rekisteriseloste

Kirjoittaja Aihe: Ducaton huoltoa  (Luettu 12933 kertaa)

*****
 • Karavaanari
 • Aiheen aloittaja
 • Viimeksi paikalla:eilen kello 19:30
 • Ukki
Ducaton huoltoa
« : 22.06.2015 kello on 11:06 »
Tämä kirjoitukseni oli myös SFC:n sivuilla ja oikeastaan tuntuu siltä että se oli kuulunut paremmin tänne.
Koska aikaa oli kulunut auton hankinnasta vaihdatin moottorin hammashihnan korjaamolla ja samalla käyttöhihnat sopivaan hintaan. Katselin vanhaa hihnaa ja rullia, hihna hieman tummunut muuten kuin uusi, rullat pyöri kevyesti ja ääneti. Vesipumppua ei kannattanut vaihtaa.
Itse tekemällä vaihdoin polttoainesuodattimen, mielestäni kanisterimalli on siistimpi juttu vaihtaa kuin tämä palapeli. Diesel kannattaa valuttaa ensin pois suodattimen vedenpoistohanasta.
Seuraavaksi auton alle ja moottoriöljy vaihtoon, samalla suodatin vaihtui. Avaimella irti ja käsin kiinni. Öljyksi suosituksen luokitusten mukainen 10w-30. Viime vuonna tehdyn öljynvaihdon tekijä oli näemmä vääntänyt propun punahehkuun asti kiinni. Oikea momentti on vaatimattomalta kuulostava 22Nm. Kun vauhtiin oli päästy niin lurautin vaihteistoöljyt ulos ja uutta 75w-90 GL4 luokituksen öljyä sisään oikea määrä. Tämä proppu oli herkästi aukeava ja kiristysmomentti myös 22Nm. Kumpikin proppu sai uuden kuparitiivisteen, jos vanhat muuten ok ne voi hehkuttaa pehmeiksi, uudet pari euroa.
Jarrunestekin vanhenee ja vaihdoin senkin. Ensin jarrunestesäiliöstä vanhat liemet pois isolla pipetillä ja uutta tilalle. Oikea takapyörä ensin, takaiskuventtiilillä varustettu ilmauslaite mahdollistaa yksinkin puuhaamisen ja Ducaton alle mahtuu hyvin. Laite maksaa noin viitosen. Riittävästi polkaisuja ja joka pyörä läpikäydään, myös kytkin. Suosituksen mukaista DOT4 nestettä meni lähes litra, turha pihistellä, se ei ole kallista.
Sitten vaihdetaan vielä jäähdytysneste, toistakymmentä litraa, ikävin homma polttoainesuodattimen vaihdon jälkeen. Jos nesteessä ei näy sakkaa sen voi vaihtaa pidempänä projektina, tyhjentää muutaman kerran kauden aikana paisuntasäiliön ja tuoretta sekoitettua punaista lisätään.
Kun nyt ynnään kustannukset ja omalle työlle ei hintaa niin reilusti alle sataneljäkymppiä, tietenkin poislukien hammashihnan vaihto. Joka putiikki ei vaihda edes öljyjä siihen hintaan.

*****
 • Karavaanari
 • Viimeksi paikalla: 7.05.2019 kello on 15:23
Vs: Ducaton huoltoa
« Vastaus #1 : 22.06.2015 kello on 12:19 »
Hei.

Vähän samoissa puuhissa minäkin.
Tarvii varmaan tehdä työ huolella ettei säästöt muutu kustannuksiksi.

Sopivien öljyjen löytäminen vaatii hieman puuhaa.

Auto on: 2008 x250 2,3 JTD
Ohjekirja on Fiatissa hyvä ja se kertoo venkoilematta asiat
ja se sanoo öljyistä seuraavaa:
Moottoriöljy täyssynteettinen ACEA B4
Petronas: Selenia WR 5W-40 6,5 Litraa   
Vaatimus: Fiat 9.55535-N2

Vaihteistoöljy täyssynteettinen   
SAE 75W80  API –GL4 2,7 litraa   
Petronas: Tutela Car Experya

Kumpaakaan Petronasin öljyä ei löydy pääkaupunkiseudun ostopaikoista.
Harmi muuten olisi ollut liian helppoa. Motonetin purkkiviidakosta en löytänyt
vaihteistoon mitään tai sitten en vaan osannut lukea etikettejä.
Moottoriin löytyi Shellin Helix ja purkin kyljessä lukee tuo Fiat 9.55535-N2
joten se varmaan sopii moottorille.

Vaihteistoöljy on vielä hakusessa?
Saakohan tuota tutelaa mistään PK seudulla?

Ja sitten suodatinta löytyy näköjään pitkää ja lyhyttä.
Ostin purfluxin pitkän, lienee oikea.

Millä ohjelmalla toimii tuo  ELM 327wifi ?*****
 • Karavaanari
 • Viimeksi paikalla:tänään kello 06:56
 • Seisonta-aika
Vs: Ducaton huoltoa
« Vastaus #2 : 22.06.2015 kello on 12:51 »

*****
 • Kaikkien kaveri Sr.
 • Viimeksi paikalla:tänään kello 16:16
 • Eipä turhia höttyillä :)
Vs: Ducaton huoltoa
« Vastaus #3 : 22.06.2015 kello on 13:12 »
Öö... Miksi muka Fiattiin pitää laittaa just Fiat-speksattua öljyä ja esim. Opeliin vastaavasti Opel-speksattua? ??? Toki näinkin saa tehdä jos niin välttämättä haluaa, mutta ilmankin noita merkkisuosituksia pärjää. Aika vähän meinaan on valmistajat viitsineet noita kalliita merkki-speksejä tuotteilleen hakea, enkä varmasti hakisi minäkään, yleiset vaatimukset saa luvan riittää - ja niin ne kyllä oikeassa elämässä myös riittävätkin 8)

Jos esim. askiin on vaatimus GL4, niin se on ihan tuon taivaallisen sama onko siellä valmistajan X vaiko Y öljyt, noiden erot eivät normaalikäytössä koko auton käyttöiän aikana esiin tule. Toki esim. jossain moottoriöljyssä pitää tietää onko autossa FAP:ia vaiko eikö ja sen mukaan sitten valitsee vähätuhkaisen öljyn, jne. Eli tiedät mitä laitat ja mihin, niin elämä on helpompaa, ajeleehan nuo jotkut moottoripyörilläkin Delvacit moottorissa ja hyvin kulkee Thumb

*****
 • Karavaanari
 • Viimeksi paikalla: 7.05.2019 kello on 15:23
Vs: Ducaton huoltoa
« Vastaus #4 : 22.06.2015 kello on 14:15 »
Öö tota noin.

Öö... Miksi muka Fiattiin pitää laittaa just Fiat-speksattua öljyä ja esim. Thumb

Lueskelin jostain netin syövereistä että autovalmistajien öljysuositukset (vaatimukset) perustuu mallikohtaisesti käytettyyn moottoritekniikkaan.
Ko. x250 2,3 JTD on kaiketi moniventtiili tekniikalla toteutettu moottori jossa on öljynpaineella toimivat nostajat poistamassa liiallista venttiili välystä. Äkkiä kuvittelisin että väärin lisäaineistettu tai viskositeetiltaan suosituksista poikkeava moottoriöljy aiheuttaa joko välyksettömyyttä tai liiallista välystä venttiili koneistossa.
Jostain netin palstalta luin ilmausongelmasta nostajilla, käytettäessä suosituksista poikkeavaa moottoriöljyä. Mikä sitten on totuus sitä en tiedä.
Sitten on vielä ne dieselin moottoriöljyn noki tjms; ja pienhiukkas asiat jotka kaiketi vaikuttaa öljyn valintaan. Luulisi valmistajien ottavan myös nämä asiat huomioon määritellessään soveltuvia moottoriöljyjä.

Minä vain yksinkertaisesti halusin öljypurkin jossa on vaatimukset täyttävä teksti.

Kiitos Jepukalle linkistä. Täytyy tutustua tuohon ajan kanssa.

*****
 • Kaikkien kaveri Sr.
 • Viimeksi paikalla:tänään kello 16:16
 • Eipä turhia höttyillä :)
Vs: Ducaton huoltoa
« Vastaus #5 : 22.06.2015 kello on 14:59 »
Ko. x250 2,3 JTD on kaiketi moniventtiili tekniikalla toteutettu moottori jossa on öljynpaineella toimivat nostajat poistamassa liiallista venttiili välystä.
Niin no eihän näitä hydraulisia venttiilinostimia olekaan ollut yleisesti käytössä vasta kuin 80-luvulta lähtien ::)

https://en.wikipedia.org/wiki/Hydraulic_tappet
Lainaus
The first firm to include hydraulic lifters in its design was the Cadillac V 16 engine (Model 452) first offered in 1930. Hydraulic lifters were popular on automobiles designed in the 1980s, but most newer cars have reverted to bucket-and-shim mechanical lifters. Although these do not run as quietly and are not maintenance-free, they are cheaper and rarely need adjustment because the wear caused by operation is spread over a large area.

Eli kuten sanoin, jokainen taaplatkoon tavallaan, mutta mikään välttämättömyys tuo merkkikohtainen teksti tölkin kyljessä ei todellakaan ole. Itse asiassa moni on jopa posauttanutkin moottorinsa käyttämällä jotain valmistajan suosittelemaa "Long Life" -öljyä taikka ajanut vaihdelaatikkonsa vaihtokuntoon kun valmistajan mukaan sen öljyjä ei koskaan vaihdeta, ns. sealed for life. Jep jep ::)

*****
 • Kaikkien kaveri Sr.
 • Viimeksi paikalla:tänään kello 19:00
Vs: Ducaton huoltoa
« Vastaus #6 : 22.06.2015 kello on 23:14 »
Juu, minäkin päätin siirtyä Foordissa omaan huoltopalveluun kun "palvelu" parempaa ja halvempaa ;D
,.nooh, verot jää tilittämä valtiolle, eikä yhteiskuntä tällälailla pyöri, mutta mulle kelpaa näin  :-X

Ducaton öljyiksi, esim. Motonetti tarjoaa Fiatin luokituksessa parempaa?  (..-N2 vs. ..-S1)
https://www.motonet.fi/fi/varaosatuote/590104/540385?ajoneuvo=140

Suodattimissa kannattaa olla itellä käsitys oikeasta mallista.. Fordissakin voi saada väärääkin kun vuosikerrasta ja konetehoista kiinni.
Mutta tähän hintaan https://www.motonet.fi/fi/varaosatuote/590035/91134?ajoneuvo=188
Kun öljyt ostaa esim. tuolta, tuntuu ylihintaiselta nuo Raskoneet tai merkkihuollot moisesta hommasta. Tupla-tripla hintaa saa maksaa liemistä ja suodattimista - plus työveloitus päälle. Eikä ne pese alasuojaa tai öljypohjaa sotkuistaan - täytöstäkin tuntuu jäävän jälkiä. Lisäksi minua häiritsee yleinen ylitäyttö (tai kaikkea vanhaa ei maltettu poistaa, ja uuden määrä ihan vain "numeroiden mukaan")  :'(

*****
 • Karavaanari
 • Aiheen aloittaja
 • Viimeksi paikalla:eilen kello 19:30
 • Ukki
Vs: Ducaton huoltoa
« Vastaus #7 : 22.06.2015 kello on 23:55 »
Oikean luokituksen omaavia öljyjä löytyy joka hyllystä. Öljymerkille yksi hailee, kaikki autonvalmistajat suosittelee jotain öljymerkkiä kun siitä on taloudellista hyötyä.
Öljynvalmistajien sivulta löytyy suosituksia Ducatoon. Luokitukset kannattaa tähdätä kohdalleen ja viskositeetti myös, itse olen käyttänyt 5W-30 öljyä moottoriin ja 75W-90 vaihteistoon. 
Ns paremmaksi panoa ei kannata harrastaa sillä saa rahaa kulumaan ilman hyötyä ja mm vaihteistoon laitettu GL5 voi aiheuttaa hankaluuksia vaihdoissa, enne saatoi pilata synrointirenkaat.
Vaihteistoöljyn valinnassa hifistely voi auttaa, kokemusta on. Ikuista se ei ole, minulla sujuu vaihdot uudella öljyllä nyt sormenpäällä, vain lukituspykälät vastustaa kun valutin Petronasin öljyn ulos.
Eikä ne jarru- ja jäähdytimen nesteetkään ikuisia ole. Ensinmainitun vaihtoväli pari vuotta.
Ducaton huoltoväli on 45 kkm ja kuinka moni odottaa sen täyttymistä. Öljyt vaihdan joka vuosi, muut sitten kun pitää.
Alkaa olla aika toivotonta hankkia autoa jonka moottorissa ei ole moniventtiilitekniikkaa saati öljynpaineella toimivaa välylsetasausta saati turboa. Öljyn luokittely ottaa huomioon tuhkaamis ja nokiongelmat dieseleissä.
Ihan pakko sanoa tuohon prätkä-Delvac juttuun sananen. Ainakin ennen oli vaikea saada yksiasteöljyä ilmajäähdytteiseen ja lisäksi viileällä piti olla varovainen. Tukeva Delvac koneessa auttoi ja ne pysyi koneessa sisälläkin. Olihan se 15W-50 jotain.
Minulla yhden mallin ELM327wifi ja ohjelma Torque.

*****
 • Kaikkien kaveri Sr.
 • Viimeksi paikalla:tänään kello 13:18
 • Jo vain !
Vs: Ducaton huoltoa
« Vastaus #8 : 23.06.2015 kello on 07:07 »
Fiksus varaosakaupassa rekisterinumerolla löytyy kaikki suodattimet ja öljyt suositusten mukaisesti .
Ei tarvitse itse arpoa .
Heidän ostokuitin laitan kopioituna huoltokirjan väliin siltä varalta jos joskus tulisi kyse öljylaaduista.

Tämä ei ollut Fiksusmainos ,varmaan muillakin sama homma toimii .

Ei muuten kannata läträtä eri öljymerkkien kanssa !
Naapuri osti Toyota Corollan ja se alkoi kuluttaa oljyä huomattavasti .
Sitä sitten ihmettelemään ,oikein porukalla.
Huoltokirjaan oli onneksi merkitty tunnollisesti öljynvaihdot ja monta kertaa öljymerkki ja laatu.
Ja niitä oli useita .
Sieltäpä löytyi aivan jumittuneet ja pikeentyneet männänrenkaat joka sylinteristä  :'(

*****
 • Karavaanari
 • Viimeksi paikalla: 3.09.2018 kello on 11:47
Vs: Ducaton huoltoa
« Vastaus #9 : 23.06.2015 kello on 08:12 »
Jarrunesteet olen vaihdellut viimeiset 10 v kaikkiin autohini seuraavasti:

- Pullon pohjalle pikku tilkka jarrunestettä (saa olla vanhaa eikä ole välttämätöntä, mutta  varmistaa ettei ilmaa pääse työsylinteriin jos polkee pedaalia)
- Letku pulloon niin että pää on nesteen alla ja toinen pää ilmausnippaan. Letkun tulee lähteä nipalta ylöspäin, niin että mahdolliset ilmakuplat juoksevat nipasta poispäin. Jos nippaa ei ole hetkeen auottu, kannattaa se avata 6-kulmaisella hylsyllä etukäteen. Jos vaihdot tekee 2 v välein niinkuin kuuluu, niin eipä jumittele nipat
- Nippa auki
- Annetaan nesteen valua puteliin samalla kun puuhailee muita, kuitenkin koko ajan seuraten säiliön pintaa ja lisäillen nestettä, ettei pääse hörppäämään tyhjää
- Halutessaan voi vauhdittaa hommaa pumppaamalla jarrupoljinta muutaman kerran hitaasti pohjaan ja ylös. Säiliön kansi on syytä olla kiinni jos ei halua siivota roiskeita konehuoneesta
- Kun tuoretta tavaraa on ehtinyt työsylinteriin saakka, nippa kiinni (varmistetaan ensin ettei näy ilmakuplia letkussa ilmausnipan lähettyvillä) ja seuraava rengas.

Pulloksi käy vaikkapa tyhjä 0,5 l virvoitusjuomapullo, korkkiin reikä, jossa letku pysyy napakasti niin että pää on aina pullon pohjalla. Tai voi myös laittaa nippusiteen letkuun korkin sisäpuolelle estämään karkuun pääsyä. Letku pitää olla läpinäkyvää. Myös ilmaus jarrurempan jälkeen onnistuu samoilla metodeilla, ei tarvi mitään hienoja aparaatteja tai hanslankaria. En ole tyhjentänyt säiliötä ennen operaatiota, kun vaihdan nesteet 2 v välein ja ekalta renkaalta päästän vähän enemmän. Toki se kannattaa tehdä ainakin jos edellisestä vaihdosta on kovin kauan ja/tai haluaa nopeuttaa toimitusta ja/tai säästää nestettä.

Tuota nokkahihnan vaihtoa olen miettinyt, kun hyvä jos tulee 20 000 km per hihna, että menisköhän se vähän pidempään kuin 4v? Nykyään monissa autoissa on vain km-raja, ei vuosirajaa. En tiedä onko riskiä nostettu vai onko hihnojen kestävyys aikaa vastaan parantunut? Minkähänlainen operaatio on vaihtaa hihna itse -00 1.9 td Dukatoon? Toistaiseksi olen aina vaihdattanut "pajalla".

*****
 • Kaikkien kaveri Sr.
 • Viimeksi paikalla:tänään kello 16:16
 • Eipä turhia höttyillä :)
Vs: Ducaton huoltoa
« Vastaus #10 : 23.06.2015 kello on 09:50 »
Tuota nokkahihnan vaihtoa olen miettinyt, kun hyvä jos tulee 20 000 km per hihna, että menisköhän se vähän pidempään kuin 4v? Nykyään monissa autoissa on vain km-raja, ei vuosirajaa. En tiedä onko riskiä nostettu vai onko hihnojen kestävyys aikaa vastaan parantunut?
Siksi tuossa omassa retkuleessani onkin kettinki :D

Mutta jos mennään ihan uusiin moottoreihin, niin hihnaanhan noissa on palattu ja jotkut käyttävät jopa märkähihnaa = hihnakin ui öljyssä ja näin on hihnan vaihdoistakin päästy kokonaan eroon. No uskoo ken haluaa (vrt. vaihdelaatikko joka ei muka tarttisi öljyvaihtoja, sealed for life), mutta kyllä 200tkm/10v rupeaa jo olemaan ihan riittävästi moiselle sukkanauhalle (tahi kettingillekin) vaikka kuinka "ikuinen" olisikin. Jos ei muuta niin ainakin tarkistaa laaharit ja rullat jotta ei tule ongelmia. Ai niin, tuolla suuressa maailmassahan 200tkm/10v = auton koko käyttöikä ja ne menee tuossa vaiheessa jo paaliin :D

*****
 • Kaikkien kaveri Sr.
 • Viimeksi paikalla:tänään kello 18:28
Vs: Ducaton huoltoa
« Vastaus #11 : 23.06.2015 kello on 10:10 »
Talviseisotettavissa autoissa on muutamia juttuja, jotka kärsivät...

Kumiosat kovettuvat ja kuivuvat. Sitä kautta aiheuttaa laakerien ja nivelien ennenaikaisen kulumisen.
Jarrut ryytyvät. Kylmässä säilytyspaikassa voi joutua uusimaan jarrulevyt syöpymisen takia.
Sähkölaitteet hapettuvat. Keväällä saattaa olla käyntihäiriöitä. Liitokset, releet ym. saattavat jumittaa.
Ilmastointi rikkoutuu. Tiivisteiden kuivumisen takia kylmäaineet karkaavat.
Jakohihna saattaa olla kovilla, koska se pysähtyy mutkalle talven ajaksi. Olen vaihtanut hihnan 5 vuoden välein varmuudeksi.
Vesipumppu myös saattaa alkaa vuotamaan seisokin aiheuttaman kovettumisen vuoksi.
Itseltäni meni katalysaattori tukkoon seisotuksen myötä. Pitkä seisotus ilmeisesti aiheutti paakkuuntumista.

Oma lukunsa on sitten pitkäaikainen kostuminen, hiiret ym.

Tässä joitakin syitä, miksi auto on liikkumista varten. Samapa tuo, mikä on auton merkki.

*****
 • Kaikkien kaveri Sr.
 • Viimeksi paikalla: 8.09.2019 kello on 22:14
 • Ylä-Savo
Vs: Ducaton huoltoa
« Vastaus #12 : 23.06.2015 kello on 10:12 »
Siksi tuossa omassa retkuleessani onkin kettinki :D

Fiatillahan on siinä 3 litraisessa myös ketju mutta ovat onnistuneet sössimään kun senkin vaihtoväli on kuulemma 45 tkm...ainakin niissä ensimmäisissä -07 ja oliko -10 asti sama ?

*****
 • Kaikkien Kaveri
 • Viimeksi paikalla:eilen kello 14:15
Vs: Ducaton huoltoa
« Vastaus #13 : 23.06.2015 kello on 12:23 »
No jo on jos ketju pitää uusia noin pienissä kilometreissä.
Meillä on autoon vaihdettu neljän vuoden sisällä seuraavat osat:
Ostoa seuraava päivänä pakoputki
Kylppärin vesihana (korjaus)
Hupiakut
Etupään iskarit ja tukilaakerit
Jakohihna rullineen (gates SKF)
Pari rengassarjaa
Ajovalolamput kerran
Tiivistemassoja laitettu
Korikorjaus (ruostevaurio)
Öljyinä on käytetty mm.
Mobil 2000 10w 40
Mobil Delvac MX 15W40
ja viimesimpänä Teboil super HPD 15W40
Öljyt vaihdan kerran pari vuodessa.
Suodattimet ja osat öljyä lukuunottamatta Motonetistä
Teboilin HPDöljy Kuljun kartanosta 10L kannisteri(edullinen)
Auto ollut neljä vuotta ja kilsoja noin bauttiarallaa 20000/vuosi
Hyvin on pelannut ympäri vuoden ajossa. Eli ei se ducato ihan niin huono ole kuin aluksi peloteltiin Thumb
*****
 • Karavaanari
 • Aiheen aloittaja
 • Viimeksi paikalla:eilen kello 19:30
 • Ukki
Vs: Ducaton huoltoa
« Vastaus #14 : 23.06.2015 kello on 14:38 »
Viisi vuotta käytössä, hammashihna, ajovalolamppu ja taakse äärivalon lamppu. Lisäksi eturenkaat, pyyhkimen sulkia, en voi sietää edes vähän huonoja. Yleensä vaihdan ajovalolamput (lähivalo) samalla kertaa molemmile puolille mutta tietenkin se meni katsastukseen matkalla ja varalamppupaketissa vain yksi H7. Vaihto oli helppo pari minsaa.

Tuo aiemmin kerrottu tapa vaihtaa jarruneste kuulostaa aika hitaalta ja hankalalta. Jos kauimmaiseen työsylinteriin on matkaa yli neljä metriä ja putket mutkittelevat ylösalas niin epäilen on tuo edes onnistunut. Laite takaiskuventtilillä maksaa vitosen ja siihen kuulu pullo. letkua ja sovite. Eniten aika menee kiinnittää letku ilmausruuviin ja könytä polkemaan vanhat liemet pois. Ducaton järjestelmä vetää noin kuusi desiä ja itse käytin kahdeksan noin kahdeksan joten taatusti tuoreet nesteet. Ylijäänyttä ei kannata kovin pitkään säilöä, se on hydroskooppista ja imee ilmasta vettä itseensä.

Öljynvaihto pari kertaa vuodessa noilla kilometreillä? Voi olla hyväksikin kun väärää öljyä käyttää. 15W pumpattavuus on kehno. Itse en käyttäisi työkoneöljyä kevyessä dieselissä.

 

Sivustoa katsottu kertaa

Ubuntu, täysiverinen käyttöjärjestelmä.

karavaanari.org powered by Debian Linux


anything