Kirjoittaja
Aihe: Ulkosaumojen tiivistys, millä? (Luettu 6122 kertaa)
« Vastaus #1 : 29.08.2023 kello on 16:30 »
Tarkennus Sikaflex on 521 UV.
« Vastaus #2 : 29.08.2023 kello on 16:45 »
Siis vaunun saumat? Normaalisti ne tiivistetään butyylillä.
« Vastaus #3 : 29.08.2023 kello on 16:47 »
Katolla reunalistan ja katon yhtymäkohdan saumat, ja kyllä, asunto-autosta kyse
« Vastaus #4 : 29.08.2023 kello on 16:52 »
Kamppeen materiaalit ei selvinnyt viestistä.
Alumiinilevyisissä nurkkasaumat on tiivistetty elastiseksi jäävällä butyylimassalla listan alla olevan tiivisteen ja alumiinipellin välistä. Ikkunoissa, kattoluukuissa ja yms. läpivienneissä butyylimassa laitetaan osan ja alumiinipellin väliin ilman tiivistettä. Elastinen massa osien välissä sallii lämpötiloista ja kuopista johtuvan elämisen rakenteissa ja osat on irroitettavissa myöhemmin. Vuorokauden kuluttua ylitursunneen massan saa pois pyörittelemällä siitä "purkkapallon" johon ylimääräinen massa tartuu. Laadukas butyylimassa pysynee elastisena ja tiivinä pintojen välissä suojassa säältä 10-20 vuotta.
Osien sauman ulkopuolelle osia purkamatta levitetty pieni sikamassa palko on lähinnä tekohengitystä. Se ei kestä pitkään tiiviinä eikä se tiivistä nurkkalistojen ruuveja joista nurkkasaumat monesti vuotavat kastellen ja lahottaen nurkkia kiertävät puurimat. Liimamassa myös sotkee maalatun pellin lopullisesti, kun sitä ei saa irti millään maalin kärsimättä. Liimamassalla liimattu kattoluukku tai ilmanvaihtokupu on tyoläs vaihtaa verrattuna butyylillä tiivistettyyn.
Uudemmista lasikuitupintaisist a minulla ei ole kokemusta, mutta uskoisin nurkkien peitelistojen olevan kiinni liimamassalla kun niissä ei ole ruuveja. Muut ruuvivarmisteiset läpiviennit ilmeisesti tiivistetty edelleen butyylillä.
« Vastaus #5 : 29.08.2023 kello on 17:36 »
Kiitos vastauksista! Tosiaan reunalistat ovat jotain metallia, katto kai maalattu alumiini. Nyt kun niitä saumoja putsailen niin huomasin, että suorat osuudet näyttää olevan ok, mutta kohdat joissa katto alkaa taipumaan alas päin ja poikittainen sauma (ohjaamon ja asuinosan ) tulee vastaan niin sikaflex on ikäänkuin kovettunut ja haljennut. Ja tämä on siis laitettu sen mustan butyylin päälle. Juurikin tuossa katkoskohdassa (ohjaamo/asuin) se butyyli on poissa ja ne olen täyttänyt sikaflexillä. Eli kestävin vaihtoehto olisi butyylimassaa sen vanhan lisäksi saumaan ja puuttuviin kohtiin? Pysyykö se sikan päällä, jos sitä on joissain kohdissa vähän, vai tuleeko mun kuoria se kokonaan pois?
« Vastaus #6 : 29.08.2023 kello on 20:00 »
tuo sikaflex 521 UV on 2-3 vuoden massa ainakin jos muovissa kiinni. Irtoaa itsekseen sen jälkeen.
« Vastaus #7 : 29.08.2023 kello on 22:30 »
Eli kestävin vaihtoehto olisi butyylimassaa sen vanhan lisäksi saumaan ja puuttuviin kohtiin? Pysyykö se sikan päällä, jos sitä on joissain kohdissa vähän, vai tuleeko mun kuoria se kokonaan pois?
Listat irti ja uudet ruuvit ja uudet butyylit.
« Vastaus #8 : 29.08.2023 kello on 22:37 »
Kyllä se alkuperäinen ratkaisu lienee kestävin. Kunnolla tehtynä on kyllä iso urakka. Listat ja läpiviennit purettava auki ja osat raapattava ja tiivisteet liotettava puhtaiksi kuivasta butyylistä. Samalla kannattaa vaihtaa RST ruuvit listoihin, vesi imeytyy ruostuneita ruuveja pitkin puurimoihin.
Ohjaamon ja kopin välissä on voinut olla jokin muu tiivistys.
Jos nyt välttämättä haluaa liimamassaa käyttää, niin Sikaflex 292i lienee lujimmasta ja säänkestävämmästä päästä. 291i on halpis versio tuosta saumaukseen, säänkesto samaa luokkaa mutta lujuus huonompi.
« Vastaus #9 : 30.08.2023 kello on 07:43 »
Ei tuo 292i kään ole kovin hyvä. (parempi silti kuin se heikompi) Ainakaan jos muovin pintaan laittaa säälle alttiina niin pakkaa irtoamaan sekin. Auton katteessa yksi ison tipun osuman jättämä pore ja sitä paikkaillut noilla aineilla ja vielä ei ole löytynyt sellaista joka kestäisi yli 2v. Tässä tapauksessa siis liimamassa katteen pinnassa olevassa poreessa. Orggis saumoissa on jotain valkoista mömmöä joka on vielä 17v iässä ihan tahmeaa ja joustavaa, pinta nahkoittuu edelleen, lienee butyyliä.
« Vastaus #10 : 30.08.2023 kello on 08:05 »
Kiitokset uusista vastauksista! Ruuveja tuossa listan kiinnityksessä ei ole käytetty. Tuskallisen selväksihän tuo kävi, että Sikaflex oli väärä aine, nyt siellä on bytuuli kriittisimmässä kohdassa ja homma jatkuu muilta osin sään niin salliessa. Mietin vaan, että onkohan peltikuorinen retkeilyauto ainoa vaihtoehto, jossa katto on yhtä osaa, eikä vuotoja tarvitse huomioida muuta kuin ikkunan tmv läpivientien osalta...?
« Vastaus #11 : 30.08.2023 kello on 09:47 »
. Mietin vaan, että onkohan peltikuorinen retkeilyauto ainoa vaihtoehto, jossa katto on yhtä osaa, eikä vuotoja tarvitse huomioida muuta kuin ikkunan tmv läpivientien osalta...?
Ei.
« Vastaus #12 : 30.08.2023 kello on 10:23 »
On niissäkin vuotopaikkoja katolla. Ja pelti ja muovi elää eritahtiin, repii saumoja.
Auto kannattaa esim talveksi pysäköidä ulkona vähän kallelleen niin ei jää katolle uima allasta....rasitus paljon pienempi. Ja kun pysäköi markiisin puoli alamäkeen ja markiisissa on tippatiiviste niin kylki pysyy suurimmalta osalta jopa kuivana.
« Vastaus #13 : 31.08.2023 kello on 06:10 »
Ollaan mietitty retkeilyautoa ehkä seuraavaksi matkailuvehkeeksi, siitä tämä ajatus. Korjaamolta sain ohjeen vetää polymeeri massaa tähän reunalistojen katkoskohtaan ja muualle, missä lisätiivistystä tarvitaan. Eikä valkoista, koska kestää UVtä huonommin kuin tummat.
« Vastaus #14 : 31.08.2023 kello on 07:22 »
Ollaan mietitty retkeilyautoa ehkä seuraavaksi matkailuvehkeeksi, siitä tämä ajatus. Korjaamolta sain ohjeen vetää polymeeri massaa tähän reunalistojen katkoskohtaan ja muualle, missä lisätiivistystä tarvitaan. Eikä valkoista, koska kestää UVtä huonommin kuin tummat.
Ilmeisesti peltikuorisessa on vähemmän vuotokohtia, kun kori on samaa materiaalia ja saumat pistehitsattu? Minkälainen korjaamo oli kyseessä, vai polkupyörä korjaamo? Ainakaan mulle ei ole selvinnyt, että millainen auto on kyseessä? Vastauksethan on yleisellä tasolla, siksi listojen ym. irroittaminen ja uudelleen kiinnittäminen on ainoa korjaus? Muut ensiapua.
|