojan alareunaan jää pieni rako. Josta saa ilmaa. Tarkoitus on että jääkaapin koneisto toimii oikeassa lämpötilassa, jos liian kylmää jääkaapin takana, ei jäähdy lainkaan. Kunnon pakkasella tartte myös yläluukkuun.
Thetfordiin tuli mukana kaks kappaletta.
En ole kyllä lukenut suositellaanko molempia käytettäväksi. https://procaravan.fi/products/talvisuoja-thetford-390x210-valkoinen-69109980 Ainakin mulla ohjeissa (molemmissa autoissa) on lukenut "kausi-/talvisuoja", ja tuo talvi tarkoittaa sen mukaan alle +8C.
Kausisuoja taas tarkoittaa, että kun kuljin ei ole käytössä - tätä olen tiukasti noudattanut; Eli käytännössä suojat molemmissa ritilöissä on paikoillaan aina, ellei sitten olla reissussa (jossa jääkaappi käytössä). - pakkaskelissä molemmat - alle +8C vain alempi (samoin jos kovin myrskyillä tuulella liikenteessä) No mulla viime talven 30 asteen pakkasilla kaappi lakkasi kaksi kertaa toimimasta, kun ei ollut talvisuojia, lämpimään halliin piti laittaa n. vuorokaudeksi.
Siinä kohtaa Soliferin ohjekirja on hassu, kieltää tukkimasta kaapin ilmanvaihtoa millään lailla. Normaali ulostuulettuva kaappi on tässä. Itse laitan aina syksyllä paikalleen molemmat ja otan keväällä pois. On ollut myös yli 10 asteen lämpötilassakin paikallaan ja ei ole ollut ongelmia. Kaveri ei ollut viime talvena käytössä nuita suojia ja pari kertaa pakkasilla hyytyikin kaappi. Joten laita vain paikalleen molemmat.
Mullakin puuttuu nykyisestä toinen suoja ja ainoa laitetaan alaritilään.
Helmikuussa kun ollaan taas liikkeellä, pitää tukkia ylempää ritilää osittain vaikka teipillä tai foliolla. Joissain malleissa kielletään käyttämästä ylempää suojaa kaasukäytön aikana. Riippunee pakoputken mallista.
Eilen laitoin talvisuojan ja juuri otin pois ja nostin eväät autonperään jäähtymään, vaunussa sisällä 21c ja jääkaapissa 26c. Mulla yhdellä ritilällä kaappi ja pakoputki mahtaa mennä katolle. Kaappina dometic rmd8551. Katotaan alkaisko nyt jäähtymään kaappi, tosin sammutin kaapin vähäksiaikaa.
Eilen laitoin talvisuojan ja juuri otin pois ja nostin eväät autonperään jäähtymään, vaunussa sisällä 21c ja jääkaapissa 26c. Mulla yhdellä ritilällä kaappi ja pakoputki mahtaa mennä katolle. Kaappina dometic rmd8551. Katotaan alkaisko nyt jäähtymään kaappi, tosin sammutin kaapin vähäksiaikaa.Kyllähän se auttoi kun poisti talvisuojan nyt alle +6c kaapissa(ulkona +2c). Eli eipä taida olla tarvetta talvisuojalle meidän käytölle ainakaan viellä. Reissusta kun palataan niin vaunu talviteloille ja katotaan mihin aikaan keväällä tai kesällä uudestaan liikenteeseen. Tätä asiaa olen myös itse ihmetellyt, nyt siihen löytyi vastausta. Minulla on auton seinässä kaksi isoa ritilään kaapin ylä- ja alareunassa. Sitten minulla on auton mukana tullut neljä talvisuojaa, kaksi molempii ritilöihin. Kun yhteen ritilään laittaa kaksi suojaa niin ritilästä jää vapaaksi noin 1/5 osa. Oikein käyttö taitaa olla niin että alaritilää aletaan pistään umpeen yläreunasta alkaen ja yläritilää alareunasta alkaen.
Kun alaritilästä jää alareuna auki saa kaasupoltin happee suoraan siitä vierestä ja ylhäällä taas pakoputki hönkii pihalle yläreunasta niin silloin sillä helpompi hengittää kun yläreuna auki. Tästä viestiketjusta ymmärsin, että ensin tukkia alaritilää ensin yhdellä, pakkasen kiristyessä vaikka kahdellakin suojalla. Tarpeen vaatiessa ylös voisi laittaa yhden suojan, ehkä ajon aikana toisenkin oikein kylmällä kelillä. Toimii parhaiten kun lauhdetilan lämpötila on 15-25 astetta. Mittari sinne taakse, niin löytyy oikeat säädöt suojille.
Vanhoissa sisälle lauhduttavissa talvivaunuissa ei ole tätä ongelmaa, kesällä sitten kuumuus vastaavasti kiusaa. Jesari on hyvää, sillä voi teipata osan ritilöiistä umpeen.
Jesari on hyvää, sillä voi teipata osan ritilöiistä umpeen. Löysin valkoista jesaria, se sopii hyvin matkakulkineen enemmän ja vähemmän tilapäisiin korjauksiin Sivuja: [1] Siirry ylös
|