Forum > Sähkölaitteet

Perusasiat kuntoon: retkeilyauton sähköjärjestelmä

(1/3) > >>

daima34:
Olan vielä retkeilyauton rakennusprojektin alussa, mutta isointa päänvaivaa aiheuttaa sähköjärjestelmä, sillä sähkö ei kuulu tekniseen repertuaariini juurikaan.

Kaipaan siis hyviä luku- ja kataelusuosituksia sekä tukea seuraavien perusasioiden kanssa:
* 12V -ja 230V - mikä konkreettinen ero?
* Mitä lukuja ja esim kulutusarvioita laitteista pitää kattoa, et osaan speksata mitat oikein?
* jos haluan offgrid pelin, mitä pitää ottaa huomioon?
* kannattaako aurinkopaneelien ladata hupiakkua vai omaa akkua? Oliko niin, että aurinkopaneelien kanssa oli syytä olla samanlaiset akut?

Autoon tarvitsen latauksen puhelimille yms älylaitteille mut tarvittaessa myös läppärille (eli usb ei riitä), valon, pienen kompressorijääkaapi n sekä yhden induktiolevyn. Tarkoitus on että kokkailu ei tapahdu ainoastaan levyllä, mutta levy pitää syytä kuitenkin olla ja tulisi toimiakin edes välillä.

Ja ammattilainen tulee tietty tekemään asennukset, mut ite haluaisin ensin ymmärtää mitä tartten.

elwari:
Jos hiukan koitan tätä saada avattua, aihe on oikeastaan aika laaja. 12V on auton sähköä, sitä on akussa ja tupakansytytinliitä nnässä. 230 voltin sähköön tarvitaan invertteri, joka muuttaa tuon akkusähkön verkkosähköksi, ja muutoksessa hiukan aina sitten katoaa energiaa lämmöksi. Valot, radiot, puhelimien, tablettien ja läppäreiden laturit onnistuvat helposti, mutta tuo induktioliesi on vähän hankala. Sen teho on esim 2000W, joka tarkoittaa, että pitää olla todella iso invertteri, joka ottaa 12 votlin akusta n. 200 ampeerin virran, eli akuston pitää olla todella iso, että sille yhtään saa käyttöaikaa, ihan karkeana arviona vähintään 300 ampeerituntia tai enemmän, siinä on retkiautoon painossa ja tilassa sitten jo ongelmaa.

Auton oma akku yleensä on täysin erillään, niin sitä ei vahingossa pura tyhjäksi ja auton saa käyntiin. Hupiakun lataus hoidetaan erotusreleellä, joka kytkee ja katkaisee sen mukaan, kun auto käy ja laturi lataa. Aurinkopaneelin kytkisin pelkästään hupiakkua lataamaan, kun siellä kaikki kulutuskin on.

Tämmöisiä nyt ensin tuli mieleen, eiköhän asiasta synny keskustelua.

E: Nyt kun vähän mietin, niin on se induktioliesi aika vaikea paikka akkusähköllä tehdä, ehkä pitäisi ajatella jotakin näppärää kaasulla toimivaa retkikeitintä, jolla kokkailisi auton ulkopuolella?

daima34:

--- Lainaus käyttäjältä: elwari -  2.07.2020     kello on 09:22 ---Valot, radiot, puhelimien, tablettien ja läppäreiden laturit onnistuvat helposti, mutta tuo induktioliesi on vähän hankala. Sen teho on esim 2000W, joka tarkoittaa, että pitää olla todella iso invertteri, joka ottaa 12 votlin akusta n. 200 ampeerin virran, eli akuston pitää olla todella iso, että sille yhtään saa käyttöaikaa, ihan karkeana arviona vähintään 300 ampeerituntia tai enemmän, siinä on retkiautoon painossa ja tilassa sitten jo ongelmaa.

--- Lainaus päättyy ---

Kiitos vastauksesta! No ihan perusasiat siis on siis mulla kunnossa 😅 Liedestä sen verran, että kaasu vähän herättää epävarmuutta mussa ja sen takia ajattelin, että olisi sähköliesi ja lisäksi retkikeitin-tyyppinen rarkaisu ja pieniä kaasupatruunoita. Jonkinlainen kiinteä keitin tarvitaan muutoskatsastusta ajatellen, mutta toki muitakin ratkaisuehdotuksia otan vastaan. Induktion ajattelin olevan energiatehokkain sähköinen ratkaisu, mutta voi olla että tehot ei kuitenkaan riitä.

ex.retkeilijä:
- 230 V:n sähkö l. verkkovirta kannattaa ajatella erillisenä verkkona, jossa on pistorasioita autossa kiinteästi. Niillä käytetään suurikulutuksisia laitteita, kuten mainitsemasi liesi, mikroaaltouuni, kahvinkeitin, hiustenkuivain, pölynimuri yms jos sellaisia haluaa autossa käyttää. Ja ladata auton hupiakkuja. Silloin voi ladata myös tuttujakodin laitteita esim. kamera, partakone, läppäri, kännykät. Verkkoon voidaan yhdistää myös 12V:sta invertterin kautta saati 230V esim. kytkimellä.

- erillistä hupiakkua ladataan auton laturilla ajon aikana, verkkovirralla ja kenties aurinkokennolla.

Itse käytän katsastuvapaassa retkivaunussa 230V:n verkkovirtaa vain kotona akkujen lataukseen ja imurointiin. Kun 12V:n kulutus on pieni kuten minulla, riittää reissussa auton laturin lataus + verkkovirta. Vaunussani on kaasukäyttöiset jääkaappi, lämmitin ja liesi.

elwari:
Muutoskatsastuksess a käsittääkseni kelpaa sellainen normaalilla verkkosähköllä töpselin perässä ollessa toimiva keittomahdollisuus, kun on vaikka leirintäalueen sähkötolpassa kiinni, eli ei tarvitse akkuvirralla olla käytettävissä. Ja retkikeittimellä tosiaan voi kokata auton ulkopuolella sitten, jos ei ole sähköä saatavilla.

Navigaatio

[0] Viestien etusivu

[#] Seuraava sivu

Vastaa

Siirry pois tekstitilasta
Mobile View