rekisteriseloste

Kirjoittaja Aihe: VW T5 LWB - Outdoor Van  (Luettu 37087 kertaa)

*****
 • Karavaanari
 • Aiheen aloittaja
 • Viimeksi paikalla:18.05.2020 kello on 22:26
VW T5 LWB - Outdoor Van
« : 23.11.2017 kello on 19:26 »
Morjesta,

perustin tuossa pari kuukautta takaperin aiheen, joka keräsi ihan mukavasti keskustelua. Tässä nyt sitten projekti topikki tuon edellisen jatkoksi.
https://karavaanari.org/index.php/topic,19475.0.html

Koitetaan pitää tämä topikki aiheessa, vero- ja "isot vs. pienet" -keskustelua voi sitten jatkaa tuolla yleisen speksailu topikin puolella.

Pohja-autona toimii tosiaan Volkkarin T5 LWB Shuttle bus -tila-auto, joka on varustettuna 131hv 2,5tdi koneella ja manuaalivaihteilla, mittarissa on vähän päälle 200tkm ja penkkejä on nyt 7. Varusteita tuossa ei nyt aivan järkyttävästi ole, mutta seuraavat löytyy kuitenkin: ilmastointi, Webasto-tehtaanajastimella, sähköinenliukuovi, peruutustutka sekä kivat aukeavat sivulasit. Mankka meni jo vaihtoon ja vakionopeuden säädin on varmaankin seuraava pakollinen varustehankinta. Kunnostettavat talvialut hommasin ja talvirenkaat myös vaihtoon - mutta muilta osin peruspaketti vaikuttaisi olevan ihan kunnossa.

Ideana on mulla on rakentaa tästä matkailuauto joka olisi mahdollisimman monikäyttöinen ja mukautuva. Pidemmät reissut tuolla tullaan varmasti tekemään kahdestaan, mutta tarvittaessa mukaan olisi kiva saada 4-5 tyyppiä + vaellus-/fillarointivarusteet. Fillareita tuonne jo sovittelin ja takakonttiin mahtuu "kyljelleen" kaksi pyörää kun renkaat ottaa pois, lisäksi oleskelutilaan etupenkkien ja takapenkkien väliin mahtuu poikittain kaksi fillaria kun niistä ottaa eturenkaat pois. Tilaa on siis aivan mukavasti, etenkin kun on tottunut tuohon hot hatch -kokoluokkaan. Isoimpana inspiraationa toimii vastaavat T4/T5/T5.1/T6 autot joita mm. Briteissä ja Saksassa on rakennettu todella paljon. Foorumit ja YouTube on noista myös täynnä hyviä projektikertomuksia .

Tulevia varusteita olen speksaillut tarkemmin Google driveen, josta löytyy myös karkea budjetti. Ensimmäinen toimiva setti olisi tarkoitus saada kasaan alle 2k€ hintaan.
https://docs.google.com/spreadsheets/d/1KxhzUXOs5bC1eFfvMK_jJPnaMB2vYZLQA8pUPSR7dyQ/edit?usp=sharing

Lyhyesti setti tulee olemaan kuitenkin seuraavanlainen:
 • Keskirivin penkin on jo poistettu, joten edessä on 2 penkkiä ja taaimmaisessa rivissä on 3 istuttava "sohva".
 • Sänky liukuu kahdesta levystä kaadettujen takapenkkien päälle. Patjoiksi löytyy jo ennastaan 2kpl 75*195 taittopatjoja, jotka sopivat tuohon hyvin. Sängyn alle jää n. 65cm korkea tavaratila,
   joten sänky on tarkoituksella aika korkealla.
 • Keittioon tulee 38 litrainen päältä täytettävä kompressorijääkaapp i, pieni lavuaari, vesisäiliöt, sähkölevy sekä säilytystilaa.
 • Pöydäksi tulee swing out -tyypinen pöytä, joka taittuu keittön tason päältä takapenkin eteen.
 • Säilytystilaa tulee myös takapenkkien alle. Olen myös suunnitellut tekeväni pienen "rahin" repsikan penkin taakse. Briteissä muutamat firmat tekevät näitä mm. Porta Pottien sälyttämiseen.
 • Lisäksi teen takakontin pohjaan ulosvedettävät 120cm*100cm laatikon mikä helpottaa huomattavasti mm. fillarien pakkaamista.
 • Autossa on jo tupla-akut, mutta tuleen keväämmällä lisäämään vielä 140W paneelin/kontrollerin. Sähkölevyä, tietokoneita, työkaluja yms. varten hankin vielä 230V/1000W invertterin.
 • Ilmanvaihtoa varten tulen tekemään kuskin penkin takana olevaan pikkuikkunaan ritilän/säleikön, jonka kautta sitten puhalletaan "likaista" ilmaa ulos.

Alla vielä yksi hahmotelmakuva, josta näkyy nuo rakennettava elementit (takapenkit tulevat siis tuon takakontin "laatikon" eteen) ja kuskinpenkki tulee tuohon tiskialtaan eteen. Repsikan penkkiin tulee sitten vielä kääntölevy, joten siitä on sitten helppo käyttää jääkaappia ja keittiötä.
« Viimeksi muokattu: 23.11.2017 kello on 21:36 »

*****
 • Karavaanari
 • Aiheen aloittaja
 • Viimeksi paikalla:18.05.2020 kello on 22:26
Vs: VW T5 LWB - Outdoor Van
« Vastaus #1 : 23.11.2017 kello on 20:11 »
Projekti on siis pyörähtänyt ja sängyn ensimmäinen versio on nyt kasassa. Tuosta tosin puuttuu vielä etujalat, joten käyttövalmis tämä ei vielä ole.

On jo tilannut tuohon harmaan verhoiluhuovan, jotta tuo sopisi paremmin auton muuhun sisustaa - samalla taidan verhoilla takaluukun paneelin. Lisään tuohon runkoon myös vielä hieman vahvikkeita, sekä toiset kiinnityspisteet auton etummmaisiin kuormapisteisiin, mutta muuten tämä konsempi vaikuttaa toimivalta - mukavan tulla on kölllötellä.

Materiaalina on ollut 50mm leveä turvavyö "liukuja/varmistusta" varten. Runo on tehty 20x20mm ja 20x40mm rautaprofiileista. Levyjä on 28mm OSB, mikä vaikuttaa ihan sopivalta tähän kohteeseen. OSB-levyä jäi vielä reilusti yli, joten siitä tulen tekemään myös keittiön kaapiston pohjia yms.

Kokoa tuolla sängynpohjalla on n. 145*190cm, joten nuo patjat sopii siihin oikein passelisti.
« Viimeksi muokattu: 23.11.2017 kello on 21:17 »

*****
 • Karavaanari
 • Aiheen aloittaja
 • Viimeksi paikalla:18.05.2020 kello on 22:26
Vs: VW T5 LWB - Outdoor Van
« Vastaus #2 : 24.11.2017 kello on 08:49 »
Eilen illasta USPn kuski kiikutti vielä tuon tilaamani kompressori jääkaapin. Tämä on siis kooltaan 38L ja lastausluukku/tila vaikuttaa todella toimivalta. Rakenteeltaan tämä on yllättävän tukevan oloinen, laukun täällä uskaltaa mm. istua ihan huoletta.

Lämpötila säätö löytyy 10C...-10C välillä, joten tällä saa tarvittaessa myös pakastettua ruokia tai virvokkeita.

Asennuspaikaksi olin alunperin miettinyt kuskin penkin taakse tulevan L-keittiön liukukiskollista alakaappia, mutta toisaalta tämän voisi asentaa myös suoraan repsikan penkin taakse, jolloin tämä toimisi myös rahina/jakkaran. Pitää hieman sovitella, että miten tämä tuonne nyt sitten lopulta sopii parhaiten.

 • Vieras
 • Vs: VW T5 LWB - Outdoor Van
  « Vastaus #3 : 24.11.2017 kello on 10:33 »
  Hyvä siitä tulee Thumb Jos lämmitystä kaipaat nikn työkaverilla on samanlainen t5 porteri jossa on planar d44 lämmitin. Lämpeää tarvittaessa pikkupakkasillakin saunaksi ja lämmitin maksaa noin 400 euroa uutena. Hyvinhän tuo 1-2 hengen nukkumapaikkana toimii

  *****
  • Karavaanari
  • Aiheen aloittaja
  • Viimeksi paikalla:18.05.2020 kello on 22:26
  Vs: VW T5 LWB - Outdoor Van
  « Vastaus #4 : 24.11.2017 kello on 10:50 »
  Hyvä siitä tulee Thumb Jos lämmitystä kaipaat nikn työkaverilla on samanlainen t5 porteri jossa on planar d44 lämmitin. Lämpeää tarvittaessa pikkupakkasillakin saunaksi ja lämmitin maksaa noin 400 euroa uutena. Hyvinhän tuo 1-2 hengen nukkumapaikkana toimii
  Olen tutustunut myös tuohon Planariin ja se vaikuttaa kyllä erittäin mielenkiintoiselta, ainoa ongelma sen kanssa taitaa olla tosin se, että tehoa on jopa liikaa tuohon pikkukoppiin. Lisäksi ainakin se Planarin perussäädin ei vaikuta olevan kovin monipuolinen saati helppokäyttöinen, joten käyttömukavuuden parantamiseksi siihen saattaisi joutua ostamaan vielä erillisen säätimen - joka maksaa sitten vielä lisää.

  Lopulta tuo Planarin 2D malli voisi olla sopivampi, koska siinä on pienempi mimini teho mikä pitäsi olla hyvä pieneen tilaan.
  http://www.planar.fi/434357587/product/2757176/planar-2d-12v-diesell%C3%A4mmitin-kyocera-japan-tulpp?catid=981258

  Johon sitten esim seuraava termostaatti ohjain:
  http://www.akkuteho.fi/fi/product/planar-termostaattiohjaustaulu/PU-27

  Toinen fiksun oloinen vaihtoehto voisi olla tuo MV Airo, jossa tulisi jo kaikki tarvikkeet mukana - hintakin asettuu lopulta hyvin lähelle Planari, kun kaikki tarvikkeet ynnää mukaan.
  http://www.kiravans.co.uk/accessories/campervan-parts-diesel-heaters/mv-airo-2kw-diesel-heater-kit-undervan-fitting

  Tuleva asennuspaikka olisi varmasti korin ulkopuolella repsikan penkin alla. Raikkaan ilman voisi ottaa sitten repsikan penkin "kynnyksestä" ja lämpimän ilman voisi puhaltaa repsikan penkin rungosta kohti auton takaosaa. Ulkopuolinen asennus on mielestäni aina järkeveä vaihtoehto, koska se ei syö oikeastaan lainkaan auton sisätiloja.

  Luulen kuitenkin, että kerään nyt kokemuksia tuon autossa jo olevan ajastettava Vesi-Webaston kanssa. Olen tuttonut nukkumaan ja touhuamaan teltassa myös pakkasella, joten erillisen lämmityksen asentaminen ei ole to do -listalla vielä ylimpänä, mutta kiinnostaa toki sitten version 2.0 kanssa  Thumb

 • Vieras
 • Vs: VW T5 LWB - Outdoor Van
  « Vastaus #5 : 24.11.2017 kello on 11:03 »
  Niin juu tossa oli webasto ja tupla akut, niiden kanssa pärjää kyllä. Onkohan sennormaali vai väylä ohjattu? Jos normaali niin laita webaston monipinnisen liittimen numero 1 jänntesyöttä katkaisimen ja huonetermostaatin kautta niin lämmitin sammuu sitten kun sitä ei tarvita. Tai oikeastaan voisi olla parempi jos webasto käy oman ohjauksensa kautta ja sisäpuhallnta ohjais huonetermostaatilla . Kaverilla toi planar on asennettu apukuskin penkin taakse ja pohjaan tehty reiät pakoputkelle ja imuputkelle.

  *****
  • Karavaanari
  • Aiheen aloittaja
  • Viimeksi paikalla:18.05.2020 kello on 22:26
  Vs: VW T5 LWB - Outdoor Van
  « Vastaus #6 : 24.11.2017 kello on 19:12 »
  Webaston ohjain näyttää kuvan mukaiselta. Käsittääkseni tämä on siis se Volkkarin "oma" väyläohjattu malli, mihin ei noita fiksuja termostaatti virityksiä saa tehtyä.

  *****
  • Kalustoon kuuluva
  • Viimeksi paikalla:tänään kello 10:11
  Vs: VW T5 LWB - Outdoor Van
  « Vastaus #7 : 24.11.2017 kello on 20:40 »
  Webaston ohjain näyttää kuvan mukaiselta. Käsittääkseni tämä on siis se Volkkarin "oma" väyläohjattu malli, mihin ei noita fiksuja termostaatti virityksiä saa tehtyä.

  Enpä tiedä, mitä ne viksut viritykset ovat mutta tutkipa, saako siihen tyhmän on/off kytkimen rinnalle.
  Sitä voisi sitten ohjata vaikka millä.

  *****
  • Kalustoon kuuluva
  • Viimeksi paikalla:tänään kello 12:04
  • viva la France
  Vs: VW T5 LWB - Outdoor Van
  « Vastaus #8 : 24.11.2017 kello on 21:00 »
  Patjan alle ilman kierto, jos olen oikein käsittänyt väliin on aika viileää.
  Muutama kuukausi ja tuossa levyn päällä kun nukutaan on patja homeessa
  kun kosteus ei pääse poistumaan.

  *****
  • Karavaanari
  • Aiheen aloittaja
  • Viimeksi paikalla:18.05.2020 kello on 22:26
  Vs: VW T5 LWB - Outdoor Van
  « Vastaus #9 : 25.11.2017 kello on 00:54 »
  Enpä tiedä, mitä ne viksut viritykset ovat mutta tutkipa, saako siihen tyhmän on/off kytkimen rinnalle.
  Sitä voisi sitten ohjata vaikka millä.
  Tuo taitaa olla CAN-väylään liitetty ohjain, joten käsittääkseni siihen väliin ei sovi mennä laittamaan mitään ylimääräisiä manuaalikytkimiä, koska ohjaus tapahtu (käsittääkseni) bitteinä eikä analogisten kytkimien kautta.
  Patjan alle ilman kierto, jos olen oikein käsittänyt väliin on aika viileää.
  Muutama kuukausi ja tuossa levyn päällä kun nukutaan on patja homeessa
  kun kosteus ei pääse poistumaan.
  Tämä on muuten hyvä huomio ja asia jota olen ajatellut. Noihin levyihin voisi varmasti ajaa yläjyrsimellä poikittain uria, jolloin tuohon saisi ikäänkuin sälepohjan. Toisaata patjathan voi käännellä aina parin yön välein, jolloin sama puoli ei ole kokoaikaa kiinteää levyä vasten. Levyjen päälle tulee huopaverhoitu, joten siinä mielessä tuo sälepohja idea ei ole kovin toimiva, koska sellaista "kevennettyä" pohjaa on varmasti vaikea saada verhoitua siististi.

  *****
  • Karavaanari
  • Aiheen aloittaja
  • Viimeksi paikalla:18.05.2020 kello on 22:26
  Vs: VW T5 LWB - Outdoor Van
  « Vastaus #10 : 25.11.2017 kello on 22:33 »
  Tänään ei ihan hirveitä tapahtunut, mutta sain kuitenkin suunniteltua tuota keittiötä eteenpäin ja aloitin myös ensimmäisen kaapin/pohjalevyn muotoilun. Tein tuon pohjalevyn pohjaan upotuksen, jotta käyttämätön penkinkiinnike jää sinne siististi piiloon ja eikä kaapisto jaa "keikkumaan" sen varaan.  Pikkusen hankalaa tuo suunnittelu kun noita vesiastioita ei ole, joten joutuu luottamaan valmistajan mittoihin. Mutta tuon muotoinen/kokoinen siitä ekasta kaapista nyt kuitenkin tulee. Vielä pitäisi löytää sopiva 15-18cm syvä lavuaari, jotta voi sitten tilailla sopivat liukukiskot vetolaatikoita varten.

  Ideana on tehtyä tuo keittö kahdesta eri palasta, jotta tuon vasemman puoleisen kaapin voi ottaa pois, mikäli tarvitsee lisää tilaa matkustajille tai isommille kuljetettaville esineille.

  Pohja on tehty nyt tuosta OSB-levystä, jota jäi sängystä aika paljon yli. Tason teen varmaankin bambu-levystä ja ovet vanerista tai MDF-levystä. Joku sopiva maali/käsittely pitäisi vielä keksiä noille kaapistoille.

  *****
  • Karavaanari
  • Viimeksi paikalla:25.01.2022 kello on 07:19
  Vs: VW T5 LWB - Outdoor Van
  « Vastaus #11 : 26.11.2017 kello on 08:05 »
  Esimerkiksi tuollanen patjan alle niin ilma kiertää varmimmin ja on helppo laittaa:

  http://www.etola.net/Tuote/matot/nero_ritilamatto__musta

  *****
  • Kalustoon kuuluva
  • Viimeksi paikalla:tänään kello 13:00
  Vs: VW T5 LWB - Outdoor Van
  « Vastaus #12 : 26.11.2017 kello on 09:23 »
  Aika ammattimaisen näköistä työstämistä näyttäisi olevan...

  Jotain ajatuksia, kun mulla on yhtä pienet tilat.

  Tuota PortaPotan paikkaa kannattaa miettiä. Itselläni oli jalkarahi siinä apukuskin takana, mutta kyllä se oli aina tiellä. Nyt on sellainen koottava kevyt kuutio johon saa tarvittaessa vesikannuja. PortaPotta on lavuaarin alla. Piti valita vain se kaikkein pienin malli, jonka saa vetämällä ulos.

  Lieden alla olevassa kaapissa on kuivamuonat ja toisinaan mikro ylähyllyllä. Nyt mikron paikalla on pieni inverterillä toimiva kahvinkeitin ja vedenkeitin. Vedenkeitin sopii paremmin kahvinkeittoon, koska se on nopea ja säästää akkua. Erillinen virtalevy keittimen alla helpottaa käyttöä. Kaasulevyjä en normaalisti juurikaan käytä. Astiat tarvitsevat oman kaappinsa, vaikka niitä olisi vähänkin. Ne mulla on yläkaapissa keulassa. Hyvä jos olisivat käden ulottuvilla.

  Vaatteet on pääsääntöisesti isossa kassissa, joka on nykyisin kootun yläpetin päällä. Muutettiin alakertaan viime kesänä.

  Alapeti toimii siten, että taitettavan sängyn kun vetää pitkäksi, niin petivaatteet voi levittää rullalta takaa. Taas kun muutetaan peti sohvaksi, niin ensin rullataan kokonaisuutena petivaatteet penkin taakse jäävän patjan päälle. Jotta se rullaus onnistuu, niin käytössä on pari leveää pussilakanatäkkiä, joista toinen hoitaa petauspatjan virkaa. Tyynytkin jäävät paikalleen, eli nukutaan jalat ohjaamoon päin.

  Tavaratila on käytettävä mahdollisimman hyvin. Fillarit on pyörätelineessä takana, mutta tarvittaessa yhden fillarin saa taitettuna takatavaratilaankin . Takatilassa on yleensä juomavesikannuvaras to ja sadevaatteet saappaineen ja ulkokalusteita.
  Sivukaapeissa on sähkökeskus inverttereineen ja aurinkokennon säätimet ym.

  Tilaa siis tarvitaan hyvin monille jutuille, vaikka olisi yksin matkassa. Ikävää, jos joutuu aina siirtelemään tavaraa, kun jotain tarvitsee.

  Tuosta kosteudesta sen verran, että kannattaa kostealla ilmallakin pitää lämmitys päällä, vaikka olisi muuten lämmin ulkoilma. Mielummin niin, että luukkuja auki liian lämmön poistamiseksi, jotta kosteus poistuisi. Mulla patjat oli kovilla, kun en viitsinyt lämmittää "turhaan". Mulla ei ole mitään ritilää patjan alla, vaan tehdastekoisesti takapatjan alaosa on jopa kerniä. Hyvä varustus lämpömittarin lisäksi on kosteusmittari. Webasto on ainakin mulla siinä suhteessa huono, että se ei lakkaa puhaltamasta lämmintä, vaikka tavoitelämpö olisi saavutettu. Se menee vain puoliteholle. Siksi ikkunat raolleen. Pikkupakkasessa Webasto toimii jo johdonmukaisemmin.
  *****
  • Karavaanari
  • Aiheen aloittaja
  • Viimeksi paikalla:18.05.2020 kello on 22:26
  Vs: VW T5 LWB - Outdoor Van
  « Vastaus #13 : 26.11.2017 kello on 09:55 »
  Kiitos hyvistä kommenteista ja vinkeistä  Thumb

  Tuo patjan tuulettuminen on sellainen asia, joten koitan vielä parantaa. Odottelen tässä nyt sitä verhoiluhuopaa, jotta saan sitten testattua, että miten se toimissi tuon "seläpohja idean" kanssa. Tuolla yläjyrsimellä olisi helppo ajaa noita poikittaisia uria nykyiseen levyyn, joten siinä mielessä tuo olisi hyvä vaihtoehto - samalla tuo levy myös keveneisi kivasti ja siihen tulisi pieni jousto.

  Sälitytystilat tulevat muodostumaan seuraavasti:
  Oikean puoleinen keittiön kaappi (ylhäältä alas):
  *Keitin ja aterimet
  *Jääkaappi

  Vasemman puoleinen keittiön kaappi:
  *Kattilat/paistinpannu, ruuanlaittotarvikke et, mutkit, kupit, lautaset ja earopress-kahvinkeitin
  *Porta Potti (QUBE 165)

  Takapenkin alle kahteen laatikkoon:
  *Kuivamuonat, mausteet + öljyt yms.

  Arkivaihtovaatteet tulee varmasti kulkemaan mukana putkikasseista, jotka on helppo käyttää/täyttää päältäpäin. Näitä joutuu sitten vähän siirtelemään yö-/päivä-konfiguraation mukaan.

  Tavaratilaan tulee iso 115x105x65cm kokoinen laatikko, jonka voi vetää kokonaan ulos liukukiskoilla. Tänne on tarkoitus laittaa pari fillari (vanteet irti niin mahtuu hyvin), työkalut, isompi varavesisäiliö seka muuta haarastekamaa.

  Olen myös miettinyt tuota repsikan penkin taakse laitettavaa säilytysrahia, mutta en se saattaa tosiaan aiheuttaa ahtauden tuntua oleskelutilaan. Pitenee siis testailla tuon idean toimivuutta väliaikaisen muovilaatikon avulla.

  *****
  • Kalustoon kuuluva
  • Viimeksi paikalla:tänään kello 11:02
  • Nuperokuljin, 2h+keittiö. Tonttina Suomi.
  Vs: VW T5 LWB - Outdoor Van
  « Vastaus #14 : 26.11.2017 kello on 10:04 »
  Puhdasta mutua:

  Kuinka paksu patjanaluslevy on? Saako siihen niin syviä uria, että  patja hengittäisi sitä kautta? Vaan voisiko levyyn porata reikiä? Mulla on autotallissa vanerinen laverin pohja. Siinä on reikiä, eikä edes kovin paljoa. Oliskohan 10-12. Tarkistan päivän mittaan kunhan käyn ulkona.