Kirjoittaja
Aihe: Sähköpyöräkokemuksia (Luettu 138637 kertaa)
« Vastaus #736 : 2.09.2024 kello on 17:34 »
Mulla ollut sähköpyörä tasan 2,5 vuotta. Ainakin periaatteessa. Silloin 2,5 vuotta sitten maaliskuussa oli vielä pyöräväylät peilijäässä. En viitsinut enää siinä vaiheessa talvea ryhtyä nastarenkaita laittamaan, joten vain vähän kokeilin. Huhtikuussa sitten alkoi kilometrejä kertymään enemmän.
2800 km nyt kertynyt. Jollekin himopyöräilijälle tuo tietysti on hädin tuskin yhden kesän kilsamäärä, mutta mulle tuo on paljon. Todella paljon verrattuna siihen mitä ajoin aiemmin luomupyörällä. Kyllä vaan sähköpyörä houkuttaa liikkumaan, ja kroppa ja mieli kiittää. Hyvin usein poljen tasaisella sen verran lujaa, että sähköavustus ei enää toimi. Ylämäet sitten avustettuna. Toki jos on sen verran pitkä lenkki, että liikaa luomuna polkiessa en enää jaksaisi, niin silloin vähän himmailen että niin avustus pysyy päällä enimmän aikaa.
Mulla on kotoa melkeinpä mihinkä hyvänsä suuntaan lähtiessa varsin pian erittäin jyrkkiä mäkiä. Aiemmin luomupyörällä lähtöhaluja hillitsi se, että aina ei viitsinut lähteä läkähtymään niihin mäkiin, tietäen että mäen päällä saa syljeskellä keuhkon palasia pihalle. Nyt ei tuota ongelmaa ole ja eikä ole pakko vetää maksimisykkeille jos ei halua. Jos haluaa, sekin onnistuu.
Ympäri vuoden olen ajanut, kylmimmillään jossain 15 tai 20 pakkasasteen välillä. Hienosti toimii pyörä silloinkin. Pääsee etenemään, vaikka olisi loskaisempikin keli. Akku on säilössä sisällä lämpimässä, pyörä ulkona katoksen alla.
Mitään ongelmia tuon pyörän kanssa ei ole ollut. Ketjut ja takapakka on kerran vaihdettu viime keväänä.
Erittäin hieno keksintö on sähköpyörä. Ainakin mulla on lisännyt liikkumista selvästi verrattuna luomupyörään. Ja kun pakkaa sähköpyörät matkamökin kyytiin, pääsee mukavasti kohteessa tutustumaan lähiympäristöön. Toimintasäde on paljon pidempi kuin luomupyörällä, eikä ole pakko vetää hielle asti, jos ei halua.
« Vastaus #737 : 2.09.2024 kello on 23:10 »
. Todella paljon verrattuna siihen mitä ajoin aiemmin luomupyörällä. Kyllä vaan sähköpyörä houkuttaa liikkumaan, ja kroppa ja mieli kiittää.
Tämähän se. Tämän takia ihmettelen aika ajoin kahta asiaa: jonkun mopon ja sähköpyörän vertaamista. Kertoo vain siitä että vertaaja ei edes ymmärrä koko sähköpyörän ideaa. Toinen on sähköpyörän ja luomupyörän vertailu kuntoilumielessä. Ei sillä ole mitään merkitystä jos teoreettisesti luomufillari olisi tehokkaampi kuntoilutapa, jos sitä ei tule käytettyä epämiellyttävyytens ä takia. Kyllä sähköavusteinen fillari on oman aikuiselämäni yks parhaimmista ostoksista. Just lomalla ajoin yhden reitin jossa nousua tuli yli 1000m. Olisinko lähtenyt edes luomulla? En missään nimessä. Nyt oli hieno kokemus, ja kyllä siinä silti hiki tuli
« Vastaus #738 : 3.09.2024 kello on 08:05 »
Mulla iso osa kilometreistä on ihan arjen hyötyajoa eli kaupoilla, ravintoloissa, kavereilla ym. käyntiä. Siis sellaista ajoa, mitä luomupyörä-aikakaudella tein aina autolla. Kun tosiaan on niitä mäkiä, en kyllä kauppaostosten kanssa niiden mäkien kanssa ikinä lähtenet äheltämään. Tai kun aika ajoin käyn 12 km päässä asuvan kaverin luona saunomassa, niin autollahan sinne menin. Työ on pääosin etätyötä, mutta silloin kun pitää lähteä, se on yleensä yhdistelmä sähköpyörä-paikallisjuna-sähköpyörä eli oma pyörä junan kyytiin. Muuten voisin polkea koko matkan edestakaisin, mutta matka on sen verran pitkä, että ajankäyttö alkaa olla ongelma. 45 km per suunta vaan vie arkipäivälle liikaa aikaa. Lenkilläkin käyn ihan varta vasten, mutta noita reissuja saisi rehellisesti sanottuna olla enemmänkin. Onhan tuo melkoisen massiivinen kokonaisuus, kun tulen vaikka kaupasta kotiin kaksi sivulaukullista ostoksia kyydissä. Minä 110kg, pyörä+akku 25 kg, massiivinen ketjulukko 5kg, ostokset 10+ kg. Helposti yli 150 kg paketti. Jyrkässä alamäessä tullaan todella lujaa Tuo mun käyttötapa on yksi esimerkki siitä, että sähköpyörä on ihan eri asia kuin luomupyörä. Se vain näyttää suurinpiirtein samalta, mutta on oikeasti paljon monipuolisempi kulkupeli. Sillä tekee kaiken sen, mitä luomupyörälläkin, ja sen lisäksi paljon sellaista, mikä luomupyörällä jää tekemättä.
« Vastaus #739 : 3.09.2024 kello on 09:46 »
Mulla iso osa kilometreistä on ihan arjen hyötyajoa eli kaupoilla, ravintoloissa, kavereilla ym. käyntiä. Siis sellaista ajoa, mitä luomupyörä-aikakaudella tein aina autolla. Kun tosiaan on niitä mäkiä, en kyllä kauppaostosten kanssa niiden mäkien kanssa ikinä lähtenet äheltämään. Tai kun aika ajoin käyn 12 km päässä asuvan kaverin luona saunomassa, niin autollahan sinne menin. Työ on pääosin etätyötä, mutta silloin kun pitää lähteä, se on yleensä yhdistelmä sähköpyörä-paikallisjuna-sähköpyörä eli oma pyörä junan kyytiin. Muuten voisin polkea koko matkan edestakaisin, mutta matka on sen verran pitkä, että ajankäyttö alkaa olla ongelma. 45 km per suunta vaan vie arkipäivälle liikaa aikaa.
Lenkilläkin käyn ihan varta vasten, mutta noita reissuja saisi rehellisesti sanottuna olla enemmänkin.
Onhan tuo melkoisen massiivinen kokonaisuus, kun tulen vaikka kaupasta kotiin kaksi sivulaukullista ostoksia kyydissä. Minä 110kg, pyörä+akku 25 kg, massiivinen ketjulukko 5kg, ostokset 10+ kg. Helposti yli 150 kg paketti. Jyrkässä alamäessä tullaan todella lujaa
Tuo mun käyttötapa on yksi esimerkki siitä, että sähköpyörä on ihan eri asia kuin luomupyörä. Se vain näyttää suurinpiirtein samalta, mutta on oikeasti paljon monipuolisempi kulkupeli. Sillä tekee kaiken sen, mitä luomupyörälläkin, ja sen lisäksi paljon sellaista, mikä luomupyörällä jää tekemättä.
« Vastaus #740 : 3.09.2024 kello on 10:34 »
Ei kait tuota tarvii edes kyseenalaistaa, meillä alkaa olla 4 kautta sähköpyörillä takana. Katsoin juuri, että 109 lähtöä tällä kaudella, joka alkoi aprillipäivänä ja kestänee lokakuun lopuille. Pyörät on toimineet, renkaita uusittu, ilmaa renkaisiin, rasvaa ketjuihin ja puhtaanapitoa... Talvi- ja sadeajoa vältellään, koska nautinto touhusta häviää.
Vaimo varsinkin käy viikonloppuisin sienimetsissä ja on tyytyväinen lenkkien laajuudesta verrattuna entisiin tapoihin, jalat, mankeli tai auto.
« Vastaus #741 : 3.09.2024 kello on 11:00 »
« Vastaus #742 : 3.09.2024 kello on 13:45 »
^ Onneksi ei ole hissiä eikä alipaapan kennoista kasattuja akkuja. 😉
« Vastaus #743 : 3.09.2024 kello on 14:00 »
^ ^
Mikä idea oli tunkea tuollaisia videoita keskusteluun?
« Vastaus #744 : 3.09.2024 kello on 14:54 »
siis just pohdin työsuhdesähköfättik sen hommaamista.. onko nuo akkukuviot noin villejä vai onko kiinapelien ongelma tms? helskutti jos pitää pihan perällä ladata pyörä tulipalovaaran takia :/
onko muuten missään infoa mitkä merkit on hyviä.. kun e-bike markkinat täynnä niin kummaa merkkiä ettei mistään tiedämikä on laadukas ja mikä on joku himmeliversio vaikka hintaa voi olla 3-5tonnia niin ei sekään paljasta laatua
« Vastaus #745 : 3.09.2024 kello on 15:10 »
Mitä seurannut kaupungeissa maisemaa niin yllättävän usein näkee pyöriä parvekkeilla...norm aali tai sähköinen.... ja lykkäävätkö ne sen sinne portaita pitkin vai hissillä...?
Mutta hissin lisäksi kannattaa pohtia tuota lataus hommaa. Vakuutusyhtiöiden suojeluohjeissa tulee olemaan ellei ole jo kielto ladata valvomatta latausta.
Kerran soittanut palokunnan paikalle kun aamuhämärissä töihin ajelessa erään talon katoksessa paloi latauksessa ollut skootteri/skuuppa tai mitä ne nyt onkaan nimeltään.... joten kyllä noita suomessakin sattuu...ei vaan kiinassa.
« Vastaus #746 : 3.09.2024 kello on 16:03 »
Taitaa pesukone olla yleisin palava kodinkone, täytynee siirtyä takaisin pyykkilautaan!
« Vastaus #747 : 3.09.2024 kello on 17:37 »
siis just pohdin työsuhdesähköfättik sen hommaamista.. onko nuo akkukuviot noin villejä vai onko kiinapelien ongelma tms? helskutti jos pitää pihan perällä ladata pyörä tulipalovaaran takia :/
onko muuten missään infoa mitkä merkit on hyviä.. kun e-bike markkinat täynnä niin kummaa merkkiä ettei mistään tiedämikä on laadukas ja mikä on joku himmeliversio vaikka hintaa voi olla 3-5tonnia niin ei sekään paljasta laatua
No ei nuo akut nyt sentään alvariinsa roihahtele. Työsuhdepyörää kun tuskin Alibabasta saat hankittua. Sähköpyörän akku ei ole sen kummasempi akku kuin mikään mukaan akku eli sama varovaisuus pätee toki kuin minkä hyvänsä akun lataukseen, eli valvomatta ei kannata jättää. Ja jos akku ottaa jostain osumaa, niin kannattaa tarkistuttaa akun kunto ennen kuin lähtee latailemaan. Ihan kuin vaikka kännyn akun kanssa. Pahasti ei mene pieleen, jos katsot että pyörän sähkötekniikka on tunnetun laatuvalmistajan tekemä, esim. Bosch, Yamaha ja Shimano. Etenkin jos aiot työsuhdesopimuksen jälkeen lunastaa pyörän omaksi, on tärkeää että huoltoa ja varaosia löytyy. Jonkin täysin tuntemattoman kiinanihmeen kanssa voit jäädä lehdelle soittelemaan. Ja muutkin osat kannattaa olla laadukkaat, koska sähköpyörässä jyllää luomupyörää suuremmat voimat ja se pyörä itsessäänkin painaa melkoisesti. Suosittelen, että käyt jossain sähköpyörien erikoisliikkeessä juttelemassa ja kokeilemassa eri vaihtoehtoja. Voithan sen pyörän sitten hankkia jostain muualta, jos tarvis on. Työsuhdepyörällä itsekin ajelen ja aion sen lunastaa omakseni sopimuskauden päätyttyä. Työvuosia on jäljellä sen verran vähän, ettei kannata enää aloittaa uutta sopimuskautta, vaan otan tuosta itselleni laadukkan eläkefillarin. Kulkineeni on Focus Aventura 2 jäykkäperäinen maasturi, Boschin sähkötekniikalla. Larunpyörästä hommasin. Koeajoin ensin muutamia vaihtoehtoja ja muutaman päivän tuumauksen jälkeen päädyin tuohon. Erittäin tyytyväinen olen ollut, sopii omaan käyttötarpeeseeni loistavasti.
« Vastaus #748 : 3.09.2024 kello on 17:56 »
Jatkan vielä tuota edellistä... Kun tuota työsuhdepyörää valitsin, hetken aikaa mietin myös Kuntokaupan fillareita. Kertovat, että moottori on Techdrive. Sellaista merkkiä ei maailmalta mistään muualta löydy. Päättelin siis, että se on uudelleenbrändätty niin ettei alkuperäisestä valmistajasta ole tietoa. JOs se olisi joku arvostettu merkki, markkinoisivat kyllä että pyörissämme on xxxx-moottori. Mutta kun se on Techdrive, sen täytyy olla joku täysin tuntematon kiinanihme. Totesin, että jos Kuntokauppa kyykkää ja moottoriin tulee vika, olen omillani. Tuon pohdinnan jälkeen meni nuo armotta hylkyyn.
Tunnettu pyörän valmistaja ja sähkötekniikka sellaiselta valmistajalta, jota moni laadukas pyörämerkki käyttää ja johon löytyy huoltopalveluita jos huono tuuri osuu kohdalle. Siitä se hyvän sähköpyörän valinta lähtee.
« Vastaus #749 : 3.09.2024 kello on 19:21 »
|