rekisteriseloste

Kirjoittaja Aihe: Liikennekäytöstä poistetulla ajoneuvolla ajamisen rangaistus  (Luettu 11298 kertaa)

*****
  • Karavaanari
  • Aiheen aloittaja
  • Viimeksi paikalla: 6.11.2022 kello on 15:12

 

HELSINGIN SANOMAT;

Liikennekäytöstä poistetulla autolla ajaneelle kuljettajalle ei voida määrätä sekä veronkorotusta että sakkoja. Korkeimman hallinto-oikeuden (KHO) vuosikirjapäätöksen mukaan autoilija saisi silloin kaksi rangaistusta samasta teosta.

Miesautoilija oli elokuussa 2011 jäänyt kiinni ajellessaan autolla, joka oli vuotta aiemmin poistettu liikennekäytöstä. Hänelle määrättiin ajoneuvoveroa ja veronkorotusta yhteensä yli 2 000 euroa.

Tämän lisäksi mies sai sakot. Hän joutui maksamaan 12 päiväsakkoa eli 72 euroa ajoneuvorikkomukses ta. Syy oli ajokiellossa olevan ja katsastamattoman auton käyttäminen liikenteessä.

Autoilija oli sitä mieltä, että häntä rangaistiin kahteen kertaan samasta teosta. Helsingin hallinto-oikeudessa hänen valituksensa ei menestynyt, mutta nyt KHO määräsi poistamaan veronkorotuksen.

KHO huomauttaa, että Euroopan ihmisoikeussopimuks en mukaan samasta teosta ei saa tuomita kahta rangaistusta. KHO:n mukaan Euroopan ihmisoikeustuomiois tuin (EIT) on tulkinnut tätä kieltoa laajemmin kuin mitä Suomessa on tehty.

EIT on rinnastanut rikosoikeudellisiin seuraamuksiin sellaisia hallinnollisia seuraamuksia, joilla on rangaistuksellinen luonne ja jotka eivät ole vähäisiä, KHO toteaa.

KHO viittaa muun muassa Suomea koskevaan EIT:n ratkaisuun. Siinä Suomen katsottiin rikkoneen kaksoisrangaistukse n kieltoa, kun polttoainemaksu perittiin kolminkertaisena hallinnollisessa menettelyssä. Myös veronkorotuksia EIT on pitänyt rangaistusluonteisi na seuraamuksina, joten erillinen rikosprosessi veropetoksesta on ollut tuplarangaistus.

Suomessa myös korkein oikeus (KKO) on aiemmin käsitellyt samantyyppisiä tapauksia. Se on esimerkiksi todennut, että nuuskan maahantuonnista ei voida määrätä sekä rangaistusta salakuljetuksesta että tupakkaveroa ja veronkorotusta.

Nyt KHO siis katsoi, ettei autoilijan tarvitse maksaa veronkorotusta, sillä hän on jo saanut samasta asiasta sakot.

Korkein hallinto-oikeuden päätös syntyi äänin 4–1. Enemmistön muodostivat hallintoneuvokset Ahti Vapaavuori, Eila Rother, Leena Äärilä ja Vesa-Pekka Nuotio. Vähemmistöön jäänyt hallintoneuvos Matti Halén olisi hylännyt autoilijan valituksen.




Linkki HS;

http://www.hs.fi/kotimaa/a1450851627242

*****
  • Kalustoon kuuluva
  • Viimeksi paikalla:tänään kello 11:28
^
Elikä kuski pääsi 2000€ veron sijaan 72€ sakoilla.....

Tällä tavalla sitten hetken päästä liikennekäytöstä poistot tullaan lopettamaan. Mielestäni ne sakot eivät tulleet siitä, että autoa käytettiin liikenteestä poiston aikana, vaan katsastamattoman auton käytöstä.

Yhtä typerää, kuin itsekriminalisonnin kieltäminen.

*****
  • Kalustoon kuuluva
  • Viimeksi paikalla:eilen kello 19:07
^ Mistä luit että auto oli katsastramaton. Pisimmillään kuitenkin katsastus on voimassa yli vuoden

*****
  • Kalustoon kuuluva
  • Viimeksi paikalla:tänään kello 08:31
  • Nuperokuljin, 2h+keittiö. Tonttina Suomi.
^ Mistä luit että auto oli katsastramaton. Pisimmillään kuitenkin katsastus on voimassa yli vuoden

Kolmas kappale Hesarin jutussa.

*****
  • Karavaanari
  • Aiheen aloittaja
  • Viimeksi paikalla: 6.11.2022 kello on 15:12
Trafin kanta ;

Liikennekäytöstäpoi sto ja lisävero

Liikennekäytöstäpoi stolla tarkoitetaan ensirekisteröidyn ajoneuvon väliaikaista liikennekäytöstä poistamista ja tämän tiedon merkitsemistä rekisteriin. Ajoneuvon omistaja tai haltija on velvollinen ilmoittamaan ajoneuvon liikennekäytöstä poistamista ja liikennekäyttöön ottamista koskevat tiedot ajoneuvoliikennerek isteriin. Liikennekäytöstäpoi ston ja -käyttöönoton yhteydessä tulostetaan uusi rekisteröintitodist us, josta ajoneuvon tila on mahdollista selvittää.

Lisätietoja liikennekäytöstäpoi stosta ja -käyttöönotosta löydät täältä.

Ajoneuvoverolain (1281/2003) 8 §:n mukaan ajoneuvoverovelvoll isuus päättyy päivänä, jona ajoneuvon liikennekäytöstäpoi sto merkitään rekisteriin.

Liikennekäytöstä poistettua ajoneuvoa saa käyttää ilman ajoneuvoveron maksuvelvollisuutta liikenteessä ainoastaan, jos

ajoneuvo siirretään välittömästi suorinta reittiä katsastukseen sille erikseen varattuna aikana ja edelleen katsastuksesta paikkaan, jossa ajoneuvoa säilytetään tai jossa se voidaan tarkoituksenmukaise sti korjata
Edellä mainittu oikeus siirtää ajoneuvo katsastukseen koskee ainoastaan ajoneuvon välitöntä siirtämistä katsastustoimipaikk aan katsastuksen suorittamiseksi. Näin ollen esimerkiksi ajoneuvon siirtäminen ennen katsastusta korjaamolle ei ole sallittua ilman siirtolupaa tai ajoneuvon ottamista liikennekäyttöön.
ajoneuvoa käytetään ajoneuvolain 66 c §:n nojalla säädetyn mukaisesti liikennekäytöstäpoi stopäivänä
ajoneuvoa käytetään ajoneuvolain 66 f §:n mukaisesti ja siinä on koenumerokilvet
ajoneuvoa käytetään ajoneuvolain 66 f §:n mukaisesti siirtoluvalla
ajoneuvoa käytetään ajoneuvolain 66 §:n 2 momentin nojalla säädetyn mukaisesti, ja siinä on vientikilvet.
Tarkempia tietoja koenumero- sekä siirtokilpien käytöstä täältä.

Jos liikenteessä käytetään rekisteröimätöntä tai liikennekäytöstä poistettua ajoneuvoa, eikä kyseessä ole mikään edellä mainituista tilanteista, ajoneuvosta on suoritettava ajoneuvoveroa ja ajoneuvoveron lisäveroa.

Lisävero

Lisäveron määrä ajoneuvosta on 12 kuukauden mittaiselta ajanjaksolta laskettava ajoneuvovero viisinkertaisena, kuitenkin vähintään 1 000 euroa. Jos veron määrä tulee laskettavaksi ajoneuvolle, joka ei ole rekisterissä tai joka on ilmoitettu liikennekäytöstä poistetuksi, arvioidaan veron määrä sen mukaiseksi, mikä tiedossa olevien seikkojen perusteella vastaisi todennäköisesti vastaavanlaisesta rekisteröidystä ajoneuvosta suoritettavan veron määrää. Vero voidaan määrätä aina vähintään niiden tietojen mukaisena, jotka ajoneuvosta on kirjattu sen ollessa viimeksi rekisterissä.

Ajoneuvo on käyttökiellossa kunnes ajoneuvovero ja ajoneuvoveron lisävero on maksettu täysimääräisenä. Käyttökiellossa olevaa ajoneuvoa ei voi ottaa liikennekäyttöön, katsastaa tai viedä maasta.

Ellei veroa tai sen erääntynyttä osaa ole suoritettu määräajassa, ajoneuvoa ei saa käyttää liikenteessä (käyttökielto). Ajoneuvoa ei saa käyttää liikenteessä siinäkään tapauksessa, että ajoneuvon omistus tai hallinta on siirretty muulle kuin verovelvolliselle. Ajoneuvon käyttö on estettävä myös, jos ajoneuvosta on maksuunpantava 47 a §:ssä tarkoitettua lisäveroa.

Edellä mainituilla perusteilla käyttökiellossa olevaa ajoneuvoa voidaan siirtää ainoastaan trailerilla tai hinaamalla autoa ajoneuvon toinen akseli ilmassa. Hyväksyttävä siirtotapa on hyvä varmistaa myös omasta vakuutusyhtiöstä.

Lähtökohtaisesti ajoneuvon rekisteriin merkitty omistaja tai haltija on velvollinen suorittamaan ajoneuvoveron ja ajoneuvoveron lisäveron. Jos rekisteriin on merkitty sekä omistaja että haltija, haltija on verovelvollinen.

Jos rekisteriin merkitty tieto on virheellinen, verovelvollinen on se, jonka olisi tullut olla ajoneuvolain tai sen nojalla annettujen säännösten mukaisesti merkittynä rekisteriin ajoneuvon omistajaksi tai haltijaksi. Jollei omistajaa tai haltijaa voida osoittaa tai jos liikennekäytöstä poistettua tai rekisteröimätöntä ajoneuvoa on käytetty ilman omistajan tai haltijan suostumusta, verovelvollinen on se, jonka käytössä ajoneuvon on katsottava olleen.

Lisäveron määrää ei voida arvioida suhteessa ajoneuvon käytön määrään, käytön syyhyn, ajettuun matkaan tai muuhunkaan vastaavaan seikkaan. Siten esimerkiksi se, että ajoneuvolla on ajettu vain lyhyt matka, ei ole peruste lisäveron määräämättä jättämiselle. Ajoneuvovero ja ajoneuvoveron lisävero kannetaan yhdessä erässä. Verot tulee maksaa eräpäivään mennessä. Eräpäivän siirto ilman erityistä syytä ei ole mahdollinen.

Ajoneuvon kuljettajan on aina ajamaan lähtiessään varmistettava, että ajoneuvoa voi käyttää liikenteessä, eli siitä on ajoneuvovero suoritettu, ajoneuvo on liikennekäytössä ja katsastettu sekä vakuutettu.

*****
  • Kalustoon kuuluva
  • Viimeksi paikalla:eilen kello 19:07
Kolmas kappale Hesarin jutussa.

Kappas vaan
Taas luin huolimattomasti, selkeestihän tuo on sanottu tuossa

*****
  • Kalustoon kuuluva
  • Viimeksi paikalla:tänään kello 11:28
Vakuutusyhtiön kantakin voi olla toinen....

Autohan on liikennekäytöstä poiston aikana liikennevakuutettun a, vaikka sitä ei peritä maksua.
On aivan varmaa, että vakuutusyhtiöt puhaltavat pelin poikki, jos tällaisia oikeuden päätöksiä tehdään.

*****
  • Kaikkien kaveri Sr.
  • Viimeksi paikalla:tänään kello 11:06
  • Eipä turhia höttyillä :)
Onko tämä ns. päänavaus ympärivuotisille vakuutuksille myös auto-puolelle? Prätkissähän tuo on ollut jo useamman vuoden, vak.maksut pyörii läpi vuoden, ajoit tai et. Ja nyt kun tuli prätkillekin tuo Trafin liik.käytöstä poistokin kuten autoissa on, niin joissain vak.yhtiöissä tuo ei silti katkaise prätkän vak.maksuja koska se tosiaan on ympärivuotinen ::)

*****
  • Kalustoon kuuluva
  • Viimeksi paikalla:tänään kello 11:57
  • Autossa on pyörät
Niissä "joissain yhtiöissä" sai valita prätkän vakuutuksen. Yhtenä vaihtona oli ympärivuotinen, toisena vaihtoehtona oli poikkilaitettava. Ainakin kun itse kysyin

*****
  • Kaikkien kaveri Sr.
  • Viimeksi paikalla:tänään kello 11:06
  • Eipä turhia höttyillä :)
Niissä "joissain yhtiöissä" sai valita prätkän vakuutuksen. Yhtenä vaihtona oli ympärivuotinen, toisena vaihtoehtona oli poikkilaitettava. Ainakin kun itse kysyin

Vaan joissain on hinnoittelu sellainen että 4kk ajoa vuodessa ja ympärivuotinen tulee jo halvemmaksi eikä seisonta-ajallisestakaan alle 1kk seisontoja hyvitetä mitenkään :-\

*****
  • Kaikkien kaveri Sr.
  • Viimeksi paikalla:tänään kello 08:46
Ympärivuotinen vakuutus ja myydä puolisolle aina talveksi ja kone seisomaan.   ;D ;D saa katkeamaan vakuutukset.  :D

Alkuperäiseen on kyllä rötöstelijöillä luksus oltavat tämän hovin päätösten kanssa.

*****
  • Karavaanari
  • Viimeksi paikalla: 8.08.2021 kello on 14:40
Itse laitoin moottoripyörän liikenteestä poistoon, ympärivuotinen vakuutus ei katkea , mutta soitettuani asiasta vakuutus muutettiin seisonta ajan vakuutukseksi, nyt ei mene vakuutusmaksua. Eihän tuosta liikenteestä poistosta toistaiseksi mitään hyötyä kyllä ole vaan pikkunen protesti kuitenkin käyttömaksua vastaan

*****
  • Kalustoon kuuluva
  • Viimeksi paikalla:tänään kello 08:31
  • Nuperokuljin, 2h+keittiö. Tonttina Suomi.
Jos palataan alkuperäiseen juttuun, sillä eihän siinä puhuta vakuutuksista mitään.

Jos noin ei voi rankaista, niin jättävät sakon pois ja maksuun vain veron korotus. Silloin ei tule tuplarankaisua. Mutta valtiolle runsaammin rahaa.

*****
  • Kalustoon kuuluva
  • Viimeksi paikalla:tänään kello 11:28
Poliisin supersilmä – HS: Uudet laitteet käräyttivät 74 000 autoa kahdessa kuukaudessa....

Mitä hyötyä tuosta on jos sen jälkeen käydään pitkä oikeusprosessi ja kuski saa ainoastaan reilun 70€ sakon, jos sitäkään.

http://www.helsinginuutiset.fi/artikkeli/357959-poliisin-supersilma-hs-uudet-laitteet-karayttivat-74-000-autoa-kahdessa-kuukaudessa

*****
  • Karavaanari
  • Aiheen aloittaja
  • Viimeksi paikalla: 6.11.2022 kello on 15:12
Pääasia on että pikkurikolliset (autoilijat) saadaan kiinni ja resurssit sidottua tuohon touhuun, jotta isommat "sivistyneemmät" jäävät huomiotta ja todella suuret varallisuudet pystytään haihduttamaa Svetsiin yms. paikkoihin viranomaisten ulottumattomiin...h eh, ja kampaviineri taas maanantaina maistuu Helsingin byrokraattien kaffepöydissä ja ylitsepursuava tyytyväisyys on taattu kun taas on napattu tärkeitä rikollisia sankoin joukoin kiinni.... :-X