rekisteriseloste

Kirjoittaja Aihe: Dethleffs asunto-osan lukon korjaus (jousiongelma)  (Luettu 10379 kertaa)

*****
 • Karavaanari
 • Aiheen aloittaja
 • Viimeksi paikalla:13.05.2024 kello on 19:18
Alkutilanne: Dethleffs asunto-osan lukon kahva roikkuu. Olettamana on, että joku lukon jousista on katkennut.

Kuva1: ja Kuva2:Oven purku alkaa irroittamalla kahvaosan hopeanvärinen kehys. Kehys on paikoillaan reunoistaan muovipidikkeillä. Kehys irtoaa helposti molemmilta sivuilta vetämällä ulospäin, melkokevyellä voimalla. Kehyksen alta paljastuu musta lukon yläosa, joka on kiinni ovimuovissa kolmella lyhyellä ruuvilla. Nuo tulee irroittaa tässä vaiheessa kun aletaan irroittamaan oven sisämuovia.

Kuva3: ja Kuva31:


Seuraavana vaiheena on irroittaa hopeinen oven käsikahva. Kahva on kiinni ylhäältä ja alhaalta ruuvilla. Ruuvit ovat hopeisten muovisten peiteproppujen alla. Proput irtoavat varovasti vääntämällä ohuella talttaruuvarilla tai veitsellä. Varo, ettet tarpeetomasti naarmuta metallista kahvaosaa. Voimaa proppujen irroitus vaatii kohtuullisesti. Mikäli rikot proput niin uusintakustannus on tässä kohtaa 2,55€ /kpl (mikäli ne haluat uusia).

Kuva32:


Työ jatkuu irroittamalla alaosan roskakori, mahdollisesti kiinni heti kannen alla takalevyssä olevalla yhdellä ruuvilla. Ruuvi irti ja roskis irtoaa.

Kuva33:


Seuraavana on varsinaisen ovimuovin irroitus. Tämä tulee tehdä rauhallisesti keskittyen näin saat muoviosan irtoamaan ehjänä ilman väkivaltaa. Työvälineinä on kaikki muovinen, Ei metalliruuvareita/talttoja!  Viivoittimet, CD/DVDlevyt, jääskrapat, luottokortit ja muut ohuet muoviset ovat toimivia. Itselläni valikoimissa oli kaksikomponettiliim ojen levityslasta sekä lattialaatoituksen korkeussäätöön tarkoitettuja muovijalkoja sekä jääskrapa (kuva4).

Kuva4:


Parhaiten alkuun pääset kokeilemalla puristaa oven muovia pitkiltä sivuilta. Näin havaitset alkuun miten ovi liikkuu alumiinikehyksessä ja millaista voimaa tarvitaan muovin puristamiseen. Varsinaisesti irroitukseen pääsee parhaiten aloittamalla oven alaosasta keskeltä. Paina ovimuovia ylöspäin ja kampea ohut muoviapuväine avautuvaan koloon ovimuovin alle (muovilasta/viivoitin). Nyt pääset vetämään alareunaa irti ovesta, tässä kohtaa saatat tarvita lisää muoviapuvälineitä, jotta ovimuovi ei mene takaisin omalle paikalleen vaan alkaa irrota kehyksestään. Kaikkein tiukin paikka ja tilanne tulee aivan oven alakulmien kaarteissa (kuva5 ja kuva6). Näissä muovi hieman ahdistaa ja on tiukka. Itse selvisin pahtaiten tässä liimanlevitysmuovil astalla /viivoittimella. Kun alakulmat irtoavat lähtee koko ovimuovi kevyesti irti.

Kuva5:

Kuva6:


Ensin kaannattaa irroittaa saranapuoli ja yläsosa. Nyt pystyt kääntämään ovimuovia hieman ulospäin ovesta noin 45ast kulmaan (kuva7) ja saat kokomuovin irti lukkosalvasta. Laita ovimuovi talteen ja syrjään odottamaan takaisin laittoa (kuva8).

Kuva7: ja Kuva8:


Nyt näkösällä on paljas ovi ja lukko kokonaisuudessaan (kuva9). Nyt voit selvitellä mikä jousi/osa kaipaa uusimista tai vaihtoehtoisesti propellilakkikorjau sta.

Kuva9:


Itselläni tuo katkennut jousen pala tuli vastaan heti kun oven muovikuorta aloin irroittamaan. Oli katkennut jousen pätkä tipahtanut oven alakehykseen (kuva11). Selvittelyä ja näpy näpy Googlella. Lukkohan on 7000378 tyypiltään ja sitten sen kilkkeet ja jouset löytyvät tuon nron alta (kuvat lopussa).

Kuva11: ja Kuva12:
Itselläni rikkoutunut jousi (kuva17) on kahvan yläosasta (kuva12) eli nro: 7000501 ja hintaa tuolle 4,05€.
Muut jouset ovat hinnoiltaan samassa luokassa. Toinen yleinen jousi nro: 460079 lukitusmekanismiin lukon alaosan keskellä on myös 4,05€ hinnaltaan (yleensä tämä jousi on katkennus mikäli vika on sellainen, että lukutussalpa menee jopa itsestään päälle. Eli saatat tahattomasti lukita itsesi ulos autosta). Pikakorjauksen reissulle tein kumilenkeistä, jotka sattui olemaan saatavilla (kuva10). Jotkut ovat myös tehneet pysyvämpiä DIY korjauksia muilla jousilla mitä ovat sattuneet löytämään, kts Google /feder 7000501.

Kuva17: ja Kuva10:


Kun matka osui keskisuomessa ko. jousia myyvän karavanliikeen pihalle niin kipasin poimimaan tarvitsemani varaosan lukkoon (postikulut olisivat olleet 2x osan hinta...). Osan asennusta varten helpotin vielä omaa työtäni irroittamalla lukon yläosan mustan kahvaosan. Kiinni 5kpl ruuveilla.
Pitkät metallitangot ovat kiinni mustilla muovisilla kiinnitysklipseillä . Ne irtoavat tangosta varovasti - kohtuullisella voimalla painamalla/vääntämällä, jolloin tangot vapautuvat reijistään.

Kuva13:


Nyt saat asennettua jousen helposti paikoilleen, irroitin pitkän pultin jolloin avauskahva ja lukituskahva vapautuvat. Itse laitoin pultin menemään jousen lenkin sisältä (kuva13). Tarkkaan tuota paikkaa en tiedä. Tällä varmistan jousen pysymisen paikoillaan. Pultti takaisin ja lukkomutterin kirristys, ei liikaa ettei kahvat jäykisty liikaa. Tämän kohdan voi oikaista pitkäkärkisiä pihtejä avuksi käyttäen väkertämällä jousen paikoilleen ilman lukon yläosan irroitusta. Vaatii näpräilyä. Itse halusin helpottaa työtä ja otin tuon lukon yläosan irti.

Uusi jousi asennettu ja kiinnilaitto voi alkaa. Metallitangot takaisin omille paikoilleen ja klipsit kiinni. Musta lukon yläosa taas kiinni ruuveilla 5kpl. EI liian kovaa tai halkaiset riivitapit (eivät hajoa mutta halkeavat, eivät aiheuta hankaluutta muutoin). Nyt lukko on perustoiminnoiltaan alkuperäinen ja kahva jälleen nätisti omalla tasollaan ja paikallaan. Testaa kahvan/jousen toiminta, jotta havaitset kahvan palautunva nätisti kuten kuuluu eikä roiku.

Tästä eteenpäin käänteistä järjestystä. Ovimuovi menee helpommin paikoilleen asettamalla se lukon puolelta uraansa lukon kohdalta 45ast kulmassa koko ulkosyrjä. Taas muoviviivoittimella tms. Yläosa paikoilleen ja nyt myös alaulkokulma. Alaosa ja viimeisenä saranasyrjä uraansa. Menee melkohelposti paikoilleen. Varmista vielä sivuista käsin, että ovimuovi asettuu uraansa kauttaaltaan (kuva14).

Kuva14:


Seuraavana roskis kiinni ruuvillansa, kahva kiinni ruuveillansa ja muoviproput peitteeksi. Lukon yläosan kolme ruuvia kiinni ja lopputestaus. Nyt vielä painetaan hopeinen peitekehys kahvojen ympärille ja ovi on jälleen ehyt. Homma valmis ja aikaa on ensimmäisellä kerralla tehtynä kulunut 2-2,5 tuntia (pl. Lapin lomamatka välissä, jousenhakureissussa). Seuraavilla mahdollisilla kerroilla työ- ja asennusaika vähenee 0,5 tunti kerrallansa kun kokemus karttuu (ehkä). Itse olin tässä homassa noobie, joten aikaa meni suurinpiirtein noin. Työvälineinä muoviapuvälineiden lisäksi riitti tähtipääruuvari.

Ovilehden lukko-osan korjaus oli sitten tässä (kuva15).

Kuva15:


*****

Mahdollinen hienosäätö, mikäli oven alaosasta kiinniollessa näkyy kajastavaa valoa niin voit säätää oven rungon puoleista osaa. Metallilenkki, jossa musta muovivahvike/kuristesukka. Tuo pyrkii aikanaan ”ohenemaan”/kulumaan ohuemmaksi/muovirikkoutuu. Tämä jättää oven hieman liiaksi ”auki” eikä ovi puristu tiivisteeseensä – eli tulee vetoa kun ovi ei mene kokonaan kiinni.

Kuva20:


Pikakorjauksena voit yrittää pyöräyttää mustaa muovisukkaa ja saada ehjän kohdan (paksumman kohdan) sisälle päin (kuva21). Näin lukko puristuu tiukemmin kiinni ja ovilehti puristuu tiivisteeseensä. Mikäli tämä ei auta/riitä voit irroittaa peitemuovin kaksi ruuvia, jota peittävät lukituskiinnikkeen (kuva211).

Kuva21: ja Kuva 211


Nyt voit jakoavaimella löysätä hieman pultteja jotka lukitsevat kiinnikkeen. Säädä hieman milli/pari kiinnikettä enemmän sisälle päin ja lukitse mutterit. Näin saat ovilehden puristumaan tiukemmin tiivistettä vasten. Vaihtoehtoisesti voit myös yrittää vahvistaa kiinnikelenkkiä teipillä/erkkarilla tai lisäämällä kutistesukkaa. Myös tämä saattaa parantaa ovilehden puristumista tiivistettä vasten. Näin saat ovilehden puristumaan tiukemmin kiinni tiivisteeseensä, eikä ovesta enää vedä (ainakaan niin paljoa ja suoraan) (kuva22, kuva23 ja kuva24).  Peitemuovi takaisin paikoilleen ja ovi toimii kuin tehtaalta tullessan… tai paremmin.

Kuva22: ja Kuva 23: ja Kuva24:


Ohessa kuvat lukon jousista osanumeroineen.

Kuva50: ja Kuva51:Lukon-/oven huoltoprojekti on nyt suoritettu.
Toivottavasti kuvaus auttaa seuraavia askartelijoita suorittamaan vastaavan projektin hieman helpommin ja  saa varmuutta suorittaa korjaustoimenpiteet .


(pari yleiskuvaa lainattu netin syövereistä, muut ite poimittu kameralla työvaiheiden edetessä)

-miconet

« Viimeksi muokattu: 29.09.2021 kello on 17:54 »

*****
 • Karavaanari
 • Viimeksi paikalla:tänään kello 01:41
Vs: Dethleffs asunto-osan lukon korjaus (jousiongelma)
« Vastaus #1 : 29.09.2021 kello on 16:58 »
No siinä on hyvä ohje seuraavalle.

*****
 • Kaikkien kaveri Sr.
 • Viimeksi paikalla:eilen kello 19:37
 • Escucha el Oi!
Vs: Dethleffs asunto-osan lukon korjaus (jousiongelma)
« Vastaus #2 : 28.05.2022 kello on 12:03 »
No siinä on hyvä ohje seuraavalle.

Jep, iso kiitos miconetille Thumb

Meni äsken tuo toinen jousi poikki ja ovi menee nyt aina itsestään lukkoon kun sen laittaa kiinni, mutta tuosta viestistä nyt selviää jo minkä jousen tarvitsen ja miten ovi purkautuu Thumb

*****
 • Kaikkien kaveri Sr.
 • Viimeksi paikalla:eilen kello 19:37
 • Escucha el Oi!
Vs: Dethleffs asunto-osan lukon korjaus (jousiongelma)
« Vastaus #3 : 1.06.2022 kello on 20:01 »
Yllättävänkin helppo homma oli, muovi lähti hyvin irti ja meni takaisinkin. Pakkasella en kyllä lähtis irrottelee, saattaa haljeta. Eipä siinä koko hommaan paljon yli 30min mennyt kun ei hyvien ohjeiden takia tarvinnut hämmästellä Thumb

Ilman hyviä kuvia ei välttämättä edes tajuaisi mistä jousi on lähtenyt, jos se poikkinaisena tulee vastaan ovimuovin alta.

Mulla oli tosiaan se jousi 460079, tuolla sakemanneilla on hyvä kuva miten se kuuluu olla(saa sen jousen kohdalta paremmin selvää kuin tämän viestiketjun kuvista:
https://www.wohnmobilforum.de/w-t89072.html
Viesti joka lähetetty: 16 Mai 2016 09:41:46

*****
 • Päivämatkailija
 • Viimeksi paikalla:22.07.2023 kello on 17:43
Vs: Dethleffs asunto-osan lukon korjaus (jousiongelma)
« Vastaus #4 : 22.07.2023 kello on 15:50 »
Kiitos, tästä ohjeesta oli paljon apua ja sain korjattua (helpotti mistä lähteä liikkeelle), oli jouset 2 ja 3 poikki, ovi toimi ulkoa päin niin että avain piti olla kiinni avattuna että oven sai auki ja sisäpuolella lukkoklipsu teipattuna ettei tarvinnut avainta käyttää kokoajan.
Varaosat sain tähän hätään takaovesta, johon tilaan uudet.

*****
 • Karavaanari
 • Viimeksi paikalla:22.05.2024 kello on 07:25
Vs: Dethleffs asunto-osan lukon korjaus (jousiongelma)
« Vastaus #5 : 14.12.2023 kello on 08:36 »
Kyllä oli hienosti selvitetty kuvien kera lukon jousen vaihto. Hienoa toimintaa Thumb Thumb

*****
 • Kaikkien Kaveri
 • Viimeksi paikalla:eilen kello 21:22
Vs: Dethleffs asunto-osan lukon korjaus (jousiongelma)
« Vastaus #6 : 14.12.2023 kello on 15:44 »
 Jos on reissussa, eikä varajousta löydy, mutta kärkipihdit löytyy, niin keittiökaapin työkaluista vispilä käteen. Vispilässä on kierrettynä ruostumatonta jousilankaa.  :D

*****
 • Karavaanari
 • Viimeksi paikalla:23.05.2024 kello on 18:26
Vs: Dethleffs asunto-osan lukon korjaus (jousiongelma)
« Vastaus #7 : 15.12.2023 kello on 11:28 »
Kun katson tuota lukkosysteemiä, tulee mieleen että hieman järkevämmin tehtynä tuosta voisi poistaa 2/3 osaa osista ja lukosta saisi toimintavarmemman ja kestävämmän.

Ja samalla hinta tippuisi kolmasosaan, tai jopa alle kun kokoonpano olisi helppoa. Samalla lukon voisi purkaa/huoltaa/kasata ilman että ottaa oven sisäpuolen pois.