..
Ekinokokki lääkitys annettava suomeen saapuessa 24 - 72 tuntia ennen ja eläinlääkärin merkintä passiin koska ja missä annettu.
Leirintäalueet yleensä hyväksyy koirat, tosin ottavat maksun. Ja monesti koiralliset ohjataan samalle suunnalle.
Jajonkun verran on totaali kielto alueita
Nähtävyyksissäkin on eroja, yleensä aika selkeästi merkitty saako koira tulla..
Samoin uimarannat on yleensä läntisessä euroopassa koirilta kiellettyjä sesonki-aikaan.
Ekinokokkoosi käsittelyn aikaraja on 1-5 vrk (24-120h) ennen Suomeen paluuta/tuloa, pl. suoraan Norjasta (Malta, UK jne). Esim Balttia kautta ei ole väliä onko se Viro, Latvia. Liettua, Puola. Me ollaan Puolan Suwalskissa teetätty toimen pide aina omilla mukana kotoa otetuilla matolääkkeillä (3 koiraa) - hätätapauksessa jos ei wettiä matkalla onnistu käyttämään, annetaan ite videoidusti. Koskaan sitä häätölääkettä ole 5:lle eri koiralle onnistunut onnistuneesti lekuri/assistentti antamaan - yrittäneitä on.. Välillä toimenpide on maksanut (Puolassa jopa ilmaista ollut, sai valita haluansa päivämäärän, koiria ei edes kinnostuneet näkemään), notta niin virallista

Himoreissaajalle koirille saa 4vkon välein uusittavan matokuurituksen, niin ei tartte lyhyisiin reissuihin ulkomailta ettiä e-lekuria vaan suomalainen madottaa/merkkaa passiin. Ei vaan kovin suositeltavaa, ellei välttämätöntä kuulemma.
Madotus on häätölääke, jolla ei ole juuri vaikutusta tuleviin heisimatoihin, koska koiralla ruuansulatuksen kierto niin nopea.. lääkekin poistuu.
Heisimatoahan esiintyy Euroopassa luonnonmarjoissa - eli keittämättä ei kannata puskasta/maasta kannata suoraan ihmisen syödä Suomi-tyyliin.
Punkkilääkitys kannattaa e-lekurin kanssa miettiä tarkkaan kun Euroopassa erilainen punkkikanta, esim. ruskea koiranpunkki yleinen. Koirillehan on täällä saatavilla erityyppistä punkineston käsittelyä. Kaikki ei tehoa kaikkeen.. Ruskea koirapunkki tykkää myös ihmisestä. Ja punkkeja tosiaan on..
Tallinnan laivoilla koira tai 2 voi olla yhden ihmisen mukana yleisötiloissa (meillä 3 koiraa vaatii 2 ihmistä), mutta ei varustamon ohjeiden mukaan ravintoloissa.. hyttejä on erikseen lemmikeillekin sallittuina. Me on aina otettu kun ovat halpoja - ja saapahan itekki goisailla suorana vs. kuppilakönötys koiratta.. 2-3h ylityksillä ei ole tarvinnut sitä hiekkalaatikkoa ettiä. Aiemmin koirat saivat jäädä autoon (ilmeisesti osalla vieläkin), mutta kesällä rekkakansikin saattaa olla reissun ajan liki +30C. Toiset koirat pärjännyt hyvin vetäen päikkäreitä.
Etelän reissuja ajatellen lyhyt kuonoiset, lörppähuuliset- ja -korvaiset heikoimmalla "ilman kierrolla" - kannattaa tarkkailla lämmönkestävyyttä. Isoille vielä rankempaa. Karvahan on hyvä eriste, niin kylmälle kuin kuumalle - aikansa ja sitten vettä alkaa kulumaan..