Kirjoittaja
Aihe: Valokaapelitarjoukset (Luettu 19967 kertaa)
« Vastaus #31 : 1.12.2023 kello on 13:49 »
Myyjä myy 1000M jos ostaja ostaa. Ja ostaahan se kun kehutaan kovasti.
Niitä myydään ihan sen takia kovasti että siitä saa paljon komiamman hinnan kuin 10M liittymästä. Ja myyjä tietää ettei ostaja kuitenkaan käytä läheskään sitä kaikkea eli riittää hyvin jakaa niitä.
Itellä on ollut 500M mutta joskus on epähuomiossa tullut teams koulutus pidettyä kaapeli irti eli about 30M wifillä (vajailla tolpilla) ja hyvin on toiminut 70 hengen koulutus kera esitysmateriaalin. Esitys on näkynyt ihan reaaliajassa, tiedän koska aina koulutuksen aikana on auki toinen kone katselija moodissa...eli näkee saman mitä koulutettavat näkee.
« Vastaus #32 : 1.12.2023 kello on 14:31 »
Joku tieto multa puuttuu, eikä kukaan kerro, mihin kummaan sitä laajakaistaa oikein tarvitaan.
4K kuvan siirto suoratoistosta vaatii jotain 20-25Mbps kaistan. Ja isolla telkkarilla haluan tietysti katsoa parasta mahdollista kuvanlaatua. Ja sitten jos on kaksi telkkaria yhtä aikaa käytössä, niin tarvitaan tietysti tuplat tuosta. Muut käyttö siihen päälle, niin 100 megainen yhteys on aika lailla minimi. AIkanaan sitten tulevaisuudessa 8K kuvan striimaus vaatii noin 50Mbps nopeuden. Nykyinen mobiilidatayhteyten i kotiin vaihtelee välillä 20-160 Mbps. Silloin kun on hitaalla, ei oikein mikään toimi kunnolla. Yksi kaistan tarve minulla on myös varmuuskopiointi. Minulla on kyllä kotona NAS (verkkokiintolevy), ja se kopioi sitten sisältönsä pilvipalveluun automaagisesti. Kun tulen pitkältä reissulta ja lataan puhelimien, kameran ja dronen muistikorttien sisällän tuolle NASsille niin se aloittaa heti varmuuskopioinnin ja hitaalla yhteydellä se kestää sitten päiväkausia ja jumittaa muuta liikennettä entisestään. NASsissa on kaksi verkkokorttia, ja joskus minulla on ollutkin toisessa verkkoliitännässä kiinni vanha 4G-reititin ja olen ohjannut varmuukopioinnin sen kautta. Silloin varmuuskopiointi ei jumita muuta nettiliikennettä. Mutta eipä jatkuvasti viitsi maksaa kahta liittymää, joten nyt tuo erillinen varmuuskopiointilii ttymä ei ole käytössä. Kun tilasin valokuidun otin 500 megaisen yhteyden. Mittasin, mihin kotiverkkoni nykyisellään pystyy, ja parhaimmillaan mittauspaikasta riippuen nopeudet on ollut jotain 600-650Mbps luokkaa. Ei kannata maksaa gigaisesta yhteydestä, jos kotiverkko on hitaampi, enkä ainakaan nyt haluaa lähteää nostamaan kotiverkon nopeuksia. Tuo riittää kyllä.
« Vastaus #33 : 1.12.2023 kello on 14:32 »
Kyllä on taas kauhea bittikiima päällä! Kuinkahan moni on miettinyt, mihin sitä kuitua edes tarvitsee?
Oon miettiny, työntekoon vielä kymmenisen vuotta. 10 vuoden päästä tilanne onkin jo eri, kun kaikki laitteet alkaa olla netissä, niin todellista toimivaa kaistaa tarvitaan.
« Vastaus #34 : 1.12.2023 kello on 14:35 »
Itsellä tuo menee työkäyttöön, Teams-palaverit alkaa kummasti tökkimään jos netti on hidas ja kuitenkin jaat sitä esitystäsi useammalle kymmenelle vastaanottajalle = 100Mb/s on ihan minimi
Jaa minimi... Minä kyllä korona-aikaan vedin parin tunnin settejäkin tuolla heiveröisellä 4G yhteydellä. En kyllä mitään elävää kuvaa, mutta sellaisia PowerPoint diaesitys juttuja. Hyvin yleensä toimi. Jos joskus tökki, niin se tapahtui työpaikan päässä, jossa kyllä oli huippunopea kuitu.
« Vastaus #35 : 1.12.2023 kello on 14:36 »
On siinä kuidussa joku armeeraus/lanka joka "näkyy" kaapelitutkassa, mutta ei sen perusteella voi katkosta päätellä, ellei se ole kauhan kokoinen
Jos niitä pääsee fyysisesti tutkalla mittaamaan ja tietää kulkuaikakertoimen sekä kartat olemassa missä verrokkipituuksia. Mittaa helposti katkoksen vaikka olisi millin mittainen.
« Vastaus #36 : 1.12.2023 kello on 14:45 »
10 vuoden päästä tilanne onkin jo eri, kun kaikki laitteet alkaa olla netissä, niin todellista toimivaa kaistaa tarvitaan.
On niitä netissä aika lailla jo nyt. Minulla nettiin kytkettyjä laitteita kotona: - 5 tietokonetta: 2 omaa läppäriä, 1 oma pöytäkone, 2 työläppäria. No ikinä eivät ole kaikki yhtä aikaa käytössä. - Tabletti - 3 puhelinta - Verkkokiintolevy (NAS) - 2 alytelkkaria - Maalämpöpumppu - Hälytinjärjestelmä - Älyvalot - Ja veikkaan että on vielä jotain muutakin, mitä en nyt tähän hätään hoksaa. Jaakaappi, pesukone, tai liesi ei kuitenkaan ole netissä, Edit: listaan lisäksi ainakin audio-streameri, av-viritinvahvistin, telkkarin kaukosäädin ja blueray-soitin (tätä museovehjettä ei tosin ole käytetty enää moneen vuoteen)
« Vastaus #37 : 1.12.2023 kello on 14:55 »
Oon miettiny, työntekoon vielä kymmenisen vuotta. 10 vuoden päästä tilanne onkin jo eri, kun kaikki laitteet alkaa olla netissä, niin todellista toimivaa kaistaa tarvitaan.
Mitäköhän lienee käytössä 10 vuoden päästä...? Jotenkin tuntuu tuollaiset kiinteät verkot oudoilta tulevaisuudessa. Voisi verrata lankapuhelimeen. Vuosien päästä voi olla 6G, 7G, tai jotain ihan muuta.
« Vastaus #38 : 1.12.2023 kello on 15:09 »
Meilllä on kotona kaapeli-tv verkon kautta netti ja vaimolla saattaa olla toista sataa kuulijaa ja kommentoijaa yhtä aikaa netissä kokouksessa ja jos tökkii niin tökkiin siellä operaattorilla eli se on se joka ei poistu vaikka vetäisi tuhat kuitua seinää.
« Vastaus #39 : 1.12.2023 kello on 15:17 »
Meijänki alueella kiivaasti liittyvät valokuituun, odotan sitä että heille kytketään. Ite en ottanu. Sitten ku muille valokuitu kytketään niin vapautuu mastosta hirveän iso määrä kapasiteettia meille 4 ja 5 gläisille
« Vastaus #40 : 1.12.2023 kello on 15:23 »
« Vastaus #41 : 1.12.2023 kello on 15:36 »
Jotenkin tuntuu tuollaiset kiinteät verkot oudoilta tulevaisuudessa. Voisi verrata lankapuhelimeen. Vuosien päästä voi olla 6G, 7G, tai jotain ihan muuta.
Jos ei ole tarvetta liikkua, niin ei nuo xG-yhteydet sitä kiinteää korvaa. Toki langattomasti saadaan nopeasti katetta alueelle, mutta kun tiedonsiirtotarpeet kasvaa, niin radiotien rajat tulee vastaan, taajuuksia pitää nostaa, jolloin ne kantaa entistäkin lyhyemmälle ja häiriöksi riittää jo pari vesipisaraakin = solukoko tulee olemaan pieni = tukareita pitää olla jo about joka talossa omansa jos halutaan sen bitin liikkuvan kovin nopeasti = oma kuitupääte joka mökkiin tulee tässä kohtaa jo edukkaammaksi ja nopeusesteetkin on silloin menneen talven lumia, bitti viuhuu kelistä riippumatta. Lankapuhelimen case oli ihan totaalisesti erilainen, aika usein porukka tuolla kävelee luuri korvalla, läppäriä harvemmalla kuitenkaan on sylissään kovat pelisessiot kiihkeimmillään
« Vastaus #42 : 1.12.2023 kello on 15:40 »
Mitäköhän lienee käytössä 10 vuoden päästä...?
Jotenkin tuntuu tuollaiset kiinteät verkot oudoilta tulevaisuudessa. Voisi verrata lankapuhelimeen. Vuosien päästä voi olla 6G, 7G, tai jotain ihan muuta.
En pidättäisi hengitystä langattoman tulevaisuuden kanssa. 4G on ollut olemassa vajaat 15 vuotta, eikä toimi vieläkään kunnolla esim. meillä kotona. 5G on muutaman vuoden ikäinen ja toimii vielä huonommin. 10 vuoden päästä voi olla 6G, muttei vielä 7G. 5G verrattuna 4G käyttää korkeampia taajuuksia. Korkeammilla taajuuksilla saadaan nopeammat yhteydet, mutta huonompi kantavuus ja esteiden läpäisykyky. 6G ei ole vielä lyöty lukkoon, mutta sen kaavaillaan käyttävän vielä korkeampia taajuuksia. 6G:llä olisi siis vielä suurempi nopeus, mutta kantavuus ehkä vain muutama kymmenen metriä, ja menee erittäin huonosti seinien läpi. 6G voi joskus toimia kaupunkialueilla. Meille haja-asutusalueilla asuville valokuitu tai satelliittin kautta toteutettava netti on näköpiirissä olevassa tulevaisuudessa ainoa tavat toteuttaa vakaa ja nopea netti. Ellei sitten joku operaattori tuo 6G-tukiasemaa meille sisään. Ai niin, mutta sehän varmaan vaatii sen valokuidun, tai 6G tukiasemien ketjun 15 metrin välein, jotta toimisi. Satelliittinetti olisi kyllä Suomessa tarjolla, mutta nopeudet on 4G:n luokkaa, vaihteluväli melkoinen ja hintaa tuplasti verrattuna 4G:hen. Jäljelle jää valokuitu. Kunhan se nyt vain tulisi.
« Vastaus #43 : 1.12.2023 kello on 15:42 »
Ompas tullut selityksiä, miten ei voi elää ilman valokuitua! Vielä ei kukaan ole kertonut, miten ylläpidetään se kertamaksulla ostettu liittymä, jossa on eri operattoreita tarjolla?
« Vastaus #44 : 1.12.2023 kello on 15:45 »
En pidättäisi hengitystä langattoman tulevaisuuden kanssa. 4G on ollut olemassa vajaat 15 vuotta, eikä toimi vieläkään kunnolla esim. meillä kotona. 5G on muutaman vuoden ikäinen ja toimii vielä huonommin.
Tuohan riippuu ihan operaattorista. Jos ei kaistaa tarjota, ei sitä mistään tule.
|