rekisteriseloste


Vastaa

Huomioi: tämä viesti näytetään vasta kun valvoja on sen hyväksynyt.

Nimi:
Sähköposti:
Aihe:
Otsikon ikoni:

Liite:
(Poista liite)
(lisää liitteitä)
Sallitut tiedostomuodot: gif, jpg, jpeg, mpg, mpeg, pdf, png, odf, kmz, gz, ov2, bmp, ods, zip
Rajoitukset: korkeintaan 10 liitettä, yhteiskoko korkeintaan 2000KB, yksittäisen liitteen koko korkeintaan 500KB
Huomaa, että liitetiedostot vaativat valvojan hyväksynnän.
Varmistus:
Kirjoita kuvassa näkyvät kirjaimet
Kuuntele kirjaimet / Pyydä uusi kuva

Kirjoita kuvassa näkyvät kirjaimet:
Suomen ex-pressan (Sale) sukunimi:

Oikotiet: paina alt+s lähettääksesi viestin, tai alt+p esikatsellaksesi


Lähettämällä viestin hyväksyt kirjoitussäännöt


Yhteenveto

Kirjoittanut: Yrjö
« : 3.09.2023 kello on 18:50 »

Toki, jos on laturista mahdollista valita se alhaisempi latausjännite 14.4V, niin sillä lataisin.
  Kiitos! Muistaakseni mopo asento on pienin, lumihiutale suurin--h-auto sillä välillä. Sen osaan mitata, taitaa olla ohjekkin tallessa.
Kirjoittanut: MatkaMikko
« : 3.09.2023 kello on 13:58 »

Tuon linkin akussa kuvauksessa lukee "siinä on integroitu akunhallintajärjest elmä", joten pitäisi lataus onnistua ihan normi akkulaturilla. Toki, jos on laturista mahdollista valita se alhaisempi latausjännite 14.4V, niin sillä lataisin. Eihän noissa moottoripyörissäkää n erikseen ole lithium akuille omaa laturia ainakaan tietääkseni.
Kirjoittanut: Yrjö
« : 3.09.2023 kello on 09:24 »

  Minun äly/tiedot ei riitä tämän ketjun ymmärtämiseen. :(
  Vaimon mielestä repussa oleva vanha moottoripyörän akku, trimmerin akkuna on liian painava. Olen ajatellut tälläista. Kuinka se toimii C-tekillä ladattuna? Kun oikea laturi on turhan kallis. Trimmerin oma laturi lataa 13.86 V. parin päivän jälkeen.
   https://www.xlmoto.fi/product/akku-fulbat-lithium-lifepo4_pid-PM-4952101?nosto=test-productpage-1-fallback-nosto-1-copy-2
Kirjoittanut: 99
« : 31.08.2023 kello on 19:04 »


En voi kytkeä tuota Victronin MTTP säädintä EBL kautta, koska paneelien virrat ylittää sen EBL 15A sulakkeen (jos nyt olen tuon oikein ymmärtänyt).

Voi sen kytkeä EBL kautta, kunhan rajoittaa MTTP:n asetuksista maksimi latausvirraksi tuon 15A. Tosin mitään järkeä siinä ei ole, aina MTTP säädin suoraan akkuun kiinni (pl. shuntti jonka kautta sen voi/pitää kytkeä jotta mittaukset toimisivat oikein)
Kirjoittanut: tsahkali
« : 31.08.2023 kello on 18:52 »

EEEeehh, sekoilin  :-\ . Kaikki kohdat, jossa olen kirjoittanut sanan starttimoottori tulee lukea sanana laturi (auton oma).

Jaa...
Me kyllä luultiin, että sun autossa on Dynastart.   ;D
Kirjoittanut: miconet
« : 31.08.2023 kello on 18:26 »

Miten starttimoottori voi rasittua lifepo akusta? Starttaatko tuolla akulla auton käyntiin vai miten? Starttimoottori EI lataa akkua !

EEEeehh, sekoilin  :-\ . Kaikki kohdat, jossa olen kirjoittanut sanan starttimoottori tulee lukea sanana laturi (auton oma).


Kirjoittanut: mike
« : 31.08.2023 kello on 18:19 »

Miten starttimoottori voi rasittua lifepo akusta? Starttaatko tuolla akulla auton käyntiin vai miten? Starttimoottori EI lataa akkua !
Kirjoittanut: miconet
« : 31.08.2023 kello on 18:14 »

Nyt en ihan täysin pääse tähän sisään, että mitä ollaan tekemässä?
Jos olet korvaamassa nykyisen AGM akut vastaavalla LiFePo4 akulla, niin eikö tuohon riitä, että laittaa akkujen hallinta boksin (BMS) väliin, jos akussa ei itsessään ole sitä.  Esimerkiksi Victron Smart BMS CL 12/200, jos olet laittamassa Victronin Smart Lithium akkua kerran muuten olet Victronin tuotteita suosinut. Eikös tuo hoida sen akkujen latauksen säätämisen, kunhan EBL asetuksissa on valittuna vain tuo Gel asetus, jolloin latausjännite ei ylitä 14.4V. Tuossa voi lisäksi kytkeä auton starttiakun ohi EBL ja määrittää erikseen paljonko ottaa virtaa starttiakusta, jolloin itse auton laturi ei kuumene liikaa. Tosin silloin EBL ei lataa starttiakkua, jos se vaihtaa tuohon BMS starttiakku napaan. Tai sitten jos EBL rajoittaa tuota starttiakusta otettavaa virtaan, niin laittaa toisen kaapelin rinnalle, joka kytketään tuohon BMS battery napaan ja säätetään BMS sitten ottamaan sopivasti lisää virtaa tuolta starttiakulta, jos laturin sen kestää. Samalla tietty, jos on Victronin aurinkopaneelien MPPT säätimen kytkenyt EBL:ään, niin voit tuon BMS kautta myös sen kytkeä pois päältä tuon BMS kautta.

En oikein ymmärrä miten starttimoottori liittyy tähän akkujen lataukseen.

Ok, olen osittain luetun internet -tietojen varassa ja ymmärtänyt, että LiFePo4 rasittaisi auton omaa laturia starttimoottoria (siksi tuo DC/DC laturi). Saatan olla väärässä. Sitten voin varmaan jättää starttiakuksi AGM ja vaihtaa vapaa-ajan akun AGM suoraan LifePo4 (akku sisältää BMSn ja lämmityksen) akkuun ja jatkaa kuten ennenkin. En sitten taida tarvita yhtään mitään lisää.

Olen ainoastaan tekemässä vapaa-ajan AGM 95Ah akun vaihtoa 100Ah LiFePo4 akkuun. Tarkoituksena olisi, että kaikki toimisi ns. normaalisti kuten on tarkoitettu.
En voi kytkeä tuota Victronin MTTP säädintä EBL kautta, koska paneelien virrat ylittää sen EBL 15A sulakkeen (jos nyt olen tuon oikein ymmärtänyt).
Kirjoittanut: MatkaMikko
« : 31.08.2023 kello on 17:55 »

Nyt en ihan täysin pääse tähän sisään, että mitä ollaan tekemässä?
Jos olet korvaamassa nykyisen AGM akut vastaavalla LiFePo4 akulla, niin eikö tuohon riitä, että laittaa akkujen hallinta boksin (BMS) väliin, jos akussa ei itsessään ole sitä.  Esimerkiksi Victron Smart BMS 12/200, jos olet laittamassa Victronin Smart Lithium akkua kerran muuten olet Victronin tuotteita suosinut. Eikös tuo hoida sen akkujen latauksen säätämisen, kunhan EBL asetuksissa on valittuna vain tuo Gel asetus, jolloin latausjännite ei ylitä 14.4V. Tuossa voi lisäksi kytkeä auton starttiakun ohi EBL ja määrittää erikseen paljonko ottaa virtaa starttiakusta, jolloin itse auton laturi ei kuumene liikaa. Tosin silloin EBL ei lataa starttiakkua, jos se vaihtaa tuohon BMS starttiakku napaan. Tai sitten jos EBL rajoittaa tuota starttiakusta otettavaa virtaan, niin laittaa toisen kaapelin rinnalle, joka kytketään tuohon BMS battery napaan ja säätetään BMS sitten ottamaan sopivasti lisää virtaa tuolta starttiakulta, jos laturin sen kestää. Samalla tietty, jos on Victronin aurinkopaneelien MPPT säätimen kytkenyt EBL:ään, niin voit tuon BMS kautta myös sen kytkeä pois päältä tuon BMS kautta.

En oikein ymmärrä miten starttimoottori liittyy tähän akkujen lataukseen.
Kirjoittanut: miconet
« : 31.08.2023 kello on 16:23 »

Jatkan nyt vielä, jotta ymmärtäisin kaikki käyttötilanteet oikein. Normaalitilanne AGM akuilla on se, että EBL hoitaa ns. kaiken moottorin käydessä/240V tilassa.
Jos poistan EBL latauksen pois käytöstä (ensimmäinen 20A sulake vasemmalta, Internes Lademodul/Sisäinen latausmoduuli, tarvitseeko tehdä muuta poiskytkentää- ei kai?) siksi, että LiFePo4 akun lataukselle ei auto oma laturi starttimoottori/EBL osaa hoitaa optimaalisia/sopivia latausparametrejä. Tämän "korjaamiseksi" tarvitsen starttiakun AGM ja vapaa-ajan akun LiFePo4 välille latausbuusterin (Victron Orion Tr 12/12-30A laturin, itselläni kaikki Victronia muun syyn vuoksi). Nyt hoituu moottorin käydessä molempien startti/vapaa-ajan akkujen lataus optimaalisesti liikaa laturia starttimoottoria kuormittamatta.

Verkkokytkennässä ei mikään lataa mitään? Eli se hoidetaan lisälaturilla (Victron 12V 15A). Siihen syöttö verkkojännitteestä ja kytkentä suoraan vapaa-ajan akkuun?
Vai onko tässä mahdollista kytkeä tuo laturi EBLn Block7 liittimiin? Mitä se aiheuttaa? Senkö, että EBLn latausäly ottaa vallan ja lataa starttiakun AGM oikein ja vapaa-ajan akun LiFePo4 väärin. (Onko väliä, auton oma laturi ei nyt kyykähdä, koska moottori ei käy ja 240V kytkettynä, ottaako nyt LiFePo4 nokkiinsa ajansaatossa)
Jos näin niin Block7 on jätettävä käyttämättä, eli jotenkin olisi hoidettava starttiakun latautuminen kun autoon kytketään 240V. Vai jätetäänkö lataamatta ja luotetaan siihen, että moottori lähtee seisonnasta. Hätävarana apukäynnistin 12V/800A.

Kaikki jumppa vain siksi, ettei laturi starttimoottori kyykähtäisi ja EBL ei osaa LiFePo4 akun tarvitsemaa latausta hoitaa optimaalisesti/oikein?
(Kantaa ei tässä kohtaa tarvitse ottaa rahan kulutuksen, painosäästö ja lisätehon saamisen asioihin, ne on balanssissa. Tekninen toteutus nyt keskiössä)

(Lisäksi Victronin Shuntti vapaa-ajan akussa kertoo akun tiedot (näyttää myös starttiakun tilan) ja Victronin MTTP hoitaa vapaa-ajan akun latailua kun taivaalta, jotain on saatavilla. Parkissa/ajossa/verkkoliitännässä. Invertteri on 2000W)

Ihan vaan pohdin toteutusta, jotta kaikki toimisi kaikissa tilanteissa kuten AGM akuilla. Kaiken "ratkaisu" on tietysti laittaa toinen 95Ah vapaa-ajan akku n. +27kg ja jatkaa menoa, eikä säätää mitään. Haluaisin nyt kuitenkin keventää ilman laihdutusta.




... ilmeisesti EBL119 olisi mahdollista myös päivittää LiFePo4 aikaan, mutta jätän sen nyt tässä kohtaa. Se tosin saattaisi ratkaista suoraan osan käyttötilanteista.
https://www.apuljackelectronics.co.uk/Schaudt-Elektroblock-EBL-119-Fuseboard-with-Integrated-Charger__p-35.aspx