Kirjoittaja
Aihe: matkailuauton hankala valinta (Luettu 5825 kertaa)
« Vastaus #1 : 26.03.2015 kello on 08:16 »
Ehkä siksi saattaa olla vesilämppärillisiä enempi noissa 80-luvun lopun ja 90-alun m-autoissa, koska mukana oli vielä kotimaisia valmistajia. Nehän eivät autoihin tai vaunuihin muita laittaneetkaan. Saman ikäluokan ulkolaisissa m-autoissa taisi suurelta osin olla kaminatyyppisiä ilmalämppäretä (kuten vaunuissakin) - nuo jos mitkään ovat yksinkertaisia (huoltaakin) ja huokeita. Lisäksi toimivat jopa ilman sähköä.. Myöhemmin 90-luvulla tulivat Combi mallin Trumat, joissa konstikkaampaa elektroniikkaa - vaan eihän se Primuksenkaan kortti ole "ikuinen".
Periaatteessa molemmilla pärjää talvessakin, ja saa kuntoon (jos vikaa) tämän palstan kautta..
Jos asuntokopsan kori on vielä kuosissaan; tiivis ja rakenteista kuiva, niin helppona korjattavana/muutettavan pitäisin sen sisustaa - kaasuineen ja sähköineen. Mutta jos alusta, eli vars. ajoneuvotekniikka on kaput, niin vehkeelle tuossa hintaluokassa voi korjauskulut olla liki auton hinta. Varsinki, jos työn teettää..
Käyttökuluissa vakuutukset ja verot yhtä arvokasta kuin uusissa; 1.000-2.000 €/ 365vrk
« Vastaus #2 : 26.03.2015 kello on 08:42 »
Vesikierto lämmitys mun mielest autokäytöss ehoton. Pystyy mootorin lämmöllä lämmittämään pirtin ja yön jälkeen pirtin lämmöllä lämiitämään moottorin. se tietenni edellyttää lämmön vaihdinta mikä aika monessa on vakiona eikä ole vaikea eikä kallis asentaa jälkeenpäinkään. ei muuta ku kateleen mieleisellä alustalla mieleinen koppi .tuossa hinta luokass kannattaa olla hieman varppaillaan löytyy todella romuja niin kuin myös lähes uuden veroisia, ja jos ajomäärät ei kauheen isoja ei kannata unohtaa pensa versioita usein siistei ja vähä ajettuja
« Vastaus #3 : 26.03.2015 kello on 08:45 »
Tuossa hintaluokassa on tärkeintä auton KUNTO. Lykkyä tykö.
« Vastaus #4 : 26.03.2015 kello on 09:29 »
Vesikierto lämmitys mun mielest autokäytöss ehoton. Pystyy mootorin lämmöllä lämmittämään pirtin ja yön jälkeen pirtin lämmöllä lämiitämään moottorin. se tietenni edellyttää lämmön vaihdinta mikä aika monessa on vakiona eikä ole vaikea eikä kallis asentaa jälkeenpäinkään.
Kaikkea voi aina tehdä, toiset rakentaa autonsakin ihan alusta. Ja ensimmäistä autoa etsiessä se rakentelu ei liene pääasia. Ja siitä lämmitystavastakaan ei tarvi heti ruveta vääntämään, molemmat toimii ja molemmilla pärjää, paljon tärkeämpiä ovat muut ominaisuudet, jos ihan oikeasti aikoo enempi liikkua talvella.
« Vastaus #5 : 26.03.2015 kello on 09:38 »
Omalla kokemuksella "ensiauto luokkaa 5ke" kesti 2 kautta ennen kuin se ns. oma mitta tuli täyteen Auton pohjaratkaisu oli kaikkea muuta kuin toimiva meidän käytössä, (säilytys)tilan puute ja ahtaus vaivasi, auton tekniikka ilman mitään avustimia (edes ohj.tehostinta ei tuossa ollut) saati mukavuuksia (esim. ilmastointi) ja tietty se yleinen ns. "elämää jo nähnyt" auton yleiskunto, vähän repsottaa siellä ja pientä rikkinäistä täällä. Tähän kun lisätään vapari-dieselin lähes totaalinen puhdittomuus repiä tuollaista alkovi koppia juuri yhtään mihinkään, aivan kammottava moottorin melutaso ja vaihteiden sopimattomuus suomen tiestöön, niin kyllä se mukavuus loppupelissä oli varsin kaukana noista reissuista. Toki maisemat vaihtui edes joten kuten ja leiriytyäkin tuolla pystyi (jopa kaasukäyttöinen Truma piti tuon kopin helposti ihan riittävän lämpöisenä), mutta kyllä sitä vain tuon kahden kauden jälkeen tuli sellanen fiilis että ainakaan tuolla yksilöllä ei enää sitä 3:tta kautta mennä, mieluummin vaikka sitten täysin ilman - ja vielä en edes maininnut mahd. kosteus- yms. ongelmia, keväistä homepilkkujen pesuja sisustuksesta jne. No nyt sitten onkin kalusto vähän hakusella, millä sitä tämä kausi mennään vai mennäänkö millään. Tuo wanhus myytiin jo aikapäivää sitten pois ja ns. "haku päällä" ollaan tässä jo tovi taas oltu, mutta noilla kokemuksilla sitä on tullut varovaiseksi (taikka vaativaksi) että oikein juuri sitä tiettyä yksilöä ei vielä ole löytynyt. Who knows, kenties tämä kausi mennään sitten oikeasti ilman ja palataan siihen wanhaan "tuttavien nurkissa" -matkailuun. We'll see
« Vastaus #6 : 26.03.2015 kello on 09:40 »
pakko vielä vähän hämmentää. tarkoitus olisi kulkinetta käyttää myös syksyisin/talvisin reissu töiden mahdollistamiseen. elikkä noita puska öitä olisi varmasti tiedossa. kaasulla lämmittäminen on silloin luonnollisestti ainut vaihto ehto. mikä on tuon puhallin lämmityksen sähkön kulutus verrattuna juuri tuohon vesi kiertoiseen. juur niinku rolli tuossa mainitsi niin moottorin lämpöä voi käyttää myös tuvan lämmitykseen. kesällähän näillä jutuilla ei niin väliä oo mut tulee se uusi syksy sieltä ennemmin tai myöhemmin. tää kaikki mietintä jo näin etukäteen ettei tarvii murjottaa loppu vuodesta"vääriä"valintoja nin,kiitos vastauksista!
« Vastaus #7 : 26.03.2015 kello on 09:54 »
matkailuautoa ensimmäistä sellaista ollaan etsimässä. hinta luokka olis jotakin 5-10t välillä.
Olen ajellut nyt pari vuotta tuon hintaluokan matkailuautolla. Pientä remonttia on jatkuvasti, mutta kun tekniikka on yksinkertaista, remonteista selviää halvalla. Meteli on hieman kovempaa kuin nykyautoissa ja tehoakin voisi olla enemmän, mutta kyllä se asiansa loma-autona ajaa. Tämä on lähinnä asennekysymys. Sillä on tehty pitkiä reissuja ympäri Eurooppaa. Päivittäiset ajot ajan henkilöautolla ja matkailuautolle tehdään lipot aina kun sitä ei käytetä. Kiinnitä huomiota erityisesti alustan kuntoon ja mahdolliseen korjausvelkaan. Asunto-osan korjaaminen on halvempaa ja usein yksinkertaisempaaki n kuin alustatekniikan korjaaminen, eikä asunto-osan virheet estä ajamista. Nyt olen ajatellut siirtyä yhteen uudehkoon retkeilyautoon, jolla voisi ajaa myös päivittäiset ajot, mutta se on jo toinen juttu.
« Vastaus #8 : 26.03.2015 kello on 11:51 »
Tuossa hintaluokaa vaihtoehto voisi olla vaunu, jos löytyy riittävä veturi jo valmiiksi.
Pääsee pienemmillä kustannuksilla ja huolilla, kun väline on uudempi, jos nyt sitten puskakäytettävyys talvella on/voi olla vaativampaa.
Onpahan vetoauto liikkumiseen.
Mulla on matkailuauto, mutta ennen oli "kymppitonnin" vaunu.
« Vastaus #9 : 26.03.2015 kello on 12:43 »
Pääsee pienemmillä kustannuksilla ja huolilla, kun väline on uudempi, jos nyt sitten puskakäytettävyys talvella on/voi olla vaativampaa.
No autossa on sen asuttavan kopin lisäksi auto-alustan tekniikka, katsastukset joka vuosi, kalliit verot ja vakuutukset... Ja jos otetaan esim. 7m pitkä auto vs. vaunu, niin vaunussa kun ei ole sitä ohjaamoa, niin kaikki tila on käytettävissä asumiseen = tilaa riittää. Ja hinurissahan on sitten ne kaikki matkanteon mukavuudet mitä itse kullakin siinä käyttiksessä on, cruise, ilmastointi, aut.vaihteisto... Ja jos samoilla mukavuuksilla haluat as.auton, niin hinta on jo hieman jotain muuta kuin 10ke. Toki vaunun kanssa se on sitten se 80km/h (vaikka olisi uudempikin), sitä ei revitä metsäpolulle, eikä asunto-osassa käppäillä ajon aikana. Ai miten niin olen meilläkin yrittänyt "hallitusta" lämmitellä as.vaunun hankintaan
« Vastaus #10 : 26.03.2015 kello on 12:55 »
Vesikierto lämmitys mun mielest autokäytöss ehoton. Pystyy mootorin lämmöllä lämmittämään pirtin ja yön jälkeen pirtin lämmöllä lämiitämään moottorin. se tietenni edellyttää lämmön vaihdinta mikä aika monessa on vakiona eikä ole vaikea eikä kallis asentaa jälkeenpäinkään.
Ihmettelen miksi tuo sama ei mielestäsi toimi ilmalämmitteisessä? Meillä ainakin on asuinosan lämmitys Trumalla ja lämmönvaihtimesta otetaan lämpöä asuinosaan ajon aikana ja aamulla taas laitetaan lämmönvaihdin päälle ja asunnosta alkaa lämpöä siirtymään kylmän moottorin lämmitykseen. Ei siihen mitään vesikiertoista lämmitystä asunto-osaan tarvita. Lämmönvaihdin on loistava kampe viileään aikaan matkustellessa
« Vastaus #11 : 26.03.2015 kello on 13:07 »
Itse kanssa katselin asuntoautoja, myös yhtä itse linja-autosta rakennettua, ihan tosimielellä, kun aiemman vaunun myin viime syksynä pois. Päädyin sitten vaunuun, juuri yksi syy oli kun tilat ovat kuitenkin paljon paremmat vähemmällä rahalla ja saapahan jättää vaunun paikoilleen ja lähteä kiertelemään autolla paikkoja jos haluaa. Rahaa palaisi vähintään kolmin-, nelinkertainen määrä, että samantasoisen auton saisin ja onhan tuossa kulutkin sitten pienemmät.
« Vastaus #12 : 26.03.2015 kello on 13:27 »
Autoista itse suosittelen integroitua mallia. Makuasia tietty, mutta meille ei taida enää muuta mallia tulla. Tilaa selvästi enemmän kun saa tuon ohjaamo-osan myös asumis/yöpymiskäyttöön sekä selvästi parempi eristys talvella. Alkovimallissa tuota ohjaamon alaa voidaan myös käyttää yöpymiseen muttei oikein asumiseen. Puoli-integroidussa taas toisin päin, asumiseen voidaan auttavasti (kapea ja kylmä) käyttää mutta ei yöpymiseen. Tähän asti en ole integroidussa huomannut oikein mitään huonoa. Pienellä hintaerolla saa paljon vastinetta tiloissa ja mukavuudessa. Tiloissa mennään jo lähemmäs vaunua. Mutta, kuten monet on kirjoittanut, tuossa hintaluokassa vaunu saattaisi olla viisaampi valinta. Sillä mekin aloitettiin ja autoon siirryttiin sitten kun kynnet alkoi pitämään hieman kalliimman vehkeen hankitaan. Eka vaunu taisi olla tuota hintaluokkaa, 8004 vatkaaja
« Vastaus #13 : 26.03.2015 kello on 17:49 »
Meilläkin integroitu mutta kuskin ja vänkärin penkit kiinteät. Laskuvuode ohjaamon katosta ja lisää nukkumatilaa sitten sohvista. Plussaa todella iso pöytäryhmä, pitkä 2 m sohva ja kaksi 2 hengen sohvaa. Ohjaamon leveys antaa kulkuun väljyyttä, ihan etuovistakin pääsee asuntopuolelle helposti. Asunto-osan oven sijainti takana on hyvä , kun peti on alhaalla pääsee autoon-autosta takaoven kautta vaivattomasti. Miinusta siitä että pitää avata vyölukko ja vetää peti alas ja vähän kallistaa etuistuimia tai sitten sijata sohvista. Suunnittelin m-auton seisontaa sydäntalvella, aina sillointällöin on pitänyt ajaa kun ei ole perhessä kuin kaksi henkilöautoa..
|