Asuntoautossani on ilmeisesti latausongelma.
Paljonko uusin Fiatin koppa lataa, kun auto on käynnissä?
Sen pitää ladata vähintaan 14-14,5 volttia.
Sivuja: [1] Siirry alas
Asuntoautossani on ilmeisesti latausongelma. Sen pitää ladata vähintaan 14-14,5 volttia. OK.
Autoon on vaihdettu uusi hupiakku ja uusi laturi sekä huoltoliike testasi starttiakun, että se on kunnossa. Auto lataa kuitenkin vain 13,8-13,9. Missä voi olla vika? OK. Akut tyhjät, liikaa (sähkö)kuormaa, jännitteensäätimess ä vikaa. Nuo nyt tulis ekana mieleen. Akut ei ole tyhjät.
Ei ole liikaa kuormaa, koska vain kaasulämmitys päällä. Uusi laturi, eli pitäisi olla jännitteensäätimess ä vikaa. Jos tarkoitit hupiakun latausta niin maadoitus on löysällä auton rungossa.
*****
Aivan normaali lukema, hupiakulta mitattuna. Pitkä piuha, liitokset ja sulakkeet vie evästä. Lukema on loistava jos järjestelmään on väsätty vielä diodi.
Lukema on starttiakulta mitattuna, kun auto käy.
*****
Jos mittarisi näyttää oikein, sitten se on liian alhaalla.
Lukema on starttiakulta mitattuna, kun auto käy. Paljonko koneessa oli kierroksia? Menisin samoilla linjoilla tuon Lämmitin Gurun kanssa. Katsoisin ne maadoitukset. Sitten uusi mittaus reippaammilla kierroksilla kuin tyhjäkäynnillä.
Millaisella mittarilla muuten mittasit? On tullut havaittua, että joissain tarvikemarkettien mittareissa on eroja näyttötuloksissa. eli voi olla että lataa oikein, (tuo 13.9 on niin lähellä sitä 14 V:a) mutta mittarissa olisi toleranssit persiillään hitusen. Koitas jonkun toisen mittarilla. Varmuuden vuoksi.
*****
ei vättämättä ees mikään vika. edimerkiksi Bossin laturia saa 13.8V säätimellä. tarkotettu tonne lämpimiin maihi miss ei haluta kuivattaa akkuja.. Ja eikös jossain geeli akkuissa ollu maksimi lataus jännite 14.2 V
Auton generaattori antaa virtaa , jota sitten säätimellä rajoitetaan/säädetään akulle sopivaksi .
Jos nyt olen ymmärtänyt asian oikein latausjännite, pysyy niin kauan korkeana kun on vajaita akkuja ladattavana.(ellei ole vääräarvoinen säädin, tai säädin rikki)Käynnistettäessä auto, pitäisi lataussäätimen "tunnustella" se akkujen voima ensin sillä korkeammalla jännittellä ja säätää alaspäin sitten kun on tunnistanut akut täysiksi. Moottorin generaattori lataa koko ajan ylläpitääkseen auton sähköjärjestelmän toiminnassa. Eli ainakin mitä meidän hymeristä olen seurannut. Lataa käytännössä sekä starttiakkua että hupiakut ajon aikana suuremmalla jännitteellä. Sitten kun akut on latautunu laskee hitusen. Ajonaikasen latauksen näkee ainakin meidän autossa esim asunto-osan wanhan-aikaisesta analogisesta viisarimittarista joita siellä paneelissa on kaksi. Oikian puoleinen näyttää latauksen toimivuutta amppeereina. Oli lataus sitten verkkosähkön avulla tai moottorigeneraattor illa.Niin kauan kun viisari on vihreällä= lataa, valkoinen alue= akut täynnä, punainen =ylilataus. Akun varaus voidaan tarkistaa vasemman puoleisen mittarin avulla kytkintä painamalla, sen se näyttää voltteina.Jos tuo viisari siellä amppeeripuolen taulussa humppaa, on jossain vikaa. Olen yleismittarin avulla verrannut ja näyttää oikein. Se sitten näissä uudemmissa autoissa taitaa olla, että on diodimittarit(lediteknologia) jolloin täytyy ylittää kutakin tiettyä diodivaloa osoittava kynnysjännite. Eli Jos mittaa yleismittarilla vaikka tupakansytytinpisto kkeesta, voi huomata sen, että se ledimittari näyttää vähemmän johtuen siitä, että seuraavaan merkkivaloon tarvitaan kynnyksen ylitys. Geeliakuissa tuo lataustapahtuma on tarkempi asia. Jänniteheittoja ei saisi esiintyä. Varsinkin ylijännite, tai romahdukset heikentää geeliakun käyttöikää merkittävästi. Siksi juuri esim geelitoimisen starttiakun käyttöönotettaessa on joidenkin autojen kohdalla ohjelmoitava auton tietokoneelle akun muutos, jotta lataustapahtuma on oikeanlainen. Hupiakuissa ilmeisesti on vileä tilanne sellainen, että geeliakkujen kanssa kannattaa pitää aurinkopaneeleita varaustilan säilyttämiseksi mahdollisimman tasaisena. (tämä on kantapään kautta opittu)
*****
Auton generaattori antaa virtaa , jota sitten säätimellä rajoitetaan/säädetään akulle sopivaksi .Aika lähelle noin.. paitti auton laturi ja säädin ei välitä eikä tiiä paskaakaa akkujen varaustilasta tai kunnosta.. auton laturi säätimineen pyrkii pitämään vakio jännitteen laturini persiess tai jossain järjestelmiss tunniste piuhan osoittamassa mitta pisteessä..ja säädin ohjaa laturin tehoa jotta halutu jänite saavutetaan, monesti on kuitenkin sellainen tilanne ett tyhjä käynnillä laturin teho ei riitä joten jännite hieman tippuu halutusta arvosta.. tulikohan tarpeeksi epäselvästi ilmaistuna... Sivuja: [1] Siirry ylös
|