Karavaanarin keskustelufoorumi
Tekniikkakeskustelut => Sekalaiset => Aiheen aloitti: migel - 25.10.2013 kello on 06:09
-
Millaisella syklillä te arvoisat leivinuunin omistajat ylläpidätte lämpöä ja minkämoisella puumäärällä jotta jatkuva lämmön saanti olisi optimaalista?
Ite vielä harjoittelen,mutta nyt on riittänyt lämmittäminen joka toinen päivä ja on pitänyt ihan kivan peruslämmön.
Lähinnä pelottaa ylilämmitys ettei tapahdu vahinkoja ja kohti kylmempiä aikojahan tässä mennään...
Kiitoksia vastauksista. t migel
-
Mä taas luulen että Migel on lämmityksen mestari, sen verran lienee lämmitystä tullut harjoiteltua, mutta meillä kun ei ole leivinuunia, pelkkä takka vaan niin en rupea neuvomaan. ;D
Joka päivä tuota varaavaa takkaa tulee kyllä sydäntalvena lämmiteltyä pesällinen, silloin pysyy olohuoneessa mukavat +25 ja muissa huoneissa vajaa +24
-
tuoho on pirun vaikee sanoo mitään tietämättä millaisesta leivin uunista on kyse, mutta nyrkki sääntönä ylilämmityksen suhteen vois sanoo, jott puoltuntii pellin sukemisesta ei pitäs olla paljoo yli 300 asteen uunin sisä lämpötila. jos uunis ei oo kiinteeetä mittarii ni opetellessa vois käyttää sellaista irtomittarii minkä panee keskelle uunia ku lämmitys on ohi.
Toisekseen en oo koskaan nähny semmosta uunia mikä lämpee liikaa jos lataa kaks ihan täyttä pesällistä..
yleensäkki saadaan parempi hyötysuhde kun poltetaan täysiä pesällisiä eikä vain paria kalikkaa ristiss..
Ja jokainen uuni on opeteltava, vaikk ois samallainen tehas tekonen uuni ni piipun vetoominaisuudet tekee niihin eroja
-
Meillä mökillä leivin uuni lämpiää hellan lämmöllä. Palokaasut kiertää uunin ympäri ennen kuin poistuu takan ali savuhormiin. :)
-
Mun uuni on suunniteltu kuumenemaan aivan ****n kuumaksi (muurarimestarin luonnehdinta) ja puuta kuluu. Aloitan ensin varovaisella pesällisellä jo siksikin, että se alkaa vetämään kunnolla vasta lämmettyään hieman (koneellinen ilmanvaihto on tässä asiassa ongelma).
Varsinaisia pesällisiä en polta vaan lisään 3-4 keskikokoista klapia kerrallaan ja pyrin ylläpitämään jatkuvasti samanlaista tulta vähintään sen 2-3 tuntia, puulajista riippuen, minkä jälkeen uunissa on reipas hiillos, joka kestää tunninkin verran. Sitä kohennan usein ja levitän koko arinan alueelle. Irtomittari uunissa menee hiilloksen poistamisen jälkeen helposti tappiin eli yli 300 C asti.
Ei täällä orgissa sattuisi muuten pätevää uunimuuraria olemaan? Ensi kesänä saattaisi olla hommia piharakennuksessa. Hyvät vihjeet keskisuomalaisesta muurarista kelpaisi kanssa, yksityisviestinä.
-
Irtomittari uunissa menee hiilloksen poistamisen jälkeen helposti tappiin eli yli 300 C asti.
Hiiloksen alla on helposti noin 500 astetta lämmintä, sen vuoksi noin puolentunnin tasaantuminen ni tietää uunin kiven lämmön hieman syvemmältä..
-
Uunit on pitkälti yksilöitä,en omalla kokemuksella usko helposti tuohon ylilämmityksen vaaraan.Yhden uunin teon olen seurannut alusta loppuun,ja sitä yli 10 vuotta kerkesin lämmittää välillä kovastikkin ilman vaurioita.Pitkälti noudatin samaa tekniikkaa kuin Alan.Ei välttämättä isoja puumääriä kerrallaan,vaan hitaammin lämmön siirtymistä tarkkaillen.Äkillin en kylmästä kuumaksi rykäisy repii rakenteita,luulen mä.
-
Toki tuo kylmästä lämmittäminen kannattaa tehä varoen, en ottanut sitä huomioon kun ajattelin aiheen aloittajan tilannetta..
en minäkään usko kovin helposti yli lämmittämiseen ja uuninhan ei varmasti ole kylmä jos sitä on toissapäivänä lämmitetty..
pitkään kylmänä olleen oonin ongelma on kosteus joka on imeytynyt kivi rakenteisiin ja se pitäisi saada pois varovaisella lämmityksellä nii ei tule vaurioita..
itellä jonkin verran kokemusta aiheesta, useita uuneja ite muuranneena..
-
Joo kiitoksia vastauksista ja kuten todettua,niin uuni opettaa käyttäjäänsä.Nyt kun on viikon vähän toista lämmitellyt,niin huomaa erot lämmityksessä mm puun määrässä jne...
Noi leivinuunit muuten säästää puuta ihan simona verrattuna puuhellaan joka jäähtyy melko nopeasti mutta kylläkin antaa heti lämpöä.
Ainoa vaan että leivinuuni on hieman työläämpi sytyttää,-ainakin mulla kun se suuaukko on silleen epäergonomisesti sivussa ja laiskakin välillä oon-tai oikeestaan aina :D
t migel
-
Onko sulla tehdastekoinen? Mulla on muurarin tekemä.
Juuri paistuu pizzat. Uuni lämpeni kyllä 5 tuntia, eli väärää tietoa yllä. Tuli oli kyllä 3 tuntia aika hiljainen. Yhteensä latasin uuniin noin 30 klapia, pääosin koivua, osa leppää, ei koskaan havupuuta. Hiillosta lämmitin vielä toista tuntia.
Kuva kohta.
-
(http://karavaanari.org/kuvat/1382717830.jpg)
-
Njam..^.. onko valkosipulia kans..ja tietty huurteinen tai kaks perään. Muuten on puhtaan näköinen pesä. Thumb
-
Njam..^.. onko valkosipulia kans..ja tietty huurteinen tai kaks perään. Muuten on puhtaan näköinen pesä. Thumb
Joo, ja välillä jäinen vingerpori, jopa useampikin. Thumb
-
Muistakaa sitten sytyttää puut päältä.
-
Muistakaa sitten sytyttää puut päältä.
Miten mulla on sellanen tuntuma että Aippe on tuon kirjottanu pieni virne naamalla ja kieli poskessa.On muuten Alanin uuni just saman näkönen kun oli mulla.Varmaan uunin "katto"nousee suuluukulta savukanavaa kohti mentäessä.Valettu pesä kestänee muurattua paremmin?
-
Joo kyllä Alan tää on muurarin tekemä ja nyt aivan ihastunut tähän. Ja teen sellaiset pinotulet ensin sinne ja en sytytä päältä vaan alta.
t migel
-
Miten mulla on sellanen tuntuma että Aippe on tuon kirjottanu pieni virne naamalla ja kieli poskessa.
Kuinka niin?
Ylhäältä päinhän sitä puut pitäisi sytyttää mikäli ajatellaan päästöjen minimointia mutta tuohan on nyt pilkkujen viilailua, samahan se on miten sen lämmittää kunhan vaan puut ovat kuivia.
Uusimpien tutkimusten mukaan puut on syytä sytyttää tulipesässä ylhäältä alkaen. Näin tuli alkaa heti palaa puhtaammin synnyttäen vähemmän saasteita kuin pesällisen alta sytytettäessä. Palaminen leviää yllättävän nopeasti koko tulipesään. Näin sytytysvaiheen kituva usein savuttava palaminen jää kokonaan pois.
http://www.rakennusperinto.fi/Hoito/Korjaus_artikkelit/fi_FI/uuninlammitys/ (http://www.rakennusperinto.fi/Hoito/Korjaus_artikkelit/fi_FI/uuninlammitys/)
-
Kuinka niin?
Ylhäältä päinhän sitä puut pitäisi sytyttää mikäli ajatellaan päästöjen minimointia mutta tuohan on nyt pilkkujen viilailua, samahan se on miten sen lämmittää kunhan vaan puut ovat kuivia.
Uusimpien tutkimusten mukaan puut on syytä sytyttää tulipesässä ylhäältä alkaen. Näin tuli alkaa heti palaa puhtaammin synnyttäen vähemmän saasteita kuin pesällisen alta sytytettäessä. Palaminen leviää yllättävän nopeasti koko tulipesään. Näin sytytysvaiheen kituva usein savuttava palaminen jää kokonaan pois.
http://www.rakennusperinto.fi/Hoito/Korjaus_artikkelit/fi_FI/uuninlammitys/ (http://www.rakennusperinto.fi/Hoito/Korjaus_artikkelit/fi_FI/uuninlammitys/)
Ja sitten odotellaan, että lämpöä tulee. En usko tohon ollenkaan.
-
Miten mulla on sellanen tuntuma että Aippe on tuon kirjottanu pieni virne naamalla ja kieli poskessa.On muuten Alanin uuni just saman näkönen kun oli mulla.Varmaan uunin "katto"nousee suuluukulta savukanavaa kohti mentäessä.Valettu pesä kestänee muurattua paremmin?
Kyllä kirjoittaja on ihan oikeassa. Epäilen sitä tahoa joka on ohjeistanut tuon pesän päältä sytyksen, ettei ole jumankuuna päivänä pelannut leivinuunin kanssa tai yleensä minkään lämmittävän lähteen.
-
Ja sitten odotellaan, että lämpöä tulee. En usko tohon ollenkaan.
Kannattaa kokeilla aina uutta, ei sitä muuten mitään uutta voi edes kyseenalaistaa.
Olen kokeillut myös tuota päältä päin sytyttämistä mutta en ole nähnyt mitään eroa jos puut ovat täysin kuivia, kosteina ne tuskin edes syttyisivätkään, pitäisi varmaan jollain mittarilla niitä eroja ruveta mittailemaan mutta antaa muiden mitata. Minä laitan kyllä edelleen sanomalehtiä puiden sekaan ja hyvin on syttynyt, ei tarvitse sytytystä erikseen miettiä kunhan puut ovat kuivia.
-
Puiden pitää olla kuivia ja puhtaita. Ei ne kauaa kerkiä päästöjä tehdä vaikka alta sytyttääkin. Mulla ainakin palavat hetkessä päältäkin, siis leivinuunissa. Takassa kun ovat riittävän pitkiä niin syttyvät päältä tai oikeammin yläosastaan, kun laittaa alimmaksi paperia.
-
Nykyään olen saunan kiukaan pesän sytyttänyt päältä ja hyvin syttyy, eikä savuta niin kauan kuin alta sytytetty. Vaikka alussa se tuntui hoopolta. :)
-
Itse sytytän pienen erän ensin ja sitten lisään puuta tarpeen mukaan. Tuo päältä sytytys on vähän ongelmallinen sitten kun lisää puuta ja hiilet pitäs nostaa päälle. ;D ;D ;D Mutta onko tehokkaampaa pikku klapeilla ja sellaisilla haloilla jotka just mahtuu suuluukusta uuniin?
-
Tuo päältä sytytys on paljon haasteellisempaa, kuin alta sytytys. Se on paikallaan silloin kun laitetaan paljon puita ennen sytytystä, harvaan pesään niitä edes mahtuu?
Ehkä päältä sytyttämisen korvikkeena on, kun tehdään tikuista pienet tulet ja pikkuhiljaa lisäillään.
On hyvä käydä ulkona katselemassa mitä sieltä piipusta tulee, aina parempi mitä lyhyemmiksi näkyvän savun ajat saadaan.
Jos uskaltaa katolle kiivetä voi piipun sisäpintaa katsella ja koitella, vaalea kevyt tuhka hyvä---musta terva vaarallisen huono.
Nuohoojalta myös kannattaa vasiten kysyä.
Täyden pesän alta sytytyksestä tarina: Olin nuoremman "lapsen" kanssa Luiron autiotuvalla. Myöhään illalla tuli aiemmin tapaamamme porukka. Kysäisin meettekö saunaan, vastauksen kait arvaatte. Tarjouduin lämmittämään saunan, siellä oli vielä hiillosta jäljellä, ei ku pesä täyteen sikäläistä honkaa. Olin näet laiska kävelmään useampaa reissua saunalle. Kyllä nolotti kun leiripaikaltamme katselin sitä maata myöten ryömivää savun paljoutta, loppua ei tuntunut tulevan ollenkaan, vieläkin nolottaa. :o Tämä tarina on tosi.
-
Itselläni on turboahdettu leivinuuni (tietenkin itse muurattu), eipä savuta missään vaiheessa ja lämmitysaika on puolta lyhyempi kuin ilman turboa. Ennen ahtimen asennusta siirryin koivuhaloista polttamaan töistä saatavia kuormalavoja, niillä myös lämmitysaika lyheni ja palaminen oli tehokkaampaa kuin koivulla.
Uunissani on hapetusputket uunin takaosassa, jolloin kaikki savukaasut palaa ja vielä ylänuohousluukuissa on 8mm ilmareiät, jotka antaa hieman ilmaa viimeisiin liekkeihin.
Saa lappaa puuta enemmänkin kerralla ja ei savuta :D
Olisin kuvankin laittanut, mutta en onnistunut puristamaan tarpeeksi pieneksi.
-
Itselläni on turboahdettu leivinuuni (tietenkin itse muurattu), eipä savuta missään vaiheessa ja lämmitysaika on puolta lyhyempi kuin ilman turboa. Ennen ahtimen asennusta siirryin koivuhaloista polttamaan töistä saatavia kuormalavoja, niillä myös lämmitysaika lyheni ja palaminen oli tehokkaampaa kuin koivulla.
Uunissani on hapetusputket uunin takaosassa, jolloin kaikki savukaasut palaa ja vielä ylänuohousluukuissa on 8mm ilmareiät, jotka antaa hieman ilmaa viimeisiin liekkeihin.
Saa lappaa puuta enemmänkin kerralla ja ei savuta :D
Olisin kuvankin laittanut, mutta en onnistunut puristamaan tarpeeksi pieneksi.
eli sama systeemi minkä nunnanuuni ja tulikivi otti käyttöön sillon noin 30 vuotta sitten..
-
Uunin taka osaan tulevat ilmaputket on vanha keksintö, minulla tulee 2kpl 35mm putkea, joihin päästetään ilmaa avattavalla venttiilillä puhaltimelta tulevasta putkesta.
Muuten puhallin työntää vain taloon tarpeeksi ylipainetta, jolloin uunit vetää kaikissa tilanteissa, ei tulet savut sisään.
Minulla on pellavaeristeinen talo, joten uskaltaa käyttää ylipainetta sisällä.
-
Uunin taka osaan tulevat ilmaputket on vanha keksintö, minulla tulee 2kpl 35mm putkea, joihin päästetään ilmaa avattavalla venttiilillä puhaltimelta tulevasta putkesta.
Muuten puhallin työntää vain taloon tarpeeksi ylipainetta, jolloin uunit vetää kaikissa tilanteissa, ei tulet savut sisään.
Thumb