Kirjoittaja
Aihe: Vaunun/auton kosteusvahingon korjausopas. Tarvikkeet ja tietotaito. (Luettu 34716 kertaa)
« Vastaus #1 : 3.05.2015 kello on 22:29 »
Lue tältä keskustelufoorumilt a muiden karavaanarien korjausprojekteista tekemiä kertomuksia. Vastaukset kysymyksiin löytyvät niistä ja muistakin keskusteluista. Massoista ja liimoista esimerkiksi löytyy hyvää tietoa.
Pikkuisen pitää kuitenkin nähdä vaivaa asian eteen ja etsiä sitä tietoa. Ei voi olettaa, että kaikki perusasioista lähtien kannetaan valmiiksi eteen.
Täsmäkysymyksiin löytyy varmasti vastauksia, kun niiden aika on.
« Vastaus #2 : 3.05.2015 kello on 22:54 »
Moi.en olettanut vaan ajattelin että joku korjausopaa on olemasaa.tokihan oon lukenut paljon toisten korjausneuvoja ja juttuja
« Vastaus #3 : 7.05.2015 kello on 10:50 »
En minäkään muutaku luin projektitopicit läpi ja kokeilin sitten itse eri tyylit läpi että mikä toimii missäki. Uretaaniliima ja liimavaahto on oikeastaan tärkeimmät, varmaan edullisimmatkin. Purkaessa varovaisuutta ja kannattaa ottaa paljon kuvia eri vaiheista niin muistaa kasatessakin. Hyvähän tommonen kirjanen olis, jotain juttua tais olla jossain karavaanarioppaassa mitä joskus kirjastossa selailin, mutta ei tainnu olla tarpeeksi valaiseva kun ei tarttunut mukaan.
Parhaat opit on saanu täältä foorumilta, ei muutaku tsemppiä projektiin!
« Vastaus #4 : 7.05.2015 kello on 11:06 »
Ainoa mutti että kun tuohon kerran ryhtyy, niin siitä mielellään tekisi ns. ikuisen. Ja puuta jos käyttää niin ennemmin tahi myöhemmin se mätänee uudelleen = jotain muuta pitäisi olla, mutta mitä? Uusissahan käyeteään jotain muovirimoja tukirakenteena ja nuo onkin sitten 100% epäorgaanista = mädäntymiselle immuuneja vaikka kastuisikin. Silti noita voi porata, ruuvata, niitata... ihan siinä missä puurimaakin Samaten se pintavaneri, kovalevy, mikälie on jälleen yksi orgaaninen komponentti systeemissä. Mitäpä jos laittaisi muovilevyä sisäpaneliksikin?
« Vastaus #5 : 7.05.2015 kello on 11:18 »
Ainoa mutti että kun tuohon kerran ryhtyy, niin siitä mielellään tekisi ns. ikuisen. Ja puuta jos käyttää niin ennemmin tahi myöhemmin se mätänee uudelleen = jotain muuta pitäisi olla, mutta mitä? Uusissahan käyeteään jotain muovirimoja tukirakenteena ja nuo onkin sitten 100% epäorgaanista = mädäntymiselle immuuneja vaikka kastuisikin. Silti noita voi porata, ruuvata, niitata... ihan siinä missä puurimaakin
Samaten se pintavaneri, kovalevy, mikälie on jälleen yksi orgaaninen komponentti systeemissä. Mitäpä jos laittaisi muovilevyä sisäpaneliksikin?
Täällä päin maailmaa tehdään muovista paljon ikkunan pokia ja käyttö-ikä on maksimi 15 v kun kovettuvat ja alkavat halkeilla. Eli ei ehkä vielä ole tarpeeksi pitkään ollut matkailu-auton seinän sisällä noita että olisi todellista tietoa kesto-iästä. Ja sisäpaneeliksinahan käytetään ohutta alumiini levyä. Muovissa voi tulla ongelmia kun talvella on pakkasta ja laitetaan lämmöt päälle.
« Vastaus #6 : 7.05.2015 kello on 11:24 »
« Vastaus #7 : 7.05.2015 kello on 11:34 »
« Vastaus #8 : 7.05.2015 kello on 12:09 »
No ajatus oli jos kaiveskelee sen mädän puun pois seinän reunasta ja sahailee tuosta vaahto-PVC:stä sinne sopivat rimat tilalle. Tuohan kuitenkin käyttäytyy mekaanisesti hyvin puun kaltaisesti, sitä voi sahata, ruuvata, niitata... ihan samalla tavalla. Näiden lisäksi tuota voi myös liimata ilman pelkoa että kosteus ja sitämyötä pehmenevä rima irtoaa liimauksestaan, tuo kun ei pehmene eikä mätäne mihinkään. Myös nuo ulkoiset reunalistat yms. saa siihen hyvin ruuvailtua Ja tosiaan jotain tuollaistahan ne käyttää nykyisin uusissa vermeissä reunalistoina, siihen muovilaminoituun urkkulevyyn kun on muuten hieman hankala mitään kiinnitellä, esim. ruuvi kun ei juuri urkussa tahdo kiinni pitää = tarttee siis kiinnitysvahvikkeen tuon sandwitchin sisään
« Vastaus #9 : 7.05.2015 kello on 16:25 »
Ainoa mutti että kun tuohon kerran ryhtyy, niin siitä mielellään tekisi ns. ikuisen. Ja puuta jos käyttää niin ennemmin tahi myöhemmin se mätänee uudelleen ....
Lämpökäsitelty puu ja siperian lehtikuusi ovat vaihtoehtoja, joihin laho ei heti pysty. Niitä käytetään yleisesti teransseilla ja niitä saa puutavaraliikkeistä .
« Vastaus #10 : 7.05.2015 kello on 17:18 »
Vesivaneri 25mm josta sahataan runko kaaret leveys 8cm- 10 cm ,auki sahatut pinnat käsitelään suihkutettavalla pellava/eristeöjyseoksella.Seiniin finfood levy,uretaaniliimalla kiini alumiinipintaan. kaikkien levyjen välit uretaan vahdolla ummpeen .Ylimääräiset leikkaus ja pälle liima alumiini folionauha sulut.Runkokaaret elementti levyrimat kootaan haponkestävillä rosteriruuveilla ja liimamassalla yhteen(Bostk paras ) runkonkanssa kannattaa olla tarkkana sillä ulkoa tulevat ruuvit on osuttava runkopalkkeihin runko joutuu autolla ajessa kovalle rasitukselle. Poppeli vanerointi tarkkuus sahauksellaseinä pinnaksi. Lopuksi sopiva kosteutta kestävä tapetointi mileiseksi. Ulkoa alumiin saumojen levyjen väliin .Putyylimassa erittäin tärkeätä (Bosic paras. finairi käytää saamaa lentokoneissa) enne varsinaista mustaa kumieristettä joka fiksoidaan alumiini listoilla levyt paikalleen liikumattomasi .Ruuvataan haponkestävillä ruuveilla listat alumiini levyn läpi runkokaariin kiinni. Tärkeintä saada ulkoa vedenpitävä pysyvä sauma.
« Viimeksi muokattu: 7.05.2015 kello on 18:35 »
« Vastaus #11 : 7.05.2015 kello on 17:27 »
Lämpökäsitelty puu ja siperian lehtikuusi ovat vaihtoehtoja, joihin laho ei heti pysty. Niitä käytetään yleisesti teransseilla ja niitä saa puutavaraliikkeistä .
No ei se mätä ihan helpolla pysty painekyllästettyynk ään Mutta tuo liimaus yhtenä kiinnittämisen vaihtoehtona on tuollakin puulla poissuljettu. Ihan samalla tavalla sekin imee sen kosteuden itseensä ja... Jos ajatellaan että on vaikka alajuoksu hapantunut, niin milläs ne pinnat siihen niittaat uudelleen kiinni kun wanhat niitit on ruostuneet jo pois, seinän ja lattian väliseen rakoon et pääse. Ja jotta pääsisit, joudut purkamaan todella huomattavasti enempi rakenteita auki vain tuon riman kiinnittämisen vuoksi. Vs. että kaivat sen mädän riman alakautta pois ja liimaat tuon muoviriman tilalle. Liima pitää ne pinnat kiinni tuossa muovirimassa, listotus tms. mitä lie ulkopuolella onkaan ruuvaten rimaan ja valmista tuli. Ja tosiaan juuri alajuoksuina nuo muovirimat ovat kosteudelle immuuneja, eivätkä ne liimatessa muodosta kapillaaria pintalevyn kanssa, saati että se rima itsessään kosteutta sisäänsä alakautta imisi. Ja lisäksi tuon ulkolistankin kiinnitys vaikka ruuvaamalla, niin eipä ole siitäkään huolta kun ruuvi puhkaisee pintamuovin/pellin, jotta sitä kautta pääsisi uuteen muovirimaan mitään imeytymään
« Vastaus #12 : 11.05.2015 kello on 17:20 »
voiha sen korjata ikuiseksikki , va jos kestäny ny liki kolkyt vuotta ni kyyll samall känty/kuusi rimall kestää vähintään yhtäkauan jos listojen tiivistys tehään vähä huolellisemmin ku tehtaal... amaatti taitoo ei ole tehdä niin hyvin kuin osaa, vaan niin hyvin kuin homma vaatiii
« Vastaus #13 : 11.05.2015 kello on 20:00 »
No ei se mätä ihan helpolla pysty painekyllästettyynk ään
Alumiini ei vain oikein tykkää painekyllästetystä puusta.
« Vastaus #14 : 11.05.2015 kello on 21:15 »
Alumiini ei vain oikein tykkää painekyllästetystä puusta.
Erittäin tärkeä pointti,ei missään tapauksessa painekyllästettyä alumiinin kanssa kosketuksiin!
|