rekisteriseloste

Kirjoittaja Aihe: Ducato 2005 2.8tdi pitkät ajovalot lakkasi toimimasta  (Luettu 3181 kertaa)

*****
 • Matkailija
 • Aiheen aloittaja
 • Viimeksi paikalla:28.06.2024 kello on 19:53
Terve!

sain tuon Ducaton hiljattain. Ja löysin sulaketaulut tältä palstalta.

Mutta. Missään ei löydy sulakkeita pitkille valoille, H1.

kun auton sain, siitä puuttui oikeat pitkät eli H1 polttimo. Ostin ja laitoin paikoilleen. Testasin. Toimi.
Lähdin matkaan. Tuli pimeää ja jouduin käyttämään pitkiä valoja ensi kerran. Syttyivät hyvin. Vastaan tuli auto. Vaihdoin lyhyille. Sen jälkeen ei pitkät valot enää pala! Mittaristo näyttää kyllä merkkivalona että pitkät on päällä.

H1 polttimot näyttää kuitenkin ehjiltä. Missä siis vika kun ei edes sulakepaikkaa niille löydy?

Mieleen tuli ajatus: Entäs jos kaikki valot häviää yhtäkkiä?

Nimittäin. Autossa oli ollut paha sähkövika kun edellinen omistaja sen hankki. 8 johtoa poikki!
ehdin käyttää muutaman kerran autoa. Kun aloin tutkia polttimoita. vasen lyhyt valot toimi, oikea ei. Oikea pitkät valot ei toiminut koska se oli poistettu.

Kokelin polttimoita käynnistämättä moottoria. Pidin vain hehkutusasennossa. Sain selville että lyhyet oikealla eivät olleetkaan palaneet vaan ainoastaan sulake oli palanut. sen kun vaihdoin, kummatkin lyhyet alkoi toimia. Sitten ostin H1 polttimon oikealle.

Otin virrat pois.

Aloin kokeilla radiota. Ainoa jonne tulee virtaa tässä mallissa silloin kun avain on pois virtalukossa. Vanhemmissa malleissa toki toimii tupakansystytinliit äntä ilmankin. Tässä ei.

radio vie tosi vähän virtaa, eikö niin? Varsinkin kun ei ole edes stereoita kytketty. Antenninkin oli edellinen omistaja poistanut.  Testasin vain omaa radiotani. Kohina kuului sisäisistä kaiuttumista. Se riitti minulle.

Tämän jälkeen hävisi kaikki virrat. jopa niin että edes hätävilkkuihin ei tullut virtaa!

Siis siitä että kokeilin radiota 2 kertaa?

Ei aivan. Sillä kun otin akun irti - oli plussakaapelin täyskuparinen pää poikki! Siis leveä täyskupari katkesi. 150 A on sulake siinä mihin se tulee. Kun sain siihen uuden pään, huomasin että myös 4 liitäntä oikealle oli melkein poikki. Vain 2-3 mm kuparin leveydestä jäljellä. Tässä kaapelinpäässä on 125 A.

No se kun virrat hävisi oli todella hyvä paikka tapahtua. Kun olin kotipihalla ja aikaa tutkia ja korjata.

Siksipä olikin kauhuskenaario kun keskiyöllä nuo pitkät hävisi yli 100 km:n ajon jälkeen ja ajattelin että entä jos sama toistuu nyt ja vähintäänkin kaikki valot häviää?

Selvästikin kaapelin katkeaminen täytyy liittyä valoihin. Luulen että H1-polttimo oli tarkoituksella poistettu koska 4 ajovaloa päällä on liikaa, lyhyet H7:t ja pitkät H1:t.

Mitään ei kuitenkaan tapahtunut virtojen suhteen tällä matkalla enää. (Tulomatkalla oli vanhemmasta 2003 Ducatosta lakannut laturi toimimasta. Ajoin ensin Turusta Loimaalle, jossa latasin akun. Ja jatkoin matkaani 400 km pääosin ilman valoja. Tai siis yritin jatkaa. Kunnes 200 km myöhemmin oli voltteja enää 6.5 V ja moottori sammui. Ostin uuden akun. Sillä pääsin loput 200 km kotipihalle Iisalmeen asti. Pääsiäisen jälkeen vein auton korjaamolle. Sen omistaja ihastui: Tämähän on rekisteröity 9 hengelle ja kevyt kuorma-auto! Hän halusi vaihtaa sen 3-paikkaiseen 'normaali' kka.han. Suostuin. Niinpä minulla on nyt 'uusi' auto. Ja. Valitettavasti myös uudet tuntemattomat viat. Autoja on ollut jo jo 4. Joista peugeot Boxer kka edelleen on minulla. Tuo uusi on siis viides.

Kuten mainitsin, virtojen suhteen ei tullut yllätyksiä lisää. Mutta klo 1.30 Jyväskylän moottoritiellä alkoi kuulua niin pahaa kolinaa että oli pakko pysähtyä moottoritiellä ja tarkistaa. Vasemmasta takapyörästä puuttui vain 3 pulttia! Aika hyvin oli pysynyt 250 km kiinni vaikka jo heti alussa kuulin jotain, pysäytin ja tarkistin. Mutta kun en nähnyt mitään kuten kiinni ottavaa lokasuojaa tms. enkä kokeillut pyörän pulttien tiukkuutta...matka jatkui.Jyväskylässä kutsuin Autoliiton. Mies hinasi Motonetin pihalle, jossa nukuin muutaman tunnin. Ostin uudet pultit aamulla.

Ja nyt olen Turun lähellä.

Ei nyt huvittaisi ihan joka matka kokea jotain seikkailua Suomessakin! Norjassa hajos Ducato 2019 ja jouduin hankkimaan pakettiauton jotta sain tavarat pois Norjasta. Se oli automaatti VW Transporter 2000 2.5 tdi. Jossa vaihteisto täristää. nyt siihen vaihdettiin käytetty turbiini.  kun epäiltiin turbiinin lukitusta. nelosella pahempi täristäminen. kolmosella pienempi. Oli ollut Norjassakin jo 5 v se, eivät olleet pystyneet korjaamaan. Luulin että nyt se on kunnossa. Ajoin Ducaton korjaamolle ja lähdin ajamaan kunnossa olevalla automaatilla. Niin luulin. Pääsin 1 km. Sitten alkoi taas pieni täristys. Kuului klonks. Ja vaihteet hävisi. Veto loppui. varttia myöhemmin käynnistin uudestaan. Silloin pakki toimii 10 s ja lähti vetämään ylämäkeen. Sitten sekin hävisi. Eikä enää mitään vetoa eteen eikä taakse.

No nyt on sentään jakopää ja moottoriöljyt vaihdettu. Siihen Ducatoon. olikin aika vaihtaa. Jakohihna jo pahan näköinen. Ei oltu tehty merkintää koska viimeksi vaihdettu, mutta myyjä epäili jopa
190 000 km ajettu sen jälkeen kun viimeksi oli vaihdettu!

Onneksi tässä uudessa ei sentään käynnistykseneston sulake pala kuten 2 muussa autossa on tapahtunut. Ducato 2.8 idtd 1999 teki sen ja myös tämä nykyinen Boxer 2.8 jtd. Boxerissa syy oli vedenmäärästä kertova merkkivalo oikosulussa löpösuodattimessa. Ja ekassa Ducatossa konehuoneen johto alkoi kipinöidä 10 minuutin lämpenemisen jälkeen...

Kaapelinpää poikki kesken matkan on kuitenkin uutta!

Tietääkö joku jotain ko. asiasta?

*****
 • Kaikkien Kaveri
 • Viimeksi paikalla:tänään kello 08:07
  • Matkailuvinkkejä
Vs: Ducato 2005 2.8tdi pitkät ajovalot lakkasi toimimasta
« Vastaus #1 : 26.05.2024 kello on 16:04 »
Olisiko noista iloa

*****
 • Matkailija
 • Aiheen aloittaja
 • Viimeksi paikalla:28.06.2024 kello on 19:53
Vs: Ducato 2005 2.8tdi pitkät ajovalot lakkasi toimimasta
« Vastaus #2 : 28.05.2024 kello on 07:28 »
Mitä siis ovat nuo F010 ja F011 kun näkyy sekä lyhyissä että pitkissä?

Sulaketauluissa on taas lyhyille valoille F14 ja F15.

Ai niin. Sitä en ole kokeillut - jospa riittääkin että otan yhden pitkät valot polttimon pois?

*****
 • Kalustoon kuuluva
 • Viimeksi paikalla:tänään kello 07:38
 • Autossa on pyörät
Vs: Ducato 2005 2.8tdi pitkät ajovalot lakkasi toimimasta
« Vastaus #3 : 28.05.2024 kello on 07:31 »
Mitä siis ovat nuo F010 ja F011 kun näkyy sekä lyhyissä että pitkissä?

Sulaketauluissa on taas lyhyille valoille F14 ja F15.

Ai niin. Sitä en ole kokeillut - jospa riittääkin että otan yhden pitkät valot polttimon pois?
Nuo F** ovat valaisimet, eli ajovalot

*****
 • Matkailija
 • Aiheen aloittaja
 • Viimeksi paikalla:28.06.2024 kello on 19:53
Vs: Ducato 2005 2.8tdi pitkät ajovalot lakkasi toimimasta
« Vastaus #4 : 28.05.2024 kello on 22:38 »
Ei mitään vaikutusta vaikka otin pitkät polttimon virrat pois oikealta ja samoin lyhyet. Jäljelle jäi siis vain 1 polttimo. Ei pitäisi olla liikaa virtaa etteikö jaksaisi polttaa yhtä H7 ja yhtä H1 valoa samaan aikaan.

Tässä kunnossahan auto oli kun sen sain. Luulin että kyse oli polttimoiden palamisesta. Kun ei katsastuksessa(helmikuiussa) oltu puhuttu mitään ajovalojen puutteista 1,5 kk aikaisemmin. Vain toinen rekisterikiliven valo takana oli "korjattava".

Luulis nyt sentään ajovaloihin ensimmäiseksi kiinnitettävän huomiota katsastuksessa?

ABS-vikavalo näkyy myös. Silloin kun ei näy, auto luulee että on liukasta koska käyttäytyy jarrutettaessa kuin olisi jäätä vaikka lämpötila on +28 C. Toisessa isossa autossa abs-vikavalo palaa vasta kun on ajettu vähintään 2 km. Eli katsastuksessa se ei koskaan pala. Mutta tämän auton abs-valosta ei tiedä etukäteen palaako vai ei.

*****
 • Matkailija
 • Aiheen aloittaja
 • Viimeksi paikalla:28.06.2024 kello on 19:53
Vs: Ducato 2005 2.8tdi pitkät ajovalot lakkasi toimimasta
« Vastaus #5 : 29.05.2024 kello on 15:02 »
Asia selvisi!

Vein osaavalle sähkömiehelle. Konehuoneen puolella oleva sulakerasia. Siellä F30 eli sumuvalojen sulake. Oli ilmeisesti liian pieni. Hän vaihtoi sen 20 A:n sulakkeeksi. Ja pitkät alkoivat toimia :-)

Siinä kokeillessa heräsi henkiin myös vasen parkkivalo. Joka oli sammunut kokeilun alkaessa.

Nyt pitkät toimivat. Vain jäähdytysnesteen lämpötila-anturi on viallinen enää. Olisiko mahdollista että se on helposti vaihdettavissa oleva suoraan putkeen menevä anturi kuten oli Ducato 99 mallissa?

Voin muistaa väärin. Ehkä isoon putkeen ylhäältä menevä johto olikin vain vastus joka lämmitti jäähdytysnestettä. Muistan vain sen että kun johdon otti irti, niin se aika jolloin sulake nro 1 pysyi ehjänä piteni 10 minuutista 15 minuuttiin. Sitten sulake rikkoontui. Ja kun otin kuskin penkin alla olleen tuulettimen/lämmittimen johdon irti, aika piteni taas. Se oli lopulta yli 30 minuuttia. Mutta sulake rikkoontui joka tapauksessa silloinkin. kunnes syy löytyi kipinöivästä nirhaantuneesta johdosta konepellin alla. Se kun korjattiin, sulake säilyi ehjänä taas.

Kiitos vastauksista!

Molempien pitkien valojen sulake on siis liitetty sumuvalosulakkeesee n. Miksi siellä on sitten myös toisen parkkivalon sulake kun taas toinen (oikeanpuoleinen parkkivalo edessä) paloi silti - ei aavistusta.

*****
 • Kaikkien Kaveri
 • Viimeksi paikalla:tänään kello 08:07
  • Matkailuvinkkejä
Vs: Ducato 2005 2.8tdi pitkät ajovalot lakkasi toimimasta
« Vastaus #6 : 29.05.2024 kello on 21:09 »
Kun katsot tuota pitkien kuvaa, huomaat sulakkeen F30 olevan pitkille valoille.
Onko autoon vaihdettu yli tehoiset pitkät valot?

*****
 • Matkailija
 • Aiheen aloittaja
 • Viimeksi paikalla:28.06.2024 kello on 19:53
Vs: Ducato 2005 2.8tdi pitkät ajovalot lakkasi toimimasta
« Vastaus #7 : 30.05.2024 kello on 07:17 »
En nyt löydä sitä ostokuittia mistään. Onhan se mahdollista ettei Motonetin H1 polttimo ollutkaan  tavallinen? Suurin virheeni oli kai se että katsoin sitä F30 vain silmällä enkä kokeillut mittarilla.

Kyllä ne näytti yhtä kirkkailta. Mutta sen oikealle ostamani uuden polttimon kuoren fyysinen väri oli kyllä sinisempi... 

Kun katson nyt Motonetin sivuilta,taisi olla MTX H1-polttimo 12V/55W sininen Xenon Blue. Mutta siinä on wattimäärä sama kyllä.

Täytyy katsoa kun pääsen auton luo.

Kiitos!

*****
 • Matkailija
 • Aiheen aloittaja
 • Viimeksi paikalla:28.06.2024 kello on 19:53
Vs: Ducato 2005 2.8tdi pitkät ajovalot lakkasi toimimasta
« Vastaus #8 : 5.06.2024 kello on 12:08 »
Ihan tavallisia 55 watin polttimoita ne oli.

Ihmettelen yhä miksi lyhyet valot on merkitty pitkien valojen symbolilla. Ja miksi niille on molemmille omat sulakkeet, vasen ja oikea. Kun taas pitkille ei ole omaa symbolia ollenkaan ja kummatkin on laitettu sumuvalo symbolin alle?

Motonetissa on nyt poistomyynnissä 70 %:n hinnan alennus mm. H1 polttimoille. Oikein hienot ylistyspuheet kuinka ne eivät rasita silmää ja antaa hyvän näkyvyyden.

"Philipsin Ultinon Pro9000 määrittää uuden standardin jälkiasennettaville LED-polttimoille. Jopa 200 % kirkkaampi valkoinen valo tarjoaa optimaalisen suorituskyvyn, ja pieni muoto sopii useimpiin automalleihin..."

Sitten lopussa lukee:

• Huom! Ei tieliikennekäyttöön!

Sen wattimäärä on vain 18 W. Miten voi olla jos kerta 200 % kirkkaampi valo? h7:ssa jopa 250 % kirkkaampi. Kuka niitä sitten ostaa - jääajoon vai? Lyhyille H7:lle olisi kyllä käyttöä kun Peugeot Boxerissa(99 malli) on todella onnettomat lyhyet. Aina kun tottuu ledilisävaloihin (pitkät), niin sitten kun palaa lyhyihin, ei näe mitään niiden valossa.

Pääsin ilman yhtään seikkailua takaisin Iisalmeen. Ajoin läpi yön. Valot toimi hyvin.

*****
 • Kalustoon kuuluva
 • Viimeksi paikalla:tänään kello 08:05
Vs: Ducato 2005 2.8tdi pitkät ajovalot lakkasi toimimasta
« Vastaus #9 : 5.06.2024 kello on 19:44 »
Lyhyille H7:lle olisi kyllä käyttöä kun Peugeot Boxerissa(99 malli) on todella onnettomat lyhyet. Aina kun tottuu ledilisävaloihin (pitkät), niin sitten kun palaa lyhyihin, ei näe mitään niiden valossa.
Minä kanssa tuskailin Transporterin himmeiden lyhkästen kanssa...

Ostin sitten Biltemasta valmiin johtosarjan ja vedin paksut johdot suoraan akulta releohjauksella. Se oli siinä. Lähivalojen jännite nousi merkittävästi. Polttimot oli pitkäkestoiset takuupolttimot ilman mitään + prosentteja. Hyvin kestivät nekin. Toki myös pitkät valotkin tuli kirkkaammiksi.

*****
 • Karavaanari
 • Viimeksi paikalla:20.07.2024 kello on 18:20
Vs: Ducato 2005 2.8tdi pitkät ajovalot lakkasi toimimasta
« Vastaus #10 : 10.06.2024 kello on 20:53 »

Sen wattimäärä on vain 18 W. Miten voi olla jos kerta 200 % kirkkaampi valo?
Kyseessähän on sähköteho, ei valoteho. Led on siitä kiva kun saadaan pienemmällä virralla iso valoteho.