Sivuja:
Toiminto
  • #1 kirjoittanut vesakaartti 29 Dec 2020
  • Suoraan jatkoksi reissun suunnittelu-videoon:
    Askarreltiin tällä kertaa video yöpaikan etsimisestä...
    https://youtu.be/IQqj2Zji5SM
    T:Vesku ja Jaana
  • #2 kirjoittanut Raksaus 02 Jan 2020
  • Tässä on katselun alla.

    Olen kyllä aika paljon löysemmin rantein valinnut majoituspaikkoja vaikka perheen ja pienten lasten kanssa matkaillaan. Onneksi vielä ei ole mitään käynyt.

    Tuli mieleen, että eikös teidän aito ole niin uusi että ihan kelpo Saksan ympäristötarra olisi ollut saatavilla?

    Se mikä yuli mieleen, niin täälläkin on ollut keskustelua noista "kaasutus"-tapauksista. Sinänsä teillä lieni kaikista lähimmäksi osunut tapaus. Suurin osa on ollut enemmän tai vähemmän urbaanilegendoja tai vähintäänkin on ollut omaehtoista anestesia käytössä. Käsitin että teillä oli joku luotettavakin esimerkkitapaus.

    Mulla on vanhempaan asuntoautoon, jossa etuovet olemassa sellanen Metallitanko, jossa on päädyissä läpyskät jotka tungetaan ikkunantiivisteen ja ikkunan väleistä ja yhdistää sitä kautta etuovet yhteen. Uskon että se pitää varsin hyvin. Myös lukko ja ovi on kohtuu järeän oloiset, joten en usko että se aukeaa osaamattomalta helposti. Jos sen tiirikoida osaa, niin se varmasti on helpoin keino tai sitten jostain muovi-ikkunasta vaan sisään voimalla. Uudemmassa autossa on vain yksi ovi ja lukko ei kyllä vakuuta ja ovikin köykäisempi.
  • #3 kirjoittanut MRi 02 Jan 2020
  • Prätkällä tuli reissattua vuosina 2002 – 2007 yhteensä 27 eri maassa ja ajettuja kilsoja tuli n. 30 tkm Euroopassa.

    Vuonna 2005 oli käytössä ekan kerran prätkässä TomTom Rider mistä bluetooth yhteys kypärään. Muuttui reissaaminen helpoksi kuin heinänteko kartta-aikaan verrattuna. Noihin aikaan tai heti tuon jälkeen tuli sellaiset kännykät, että niillä onnistui haut? Esimerkkinä varma muistikuva, että v. 2007 Aix-en-Provencessa tuli kännykällä haettua ja löydettyä rengasliike tarpeeseen.

    Reissun päällä tuli useamman kerran tutustuttua kohteisiin. Meillä oli tankkilaukussa mukana sen pituinen vaijeri, että ajokamat ja kypärät sai lukittua sillä mopoon kiinni. Tankkilaukku taas taipui repuksi. Eihän ne Sidit kaikista parhaat vaelluskengät ole, mutta on niillä esimerkiksi Eisriesenwelt kierretty.

    ***

    Matkailuvaunuahan tuossa jutussa ei taidettu käsitellä. Jää käytännössä stellplatzit pois valikoimasta eikä yhdistelmällä ajella nähtävyyksille. Käytännössä leiriydyttävä leirintäalueille.

    Itse on tullut suunniteltua reissut kohtuullisella tarkkuudella etukäteen ja must kohteiden lertsat on kartoitettu ja otettu muistiin etukäteen.

    Reissun ja tien päällä on tullut käytettyä ACSI:n appsia. Tuo toimii myös liikenteessä. Voi hakea sijainnin perustella lähimpiä alueita, soitto leirintäalueelle onnistuu tuon kautta ja saa otettua navigoinninkin siitä kännykkään (osassa leirintäalueista katuosoite ei ole tarkka mutta koordinaatit ovat).

    https://www.acsi.eu/en/products/acsi-apps/

    => Onko muilla kokemuksia vastaavista tai mahdollisesti jopa paremmista leirintäalue appseista?

    Toki haku hoituu ihan googlellakin ja aluearvioinneille voi hakea vahvistusta vaikka somen kautta.

    ***

    Maksamisen kanssa on menty jo monta vuotta kortilla. Käteistä on ollut toki hätävaraksi mukana mutta muutoinhan käteinen on vain rasite.

    Ja helppoahan tuo on nykyään euroaikana verrattuna aikaan, kun joka maassa oli omat valuuttansa.

    => Kotimaassahan maksaa jo melkein paikassa kuin paikassa kännykällä tai älykellolla. Onko kokemuksia, miten nuo toimii nykyään muissa maissa?

    ***

    Jos/kun ensi kesänä päästään taas vuoden tauon jälkeen reissuun, niin meillä on ensimmäistä kertaa mukana koira. Itse olen ymmärtänyt, ettei ainakaan leirintäalueiden suhteen koira pahemmin rajoitteita tuo vaan harvassa on ne, missä koirat on kielletty.

    Suurin muutos tulee olemaan se, että nähtävyyksille (ainakin suurimpaan osaan) on mentävä koko porukan sijaan vuoroissa. Vaunussa on kyllä ilmastointi, mutta ainakaan tässä vaiheessa tuota teinaria ei viitsi sinne yksin jättää…
  • #4 kirjoittanut Antza0 03 Jan 2020
  • Sorry nyt vaan, mutta hiukan kuulostaa yliherkältä nyt mun korvaan noi turvallisuusohjeet. Oman kokemuksen mukaan ei nyt ihan koko aikaa ole pakko olla profiloimassa jok'ikistä näkyvissä olevaa henkilöä. Josko sen ammatin nyt sit sais välillä vaikka vähän levolle.  ::)

    Ulkomailla ihmiset voi olla ihan vaan muutenkin uteliaita, käyttäytyä omalle kulttuurilleen tyypillisesti, kattoa josko voisivat olla avuksi, kyttäävät omaa huudiaan, ja löytyyhän joka maasta toki ne omat hörhönsä. Niistäkin aika iso osa on loppujen lopuksi käytännössä vaarattomia. Toki silmät kannattaa pitää auki, helpoin 'saalis' niille harvoille ikäville hepuille on se omassa maailmassaan leijuva yksilö tai lauma.

    Oman turvallisuuden kannalta suurempi riski on melkein joka maassa ollut liikenne, ei yöpyminen tai ajanvietto. Reissujen varrella on tullut yövyttyä yksin tai porukalla paitsi kaupallisissa hotelleissa, motellissa, mökeissä, leirintäalueilla ja stellplatseilla, myös huoltsikkojen pihoilla, rekkaparkeissa, kaupunkien ja kylien parkkialueilla, puskissa, jopa muutamien nähtävyyksien parkkipaikoilla ja ties missä. Toki ns. terve järki on pidetty mukana, ja jätetty ne synkät 'jakomäet' sun muut ei nyt muutenkaan mielenkiintoiset paikat välistä.

    Sama juttu sapuskojen kanssa, paikallisissa ruokapaikoissa on syöty eikä ole sen kummempia ruokamyrkytyksiä ollut ulkomailla.

    Tuo sitten suunnilleen jostain 90-luvun puolivälistä eteenpäin, ja joka vuosi useampi kuin yksi reissu ulkomaille. Liki kaikki Euroopan maat on tullut koluttua ja aika lailla iso osa reissupäivistä on ollut ns. entisen itäblokin maissa. Puolassa ja Unkarissa on vielkin aika lailla koluttavaa, entisestä Jugoslaviasta puhumattakaan. Kulkuvälineinä on ollut henkilöauto, mp, as-vaunu ja as-auto, jos julkisia ei lasketa.

    Onhan niitä jotain käytännössä merkityksettömiä juttuja ollut, mut ei nyt mitenkään kummallisesti enempää ku täällä Suomessakaan. Sama juttu on sit likimain oli sit vaikka minkä tahansa pääkaupungin päärautatieaseman nurkilla metroasemalla, oli sit Oslossa, Brysselissä, Helsingissä, Lontoossa, Pariisissa, Budapestissa, Tukholmassa tai Berliinissä. Ja taas kun on ns. avarammissa maisemissa, hörhötiheys on melkoisen pieni.

    No joo, riskinhallintaahan tää on. Mut menee reissailu tylsäksi jos pyrkii 0-riskiin, ja allekin...

    Täällä on aina silloin tällöin yhä keskustelua siitä uskaltaako ulkomaille matkustaa, kun siel on niin vaarallista. Eipä moista suhtautumista ole tarpeen ruokkia yhtään.
  • #5 kirjoittanut 88k5 04 Jan 2021
  • Se on vähän jokaisen oma juttu miten tuon turvallisen olonsa tuntee reissussa. Jotkut ei reissaa lainkaan - toiset täysin huolettomia maailmankansalaisia ..

    Karavaanari (ulkomailla reissaava) joutuu jonkun riskin ottaa kun kotoaan poistuu, ja liikennevahinko varmaan se todennäköisin..

    Yö- ja päiväväijyjä meillä hoitaa koirat. Niiden taitoja ei voi väheksyä, varsinki jos osavat kertoa havainnoistaan.. hoksottimet niillä on ihmisiin nähden aivan toista luokkaa.. Päälle vielä vähän reviiritaipumusta, tiedettyjen karkoitusvaikutuste n lisäksi niitä meidän (ihmisten) havaintojen ulkopuolelle jääneitä on varmasti moninverroin enempi.

    Esim. noissa ex. itäblokin maissa näkee erilaisen, varautuneen suhtautumisen koiriin. Varsinki jos koira reagoi vieraan ihmisen katsekontaktii. Hyvä niin.
    Toisaalta myös hyvin "koiraa puhuvien" paikallisten kanssa saa myös hyviä keskusteluja aikaan..
  • #6 kirjoittanut "Masi" 04 Jan 2021
  • Hyvin harvoin on yöpaikka tiedossa aamulla.
    Reissuun lähtiessä on teema tiedossa ja alue, muttei yöpaikat.
    Yöpymispaikat katsellaan milloin aamulla, milloin matkan varrella france passion, campercontac, promobil stellpaltz radar tai park4night sivustoilta. Eli yövytään virallisilla stellplatzeilla, maatiloilla ja epävirallisilla paikoilla.
    Paikka valitaan sen mukaan onko tarvetta tyhjennyksille tai veden täytöllä.
    Jos ei ole, silloin aukeaa yleensä aika paljon lisää paikkoja.
    Ja valinnoilla voi vaikuttaa turvallisuuteen, tien varsien levähdysalueet ja moottoriteiden huolto-asemat ovat huonoimpia paikkoja.
    Pikkukylien torit ja kirkon seutu ovat taas yleensä turvallisia verrattuna ison kaupungin lähiöön.
    Leirintäalue öitä tulee 0-2 normi vuonna + laskettelu talvella alpeilla, yleensä 4-5 yötä.
  • #7 kirjoittanut Alan 04 Jan 2021
  • Alkureissu on monesti suunniteltu, mutta loppua kohden menee tuohon saman päivän tai korkeintaan muutaman tähtäimeen.

    Suunnittelutarvetta lisää laivalle ehtimisen tarve ja siihen kannustaa oma reissuviihtyvyys. Eipä tarvitse mietiskellä, kun on selvää, minne on menossa. Toki on alueita, joissa paikkoja on niin taajaan, ettei suunnittelu ole juuri tarpeen. Tuossa auttaa, kun reissaa pahimman sesongin ulkopuolella, mutta siltikin voi olla alueita, jotka on parempi varata etukäteen.

    Suunnitelmat muuttuvat usein ja varasuunnitelmiakin saattaa olla valmiina. Saatan kysyä orgista tai orgilaiselta, jos tiedän, että vastaus tulee kuin apteekin hyllyltä. Koskaan ei olla niihin vinkkeihin petetty.
Sivuja:
Toiminto