rekisteriseloste

Kirjoittaja Aihe: Ympärivuotinen käyttö ja talvi / paras tapa poistaa katolta lumi?  (Luettu 3034 kertaa)

*****
 • Karavaanari
 • Aiheen aloittaja
 • Viimeksi paikalla:eilen kello 18:11
Ensimmäinen matkailuauto, ja pelkkää opeteltavaa ollut. Vielä ei isommin ole mitään rikottu vaikka mm. astinlautaa, sivuikkunaa, kattoluukkua ja mitä vielä jäänyt auki tai muuten vaan repsottamaan  ;D No, on sitä nähty tienpäällä muitakin joilla antenni ollut katolla paraatikorkeudessa yms. niin ei nyt niin paljon tarvitse hävetä...

Talvi tulee sekin vääjäämättä taas, ja luntakin jossain vaiheessa varmasti enemmän kuin riittävästi.
Siksi ajattelinkin kysellä kokeneemmilta ja viisaammilta, että mitenkäs talvella parhaiten saisi joskus loskaistakin lunta pois matkailuauton katolta?

Tikapuut tarvitaan, jonkun lukenut laittaneen alumiinitikkaiden ja auton seinän väliin pehmusteita (eli tikkaisiin ne pehmusteet kiinni), varmasti hyvä. Mietin että pitäisikö ostaa sellaiset alumiiniset teleskooppitikkaat ja säilytellä niitä ma:n tavaratilassa, helpottaisi elämää jos vaikka tien päällä pitää päästä katolle. Tikkaatkin pitänee putsailla hyvin lumesta, ettei jäädy jolloinka voi olla hippasen hankalaa availla seuraavalla kerralla täyteen mittaansa. Pakkasella pitää olla muutenkin varmasti varovainen, ettei riko mitään, itsellä kun elopainoa yli sen sievän 100 kg.

Lumiharja, onko suosituksia? Emännän autoon ostin sellaisen teleskooppiharjan tulevaksi talveksi, mistä harjaosan saa käännettyä 90 astetta ja kaavittua normiauton katolta lunta alas helpommin. Mutta asuntoauton katolle olisi vähän pidemmälle yltävä malli parempi, en vaan ole löytänyt. Tarkoittaa sitä, että ellei sellaista riittävän pitkää teleskooppivartta löydy niin pitää kiipeillä sitten kummallekin puolelle autoa. Ja varata riittävästi aikaa, kun jonkun päähänpiston seurauksena. Ja taas mennä kieli keskellä suuta, katto täynnä kaikenlaista karavaanimuovia...

Sitäkin olen harkinnut, että joku tehokas akkulehtipuhallin voisi olla kiva mutta toimii sitten vaan kuivan lumen kanssa. Ja puhaltaako se sitten lunta kaikkiin niihin paikkoihin, minne ei pitäisi.. ehkä jätän väliin.

Paras tottakai olisi jos auton saisi katoksen tms. alle suojaan sateilta, mutta sellainen on vielä työn alla. Ajattelin ensin katsoa, miten vuoden aikana mieli muuttuu ja onko talven jälkeen enää haluja jatkaa matkailuauton omistajana..  :)

*****
 • Kalustoon kuuluva
 • Viimeksi paikalla:tänään kello 14:27
Meillä on talvella pressu katolla, työntelen siitä sitten katuharjalla lumet tarvittaessa.

*****
 • Kaikkien kaveri Sr.
 • Viimeksi paikalla:tänään kello 21:13
 • Retkeilijä
Hyvin pärjäät jo noilla. Apukuski kannattaa olla tikkaista kiinni pitämässä. Itse olen pari kertaa talvessa tiputellut. Välillä suojaa ni sulaa mukavasti. Ajaessa myös lentää pakkaslumi katsoa vaan ettei takana ketään.

*****
 • Karavaanari
 • Viimeksi paikalla:tänään kello 00:04
Kungsilla on lumentyönnin, johon vaihtamalla riittävän pitkän varren, saa katon kohtuullisen helposti ja naarmuttamatta puhdistettua.
Linkin varsi on teleskooppi, mutta niitä myydään myös kiinteällä varrella ja normaalin katuharjan varren saa siihen tilalle.
https://kungs.fi/tuote/talvivarusteet/kungs-lumentyonnin-teleskooppivarrella-67-103-cm/?utm_source=Google+Shopping&utm_medium=cpc&utm_campaign=kungs-shopping-fi&gclid=CjwKCAjw7c2pBhAZEiwA88pOF8T0zMFTlWo5aIOOjJ0tWO4dqx7W7_m_J3mG2vrJtvdUmq9qiokunxoCm50QAvD_BwE

*****
 • Karavaanari
 • Viimeksi paikalla:eilen kello 20:25
 • Häme

Matkailuauton tai -vaunun katolta lumen poistoon on, osoittautunut hyväksi, maatalouskaupoista saatava lantakola. https://www.kotielaintarvike.fi/fi/kotimainen-lantakola/p/3246/
Tälläinen työnnettävä malli, jolla pystyy myös vetämään lunta jonkin verran itseään kohti. Tämä malli on myös sopivan kapea, että mahtuu usein myös kolaamaan kattoluukkujen ja muiden katolla olevien esteiden välistä. Kolaan voi laittaa tarpeeksi pitkän puuvarren tai sovittaa tukeva teleskooppivarsi.

Tikkaiksi parhaiten sopisi, itsekseen seisovat tukevat A-tikkaat, jonka korkeus pitäisi olla sellainen, että ylimmällä tasolla seistessä vyötärö olisi vähintään katon tasolla. Helpottaa ulottuvuutta ja työskentelyä, ja vähentää tikkaiden siirtelyn tarvetta puhdistuksen aikana. https://www.puuilo.fi/kramfors-a-tikas-7-askelmaa

Autonpesuharjalla saan puhdistettua katolta myös ohuen pakkaslumi kerroksen. Suojalumi tukkii harjakset. https://www.tokmanni.fi/pesuharja-pituus-150-ndash-250-cm-6438114740170

Kevyen vasta sataneen lumen voi helposti poistaa, ajamalla lenkin vähäliikenteisellä tiellä yli 80km/h vauhdilla. Kunhan ei pöllytä lunta katolta muiden liikenteesä olevien kiusaksi, ja näköesteeksi.