Karavaanarin keskustelufoorumi

Tekniikkakeskustelut => Retkeilyautot => Aiheen aloitti: Casual - 24.07.2017 kello on 22:00

Otsikko: VW T5 pohjaisen retkeilyauton speksailu ja pohdinta
Kirjoitti: Casual - 24.07.2017 kello on 22:00
Morjesta Karavaani kaverit,

olen tässä päättänyt, että nykyinen pienehkö henkilöauto menee kohta myyntiin ja tilalle tulee T5 pohjainen volkkari, jonka muunnan ns. "verolliseksi retkeilyautoksi". Auto tulee siis ainoaksi autoksi ja sillä tullaan tekemään viikonloppureissuja mm. kansallispuistoihin ja laskettelukeskuksiin (talvisin laskettelu ja kesäisin alamäkiajo pyörällä). Lisäksi tällä tultaisiin tekemään kesäisin pidempiä reissuja Eurooppaan, Lappiin yms. Meille kertyy nykyisellä autolla arkiajo vain n. kahden viikon välein, joten retkeilyauto palvelisi meitä ulkoilu-/eräilyharrastus käyttössä paljon paremmin. Katselin tuossa jo valmiita retkeily-/matkailuautojakin, mutta niissä hinnat lähtevät reilusti yli 20k€stä, jonka lisäksi ne ovat monesti todella isoja ja aivan liian monimutkaisia/hienoja.

Tarkoituksena on siis tehdä custom-ratkaisuihin perustuva melko minimalistinen, mutta silti mahdollisimman toimiva ja monipuolinen retkeilyauto. Tarkoituksena on toki täyttää Trafin vaatimukset, mutta näiden lisäksi on tarkoitus panostaa retkeily- ja mukavuusvarustukseen ainakin alla olevan mukaisesti. Olen tottaunut reissulla nukkumaan ja kokkailemaan vain hieman makuupussia isommassa teltassa, joten tuollainen pakettiauton kokoinen ratkaisu toisi tilaa huomattavasti lisää  ;D

Alustavat speksit/pohdinnat ovat seuraavat:
Pohjaksi VW:n T5 auto matalana ja pitkänä "LWB-versiona". Matala malli on varmasti riittävä ja kätevä, koska sillä pääsee edelleen ajamaan autokatoksiin-/talleihin, lisäksi se on hieman edullisempi lautoilla ja laivoilla. Autossa ei ole tarkoitus viettää aikaa kovin pitkälti, mutta syöminen ja nukkuminen tulisi kuitenkin hoitua mukavasti. Matala auto on toki myös hieman sirompi ja myös parempi polttoaine taloudeltaan, mikä on minulle tärkeä pointti.

Auto saisi olla henkilöautoksi rekisteröitiy, jotta siitä saisi tehdä matalan retkeiluauton ilman veroseuraamuksia (vrt. pakettiauto). Käytännössä tämä tulisi siis olemaan Caravelle/Multivan tai esim. Portterin Kombi-versio.

Lähtökohtaisesi pitäisi olla riittävä varustetaso: ilmastointi, webasto, lohkolämmitin, manuaalivaihteet sekä riittävä 130hv(+) moottori. Boonuksena sitten peruutustutkat yms. hienoudet.

Retkeilyvarustus:

Taakse täyskokoinen (160x200cm) sänky kahdelle, ainakin multivanissa tämä olisi hyvin helppo toteuttaa. Toisaalta custom sänky olisi parempi, koska sen alle saisi tehtyä takaa ulos vedettävän laatikon (120cm*180cm*50cm), jonka sisään mahtuisi kaksi harrastefillaria eturenkaat irroittamalla. Isolaatikko olisi muutenkin kätevä isompien harrastevälineiden kuskaamiseen.

Etuistuimet 1+1 tai 1+2. Taakse olisi tämän lisäksi kiva saada 2-3 matkustamiseen soveltuvaa paikkaa, jotka voisi tarvittaessa poistaa, jos harrastevälineitä pitää saada enemmän kyytiin tai jos reissuun lähtijöitä on vain kaksi. Mistäs muuten laki sanoo tästä? Saako matkustajapaikkoja poistaa väliaikaisesti/reissunajaksi, jos matkaan tarvitsee saada esim. yksi ylimääräinen fillari tai vaikka ahkio? Trafin ohjeidenhan mukaan matkustamosta tulee löytyä vähintään kaksi istuinta sekä pöytä, mutta tämähän täyttyy helposti, kun sängystä muuntuu kuitenkin aina kaksi penkkiä, jonka lisäski ainakin repsikan penkki kääntyy ympäri.

12V sähköt: Aurinkopaneli (~150W), vapaa-ajanakku (~100mAh), latausrele sekä päältä avattava kompressorijääkaappi (~30L). Lisäksi varaus ilmanvaihdolle, jos yksinkertaisempi painovoimainen ratkaisu ei ole riittävä. Valaistukseen riittänee muutama ledi-nauha ja/tai spotti.

Yksinkertainen kaasukeitin-/lavuaariyhdistelmä (esim. Smev MO8821), juomavesisäiliö saisi olla isohko eli n 30-40L, harmaalle vedelle riittänee n. 20L

Vessaksi yksinkertainen PORTA POTTI QUBE ja suihkuksi esim. Coleman Solar Shower tai joku muu yksinkertainen ulkosuihku.

Lämmitysjärjestelmä pitää sitten vielä miettiä erikseen, mutta aluksi voisi selviytyä ihan perus vesi-webastolla, mutta jossain vaiheessa tulee varmasti ajankohtaiseksi lisätä mukaan suoraan ilmaa lämmittävä ratkaisu.

Budjetti itse auton hankintaan on noin 15k€, jonka lisäksi laskeskelin että isompiin varusteluhankintoihin menee n. 1,5k-2k€, tämän lisäksi mahdolliseen panelointiin, verhoiluun, eristeisiin yms. saattaa mennä vielä hieman lisää.

Layout tulisi noudattelemaan karkeasti seuraavan kaltaista, mutta sisusta tulisi olemaan huomattavasti hillitympi/karumpi, koska en todellakaan kaipaa mitään turhan "kiiltävää/näyttävää" sisustaa.
http://www.newwavecustomconversions.co.uk/gallery/vw-t5-interior-conversions/luxury-beach-conversions/

Herättääkö nämä ajatkseni mitään mielipiteitä/kommentteja? Saksassa ja UK:ssa näitä customeita näyttää olevan aivan älyttömästi, mutta Suomessa en ole näihin juuri törmännyt.
Otsikko: Vs: VW T5 pohjaisen retkeilyauton speksailu ja pohdinta
Kirjoitti: Joko - 24.07.2017 kello on 22:25
Sanoisin että ei kannata noin pieneen koriin tehdä. O mukavaa että autossa on seisomakorkeus. Olisko keskipitkä crafter poissuljettu?  Ja jos ei pakko ole volsu olla niin mites ducato jumper tai boxer? Tuo budjetti kuulostaa kovin alimitoitetulta. Itse jos nyt karkeasti ajattelisin niin auto pitäis eristää jollakin.  Eristämisen lisäksi tuo jääkaappi vie pudjetista jo kolmanneksen. Kaasuliesi ja allas ja pumput muutaman satkun. Portapotta satkun. Nopeasti sitä hintaa tulee. Samoilla kilsoilla olevan retkiauton hankintahinta tulee yllättävän nopeasti vastaan. Niissä bonuksena tulisi seisomakorkeus, kunnollinen wc tila kasetilla,  suihku ja kunnollinen lämmitys järjestelmä. Lisäksi jälleenmyyntiarvo. Noissa omatekeleissä on vähän niin ja näin että mahtaako niille olla ottajaa jos sellainen tilanne tulee. Tehdasvalmisteiselle retkiautolle on
Otsikko: Vs: VW T5 pohjaisen retkeilyauton speksailu ja pohdinta
Kirjoitti: Casual - 24.07.2017 kello on 23:15
Kyllä isommat autot ovat poissuljettua, koska en halua sellaista. Pienessä autossa viehättää sen näppäryys, edullisuus sekä pienempi kulutus. Tuohon lwb transuun mahtuu kuitenkin aivan mainiosti sänky sekä pieni oleskelu-/keittiötila. Näistä on netissä lukuisia hienoa esimerkkejä, joihin käyttäjät ovat olleet tyytyväisiä. Mulla on myös muutama tuttu asustellut ihan pakussa ja varsin positiiviset kokemukset heilläkin on aktiivireissuiltaan.

Noiden sopivasti ajettujen T5 Volsujen hinnat lähtee tuosta 15k€ hujakoilla, joten niitä olen tässä nyt seuraillut.

Autossa on tosiaan tarkoitus nukkua, keitellä aamukahvin ja puurot. Lisäksi joinakin päivinä autossa tulle varmasti tehtyä myös yksinkertainen lounas. Pääosin autolla kuitenkin ajetaan  paikasta a paikkaan b, jossa sitten tehdään hienoja juttuja ulkona.

En itse näe tarvetta varsinaiselle suihkulle tai erilliselle WC:lle. Olen myös aina pärjäillyt reissatessa/telttailessa ilman seisomakorkeutta.

Jääkaappi nielaisee tosiaan budjetista melko ison osan tuosta arvioidusta varustelubudjetista. Olen miettinyt, että ilman sitäkin pärjäisi hyvin, koska emme juuri syö lihaa tai maitotuotteita. Oikeastaan ainoat kriittinen kylmänä pidettävä on olut ja toisinaan juustot, toisinaan myös punaviiniä pitää temperoida.

Jääkaapiksi olen kaavaillut seuraava. https://www.marinea.fi/dometic-mobicool-fr34

Aurinkopaneelin, latausohjaimen, releen ja akun tulen luultavasti hankkimaan Motonet-/hongkong-akselilta, joten niihin palaa siis n. 400€. Valtaosa asennustarvilleista ja kaapeleista multa löytyy jo ennastaan.

Olen myös pohtinut sitä, että yksinkertaisempi hanakannuihin perustuva vesijärjestelmä voisi olla parempi, koska mm. talvisin auto tulee seisomaan yksin kylmillään hiitovaelluksien aikana, jolloin mm. pumput jäätyvät herkästi. Jos päädyn tähän, niin vetolaatikosta ulos vedettävä yksinkertainen kaasuliesi voisi olla kätevämpi, esimerkiksi seuraava.

http://www.biltema.fi/fi/Vapaa-aika/Retkeily/Kaasukeitin/Kaasukeitin-22-kW-2000039807/

Tuo eristys on kyllä hyvä huomio, sitä mun pitää miettiä vielä tarkemmin. Tämän tarpeellisuus, kuten myös erillisen "ilmalämmittimen" tarpeellisuus selviää tosin sitten käytössä varmaan paremmin. Jokatapauksessani tämän toteutus tulisi olemaan varmasti sitä 2-vaiheen hommaa.
Otsikko: Vs: VW T5 pohjaisen retkeilyauton speksailu ja pohdinta
Kirjoitti: Mautoilija - 24.07.2017 kello on 23:38
Kaasupullolle ainakin varaisin tilan. Jossain vaiheessa peltipurkkien vaihto kyllästyttää. Ja lämmitys hoidettanee tulevaisuudessa kaasulla.
Sängyn nostaisin ainakin sisätilakorkeuden puoleenväliin. Kun vaaka-asennossa nukutaan, ei paljoa tilaa tarvitse. Sängyn alle saa tavaroille tilaa.
Otsikko: Vs: VW T5 pohjaisen retkeilyauton speksailu ja pohdinta
Kirjoitti: volvo - 25.07.2017 kello on 00:24
laita vaikka nettiautosta esimerkki mitä autoa olet ajatellut. jos meinaat suomi pakettiautoa verottaa henkilöautoksi, verotus arvoa ei voi laskea tuonti autojen päätöksistä. suomi pakettiautoista kun on maksettu jo alennettu autovero.
Otsikko: Vs: VW T5 pohjaisen retkeilyauton speksailu ja pohdinta
Kirjoitti: Casual - 25.07.2017 kello on 00:40
Tarkoituksena olis toisiaan löytää malli, joka olisi jo henkilöautoa liikenteessä. Samalla noissa olisi  myös paremmin penkkejä, kun toiveissa olisi, että tämän projektin "lopputulos" olisi 4-5 paikkainen matkailuauto, josta saisi tarvittaessa nostaa 2-3 penkkiä pois. Paras pohja olis varmaan tuo multivan, mutta ne tuppaavat olemaan melko kalliita eikä pitkiä versioita ole juuri saatavilla.

Seuraavan tyylinen olis kuitenkin kiikarissa. Pari tonnia halvempi olisi toki parempi
https://m.nettiauto.com/volkswagen/caravelle/8972122?vifAdCount=20&vifNav=Y
Otsikko: Vs: VW T5 pohjaisen retkeilyauton speksailu ja pohdinta
Kirjoitti: volvo - 25.07.2017 kello on 00:49
tuon tyyppisen kun ostat, ainoa rajoitus rakentamisessa on rahapussi.  Thumb
Otsikko: Vs: VW T5 pohjaisen retkeilyauton speksailu ja pohdinta
Kirjoitti: Casual - 25.07.2017 kello on 01:16
Rahahan tätäkin harrastuksessa hieman rajoittaa, mutta kun pajalta löytyy jo hitauslaitteet, jyrsimet ja jopa tukeva ompelukone, niin valmista tulee harvoin ostettua. Tuntuu tosin, että mulla on tässäkin tapauksessa omat vaatimukset hieman "normaalista" poikkeavat, joten diy-vaihtoehto tuntuu jopa ihan järkevältä.

Tässä vielä yksi idea, jota olen pyöritellyt mahdolliseksi sänkyratkaisuksi. Itse tekisin tosin vähän yksinkertaisemman mallin ilman tuota irroitettavaa tuolia. Lisäksi tohon olisi kiva tehdä mekanismi, jolla sängyn päädyn saisi nostettua vinoon lukuasentoon tai suoraan pystyyn istumaasentoon. Tuolla videolla on se lyhyt swb-malli, eli kaavailemani lwb olis tuota vielä 40cm pidempi.

https://youtu.be/kR5JD1dgbfc

Tässä vielä yksi aika passelin kokoinen keittiöratkaisu. Pitkän mallisen Portterin takatila on n. 3m pitkä, joten kun sänky on pitkänä jää kuskin penkin taakse vielä n. 1m tilaa, joten siihen mahtuisi mukavasti 2x50cm keittiökaapit.

http://www.custom-bus.de/f5-edit/ups/www.custom-bus.de/tb_artikel/bild/Kuechenbox%20II%20in%20Anthrazit-offen-g1.gif
Otsikko: Vs: VW T5 pohjaisen retkeilyauton speksailu ja pohdinta
Kirjoitti: 88k5 - 25.07.2017 kello on 10:11
Trafin ohjeisiin liittyen - rajoitukset/säädökset koskevat autoverovapaata m-autoa. Verollistahan suunnittelit? Hlöauton dslverohan on 6.11 kertaa isompi mitä pakussa tai m-autossa (perusosa sama).
Otsikko: Vs: VW T5 pohjaisen retkeilyauton speksailu ja pohdinta
Kirjoitti: seppoko - 25.07.2017 kello on 10:23
Trafin ohjeisiin liittyen - rajoitukset/säädökset koskevat autoverovapaata m-autoa. Verollistahan suunnittelit? Hlöauton dslverohan on 6.11 kertaa isompi mitä pakussa tai m-autossa (perusosa sama).

Verollisesta (autovero hankittaessa) henkilöautosta tehdyssä m-autossa polttoainevero on sama kuin muissakin, verottomissa m-autoissa. Kai muistat ns. veronkiertoautot, joita tekivät juuri kiertääkseen p-aineveron.
Otsikko: Vs: VW T5 pohjaisen retkeilyauton speksailu ja pohdinta
Kirjoitti: Joko - 25.07.2017 kello on 10:23
Minulla oli vastaava mutta 5 paikkainen  vito henkilöauton verolla. Vero oli noin 900e ja nyt sprinterissä matkailuautona se on vähän yli 700e että ei nyt mikään valtava ole tuo ero. Tosin riippuu koklnaismassasta vitossa oli 2700kg muistelisin.  4 veto 2.5tdi voi äkkiä olla kokonaismassa pitkälti yli 3000kg jolloin verot on yli tonnin
Otsikko: Vs: VW T5 pohjaisen retkeilyauton speksailu ja pohdinta
Kirjoitti: Aakku - 25.07.2017 kello on 11:10
Tässä vielä yksi idea, jota olen pyöritellyt mahdolliseksi sänkyratkaisuksi. Itse tekisin tosin vähän yksinkertaisemman mallin ilman tuota irroitettavaa tuolia. Lisäksi tohon olisi kiva tehdä mekanismi, jolla sängyn päädyn saisi nostettua vinoon lukuasentoon tai suoraan pystyyn istumaasentoon. Tuolla videolla on se lyhyt swb-malli, eli kaavailemani lwb olis tuota vielä 40cm pidempi.

https://youtu.be/kR5JD1dgbfc
Tuo Rocky sohvan tapainen peti on aika toimiva....

Mulla on Westissä tuollainen. Petikuntoon saattaminen vie hitaasti tehtynä puoli minuuttia. Saman verran kuluu aikaa istuintilaan saattamiseen.
Otsikko: Vs: VW T5 pohjaisen retkeilyauton speksailu ja pohdinta
Kirjoitti: Casual - 25.07.2017 kello on 15:20
Tuollainen rock and roll tyyppinen peti olisi kyllä kätevä. Sellainenhan tuleekin tavallaan multivanissa jo suoraan mukana. Myös Volkkarin oma California on toteutettu, tuollaisella pedillä. Noitahan saa toki tilattua myös irtotavarana, mutta hinnat karkaavat helposti. Noiden muuntuvien petien ongelma on tosin se, että tukirakenteista johtuen niiden alle ei jää juuri säilytystilaa.

https://youtu.be/DMn2j2xbffk

Käytännössä sänkyä ei voi nostaa liian ylös, koska sen pitää muuntua myös istuimeksi, jonka Trafikin vaatii. Sellainen yhtenäinen n. 50cm korkea tila olis kuitenkin kätevä varusteiden kuljetukseen.

Eikös toi verohomma mene nyt niin, että kun henkilöautoksi rekisteröityn tila-auton varustelee asiallisesti "retkeilyautoksi" ja muutoskatsastaa asuntoautoksi, niin vuosittaiset verot määräytysivät esim. tuolle aikaisemmin linkitetylle seuraavasti (kts. kuvakaappaus). Jos auto olisi sitten "verovapaa" 190cm korkeudella oleva paku, jonka muuttaisi matkailu käyttöön, niin tällöin välttyisi vielä siltä kertaalleen maksettavasta könttäverolta? Olenko ihan hakusessa tämän kanssa?(https://uploads.tapatalk-cdn.com/20170725/e20dc4a1a1babaf972d3bd5c2c48fb3b.jpg)
Otsikko: Vs: VW T5 pohjaisen retkeilyauton speksailu ja pohdinta
Kirjoitti: sim0a - 26.07.2017 kello on 10:11
Olen suunnitellut melko samanlaista projektia, tosin halvemmasta aihiosta, eli vuosituhannen vaihteen T4:sta. Kiinnostaisi retkeilyauto, jolla ensisijaisesti ajettaisiin paikasta toiseen, joka olisi kätevä kaupungissa, mutta jossa pystyisi kesäisin yöpymään mukavasti. Mitään survival-rekkaa en tarvitse, vaan olen speksannut haluavani taakse seuraavan tekniikan: Jääkaappi, liesi (yksi levy riittää), lavuaari (kylmä vesi riittää), hupiakku ja mahdollisesti aurinkopaneelit. Yksinkertainen sohva, joka muuntuu sängyksi ja sohvan eteen pöytä, jonka voi nostaa sivuun. Unelmoin että saisin tämän ahdettua lyhyeen transporteriin, mutta kompromissina voin päätyä pitkäänkin.

Tällainen olisi unelma nousevalla katolla, mutta koska sellaisia aihioita ei ole tarjolla ja asentaminenkin maksaa euroopassa muutaman tonnin, tyydyn mieluusti matalaan korkeuteen. Se kuitenkin poistaa mahdollisuuden rekisteröidä auto matkailuautoksi. Pakettiauton perään taas ei kiinteitä kalusteita saa rakentaa, mutta entä jos auto on rekisteröity henkilöautoksi? Saako silloin takatilaan rakentaa mitä haluaa? Trafi ei kerro ja eipä paljon apua ole tullut parilta katsastusasemaltakaan johon olen soitellut. Minulle riittäisi että ajon aikana penkkeinä olisi vain etupenkit.
Otsikko: Vs: VW T5 pohjaisen retkeilyauton speksailu ja pohdinta
Kirjoitti: Aakku - 26.07.2017 kello on 11:17
Tällainen olisi unelma nousevalla katolla, mutta koska sellaisia aihioita ei ole tarjolla ja asentaminenkin maksaa euroopassa muutaman tonnin, tyydyn mieluusti matalaan korkeuteen. Se kuitenkin poistaa mahdollisuuden rekisteröidä auto matkailuautoksi.
Nostokatto ei tuo verovapautta, mutta toki matkailuautoksi sen saa.....
Otsikko: Vs: VW T5 pohjaisen retkeilyauton speksailu ja pohdinta
Kirjoitti: Casual - 26.07.2017 kello on 12:26
Jos matalan auton haluaa rekisteröidä matkailuautoksi, niin silloin siitä pitää tosiaan lyötyä nuo Trafin vaatimat jutut ja lisäksi sen pitää olla "oikeasti" tehty retkeilykäyttöön, Trafin tarkennetuissa ohjeissa katsastusinsinäörille jää siis mielestäni valta päättää, että onko auto rakennettu matkailukäyttöön "oikeesti vai "leikisti" vuosittaisen diesel-verojen kiertämiseksi. Pakettiautonkin voi toki muuttaa, mutta sen pitäsi nyt olla kai lähtökohtaisesti rekisteröity henkilöautoksi, eli se könttävero tulee tuossa maksettavaksi.

Noiden kaikkien varusteidenhan pitää löytyä suoraan auton matkustustilasta, ei siis riitä että esim kontin takana olisi vain ulkokeittiö, jollainen voisi olla kyllä mullekin (ainakin kesäkäyttöön) riittävä.

Olen myös itse arponut tuon pitkän ja lyhyen mallin välillä, mutta olen päättymässä siihen, että tuo extra 40cm tuo nyt kuitenkin sisätiloihin lisää mukavuutta, eikä tee autoista kuitenkaan liian pitkää. Se LWB Portteri on oikeasti aika nysä ja sinne voi olla vähän vaikea saada kaikki mahtumaan, toki fiksun rock and roll -pedin kanssa kaikki on mahdollista.

Nouseva pop up -katto olisi kyllä mullakin unelmana, mutta ne näyttivät maksavan 3-5k€, joten ainakaan käytettyyn autoon sellaista ei kannata varmaan asentaa.
Otsikko: Vs: VW T5 pohjaisen retkeilyauton speksailu ja pohdinta
Kirjoitti: tsahkali - 26.07.2017 kello on 12:54
Nouseva pop up -katto olisi kyllä mullakin unelmana, mutta ne näyttivät maksavan 3-5k€, joten ainakaan käytettyyn autoon sellaista ei kannata varmaan asentaa.

Riippuu ehkä siitä, teetkö kertakäyttöistä, vai autoa vuosiksi.
Otsikko: Vs: VW T5 pohjaisen retkeilyauton speksailu ja pohdinta
Kirjoitti: sim0a - 26.07.2017 kello on 13:23
No mutta tämähän on mukava juttu, jos kerran henkilöautoksi rekisteröidyn auton voi muuttaa matkailuautoksi jos vaan maksaa verot. Itseä nimenomaan kiinnostaa se takatilan rakentelu, eikä niinkään mitkään irrotettavat ratkaisut. Pitää speksata varustelu tarkemmin, laskea hinnat ja katsoa kuinka pitkään autoon kamppeet mahtuu. Eniten lyhyessä mallissa huolestuttaa säilytystilan vähyys.

Henkilöautoksi rekisteröityjä porttereita on tietysti tarjolla aihioksi huomattavasti vähemmän. Bensakone olisi varmasti vielä verotuksen kannalta plussaa.

Pop up -katto taas varmasti lisäisi auton mukavuutta todella paljon. Itse ajattelin että jos rakentaisi auton ja ajelisi sillä ensin yhden kesän. Sen jälkeen on varmaan mielipide siitä kannattaako jatkaa samalla kalustolla, asentaa katto vai myydä romut ja unohtaa koko homma  :)
Otsikko: Vs: VW T5 pohjaisen retkeilyauton speksailu ja pohdinta
Kirjoitti: seppoko - 26.07.2017 kello on 14:03
No mutta tämähän on mukava juttu, jos kerran henkilöautoksi rekisteröidyn auton voi muuttaa matkailuautoksi jos vaan maksaa verot. Itseä nimenomaan kiinnostaa se takatilan rakentelu, eikä niinkään mitkään irrotettavat ratkaisut. Pitää speksata varustelu tarkemmin, laskea hinnat ja katsoa kuinka pitkään autoon kamppeet mahtuu. Eniten lyhyessä mallissa huolestuttaa säilytystilan vähyys.

Henkilöautoksi rekisteröityjä porttereita on tietysti tarjolla aihioksi huomattavasti vähemmän. Bensakone olisi varmasti vielä verotuksen kannalta plussaa.


Henkilöautosta on maksettu jo autovero, siis ei uudestaan sitä veroa. Henkilöauto muutettuna matkailuautoksi pudottaa polttoaineveron (dieselveron) hyvin pieneksi. Tuskin siis sen takia kannattaa hyljeksiä dieseliä.
Otsikko: Vs: VW T5 pohjaisen retkeilyauton speksailu ja pohdinta
Kirjoitti: Oulaa - 26.07.2017 kello on 16:26


(https://karavaanari.org/kuvat/1501075154.jpg)
Rohkenen suositella edes puolikorkeata autoa tai pikkubussia sen seisoma korkeuden vuoksi kun tuo täysikorkea
2,3 Fiatti kulki nyt Espoosta Ivaloon 600kg motskarilastissa 7,4l/100km kulutuksellakin .
Mutta ette usko minkä tilantunteen tuo korkeus autoon tekee.
Otsikko: Vs: VW T5 pohjaisen retkeilyauton speksailu ja pohdinta
Kirjoitti: Casual - 26.07.2017 kello on 23:08
Mulla itsellä konsernin valinta suuntautunut jo yli 30v sitten näihin vag-konsernin vehkeisiin, joten niillä pysyn jatkossakin, vaikka usko on ollut jo monesti koetuksella.

Tuon T5 mallin korkeat versiot näyttävät mun omaan silmään niin hassuista, että sellaista en kyllä ole ottamassa. Lisäksi meidän autokatokseen mahtuu vain tuollainen hieman yli 200cm korkea malli. Jos tossa rupeaa korkeuden puute ahdistamaan, niin sitten vaihdan joskus isompaan (jossa 190cm vaatimus täyttyy) tai asennan sen pop up -katon. Voi hyvin olla, että tämä tuleva matala T5 on vain ns. Porttihuume johonkin kovempaa, mutta sillä olen nyt kuitenkin lähdössä liikkeelle.

Avasin tämän ketjun, koska kaipailin neuvoja/kokemuksia näistä pienistä autoista sekä niiden tilaratkaisuista. Lähtökohtana kuitenkin on nyt se, että pienellä mennään, vaikka vallitseva käsitys tuntuu sitovan tätä vastaan.

Jääkaapiksi löysin seuraavan, jonka laitan varmaan kohta tilaukseen (tälle on muutakin käyttöä). Tämä tulisi siis Porterissa vetolaatikkoon kuskin penkin taakse lavuaarin/lieden alle.
https://www.svb24.com/en/mobicool-fr34-compressor-cooler.html

Tuo mahtuis kätevästi mm. Seuraavan lavuaari/keitin yhdistelmän kanssa yhteiseen laatikkoon.
https://www.svb24.com/en/waeco-stove-top-sink-combination.html

Liitteenä vielä yksi aikaisempi hahmotelma, jota piirteli SWB Porterin pohjalle (Portteri on tässä väärän kätinen).

(https://uploads.tapatalk-cdn.com/20170726/6fa49b2a6cd812c2f32513879d965df3.jpg)
Otsikko: Vs: VW T5 pohjaisen retkeilyauton speksailu ja pohdinta
Kirjoitti: volvo - 27.07.2017 kello on 00:23
suurin ongelma on penkki/sänky viritys, pitäisi olla hyväksyntä jos haluaa käyttää matkustamiseen. kaasuliesi on toinen, kiinteä vaatii kaasupullo kotelon mutta retki malli ei.
Otsikko: Vs: VW T5 pohjaisen retkeilyauton speksailu ja pohdinta
Kirjoitti: Casual - 27.07.2017 kello on 00:40
suurin ongelma on penkki/sänky viritys, pitäisi olla hyväksyntä jos haluaa käyttää matkustamiseen. kaasuliesi on toinen, kiinteä vaatii kaasupullo kotelon mutta retki malli ei.
Minkäs kokoisia kaasupulloja tuollaisen tason päälle tulevan keittimen kanssa kannattaisi hankkia/harkita? Olen tähän asti pärjännyt vaellusreissuilla sellaisen 230g säiliön kanssa helposti yli viikon, joten kovin iso kaasusäiliötä en tuonne tarvitse/halua. Näitä retkikaasuja on ollut aina myös helposti saatavilla koko Euroopasta, joten mulle ei ole mikään ongelma kuljettaa näitä vaikka paria-kolmea mukana, jos esim. Näytä saa vain kytkettyä tuohon aikaisemmin linkittämääni keittimeen. Olen ymmärtänyt niin, että integroitua keitintä ei tarvitse mitenkään eristää, mutta irtosäiliöllä olevan keittimen kaasupullo pitää eristää ja tuulettaa asiallisesti, tämän lisäksi asennuksesta pitäsi olla todistukset.

Tuollaisen etapower kattilan kanssa kaasua menee alle 10g per keitin litra, joten aika pitkälle pärjää pienelläkin kaasu määrällä, etenkin kesäisin.
https://scandinavianoutdoor.fi/primus/varusteet/ruokailu-ja-astiat/astiat/etapower-pot-2016/

Jossain vaiheessa lämmittimeksi tulee ehkä joku fiksu/tehokas ratkaisu, mutta siinä vaiheessa pitää sitten katoa auto eristykset sekä kaasun/dieselin reitytys tarkemmin. Nyt alkuvaiheessa isona tähtäimenä on ensikesän Euroopan reissu, jota enne tulee varmasti heitettyä jotain pientä testireissua, jos/kun tämän homma. Saa maaliin.
Otsikko: Vs: VW T5 pohjaisen retkeilyauton speksailu ja pohdinta
Kirjoitti: RR - 27.07.2017 kello on 16:49
On muuten huima ero ajettavuudessa tommosessa matalassa t5 portterissa verrattuna korkeaan sprintteriin. Ja volkkarin eduksi.

Korjatkaa jos olen väärässä, mutta sänkyä ei tarvi hyväksyttää milläänlailla (vaikka muuttuisi penkeiksi) jos nitä ei lasketa virallisiksi istumapaikoiksi.

Hauska ajettava tommonen on, muttei suinkaan viaton.

Tutulla on lyhkäseen ja korkeaan transittiin rakennettu retkiauto. Tarpeeksi ku pyörittää paperilla palasia niin oikea ratkaisu löytyy.

Voisko sänky kääntyä vaikka osittain matkustamoksi, ts osa sängystä menisi piiloon tai kasaan kun sitä ei tarvita. Jos sänky olis tarpeeksi ylhäällä ne fillarit mahtuis ehkä silti sinne alle.

Otsikko: Vs: VW T5 pohjaisen retkeilyauton speksailu ja pohdinta
Kirjoitti: Rölli - 27.07.2017 kello on 18:58
jos aihio on henkilöauto niin kädet vapaat ei oo vero seuramusta joten ei tarvii täyttää verovapaan ehtoja kuten esimerkiksi sisäkorkeus...... ja saa jatsastettua kuvailemallasi varustuksella asubtoautoksi jolloin käyttövoima vero putoaa noin viidennekseen Thumb ... olettaen ett soffan alla on säilytys tilaa :D
Otsikko: Vs: VW T5 pohjaisen retkeilyauton speksailu ja pohdinta
Kirjoitti: Oulaa - 27.07.2017 kello on 19:11
Espanjan reissulla 2015 ostin Repsolin 6kg kaasupullon .
Kolmatta viikkoa sillä leireiltiin asuntoautolla ja 2016 kesän grillasin sillä kotona ja nyt kesäkuussa se vihdoinkin loppui.
Otsikko: Vs: VW T5 pohjaisen retkeilyauton speksailu ja pohdinta
Kirjoitti: Casual - 28.07.2017 kello on 11:43
Nyt rupeaa olemaan tuon LWB portterin layout-hahmotelma jo ihan mallillaan. Jääkaappi, liesi-/lavuaariyhdistelmä ja porta potti tuossa saneelee aika paljon tuota järkestystä. Ajattelin, että vesisäiliöt varmaan mahtuisivat tuon takarenkaan ja keittiöyksikön väliin, sinne kun on muuten vaikea saada mitään käyttötavaraa talteen. Vesi täydennysten kannalta olisi varmaan hyvä, että aihiossa olisi kaksi liukuovea jotta täydennykset voisi tehdä suoraan pihalta käsin.

Sängyn alle saisi kaksi isoa säiltyslaatikko ja aivan oven viereen tulisi roskis. Takaapäin sitten saisi vielä vedettyä ulos sen ison "harrasteväline" laatikon.

Malli on edelleen väärän kätinen, mutta muuten mittasuhteiden pitäisi olla suunnilleen kohdallaan.
Otsikko: Vs: VW T5 pohjaisen retkeilyauton speksailu ja pohdinta
Kirjoitti: Joko - 28.07.2017 kello on 12:12
Onkos porterissa ulkokuoressa mitään korkeaa muovilistaa ei taida olla? Ajattelen että sen kohdalta olis hyvä hoitaa läpiviennit ja vesisäiliö täyttöaukko. Jos haluaa joskus varusteet poistaa niin liimalla lätkä peltiin ja uus reiätön muovilista päälle. Näin olen ajatellut omaan sprinteriin tehdä paikan sähköpistokkeelle. Laitan pistokkeen lyhimpään listaan joka on halvin ostaa uutena. Kahta liukuovea ei minusta tuontakia kannata ottaa. Saat helpommin kalusteita kiinni ehjään seinään. Saisko vietyä putkella apukuskin penkin sivusta sinne taakse? Onnistuis siitä täyttää kun jollain vaikka 30mm halkaisijaltaan olevan putken vetäistä vesisäiliöltä tuohon jääkaapin taakse reunaan ja siihen korkki päähän.
Otsikko: Vs: VW T5 pohjaisen retkeilyauton speksailu ja pohdinta
Kirjoitti: Aakku - 28.07.2017 kello on 13:31
Nyt rupeaa olemaan tuon LWB portterin layout-hahmotelma jo ihan mallillaan. Jääkaappi, liesi-/lavuaariyhdistelmä ja porta potti tuossa saneelee aika paljon tuota järkestystä. Ajattelin, että vesisäiliöt varmaan mahtuisivat tuon takarenkaan ja keittiöyksikön väliin, sinne kun on muuten vaikea saada mitään käyttötavaraa talteen. Vesi täydennysten kannalta olisi varmaan hyvä, että aihiossa olisi kaksi liukuovea jotta täydennykset voisi tehdä suoraan pihalta käsin.

Sängyn alle saisi kaksi isoa säiltyslaatikko ja aivan oven viereen tulisi roskis. Takaapäin sitten saisi vielä vedettyä ulos sen ison "harrasteväline" laatikon.

Malli on edelleen väärän kätinen, mutta muuten mittasuhteiden pitäisi olla suunnilleen kohdallaan.
Monelleko henkilölle tämä on nyt suunniteltu....?

Jos takaa jättää hyväksytyt istuimet pois, niin saisi kolmelle. Euroopan matkaa ei kyllä mieli mennä kolme vierekkäin.
Tuolla askeettisuudella tekisin itse, tai olen joskus tehnytkin, väliaikaisen retkeilyauton pakettiautosta. Ei siis mitään muutoskatsastusta ja reissun jälkeen halutessaan kalustus varastoon.
Minkälainen on ruuanalaittotarve. Pienellä porukalla ei kannata mitään täyskeittiötä varustaa. Itselläni on kaasuhella, mutta en ole sitä kertaakaan käyttänyt pariin vuoteen. Kaikki vähäinen kokkaus on tapahtunut akkusähköllä, elii lähinnä kahvinkeiito.
Otsikko: Vs: VW T5 pohjaisen retkeilyauton speksailu ja pohdinta
Kirjoitti: jus66si - 28.07.2017 kello on 14:11
Tuossa näppärä ohjelma VW campervaneista. Jos vaikka saa mielikuvia lisää. Tässä on tehdastekosia aika liuta. Moni DIY auto on varmaan saanut malliaan tällasista.

https://www.youtube.com/watch?v=ArIKPbYL7Cw
Otsikko: Vs: VW T5 pohjaisen retkeilyauton speksailu ja pohdinta
Kirjoitti: Casual - 28.07.2017 kello on 23:54
Onkos porterissa ulkokuoressa mitään korkeaa muovilistaa ei taida olla? Ajattelen että sen kohdalta olis hyvä hoitaa läpiviennit ja vesisäiliö täyttöaukko. Jos haluaa joskus varusteet poistaa niin liimalla lätkä peltiin ja uus reiätön muovilista päälle. Näin olen ajatellut omaan sprinteriin tehdä paikan sähköpistokkeelle. Laitan pistokkeen lyhimpään listaan joka on halvin ostaa uutena. Kahta liukuovea ei minusta tuontakia kannata ottaa. Saat helpommin kalusteita kiinni ehjään seinään. Saisko vietyä putkella apukuskin penkin sivusta sinne taakse? Onnistuis siitä täyttää kun jollain vaikka 30mm halkaisijaltaan olevan putken vetäistä vesisäiliöltä tuohon jääkaapin taakse reunaan ja siihen korkki päähän.
Mulla on tarkoituksena rakentaa tästä enemmän sellainen "off grid" camper, joten sähköliitännän ajattelin hoitaa tarvittaessa ihan C-tecin/defan laturilla, jonka saa tarvittaessa kiinni akkuun. Ehkä kätevintä olisi sellainen defan yhteyteen kytketty ylläpitolaturi, jotta sitä voisi käyttää tarvittaessa myös talvella akkujen lataukseen, lämmityshän näissä hoituu varman monesti weberillä.

Myöskään vedelle en ajatellut tehdä erillistä läpivientiä, koska tankit saa kyllä täytettyä/tyhjennettyä myös esim sivuoven kautta. Tuo repsikan (tai oikeastaan kuskin, koska kuva on väärinpäin) penkin vierestä tapahtuva täyttö voisi olla kyllä ihan fiksu, mutta poistovedelle pitäisi tällöin keksiä joku muu systeemi. Käytettyä aihiota katsellessa joutuu varmaan monessa kohtaa hieman tinkimään, joten tuo kuskin puoleinen sivuovi on juuri yksi niistä, pitänee siis sopeutua siihen sitten tulevan aihon mukaan.

Oikeastaan ainoat läpiviennit, jotka tarvitsee tehdä on aurinkopaneelin piuhoille (ellei valmiina löydy sopivia), sekä mahdollisesti poistoilmapuhaltimelle. Matalaprofiilisia kattoluukkuja/tuulettimia olen myös koittanut etsiä, mutta aika vähän niitä tuntuu olevan saatavilla. Varmaan aluksi tuuletuksen voisi hoitaa seuraavilla tempuilla, mutta kokemuksen kautta sitten varmaan selviää, että tarvitaanko esim tota poistoilmapuhallinta vielä tehostamaan ilmanvaihtumista.
*Multivan/california avattava sivuikkuna (tämä tulisi kätevästi juuri keittimen kohdalle, mutta ovat aika kalliita)
*Airlock (http://www.eurotete.com/en/camperizacion-accesorios/air-lock-volkswagen-vw-t5-t6-viano-vivaro-trafic-door-rear/)
*Etuikkunoita rakoiselleen (kevät/kesä)

Pahimpana ongelmanhan tuo kondensio on sitten talvella, jolloin muutenkin pitää katsoa eristys/lämmitys tarkemmin kuntoon.


Olen tässä myös päätymässä aurinopanelin osalta siihen, että sellainen joustava voisi olla paremin, koska sen saisi suoraan kattoon kiinni, jolloin se olisi todella huomaamaton, eikä lisäisi auton korkeutta lainkaan. Tarjontaa näissä paneleissakin tuntuu olevan aivan loputtomasti, jotan hyvin hinta-/laatusuhteen löytäminen ei ole aivan helppoa.
Otsikko: Vs: VW T5 pohjaisen retkeilyauton speksailu ja pohdinta
Kirjoitti: Casual - 29.07.2017 kello on 00:10
Monelleko henkilölle tämä on nyt suunniteltu....?

Jos takaa jättää hyväksytyt istuimet pois, niin saisi kolmelle. Euroopan matkaa ei kyllä mieli mennä kolme vierekkäin.
Tuolla askeettisuudella tekisin itse, tai olen joskus tehnytkin, väliaikaisen retkeilyauton pakettiautosta. Ei siis mitään muutoskatsastusta ja reissun jälkeen halutessaan kalustus varastoon.
Minkälainen on ruuanalaittotarve. Pienellä porukalla ei kannata mitään täyskeittiötä varustaa. Itselläni on kaasuhella, mutta en ole sitä kertaakaan käyttänyt pariin vuoteen. Kaikki vähäinen kokkaus on tapahtunut akkusähköllä, elii lähinnä kahvinkeiito.
Pidemmille reissuille tällä tulisi varmasti lähdettyä kaksistaan, eli ne viikkojen Euroopan reissut tulisi tehtyä siten, että kyydissä, ruokailemassa ja nukkumassa on kaksi. Näille reissuille pitäisi sitten saada myös ne kaksi fillari mukaan (sisälle), jotta kalliit pyörät pysyvät tallessa jos liikumme jalan esim. isommissa kaupungeissa. Tätä varten olen piirretty tuon pedin alle 120cm*170cm*45cm laatikon, jonka sisään kaksi fillaria mahtuu mukavasti kun etukiekon ottaa irti. Tämän laatikon saa sitten vedettyä takakautta ulos ja se toimisi muutenkin kätevänä lastausapuna arkikäytössä.

Mun suunnitelmat rupeaa hieman tökkimään siinä kohtaa, kun tällä samalla autolla pitäisi heittää harrastereissuja 2-4 kaverin kanssa. Myös tällöin pitäisi saada fillareita/ahkioita/suksia yms. mukaan ja vähintään kaksi pitäisi saada sisälle nukkumaan (pari muuta voi nukkua teltassa). Tuollainen hyväksytty rock and roll -peti  tai multivanin takapenkki toisivat kyllä mukavasti matkustuspaikkoja, mutta rakenteestaan johtuen niiden alle ei saa enää harrastekamoja pakattua kunnolla. Toisaalta näitä reissuja varten voisi sitten hankkia vaikka suksiboxin ja/tai takatelineen fillareille.

Yksi vaihtoehto olisi se, että pitkiä Euroopan reissuja varten olisi erikseen tuo custom sänky ja harrastekäyttöä (+vähäiset arkiajot) varten olisi sitten vaikkapa edessä 1+1 paikat ja takana vaikka pari penkkiä caravellesta/multivanista.

Kaikiaan mulla on tässä käsillä vähän hankala yhtälö, kun haluan liikaa ominaisuuksia ja käyttötapauksia yhteen pakettiin  :o
Otsikko: Vs: VW T5 pohjaisen retkeilyauton speksailu ja pohdinta
Kirjoitti: Joko - 29.07.2017 kello on 00:12
Työkaveri laitatti omaan transporter t5 tuon avattavan ikkunan liukuoveen. Maksoi asennettuna noin 300e. Tosiaan en miettinytkään että se vesitäyttö tulee totta tosiaan sitten kuskin oven kautta. Saisko sen jäteveden vedettyä pohjan läpi? Sielä saattaa olla valmiita vedenpoistoreikiä tms mistä vain tulppa pois ja letku läpi. Kuulahana sitten sisäpuolelle mistä laskea säiliö tyhjäksi.Olen miettinyt sprinteriin kans tuota vesijärjestelmää mut toistaiseksi ollaan pärjätty hanallisella irtokanisterilla.
Otsikko: Vs: VW T5 pohjaisen retkeilyauton speksailu ja pohdinta
Kirjoitti: Joko - 29.07.2017 kello on 00:20
Eikö se auto saisi mitenkään olla crafter?  (Tai sprinter tai joku muu). Meillä on toi korkea ja keskipitkä sprinter joka on 6m pitkä. On emännän päivittäinen kauppakassi ja itse ajelen henkilöautolla. Syystä että muksun ja koirien kanssanne kulkee niin ei ole milloinkaan tarvinnut miettiä että mitenkä sovitaan kaikki kyytiin. Hattuhyllyllä on 120cm leveä sänky poikittain ja takatilaan jää senverran että sopii sinne ne polkupyörät yms heittämällä. Olen suunnitellut tuohon omaani keittiö modulia jonka sais nostaa sivuoven puolelle. Vain sähkö tulisi pistokkeella muuten tuossa modulissa olis allas, induktio taso ja alla vesisäiöiöt. Tuon vois ottaa reissulle mukaan ja arkikäytössä sen voi jättää kotiin varastoon. Ymmärrän toki että jos esim asuu kerrostalossa minkä parkkihalliin sprinter kokoluokan auto ei mahdu niin eipä semmosta huvita kyllä ostaa. Emäntä on tuolla nyt yli puolivuotta kiertänyt kaupungin keskustaa ja kauppojen parkkipaikkoja ja käyny koiraa uittamassa jossain vanhalla soramontulla. Yhtään kolhua siihen ei ole tullut että ei se nyt mahdoton ole käsitellä. Me vaihdettiin vito tuohon ja ei se nyt niin kamalasti isommalla autolta tunnu ajoltaan.
Otsikko: Vs: VW T5 pohjaisen retkeilyauton speksailu ja pohdinta
Kirjoitti: tsahkali - 29.07.2017 kello on 11:33
Myös tällöin pitäisi saada fillareita/ahkioita/suksia yms. mukaan

Fillareitahan voi kulettaa myös katolla.
Markkinoilta löytyy hyviä telineitä.
Otsikko: Vs: VW T5 pohjaisen retkeilyauton speksailu ja pohdinta
Kirjoitti: Aakku - 29.07.2017 kello on 11:53
Fillareitahan voi kulettaa myös katolla.
Markkinoilta löytyy hyviä telineitä.
Riippuu kai niiden fillareiden arvosta...

Mulla on Transporterin oma pyöräteline takaovessa johon mahtuu pari pyörää. MP:n paksulla ketjulla lukittuina.
Otsikko: Vs: VW T5 pohjaisen retkeilyauton speksailu ja pohdinta
Kirjoitti: Casual - 29.07.2017 kello on 11:59
Riippu kai niiden fillareiden arvosta...

Mulla on Transporterin oma pyöräteline takaovessa johon mahtuu pari pyörää. MP:n paksulla ketjulla lukittuina.
Itse tosiaan tykkäisin tosiaan kuljettaa fillareita enemmän sisällä. Meillä on "käyttöfillarit" n. 1.5k€ per kappale ja harrasrepyörät n. 3k€ per kappale. Harrastereissuilla noi pyörät nyt vielä menisi telineissä, kun silloin joku on aina vahtimassa, mutta mm. noilla pidemmillä reissuilla pyörät olisi saatava sisälle talteen, jotta ne ovat aina turvassa jos auton pysäköinti lautalle, kaupalle, autotalliin...
Otsikko: Vs: VW T5 pohjaisen retkeilyauton speksailu ja pohdinta
Kirjoitti: nepela - 29.07.2017 kello on 20:18
http://www.tolkkifoorumi.com/phpBB3/viewtopic.php?f=19&t=1835.
Tällainen versio toiminut hyvin eikä katsastajakaan ole koskaan puuttunut rakenteisiin. Ainoana ongelmana olen pitänyt patjojen säilytysmahdollisuutta kun ne sentin paksuiset retkipatjat alkaa olla vanhalle selälle liian askeettiset :(
Otsikko: Vs: VW T5 pohjaisen retkeilyauton speksailu ja pohdinta
Kirjoitti: Sim0a - 3.08.2017 kello on 21:44
Kiinnostaisi tuo keittimen kaasupullon säilytys. Trafin ohjeet kun kuulostavat näin amatöörin korviin aika rankoilta. Minkälaisella ratkaisulla olet nepela tämän hoitanut?
Otsikko: Vs: VW T5 pohjaisen retkeilyauton speksailu ja pohdinta
Kirjoitti: Speed - 5.08.2017 kello on 21:08
Lisää nukkumatila yöksi.
https://www.youtube.com/watch?v=NnfrwKdb8ug
Otsikko: Vs: VW T5 pohjaisen retkeilyauton speksailu ja pohdinta
Kirjoitti: ihaa - 5.08.2017 kello on 21:30
Tässäkin on ihan fiksun oloinen mutta se hinta.  :o
https://youtu.be/GIG9P0lB1iA

In the UK, the Doubleback model retails for £55,000 (US$89,300 or €67,500) or about twice the price of the regular model.

Onko nämä miten suosittuja tuolla Euroopassa ?

Tähän voisin ajatella kuulevani jo mielessäni sanat "matkailu avartaa" ja niinhän se toki tekee mutta kun nyt en tiedä niin kertokaa te jotka tiedätte.  ;D
Otsikko: Vs: VW T5 pohjaisen retkeilyauton speksailu ja pohdinta
Kirjoitti: tsahkali - 6.08.2017 kello on 11:50
http://www.hs.fi/koti/art-2000005312582.html
Otsikko: Vs: VW T5 pohjaisen retkeilyauton speksailu ja pohdinta
Kirjoitti: K.E.V - 6.08.2017 kello on 12:33
Tässäkin on ihan fiksun oloinen mutta se hinta.  :o
https://youtu.be/GIG9P0lB1iA

In the UK, the Doubleback model retails for £55,000 (US$89,300 or €67,500) or about twice the price of the regular model.

Onko nämä miten suosittuja tuolla Euroopassa ?

Tähän voisin ajatella kuulevani jo mielessäni sanat "matkailu avartaa" ja niinhän se toki tekee mutta kun nyt en tiedä niin kertokaa te jotka tiedätte.  ;D
Ei ole tuota näkynyt kuin lehdessä , nostokattoisia kyllä näkee paljonkin sekä esim tällaisia http://www.vwbussale.com/2012/07/volkswagen-transporter-t2-is-back.html tuossa rivi4 vesijäähdytteisenä.
Otsikko: Vs: VW T5 pohjaisen retkeilyauton speksailu ja pohdinta
Kirjoitti: seppoko - 6.08.2017 kello on 12:37
http://www.hs.fi/koti/art-2000005312582.html

Poistavatkohan sisustuksen katsastukseen mennessä. Verollinen matkailuauto.
Otsikko: Vs: VW T5 pohjaisen retkeilyauton speksailu ja pohdinta
Kirjoitti: nepela - 7.08.2017 kello on 08:08
Sim0a:lle. Keitin toimii spriillä (Sinol/Marinol). On nopea ja yksinkertainen.
Otsikko: Vs: VW T5 pohjaisen retkeilyauton speksailu ja pohdinta
Kirjoitti: jussimh - 7.09.2017 kello on 19:44
Näinkin mahtavalla retkivarustuksella retkeilin pari vuotta sitten t4:lla saksassa,hollannissa,ranskassa ja englannissa. seuraavalle reissulle laitan sängyn peräosaan niin saan sen alle tavaroita sullottua. ja retkikeittimeksi on vaihtunut se bilteman matala malli.
Parin ajopäivän jälkeen olin aina hotellissa yms. yötä että sai kassit huuhdottua.

(https://karavaanari.org/kuvat/1504802574.jpg)
Otsikko: Vs: VW T5 pohjaisen retkeilyauton speksailu ja pohdinta
Kirjoitti: haaveilija - 31.10.2017 kello on 11:18
Täältäpä löytyikin mielenkiintoinen ketju, joka sivuaa varsin läheltä omaa aloitustani, joka taisi mennä vähän väärälle alueelle:
https://karavaanari.org/index.php?topic=20017.new#new

Olisi kovin mukavaa kuulla miten hommasi etenee, Casual?

Otsikko: Vs: VW T5 pohjaisen retkeilyauton speksailu ja pohdinta
Kirjoitti: haaveilija - 31.10.2017 kello on 11:19
Näinkin mahtavalla retkivarustuksella retkeilin pari vuotta sitten
(https://karavaanari.org/kuvat/1504802574.jpg)

Tuo taitaa tulla olemaan se minunkin ratkaisuni... Mutta minua kiinnostaa kuulla, miten pärjäsit sisäänkerääntyvän kosteuden kanssa?
Otsikko: Vs: VW T5 pohjaisen retkeilyauton speksailu ja pohdinta
Kirjoitti: Casual - 31.10.2017 kello on 17:26
Olisi kovin mukavaa kuulla miten hommasi etenee, Casual?
Morjesta, ihan hyvin homma etenee - tosin autoa ei ole vielä hommattuna.
a) Myin nykyisen henkilöauton pois ja olen nyt tiukasti selaillut nettiautosta noita sopivia T5 vaihtoehtoa (Caravellet yms.) Kovin kova kiire ei tämän kanssa ole, koska arkiajo ei meillä tule käytännössä lainkaan - joten auton puuttuminen ei tällä hetkellä juuri haittaa. Joulun reissuille olisi ehkä kiva saada taas auto alle  ;D
b) Ostin retkikeittimen, jolla ruuat on tarkoitus pääosin kokkailla kun lähtee (tuon tulevan) auton kanssa reissuun. Sisälle tulee sitten varmaankin pieni kaasu/-induktioliesi tai vaihtoehtoisesti micro tms. "arkikäyttöä" varten.

"Retkikeittimen" osalta päädyin seuraavaan malliin, joka vaikuttaakin oikein toimivalta. Yhden viikon kokkailin tuolla kotona ruokaa ja sain kaasua kulumaan n. 200g. Sellainen 450g kaasu kestää siis mukavasti. Tähän saa toki haluttessaan kiinni myös isompia pulloja jos päädyn tekemään autoon isolle pullolle sen suojetun (ja pohjasta tuuletetun) kaasunsäilytyskaapin.
https://www.amazon.de/Relags-Primus-Tupike-Kocher-Silber/dp/B0187GMZTC/ref=sr_1_1?ie=UTF8&qid=1509461015&sr=8-1&keywords=primus+tupike

Auton osalta olen tässä käynyt muutamilla koeajoilla ja seuraavia huomiota olen tehnyt.
a) Pitkä (ns. LWB) transportteri on sopivan kokoinen ja siinä on hyvän kokoinen tavaratila vaikka kaikki penkit olisikin paikallaan. Haluan rakentaa myös auton siten, että siellä on mahdollista pitää reilummin penkkejä paikallaan, koska tämä lisää auton moni käyttöisyyttä.
b) Yksittäinen repsikanpenkki on paljon mukavampi kuin se pakettiautoistakin tuttu 2-istuttava penkki. On myös kiva, että edestä pääseen kulkemaan taakse noiden etupenkkien välistä. Tämä ei ole mahdollista, jos repsikan paikkana on sellainen tuplapenkki.
c) Olen myös katsellut noita Crafter ja Sprinter malleja tarkkaan, mutta jotenkin ne eivät vain tunnu oikeilta, joten matala Portteri on edelleen kiikarissa. Portteri/Caravellet on kyllä yllättävän kalliita, vastaavasti ajetut ja varustellut Sprinteritkin tuntuvat olevan 2-3k€ halvempi.
d) T5 Portterin 2,5tdi kone on kyllä mukavan vetävä, mutta kyllä sitä varmaan pärjäisi lastutetulla 1,9tdi koneellakin.

Alla vielä muutamia linkkipoimintoja, joita olen keräillyt talteen tässä selvittelyn ohessa.

Tässä on mielestäni yksi parhaiten toteutetuista esimerkeistä, jossa on saatu 5-paikkaa, täysileveyinen sänky, toimiva keittiö, hyvä pöytä... yms. rakennettua tuohon LWB-porteriin. Kiinteän takapenkin johdosta sängyn alla oleva säilytystila on kuitenkin rajallinen.
https://www.facebook.com/kate.robarts.58/media_set?set=a.10151822942575297.868896.759525296&type=1&l=250f5c02e0

Tässä muutama sängyn toteutusidea. Tuo sänky pitää kyllä rakentaa siten, että sängyn saisi leveitettyä myös ilman takapenkkien tukea, silloin koko sängyn alaosan saisi käytöön isompien tavaroiden kuljetukseen, jos/kun takapenkkejä ei tarvita reissussa. Tällöin mukaan mahtuisi kuitenkin vielä ainakin se yksittäinen Caravellen keskirivin penkki tai jopa keskirivin tuplapenkki (riippuen siitä mihin sen pienehkön keittiömodulin asentaa). Tällainen sängynrunko olisi todella helppo rakentaa hitsaamalla esim. 20*20mm rautaprofiilista ja muutamasta tukevasta saranasta/nivelestä.

Exploria Kombi bed
https://vimeo.com/37512198?api=1

VANKing
https://youtu.be/WH8XqoeuYHI

Yksiparhaita VW:n Camper sälää myyviä kauppoja on seuraavat, näiltä tuntuu löytyvän lähes kaikki tarvittava.
http://www.kiravans.co.uk/

Eipä tässä nyt tosiaan mitään uutta taas ollut, mutta sen verran tämän pienemmän auton kanssa joutuu joustamaan, että mm. penkkijärjestystä joutuu varmasti hieman säätämään mukana olevan tavaran ja henkilömäärän mukaan. Toisaalta tuo LWB portteri on sen verran tilava, että sinne mahtuu fiksusti asettelemalla kaikki tarvittava. Jos tarkoituksena olisi lähteä huomattavasti pidemmälle reissulle, niin sitten mielenkiinto kohdistuisi varmaankin seuraavaan suuntaa - mutta ehkä tästä Portterista on tarkoitus tehdä tämän upean Sprintterin pikkuveli (tai jotain sen suuntaista).

https://youtu.be/FOofxmogVrM
Otsikko: Vs: VW T5 pohjaisen retkeilyauton speksailu ja pohdinta
Kirjoitti: jussimh - 12.11.2017 kello on 21:56
Tuo taitaa tulla olemaan se minunkin ratkaisuni... Mutta minua kiinnostaa kuulla, miten pärjäsit sisäänkerääntyvän kosteuden kanssa?
Tuo kun on 8 paikkanen Minibussi ja kauttaaltaan verhoiltu, niin seiniin ei vettä tiivistynyt mutta ikkunat saattoi kyllä olla aamuisin huurussa. jätin myös etuikkunoita hieman raolleen yöksi. Tuon reissun heitin silloin marraskuun alkuviikkoina.
Ja sitten aloin tuossakin peremmin makuupussissa tarkenemaan kun tajusin kaivaa ensiapulaukusta avaruuslakanan patjan ja sen päällä olleen viltin väliin.
Otsikko: Vs: VW T5 pohjaisen retkeilyauton speksailu ja pohdinta
Kirjoitti: Casual - 21.11.2017 kello on 23:16
Nyt on sitten auto hankittuna (LWB Transporter Shuttle 2,5 tdi), eli homma on lähtenyt ihan konkreettisesti käyntiin.

Aloittelin tuossa heti sängynrungon hitsaamisen ja rakentelun, koska se tulee määrittelemään tavaratilan ja keittiön kokoa/muotoa. Olen myös hahmotellut kuskin penkin taakse L-muotoista keittiönurkkaa, joka tulisi siis keskirivin penkkien tilalle - auto on tarkoitus siis muuttaa 5 paikkaiseksi matkailuautoksi (nykyisin penkkejä on 7).

Laitoin myös tilaukseen kompressorijääkaapin (Mobicool FR40), repsikanpenkin kääntölevyn (Scopema swivel plate), vesisäiliöt/hanan/pumpun, verhoilukangasta (sängynpohja). yms. Lisäksi olen hankkinut rautaputket ja -profiilit Swing out -tyyppisen pöydän rakentamiseksi.

Jonkinmoisena tavoitteena tässä on itsellä se, että ensimmäisen version saisi kasaan n. 15k€ hintaa, josta varustelun osuus olisi n. 2k€ - mikään absoluuttinen limiitti tämä ei toki ole. Autossa on valmiiksi jo mm. tupla-akut, webasto ajastimella, jonkinmoiset eristykset, lasit ympäriinsä, erillis penkit edessä... yms. joten melko kohtuullisella vaivalla tuon kanssa pääsee alkuun. Isompina hankintoina on vielä edessä invertteri sekä (keväämmällä) aurinkopaneeli/lataussäädin.

Liitteenä vielä pari kuvaa tuosta sängyn rungon prototyypistä. Kiinnostaako tämän tyyppisen pikkuisen retkeilyauton rakentaminen täällä porukkaa vai keskittyykö foorumi enemmän noiden isojen täysvarusteltujen autojen speksaamiseen ja rakenteluun?

Voisin pamauttaa projekti topicin pystyyn - jos porukkaa kiinostaa tämmöisen pikkuauton rakentelu.
Otsikko: Vs: VW T5 pohjaisen retkeilyauton speksailu ja pohdinta
Kirjoitti: Aikamoinen - 22.11.2017 kello on 06:06
Kiinnostaa. Näitä on mukava lueskella ja seurata. 👍
Otsikko: Vs: VW T5 pohjaisen retkeilyauton speksailu ja pohdinta
Kirjoitti: Aakku - 22.11.2017 kello on 06:19
Samantapainen kehikko, kuin mitä minullakin oli käytössä...

Eroa sen verran, että korkeus mulla oli matalampi ja siinä oli ristikko keskellä. Silloin siitä tuli kantavampi eikä tarvinnut paksua levyä päälle.
Levy voi silloin olla paloista, jolloin toisen puoliskon voi jättää poiskin tarvittaessa. Muutoin alle tulee sitten kaikki tarvittava juttu.

Auto lienee täyden autoveron henkilöauto. Muutos matkakailuautoksi olisi siinä tapauksessa hyödytön, jos auton omamassa on alle 2500kg. Kannattaa kysyä, jos muutoskatsastuksessa sen saisi sitten korotettua siihen painoon. Toisaalta tuo sisäkorkeusvaatimuskin ensi vuonna voi olla esteenä veron alennukseen.
Otsikko: Vs: VW T5 pohjaisen retkeilyauton speksailu ja pohdinta
Kirjoitti: Moppc - 22.11.2017 kello on 06:28
Tämä on ehdottomasti kiinnostava aihe. Ei muuta kun projektitopiikki kehiin.
Otsikko: Vs: VW T5 pohjaisen retkeilyauton speksailu ja pohdinta
Kirjoitti: Casual - 22.11.2017 kello on 10:36
Kannatusta näyttää olevan sen verran, että laitan projekti topikin pystyyn  Thumb Koitan tänään/huomenna kerätä speksit/kuvat kasaan ja tehdä sitten topikin, joten pysykää kuulolla.

Auto lienee täyden autoveron henkilöauto. Muutos matkakailuautoksi olisi siinä tapauksessa hyödytön, jos auton omamassa on alle 2500kg. Kannattaa kysyä, jos muutoskatsastuksessa sen saisi sitten korotettua siihen painoon. Toisaalta tuo sisäkorkeusvaatimuskin ensi vuonna voi olla esteenä veron alennukseen.
Auton on tosiaan nyt henkilöauto/tila-auto eli autovero on maksattu kokonaisuudessaan. Matkailuautoksi ajattelin tuon kyllä rekistereidä, jotta se diesel-vero tippuu kohtuullisemmaksi - käsittääksi tuossa kohtaa ole täyden autoveron matkailuautolle mitään painovaatimusta (vai mihin tuo 2500kg omamassa vaatimus liittyy?).
Otsikko: Vs: VW T5 pohjaisen retkeilyauton speksailu ja pohdinta
Kirjoitti: "Masi" - 22.11.2017 kello on 11:02

Auton on tosiaan nyt henkilöauto/tila-auto eli autovero on maksattu kokonaisuudessaan. Matkailuautoksi ajattelin tuon kyllä rekistereidä, jotta se diesel-vero tippuu kohtuullisemmaksi - käsittääksi tuossa kohtaa ole täyden autoveron matkailuautolle mitään painovaatimusta (vai mihin tuo 2500kg omamassa vaatimus liittyy?).
Verottomuuteen liittyy painoraja eli omapaino +2500 ja ei veroa.
Alle olevissa normi henkilöauton vero, mutta sinullahan se on maksettu jo ;)
Otsikko: Vs: VW T5 pohjaisen retkeilyauton speksailu ja pohdinta
Kirjoitti: Casual - 22.11.2017 kello on 11:28
Verottomuuteen liittyy painoraja eli omapaino +2500 ja ei veroa.
Alle olevissa normi henkilöauton vero, mutta sinullahan se on maksettu jo ;)
Tässä on tosiaan ollut kokoajan tavoitteena rakentaa matalaa ns. täyden autoveron matkailuautoa, joten ainakin sen 190cm korkeusvaatimuksen voi unohtaa. Trafin vaatimukset olen lukenut moneen kertaan ja en näe niissä mitään sellaista kohtaa, mikä estäisi tämän matalan ja pitkän Transportterin muuttamisen 5 paikkaiseksi matkailuautoksi.

En kyllä vieläkään ymmärrä tuota 2500kg painorajaa - ainakin Trafin sivut sanovat seuraavaa tuosta autoverosta vapaasta ajoneuvosta, joka ei tosin sinänsä edes kuulu tähän topikkiin.

"M1-luokan matkailuauto on autoverosta vapaa ajoneuvo, jos sen omamassa on vähintään 1 875 kiloa ja auton sisäkorkeus on vähintään 1,90 metriä alueella, jonka leveys on vähintään 0,4 metriä ja pituus vähintään 40 prosenttia asunto-osan pituudesta (ajoneuvojen rakenteesta ja varusteista annetun asetuksen 17 §:n 3 mom., 703/1998)."
Otsikko: Vs: VW T5 pohjaisen retkeilyauton speksailu ja pohdinta
Kirjoitti: jiikoo - 22.11.2017 kello on 12:54
^ Tuossahan on nuo mitä vaaditaan verovapaisiin. Ei sun sinne tarvii laittaa kuin sänky 2 X 60x180cm, säilytystilaa, pöytä (monet katsurit vaatii pöydän sellaiseksi että pitää kahden hengen pystyä syömään istuviltaan, ei vaadittu missään tekstissä mutta...), keittomahdollisuus.
Otsikko: Vs: VW T5 pohjaisen retkeilyauton speksailu ja pohdinta
Kirjoitti: Casual - 22.11.2017 kello on 13:35
^ Tuossahan on nuo mitä vaaditaan verovapaisiin. Ei sun sinne tarvii laittaa kuin sänky 2 X 60x180cm, säilytystilaa, pöytä (monet katsurit vaatii pöydän sellaiseksi että pitää kahden hengen pystyä syömään istuviltaan, ei vaadittu missään tekstissä mutta...), keittomahdollisuus.
https://www.trafi.fi/filebank/a/1467194589/dcdd82e4389cef3061ce8663952b7465/21985-Matkailuauto-ohje_2016.pdf
Tuossa Trafin tarkennetussa ohjeessa pöydästä mainitaan vielä seuraavaa. Mielestäni tuo ohje on muutenkin aika selkeä, joten sen mukaan ajattelin mennä.

"Majoitustilan pöytä voi olla alaslaskettava tai irrotettava. Istuimien ja pöydän on muodostettava järkevä ryhmä, ja pöydän tulee kokonsa puolesta olla sopiva esim. ruokailuun. Näiden lisäksi majoitustilassa voi olla myös muita istuimia."
Otsikko: Vs: VW T5 pohjaisen retkeilyauton speksailu ja pohdinta
Kirjoitti: aloittelija - 22.11.2017 kello on 14:55
Tyhmänä kysyn: mikä on tässä nyt tämän verottomuuden tavoite?

Verohan on jo maksettu, palautusta siitä?
Otsikko: Vs: VW T5 pohjaisen retkeilyauton speksailu ja pohdinta
Kirjoitti: Casual - 22.11.2017 kello on 15:41
Tyhmänä kysyn: mikä on tässä nyt tämän verottomuuden tavoite?

Verohan on jo maksettu, palautusta siitä?
Autoverohan mun Portterissa on toki maksettu. Mutta matkailuauton ja henkilö/tila-auto käyttövoimavero tulee maksuun vuosittain, jolloin matkailuauto on fiksumpi vaihtoehto.

Tässä menee siis termit/verot ja tavoitteet helposti sekaisin. Itse olen rakentamassa täyden autoveron matalaa matkailuautoa, jossa on siis matkailuauton käyttövoimavero.
Otsikko: Vs: VW T5 pohjaisen retkeilyauton speksailu ja pohdinta
Kirjoitti: Aakku - 22.11.2017 kello on 16:57
Autoverohan mun Portterissa on toki maksettu. Mutta matkailuauton ja henkilö/tila-auto käyttövoimavero tulee maksuun vuosittain, jolloin matkailuauto on fiksumpi vaihtoehto.

Tässä menee siis termit/verot ja tavoitteet helposti sekaisin. Itse olen rakentamassa täyden autoveron matalaa matkailuautoa, jossa on siis matkailuauton käyttövoimavero.
Elikä kyse on siitä, että ensi kesänä astuu voimaan laki, joka poistaa alennetun, eli pakettiauton tasoisen dieselveron kevyiltä matkailuautoilta. Painorajana tulee olemaan 2500kg omamassaltaan.
Minunkin jo tehtaalta matkailuautoksi rakennettuun korkeaan matkailuautoon tulee henkilöauton dieselvero. Painoa kun on vain 2460kg.

Otsikko: Vs: VW T5 pohjaisen retkeilyauton speksailu ja pohdinta
Kirjoitti: Casual - 22.11.2017 kello on 17:22
Elikä kyse on siitä, että ensi kesänä astuu voimaan laki, joka poistaa alennetun, eli pakettiauton tasoisen dieselveron kevyiltä matkailuautoilta. Painorajana tulee olemaan 2500kg omamassaltaan.
Minunkin jo tehtaalta matkailuautoksi rakennettuun korkeaan matkailuautoon tulee henkilöauton dieselvero. Painoa kun on vain 2460kg.
Onko tästä ihan mustaa valkoisella jossain? Koskeeko tämä myös täyden autoveron "matalia" matkailuautoja?

Olen kyllä seuraillut/lueskellut noita erinäisiä lööppejä, mutta kovin tarkasta en ole saanut kiinni siitä miten tämä vaikuttaa näihän täydenautoveron matkailuautoihin, eli miten niiden vaatimukset tulevat muuttumaan jos ne ylipäätään muuttuvat.
Otsikko: Vs: VW T5 pohjaisen retkeilyauton speksailu ja pohdinta
Kirjoitti: Aakku - 22.11.2017 kello on 17:40
Onko tästä ihan mustaa valkoisella jossain? Koskeeko tämä myös täyden autoveron "matalia" matkailuautoja?

Olen kyllä seuraillut/lueskellut noita erinäisiä lööppejä, mutta kovin tarkasta en ole saanut kiinni siitä miten tämä vaikuttaa näihän täydenautoveron matkailuautoihin, eli miten niiden vaatimukset tulevat muuttumaan jos ne ylipäätään muuttuvat.
Lakiehdotushan se on vasta....

Ei yleensä savua ilman tulta. Lakiehdotus on nyt käsittelyssä ja tulisi ehkä voimaan 1.7.18.
https://www.is.fi/autot/art-2000005364158.html
Otsikko: Vs: VW T5 pohjaisen retkeilyauton speksailu ja pohdinta
Kirjoitti: Casual - 22.11.2017 kello on 17:54
Lakiehdotushan se on vasta....

Ei yleensä savua ilman tulta. Lakiehdotus on nyt käsittelyssä ja tulisi ehkä voimaan 1.7.18.
https://www.is.fi/autot/art-2000005364158.html
Tässä nyt taitaa olla taas puurot ja vellit hieman sekaisin, tai sitten olen itsekin jo sekaisin.

Mielestäni tuossa ISsän juttussakin puhutaan vain niistä verovapaista "korkeista" matkailuautoista, joita nyt on tehty paljon mm. Sprinttereistä. Uudituksessa noiden verovapaiden matkailuautojen omamassaksi on ehdotettu tuota 2500kg rajaa. Itse olen tässä rakentamassa täyden autoveron matalaa matkailuautoa, joten mielestäni nuo vaatimukset eivät koska tätä. IS:sän jutussa on kuvissa kyllä Volkkarin multivani, mutta eihän tuollainen matala multivani ole nykyisinkään autoverosta vapaa, joten siinä mielessä jutun kuvitus ei kyllä vastaa lainkaan tekstiä.

Alla vielä linkki tuohon muutos ehdotukseen sekä lainaus noista ehdotetuista vaatimuksista (löytyy sivulta 23). Nämä siis koskevat niitä verosta vapaita "korkeita" matkailuautoa, eikä mielestäni täyden autoveron matalia matkailuautoja.

"21 §
Autoverosta on asetuksella säädettävin ehdoin
vapaa pelastusauto ja sairasauto.
Autoverosta on vapaa matkailuauto, jonka
oma massa on vähintään 2 500 kilogrammaa
ja jonka majoitustilan sisäkorkeus on vähintään
1,9 metriä alueella, jonka leveys on vä-
hintään 0,4 metriä ja pituus vähintään
1,30 metriä auton pituussuunnassa mitattuna.
Ajoneuvolain 22 §:ssä säädettyjen varusteiden
lisäksi auton majoitustilojen varustukseen
tulee vähintään kuulua tukevasti kiinnitettynä
jääkaappi, vesipiste ja majoitustilan
lämmitin.
M1-luokkaan kuuluva auto, jonka oma
massa on vähintään 6 000 kilogrammaa, on
verosta vapaa.
Verosta on vapaa L1-, L2-, L1e-, L2e- ja
L6e-luokan ajoneuvo.
"

https://api.hankeikkuna.fi/asiakirjat/6b7163ca-bc77-4c35-b518-93b59587f9a1/168d2d57-376e-4185-abad-f019ca4e28b2/LAUSUNTOPYYNTO_20170817075000.PDF
Otsikko: Vs: VW T5 pohjaisen retkeilyauton speksailu ja pohdinta
Kirjoitti: Aakku - 22.11.2017 kello on 18:27
Tässä nyt taitaa olla taas puurot ja vellit hieman sekaisin, tai sitten olen itsekin jo sekaisin.

Mielestäni tuossa ISsän juttussakin puhutaan vain niistä verovapaista "korkeista" matkailuautoista, joita nyt on tehty paljon mm. Sprinttereistä. Uudituksessa noiden verovapaiden matkailuautojen omamassaksi on ehdotettu tuota 2500kg rajaa. Itse olen tässä rakentamassa täyden autoveron matalaa matkailuautoa, joten mielestäni nuo vaatimukset eivät koska tätä. IS:sän jutussa on kuvissa kyllä Volkkarin multivani, mutta eihän tuollainen matala multivani ole nykyisinkään autoverosta vapaa, joten siinä mielessä jutun kuvitus ei kyllä vastaa lainkaan tekstiä.
Taidat olla oikeassa...

Elikä kaikki autot, jotka saadaan muutoskatsastettua matkailuautoiksi, saavat alennetun käyttövoimaveron.
alle 2500 kg pakuja ei enää jatkossa kannata muuttaa matkailuautoksi, koska niihin tulisi henkilöauton täysimääräinen autovero.
Olisiko jotenkin noin?
Otsikko: Vs: VW T5 pohjaisen retkeilyauton speksailu ja pohdinta
Kirjoitti: volvo - 22.11.2017 kello on 19:03
molemmat on oikeassa. puhutte vain eri asioista :)
Otsikko: Vs: VW T5 pohjaisen retkeilyauton speksailu ja pohdinta
Kirjoitti: Casual - 22.11.2017 kello on 21:51
Taidat olla oikeassa...

Elikä kaikki autot, jotka saadaan muutoskatsastettua matkailuautoiksi, saavat alennetun käyttövoimaveron.
alle 2500 kg pakuja ei enää jatkossa kannata muuttaa matkailuautoksi, koska niihin tulisi henkilöauton täysimääräinen autovero.
Olisiko jotenkin noin?
Käsittääkseni se menee juuri noin. Toki tuollaisen alle 2500kg pakun tai tila-auton voi jatkossakin muuttaa matkailuautoksi, mutta silloin vaan tule se autovero, eli se kertaalleen matksettavä könttä matksettavasti.  Etuna tuossa on se, että jos auto on diesel-käyttöinen vähentyy se vuosittainen käyttövoimavero huomattavasti siinä vaiheessa kun auto on liikenteessä matkailuautona.

Itse näkisin, että aika monella pienellä perheellä tai aktiisella harrastajalla voisi olla hyvinkin käyttöä jatkossakin noille alle 2500kg täyden autoveron "retkeilyautoille".

Näissä jutuissa menee helposti sekaisin:
a) Matkailuauton autovero tai verottomuus - joka on siis se könttä summa, joka matksetaan uudesta autosta tai mahdollisen muutoskatsastuksen seurauksena.
b) Käyttövoimavero - joka maksetaan esim. diesel-autoista vuosittain.
Otsikko: Vs: VW T5 pohjaisen retkeilyauton speksailu ja pohdinta
Kirjoitti: seppoko - 22.11.2017 kello on 22:06
Tai b-kohta pitäisi olla ajoneuvovero:

Trafi:
Lainaus
Ajoneuvovero koostuu perusverosta ja käyttövoimaverosta.
Otsikko: Vs: VW T5 pohjaisen retkeilyauton speksailu ja pohdinta
Kirjoitti: Haoltu - 22.11.2017 kello on 23:47
Käsittääkseni se menee juuri noin. Toki tuollaisen alle 2500kg pakun tai tila-auton voi jatkossakin muuttaa matkailuautoksi, mutta silloin vaan tule se autovero, eli se kertaalleen matksettavä könttä matksettavasti.  Etuna tuossa on se, että jos auto on diesel-käyttöinen vähentyy se vuosittainen käyttövoimavero huomattavasti siinä vaiheessa kun auto on liikenteessä matkailuautona.

Itse näkisin, että aika monella pienellä perheellä tai aktiisella harrastajalla voisi olla hyvinkin käyttöä jatkossakin noille alle 2500kg täyden autoveron "retkeilyautoille".

Näissä jutuissa menee helposti sekaisin:
a) Matkailuauton autovero tai verottomuus - joka on siis se könttä summa, joka matksetaan uudesta autosta tai mahdollisen muutoskatsastuksen seurauksena.
b) Käyttövoimavero - joka maksetaan esim. diesel-autoista vuosittain.

 No, sotken lusikkani tähän asiaan seuraavasti. Tuota 2500 kg ehdotonta rajaa voi mahdollisesti muuttaa jos kyseessä on 3 hengen pakettiauto, pudottaa yhden istuinpaikan pois jos kyse on muutamasta kymmenestä ylimääräisestä kilosta jollon saa auton tuohon 2500kg.....Ajelee vaimon / tyttöystävän kanssa kahdestaan...
Otsikko: Vs: VW T5 pohjaisen retkeilyauton speksailu ja pohdinta
Kirjoitti: volvo - 23.11.2017 kello on 13:04
Käsittääkseni se menee juuri noin. Toki tuollaisen alle 2500kg pakun tai tila-auton voi jatkossakin muuttaa matkailuautoksi, mutta silloin vaan tule se autovero, eli se kertaalleen matksettavä könttä matksettavasti.  Etuna tuossa on se, että jos auto on diesel-käyttöinen vähentyy se vuosittainen käyttövoimavero huomattavasti siinä vaiheessa kun auto on liikenteessä matkailuautona.

Itse näkisin, että aika monella pienellä perheellä tai aktiisella harrastajalla voisi olla hyvinkin käyttöä jatkossakin noille alle 2500kg täyden autoveron "retkeilyautoille".

Näissä jutuissa menee helposti sekaisin:
a) Matkailuauton autovero tai verottomuus - joka on siis se könttä summa, joka matksetaan uudesta autosta tai mahdollisen muutoskatsastuksen seurauksena.
b) Käyttövoimavero - joka maksetaan esim. diesel-autoista vuosittain.
2500kg minimi paino tulee lisäksi vaatimuksiin sängyn ja keittomahdollisuuden kanssa. juuri sen takia ettei jatkossa tila-autoja tai pikku busseja muuteta matkailuautoksi pienemmän käyttöveron takia.
Otsikko: Vs: VW T5 pohjaisen retkeilyauton speksailu ja pohdinta
Kirjoitti: volvo - 23.11.2017 kello on 13:06
No, sotken lusikkani tähän asiaan seuraavasti. Tuota 2500 kg ehdotonta rajaa voi mahdollisesti muuttaa jos kyseessä on 3 hengen pakettiauto, pudottaa yhden istuinpaikan pois jos kyse on muutamasta kymmenestä ylimääräisestä kilosta jollon saa auton tuohon 2500kg.....Ajelee vaimon / tyttöystävän kanssa kahdestaan...
muuten hyvä. painon pitää olla yli 2500kg, pitäisi lisätä kokonaispainoa ei vähentää.
Otsikko: Vs: VW T5 pohjaisen retkeilyauton speksailu ja pohdinta
Kirjoitti: Casual - 23.11.2017 kello on 13:12
Itse kanssa ihmettelin, että miten istuimia poistamalla pystyisi nostamaan kokonaispainoa.

Kokonaispainon laskemisessa en kyllä näe mitään ideaa.
Otsikko: Vs: VW T5 pohjaisen retkeilyauton speksailu ja pohdinta
Kirjoitti: Casual - 23.11.2017 kello on 13:24
2500kg minimi paino tulee lisäksi vaatimuksiin sängyn ja keittomahdollisuuden kanssa. juuri sen takia ettei jatkossa tila-autoja tai pikku busseja muuteta matkailuautoksi pienemmän käyttöveron takia.
Siis eihän tuo 2500kg paino raja mielestäni koske jatkossakaan noita täyden autoveron tila-autoja tai bikku busseja, joista on aikanaan tuo autovero maksettu. Oman tulkintani mukaan tuo 2500kg raja tulee siis koskemaan niitä verovapaita korkeita matkailuautoja joita nuo Sprintterit yms. ovat.

Tuossa aikaisemmin linkittämässäni autoverolain kohdan 21§ ehdotuksessa puhutaan nimenomaan niistä korkeista verottomista matkailuautoista joita muutos siis tulisi koskemaan, mielestäni tuo muutos ei siis koske noita matalia täyden autoveron matkailuautoja.

Jotenkin nyt tuntuu, että tässä puhutaan eriasioita tai sitten tulkinnat menevät vaan todella pahasti ristiin.

Mielestäni siis Matkailuauto tyypit ovat seuraavat ja niiden vaatimuset olisivat hahmotelman mukaan seuraavat:

Autoverosta vapaa matkailuauto:
Autoverosta on vapaa matkailuauto, jonka oma massa on vähintään 2 500 kilogrammaa ja jonka majoitustilan sisäkorkeus on vähintään 1,9 metriä alueella, jonka leveys on vähintään 0,4 metriä ja pituus vähintään 1,30 metriä auton pituussuunnassa mitattuna.
Ajoneuvolain 22 §:ssä säädettyjen varusteiden lisäksi auton majoitustilojen varustukseen tulee vähintään kuulua tukevasti kiinnitettynä jääkaappi, vesipiste ja majoitustilan lämmitin.


Sitten on vielä se täyden veron matkailuauto, josta tuossa uudessa esityksessä ei ole mainintaa, joten voisi oletettavaa, että sen vaatimukset pysyvät muuttumattomina.
Otsikko: Vs: VW T5 pohjaisen retkeilyauton speksailu ja pohdinta
Kirjoitti: jiikoo - 23.11.2017 kello on 13:41
Casual, juuri näin mitä kirjoitat. Täällä on puurot ja vellit totaalisen sekaisin verojen suhteen ja näyttää lakiehdotuksetkin olevan jo vaatimuksia :D
Otsikko: Vs: VW T5 pohjaisen retkeilyauton speksailu ja pohdinta
Kirjoitti: volvo - 23.11.2017 kello on 16:52
Siis eihän tuo 2500kg paino raja mielestäni koske jatkossakaan noita täyden autoveron tila-autoja tai bikku busseja, joista on aikanaan tuo autovero maksettu. Oman tulkintani mukaan tuo 2500kg raja tulee siis koskemaan niitä verovapaita korkeita matkailuautoja joita nuo Sprintterit yms. ovat.

Tuossa aikaisemmin linkittämässäni autoverolain kohdan 21§ ehdotuksessa puhutaan nimenomaan niistä korkeista verottomista matkailuautoista joita muutos siis tulisi koskemaan, mielestäni tuo muutos ei siis koske noita matalia täyden autoveron matkailuautoja.

Jotenkin nyt tuntuu, että tässä puhutaan eriasioita tai sitten tulkinnat menevät vaan todella pahasti ristiin.

Mielestäni siis Matkailuauto tyypit ovat seuraavat ja niiden vaatimuset olisivat hahmotelman mukaan seuraavat:

Autoverosta vapaa matkailuauto:
Autoverosta on vapaa matkailuauto, jonka oma massa on vähintään 2 500 kilogrammaa ja jonka majoitustilan sisäkorkeus on vähintään 1,9 metriä alueella, jonka leveys on vähintään 0,4 metriä ja pituus vähintään 1,30 metriä auton pituussuunnassa mitattuna.
Ajoneuvolain 22 §:ssä säädettyjen varusteiden lisäksi auton majoitustilojen varustukseen tulee vähintään kuulua tukevasti kiinnitettynä jääkaappi, vesipiste ja majoitustilan lämmitin.


Sitten on vielä se täyden veron matkailuauto, josta tuossa uudessa esityksessä ei ole mainintaa, joten voisi oletettavaa, että sen vaatimukset pysyvät muuttumattomina.
millä perusteilla meinasit katsastaa omasi autosi matkailuautoksi? en vittuile, mutta juuri halvemman käyttömaksun takia halutaan minimi paino matkailuautolle. voit itse katsoa trafin sivuilta kuinka paljon sinun auton käyttömaksut muuttuvat kun rekisteröit sen matkailuautoksi.
Otsikko: Vs: VW T5 pohjaisen retkeilyauton speksailu ja pohdinta
Kirjoitti: Ylikova - 23.11.2017 kello on 17:06
Ajoneuvoverolaki; perusvero + mahdollinen käyttövoimavero, EI olla muuttamassa
Ajoneuvolaki; vaatimukset matkailuautolle, EI olla muuttamassa
Autoverolaki; vaatimukset autoverottomalle matkailuautolle, OLLAAN muuttamassa
Otsikko: Vs: VW T5 pohjaisen retkeilyauton speksailu ja pohdinta
Kirjoitti: Casual - 23.11.2017 kello on 17:08
millä perusteilla meinasit katsastaa omasi autosi matkailuautoksi? en vittuile, mutta juuri halvemman käyttömaksun takia halutaan minimi paino matkailuautolle. voit itse katsoa trafin sivuilta kuinka paljon sinun auton käyttömaksut muuttuvat kun rekisteröit sen matkailuautoksi.
En ota mitään vittuiluna, olen tottunut keskustelemaan asitoista, jotka aiheuttavat hämmennystä.

Olen ajatellut muutoskatsastaa tuon Portterini matkailuautoksi Trafin nykyisen vaatimuksien mukaisesti, aikeena minulla on siis rakentaa oikeasti hyvin toimiva mutta pienehkö 5-paikkainen (2-yöpyjää) matkailuauto - tässä ei pitäisi olla mitään ihmeellistä.

Perusveron ja käyttövoimaveron olen jo tarkistanut laskurilla ja varmastanut tämän myös Trafin neuvonnasta. Perusvero tulee olemaan n. 375€ per vuosi ja käyttövoimavero n. 100€ per vuosi. Tähän liittyvä laskelma näkyy tarkemmin jo aikaisemmassa viestissä (https://karavaanari.org/index.php/topic,19475.msg379719.html#msg379719).

"mutta juuri halvemman käyttömaksun takia halutaan minimi paino matkailuautolle" <- Vielä sellainen tarkennus tuohon lauseeseen, että tuon autoverolaki esityksen mukaan tuo korotettu minimi paino halutaan verottomille matkailuautoille ei siis niille täyden autoveron matkailuautoille, joista on autovero maksettu.
Otsikko: Vs: VW T5 pohjaisen retkeilyauton speksailu ja pohdinta
Kirjoitti: tsahkali - 23.11.2017 kello on 17:13
"mutta juuri halvemman käyttömaksun takia halutaan minimi paino matkailuautolle" <- Vielä sellainen tarkennus tuohon lauseeseen, että tuon autoverolaki esityksen mukaan tuo korotettu minimi paino halutaan verottomille matkailuautoille ei siis niille täyden autoveron matkailuautoille, joista on autovero maksettu.

Onko missään näkynyt perusteita sille, miksi painoa pitäisi korottaa?
Tuntuu äkkiseltään ihan hatusta vedetyltä.
Otsikko: Vs: VW T5 pohjaisen retkeilyauton speksailu ja pohdinta
Kirjoitti: Casual - 23.11.2017 kello on 17:14
Ajoneuvoverolaki; perusvero + mahdollinen käyttövoimavero, EI olla muuttamassa
Ajoneuvolaki; vaatimukset matkailuautolle, EI olla muuttamassa
Autoverolaki; vaatimukset autoverottomalle matkailuautolle, OLLAAN muuttamassa
Tämä oli kyllä nyt niin hyvin kiteytetty, että tuohon ei varmasti ole enää juuri lisättävää.  Thumb

Tämän minulla oleva matala portteri ei siis tule osumaan tuohon kolmannen pykälän kohtaan, joten uudet/kaavaillut vaatimukset eivät tätä koske, kuten eivät muitakaan vastaavia verollisia matkailu-/retkeilyautoja. Olen siis könttäveroni jo maksanut, joten en tietenkää voi tästä enää mitään veropalautusta saadakaan :'(
Otsikko: Vs: VW T5 pohjaisen retkeilyauton speksailu ja pohdinta
Kirjoitti: Casual - 23.11.2017 kello on 17:18
Onko missään näkynyt perusteita sille, miksi painoa pitäisi korottaa?
Tuntuu äkkiseltään ihan hatusta vedetyltä.
Tämä menee jo niin pahasti ohi aiheen, mutta jatketaan nyt toki kun ollaan aloitettu.

Perusteluita kannattaa lukea tuolta, alla pari lainausta.
https://api.hankeikkuna.fi/asiakirjat/6b7163ca-bc77-4c35-b518-93b59587f9a1/168d2d57-376e-4185-abad-f019ca4e28b2/LAUSUNTOPYYNTO_20170817075000.PDF
Lainaus
Autoverovapaasta matkailuautosta säädetään erikseen autoverolaissa sekä ajoneuvolaissa ja si-tä tarkentavissa alemman tason säädöksissä. Ne matkailuautot, jotka eivät täytä verovapaudenehtoja, verotetaan täydellä autoverolla. Matkailuauton autoverovapautta koskevat edellytyksetovat  varsin  väljät.  Tämä  on  useissa  tapauksissa  mahdollistanut  veroedun  saamisen  myös  sel-laisille autoille, joille veroetua ei ole tarkoitettu. Matkailuautoja verotetaan selkeästi kevyem-min  kuin  henkilö-  ja  pakettiautoja,  mistä  johtuen  veroedun  tavoittelu  on  ollut  houkuttelevaahenkilö-  ja  pakettiautoihin  tehtävillä  vähäisillä  muutostöillä.  Dieselkäyttöiset  matkailuautotsaavat verotuksellista etua myös vuotuisessa ajoneuvoverossa. Vaikka matkailuauto on henki-löautoluokkaan  kuuluva  auto,  sen  käyttövoimavero  määräytyy  ajoneuvoverolain  mukaan  sa-moin perustein kuin pakettiautojen. Matkailuautot voidaan rakentaa esimerkiksi pakettiautois-ta. Ajoneuvotekniseltä kannalta matkailuautoon sovelletaan pakettiauton vaatimuksia. Uudestapakettiautosta maksetaan keskimäärin noin 4 500 euroa autoveroa. Nykyisten säännösten mu-kaan  matkailuautoksi  on  voitu  hyväksyä  ajoneuvo,  johon  on  lisätty  esimerkiksi  keittopiste  jaohut  vanerilevy  sängyksi.  Tällaista  autoa  ei  käytetä  pääasiallisesti  tai  ollenkaan  matkailuunvaan pakettiauto pyritään rekisteröimään matkailuautoksi ainoastaan veron välttämistarkoituk-sessa.Pääministeri Jyrki Kataisen vuoden 2011 hallituksen hallitusohjelman mukaisesti on selvitettymatkailuauton  sisällyttämistä  autoveron  piiriin.  Selvityksestä  kävi  ilmi,  että  täysimääräinenautovero  nostaisi  merkittävästi  matkailuautojen  hintaa.  Tämän  seurauksena  uusien  matkailu-autojen  kysyntä  heikkenisi  olennaisesti.  Samalla  kysyntä  painottuisi  nykyistä  enemmän  käy-tettyinä  maahantuotuihin  autoihin,  jolloin  arvonlisäverot  jäisivät  ajoneuvon  ostomaahan.Suomen  valtiolta  jäisi  siis  saamatta  sekä  uusien  autojen  autoverot  että  käytettyinä  tuotujenajoneuvojen arvonlisäverot. Selvityksen mukaan kokonaisverokertymä jäisi tappiolliseksi, josmatkailuauto tuotaisiin autoveron piiriin.

Lainaus
Maininta  matkailuauton  verovapaudesta  siirrettäisiin  pykälän  1  momentista  2  momenttiin.Säännöksessä  myös  täsmennettäisiin,  mitä  erityisehtoja  matkailuauton  tulee  täyttää  verova-pauden  saamiseksi.  Verovapaan  matkailuauton  painorajaa  nostettaisiin  2  500  kilogrammaan.Matkailuauton majoitustilassa tulisi olla ajoneuvolain 22 §:ssä mainitut tukevasti kiinni olevatvähimmäisvarusteet eli istuimia ja pöytä, makuupaikkoja, keittomahdollisuus ja säilytystiloja.Ajoneuvolaissa  mainittujen  varusteiden  lisäksi  verottoman  matkailuauton  majoitustilojen  va-rustukseen  tulisi  vähintään  kuulua  tukevasti  kiinnitettynä  jääkaappi,  vesipiste  ja  majoitustilanlämmitin.  Vesipisteellä  tarkoitettaisiin  vesisäiliötä,  josta  voidaan  käyttää  vettä  suihkussa  taitiskialtaassa.  Rakenneasetuksesta  siirrettäisiin  autoverolakiin  majoitustilalle  asetettava  vaati-mus majoitustilan vähimmäiskorkeudesta. Säännöksessä myös täsmennettäisiin nykyistä vero-tuskäytäntöä vastaavasti, miten tämä vähimmäiskorkeus tulisi mitata.
Otsikko: Vs: VW T5 pohjaisen retkeilyauton speksailu ja pohdinta
Kirjoitti: volvo - 23.11.2017 kello on 17:24
Tämä menee jo niin pahasti ohi aiheen, mutta jatketaan nyt toki kun ollaan aloitettu.

Perusteluita kannattaa lukea tuolta, alla pari lainausta.
https://api.hankeikkuna.fi/asiakirjat/6b7163ca-bc77-4c35-b518-93b59587f9a1/168d2d57-376e-4185-abad-f019ca4e28b2/LAUSUNTOPYYNTO_20170817075000.PDF
Autoverovapaasta matkailuautosta säädetään erikseen autoverolaissa sekä ajoneuvolaissa ja sitä tarkentavissa alemman tason säädöksissä. Ne matkailuautot, jotka eivät täytä verovapauden ehtoja, verotetaan täydellä autoverolla. Matkailuauton autoverovapautta koskevat edellytykset ovat varsin väljät. Tämä on useissa tapauksissa mahdollistanut veroedun saamisen myös sellaisille autoille, joille veroetua ei ole tarkoitettu. Matkailuautoja verotetaan selkeästi kevyemmin kuin henkilö- ja pakettiautoja, mistä johtuen veroedun tavoittelu on ollut houkuttelevaa henkilö- ja pakettiautoihin tehtävillä vähäisillä muutostöillä. Dieselkäyttöiset matkailuautot saavat verotuksellista etua myös vuotuisessa ajoneuvoverossa. Vaikka matkailuauto on henkilöautoluokkaan kuuluva auto, sen käyttövoimavero määräytyy ajoneuvoverolain mukaan samoin perustein kuin pakettiautojen. Matkailuautot voidaan rakentaa esimerkiksi pakettiautoista. Ajoneuvotekniseltä kannalta matkailuautoon sovelletaan pakettiauton vaatimuksia. Uudesta pakettiautosta maksetaan keskimäärin noin 4 500 euroa autoveroa. Nykyisten säännösten mukaan matkailuautoksi on voitu hyväksyä ajoneuvo, johon on lisätty esimerkiksi keittopiste ja ohut vanerilevy sängyksi. Tällaista autoa ei käytetä pääasiallisesti tai ollenkaan matkailuun vaan pakettiauto pyritään rekisteröimään matkailuautoksi ainoastaan veron välttämistarkoituksessa. Pääministeri Jyrki Kataisen vuoden 2011 hallituksen hallitusohjelman mukaisesti on selvitetty matkailuauton sisällyttämistä autoveron piiriin. Selvityksestä kävi ilmi, että täysimääräinen autovero nostaisi merkittävästi matkailuautojen hintaa. Tämän seurauksena uusien matkailuautojen kysyntä heikkenisi olennaisesti. Samalla kysyntä painottuisi nykyistä enemmän käytettyinä maahantuotuihin autoihin, jolloin arvonlisäverot jäisivät ajoneuvon ostomaahan. Suomen valtiolta jäisi siis saamatta sekä uusien autojen autoverot että käytettyinä tuotujen ajoneuvojen arvonlisäverot. Selvityksen mukaan kokonaisverokertymä jäisi tappiolliseksi, jos matkailuauto tuotaisiin autoveron piiriin.
Otsikko: Vs: VW T5 pohjaisen retkeilyauton speksailu ja pohdinta
Kirjoitti: volvo - 23.11.2017 kello on 21:26
millä aikataululla aloittaja on suunitellu tekevän muutoskatsastuksen?
Otsikko: Vs: VW T5 pohjaisen retkeilyauton speksailu ja pohdinta
Kirjoitti: Casual - 23.11.2017 kello on 21:32
millä aikataululla aloittaja on suunitellu tekevän muutoskatsastuksen?
En tiedä on tolla lopulta suurta merkitystä. Mutta rakentelen auton nyt rauhassa/hyvin ja käyn vielä näyttämässä tuota autoa/suunnitelmaa konttorilla ennen isoja/kalliita muutoksia.

Jonkinlainen tavoite on saada hommaa pitkälle nyt 2017 aikana, kun minulla on joitakin lomia käytettävänä, joiden aikana on mukava rakennella.

P.S. Projekti-topikki on nyt avattu tuonne. Jatketaan autosta siellä, mutta pidetään tämä toki hengissä yleiskeskustelua (ja arpomista) varten.
https://karavaanari.org/index.php/topic,20112.0.html
Otsikko: Vs: VW T5 pohjaisen retkeilyauton speksailu ja pohdinta
Kirjoitti: volvo - 23.11.2017 kello on 21:45
en viitsinyt toista ketjua sotkea. jos meinaat vielä tänä vuonna käyttää konttorilla. kysy inssiltä mikä on tulevaisuudessa matkailuauton määritelmä, älä puhu mitään autovero vapaudesta :). jos saat selkeän vastauksen siitä on myös hyötyä muille rakentajille. sanoisin sinulle että tee nopeasti siihen kuntoon että saa muutoskatsastettua. pura sen jälkeen vaikka kaikki pois ja teet uudestaan niin kuin olet ajatellut.
Otsikko: Vs: VW T5 pohjaisen retkeilyauton speksailu ja pohdinta
Kirjoitti: Aakku - 23.11.2017 kello on 21:48
en viitsinyt toista ketjua sotkea. jos meinaat vielä tänä vuonna käyttää konttorilla. kysy inssiltä mikä on tulevaisuudessa matkailuauton määritelmä, älä puhu mitään autovero vapaudesta :). jos saat selkeän vastauksen siitä on myös hyötyä muille rakentajille.
Minä kysyin jo pari viikkoa sitten...

Eivät tienneet. Kuulemma ensimmäiset tiedot hekin saa luettavaksi iltapäivälehdistä. Trafi ei kerro etukäteen yleensä mitään.
Otsikko: Vs: VW T5 pohjaisen retkeilyauton speksailu ja pohdinta
Kirjoitti: Casual - 23.11.2017 kello on 22:25
Tuskin tuo autoverolain muuttamisen tarkasta tulevasta muodosta tietää vielä kukaan, koska kristalliapalloa ei varmasti ole Trafilla saati sillä yksittäisellä katsastus insinöörillä.
käsittääkseni toi koko autoverolaki muutos on nyt vielä jonkin moisella lausunto-/kommenttikierroksella, joten eihän sitä varmasti mitään viimeistä versiota ole kenelläkään - eikä Eduskuntaan ole tuosta vielä päättänyt.

Kyllä se uusi autoverolaki tulee sitten kaikkien luettavaksi kun se on valmis - siihen asti kaikki on pelkää arvailua.
Otsikko: Vs: VW T5 pohjaisen retkeilyauton speksailu ja pohdinta
Kirjoitti: Ylikova - 23.11.2017 kello on 22:47
käsittääkseni toi koko autoverolaki muutos on nyt vielä jonkin moisella lausunto-/kommenttikierroksella, joten eihän sitä varmasti mitään viimeistä versiota ole kenelläkään - eikä Eduskuntaan ole tuosta vielä päättänyt.

Ei ole enää lausuntokierroksella. Päivämäärällä 23.11.2017 löytyy hallituksen esitys eduskunnalle laiksi autoverolain muuttamisesta
https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/HallituksenEsitys/Sivut/HE_178+2017.aspx (https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/HallituksenEsitys/Sivut/HE_178+2017.aspx)

Autoverovapaan matkailuauton vähimmäissisäkorkeudeksi ehdotetaan 1,85 m. Vesisäiliövaatimusta ei esityksessä enää mainita.
Otsikko: Vs: VW T5 pohjaisen retkeilyauton speksailu ja pohdinta
Kirjoitti: volvo - 23.11.2017 kello on 23:00
Tuskin tuo autoverolain muuttamisen tarkasta tulevasta muodosta tietää vielä kukaan, koska kristalliapalloa ei varmasti ole Trafilla saati sillä yksittäisellä katsastus insinöörillä.
käsittääkseni toi koko autoverolaki muutos on nyt vielä jonkin moisella lausunto-/kommenttikierroksella, joten eihän sitä varmasti mitään viimeistä versiota ole kenelläkään - eikä Eduskuntaan ole tuosta vielä päättänyt.

Kyllä se uusi autoverolaki tulee sitten kaikkien luettavaksi kun se on valmis - siihen asti kaikki on pelkää arvailua.
vielä kysyn. mitä muutoksia sinun täytyy tehdä että voit rekisteröidä autosi m-autoksi? käytännössä hyödyt vain pienenpänä käyttömaksuna ja juuri tähän halutaan puuttua. siis tulevaisuudessa.
Otsikko: Vs: VW T5 pohjaisen retkeilyauton speksailu ja pohdinta
Kirjoitti: Casual - 23.11.2017 kello on 23:21
vielä kysyn. mitä muutoksia sinun täytyy tehdä että voit rekisteröidä autosi m-autoksi?
Tämä nyt rupee menemään jo samojen asioiden toistamiseksi ja jankkaamiseksi, mutta trafin sivuilla nuo matkailuauton vaatimukset on listattu kyllä hyvin selkeästi. Kannattaa lukea seuraavat ajatuksella läpi ja ymmärttää tuo "täyden autoveron" ja autoverottoman matkailuauton ero.
https://www.trafi.fi/tieliikenne/verotus/ensirekisteroinnin_jalkeinen_autovero/matkailuauto
https://www.trafi.fi/filebank/a/1467194589/dcdd82e4389cef3061ce8663952b7465/21985-Matkailuauto-ohje_2016.pdf

Seuraavien ehtojen pitää siis täyttyä, tarkennetut tiedot löytyy vielä tuosta PDF-dokumentista.
Lainaus käyttäjältä: *****
Matkailuauto on erikoiskäyttöön valmistettu M-luokan ajoneuvo, jonka sisällä olevissa majoitustiloissa on vähintään seuraavat tukevasti kiinni olevat varusteet (ajoneuvolaki 22 §):

istuimia ja pöytä, joka voi olla helposti poistettavissa
makuupaikkoja, jotka voidaan muuntaa istuimista
keittomahdollisuus
säilytystiloja.

käytännössä hyödyt vain pienenpänä käyttömaksuna ja juuri tähän halutaan puuttua. siis tulevaisuudessa.
Mielestäni minä "hyödyn" tässä sen verran, että saan matkailuautolleni matkailuauton kohtelun (olettaen, että muutoskatsastus menee läpi ok). Jokainen varmaan ymmärtää, että koteja, mökkejä ja matkailuautoja on monen kokoisia. Jotkut meistä asuu pienissä soluasunnissa ja toiset isossa kartanoissa. Mielestäni siis kaikkien matkailuautojenkaan ei tarvitse olla saman kokoisia, kun käyttäjäryhmiä on kuitenkin monenlaisia. Tämähän ei muutu jatkossakaan, autovero lakiin tulee vain joitakin kiristyksiä, jotka koskevat noita autoverovapaita matkailuautoja, mutta se ei minua nyt tällä hetkellä kiinnosta eikä se koske tällaista pientä Portteria, josta on autovero kyllä ainakaan maksettu.

Vielä viimeisen kerran, tuo nyt käsittelyssä ollut autoverolain muutos ei koske näitä verollisia matkailuautoja, tämä on todettu tässäkin topikissa jo varmasti yli 10 kertaa.
Kannattaa lukea ajatuksella myös tuo Ylikova:n luuri laittama linkki ja ymmärtää mistä on mistä tuossa autoverolaissa on kysymys.

https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/HallituksenEsitys/Sivut/HE_178+2017.aspx

Kiitos Ylikovalle vielä tästä linkistä, itsekin koitin tuota Googletella, mutta en kyllä läytänyt tuota sivua omilla hakusanoillani.
Otsikko: Vs: VW T5 pohjaisen retkeilyauton speksailu ja pohdinta
Kirjoitti: volvo - 23.11.2017 kello on 23:48
Tämä nyt rupee menemään jo samojen asioiden toistamiseksi ja jankkaamiseksi, mutta trafin sivuilla nuo matkailuauton vaatimukset on listattu kyllä hyvin selkeästi. Kannattaa lukea seuraavat ajatuksella läpi ja ymmärttää tuo "täyden autoveron" ja autoverottoman matkailuauton ero.
https://www.trafi.fi/tieliikenne/verotus/ensirekisteroinnin_jalkeinen_autovero/matkailuauto
https://www.trafi.fi/filebank/a/1467194589/dcdd82e4389cef3061ce8663952b7465/21985-Matkailuauto-ohje_2016.pdf

Seuraavien ehtojen pitää siis täyttyä, tarkennetut tiedot löytyy vielä tuosta PDF-dokumentista.Mielestäni minä "hyödyn" tässä sen verran, että saan matkailuautolleni matkailuauton kohtelun (olettaen, että muutoskatsastus menee läpi ok). Jokainen varmaan ymmärtää, että koteja, mökkejä ja matkailuautoja on monen kokoisia. Jotkut meistä asuu pienissä soluasunnissa ja toiset isossa kartanoissa. Mielestäni siis kaikkien matkailuautojenkaan ei tarvitse olla saman kokoisia, kun käyttäjäryhmiä on kuitenkin monenlaisia. Tämähän ei muutu jatkossakaan, autovero lakiin tulee vain joitakin kiristyksiä, jotka koskevat noita autoverovapaita matkailuautoja, mutta se ei minua nyt tällä hetkellä kiinnosta eikä se koske tällaista pientä Portteria, josta on autovero kyllä ainakaan maksettu.

Vielä viimeisen kerran, tuo nyt käsittelyssä ollut autoverolain muutos ei koske näitä verollisia matkailuautoja, tämä on todettu tässäkin topikissa jo varmasti yli 10 kertaa.
Kannattaa lukea ajatuksella myös tuo Ylikova:n luuri laittama linkki ja ymmärtää mistä on mistä tuossa autoverolaissa on kysymys.

https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/HallituksenEsitys/Sivut/HE_178+2017.aspx

Kiitos Ylikovalle vielä tästä linkistä, itsekin koitin tuota Googletella, mutta en kyllä läytänyt tuota sivua omilla hakusanoillani.
totta kai saat autosi vielä muutettua m-autoksi, se ei ole mikään ongelma. tässä lähti puhe tulevasta "valtion" ehdotuksesta missä se ei onnistuisi. käytännössä jos venytät muutoskatsastusta ensi kesään voi tulla ongelmia. kysyin jo koska meinaat muutoskatsastaa, että ymmärrät ettei se ehkä ensi kesän jälkeen onnistu. muistetaan että autoverovapaus ja käyttömaksu alennus on eri asia. valtio haluaa karsia juuri nämä rajatapaukset pois, valitettavasti. tarkoitus on antaa vinkkejä, ei mitenkään kieltää rakentamista tai muutakaan.
Otsikko: Vs: VW T5 pohjaisen retkeilyauton speksailu ja pohdinta
Kirjoitti: Casual - 23.11.2017 kello on 23:52
käytännössä jos venytät muutoskatsastusta ensi kesään voi tulla ongelmia. kysyin jo koska meinaat muutoskatsastaa, että ymmärrät ettei se ehkä ensi kesän jälkeen onnistu.
Mihin tarkemmin ottaen viittaa tässä? Mikä on muuttamassa 2018 kesällä(?) täyden autoveron matkailuautojen osalta?
Otsikko: Vs: VW T5 pohjaisen retkeilyauton speksailu ja pohdinta
Kirjoitti: volvo - 24.11.2017 kello on 00:18
Mihin tarkemmin ottaen viittaa tässä? Mikä on muuttamassa 2018 kesällä(?) täyden autoveron matkailuautojen osalta?
valitettavasti painoon, jos (kun) asetus menee läpi. kyse ei ole autoverovapaudesta, vain käyttömaksuista! ymmärrätkö nyt pointin?
Otsikko: Vs: VW T5 pohjaisen retkeilyauton speksailu ja pohdinta
Kirjoitti: Casual - 24.11.2017 kello on 00:31
valitettavasti painoon, jos (kun) asetus menee läpi. kyse ei ole autoverovapaudesta, vain käyttömaksuista! ymmärrätkö nyt pointin?
Mitä tarkoitat tuolla asetuksella? Juurilinkitettyä uudistettua Autoverolakia vai jotain muuta?


Tuolta juuri linkatulta eduskunnan sivulta löytyy juuri 2500kg painoraja, joka siis nousee nykyisestä - mutta se koskee vain noita autoverosta vapaita matkailuautoja.


"Maininta matkailuauton verovapaudesta siirrettäisiin pykälän 1 momentista 2 momenttiin. Säännöksessä myös täsmennettäisiin, mitä erityisehtoja matkailuauton tulee täyttää verovapauden saamiseksi. Verovapaan matkailuauton painorajaa nostettaisiin 2 500 kilogrammaan. Matkailuauton majoitustilassa tulisi olla ajoneuvolain 22 §:ssä mainitut tukevasti kiinni olevat vähimmäisvarusteet eli istuimia ja pöytä, makuupaikkoja, keittomahdollisuus ja säilytystiloja. Ajoneuvolaissa mainittujen varusteiden lisäksi verottoman matkailuauton majoitustilojen varustukseen tulisi vähintään kuulua tukevasti kiinnitettynä kylmäsäilytystila ja majoitustilan lämmitin. Rakenneasetuksesta siirrettäisiin autoverolakiin majoitustilalle asetettava vaatimus majoitustilan vähimmäiskorkeudesta. Vähimmäiskorkeus laskettaisiin nykyisestä 1,9 metristä 1,85 metriin, millä mahdollistettaisiin laajempi valikoima markkinoille tuotavia matkailuautoja. Säännöksessä myös täsmennettäisiin, miten vähimmäiskorkeus tulisi mitata. Vähimmäiskorkeus 1,85 metriä koskisi tilaa, jonka leveys on vähintään 0,4 metriä ja pituus vähintään 1,3 metriä auton pituussuunnassa mitattuna. Korkean tilan 1,3 metrin vähimmäispituutta voitaisiin pitää perusteltuna ottaen huomioon matkailu-autolta vaadittava majoitustilan käytännöllisyys sekä markkinoilla nykyisin oleva matkailuautojen tarjonta. Nykyinen mittaustapa, jossa korkean tilan pituuden edellytetään olevan vähintään 40 prosenttia asunto-osan pituudesta, on aiheuttanut tulkintaongelmia, minkä takia korkean tilan pituus määriteltäisiin kiinteämääräisenä."
Otsikko: Vs: VW T5 pohjaisen retkeilyauton speksailu ja pohdinta
Kirjoitti: volvo - 24.11.2017 kello on 01:06
Mitä tarkoitat tuolla asetuksella? Juurilinkitettyä uudistettua Autoverolakia vai jotain muuta?


Tuolta juuri linkatulta eduskunnan sivulta löytyy juuri 2500kg painoraja, joka siis nousee nykyisestä - mutta se koskee vain noita autoverosta vapaita matkailuautoja.


"Maininta matkailuauton verovapaudesta siirrettäisiin pykälän 1 momentista 2 momenttiin. Säännöksessä myös täsmennettäisiin, mitä erityisehtoja matkailuauton tulee täyttää verovapauden saamiseksi. Verovapaan matkailuauton painorajaa nostettaisiin 2 500 kilogrammaan. Matkailuauton majoitustilassa tulisi olla ajoneuvolain 22 §:ssä mainitut tukevasti kiinni olevat vähimmäisvarusteet eli istuimia ja pöytä, makuupaikkoja, keittomahdollisuus ja säilytystiloja. Ajoneuvolaissa mainittujen varusteiden lisäksi verottoman matkailuauton majoitustilojen varustukseen tulisi vähintään kuulua tukevasti kiinnitettynä kylmäsäilytystila ja majoitustilan lämmitin. Rakenneasetuksesta siirrettäisiin autoverolakiin majoitustilalle asetettava vaatimus majoitustilan vähimmäiskorkeudesta. Vähimmäiskorkeus laskettaisiin nykyisestä 1,9 metristä 1,85 metriin, millä mahdollistettaisiin laajempi valikoima markkinoille tuotavia matkailuautoja. Säännöksessä myös täsmennettäisiin, miten vähimmäiskorkeus tulisi mitata. Vähimmäiskorkeus 1,85 metriä koskisi tilaa, jonka leveys on vähintään 0,4 metriä ja pituus vähintään 1,3 metriä auton pituussuunnassa mitattuna. Korkean tilan 1,3 metrin vähimmäispituutta voitaisiin pitää perusteltuna ottaen huomioon matkailu-autolta vaadittava majoitustilan käytännöllisyys sekä markkinoilla nykyisin oleva matkailuautojen tarjonta. Nykyinen mittaustapa, jossa korkean tilan pituuden edellytetään olevan vähintään 40 prosenttia asunto-osan pituudesta, on aiheuttanut tulkintaongelmia, minkä takia korkean tilan pituus määriteltäisiin kiinteämääräisenä."
viesti 81 kertoo jotain. me nyt kyllä puhutaan eri asioista vaikka nimike on sama.
Otsikko: Vs: VW T5 pohjaisen retkeilyauton speksailu ja pohdinta
Kirjoitti: Aakku - 24.11.2017 kello on 06:18
valitettavasti painoon, jos (kun) asetus menee läpi. kyse ei ole autoverovapaudesta, vain käyttömaksuista! ymmärrätkö nyt pointin?
Ei siellä lakiesityksessä mun silmiin osunut mainintaa käyttömaksuun kohdistuvista muutoksista....

Toisaalta vasta heinäkuussa tiedän varmemmin, kuinka asiat ovat.
Otsikko: Vs: VW T5 pohjaisen retkeilyauton speksailu ja pohdinta
Kirjoitti: Haoltu - 24.11.2017 kello on 07:51

  "Hallitus esittää myös täsmennyksiä matkailuautojen veroetuun. Tavoitteena on kohdistaa verotuki nykyistä tarkemmin ja estää autoveron välttäminen vähäisillä rakennemuutoksilla."

Näiden muutosten on tarkoitus tulla voimaan ensi heinäkuussa.

  http://www.iltalehti.fi/kotimaa/201711232200554606_u0.shtml
Otsikko: Vs: VW T5 pohjaisen retkeilyauton speksailu ja pohdinta
Kirjoitti: Casual - 24.11.2017 kello on 08:15
Taidampa keskittää voimani tuohon projektin edistämiseen. Tuntuu, että tämä vääntääminen ei tule ihan hetkessä loppumaan.

Olen hieman yllättynyt, että tämä aihe on lähtenyt näin pahasti sivuraiteille. Tässä topikissa oli alusta-asti tarkoitus keskustella "matalasta" täyden autoveron matkailuautoista, mutta lopulta 90% viesteistä koski aivan muita asioita.

Hyvä uutinen tässä kannaltani on se, että tuo autoverouudists ei näyttäisi vaikuttavan minun hommaani nyt tai ensi kesänä mitenkään. Jokainen voi ottaa kupin kahvia ja lukea tuon autovero uudistuksen sisällön. Siellä ne asiat on kerrottu hyvin selkeästi, kun vaan jaksaa lukea.
Otsikko: Vs: VW T5 pohjaisen retkeilyauton speksailu ja pohdinta
Kirjoitti: tsahkali - 24.11.2017 kello on 10:45
Taidampa keskittää voimani tuohon projektin edistämiseen. Tuntuu, että tämä vääntääminen ei tule ihan hetkessä loppumaan.
Olen hieman yllättynyt, että tämä aihe on lähtenyt näin pahasti sivuraiteille. Tässä topikissa oli alusta-asti tarkoitus keskustella "matalasta" täyden autoveron matkailuautoista, mutta lopulta 90% viesteistä koski aivan muita asioita.
Hyvä uutinen tässä kannaltani on se, että tuo autoverouudists ei näyttäisi vaikuttavan minun hommaani nyt tai ensi kesänä mitenkään. Jokainen voi ottaa kupin kahvia ja lukea tuon autovero uudistuksen sisällön. Siellä ne asiat on kerrottu hyvin selkeästi, kun vaan jaksaa lukea.

Sinänhän ei olla sivuraiteilla, koska verotuksessa ja nimenomaan autoverotuksessa kaikki on mahdollista.
Toistan esimerkkinä kovapenkkisten pakujen verotuksen: Vajaa 10v sitten niistä alettiin periä vuotuista, henkilöautoa vastaavaa veroa. Kyseessä olivat ainakin ns. pickupit.
Tämä siitäkin huolimatta, että ne oli rakennettu silloisten säädösten mukaisesti pakettiautoiksi.

Tuo omapaino, josta jo puhuin, on myös täysin hatusta vedetty.
Sillähän ei ole mitään tekemistä matkailun kanssa.
Tässä tapauksessa tosin ymmärrän, että sillä omalta osaltaan karsitaan pois näitä 'mukamas matkailuautoja'.
Muuten hyvä mutta samalla luultavasti putoaa myös muutama 'oikea' matkailuauto pois listoilta.
Verotus siis ohittaa mahdollisesti taloudellisemman liikkumisen.
Otsikko: Vs: VW T5 pohjaisen retkeilyauton speksailu ja pohdinta
Kirjoitti: volvo - 24.11.2017 kello on 17:10
https://www.nettikaravaani.com/volkswagen/caravelle/1485754 tässä hyvä esimerkki minkä takia valtio haluaa matkailuautolle minimi painon.
Otsikko: Vs: VW T5 pohjaisen retkeilyauton speksailu ja pohdinta
Kirjoitti: Casual - 24.11.2017 kello on 17:15
https://www.nettikaravaani.com/volkswagen/caravelle/1485754 tässä hyvä esimerkki minkä takia valtio haluaa matkailuautolle minimi painon.
Tuo on täyden veron matkailuauto (autosta on aikanaan maksettu henkilöauton autovero), joten se korotettu minimipaino saati korkeusvaatimus ei koske tota nyt eikä myöskään kesällä 2018.

Volvo, sä et nyt selkäesti ymmärrä, että nuo autoverosta vapaan matkailuauton vaatimukset eivät koske näitä pieniä täydenautoveron matkailuautoja.
Otsikko: Vs: VW T5 pohjaisen retkeilyauton speksailu ja pohdinta
Kirjoitti: Aakku - 24.11.2017 kello on 17:27
Tuo on täyden veron matkailuauto (autosta on aikanaan maksettu henkilöauton autovero), joten se korotettu minimipaino saati korkeusvaatimus ei koske tota nyt eikä myöskään kesällä 2018.

Volvo, sä et nyt selkäesti ymmärrä, että nuo autoverosta vapaan matkailuauton vaatimukset eivät koske näitä pieniä täydenautoveron matkailuautoja.
Ei koske, mutta mun tähän asti verovapaata koskee...

Tuo minun mielestäni ainoastaan matkailuun rakennettu VW Westfalia California painaa ainoastaan 2460 kg. Näiden kompaktien ja taloudellisten matkailuautojen tuonti nyt sitten torpataan. Tähän asti on torpattu nostokattoisetkin, mutta jatkossa ei riitä yli 2 m sisäkorkeuskaan.
Eikä kysymyksessä ole suinkaan rahan säästö, koska isomman saa halvemmalla verottomanakin.
Otsikko: Vs: VW T5 pohjaisen retkeilyauton speksailu ja pohdinta
Kirjoitti: Casual - 24.11.2017 kello on 17:37
Itse olen laskenut, että jos joskus tekee mieli asentaa nostokatto tähän Portteriin, niin ei se lopulta ihan mahdoton ole (homma onnistuisi varmaan helposti Saksan/Brittien reissun yhteydessä). Näitä 10v vanhoja tila-auto Portteria saa hyvin hintaluokassa 12-17k€. Näissä on jo se autovero maksettuna, joten kun tohon asennustaa sopivat matkailuvarusteet + nostokaton niin kokonaishinta jää alle 20k€ , jolla saa ihan pätevän/kompaktin reissuvehkeen.

Mua itseäkin kyllä ihmetyttää se, että miksi juuri nuo isot matkailuautot ovat (nyt ja tulevaisuudessa) autoverosta vapaita. Nythän yleinen ilmapiiri on kuitenkin se, että ekolokisempia vaihtoehtoja tulisi suosia mikä johtaa lähes poikkeuksetta pienempiin (ja kevyempiin) autoihin myös matkailupuolella.
Otsikko: Vs: VW T5 pohjaisen retkeilyauton speksailu ja pohdinta
Kirjoitti: volvo - 24.11.2017 kello on 17:45
Tuo on täyden veron matkailuauto (autosta on aikanaan maksettu henkilöauton autovero), joten se korotettu minimipaino saati korkeusvaatimus ei koske tota nyt eikä myöskään kesällä 2018.

Volvo, sä et nyt selkäesti ymmärrä, että nuo autoverosta vapaan matkailuauton vaatimukset eivät koske näitä pieniä täydenautoveron matkailuautoja.
sinä puhut autoverovapaudesta ja minä puhun siitä minkä auton saa rekisteröidä matkailuautoksi tulevaisuudessa
Otsikko: Vs: VW T5 pohjaisen retkeilyauton speksailu ja pohdinta
Kirjoitti: Aakku - 24.11.2017 kello on 17:48
Itse olen laskenut, että jos joskus tekee mieli asentaa nostokatto tähän Portteriin, niin ei se lopulta ihan mahdoton ole (homma onnistuisi varmaan helposti Saksan/Brittien reissun yhteydessä). Näitä 10v vanhoja tila-auto Portteria saa hyvin hintaluokassa 12-17k€. Näissä on jo se autovero maksettuna, joten kun tohon asennustaa sopivat matkailuvarusteet + nostokaton niin kokonaishinta jää alle 20k€ , jolla saa ihan pätevän/kompaktin reissuvehkeen.

Mua itseäkin kyllä ihmetyttää se, että miksi juuri nuo isot matkailuautot ovat (nyt ja tulevaisuudessa) autoverosta vapaita. Nythän yleinen ilmapiiri on kuitenkin se, että ekolokisempia vaihtoehtoja tulisi suosia mikä johtaa lähes poikkeuksetta pienempiin (ja kevyempiin) autoihin myös matkailupuolella.
Sivusta olen katsonut noita nostokattoisia Porttereitä....

Kovasti näkevät vaivaa leiriytyessään. Sateella siihen asennetaan pressu kangasosan päälle ja kylmällä ilmalla jonkinlainen folio. Itse pidän enemmän omasta korkekattoisesta, kun taukoa pitäessä heti on 2 m korkeutta, eikä takuulla vuoda. On vielä valmiiksi lämpöeristetty. Hiukan kolhon näköinen ja laivapaikat pitää valita huolellisemmin.
Niin ja se kulutus. Oma 2.5 TDi vie korkeanakin 7,5 L/100km.
Otsikko: Vs: VW T5 pohjaisen retkeilyauton speksailu ja pohdinta
Kirjoitti: Casual - 24.11.2017 kello on 17:59
sinä puhut autoverovapaudesta ja minä puhun siitä minkä auton saa rekisteröidä matkailuautoksi tulevaisuudessa
Niinhän sinä puhut, mutta tunnut olevan siinä käsityksessä, että kevyitä/matalia autoja ei voisi jatkossa muuttaa matkailuautoksi - mikä ei ole totta.

Aivan samaan tapaan myös noita matalia matkailuautoja saa rekisteröidä ja muutoskatsastaa jatkossa matkailuautoksi. Olettaen toki, että ne on asiallisesti tehty oikeasti matkailukäyttöön.
Otsikko: Vs: VW T5 pohjaisen retkeilyauton speksailu ja pohdinta
Kirjoitti: Aakku - 24.11.2017 kello on 18:07
Niinhän sinä puhut, mutta tunnut olevan siinä käsityksessä, että kevyitä/matalia autoja ei voisi jatkossa muuttaa matkailuautoksi - mikä ei ole totta.

Aivan samaan tapaan myös noita matalia matkailuautoja saa rekisteröidä ja muutoskatsastaa jatkossa matkailuautoksi. Olettaen toki, että ne on asiallisesti tehty oikeasti matkailukäyttöön.
Mikä sitten tulevaisuudessa on asiallisesti tehty...?

Lainlaatija voi Suomessa yhtenä päivänä päättää, että asiallinen on jatkossa 1,9 m sisäkorkeudella varustettu ja 2500 kg painoinen.
Otsikko: Vs: VW T5 pohjaisen retkeilyauton speksailu ja pohdinta
Kirjoitti: Casual - 24.11.2017 kello on 18:49
Aakulla on tuossa mielenkiintoisia kokemuksia ja kommentteja - mukavaa luettavaa. Mieltä lämmitää etenkin se, että tuo 2,5 tdi kone meneen noin pienellä aineella. Fysiikanlakien mukaan (ilmanvastus) tuo minulla oleva matala Portteri pitäisi mennä sitten vieläkin pienemmällä kulutuksella.

Kukaanhan ei voi meistä nähdä tulevaisuuteen, joten mahdoton sitä on ennustaa. Tässä keskustelussa tuntuu, että välillä jopa nykytilanteen tulkitseminnen on haastavaa  :o

Toki jos tuollaista autoverovapaata matkailuautoa haluaa ostaa tai muutoskatsastaa, niin se kannattaa tehdä ennen 2018 kesää, jotta pääsee pienemmällä painovaatimuksella (mikäli uusi 2500kg tuottaa ongelmia).
Otsikko: Vs: VW T5 pohjaisen retkeilyauton speksailu ja pohdinta
Kirjoitti: mike - 24.11.2017 kello on 18:58
Elikkä voisiko v70 farkku volvon saada 2 henkilön matkailuautoksi periaatteessa? Siis verolliseksi?
Otsikko: Vs: VW T5 pohjaisen retkeilyauton speksailu ja pohdinta
Kirjoitti: Casual - 24.11.2017 kello on 19:05
Elikkä voisiko v70 farkku volvon saada 2 henkilön matkailuautoksi periaatteessa? Siis verolliseksi?
https://www.trafi.fi/filebank/a/1467194589/dcdd82e4389cef3061ce8663952b7465/21985-Matkailuauto-ohje_2016.pdf
Kannattaa tuolta katsoa nuo vaatimukset ja miettiä miten ne saisi toteutettua. Ainakin nuo säilytystilat voi olla aika vaikea saata toteutettua. Lisäksi voi olla, että seuraavat vaivat tuottaa ongelmia:

"Majoitustilan tulee olla tiloiltaan niin iso, että sinne mahtuvat kaikki
matkailuauton määrittelyyn kuuluvat varusteet ja niitä pystytään käyttämään
ongelmitta. Jos majoitustila on jaettu osioihin, tulee niiden välillä olla
kulkuyhteys sisäkautta"

"Istuimien ja pöydän on muodostettava
järkevä ryhmä, ja pöydän tulee kokonsa puolesta olla sopiva esim.
ruokailuun."

" Tyypillistä N-luokan ajoneuvon
tavaratilaa tai M1-luokan tila-auton matkustamotilaa ei voida pitää
majoitustilana."

Matkailuauto on erikoiskäyttöön valmistettu M-luokan ajoneuvo,
jossa olevissa majoitustiloissa on vähintään seuraavat tukevasti
kiinni olevat varusteet:
1) istuimia ja pöytä, joka voi olla helposti poistettavissa;
2) makuupaikkoja, jotka voidaan muuntaa istuimista;
3) keittomahdollisuus;
4) säilytystiloja.
Otsikko: Vs: VW T5 pohjaisen retkeilyauton speksailu ja pohdinta
Kirjoitti: tsahkali - 24.11.2017 kello on 20:34
Aakulla on tuossa mielenkiintoisia kokemuksia ja kommentteja - mukavaa luettavaa. Mieltä lämmitää etenkin se, että tuo 2,5 tdi kone meneen noin pienellä aineella. Fysiikanlakien mukaan (ilmanvastus) tuo minulla oleva matala Portteri pitäisi mennä sitten vieläkin pienemmällä kulutuksella.

Paljon, ehkä eniten, on kiinni ajotavasta.
Kun kiire ei ole ja maisema miellyttää, jopa isommalla autolla pääsee tuohon.
Otsikko: Vs: VW T5 pohjaisen retkeilyauton speksailu ja pohdinta
Kirjoitti: tsahkali - 24.11.2017 kello on 20:35
Elikkä voisiko v70 farkku volvon saada 2 henkilön matkailuautoksi periaatteessa? Siis verolliseksi?

Mikä ettei?
Ja saahn niihin kaikenlaisia ruumisauto- ja ambulanssikorotuksia.
Otsikko: Vs: VW T5 pohjaisen retkeilyauton speksailu ja pohdinta
Kirjoitti: volvo - 24.11.2017 kello on 20:45
Niinhän sinä puhut, mutta tunnut olevan siinä käsityksessä, että kevyitä/matalia autoja ei voisi jatkossa muuttaa matkailuautoksi - mikä ei ole totta.

Aivan samaan tapaan myös noita matalia matkailuautoja saa rekisteröidä ja muutoskatsastaa jatkossa matkailuautoksi. Olettaen toki, että ne on asiallisesti tehty oikeasti matkailukäyttöön.
palataan asiaan kesän jälkeen. ;)
Otsikko: Vs: VW T5 pohjaisen retkeilyauton speksailu ja pohdinta
Kirjoitti: Casual - 24.11.2017 kello on 21:13
Paljon, ehkä eniten, on kiinni ajotavasta.
Kun kiire ei ole ja maisema miellyttää, jopa isommalla autolla pääsee tuohon.
Eri autojen kulutuksia vertaillessa pitää toki vertailla niiden autojen ominaisuuksia, eli kuskin, reitin, renkaiden, sääolojen... yms. tulee pysyä muuttumattomana.

Korkean ja painavamman auton eteenpäin vieminen vie aina enemmän energiaa kuin pienemmän.
Otsikko: Vs: VW T5 pohjaisen retkeilyauton speksailu ja pohdinta
Kirjoitti: mike - 24.11.2017 kello on 21:44
Mikä ettei?
Ja saahn niihin kaikenlaisia ruumisauto- ja ambulanssikorotuksia.
Miksi sitä pitäisi korottaa? Täyden veron auto!
Otsikko: Vs: VW T5 pohjaisen retkeilyauton speksailu ja pohdinta
Kirjoitti: volvo - 24.11.2017 kello on 21:52
Miksi sitä pitäisi korottaa? Täyden veron auto!
liikenneluvan voi tarvita :D
Otsikko: Vs: VW T5 pohjaisen retkeilyauton speksailu ja pohdinta
Kirjoitti: Speed - 5.12.2017 kello on 13:49
Nykyään kun muutetaan lakia niin, että sallitaan kaikkea mitä tähän asti on tehty, vaikka on ollut laitonta, mutta vielä retkeilyautoja kusataan.
Mutta ei ole vielä kieletty siirellä tällainen laatikko pakettiautossa. https://www.youtube.com/watch?v=10a8zEn9cCg  Sellainen voi nikkaroida oman sopivaan mittojen mukaan.
Otsikko: Vs: VW T5 pohjaisen retkeilyauton speksailu ja pohdinta
Kirjoitti: KLF - 1.11.2018 kello on 01:28
Tota noin... tämä taitaa olla parhaiten omia T4/T5 suunnitelmia sivuava aihe...

Kun lasketaan matkailuauton sisäkorkeutta, mitataanko se pop-up katto auki vai suljettuna?

Olen miettinyt myös aihioksi valmiiksi matkailuautoksi rekattua transportteria. Mites tuollainen, jos se on nyt rekisterissä vaikkapa 9- tai 8-paikkainen. Niistä penkeistä lähtisi osa tai kaikki pois parempien kalusteiden tieltä ja käyttäisin istuinten kiinnityksiä apuna kalusteiden kanssa. Säilyttäisin kuitenkin mahdollisuuden nostaa kalusteet pihalle ja käyttää autoa kaikilla penkeillä kuten ennenkin (pitänee säilyttää se alkuperäinen keittolevy jossain).

Eli jos olemassaolevaan retkeilyautoon tekee muutoksia, meneekö ne alkuperäisten vanhojen vai näiden uusien (kesä 2018) säädösten mukaan?

Helpompaa olisi ne omat ideat tunkea johonkin isompaan aihioon mutta tässä tapauksessa kun pitäisi mahtua parkkiruutuun ja 90-prosenttisesti ajella kaupungissa käyttöauton ominaisuudessa.
Otsikko: Vs: VW T5 pohjaisen retkeilyauton speksailu ja pohdinta
Kirjoitti: Aakku - 1.11.2018 kello on 06:12
^
Katto suljettuna mitataan....

Korkeankin portterin ongelmaksi tuli nyt omamassan korotus verovapautta ajatellen.
Otsikko: Vs: VW T5 pohjaisen retkeilyauton speksailu ja pohdinta
Kirjoitti: KLF - 4.11.2018 kello on 17:26
Näin sen pelkäsinkin olevan :(

Osaakos joku sanoa miten tuollaisen valmiiksi matkailuautoksi rekisteröidyn jatkojalostus?

Mulla on tällä hetkellä päässä mahdollisesti toimiva suunnitelma mutta voipi olla että yksi vaihtoehdoista on ihan oikea stealth kämpperi, kerran vuoteen irroitettavalla sisustalla tjsp :P
Otsikko: Vs: VW T5 pohjaisen retkeilyauton speksailu ja pohdinta
Kirjoitti: Pakumies - 25.01.2019 kello on 19:15
Olen tässä Espanjassa reissussa ja mieli tekisi ostaa täältä jonkinlainen reissupaku jolla ajella Suomeen keväämmällä. Täällä päin on paljon noita Transportereista itse väsäiltyjä retkiautoja. Olisiko täällä retkeilyautotietäjiä joilla olisi vinkkiä siitä minkähänlainen hässäkkä verottajan kanssa odottaa esimerkiksi tällaista Suomen tuodessa:

https://es.wallapop.com/item/volkswagen-transporter-1997-317143027

Kyseisessä pakettiautossa siis virallinen Volkkarin takapenkki. Mitään verovapautta en ole hakemassa, mutta voiko tuon vaan rekisteröidä henkilöautoksi Suomessa ja se on siinä? Mielellään ostaisi jonkin sellaisen jossa on "viralliset" istuimet itse väsäiltyjen sänkyjen sijaan. Toki tuo esimerkkiauton penkkikin sängyksi kääntyy.
Otsikko: Vs: VW T5 pohjaisen retkeilyauton speksailu ja pohdinta
Kirjoitti: Matti_Kojo - 10.02.2019 kello on 10:40
Kuva ei auennut mutta oletan että sikäläisen tavan mukainen Combi.
Itselläni käytössä yleisautona t5 multivan, auto tullut Suomeen alennetulla autoverolla, kaksi paikkaa tila-auton alkuperäinen tehdas sisus ilman penkkejä. Kysyin tutulta katsurilta muutoksia. Sanoi ettei kannata muuttaa, tulee täysi vero koska alennetulla autoverolla pakettiauto. Lisäsi sitten että pakettiautolla saa kuljettaa mitä vain. Laitoin 50cm korkeudelle välitason, kiinni liinalla. Lisäksi vaunun alas laskettava pöytä, kääntyvät etuistuimet. Mikro ja jääkaappi molemmat 230V, oli jo kaksi akkua lisäsin kolmannen matkustamoakun rinnalle. Invertterillä sähköt 1,5kW. Dieselit lämmitin alkuperäisen paikkaan. On säilytys tilaa tason alla, portapotti, takaluukun nostaa ja verhot ympärille, saa WC tilan. Molemmissa sivuissa ovet. Virta ei ole vielä kertaakaan loppunut asunnon akuista.
Hiljainen lämmin ketterä, lyhyt-matala. Korkeus ei ole haitannut, molemmat vähän hukkapaloja. Kulutus matkalla 8l,
Sopii ruutuun ja parkkitaloon.
Työajossa kätevä. Pikku reissulla mainio.
Jos pidempään reissulla niin vaunu perään, menee vaivattomasti. 2,5l n.210hp 500nm. Automaatti. En ole keksinyt paremmin mulle sopivaa. Rouvalla toisena autona karog. Tällä mennään mielellään.(https://uploads.tapatalk-cdn.com/20190210/69c6ba865439af744529c28088abbba9.jpg)

Lähetetty minun ONEPLUS A5010 laitteesta Tapatalkilla

Otsikko: Vs: VW T5 pohjaisen retkeilyauton speksailu ja pohdinta
Kirjoitti: Aakku - 10.02.2019 kello on 12:01
Kuva ei auennut mutta oletan että sikäläisen tavan mukainen Combi.
Itselläni käytössä yleisautona t5 multivan, auto tullut Suomeen alennetulla autoverolla, kaksi paikkaa tila-auton alkuperäinen tehdas sisus ilman penkkejä.
Laittaisitko kuvia sisältä...

Tuollaista ratkaisua olen itsekin suunnitellut. Nyt on paku, retkeilyauto ja henkilöauto. Pitäisi noiden kaikkien autojen ominaisuudet sovittaa yhteen. Pari istumapaikkaa riittäisi.
Otsikko: Vs: VW T5 pohjaisen retkeilyauton speksailu ja pohdinta
Kirjoitti: Matti_Kojo - 10.02.2019 kello on 13:36
Minäpä etsin, ei ollut tässä puhelimessa. Nyt on paku tilassa.

Lähetetty minun ONEPLUS A5010 laitteesta Tapatalkilla

Otsikko: Vs: VW T5 pohjaisen retkeilyauton speksailu ja pohdinta
Kirjoitti: RR - 10.02.2019 kello on 16:50
Ei kai tuota espanjantuliais t4-koppasta kauheen pahasti enää veroteta vaikka menee henkilöautonakin kilpiin.

T4-koppasen pitäs teknisesti olla ihan järjettömän vahva t5-koppaseen nähden, mutta oon nyt ajanu lyhyttä kaupunkiajoa n. 2 vuotta t5-koppasella 2,5-litrasella nelikolla eikä tossa oikeita vikoja nyt niin mahdottomasti ole ollut. Takajarrut on tehty uusiks ja öljyjä vaihdettu, useemmin kyllä lisätty.

Kuskin oven ikkunamekanismi hajotettiin korjaamolla (oli ikkuna jäässä), huomasin siinä vaiheessa kun ikkuna alkoi tippumaan, oli turha enää mennä valittamaan. Akku pitäny vaihtaa kahdesti, en tiedä oliko vika akussa vai missä.

Lastuttamista oon joskus harkinnut, mutta kyllä toi 130 heppaa on tarpeisiini riittänyt

Kansiremppa noihin t5 2,5 tdi:hin tulee ilmeisesti jokaikiseen reilun 200 tkm välein.
Otsikko: Vs: VW T5 pohjaisen retkeilyauton speksailu ja pohdinta
Kirjoitti: Matti_Kojo - 11.02.2019 kello on 09:33
Edelliseen akku tuskin viallinen, näissä tuntuu olevan joku mysteeri syöppö. Bokseja vaihtamalla saatu kuriin.
Tässäpä kuvia kun käytin hallissa.
Mielestäni tilaa riittävästi kahdelle. Jääkaappi on oikeassa takanurkassa lämmittimen patin edessä. 110 cm patja mahtuu hienosti ja väliajalla patja niputettu siten että toimii penkkinä.(https://uploads.tapatalk-cdn.com/20190211/3684d085c4aa2774f24e2bcca6ad840a.jpg)(https://uploads.tapatalk-cdn.com/20190211/38c18aa75a2de915aa8e6f17a28168d7.jpg)(https://uploads.tapatalk-cdn.com/20190211/aba2d8e3d90a2f1b51430882673097f5.jpg)(https://uploads.tapatalk-cdn.com/20190211/46f8a22e01c3115147de4f3852d5b2e9.jpg)(https://uploads.tapatalk-cdn.com/20190211/aec872cdc75ddea35588b41ba4c1f222.jpg)(https://uploads.tapatalk-cdn.com/20190211/348d4bdc07450123ee1eb169ea29c2ba.jpg)

Lähetetty minun ONEPLUS A5010 laitteesta Tapatalkilla

Otsikko: Vs: VW T5 pohjaisen retkeilyauton speksailu ja pohdinta
Kirjoitti: Speed - 14.08.2019 kello on 10:53
Paljon näppäriä ideoita pakettiautosta matkailuautoksi. Pakettiautossa liinoilla kiinni. https://www.youtube.com/watch?v=-mQji_orbNg