Karavaanarin keskustelufoorumi

Tekniikkakeskustelut => Matkailuvaunut => Projektit => Aiheen aloitti: Yrjö - 19.12.2013 kello on 21:55

Otsikko: Massoista ja Liimoista + Käytöstä
Kirjoitti: Yrjö - 19.12.2013 kello on 21:55
    Vaunun/ auton korjaajia tuntuu olevan jonkin verran. Kuitenkaan ei ole omaa osiota aineista ja niiden käytöstä.
   Minäkin kirjoitan aiheesta sillä varmuudella minkä täydellinen tietämättömyys suo. ;D
  Minulla kuitenkin on varma luulo, että lahoviat noissa kulkimissa johtuu lähes pelkästään virheistä jotka on tehty massojen/liimojen kanssa. >:( Niin ainakin tuossa Spritessä. Siis suurimmat syntiset löytyynee tehtaista??
  Toivon juttua tässä jatkettavan kuivan asiallisessa hengessä. :D
  Tämä aloitukseni on monille tuttu, jo esihistorialliselta Infon ajalta:
 
Minulla on ollut jotain reilut 15 vuotta enemmän tai vähemmän kovettunut tuubi liimamassaa hyllyssä. Oli kokemusperäistä tietoa, että Sika kovettuu korkattuna nopeammin kuin Wurtin vastaava, sekä luulo että Kiillon vastaava olisi huonompaa kun on pakattu muoviin. Vanhimmat liimaukset on peräisin yli 15 v. takaa, valo on pintaa haurastuttanut muuten on vielä kestäneet.
   Kaikki alkoi kun reilu vuosi sitten sattui olemaan käsillä pari pelikortin kokoista alumiinin palaa+ liimamassa tuubi. Painoin liimamassaa kasan toiseen palaseen ja painoin toisen kiinni, että tursusi välistä. Muutaman päivän päästä irroitin palat toisistaan ja havaitsin että: A- oli kovettunut vasta reunoilta. B-  oli tarttunut vain toiseen levyyn kunnolla kiinni. Siis lopputulos huono.
   Seuraavaksi tutustuin eri valmistajien käyttöohjeisiin. Hion hienolla paperilla 600 tai teräsvillalla pyyhin asetonilla tai Sika cleaner 205:llä.  En onnistunut hankkimaan Sika primer 206 G+P :tä, joka ehkä olisi hyvää alumiinin pohjustamiseen?
  Kokeeseen osallistui Sikaflex  221.  Wurth Liima + Tiivistemassa, Kiillon Masa liimamassa (ei pidä sekoittaa Masa Tiivistemassaan niin kuin minä tein) Koe liimailin n. 30 paria n. 30*80 alumiini levynpaloja, puhdistin eri tavoin ja jätin puhdistamatta, 100% tarttuvuuteen en juurikaan päässyt. Maalatuilla levyillä sekä teräslevyillä tulos oli paljon parempi, kunhan lian+ rasvan poisti . Parhaaseen tulokseen pääsin kun poikkesin hiukan tehtaiden ohjeista. Pyyhin pinnan asetonilla tai Sika cleaner 205:llä, hion 40 paperilla pinnan karheaksi, hieroin liimamassan kumpaankin pintaan kiinni, sitten vasta painoin kiinni, sillä tavoin pääsin jopa joskus 100% tarttuvuuteen. Tällä noin 30 mm leveällä kappaleella kuivassa kevätilmassa viikon kovettumisen jälkeen Sika oli eniten kovettunut, lähes kokonaan , Wurtti oli toisena, Kiillon Masa oli eniten pehmeä. Siksi nykyään pidänkin Masaa aina varalla, koska se myös on pidempään käyttökelpoinen. Kaksi viikkoa riitti kaikkien kovettumiseen näissä olosuhteissa, ehkä syyskosteudella olisi nopeampi, nyt ei päästy tehtaiden lupaamaan 3 mm/ vrk. Kun kiskoin jousivaakan välityksellä kovettuneita kappaleita irti en huomannut mainittavia eroja, vaikka teknisissä tiedoissa onkin pieniä eroja.   
     Seinän liimausta varten kokeilin myös Kiillon PL 250 laattaliimaa ja Extra Lattia ja Seinäliimaa(+ kahta muutakin liimaa). Viimeksi mainittu on sikäli helpompaa seinän liimauksessa että ei tarvita tuki kuin toiselle puolelle, jota vasten painetaan esikuivunut eriste/ seinälevy, tarttuu heti.(= Tarra tai kontakti liimaus) Pohjatyöt tein kuten liimamassa kokeissakin, tosin hyvin kiinni ollutta vanhaa liimaa en poistanut kokonaan, ohensin tasapaksuksi.  Kumpikaan ei liottanut eristeitä, ainakaan nopeasti?
  Kaikenlaisia koepaloja liotin pannuhuoneella vedessä kesän yli, yksikään ei auennut
  Paras minun löytämäni tapa säilyttää liimamassaa on, että jätän kärsään noin 1 cm pötkön kovettumaan, josta vedän hitaasti samalla kun puristan kahvasta. Paljon yli viikon ( kuumalla ) käyttämättömyys tauot vaatii vaihtamaan kärsän.
Otsikko: Vs: Massoista ja Liimoista + Käytöstä
Kirjoitti: Desibeli - 27.12.2013 kello on 23:40
Tässä voisi olla pari vinkkiä.
Mielestäni butyylimassa on hyvin jäykkää tavaraa verrattuna vaikka akryylimassaan.
Massa hieman notkistuu ja tulee helpommin ulos, kun pitää hetken aikaa tuubia lämpimässä vedessä.
Itse käytän tommoista paineilmalla toimivaa puristinta. Sillä saa pitkätkin saumat helposti ja tasaisesti.
Tuo Bostik on ihan Ok tavaraa. Sitä on mustaa ja harmaata.

Butyyli sotkee paikkoja aika tavalla. Sotkut voi pyyhkäistä pois rätillä, johon on kastanut vähän tinneriä(lakkabensiiniä). Ylimääräisen massan saa helposti pois vaikka puutikulla, kunhan aine on hieman kuivunut. Odotettava päivä tai pari.

- Desibeli
Otsikko: Vs: Massoista ja Liimoista + Käytöstä
Kirjoitti: RR - 28.12.2013 kello on 10:55
En ole ihan varma miten vahvasti liittyy aiheeseen mutta oheisen kuvan mukaisen kattokorotuksen rakensin seuraavasti:

Sivuseinät on tehty 18 mm vanerista ja noin 5 cm paksusta uretaanista toisiinsa pilliuretaanilla liimaten. Vaneri on ruuvattu ja liimattu auton koriin. Katto on tehty kahdesta 4 mm vanerista jotka on liimattu vedenkestävällä puuliimalla toisiinsa.  Niiden päälle on liimattu taas pilliuretaanilla muotoonsa väkisin taivutettu 3 cm paksu uretaanilevy. Liimausten kuivuttua katto kestää 100- kiloisen ihmisen kävelyä, eli katto kestää notkumatta kengän alalle sen 100 kiloa. Talvella unohtui lumien pudotus. Katon alalle oli jakaantunut tasaisesti noin 700 kiloa nuoskalunta ennenkuin pudotin sen.

Pinta on tehty laskikuidulla tavallaan väärin päin, ensin matto hartsilla ja lopuksi topcoat.

Muuten homma on melko selkeää, mutta toi lasikuituosuus on ahterista.
Otsikko: Vs: Massoista ja Liimoista + Käytöstä
Kirjoitti: RR - 28.12.2013 kello on 11:05
Niin ja mielestäni butyyli on paras massa tiivistämiseen mutta sillä ei voi liimata kappaleita toisiinsa.
Otsikko: Vs: Massoista ja Liimoista + Käytöstä
Kirjoitti: Juriihi - 28.12.2013 kello on 15:11
Itse olen myös yrittänyt etsiä tietoa netin ihmeellisestä maailmasta mitä liimoja ja massoja kanssaihmiset käyttävät kun vanhoja asuntovaunuja korjailevat. Mitään selviä ohjeita en ole löytänyt, eli neuvoja on yhtä montaa sorttia kuin on tekijääkin. Joten itse olen soveltanut ohjeita ja kokeilemalla loput.

Puuosia liimatessa toisiinsa olen käyttänyt kosteuden kestävää puuliimaa ja sitä olen käyttänyt ihan reilulla kädellä liimauksen yhteydessä niin runkopuissa, pintaverhousvaneria seiniin asentaessakin ja samaisella liimalla olen myös kasannut Kafin kaarevat etu-ja takapään runkopuut. Liimaa purkista astiaan ja pensselillä siitä liimattavaan kohteeseen. Liimana olen käyttänyt Kiillon b3 1litran pulloissa olevaa, mutta saa 3l astioissakin jos menekki on reilumpaa. On muitakin merkkejä olemassa ja kalliimpiakin, mutta b3 on toiminut ainakin minun toiveiden mukaisesti ja löytyy lähes jokaisesta rautakaupasta. Hinta ja laatu kohdillaan, ei voi moittia.

Puisia runkopuita kun olen naittanut yhteen alumiinisen pintapellin kanssa liimana on ollut Polyuretaani- ja polymeeriliima massaa. Polymeerimassa jota olen pääasiassa käyttänytkin on notkeampaa käyttää ja aineosiltaan käyttäjä ystävällisempää, tosin kuivuminen on hivenen hitaampaa kuin Polyuretaanimassa. Liimahan ei tartu jos alumiininen pintapelti on puhtaalla alumiinipinnalla, silloin tulisi käyttää primeriä liimattavaan kohteeseen. Omassa projektissani pintapellit ovat eloksoidut sisäpuolelta koska vanhat eristeethän ja runkopuut ovat olleet liimattuna ennenkin. Minkä merkkistä liimamassaa olen käyttänyt sitten? Wurth on lukenut tuubin kyljessä. Taas joku voi ajatella, että on niitä parempiakin kalliimpiakin liimoja ja varmaan onkin. Mutta sen voi jokainen itse päätellä sitten miten toimii ja miten talous antaa periksi, mutta itse olen taas huomannut jotta toimivaa matskua ja hinta on kuluttaja ystävällinen. Vinkkinä vaan, että ei riitä yksi eikä kaksikaan tuubia mitä olen vaunuuni puristellut puhutaan kymmenistä mitä on mennyt.

Foamia olen liimannut kahdellakin liimalla. Aluksi kokeilin Kiillon kestopurl 250 laattaliimaa ja tulin siihen tulokseen, että helpompi tapa pitää keksiä ja halvempi. Ensinnäkin tuo laattaliima on jumalattoman jäykkää levittää liimattaville pinnoille ja sen menekki on sitä luokkaa ,että ei persaukset kestä hintansa puolesta ja sotkuista puhaa. Seuraavaksi kokeilin ja millä sitten jatkoinkin eristeiden liimaukset loppuun asti olikin ihan normaali uretaanivaahto. Nyt jos joku meinaa ruveta uretaanilla liimaamaan niin vinkkinä vaan, Biltemasta ostin halvan uretaanipistoolin jolla vaahdon levitys käy siististi ja hallitusti ja vaahdot on myös sieltä. Uretaanivaahto mitä olen käyttänyt on ihan sitä normi tavaraa ja samaa talvilaatuna jota voi käyttää myös kelien jäähdyttyäkin pakkasen puolelle ja näin koska joudun kunnostamaan vaununi ulkona. On olemassa myös liimavaahtoa joka ei turpoa yhtä voimakkaasti kuin normi vaahto, mutta hinta on hivenen arvokkaampaa ja sitä ei välttis löydy joka rautakaupan hyllyiltä.

Itse liimaus vaahdolla tapahtui itselläni seuraavasti. Levitin vaahtoa noin pikkusormen kokoista nauhaa eristeelle vaakasuuntaisesti(n.10cm välein) mitenkä levy asettuu seinälle, vaahdon levityksen jälkeen odottelin n.2min jotta vaahto turpoaa suurimman osan. Sitten levy seinään ja hieroin sitä sijoillaan, kapulat tukemaan rungosta eristettä ja ulkopuolelta käsin hieromalla pintapeltiä eristettä vasten pariin otteeseen. Näin toimittuani, huomasin tämän vähentävän sitä seinissä näkyvää aaltoilua ja pullistelua kun uretaani on kuivunut. Pystysuuntainen vaahdon levitys aiheutti näkyvämpää aaltoilua ulkoseinässä. Tokihan seinissä näkyy, että jotain on touhuttu eli ei ihan tehtaan jäljiltä ole, mutta kun on tieto siitä mistä se johtuu niin ei se haittaa eikä tämä meidän vaunu muutenkaa ole uudemmasta päästä eli käytön jälkiä on pintapelleissä muutenkin. Jotkut jotka on eristeitä vaahdolla liimaillut enemmänkin osaisivat antaa parempia neuvoja tässä asiassa. Olen lukenut, että vaahdon voisi levittää lastalla eristeen pintaan, mutta se on melkoisen mahdoton hommeli ja sotkuista hommaa. Mutta näin itse olen toiminut mitä edellä kerroin ja sainkin kohtuullisen hyvää jälkeä näin ensikertalaiseksi  ;D

Ulkopuoliset liimaukset listoihin on vielä tekemättä ja tulen ne tekemään Butyylillä keväällä sitten.
Otsikko: Vs: Massoista ja Liimoista + Käytöstä
Kirjoitti: TonyN - 28.12.2013 kello on 21:39
Omia huomioita massoista ja liimoista vaunurempoissa:

Butyylimassat:
- Biltema ,nauhoittuu ja "kovettuu" . Uutena purkki suoltaa hyvin tavaraa ulos. En suosittele kuitenkaan.

-RK rakennuskemia, Samaa linjaa edellisen kanssa,tosin ei kovettunut samaa tahtia mutta nauhoittuu eikä tunnu pysyvän elastisena saumoissa. Helppo siivota. Edullinen.

-Wyrth , aika samat ominaisuudet tälläkin  tuotteella,en siis suosittele.

-Sika butyseal , Tuntui pysyvän elastisena myös liuottimien jälkeen kun saumoja siistin. Ei nauhoittunut niin kovaksi kuin aiemmat,saumaa pystyi painelemaan ja tuntui elastiselta. Myöhemmin listan sai helposti auki sekä tavara oli hyvin levinnyt ja selkeästi hoiti tiivistyksen paremmin  kun aiemmat mainitsemani. Hinta melkein kaksinkertainen kuin aiemmissa. Vaikea siivota ja purkki ei niin  hyvin ulosta,selkeästi kumimaisempaa tavaraa. Suosittelen.

-Bostik , tästä ei ole kokemusta kun yhden tuubin verran jota käytin kattoluukun vaihdossa, erittäin asiallista, vähintään sama ominaisuuksiltaan kun sika ellei parempi,lyhyen seurannan aikana en havainnut kovettumista tai nauhoittumista,ehkä saksalaiset vaunuvalmistajat käyttävät tätä? Vaikuttaa samalle mitä niitä tutkinut. Suosittelen.

Liimat/liimamassat ja uretaanivaahdot:

-Wyrth polymeerimassa , joustava, hitaasti kuivuva. Tarttuu paremmin puu+puu kuin puu+alupelti. Käytin joskus rakenteiden liitoksissa toisiinsa ja tuntui ajavan asiansa. Suositeltava näihin hommiin,taisi kestää myös uv-säteilyn joka huomioitava käytettäessä näkyvillä olevissa paikoissa.

-Casco uretaani puuliima. Erittäin luja liima puu+puu liitoksiin sopi myös alu+puu hyvin. Turpoaa hieman joten luja puristus paikallaan liitoksissa. Kestää sään vaihtelut hyvin.Melko nopeasti kuivuvaa,jälkien siivoamiseen sopii parhaiten puukko. Suosittelen.

-Tavallinen pistooli uretaani, Liimaa,tiivistää . Varauksin suositeltava eristeiden ja seinälevyjen kiinnityksessä koska turpoaa. jos käytät niin hanki säädettävä pistooli,tämä saa myös suljettua käyttökertojen välissä.

-Penosil liimavaahto,tätä käytin eristeiden ja levyjen liimaamiseen,kokeilin myös PL250:stä mutta hinta ja käytettävyys aivan toistaluokkaa kun kaksikomponentti tavaraa. Ei juurikaan turpoa eikä muut ominaisuudet taida poiketa perus vaahdosta juurikaan. levitys säädettävällä pistoolilla. tarkoitettu uretaani/styrox eristeiden liimaamiseen esim. ulkoseinään. Erittäin helppo ja nopea työskennellä tällä. suosittelen.

Toivottavasti näistä on apua tulevissa projekteissa jollekin.
Liimojen ja massonjen käytöstä oli tietoa ja kuvia menneen infon puolella omasta melko mittavasta solifer rempasta mutta ne tarinat on taineet kadota bittiavaruuteen :(
Otsikko: Vs: Massoista ja Liimoista + Käytöstä
Kirjoitti: Yrjö - 5.01.2014 kello on 22:18
Minulla on kokemusta vain tuon Spriten kunnostuksesta, joskus viime vuosikymmeneltä.
  Vessan ulkoseinään vaihdoin sisä vaneerin ja osan eristeistä, kuivasin reilut pari kuukautta, liimasin Kiillon  PL-250 liimalla. Meikäläisen taidoilla sillä liimaaminen on aika tahraavaa hommaa, ja kertakäyttö hanskoja menee, vaikka käytinkin kuivuttuaan uudelleen. Myös vessan muut seinät pinnotin lakatulla vaneerilla. Puhdistin ja karhensin kohdat joista vanha liima irtosi, sekä tasasin kiinteät liimat karkealla hiomapaperilla.
  Ulkopuolelle laitoin seinään tilapäis tueksi isot lastulevyt. Liiman kampasin seinään siten painelin eristeen paikalleen, taas liimaa eristeeseen , ja lakatun vaneerin painelin paikalleen. Viimeksi aikamoinen pönkä viidakko jäi yön yli varmistamaan ettei eristeet+ levy irtoaisi, ainakaan kokonaan.
  Nyt vuosien saatossa ko. seinänkohta on vetänyt sisäänpäin mutkalle aika lailla. Samaa on kyllä havaittavissa muuallakin, runkopuut näkyy monissa kohdin selvästi—jos valaistus on sopiva. Osasyynsä lienee sillä kun kuljemme aika paljon kuoppaisia teitä, eikä aina joka kuoppaan tule riittävästi hiljennettyäkään. Tuppaa tulemaan ”pyyhkeitä” tavaroiden uudelleen järjestelystä.
    Kaikki kulmalistat irroitin, ne ruuvit mitkä ei auennut rälläköin kannan pois. Hakkasin puukkoa väliin vasaralla, paikoin oli kovin tiukassa. Ehkä lämmittämisestä olisi ollut apua, ei vain tullut ”kännipäissä” mieleen? Avasin katon ja päätyjen kanttausta sivuseinän päälle n. 45 astetta puhdistin karhensin ja laitoin liimamassaa väliin, katkoin kuumasinkityistä 45*1.7 nauloista sopivan mittaisia, laitoin n. kolmin kertaisen määrän. Listan laitoin myös liimamassalla, koska tässä kulmalista on ”lattaa”, eikä L- listaa kuten yleensä . Tässä jää edestä ja takaa katsoen saumausainetta näkyviin runsaasti. Eräs silloin infon puolella aktiivisesti kirjoittava puolusti liima + tiivistemassan käyttöä. Myös ruuveja laitoin tuplasti, paitsi niihin kohtiin mistä puu oli lahonnut laitoin pop- niittejä.
  En toistaiseksi ole valintaani katunut, tosin tuossa Kiillon liimamassa on valkoinen väri ”virttynyt” tällä parkissa aurinkoon päin olevassa etupuolessa. Pienellä jännityksellä ootan kevään kosteusmittausta, näet kesällä terassin räystäs ”ikään kuin koukkasi” vaunun katon kulmaan, lähinnä näkyvät vauriot jäi räystääseen.
   Bytyyli massana olen käyttänyt Sikan mustaa ja valkoista, nyt on Bostikin harmaa menossa. Valkoisen käytöstä luovuin, koska se muuttuu likaannuttuaan  aika ikävän väriseksi. Oven karmin laitoin aikoinaan valkoisella, nyt sitä näkyvää osaa olen pinnoittanut liimamassalla.
  Kattoluukku, valot, ikkunan ja oven karmit ym. pikku osia on tiivistetty bytymassalla.   
Otsikko: Vs: Massoista ja Liimoista + Käytöstä
Kirjoitti: expilotti - 5.01.2014 kello on 23:16
Tuossa nostalgia-Hymerissä tulee talvinen vesisade sisätiloihin. Jostain tuulilasin ja etummaisten sivuikkunoiden tienoilta vuotaa.
Mitä tiivistemassaa kokeneemmat suosittaa kumitiivisteen ja tuulilasin väliin?
Otsikko: Vs: Massoista ja Liimoista + Käytöstä
Kirjoitti: TonyN - 5.01.2014 kello on 23:23
Butyyliä siellä on alkujaankin ollut jos kerran tiivistelasi eikä liimalla kuten nykyään.
Otsikko: Vs: Massoista ja Liimoista + Käytöstä
Kirjoitti: tsahkali - 6.01.2014 kello on 08:31
Butyyliä siellä on alkujaankin ollut jos kerran tiivistelasi eikä liimalla kuten nykyään.

Siihen on ihan oma töhkänsä. Mustaa ja tarttuvaa, hae tuulilasikaupasta, äläkä pilaa hommaa millään korvikkeella.
Otsikko: Vs: Massoista ja Liimoista + Käytöstä
Kirjoitti: jorma - 6.01.2014 kello on 09:25
Tuossa nostalgia-Hymerissä tulee talvinen vesisade sisätiloihin. Jostain tuulilasin ja etummaisten sivuikkunoiden tienoilta vuotaa.
Mitä tiivistemassaa kokeneemmat suosittaa kumitiivisteen ja tuulilasin väliin?
Vesi alkaa työntyä, imeytyä kumitiivisteen ja koripellin välistä. Sinne väliin on muodostunut ruostetta, jolloin tiivisteellä ei ole mahdollisuutta pitää vettä.
Alanurkat on pahimmat.
Suosittelen samaa remonttia jonka juuri tein omaani. Tuulilasi irti ja hiekkapuhallus ruosteelle.Ruosteen esto-ja pintamaalaus. Tiivisteen puhdistus. Jos on kovettunut niin uusi. Lasia takaisin laittaessa sivelin lievällä korimassalla aukon reunat, jolloin lasi/tiiviste luisti hyvin paikoilleen. Lasi pysyi ehjänä!
Lopuksi ulkoreuna, siis ikkunan ja korin väliin butyylimassa. Katsotaan nyt sitten kestääkö saman 25 v kuin alkuperäinen lasitus. ;)
Otsikko: Vs: Massoista ja Liimoista + Käytöstä
Kirjoitti: Stara - 6.01.2014 kello on 10:26
Tuossa nostalgia-Hymerissä tulee talvinen vesisade sisätiloihin. Jostain tuulilasin ja etummaisten sivuikkunoiden tienoilta vuotaa.
Mitä tiivistemassaa kokeneemmat suosittaa kumitiivisteen ja tuulilasin väliin?

Tuosta itsellä ihan hyvät havainnot   http://www.puuilo.fi/cat/product_details.php?p=3339
Otsikko: Vs: Massoista ja Liimoista + Käytöstä
Kirjoitti: TonyN - 6.01.2014 kello on 10:31
Siihen on ihan oma töhkänsä. Mustaa ja tarttuvaa, hae tuulilasikaupasta, äläkä pilaa hommaa millään korvikkeella.

Juuri tämä oma aineensa on buty pohjaista massaa joskus lasihommissa laitettu myös kelalla olevaa "lakunauhaa" joka myös on butyyli..
Otsikko: Vs: Massoista ja Liimoista + Käytöstä
Kirjoitti: Yrjö - 6.01.2014 kello on 11:09
  Ostin aikoinaan byty nauhaa, purkaessa tuli mieleen että tuo Sprite aikoinaan oli tehty sillä, koska koitin välttää samoja virheitä kun tehtaalla oli tehty. Siksi se on tuolla edelleen hyllyssä muiden romujen joukossa. :(
Otsikko: Vs: Massoista ja Liimoista + Käytöstä
Kirjoitti: expilotti - 6.01.2014 kello on 12:47
Kiitos ripeistä ja asiallisista vastauksista. En taida ryhtyä lasin irroitukseen ihan heti. Hymerin lasi on iso ja painava. Valmiiksi lieviä halkeamia. Tuskin onnistun ehjänä yksin sitä ehjänä hoiteleen.
Tuo Puuilon massa on seuraavan Hyrylässä käynnin pääasia.
Sen ison kojelautana toimivan vaneerilevyn jo uusinkin. Oli mennyt neljännesvuosiasada ssa pehmeäksi.
Otsikko: Vs: Massoista ja Liimoista + Käytöstä
Kirjoitti: tsahkali - 6.01.2014 kello on 13:10
Juuri tämä oma aineensa on buty pohjaista massaa

Oli mitä tahansa, ei pitäisi puhua 'butyylistä', ettei joku luule että kyse on siitä harmaasta, mitääntekemättömäst ä aineesta.
Otsikko: Vs: Massoista ja Liimoista + Käytöstä
Kirjoitti: hartsakoski - 6.01.2014 kello on 13:46
Oli mitä tahansa, ei pitäisi puhua 'butyylistä', ettei joku luule että kyse on siitä harmaasta, mitääntekemättömäst ä aineesta.
Aika karkeasti yleistetty,harmaa mitääntekemätön aine kun on tiettyjen ammattiryhmien perustuote.
Otsikko: Vs: Massoista ja Liimoista + Käytöstä
Kirjoitti: tsahkali - 6.01.2014 kello on 19:55
Kun puhutaan massoista ja liimoista, tiivistämisestä ja liimaamisesta ja jos kyse on vielä matkailukulkimista, tuntuu tunteita olevan aina pinnassa. Kun joku kysyy, että milläs se uusi kattoluukku nyt pitäisi kiinnittää ja tiivistää, tulee 'kokemuksen syvällä rintaäänellä' vastaukseksi, että 'butyylimassalla', sillä se tiivistää hyvin ja pysyy joustavana. Vastaus on mahdollisimman huono, sillä markkinoilta löytyy lukuisia 'butyylimassan' nimellä myytäviä tuotteita, jotka eivät mitenkään täytä em. kriteerejä. Muutamissa kulkimissa, joita olen tutkinut lähemmin, on voinut todeta, että tehtaidenkin käyttämät massat ovat kuivuneet ja kuroutuneet reijille, niin että vedellä on ollut vapaa pääsy rakenteisiin.
Tässä joskus aiemmin, jossain toisessa ketjussa, viittasin Kabe'en, jonka listojen alta pursunnut musta tökötti oli vielä vuosienkin jälkeen joustavaa. Jos vapaassa tilassa oleva säilyy tahmeana, listojen alla oleva todennäköisesti toimii juuri niinkuin sen pitääkin? Mitä sitten lieneekään?
Ketjun alottaja on perehtynyt asiaan poikkeuksellisesti, KOKEILEMALLA eri vaihtoehtoja. Ainoa oikea tapa, ellei löydy todellista faktaa, sanoisin. Se, että jotain käytetään jossain joka päivä, ei vielä tarkoita, että sama toimii satavarmasti vaunun tai auton kyljessä.

Seuraavan kerran kun vastaatte kysyjälle, kertokaa myös faktoja: Minkä merkkistä tököttiä, millä perusteilla ja miksi esim. jotain 'butyyliä', eikä esim. Sika xxx:sää, joka liimaisi kaiken varmasti tiiviiksi...
Otsikko: Vs: Massoista ja Liimoista + Käytöstä
Kirjoitti: expilotti - 6.01.2014 kello on 21:11
Mitäpä ainetta tsahkali suosittaisi tuohon kyseessäolevaan vuotavaan tuulilasin kumitiivisteeseen?
Otsikko: Vs: Massoista ja Liimoista + Käytöstä
Kirjoitti: jorma - 6.01.2014 kello on 21:39
Mitäpä ainetta tsahkali suosittaisi tuohon kyseessäolevaan vuotavaan tuulilasin kumitiivisteeseen?
Nyt kun luullakseni saat oikean vastauksen mitä tiivistemassaa käytät tiivistämiseen, niin vielä korostaisin tiivisteen alla olevan ruosteen poistamista.
 Jos lasin poistaminen tuntuu liian riskialttiilta hommalta,niin tiivisteen alta täytyy yrittää rapsutella ruostetta pois ja maaliakin olis hyvä saada sinne väliin.
Hyväkään massa ei estä ruosteen leviämistä jos se on päässyt hyvään alkuun. Siellä listan alla on melkoinen ruostekertymä veikkaan. Ainakin mulla oli, vaikka auton korissa ei muualla ole ruoste piskoakaan.
Otsikko: Vs: Massoista ja Liimoista + Käytöstä
Kirjoitti: tsahkali - 6.01.2014 kello on 21:41
Mitäpä ainetta tsahkali suosittaisi tuohon kyseessäolevaan vuotavaan tuulilasin kumitiivisteeseen?

Ylempänä oli linkki Wurth'in massaan, se lienee oikeaa... En enää muista, mitä olen joskus tuulilasikaupasta saanut.
Otsikko: Vs: Massoista ja Liimoista + Käytöstä
Kirjoitti: tsahkali - 6.01.2014 kello on 21:45
Jos lasin poistaminen tuntuu liian riskialttiilta hommalta,niin tiivisteen alta täytyy yrittää rapsutella ruostetta pois ja maaliakin olis hyvä saada sinne väliin.

Jos lasi on kiinni kiilakumilla, poistaminen pitäisi olla melko helppoa. Niissä tuulilasikaupoissa on yleensä hyviä ruotesuoja-aineitakin.
Otsikko: Vs: Massoista ja Liimoista + Käytöstä
Kirjoitti: expilotti - 7.01.2014 kello on 08:29
Varmasti lasin irroitus, puhdistelu ja takaisinasennus on hyvä konsti, vaan lieneekö tuo lasikuitu niin pahoin ruostunutkaan.
Otsikko: Vs: Massoista ja Liimoista + Käytöstä
Kirjoitti: K.E.V - 7.01.2014 kello on 08:43
A-auton tuulilasin ympäristö on yleensä peltiä, tässäkin tapauksessa  näin ::)
Otsikko: Vs: Massoista ja Liimoista + Käytöstä
Kirjoitti: seppoko - 7.01.2014 kello on 09:37
A-auton tuulilasin ympäristö on yleensä peltiä, tässäkin tapauksessa  näin ::)

Jaettaisiinko  tässäkin kohdassa m-autot integroituihin ja puoli-intikoihin? Puoli-intikoiden lasit ovat varmaan pellissä   kiinni, mutta integroiduissa lasikuidussa. En tutkinut kirjoituksia taaksepäin, löytyisikö auton tyyppiä, mutta muistellen mainitun lasin olevan painavan. Joten olettaisi kysymyksessä olevan integroitu m-auto.

Ihan unohdin alkoviautot. Lienevät peltisiä.
Otsikko: Vs: Massoista ja Liimoista + Käytöstä
Kirjoitti: tsahkali - 7.01.2014 kello on 11:37
mutta muistellen mainitun lasin olevan painavan.

Jos lasihommiin joutuu, kannattaa osta pari sellaista 'imukuppinostinta'. Eivät maksa paljon mutta ovat käyttökelpoisia
Otsikko: Vs: Massoista ja Liimoista + Käytöstä
Kirjoitti: expilotti - 7.01.2014 kello on 13:26
Nyt ootellaan kuivia kelejä, että kärsii tutkia tilannetta tarkemmin. Tällaisena talvena ei kuitenkaan voi mitään muutatehdä kuin pysyä tuvassa. :)
Otsikko: Vs: Massoista ja Liimoista + Käytöstä
Kirjoitti: K.E.V - 7.01.2014 kello on 15:05
Tuossa   nostalgia-Hymerissä tulee talvinen vesisade sisätiloihin. Jostain tuulilasin ja etummaisten sivuikkunoiden tienoilta vuotaa.
Mitä tiivistemassaa kokeneemmat suosittaa kumitiivisteen ja tuulilasin väliin?

Jotenkin tuli mieleen että Mersun 206 keula siinä, pellistä.
Olen varmaan väärässä kuten useasti muulloinkin :-[
Otsikko: Vs: Massoista ja Liimoista + Käytöstä
Kirjoitti: expilotti - 7.01.2014 kello on 16:19
Kyseessä on Hymer 534 -88 Citroenin ( fiatin ) alustalla. Kävin tuolla sateessa koputtelemassa tuulilasin ympäryksiä. Kopisevat kuidulle ja ei ole ruostetta. Pitänee kokeilla magneetilla.
Otsikko: Vs: Massoista ja Liimoista + Käytöstä
Kirjoitti: Yrjö - 7.01.2014 kello on 17:39
 
Kiitos ripeistä ja asiallisista vastauksista. En taida ryhtyä lasin irroitukseen ihan heti. Hymerin lasi on iso ja painava. Valmiiksi lieviä halkeamia. Tuskin onnistun ehjänä yksin sitä ehjänä hoiteleen.
  Mielestäni ei säröllä olevaa kallista lasia kantsi irroittaa, ainakaan ilman vankkaa kokemusta, tiivisteen ja korin välikin syytä puhdistaa varoen.
Otsikko: Vs: Massoista ja Liimoista + Käytöstä
Kirjoitti: expilotti - 7.01.2014 kello on 18:35
Pitänee yrittää pysyä kuivalla asialinjalla.
Otsikko: Vs: Massoista ja Liimoista + Käytöstä
Kirjoitti: K.E.V - 7.01.2014 kello on 19:46
Näin on, mielestäni tuo korirakenteen materiaali on tärkeä, ei mikään pila. Mutta kukin tavallaan. Pidetään kuivana ???
Otsikko: Vs: Massoista ja Liimoista + Käytöstä
Kirjoitti: Yrjö - 8.01.2014 kello on 17:33
Liimahan ei tartu jos alumiininen pintapelti on puhtaalla alumiinipinnalla, silloin tulisi käyttää primeriä liimattavaan kohteeseen.
  Minkälaista primeria mielestäsi tulisi käyttää?
Otsikko: Vs: Massoista ja Liimoista + Käytöstä
Kirjoitti: Juriihi - 8.01.2014 kello on 18:51
  Minkälaista primeria mielestäsi tulisi käyttää?

Itse olen käyttänyt Wurthin Metalli-primeriä ja todennut toimivaksi aineeksi. Purkin kyljeessä kerrotaan käyttökohteet: Liima + tiivistemassan pohjustusaine Raudalle, teräkselle, sinkitylle teräkselle, alumiinille, kuparille, messingille ja sinkille. Olen myös kokeillut ainetta rst.lle ja toimii myös sille.

Eli tuotetta sivellään pensselillä puhdistetulle pinnalle ohut kerros ja annetaan kuivua puolituntia. Pintaan jää ohut kellertävä kalvo.
Aine on lirua tavaraa ja haju on melkoisen voimakas joten ilmanvaihdosta kannattaa huolehtia hyvin.

Tuossa on linkki aineesta: http://www.wurth.co.uk/technical-chemicals/adhesives/construction-adhesives/bond-seal-primer-for-metal-250ml
Otsikko: Vs: Massoista ja Liimoista + Käytöstä
Kirjoitti: Yrjö - 8.01.2014 kello on 22:03
   ^^Tuota ehkä helpompi löytää, saattavat myydä kortilla maksavallekin nykyään?
   Kyselin aikoinaan tuota Sika primer 206 G+P :tä. en silloin sattunut löytämään. Kokeilin sitten karhennusta, se ainakin jonkinverran auttoi.
   Tosin tuolloin Kiillon ohjeessa neuvottiin puhdistamaan hienolla, esim. teräsvillalla. Kuitenkin aloituksessa mainitsemissani kokeissa, pääsin karkealla ( 40-60) parempaan tulokseen, tosin koeaika pitäisi olla 20 v. eikä 2 vko..
   Ehkäpä yksi ongelma alumiinin kanssa on tuo alumiioksidi, joka hitsauksessakin haittaa?
Otsikko: Vs: Massoista ja Liimoista + Käytöstä
Kirjoitti: tsahkali - 8.01.2014 kello on 23:28
   Ehkäpä yksi ongelma alumiinin kanssa on tuo alumiioksidi, joka hitsauksessakin haittaa?

Mielenkiintoinen ajatus....  ::)  Hitsauksessa puhdistus pitäisi tehdä rosteriharjalla mutta liimauksessa luulisi karhennuksen riittävän, jos pinta on muuten puhdas.
Otsikko: Vs: Massoista ja Liimoista + Käytöstä
Kirjoitti: ipe - 18.03.2014 kello on 14:41
muitanko oikein että on olemassa laajentumatonta uretaani vaahtoa, millähän nimikkeellä sellaista kannattaa lähteä etsimään kun itse en sellaista nyt ainakaan netistä löydä
Otsikko: Vs: Massoista ja Liimoista + Käytöstä
Kirjoitti: mjo33400 - 18.03.2014 kello on 16:48
muitanko oikein että on olemassa laajentumatonta uretaani vaahtoa, millähän nimikkeellä sellaista kannattaa lähteä etsimään kun itse en sellaista nyt ainakaan netistä löydä

Eikös rakennus ja muurari miehet sitä käytä.
Otsikko: Vs: Massoista ja Liimoista + Käytöstä
Kirjoitti: TonyN - 18.03.2014 kello on 20:21
Tällä itse liimasin eristeitä ja levyjä vaunun seinään,turpoaa hyvin vähän jos ollenkaan.

http://penosil.com/fi/rakennusliimat/74-penosil-premium-polystyrol-fixfoam-31214.html
Otsikko: Vs: Massoista ja Liimoista + Käytöstä
Kirjoitti: ipe - 20.03.2014 kello on 15:27
osaako TonyN sanoa että mistähän tuota penosilia mahtaisi saada, onko ihan k-rauta tavaraa. Jotain netti kauppoja löysin mutta tuli tällee vähä nopealla aikataululla että huomenna ois jo tarvetta niin nettikaupoista ei taida keretä.

Jotain wurtin talvivaahtoa on pullollinen hallilla, tosin en ole ikinä uretaania pursotellut niin katotaan mitä siitäkin tulee ;D Tarkoitus hobbystä tilkitä puuttuvat eristeet takaseinästä jota eivät ole tehtaalla viittineet laittaa. Ikävästi kondensoi vettä reissulla seinään mut ei kuulemma rakenteet ole märkänä.
Otsikko: Vs: Massoista ja Liimoista + Käytöstä
Kirjoitti: tsahkali - 20.03.2014 kello on 15:36
Aamulla pyörähdät Konalassa...
Otsikko: Vs: Massoista ja Liimoista + Käytöstä
Kirjoitti: TonyN - 20.03.2014 kello on 19:46
osaako TonyN sanoa että mistähän tuota penosilia mahtaisi saada, onko ihan k-rauta tavaraa. Jotain netti kauppoja löysin mutta tuli tällee vähä nopealla aikataululla että huomenna ois jo tarvetta niin nettikaupoista ei taida keretä.

Jotain wurtin talvivaahtoa on pullollinen hallilla, tosin en ole ikinä uretaania pursotellut niin katotaan mitä siitäkin tulee ;D Tarkoitus hobbystä tilkitä puuttuvat eristeet takaseinästä jota eivät ole tehtaalla viittineet laittaa. Ikävästi kondensoi vettä reissulla seinään mut ei kuulemma rakenteet ole märkänä.

Itse hain k-raudasta
Otsikko: Vs: Massoista ja Liimoista + Käytöstä
Kirjoitti: "Masi" - 20.03.2014 kello on 21:20
Pullosta uretaani johonkin levyn päälle ja puhtaalla puutikulla vaikka sekoittelee kunnolla, niin ei turpoa enää ja toimii hyvin liimana
Otsikko: Vs: Massoista ja Liimoista + Käytöstä
Kirjoitti: tsahkali - 21.03.2014 kello on 09:25
Itse hain k-raudasta

Sitä vaan ei ole jokapaikassa mutta netistä asian voi periatteessa tarkistaa.
Otsikko: Vs: Massoista ja Liimoista + Käytöstä
Kirjoitti: Yrjö - 13.04.2014 kello on 12:22
   Siirsimpä toisesta ketjusta, koska liittyy aiheeseen---- lupaa kysymättä.
Moikka kaikillle. Tässä ketjussa on ollut juttua buty masssoista, joten varoituksen sana on paikallaan. Tein kaksi vuotta sitten mittavan vaunuremontin ja tänä keväänä yllätykseni huomasin, että katto oli alkanut vuotamaan uudestaan. Nyt vaunua on kuivatettu pari viikkoa ja kulmalistat + kaikkea muuta on otettu irti.  Olin käyttänyt Wurthin buty massaa joka paikassa tiivistykseen, mutta yllätykseni on kohtalaisen suuri kun huomasin lähes kaiken massan kuivuneen. Massa oli lähinnä osittain pelkkää murua ja vain siellä kosteaa sisältä missä sitä oli ylenpalttisesti. Kuivunut massa ei lähde kuin mekaanisesti irti ja esim. kulmanauhat menee vaihtoon, koska massaa ei saa kokonaan millään pois. Käytin siis massaa joka ikisessä saumassa, ikkunassa ja luukussa. Kiva homma alkaa vaihtamaan sitä.

Eli välttäkää wurthin buty-massaa kaikin keinoin ja kaivakaa ne pois, jos sitä kulkineeseenne olette laittaneet.

-on ollut hermot viimeaikoina kovilla
Otsikko: Vs: Massoista ja Liimoista + Käytöstä
Kirjoitti: Camper - 13.04.2014 kello on 21:50
Siirsin omanikin pois tuolta tänne. Onpas muuten hyvä tietää wurthin massasta. Ostin tästä lähimmästä caravan huolto liikkeestä uuden kattoluukun ja puljun omistaja antoi wurthin massaa joten eipä sil sitten tee mitään
Tos euroline transitis viel suht hankala asentaa luukku ulkopuolelle, kun katto ei ole tasainen niin eipä sitä uutta viittis moneen kertaan asentaa/kittailla.

http://aijaa.com/9C8Kb2

Pitänee tilata tuota dekalinia, kun luulis olevan hyvää tavaraa ainakin tuote kuvaksen perusteella...?

http://www.vapaa-aika.com/ajoneuvoihin/koritarvikkeet/tiivistysmassat-teipit/tiivistysmassa-dekalin-310-ml-tuubi-vaalean-harmaa.html
Otsikko: Vs: Massoista ja Liimoista + Käytöstä
Kirjoitti: hartsakoski - 15.04.2014 kello on 11:20
No mulla on tuo wurthin massa ollu 3 vuotta as.auton katolla,eilen tarkastin ja täysin joustavaa.
Otsikko: Vs: Massoista ja Liimoista + Käytöstä
Kirjoitti: jude-75 - 16.04.2014 kello on 10:46

Oliskohan ketjun alottajalla käyny niin huono tuuri että sille sattu viallinen tuote erä?
Wurthilla heittelee tuotteiden laatu todella paljo,kokemusta on..niinkuin sakemanneilta voi oottaakkin.. ???
Minäkin oon sortunu tuohon wurthin butymassaan parin tuubin verran ja aenaki mulla seon toeminu kuten pitääkin..mut uskon alottajaa kyllä ihan täysin kun on kysymys wurthin laadusta.. ::)
Otsikko: Vs: Massoista ja Liimoista + Käytöstä
Kirjoitti: K70 - 16.04.2014 kello on 21:43
Vai voisiko kyse olla jopa eri paikassa tehdyistä aineista. Würth itsehän ei valmista mitään, vaan länttää vaan tuotemerkkinsä valitsemiinsa tuotteisiin.
Otsikko: Vs: Massoista ja Liimoista + Käytöstä
Kirjoitti: TonyN - 16.04.2014 kello on 21:46
Kaikki ne mitä itse ostin,eri aikoina ja eripaikoista oli ihan sitä samaa kuraa.
Otsikko: Vs: Massoista ja Liimoista + Käytöstä
Kirjoitti: Yrjö - 20.04.2014 kello on 22:05
Itse olen käyttänyt Wurthin Metalli-primeriä ja todennut toimivaksi aineeksi. Purkin kyljeessä kerrotaan käyttökohteet: Liima + tiivistemassan pohjustusaine Raudalle, teräkselle, sinkitylle teräkselle, alumiinille, kuparille, messingille ja sinkille. Olen myös kokeillut ainetta rst.lle ja toimii myös sille.
Tuossa on linkki aineesta: http://www.wurth.co.uk/technical-chemicals/adhesives/construction-adhesives/bond-seal-primer-for-metal-250ml
  Kokeilin tuota ainetta alumiinille. Ehkä laitoin liikkaa, tai kylmässä ( n. +10 c.) ei kuivausaika ollut riittävä???
  Koekappaleet olivat tulitikkuaskin kokoisia, sileää ja karheaa alumiiniä. Puhdistin asetonilla ja Sika cleader 205, joista viime mainittu oli hiuksen verran parempaa tässä kokeessa. Irti repiessä Kiillon Masa irtosi enemmän Wurtin metal primerilla pohjustetuista kappaleista.
  Täytynee tässä joskus tehdä koe uusiksi. 
Otsikko: Vs: Massoista ja Liimoista + Käytöstä
Kirjoitti: JPS - 21.04.2014 kello on 09:02
Ajattelin kevään kunniaksi käydä vaunusta läpi kattoluukut ja läpiviennit,kotikylällä on pieni rautia ja valikoima ei varmaan sieltä laajimmasta päästä.
Olisko ajatusta minkälaista tuubia sieltä kannattaisi mennä kyselemään jotta ei paljon vikaan menisi ja pitääkö vanhat massat ottaa ensin pois vai voiko kylmästi tursoitella päälle.
Otsikko: Vs: Massoista ja Liimoista + Käytöstä
Kirjoitti: cossuesco - 21.04.2014 kello on 10:02
Jos hyvän haluat saada niin luukku pois, puhdistus vanhoista massoista ja uudet butyylit tilalle. itse olen käyttänyt SikaLastomer 710 ja Dinitrol 460 butyylimassaa. Puhdistuksessa olen käyttänyt tinneriä tai silikonin-poistoon tarkoitettua ainetta jota saa vain automaalikaupoista.
Muutamaan autoon olen joutunut tiivistys- ja lahokorjauksia tekemään. Nyrkkisääntönä pidän sitä että jos haluat osan irti niin butyylimassaa ja jos et niin liimamassaa  :D
Uretaaniliimalla olen puuosat ja eristeet liimannut kiinni. Plussana ettei kosteus haittaa ja ei niin tarkkoihin sovituksiin olen vähän suihkutellut vettä jolloin liima turpoaa paremmin.
Omassa Adria Visionissa on kaikki reunalistat liimattu kiinni, voi olla että alla on butyyliä mutta veikkaan ettei ole.
Otsikko: Vs: Massoista ja Liimoista + Käytöstä
Kirjoitti: Karrppa - 9.06.2014 kello on 15:23
Tänään kävin kiertelemässä paikallisia rautakauppoja ja tuota Penosilin liimavaahtoa ei ollut saatavilla enää. Putiikissa oli tarjolla Tytan Professional Styro 753 liimavaahtoa. Oliskohan tuossa asiansa ajava liimavaahto vaunu käyttöön?

Linkki kyseiseen tuotteeseen:
https://www.rakennuskemia.fi/Default.aspx?PageId=83&WebSiteId=1&ProductId=723
Otsikko: Vs: Massoista ja Liimoista + Käytöstä
Kirjoitti: Pena10 - 9.06.2014 kello on 15:33
Onko tuota massaa pienemmissä putkiloissa? Minulla on vain ihan pieni tarve paikata yhden lampun reunuksia. Ei huvittaisi ostaa jotain isoa 300 ml tuubia tuota varten.

Veikkaan, että on liikahtanut tässä tapauksessa jossa kerroin. Puun oksat osu juuri tuolle puolelle.
http://karavaanari.org/index.php/topic,2063.msg202459.html#msg202459
Otsikko: Vs: Massoista ja Liimoista + Käytöstä
Kirjoitti: Yrjö - 9.06.2014 kello on 18:39
   Empä muista nähneeni, kyllä se aika hyvin säilyy, josko taas myöhemmin tarvii.
Otsikko: Vs: Massoista ja Liimoista + Käytöstä
Kirjoitti: soliffiätäri6102i - 13.06.2014 kello on 06:24
laitetaas tänne myös yleisesti, että mitä kamaa suosittelisitte liimatessa runkopuuta peltiin, jossa on vanhaa liimajämää, liekkö se jotain uretaania ollut. aika hankala vissiin yrittää saada ihan puhtaalle pellille tuo?
Otsikko: Vs: Massoista ja Liimoista + Käytöstä
Kirjoitti: Weicco - 13.06.2014 kello on 06:57
Löytyykö täältä jotain http://www.360bonding-sealing.com/?FOLDERID=37906
Otsikko: Vs: Massoista ja Liimoista + Käytöstä
Kirjoitti: reissuauto - 13.06.2014 kello on 09:31
Vanhat liimat lähtee aika mukavasti asetonilla joko rätillä tai pehmeällä harjalla joka kestää liuottimen. Liimaksi jotain noista Sian elastisista massoista esim 221. Siis puun ja alumiinin liittämiseen.
Otsikko: Vs: Massoista ja Liimoista + Käytöstä
Kirjoitti: Yrjö - 18.08.2014 kello on 22:12
  Kokeilin tuota ainetta alumiinille. Ehkä laitoin liikkaa, tai kylmässä ( n. +10 c.) ei kuivausaika ollut riittävä???
  Koekappaleet olivat tulitikkuaskin kokoisia, sileää ja karheaa alumiiniä. Puhdistin asetonilla ja Sika cleader 205, joista viime mainittu oli hiuksen verran parempaa tässä kokeessa. Irti repiessä Kiillon Masa irtosi enemmän Wurtin metal primerilla pohjustetuista kappaleista.
  Täytynee tässä joskus tehdä koe uusiksi.
   (Kysymyksessä oli siis: Wurthin Metalli-primeri.)
  Uusinta kokeeni antoi saman tuloksen, paitsi asetooni ja Sika cleader 205 eivät juurikaan erottuneet toisistaan.
Otsikko: Vs: Massoista ja Liimoista + Käytöstä
Kirjoitti: Ventti - 11.09.2014 kello on 21:46
Minulla on työmaa käynnissä ja poistan autosta alkovin etuikkunan. Leikkaan auton leveydeltä pellin ja sen mukana ikkunan pois, uusi pelti tilalle n. 40 cm korkea.

Uuden ja vanhan pellin liitos mietityttää. Alkuperäinen ratkaisun on pellit limittäin, lista päälle ja ruuveilla kiinni alla olevaan rimaan. Sauma on kuitenkin vuotanut ja kastellut alkovin puuosat jotka menivät uusintaan kattoa lukuunottamatta. Jotain muuta pitää keksiä ja tarkoitus on tehdä liitos ilman ruuveja.

Laitan tukirimat ylä- ja alasauman alle, peltien kiinnitys siis ilman ruuveja=reikiä. Liimamassa + butyyli on ollut tähän saakka ajatuksena, hankaluus on saada saumaan puristus tarvittavan pitkäksi ajaksi. Lisäksi saumojen sijainti alkovissa lisää asennustyön vaikeusastetta joka pitää tehdä tikkailta.

Onkohan kukaan kokeillut kaksipuolista teippiä liitoksen teossa? Pellit saisi kerralla kiinni, butyylimassaa sitten ulkosauman päälle. Esim. kypäräkamera on kiinni kaksipuoliteipillä ja ainakin itselläni on pysynyt paikallaan monta vuotta. Taisi olla 3M teipin tekijä ja muistan kuinka epäilin ettei tuo liitos voi kestää..






Otsikko: Vs: Massoista ja Liimoista + Käytöstä
Kirjoitti: tsahkali - 12.09.2014 kello on 11:30
Älä hyvä mies rupea taiteilemaan! Siitä saumastahan on tarkoitus tulla ikuinen. Kunnolliata liimamassaa (ei mitään butyyliä), lista päälle ja rosteri ruuveilla kiinni.
Ja sitä massaa myös sinne listan alle.
Otsikko: Vs: Massoista ja Liimoista + Käytöstä
Kirjoitti: Ventti - 12.09.2014 kello on 12:07
Tuommoinen se sauma oli tehtaan jäljiltä paitsi ruuvit ruostuvaa mallia, sen jälkiä tässä nyt korjaillaan. Meininki on tehdä parempi.

Edit. tässä näitä 3M teippejä, ainakin paljon luvataan esittelyissä. Jos näyttää ettei kestä niin helppo on laittaa lista ja ruuvit.

http://catalogue.3m.eu/fi-FI/fn-Teollisuustuotteet/3M_Kiinnitysteipit/VHB_akryylivaahtoteipit
Otsikko: Vs: Massoista ja Liimoista + Käytöstä
Kirjoitti: Yrjö - 13.09.2014 kello on 06:29
  Katon poikittaissauma vuotaa, teipillä tilapäiskorjattu.
  Ehkä joskus laitan alumiinisoirot päälle, ihan oikea sauman kiristäminen on minulle liian vaikea homma. Ajattelin liimamassan lisäksi laittaa paine tiiviit pop-niitit soiron reunoihin.
  Kattoluukun reunoihin tein vastaavanlaisen vahvistuksen muutama vuosi sitten. Ei se niin ruma ole, jos pistää niitit suoraan riviin, esim. 5 cm. välein.
  Hyvin tarvii puhdistaa, jotta tarttuu kunnolla. kovettumisaika reilun viikon.
  Josko käytät teippiä, kerro kokemukseta muillekkin.
 
Otsikko: Vs: Massoista ja Liimoista + Käytöstä
Kirjoitti: 0d3_ - 31.03.2015 kello on 23:32
olisikohan tämä massa sopivaa tiivistämiseen sekä liimaamiseen vaunussa, ei ainakaan silikonia sisällä. ja erittäin joustavaa ja kestävää http://www.wurth.fi/site/media/pdf/tuoteselosteet/kemikaalit/LIIMA__TIIVISTEMASSA.pdf
Otsikko: Vs: Massoista ja Liimoista + Käytöstä
Kirjoitti: Teukka-74 - 1.04.2015 kello on 16:06
Iso EI teipeille  Thumbd Olkoonkin 3M tms. Mutta ei varmasti tule kestämään ja mietit
päivittäin tuota korjausta. Tsahkali on asian ytimessä.
Otsikko: Vs: Massoista ja Liimoista + Käytöstä
Kirjoitti: Yrjö - 3.04.2015 kello on 18:06
olisikohan tämä massa sopivaa tiivistämiseen sekä liimaamiseen vaunussa, ei ainakaan silikonia sisällä. ja erittäin joustavaa ja kestävää http://www.wurth.fi/site/media/pdf/tuoteselosteet/kemikaalit/LIIMA__TIIVISTEMASSA.pdf
   Aloituksessa kerroin tuosta Wurtin tuotteesta, ei ole vaunuhommissa kokemusta kun Kiillon vastaavasta, eikä siitäkään kun kuudelta vuodelta.
  Kaikessa liimauksessahan on tärkeää kunnon puhdistus, suunnilleen samanlaisiahan nuo liimat ovat, erot nähdään sitten 20 v. päästä
Otsikko: Vs: Massoista ja Liimoista + Käytöstä
Kirjoitti: ------- - 3.04.2015 kello on 18:10
   Aloituksessa kerroin tuosta Wurtin tuotteesta, ei ole vaunuhommissa kokemusta kun Kiillon vastaavasta, eikä siitäkään kun kuudelta vuodelta.
  Kaikessa liimauksessahan on tärkeää kunnon puhdistus, suunnilleen samanlaisiahan nuo liimat ovat, erot nähdään sitten 20 v. päästä
No bostikki sitten butyylina toimii.
Otsikko: Vs: Massoista ja Liimoista + Käytöstä
Kirjoitti: mjo33400 - 3.04.2015 kello on 19:15
No bostikki sitten butyylina toimii.

Kyllä, myös muut hyvät bytyylit. Huonojakin on, pitää olla tarkkana.
Otsikko: Vs: Massoista ja Liimoista + Käytöstä
Kirjoitti: tsahkali - 4.04.2015 kello on 09:59
Kyllä, myös muut hyvät bytyylit. Huonojakin on, pitää olla tarkkana.

Eikä vain vannoa butyylin nimeen...  Enemmistö on niitä huonoja, vaan millä löytää sen hyvän, kun tehtaidenkin jäljiltä löytyy kulkimien kyljistä kelvotonta tavaraa, joka muutaman vuoden päästä on kovaa koppuraa, joka vuotaa. Eikä lista silti lähde irti. Ainakaan ehjänä.
Otsikko: Vs: Massoista ja Liimoista + Käytöstä
Kirjoitti: Pena10 - 7.04.2015 kello on 20:32
Pussimarkiisin ja vaunun välisestä muoviosasta on irronnut suorakumit. Mitä liimaa suosittelette tuohon? Aika harva tuon mihin tuo pitäisi saada kiinni.
Otsikko: Vs: Massoista ja Liimoista + Käytöstä
Kirjoitti: Yrjö - 12.04.2015 kello on 11:54
No bostikki sitten butyylina toimii.
   Teollisissakin tuotteissa valmistuserät varmaan poikkeaa toisistaan?
   Tursusi kattoluukun asennuksessa pari vuotta sitten Bostikin dytymassaa turhan reilusti ulos, kovin oli kovaksi mennyt. :(

(http://karavaanari.org/kuvat/1428828055.jpg)
  Kuuusi vuotta vanha Sika tuntuu paljon pehmemmältä. :D

(http://karavaanari.org/kuvat/1428828235.jpg)
  Minulle tuntemattomasta syystä kuvat "pyörtyivät" matkalla Picasasta tänne?
Otsikko: Vs: Massoista ja Liimoista + Käytöstä
Kirjoitti: savonhumu - 17.05.2015 kello on 13:44
Ois tarkotus tehdä ennakoiva alustahuolto tuohon knaus asuntovaunuun.
Luultavasti tulee tarvetta laitella uusia massoja joihinki altteimpiin paikkoihin ja vanerin pintaan. Mitä aineita suosittelette esim sähköjohtojen läpivientireikiin tai alajuoksun ja pohjavanerin liitokseen? jonkinverran oon taas konttaillu vaunun alla ja edelleen kaikki näyttää/tuntuu kovalle, mutta on silti paikkoja joihin lisäisin/uusisin tiivistyksen kun näyttää siltä ettei loputtomiin nykyformulla tule kestämään.. ruuveja meinasin vaihella rst-mallisiks niin niidenki kohille tarvii massaa. Olisko tässäkin ketjussa kehuttu sian tai bostikin butyyli ok nuihin vai käviskö näihin pysyvästi elastinen liimatiivistemassa ennemmin? Onkos kukaan koittanu paksua auton alustamassaa mihinkään? sitähän saa purkkitavarana ja leviää lastalla tai sudilla myöskin..

pohjavanerista tullu siihen käsitykseen että ei kannattas ihan höyrytiivistä pintaa siihen vetästä niin mikähän aine siihen kävis kun arvelin että sutisin pyöränkoteloiden lähialueet, etuosan ja takaosan pinnat uusiks ihan jo senki takia että ne saa vettä eniten kun hinataan märällä kelillä ja alkuperänen pinta on vuodelta -00 niin ei varmasti olis haittaa jos veden imukukykyä sais vähä heikennettyä.
Uskaltaako sitä pohjavanerin ja alajuoksun yhtymäkohtaa tiivistää millään kun esim takaseinän alla misää pohjavaneri puskee alajuoksua vasten ei oo mitään tiivistystä. Kovalle tuntuu paikat sielläki mutta jotenki hrivittää tuo paikka kun takaseinän vesi valuu kuitenki puskurin välistä sinne seudulle ja vetäessä roiskuttaa varmasti vettä sinnekkin. tarkotus pitää tätä vaunua pitkään niin mukavampi laittaa paikat varmaan kuntoon nyt kun kaikki on vielä ehjää ;)
Otsikko: Vs: Massoista ja Liimoista + Käytöstä
Kirjoitti: Teukka-74 - 17.05.2015 kello on 16:34
Tällä iskin panelit vaunun katolle.
http://tuotteet.etra.fi/fi/g2317581/sikaflex-252-liimaa-ja-tiivistaa-luotettavasti-erilaisia-materiaalipintoja

Ja irvistäviä saumoja liimailin. Tuli elastinen ja hyvän näköinen jälki. Ja tarttui panelit kattoon todella lujasti  Thumb
Otsikko: Vs: Massoista ja Liimoista + Käytöstä
Kirjoitti: Yrjö - 9.12.2015 kello on 16:55
   Tämä on jo muutaman kerran ollut esillä, laitampa tänne pysyväisaiheseenkin . Ohje on saatu Esa-Caravaanilta.
   
                         Lattian korjaus.
      Pari talvea sitten liimasin tuon Spriten lattian.
  Poika toi töistä jotain vanhaa 2-komponentti liimaa, pitää kokeilla ettei "sulata" lattian eristettä. Sopiva kovettumisaika  ehkä 4- 8 h. minulla oli reilun vrk. , ei haittaa kunhan kovettuu, ei kuitenkaan liian nopeesti.
  Puhdistin pari silikoni/ liimamassa tms. tuubia, joihin sekoitin liimaa. Aiemmin olin porannut lattian alapintaan 8 mm. reikiä ja varannut reikään tiukasti meneviä puutappeja. Pitää tutkia onko lattia vaiko alusvaneeri irti eristeestä jollain pyörötangon pätkällä.  Porasin notkuviin kohtiin n. 20-30 cm. välein. Myös muutaman tuen lisäsin alle.
   Sitten vaan liimaa reunasta alkaen reijistä sisään, jos naapurireijästä tulee niin hyvä, tappi naputtaen reikään.
  Kun viimeinenkin tappi on reijässä, aiemmin varatut vaneerit lattialle, painoa päälle, voi olla aika reilusti, jotta ylimääräinen liima pursuaa lattialle levitettyjen paperien päälle.
   Aika korkealle joutuu nostamaan jotta silikoni luuranko mahtuu pystyyn.
  Ilmeisesti oli 2012 talvella kun eka kerran kirjoitin asiasta infon puolella?
  Ehkä tulee viisi vuotta kun liimasin??
  Mielestäni liiman tulee olla notkeaa, jotta se tunkeutuu kapilaari voimalla sinne rakoon ihan loppuun asti.Kaksi komponenttista jotta tiedetään koska on kovaa, koska yksikomponentti liiman kuivumisaikaa on vaikea määrittää suljetussa tilassa, jos sinne pistää liimaa joka ei tiivissä tilassa kovetukkaan oletetussa ajassa, on sen poistaminen purkamatta kait mahdotonta?
Otsikko: Vs: Massoista ja Liimoista + Käytöstä
Kirjoitti: TLP - 18.01.2016 kello on 07:56
Noiden butyylien hinnat karavaaniliikkeissä näyttää olevan aika reippaita, eli siellä 15€/300ml pinnassa.

Itse näitä nyt etsiskellyt valmiiksi omaa projektia (http://karavaanari.org/blog/tlp72) varten.

Kärkkäiseltä Bostik 1590 hintaan 7.90€/300ml (https://www.karkkainen.com/verkkokauppa/bostik-1590-0,3-l-butyylitiivistemassa#spst)
Paikallinen IKH ois myynyt 7.10€/300ml, mutta ei ollut kuin harmaata.

Sika Lastomer 710 butyyli myös aika huokealla, eli 6.90€ Kärkkäiseltä (https://www.karkkainen.com/verkkokauppa/sika-lastomer--710-musta-310-mm-butyylimassa#spst)

Otsikko: Vs: Massoista ja Liimoista + Käytöstä
Kirjoitti: Yrjö - 4.02.2016 kello on 06:58
  Viime keväänä huomasin että oven lukko oli päästänyt vettä oven sisään. Ei muuta kun purkuun puolioven ylemmästä alaosa.
   Aloituksessa kirjoitin Kiillon PL-250 laattaliimalla korjauksesta, se oli loppu. Sattuipa olemaan Kiillon lattia ja seinäliimaa varastossa. Sillä sitten liimasin, en kuitenkaan onnistunut tehtaan ohjeen mukaan toimien.
   Vedin pensselillä molempiin pintoihin reilun kerroksen, sopiva auki kuivaus aika oli silloin pari tuntia. Naputtelin kevyesti kumivasaralla kiinni.
   Se kuitenkin oli jo tuotannossa vanhentunut tuote, nykyisin  Kiillolla vastaava on M 1000 ECO.
   Syksyllä ajattelin kokeilla että kuinka paljon uusi ekolookisempi tuote on huonontunut, mielestäni jonkun verran.
   Tein noin 10*10 cm. Paloja alumiini- styroxfoam-vaneeri. Ne sitten sivelin tällä uudella liimalla, sopiva aukipito aika syksyllä oli useita tunteja, jopa yön yli. Suorat palat tarttuivat hyvin toisiinsa, mutta jos oli kieroutta, olisi tarvittu puristusta. Ainakin tässä mielessä tämä uudempi saattaa olla huonompaa? Täyden lujuuden saavuttamista tämä koe ei selittänyt, oisko viikko, niinkuin kontaktiliimoilla- tai enemmän?
  Irki repiessä eristettä jäi levyihin niissä kohdissa missä oli heti tarttunut kiinni, ehkä puristin olisi auttanut 100 % kiinittymiseen?
   Keittokokeessa menivät kipparaan, tosin jäivät osittain kiinni.
   Pannuhuoneella liotuskokeessa olleminen ei tuntunut vaikuttavan irki repimiseen.
   Alumiinilevyn kuumentaminen sen verran että sylki kihahti, ei myöskään tuntunut irottavan, kuten usemmille kontakti liimoille tekee.
   Halpaa tämä on sekä siistiä, verrattuna PL-250, tosin kaveri tarvitaan, jos ovea isompia tehdään.
   Nämä kaksi käyttämääni tapaa eivät varmaankaan ole ne parhaat tavat? Paras korjaustapa ilmeisesti jää määrittelemättä?
   Pistäkää te muutkin tänne erilaisia korjaustapoja, liimaus/massaus tekniikan puitteissa. Jotta aloittevilla on tieto suhteellisen helposti löydettävissä, siksi tämän ketjun aloitin. Muita kommentteja saa olla "nuukasti".
Otsikko: Vs: Massoista ja Liimoista + Käytöstä
Kirjoitti: pekka k. - 18.03.2016 kello on 13:52
Laitetaanpa tännekin..

Tuossa kabe projektissa käytin eristeiden liimaukseen muutamaa eri liimaa. Parhaiten tuntui toimivan yhdistelmä
Casco fix-it ja pattex no more nails original. Nämä tarttui heti eikä tarvinut puristusta. Puristin liimat ensin viivoiksi ulkopeltiin niin ettei liimat sekoitu keskenään ja sitten painoin foamin kiinni. Tehtaalla oli liimattu vanhat eristeet noin 50% pinta-alasta joten laitoin samanlailla. Kokeilin myös spray liima 3M Scotch-weld 90. Ei tarttunut heti kunnolla ja kuivui yllättävän hitaasti. vaati puristuksen ainakin tunniksi.
 Foamin ja vanerin liimaus olikin paljon helpompaa. Siinä käytin muutamaa eri pattexia ja kaikki tarttui.
Lopussa käytin jotain puuliimaa ja sekin tuntui toimivan.
Kaikkia näitä liimoja kokeilin ensin pieniin paloihin.

 Ulkopuolella käytin tiivisteiden alle Bostik butyl mastic 1590. Purkissa lukee (tarttuu kaikkeen) pitää paikkansa :)
Saa nähdä miten toimii ajansaatossa, mutta vaikutti hyvältä.

Akku laatikko oli kiinnityskohdista halkeillut. Sen liimasin Sikaflex -521 UV. Annoin kuivua ja hyvin tarttui. ruuvit kiristin vasta seuraavana päivänä.

Kattoluukkuun käytin myös sikaa ja bostik butyyliä siten ettei aineet sekoitu.

Tässäpä minun kokemukseni tästä aiheesta.
Otsikko: Vs: Massoista ja Liimoista + Käytöstä
Kirjoitti: ------- - 25.03.2016 kello on 07:50
No Bostic 1590 toimii.. Muuta ei kannata käyttää.
Otsikko: Vs: Massoista ja Liimoista + Käytöstä
Kirjoitti: jpellikk - 10.08.2016 kello on 11:22
Alkoi kesälomareissulla tippasemaan keulasta vettä sisään ja saatavuusongelman takia laitoin halkeilleen butyleenin tilalle silikonit. Mitä mieltä porukat on, onko kiire vaihtaa butyleeniin vai antaako tuoreiden silikoonien olla? Silikonin repiminen ei oikein houkuttele:)
Otsikko: Vs: Massoista ja Liimoista + Käytöstä
Kirjoitti: 88k5 - 10.08.2016 kello on 11:28
^
Ennen sanottiin, että saniteettisilikonei ssa on etikkahappoa, ja siksi syövyttää alumiinia. Aluminii menee sen alla valkoiseksi jauheeksi..

Miten lie nuo silikonit nykyään..
Otsikko: Vs: Massoista ja Liimoista + Käytöstä
Kirjoitti: Teukka-74 - 10.08.2016 kello on 12:14
Alkoi kesälomareissulla tippasemaan keulasta vettä sisään ja saatavuusongelman takia laitoin halkeilleen butyleenin tilalle silikonit. Mitä mieltä porukat on, onko kiire vaihtaa butyleeniin vai antaako tuoreiden silikoonien olla? Silikonin repiminen ei oikein houkuttele:)
Ei varmaan repiminen houkuttele mutta vaihtaisin ilman muuta ennen talvea.Erityisesti jos ilmojen armoilla vaunu.
Otsikko: Vs: Massoista ja Liimoista + Käytöstä
Kirjoitti: mjh48 - 10.08.2016 kello on 17:06
Alkoi kesälomareissulla tippasemaan keulasta vettä sisään ja saatavuusongelman takia laitoin halkeilleen butyleenin tilalle silikonit. Mitä mieltä porukat on, onko kiire vaihtaa butyleeniin vai antaako tuoreiden silikoonien olla? Silikonin repiminen ei oikein houkuttele:)

Tiivistyksessä ei kannata käyttää aineita jotka jotka kovettuvat niin, ettei ne tartu uudelleen jos sauma repeää.
Tällaisia sopimattomia aineita ovat mm. silkoni- ja liimamassat
Butyylimassa ja esim Dekalin tarttuvat uudelleen yhteen jos sauma liikkuu.
Otsikko: Vs: Massoista ja Liimoista + Käytöstä
Kirjoitti: hartsakoski - 10.08.2016 kello on 17:39
^
Ennen sanottiin, että saniteettisilikonei ssa on etikkahappoa, ja siksi syövyttää alumiinia. Aluminii menee sen alla valkoiseksi jauheeksi..

Miten lie nuo silikonit nykyään..
Nykyään löytyy saniteettisilikoone ja joissa ei ole etikkaa.Kestävät silti hometta vastaan,ja UV-suojaus on parempi.
Otsikko: Vs: Massoista ja Liimoista + Käytöstä
Kirjoitti: mjh48 - 11.08.2016 kello on 11:13
Nykyään löytyy saniteettisilikoone ja joissa ei ole etikkaa.Kestävät silti hometta vastaan,ja UV-suojaus on parempi.

Kafin huonon maineen sanotaan johtuvan silikonin käytöstä tiivistyksessä, saumat alkoivat vuotamaan elämisen seurauksena.
Itse en käyttäisi silikonia tiivistykseen
Otsikko: Vs: Massoista ja Liimoista + Käytöstä
Kirjoitti: MCL - 11.08.2016 kello on 11:20
Varmaankin saniteettisilikonia ilman etikkahappoa on olemassa, mutta ei ole kertaakaan sattunut omalle kohdalle. Joka kerta ilmaan on löyhähtänyt pirteä etikan haju.
Otsikko: Vs: Massoista ja Liimoista + Käytöstä
Kirjoitti: cossuesco - 11.08.2016 kello on 11:21
Butyylimassa listojen ja levyjen väliin, liimatiivistemassa ulkopuolelle jos tarvitsee. Näin tehdään ainakin Adrian matkailuautot.
Otsikko: Vs: Massoista ja Liimoista + Käytöstä
Kirjoitti: hartsakoski - 11.08.2016 kello on 15:29
Kafin huonon maineen sanotaan johtuvan silikonin käytöstä tiivistyksessä, saumat alkoivat vuotamaan elämisen seurauksena.
Itse en käyttäisi silikonia tiivistykseen
Kyllä itsekin jätän silikoonin vaunuremonteista pois!
Otsikko: Vs: Massoista ja Liimoista + Käytöstä
Kirjoitti: tsahkali - 16.08.2016 kello on 22:11
Varmaankin saniteettisilikonia ilman etikkahappoa on olemassa, mutta ei ole kertaakaan sattunut omalle kohdalle. Joka kerta ilmaan on löyhähtänyt pirteä etikan haju.

Liekö 'saniteettisilikonia' olemassakaan ilman etikkaa?  On kuitenkin ilman etikkaa, esim. sellainen, jolla rakennetaan akvaariot.
Otsikko: Vs: Massoista ja Liimoista + Käytöstä
Kirjoitti: hartsakoski - 23.04.2017 kello on 10:54
30 vuotta olen nuitakin aineita myynyt,ja kovaa kehitystä on tuona aikana tapahtunut.Ennen se etikan haju oli saniteettisilikonin varma merkki,mutta ei tänä päivänä.
Lisäksi uv-suojaukset on parantuneet huimasti.En kehota enkä ole ketään kehottanut käyttämään silikonia vaunuremonteissa,siihen löytyy tarkoitukseen paremmin sopivia aineita.
Asiantuntijat kertoo varmaan mitä,ihan tuotenimiä myöten.
Otsikko: Vs: Massoista ja Liimoista + Käytöstä
Kirjoitti: Alan - 23.04.2017 kello on 11:00
Muusta ketjusta lainasin tämän, kun kysymys ei koske sitä aihetta.

Mitähän muovilaatua tuo allas olis. ::) Pattex 100%liima kyllä on tullut huomattua kestäväksi esim. polykarbonaatilla (asuntoauton ikkunan liimauksessa) ja ohjeen mukaan soveltuu ainakin PVC (kova) , lasikuitu ja tuo Pcarbonaatti, polystyreeni ja Isopor. On läpinäkyvää ja täyttävääkin. Ei sovellu PE,PP eikä Tefloniin.

http://www.pattex.fi/tee-se-itse/tuotteet/100-liima.html

Olen kyllästynyt siihen, että naulakot ei tahdo pysyä kylppärin seinässä. Neljä pyyhettä ja uikkareita sun muita, talvella lasten talvitakkejakin, kun pitää sopia kuivumaan niin tarvetta on useammalle ja painoakin per naulakko kertyy. Kuumaliimalla ja vahvalla kaksipuoliteipillä olen yrittänyt, vaan ei pysy. Ruuvata ei viitsisi, puuseinään olen laittanut pienellä ruuvilla ja Sika 11 FC:llä, mutta tuohon ei.

Pysyisikö tuolla Pattexilla? Sitä nyt kovasti suunnilleen joka toinen rautakauppa markkinoi. Juuri tuo luja alkutartunta olisi mainio juttu. Mitähän muovia tuo Hymerin kylppärin seinä mahtaa olla, ei kai juuri jotain noista, joihin aine ei sovi.
Otsikko: Vs: Massoista ja Liimoista + Käytöstä
Kirjoitti: Mautoilija - 24.04.2017 kello on 17:09
No more nailsilla liimasin kynnyslistan lattiaan. Taisi se päivän siinä pysyä. Thumbd
Otsikko: Vs: Massoista ja Liimoista + Käytöstä
Kirjoitti: Alan - 24.04.2017 kello on 19:25
Taitaa olla sitten pieni ruuvi ja sikaliima ainoa mahdollisuus. Muita ideoita? Naulakko siis metallia.
Otsikko: Vs: Massoista ja Liimoista + Käytöstä
Kirjoitti: tsahkali - 24.04.2017 kello on 19:34
Taitaa olla sitten pieni ruuvi ja sikaliima ainoa mahdollisuus. Muita ideoita? Naulakko siis metallia.

Pysyis se varmaan pelkällä Sikallakin, karhennat vähän sitä seinää.
Otsikko: Vs: Massoista ja Liimoista + Käytöstä
Kirjoitti: seppoko - 24.04.2017 kello on 20:13
Muusta ketjusta lainasin tämän, kun kysymys ei koske sitä aihetta.

Olen kyllästynyt siihen, että naulakot ei tahdo pysyä kylppärin seinässä. Neljä pyyhettä ja uikkareita sun muita, talvella lasten talvitakkejakin, kun pitää sopia kuivumaan niin tarvetta on useammalle ja painoakin per naulakko kertyy. Kuumaliimalla ja vahvalla kaksipuoliteipillä olen yrittänyt, vaan ei pysy. Ruuvata ei viitsisi, puuseinään olen laittanut pienellä ruuvilla ja Sika 11 FC:llä, mutta tuohon ei.

Pysyisikö tuolla Pattexilla? Sitä nyt kovasti suunnilleen joka toinen rautakauppa markkinoi. Juuri tuo luja alkutartunta olisi mainio juttu. Mitähän muovia tuo Hymerin kylppärin seinä mahtaa olla, ei kai juuri jotain noista, joihin aine ei sovi.

Minä laitoin pienellä ruuvilla noita kiinni. Alle taisi jäädä kaksipuolinen teippi. Aamutakki on pysynyt sen jälkeen oikein hyvin, kevyemmistä pyyhkeistä puhumattakaan.
Otsikko: Vs: Massoista ja Liimoista + Käytöstä
Kirjoitti: Joko - 24.04.2017 kello on 21:08
No more nailsilla liimasin kynnyslistan lattiaan. Taisi se päivän siinä pysyä. Thumbd
Koitin kans jotain liimata tuolla mut ei pysyny päivääkään. Onneksi oli runkopuun kohta muistissa niin siirsin vähän naulakkoa niin nyt pysyy kun on runkopuussa kiinni. Kylläpä se mahtaa olla niin että sikamassa ja kaveriksi pieni ruuvi on varmin. Ja jos fiksusti tekee niin mahdollinen ostaja tulevaisuudessa luulee että naulakko on ollut siinä tehtaalta lähtiessä.
Otsikko: Vs: Massoista ja Liimoista + Käytöstä
Kirjoitti: 0yxxy0 - 24.04.2017 kello on 21:46
https://www.bauhaus.fi/asennusliima-sika-sikabond-500-300-ml.html?nosto=nosto-productpage-1
https://www.bauhaus.fi/voimaliima-sika-bond-t2-300-ml.html?nosto=nosto-productpage-1#full-description

Mitenkähän tämmöset. En muista mitä asennusliimaa tarjos kun kysyin että wc-pytyn lattiaan kiinni laittamiseen kysyin. Sano että lähtee laattoineen, niin en sitten sitä ostanu kun varauduin jo seuraavaan pytyn vaihto operaatioon 10v päähän  ;D
Otsikko: Vs: Massoista ja Liimoista + Käytöstä
Kirjoitti: tsahkali - 24.04.2017 kello on 22:59
WC-pytty pysyy ihan silikonilla.
Tarvittaessa voi sahata irti ohuella langalla.
Vähän kun karhentaa, leikkaa nopeammin.
Otsikko: Vs: Massoista ja Liimoista + Käytöstä
Kirjoitti: eura665 - 24.04.2017 kello on 23:12
Karhennus ja sikaliima niin pitäisi pysyä.

Lähetetty minun HUAWEI VNS-L31 laitteesta Tapatalkilla

Otsikko: Vs: Massoista ja Liimoista + Käytöstä
Kirjoitti: velnum - 25.04.2017 kello on 11:38
Kaakeli kiinnittäminen on kaikista paras ammatikäytöön tarkoitettu autopeili lasiliima, miinuksena vaan et ottaa niin lujaa että vie pinna kaakelista jos yrittää irrottaa väkisin.Osattava laitaa myös kerralla kohdalle korjaus mahdollisuutta ei ole. ^-^
Otsikko: Vs: Massoista ja Liimoista + Käytöstä
Kirjoitti: RR - 18.02.2018 kello on 10:13
Laitoin aurinkopaneelit auton katolle siten, että liimasin n. 2-metrisiä aluprofiileja soudalin fix all- liimalla kattoon kiinni, tietysti putsasin liimauskohdan ensin. Profiilia ei ruuvattu kattoon, pysyy pelkällä liimalla.
Otsikko: Vs: Massoista ja Liimoista + Käytöstä
Kirjoitti: Alan - 26.05.2018 kello on 11:11
Tietääkö kukaan liimojen elintarvikekelpoisu udesta ja kuumankestosta?

Ongelma on pulputuspannu El Rodin muovinen kansi eli ikkuna, joka halkeilee huolimattomassa käytössä. Varaosia ei nyt saa. Mahtaakohan epoksiliima olla riittävän turvallinen ratkaisu. Ei se ainakaan pehmentynyt tuossa, eikä tuoksu.
Otsikko: Vs: Massoista ja Liimoista + Käytöstä
Kirjoitti: Lerssinen - 26.05.2018 kello on 11:18
Epoksi ei jousta oikeastaan yhtään ja kovaan muoviin se ei osaa tarttua. Onko kansi abs muovia ? Sellaista liimaa voi tehdä itsekkin..
Otsikko: Vs: Massoista ja Liimoista + Käytöstä
Kirjoitti: Anders Son - 26.05.2018 kello on 16:17
Naapurin remonttimies  kehui wurthin Power tack liimaa. Kova alkutartunta ja pitää hyvin. Sanoi vaan että esimerkiksi kaakeliseinään kun laittaa naulakon , ei saa painaa niin kiinni että liima pursuaa välistä kokonaan pois , vaan liimaa pitäisi jäädä noin puoli millimetriä seinän ja naulakon väliin. Tämä myös helpottaa kartoittamista tarvittaessa.
Otsikko: Vs: Massoista ja Liimoista + Käytöstä
Kirjoitti: Tarvasjoki - 26.05.2018 kello on 16:27
Tietääkö kukaan liimojen elintarvikekelpoisu udesta ja kuumankestosta?

Ongelma on pulputuspannu El Rodin muovinen kansi eli ikkuna, joka halkeilee huolimattomassa käytössä. Varaosia ei nyt saa. Mahtaakohan epoksiliima olla riittävän turvallinen ratkaisu. Ei se ainakaan pehmentynyt tuossa, eikä tuoksu.
Minä liimasinpannun lasi kuvun Bilteman keltaisella syanklydaati liimalla ja mitään ongelmia ei ollut kannenkanssa sen jälkeen ei makua ei hajua.sen kanssa joka on niissä pikku tuubeissa.
Otsikko: Vs: Massoista ja Liimoista + Käytöstä
Kirjoitti: Alan - 26.05.2018 kello on 16:56
Syanidipikaliimalla yritin aikanaan, ei onnistunut. Kyllä tuo kaksikomponenttiepo ksi tuntuu pitävän, vaan seuraillaan. Toinen haljennut kansi vielä löytyy.
Otsikko: Vs: Massoista ja Liimoista + Käytöstä
Kirjoitti: Tarvasjoki - 26.05.2018 kello on 18:00
Syanidipikaliimalla yritin aikanaan, ei onnistunut. Kyllä tuo kaksikomponenttiepo ksi tuntuu pitävän, vaan seuraillaan. Toinen haljennut kansi vielä löytyy.
Ei ollut minun halki vaan ei pysynyt kiinni ku oli nystyrät kulahtaneet niin liimasin teräkseen lasi kuvun kiinni , voihan siihen laitaa vaikka sokean tulpan kuulehan sen kun rupee pulputtaa.
Otsikko: Vs: Massoista ja Liimoista + Käytöstä
Kirjoitti: tsahkali - 28.05.2018 kello on 14:04
Toinen haljennut kansi vielä löytyy.

Oisko sellanen paikka , jotta vois käyttää ihan kirkasta silikonia?
Otsikko: Vs: Massoista ja Liimoista + Käytöstä
Kirjoitti: Alan - 28.05.2018 kello on 15:26
Ei kestä. Kansi on ohut eli tartuntapinta pieni, ja rasitus suurehko, kun toinen nupikka, jonka varaan kansi kiristyy, on haljenneessa osassa.

Pitää olla mahdollisimman vahva liima, lisäksi kuumankestävyys ja vaarattomuus.

Pystyisiköhän tuon hitsaamaan. Mulla ei ole muovin hitsaamisesta minkäänlaista käsitystä.
Otsikko: Vs: Massoista ja Liimoista + Käytöstä
Kirjoitti: Yrjö - 28.05.2018 kello on 18:55
  Aika monia muoveja tietääkseni hitsataan, tietenkin lisäine pitää olla sopivaa.
Otsikko: Vs: Massoista ja Liimoista + Käytöstä
Kirjoitti: Lerssinen - 28.05.2018 kello on 21:01
Onko se abs muovia ?
Otsikko: Vs: Massoista ja Liimoista + Käytöstä
Kirjoitti: Yrjö - 29.05.2018 kello on 08:08
  Noita muoveja tuntevia on aika vähän, minäkin tunnen vain yhden, siellä tuntivelotus on hiukan "suolainen".
 
Otsikko: Vs: Massoista ja Liimoista + Käytöstä
Kirjoitti: Alan - 29.05.2018 kello on 08:12
Onko se abs muovia ?

Ei aavistustakaan. Kirkas ja kova, ei kestävä kun kerran on haljennut.
Otsikko: Vs: Massoista ja Liimoista + Käytöstä
Kirjoitti: 88k5 - 29.05.2018 kello on 09:08
^
Pvc-putkien hitsauksessa käytettyä liimaa vois kokeilla kanssa - aika heviä kamaa..
Vajaa kympin hintainen Etolassa/Etrassa. http://tuotteet.etra.fi/fi/g2316681/pvc-liimat
Iso tuubi, 1-komp. Helppkäyttöinen.

Veneen tuorevesitankin mutkia rakentelin uusiksi. Kokeilin pojan mopon tankin mittarianturin laippaa korjata samalla aineella, 2 cm reikä, johon laiton täytteeksi jämämuovia. Kaikki suli yönaikana hyväksi paikaksi.
Otsikko: Vs: Massoista ja Liimoista + Käytöstä
Kirjoitti: Lerssinen - 29.05.2018 kello on 10:27
Ei aavistustakaan. Kirkas ja kova, ei kestävä kun kerran on haljennut.

Saako siitä vuolaistua palasta ? Kokeile pehmeneekö se asetoniin..
Otsikko: Vs: Massoista ja Liimoista + Käytöstä
Kirjoitti: Mjerica - 29.05.2018 kello on 13:14
Pari tyhmää kysymystä kun itselläni ei ole ko. vehkeestä
kokemusta.... (koskien El Rod- pannu & mahdolliset rinnakkaisversiot)

- Onko tuossa kannessa läpinäkyvyys välttämätöntä? Mitä ongelmaa
  syntyy jos läpi ei näe? Onko jollain sellaisesta kokemusta?
- Millainen tiiviys tarvitaan, riittääkö roisketiiviys?
- Siellä allahan on perkolaattoriputki? Mutta pitääkö
  sille olla kannessa kupu?
- Liittyykö nykyiseen/alkuperäiseen designiin muita ongelmia
  kuin huono kestävyys?
- Onko noita olemassa eri versioita joissa tarvitaan kansi
  erilaisella mitoituksella?
Otsikko: Vs: Massoista ja Liimoista + Käytöstä
Kirjoitti: Alan - 29.05.2018 kello on 15:12
Pari tyhmää kysymystä kun itselläni ei ole ko. vehkeestä
kokemusta.... (koskien El Rod- pannu & mahdolliset rinnakkaisversiot)

- Onko tuossa kannessa läpinäkyvyys välttämätöntä? Mitä ongelmaa
  syntyy jos läpi ei näe? Onko jollain sellaisesta kokemusta?
- Millainen tiiviys tarvitaan, riittääkö roisketiiviys?
- Siellä allahan on perkolaattoriputki? Mutta pitääkö
  sille olla kannessa kupu?
- Liittyykö nykyiseen/alkuperäiseen designiin muita ongelmia
  kuin huono kestävyys?
- Onko noita olemassa eri versioita joissa tarvitaan kansi
  erilaisella mitoituksella?

- ei, mutta hyvä olisi
- roisketiiveys riittää, tai vähän parempi
- ei kupu pakollinen ole, mutta hyvä nähdä kun alkaa pulputtaa ja että voi säätää kiehumaan hiljalleen
- ei muita ongelmia
- on toinen, jossa littana kansi. Niitä saa vielä varaosina.
Otsikko: Vs: Massoista ja Liimoista + Käytöstä
Kirjoitti: Skode - 29.05.2018 kello on 15:31
Tuommosestako on puhe?

https://www.huoltopalvelu.com/Elrod-perkolaattorin-kansi-korkea
Otsikko: Vs: Massoista ja Liimoista + Käytöstä
Kirjoitti: Alan - 29.05.2018 kello on 19:17
Kyllä. Juuri tuo.
Otsikko: Vs: Massoista ja Liimoista + Käytöstä
Kirjoitti: Mjerica - 5.06.2018 kello on 04:33
- ei kupu pakollinen ole, mutta hyvä nähdä kun alkaa pulputtaa ja että voi säätää kiehumaan hiljalleen

Eli littana kansimalli toimisi jos se vaan kiinnittyisi?

Näkyi olevan vielä tarjolla sitä toista, littanaa, kantta. Panin merkille
että se oli mitoitettu 2mm:ä pienemmälle reiälle, eli säteenä 1mm pienempi.
Tuli mieleen että saattaisi kiinnittyä jos mittaero on noin pieni. Sitten
vielä sekin mahdollisuus että korvaamalla tiivisterengas paksummalla voisi
ratkaista asian. Nyt vaan tarvitsisi kommenttia joltakulta jolla on tuo
pienempireikäinen malli tai mieluusti molemmat?

   Tämä vaan villinä ideana, itselläni ei tuollaista ole
ja osat pitäisi nähdä ihan kädessään että voisi arvioida onnistumisen
mahdollisuuden.
Otsikko: Vs: Massoista ja Liimoista + Käytöstä
Kirjoitti: Peki - 23.08.2018 kello on 15:37
Uutena projektin tekijänä kyselen sellaista kun löytyy omasta takaa ennestään Kiilto Kestopren Kontaktiliima 5L niin käykö tämä liima puun ja alumiinin yhteen liimaukseen?
Otsikko: Vs: Massoista ja Liimoista + Käytöstä
Kirjoitti: kimmok - 23.08.2018 kello on 15:55
Uutena projektin tekijänä kyselen sellaista kun löytyy omasta takaa ennestään Kiilto Kestopren Kontaktiliima 5L niin käykö tämä liima puun ja alumiinin yhteen liimaukseen?
juuri tuosta kontaktiliimasta en tiedä mutta ennen kuin solifer tehdas tuli vantaan koivukylään niin kaikki korin pinnat liimattiin kontaktiliimalla joka oli kiilon tekemää.
vantaalle tuli prässi/uuni niin sen jälkeen pohjat ja alumiinit liimattiin uretaani liimalla puristettiin uunissa.
olisiko vuosi ollut 87.
Otsikko: Vs: Massoista ja Liimoista + Käytöstä
Kirjoitti: Haoltu - 23.08.2018 kello on 17:37
Uutena projektin tekijänä kyselen sellaista kun löytyy omasta takaa ennestään Kiilto Kestopren Kontaktiliima 5L niin käykö tämä liima puun ja alumiinin yhteen liimaukseen?

Kiilto Kestopren -kontaktiliima soveltuu PVC:stä valmistettujen rakennusprofiilien kuten jalkalistojen, askelkulmien, -rintojen, -reunojen ja askelmapäällisten kiinnitykseen. Kontaktiliima sopii myös PVC-mattojen ja -laattojen, linoleumin, korkkilaattojen sekä erilaisten tiivisteiden, laminaatin viilun, kumin, nahan ja erilaisten rakennuslevyjen liimauksiin. Tuotetta ei ole tarkoitettu voimakkaasti pehmitetyn PVC:n eikä polyolefiinimuovien liimaukseen.
Kiinnitysalustan pitää olla kuiva, kiinteä, tasainen ja puhdas. Karkeat ja epätasaiset lattiat tasoitetaan Kiilto-tasoitteella. Puu- ja levylattioiden saumat siloitetaan.

 Liimaus on välittömästi valmis ilman pitkäaikaista yhteenpuristusta
 Kestää kosteutta
 Korkea lämmönkestävyys n. +70 °C

------------------------------------------------------------


KESTOPREN 3 L KIILTO KONTAKTILIIMA
Tuotenumero: 500224310 EAN: 6411511009033   

Liuotinperustainen kontaktiliima kumin, muovin, nahan, tekstiilin, puun, rakennuslevyjen, laminaatin, keramiikan, lasin, metallin jne. liimauksiin sekä rakennusprofiilien kiinnityksiin. Riittoisuus: 2 - 3 m²/l.
Otsikko: Vs: Massoista ja Liimoista + Käytöstä
Kirjoitti: Omenankara vaanari - 5.06.2019 kello on 19:53
Tervehdys.
Ajattelin tekaista tunnukset tälle foorumille, kun tuli aloitettua pienimuotoinen projekti. Täältä löytynee pienimuotoista vinkkiä vaunun remppaan.
En vielä lukenut kaikkia tämän oision juttuja läpi, ja mietinnässä on paras tapa vaneerien kiinnittämiseen eristeisiin.
Itse kun irroittelin seinävanereita, niin oli aika jämäkästi kiinni, ja vaikutti siltä että olisi ollut teipattu. Onko kokemuksia, olisiko esim. vahva mattoteippi asiansa ajava materiaali kiinnitykseen? Voisi olla ainakin mukavampi tapa vedellä teippiä levyyn, kun lutata liimojen kanssa.
 
Otsikko: Vs: Massoista ja Liimoista + Käytöstä
Kirjoitti: T-Cat - 5.06.2019 kello on 22:13
Itse liimailin uretaaniliimalla, teippiä en itse edes miettisi tuohon käyttöön. Nuo sisäverhouslevyt ovat osaltaan jäykistämässä runkorakennetta.
Otsikko: Vs: Massoista ja Liimoista + Käytöstä
Kirjoitti: Loppis - 21.08.2019 kello on 09:23
Asiasta olen lueskellut monista eri säikeistä ja nyt koitan tän kautta valaista itseäni asian suhteen :)

Kaverin asuntoautoon on haeskeltu tiivistenauhaa markiisin ja seinän väliin. No tutkailin tuota omaani, että miten se siinä on toteutettu ja minusta siellä on kirkas silikoni vetästy paksuna palkona tuohon väliin. Tehty heti uutena myyjäliikkeen toimesta. Ja nyt se kysymys: Monessa kohtaa on ollut juttua että silikoni syövyttää alumiinin ja sitä EI SAISI käyttää näiden vehkeiden kanssa. Pitääkö tuo nyt äkkiä alkaa pesemään pois ja korvata ihan vasitulla tiivisteellä / muulla massalla? Vai annanko olla ja ei se siellä mitään syövytä? On se siellä sen 8vuotta jo kuitenkin hommaansa hoitanut.
Otsikko: Vs: Massoista ja Liimoista + Käytöstä
Kirjoitti: Turhan Höpöttäjä - 21.08.2019 kello on 10:31
Mistä selvisi että se on silikonia. Värittömiä tiiviste/liimoja on muitakin.
Otsikko: Vs: Massoista ja Liimoista + Käytöstä
Kirjoitti: Loppis - 21.08.2019 kello on 11:59
Mistä selvisi että se on silikonia. Värittömiä tiiviste/liimoja on muitakin.
No eipä mistään ja kuten kirjoitin "Minusta siellä on". Toki voi olla jotain muutakin mutta näin asiasta tietämättömänä tuli mieleen että on juurikin silikonia, en maistellut mutta tunnustelin. Vinkkiä miten tuon voisi varmistaa mitä töhnää sinne on puristettu?
Otsikko: Vs: Massoista ja Liimoista + Käytöstä
Kirjoitti: volvo - 21.08.2019 kello on 17:45
No eipä mistään ja kuten kirjoitin "Minusta siellä on". Toki voi olla jotain muutakin mutta näin asiasta tietämättömänä tuli mieleen että on juurikin silikonia, en maistellut mutta tunnustelin. Vinkkiä miten tuon voisi varmistaa mitä töhnää sinne on puristettu?
ehkä tämä https://www.motonet.fi/fi/tuote/609015/Sikaflex-Crystal-Clear-290ml
Otsikko: Vs: Massoista ja Liimoista + Käytöstä
Kirjoitti: Yrjö - 22.08.2019 kello on 02:16
 ^^  Silikoni sinänsä ei ymmärtääkseni syövytä alumiinia? Vaan se happo (jonka nimi ei tuu heti mieleen) joka on pistävän hajuista, sitäkään ei kuitenkaan ole kaikissa silikooneissa. Yleisnimi monien kielenkäytössä kaikille silikoneille, massoille ja vastaaville on "joku silikooni". ;D
  Jos ei 8 vuodessa ole syövyttänyt, ei varmaan 16:kaan syövytä, sitä ennen tuleekin aika vaihtaa tiivisteaineita uusiin.
  Aika tarkoja labrakokeita varmaan tarvittaisi, jos noita aineita jälkikäteen selvittäisi, kirkkaitakin on useammilla valmistajilla.
Otsikko: Vs: Massoista ja Liimoista + Käytöstä
Kirjoitti: Loppis - 22.08.2019 kello on 08:44
No mutta tää oli vastaus minkä halusin kuulla, eli jos syöpyisi niin olisi jo syöpynyt  Thumb

Ja juu, vaihtaa täytyy jossain välissä, jos tarkkoja ollaan niin aika piankin kun parista kohtaa ilm irronnut kun vesi ui läpi ja valuu seinää pitkin.
Otsikko: Vs: Massoista ja Liimoista + Käytöstä
Kirjoitti: Loppis - 22.08.2019 kello on 08:46
ehkä tämä https://www.motonet.fi/fi/tuote/609015/Sikaflex-Crystal-Clear-290ml

Tätä siis uskaltaisi laittaa ilman pelkoa syöpymisistä?
Otsikko: Vs: Massoista ja Liimoista + Käytöstä
Kirjoitti: MCL - 22.08.2019 kello on 09:12
  Vaan se happo (jonka nimi ei tuu heti mieleen) joka on pistävän hajuista, sitäkään ei kuitenkaan ole kaikissa silikooneissa.

Etikkahappo. Pistävänhajuista tavaraa, joka on hyvin hyvin yleistä tavallisissa silikoneissa. Metalleille tarkoitetuissa silikoneissa, mm moottorisilikoneiss a ei yleensä ko happoa käytetä.
Otsikko: Vs: Massoista ja Liimoista + Käytöstä
Kirjoitti: tsahkali - 22.08.2019 kello on 10:02
Etikkahappo. Pistävänhajuista tavaraa, joka on hyvin hyvin yleistä tavallisissa silikoneissa. Metalleille tarkoitetuissa silikoneissa, mm moottorisilikoneiss a ei yleensä ko happoa käytetä.

Eikä akvaarioissa.
Otsikko: Vs: Massoista ja Liimoista + Käytöstä
Kirjoitti: 88k5 - 22.08.2019 kello on 10:34
Asiasta olen lueskellut monista eri säikeistä ja nyt koitan tän kautta valaista itseäni asian suhteen :)

Kaverin asuntoautoon on haeskeltu tiivistenauhaa markiisin ja seinän väliin. No tutkailin tuota omaani, että miten se siinä on toteutettu ja minusta siellä on kirkas silikoni vetästy paksuna palkona tuohon väliin. Tehty heti uutena myyjäliikkeen toimesta. Ja nyt se kysymys: Monessa kohtaa on ollut juttua että silikoni syövyttää alumiinin ja sitä EI SAISI käyttää näiden vehkeiden kanssa. Pitääkö tuo nyt äkkiä alkaa pesemään pois ja korvata ihan vasitulla tiivisteellä / muulla massalla? Vai annanko olla ja ei se siellä mitään syövytä? On se siellä sen 8vuotta jo kuitenkin hommaansa hoitanut.

Jos sen auton seinä on vaunuista tuttua kuulavasarapintaa, ei siihen tiiviisti istu sileälle pinnalle tarkoitettu markiisin ja seinän raon täyttävä kumitiiviste
https://www.vapaa-aika.com/epages/vapaa-aika.mobile/fi_FI/?ObjectID=1039674
Sitä ei yleensä liimailla. Ainakin Omnistor/Thule -merkkisissä kotelon yläpuolelle ura, johon tuo tiiviste painetaan. Käykö sama Fiammaa - en tiedä. Toki kuulavasarapinnan ja tiivisteen väliin voi laittaa butyylimassaa. Kun sitä tiivistettä ei ole liimattu, niin markiisi on helppo irroittaa, jos huoltoa/korjausta tarvii tehdä.
Otsikko: Vs: Massoista ja Liimoista + Käytöstä
Kirjoitti: Yrjö - 16.02.2020 kello on 16:04
     
Noin neljä vuotta sitten liimasin Spriten oveen palat Finfoamia. Liimasin: Kiilto M1000 ECO lattia- ja seinäliiman edeltäjällä.
      https://www.kiilto.com/fi/tuotteet/kiilto-m1000-eco-lattia-ja-seinaliima                                   
Liimasin vähän myöhemmin tarramenetelmällä tällä nyk. tuotannossa olevalla, eli liimaa molempiin pintoihin, ja odottelua 20-120 min.. Sitten kiinni, tarttuu kohtalaisesti heti, kuitenkin jos on kippurainen liimattava, tarvii puristusta niiltä osin.
  Tuolloin tein myös kämmenen kokoisen koeliimauksen. Se on ollut pannuhuoneella astiassa siitä asti, olen kaatanut käsien pesuveden siihen, jotta on kuivanut vain muutaman kerran tänä aikana. Eilen väänsin käyttöveden 6:selle (2 normaali) n. 60-70 asteista tulee. Kahdesti vaihdoin jotta lämpiää kunnolla. Vielä aamulla oli Finfoam alumiinissä kiinni tukevasti. Keitin (kahdesti) vedenkeittimellisen vettä, ja kaadoin raanavedellä lämmitettyyn koeastiaan. Vielä tuntui olevan tukevasti kiinni. Ehkä joskus innostun tekemään koe keittämisen?
  Tämä mielestäni on riittävä tae, että seuraavalla kerralla käytän tätä liimaa (toivottavasti seuraavaa kertaa ei tuu).
   Aikaisemmin käytin tuota Kiillon laattaliimaa.
     https://www.kiilto.com/fi/tuotteet/kiilto-pl-250-laattaliima-kovete
Kokemusteni mukaan se on suttaavaa/hankalakäyttöistä, mutta ilmeisesti pomminvarmaa---jos saadaan riittävä puristus, kun sen tarraominaisuus on pieni.


 
Otsikko: Vs: Massoista ja Liimoista + Käytöstä
Kirjoitti: pet - 3.05.2021 kello on 14:24
https://m.motonet.fi/fi/tuote/609016/SikaLastomer-710-Tiivistemassa-musta-310-ml
Onko tämä toimivaa tavaraa asuntovaunun tiivisteiden/kulmalistojen sekä luukkujen, peltien yms tiivistykseen? Vai suosiolla esim bostik 1590? :D
Otsikko: Vs: Massoista ja Liimoista + Käytöstä
Kirjoitti: Yrjö - 3.05.2021 kello on 15:24
  Jokainen tulee autuaaksi omalla uskollaan. ;D
  Oon käyttänyt Sikaa
Otsikko: Vs: Massoista ja Liimoista + Käytöstä
Kirjoitti: Yrjö - 14.01.2022 kello on 22:02
  Jokainen tulee autuaaksi omalla uskollaan. ;D
  Oon käyttänyt Sikaa
  Menettää tuo bytyylimassa tarttuvuutensa vanhetessaan. Vielä sain kuitenkin ulos tuubista , kokeilin ohentaa asetoonilla, ei toiminut. Ohensin ksyleenillä, muutaman tunnin kun silloin tällöin sekoitin, tilkan ksyleeniä lisäten tuli ihan venyvää/tarttuvaa tavaraa. Tämä tietenkin pieneen käyttöön, tällä kertaa jääkaapin pakoputken tiivistys.
Otsikko: Vs: Massoista ja Liimoista + Käytöstä
Kirjoitti: Karrppa - 21.06.2023 kello on 14:27
Tuli tuossa asennettua kattoluukku ja tuli mieleen että milloin tuon voi ajaa sateeseen, eli asettuuko/kuivuuko butyylimassa sijoillensa? Elastistahan sen kuuluu olla.
Otsikko: Vs: Massoista ja Liimoista + Käytöstä
Kirjoitti: mjo33400 - 21.06.2023 kello on 16:51
Tuli tuossa asennettua kattoluukku ja tuli mieleen että milloin tuon voi ajaa sateeseen, eli asettuuko/kuivuuko butyylimassa sijoillensa? Elastistahan sen kuuluu olla.

Heti.