Karavaanarin keskustelufoorumi

Tekniikkakeskustelut => Matkailuvaunut => Kori ja alusta => Aiheen aloitti: hemppat - 22.06.2015 kello on 11:06

Otsikko: Ducaton huoltoa
Kirjoitti: hemppat - 22.06.2015 kello on 11:06
Tämä kirjoitukseni oli myös SFC:n sivuilla ja oikeastaan tuntuu siltä että se oli kuulunut paremmin tänne.
Koska aikaa oli kulunut auton hankinnasta vaihdatin moottorin hammashihnan korjaamolla ja samalla käyttöhihnat sopivaan hintaan. Katselin vanhaa hihnaa ja rullia, hihna hieman tummunut muuten kuin uusi, rullat pyöri kevyesti ja ääneti. Vesipumppua ei kannattanut vaihtaa.
Itse tekemällä vaihdoin polttoainesuodattim en, mielestäni kanisterimalli on siistimpi juttu vaihtaa kuin tämä palapeli. Diesel kannattaa valuttaa ensin pois suodattimen vedenpoistohanasta.
Seuraavaksi auton alle ja moottoriöljy vaihtoon, samalla suodatin vaihtui. Avaimella irti ja käsin kiinni. Öljyksi suosituksen luokitusten mukainen 10w-30. Viime vuonna tehdyn öljynvaihdon tekijä oli näemmä vääntänyt propun punahehkuun asti kiinni. Oikea momentti on vaatimattomalta kuulostava 22Nm. Kun vauhtiin oli päästy niin lurautin vaihteistoöljyt ulos ja uutta 75w-90 GL4 luokituksen öljyä sisään oikea määrä. Tämä proppu oli herkästi aukeava ja kiristysmomentti myös 22Nm. Kumpikin proppu sai uuden kuparitiivisteen, jos vanhat muuten ok ne voi hehkuttaa pehmeiksi, uudet pari euroa.
Jarrunestekin vanhenee ja vaihdoin senkin. Ensin jarrunestesäiliöstä vanhat liemet pois isolla pipetillä ja uutta tilalle. Oikea takapyörä ensin, takaiskuventtiilill ä varustettu ilmauslaite mahdollistaa yksinkin puuhaamisen ja Ducaton alle mahtuu hyvin. Laite maksaa noin viitosen. Riittävästi polkaisuja ja joka pyörä läpikäydään, myös kytkin. Suosituksen mukaista DOT4 nestettä meni lähes litra, turha pihistellä, se ei ole kallista.
Sitten vaihdetaan vielä jäähdytysneste, toistakymmentä litraa, ikävin homma polttoainesuodattim en vaihdon jälkeen. Jos nesteessä ei näy sakkaa sen voi vaihtaa pidempänä projektina, tyhjentää muutaman kerran kauden aikana paisuntasäiliön ja tuoretta sekoitettua punaista lisätään.
Kun nyt ynnään kustannukset ja omalle työlle ei hintaa niin reilusti alle sataneljäkymppiä, tietenkin poislukien hammashihnan vaihto. Joka putiikki ei vaihda edes öljyjä siihen hintaan.
Otsikko: Vs: Ducaton huoltoa
Kirjoitti: Kotilo - 22.06.2015 kello on 12:19
Hei.

Vähän samoissa puuhissa minäkin.
Tarvii varmaan tehdä työ huolella ettei säästöt muutu kustannuksiksi.

Sopivien öljyjen löytäminen vaatii hieman puuhaa.

Auto on: 2008 x250 2,3 JTD
Ohjekirja on Fiatissa hyvä ja se kertoo venkoilematta asiat
ja se sanoo öljyistä seuraavaa:
Moottoriöljy täyssynteettinen ACEA B4
Petronas: Selenia WR 5W-40 6,5 Litraa   
Vaatimus: Fiat 9.55535-N2

Vaihteistoöljy täyssynteettinen   
SAE 75W80  API –GL4 2,7 litraa   
Petronas: Tutela Car Experya

Kumpaakaan Petronasin öljyä ei löydy pääkaupunkiseudun ostopaikoista.
Harmi muuten olisi ollut liian helppoa. Motonetin purkkiviidakosta en löytänyt
vaihteistoon mitään tai sitten en vaan osannut lukea etikettejä.
Moottoriin löytyi Shellin Helix ja purkin kyljessä lukee tuo Fiat 9.55535-N2
joten se varmaan sopii moottorille.

Vaihteistoöljy on vielä hakusessa?
Saakohan tuota tutelaa mistään PK seudulla?

Ja sitten suodatinta löytyy näköjään pitkää ja lyhyttä.
Ostin purfluxin pitkän, lienee oikea.

Millä ohjelmalla toimii tuo  ELM 327wifi ?


Otsikko: Vs: Ducaton huoltoa
Kirjoitti: Jepukka - 22.06.2015 kello on 12:51
Millä ohjelmalla toimii tuo  ELM 327wifi ?

http://www.multiecuscan.net/
Otsikko: Vs: Ducaton huoltoa
Kirjoitti: HiTec - 22.06.2015 kello on 13:12
Öö... Miksi muka Fiattiin pitää laittaa just Fiat-speksattua öljyä ja esim. Opeliin vastaavasti Opel-speksattua? ??? Toki näinkin saa tehdä jos niin välttämättä haluaa, mutta ilmankin noita merkkisuosituksia pärjää. Aika vähän meinaan on valmistajat viitsineet noita kalliita merkki-speksejä tuotteilleen hakea, enkä varmasti hakisi minäkään, yleiset vaatimukset saa luvan riittää - ja niin ne kyllä oikeassa elämässä myös riittävätkin 8)

Jos esim. askiin on vaatimus GL4, niin se on ihan tuon taivaallisen sama onko siellä valmistajan X vaiko Y öljyt, noiden erot eivät normaalikäytössä koko auton käyttöiän aikana esiin tule. Toki esim. jossain moottoriöljyssä pitää tietää onko autossa FAP:ia vaiko eikö ja sen mukaan sitten valitsee vähätuhkaisen öljyn, jne. Eli tiedät mitä laitat ja mihin, niin elämä on helpompaa, ajeleehan nuo jotkut moottoripyörilläkin Delvacit moottorissa ja hyvin kulkee Thumb
Otsikko: Vs: Ducaton huoltoa
Kirjoitti: Kotilo - 22.06.2015 kello on 14:15
Öö tota noin.

Öö... Miksi muka Fiattiin pitää laittaa just Fiat-speksattua öljyä ja esim. Thumb

Lueskelin jostain netin syövereistä että autovalmistajien öljysuositukset (vaatimukset) perustuu mallikohtaisesti käytettyyn moottoritekniikkaan .
Ko. x250 2,3 JTD on kaiketi moniventtiili tekniikalla toteutettu moottori jossa on öljynpaineella toimivat nostajat poistamassa liiallista venttiili välystä. Äkkiä kuvittelisin että väärin lisäaineistettu tai viskositeetiltaan suosituksista poikkeava moottoriöljy aiheuttaa joko välyksettömyyttä tai liiallista välystä venttiili koneistossa.
Jostain netin palstalta luin ilmausongelmasta nostajilla, käytettäessä suosituksista poikkeavaa moottoriöljyä. Mikä sitten on totuus sitä en tiedä.
Sitten on vielä ne dieselin moottoriöljyn noki tjms; ja pienhiukkas asiat jotka kaiketi vaikuttaa öljyn valintaan. Luulisi valmistajien ottavan myös nämä asiat huomioon määritellessään soveltuvia moottoriöljyjä.

Minä vain yksinkertaisesti halusin öljypurkin jossa on vaatimukset täyttävä teksti.

Kiitos Jepukalle linkistä. Täytyy tutustua tuohon ajan kanssa.
Otsikko: Vs: Ducaton huoltoa
Kirjoitti: HiTec - 22.06.2015 kello on 14:59
Ko. x250 2,3 JTD on kaiketi moniventtiili tekniikalla toteutettu moottori jossa on öljynpaineella toimivat nostajat poistamassa liiallista venttiili välystä.
Niin no eihän näitä hydraulisia venttiilinostimia olekaan ollut yleisesti käytössä vasta kuin 80-luvulta lähtien ::)

https://en.wikipedia.org/wiki/Hydraulic_tappet
Lainaus
The first firm to include hydraulic lifters in its design was the Cadillac V 16 engine (Model 452) first offered in 1930. Hydraulic lifters were popular on automobiles designed in the 1980s, but most newer cars have reverted to bucket-and-shim mechanical lifters. Although these do not run as quietly and are not maintenance-free, they are cheaper and rarely need adjustment because the wear caused by operation is spread over a large area.

Eli kuten sanoin, jokainen taaplatkoon tavallaan, mutta mikään välttämättömyys tuo merkkikohtainen teksti tölkin kyljessä ei todellakaan ole. Itse asiassa moni on jopa posauttanutkin moottorinsa käyttämällä jotain valmistajan suosittelemaa "Long Life" -öljyä taikka ajanut vaihdelaatikkonsa vaihtokuntoon kun valmistajan mukaan sen öljyjä ei koskaan vaihdeta, ns. sealed for life. Jep jep ::)
Otsikko: Vs: Ducaton huoltoa
Kirjoitti: 88k5 - 22.06.2015 kello on 23:14
Juu, minäkin päätin siirtyä Foordissa omaan huoltopalveluun kun "palvelu" parempaa ja halvempaa ;D
,.nooh, verot jää tilittämä valtiolle, eikä yhteiskuntä tällälailla pyöri, mutta mulle kelpaa näin  :-X

Ducaton öljyiksi, esim. Motonetti tarjoaa Fiatin luokituksessa parempaa?  (..-N2 vs. ..-S1)
https://www.motonet.fi/fi/varaosatuote/590104/540385?ajoneuvo=140

Suodattimissa kannattaa olla itellä käsitys oikeasta mallista.. Fordissakin voi saada väärääkin kun vuosikerrasta ja konetehoista kiinni.
Mutta tähän hintaan https://www.motonet.fi/fi/varaosatuote/590035/91134?ajoneuvo=188
Kun öljyt ostaa esim. tuolta, tuntuu ylihintaiselta nuo Raskoneet tai merkkihuollot moisesta hommasta. Tupla-tripla hintaa saa maksaa liemistä ja suodattimista - plus työveloitus päälle. Eikä ne pese alasuojaa tai öljypohjaa sotkuistaan - täytöstäkin tuntuu jäävän jälkiä. Lisäksi minua häiritsee yleinen ylitäyttö (tai kaikkea vanhaa ei maltettu poistaa, ja uuden määrä ihan vain "numeroiden mukaan")  :'(
Otsikko: Vs: Ducaton huoltoa
Kirjoitti: hemppat - 22.06.2015 kello on 23:55
Oikean luokituksen omaavia öljyjä löytyy joka hyllystä. Öljymerkille yksi hailee, kaikki autonvalmistajat suosittelee jotain öljymerkkiä kun siitä on taloudellista hyötyä.
Öljynvalmistajien sivulta löytyy suosituksia Ducatoon. Luokitukset kannattaa tähdätä kohdalleen ja viskositeetti myös, itse olen käyttänyt 5W-30 öljyä moottoriin ja 75W-90 vaihteistoon. 
Ns paremmaksi panoa ei kannata harrastaa sillä saa rahaa kulumaan ilman hyötyä ja mm vaihteistoon laitettu GL5 voi aiheuttaa hankaluuksia vaihdoissa, enne saatoi pilata synrointirenkaat.
Vaihteistoöljyn valinnassa hifistely voi auttaa, kokemusta on. Ikuista se ei ole, minulla sujuu vaihdot uudella öljyllä nyt sormenpäällä, vain lukituspykälät vastustaa kun valutin Petronasin öljyn ulos.
Eikä ne jarru- ja jäähdytimen nesteetkään ikuisia ole. Ensinmainitun vaihtoväli pari vuotta.
Ducaton huoltoväli on 45 kkm ja kuinka moni odottaa sen täyttymistä. Öljyt vaihdan joka vuosi, muut sitten kun pitää.
Alkaa olla aika toivotonta hankkia autoa jonka moottorissa ei ole moniventtiiliteknii kkaa saati öljynpaineella toimivaa välylsetasausta saati turboa. Öljyn luokittely ottaa huomioon tuhkaamis ja nokiongelmat dieseleissä.
Ihan pakko sanoa tuohon prätkä-Delvac juttuun sananen. Ainakin ennen oli vaikea saada yksiasteöljyä ilmajäähdytteiseen ja lisäksi viileällä piti olla varovainen. Tukeva Delvac koneessa auttoi ja ne pysyi koneessa sisälläkin. Olihan se 15W-50 jotain.
Minulla yhden mallin ELM327wifi ja ohjelma Torque.
Otsikko: Vs: Ducaton huoltoa
Kirjoitti: Oulaa - 23.06.2015 kello on 07:07
Fiksus varaosakaupassa rekisterinumerolla löytyy kaikki suodattimet ja öljyt suositusten mukaisesti .
Ei tarvitse itse arpoa .
Heidän ostokuitin laitan kopioituna huoltokirjan väliin siltä varalta jos joskus tulisi kyse öljylaaduista.

Tämä ei ollut Fiksusmainos ,varmaan muillakin sama homma toimii .

Ei muuten kannata läträtä eri öljymerkkien kanssa !
Naapuri osti Toyota Corollan ja se alkoi kuluttaa oljyä huomattavasti .
Sitä sitten ihmettelemään ,oikein porukalla.
Huoltokirjaan oli onneksi merkitty tunnollisesti öljynvaihdot ja monta kertaa öljymerkki ja laatu.
Ja niitä oli useita .
Sieltäpä löytyi aivan jumittuneet ja pikeentyneet männänrenkaat joka sylinteristä  :'(
Otsikko: Vs: Ducaton huoltoa
Kirjoitti: Pertti K - 23.06.2015 kello on 08:12
Jarrunesteet olen vaihdellut viimeiset 10 v kaikkiin autohini seuraavasti:

- Pullon pohjalle pikku tilkka jarrunestettä (saa olla vanhaa eikä ole välttämätöntä, mutta  varmistaa ettei ilmaa pääse työsylinteriin jos polkee pedaalia)
- Letku pulloon niin että pää on nesteen alla ja toinen pää ilmausnippaan. Letkun tulee lähteä nipalta ylöspäin, niin että mahdolliset ilmakuplat juoksevat nipasta poispäin. Jos nippaa ei ole hetkeen auottu, kannattaa se avata 6-kulmaisella hylsyllä etukäteen. Jos vaihdot tekee 2 v välein niinkuin kuuluu, niin eipä jumittele nipat
- Nippa auki
- Annetaan nesteen valua puteliin samalla kun puuhailee muita, kuitenkin koko ajan seuraten säiliön pintaa ja lisäillen nestettä, ettei pääse hörppäämään tyhjää
- Halutessaan voi vauhdittaa hommaa pumppaamalla jarrupoljinta muutaman kerran hitaasti pohjaan ja ylös. Säiliön kansi on syytä olla kiinni jos ei halua siivota roiskeita konehuoneesta
- Kun tuoretta tavaraa on ehtinyt työsylinteriin saakka, nippa kiinni (varmistetaan ensin ettei näy ilmakuplia letkussa ilmausnipan lähettyvillä) ja seuraava rengas.

Pulloksi käy vaikkapa tyhjä 0,5 l virvoitusjuomapullo, korkkiin reikä, jossa letku pysyy napakasti niin että pää on aina pullon pohjalla. Tai voi myös laittaa nippusiteen letkuun korkin sisäpuolelle estämään karkuun pääsyä. Letku pitää olla läpinäkyvää. Myös ilmaus jarrurempan jälkeen onnistuu samoilla metodeilla, ei tarvi mitään hienoja aparaatteja tai hanslankaria. En ole tyhjentänyt säiliötä ennen operaatiota, kun vaihdan nesteet 2 v välein ja ekalta renkaalta päästän vähän enemmän. Toki se kannattaa tehdä ainakin jos edellisestä vaihdosta on kovin kauan ja/tai haluaa nopeuttaa toimitusta ja/tai säästää nestettä.

Tuota nokkahihnan vaihtoa olen miettinyt, kun hyvä jos tulee 20 000 km per hihna, että menisköhän se vähän pidempään kuin 4v? Nykyään monissa autoissa on vain km-raja, ei vuosirajaa. En tiedä onko riskiä nostettu vai onko hihnojen kestävyys aikaa vastaan parantunut? Minkähänlainen operaatio on vaihtaa hihna itse -00 1.9 td Dukatoon? Toistaiseksi olen aina vaihdattanut "pajalla".
Otsikko: Vs: Ducaton huoltoa
Kirjoitti: HiTec - 23.06.2015 kello on 09:50
Tuota nokkahihnan vaihtoa olen miettinyt, kun hyvä jos tulee 20 000 km per hihna, että menisköhän se vähän pidempään kuin 4v? Nykyään monissa autoissa on vain km-raja, ei vuosirajaa. En tiedä onko riskiä nostettu vai onko hihnojen kestävyys aikaa vastaan parantunut?
Siksi tuossa omassa retkuleessani onkin kettinki :D

Mutta jos mennään ihan uusiin moottoreihin, niin hihnaanhan noissa on palattu ja jotkut käyttävät jopa märkähihnaa = hihnakin ui öljyssä ja näin on hihnan vaihdoistakin päästy kokonaan eroon. No uskoo ken haluaa (vrt. vaihdelaatikko joka ei muka tarttisi öljyvaihtoja, sealed for life), mutta kyllä 200tkm/10v rupeaa jo olemaan ihan riittävästi moiselle sukkanauhalle (tahi kettingillekin) vaikka kuinka "ikuinen" olisikin. Jos ei muuta niin ainakin tarkistaa laaharit ja rullat jotta ei tule ongelmia. Ai niin, tuolla suuressa maailmassahan 200tkm/10v = auton koko käyttöikä ja ne menee tuossa vaiheessa jo paaliin :D
Otsikko: Vs: Ducaton huoltoa
Kirjoitti: Aakku - 23.06.2015 kello on 10:10
Talviseisotettaviss a autoissa on muutamia juttuja, jotka kärsivät...

Kumiosat kovettuvat ja kuivuvat. Sitä kautta aiheuttaa laakerien ja nivelien ennenaikaisen kulumisen.
Jarrut ryytyvät. Kylmässä säilytyspaikassa voi joutua uusimaan jarrulevyt syöpymisen takia.
Sähkölaitteet hapettuvat. Keväällä saattaa olla käyntihäiriöitä. Liitokset, releet ym. saattavat jumittaa.
Ilmastointi rikkoutuu. Tiivisteiden kuivumisen takia kylmäaineet karkaavat.
Jakohihna saattaa olla kovilla, koska se pysähtyy mutkalle talven ajaksi. Olen vaihtanut hihnan 5 vuoden välein varmuudeksi.
Vesipumppu myös saattaa alkaa vuotamaan seisokin aiheuttaman kovettumisen vuoksi.
Itseltäni meni katalysaattori tukkoon seisotuksen myötä. Pitkä seisotus ilmeisesti aiheutti paakkuuntumista.

Oma lukunsa on sitten pitkäaikainen kostuminen, hiiret ym.

Tässä joitakin syitä, miksi auto on liikkumista varten. Samapa tuo, mikä on auton merkki.
Otsikko: Vs: Ducaton huoltoa
Kirjoitti: ihaa - 23.06.2015 kello on 10:12
Siksi tuossa omassa retkuleessani onkin kettinki :D

Fiatillahan on siinä 3 litraisessa myös ketju mutta ovat onnistuneet sössimään kun senkin vaihtoväli on kuulemma 45 tkm...ainakin niissä ensimmäisissä -07 ja oliko -10 asti sama ?
Otsikko: Vs: Ducaton huoltoa
Kirjoitti: jus66si - 23.06.2015 kello on 12:23
No jo on jos ketju pitää uusia noin pienissä kilometreissä.
Meillä on autoon vaihdettu neljän vuoden sisällä seuraavat osat:
Ostoa seuraava päivänä pakoputki
Kylppärin vesihana (korjaus)
Hupiakut
Etupään iskarit ja tukilaakerit
Jakohihna rullineen (gates SKF)
Pari rengassarjaa
Ajovalolamput kerran
Tiivistemassoja laitettu
Korikorjaus (ruostevaurio)
Öljyinä on käytetty mm.
Mobil 2000 10w 40
Mobil Delvac MX 15W40
ja viimesimpänä Teboil super HPD 15W40
Öljyt vaihdan kerran pari vuodessa.
Suodattimet ja osat öljyä lukuunottamatta Motonetistä
Teboilin HPDöljy Kuljun kartanosta 10L kannisteri(edullinen)
Auto ollut neljä vuotta ja kilsoja noin bauttiarallaa 20000/vuosi
Hyvin on pelannut ympäri vuoden ajossa. Eli ei se ducato ihan niin huono ole kuin aluksi peloteltiin Thumb



Otsikko: Vs: Ducaton huoltoa
Kirjoitti: hemppat - 23.06.2015 kello on 14:38
Viisi vuotta käytössä, hammashihna, ajovalolamppu ja taakse äärivalon lamppu. Lisäksi eturenkaat, pyyhkimen sulkia, en voi sietää edes vähän huonoja. Yleensä vaihdan ajovalolamput (lähivalo) samalla kertaa molemmile puolille mutta tietenkin se meni katsastukseen matkalla ja varalamppupaketissa vain yksi H7. Vaihto oli helppo pari minsaa.

Tuo aiemmin kerrottu tapa vaihtaa jarruneste kuulostaa aika hitaalta ja hankalalta. Jos kauimmaiseen työsylinteriin on matkaa yli neljä metriä ja putket mutkittelevat ylösalas niin epäilen on tuo edes onnistunut. Laite takaiskuventtilillä maksaa vitosen ja siihen kuulu pullo. letkua ja sovite. Eniten aika menee kiinnittää letku ilmausruuviin ja könytä polkemaan vanhat liemet pois. Ducaton järjestelmä vetää noin kuusi desiä ja itse käytin kahdeksan noin kahdeksan joten taatusti tuoreet nesteet. Ylijäänyttä ei kannata kovin pitkään säilöä, se on hydroskooppista ja imee ilmasta vettä itseensä.

Öljynvaihto pari kertaa vuodessa noilla kilometreillä? Voi olla hyväksikin kun väärää öljyä käyttää. 15W pumpattavuus on kehno. Itse en käyttäisi työkoneöljyä kevyessä dieselissä.
Otsikko: Vs: Ducaton huoltoa
Kirjoitti: Pertti K - 23.06.2015 kello on 15:29
Tuo aiemmin kerrottu tapa vaihtaa jarruneste kuulostaa aika hitaalta ja hankalalta. Jos kauimmaiseen työsylinteriin on matkaa yli neljä metriä ja putket mutkittelevat ylösalas niin epäilen on tuo edes onnistunut. Laite takaiskuventtilillä maksaa vitosen ja siihen kuulu pullo. letkua ja sovite.
...
Öljynvaihto pari kertaa vuodessa noilla kilometreillä? Voi olla hyväksikin kun väärää öljyä käyttää.

Kuulostaa vaan ei tunnu. Puolen tunnin homma jos pumppaa, jos ei pumppaa niin vie tietysti toistakin tuntia mutta voi puuhata jotain muuta samalla. Sellaisen takaiskullisen pullon aikanaan ostinkin, vaan takaisku oli niin tiukka että letku irtosi nipasta jos ei ollut klemmarilla kiinni. Heitin takaiskun mäkeen ja totesin että toimii paremmin ilman. Jos se pullo tulee täyteen niin mitäs se on ellei vanhaa nestettä? On sitä ainakin ongelmajätteisiin kuskattu litratolkulla vuosien saatossa.

e: Kyllä minäkin ihmettelin että mihin minä olen sitä kaveria aiemmin tarvinut jarrujen ilmauksessa. Tai että mihin tarvitaan jotain alipainesysteemejä (pl. tietysti tuntitaksalla tekevät korjaamot).

Niillä mutkilla ylös tai alas ei ole vaikutusta virtaukseen, ainoastaan pinnankorkeuksien erolla jarrunestesäiliöstä pulloon. Linjan pituus tietysti teoriassa lisää vastusta, mutta koska virtausnopeus on lähellä nollaa, ei silläkään ole käytännön merkitystä. Linjan tilavuus pitää toki huomioida siinä että paljonko sitä nestettä pitää sinne pulloon tulla, jotta kaikki on vaihtunut.

Minulla ainakin on Ducatossa öljynvaihtoväli 7500 km, joten 20 000 km/v tahdilla pitää vaihtaa useammin kuin 2 kertaa vuoteen. Miksi pitäisi ajaa 100-200% pitempään kuin valmistajan suositus? Jos tuohon Jus66sin viestiin viittasit - vai oliko sinulla parempi tieto hänen Ducatonsa vaihtovälistä?
Otsikko: Vs: Ducaton huoltoa
Kirjoitti: LT31omavalm. - 23.06.2015 kello on 16:00
Ei muuten kannata käyttää raskaankaluston vaatimuksia täyttävää öljyä (esim . Teboil HPD) kevyen kaluston autoissa
(Matkailuauto on kevyt kalustoa). HPD tai muiden vast. ei ole tarkoitettu nopeakäyntisiin moottoreihin öljy rupeaa
vaahtoamaan suuremmilla kierroksilla (muistaakseni n.2000r/min jälkeen) ja tässä vaahdonneessa oljyssä ei riitä
voitelukyky. Esim.eräs VW diesel : ylimmät puristus männänrenkaat oli kadonneet taivaan tuuliin oliva kuitenkin kerennyt hakata
männänrengasurat kelvottomaan kuntoon , no oli mäntä muutenkin kulunut kuten myös sulinterit ka puhumattakaan kampiakselista
ja sen laakereista. Ja autolla oli ajettu huimat 90tkm. josta 60tkm tällä raskaankaluston öljyllä. Huollot oli tehty ajallaan
huolto asemalla jonka vastuu vakuutus kustanti uusia moottoreita ja myös vakuutus tarkastaja tutkitutti oljy laadun
ja ko.moottorin (ei luotettu pelkään korjaamon tutkimuksiin)
Otsikko: Vs: Ducaton huoltoa
Kirjoitti: 88k5 - 23.06.2015 kello on 18:40
Jarrunesteet olen vaihdellut viimeiset 10 v kaikkiin autohini seuraavasti:

...

Minä olen aina aloittanut homman sillä, että vaihdan jarrunestesäiliöön 1. uudet nesteet. Vanhat pois imemällä, samalla putsannut säiliön pohjan ja kytkinpuolen kammion,joissa sama jarruneste palvelee kytkintä. Kytkinpuoli yleensä tummuu nopsaa.. Sitten uutta säiliöön, ja mäntien kimppuun.

Tämä siksi, ettei kannata vanhaa ja uutta lientä turhaan sekottaa paluupumppauksella (se joka roiskuttaa korkin ollessa auki)

Tuo takaiskuvenallinen on aivan verraton ja nopeampi - periaatteessa pieni vastapaine vain parantaa uusien nesteiden sekoittumista sylinterissä, jos mäntä edes hivenen liikahtaa..
Otsikko: Vs: Ducaton huoltoa
Kirjoitti: Rölli - 23.06.2015 kello on 18:44
eikö kukaan muu vaihda imemällä ilmaus nipasta?
Otsikko: Vs: Ducaton huoltoa
Kirjoitti: Oulaa - 23.06.2015 kello on 18:50
eikö kukaan muu vaihda imemällä ilmaus nipasta?
Hep !
Bilteman imuvaihtajassa on sitä varten oma letku ja kyllä näsäkästi vaihtuu nesteet kaikkiin jarruihin .
Jopa moottoripyörän käsijarru joka ilman imua on tosi vaikea saada ilmattua kunnolla ja helposti  ^-^
Otsikko: Vs: Ducaton huoltoa
Kirjoitti: Rölli - 23.06.2015 kello on 18:54
Hep !
Bilteman imuvaihtajassa on sitä varten oma letku ja kyllä näsäkästi vaihtuu nesteet kaikkiin jarruihin .
Jopa moottoripyörän käsijarru joka ilman imua on tosi vaikea saada ilmattua kunnolla ja helposti  ^-^
itell o ollu käytöss bossin noin nelkyt vuotta vanha imuvaihtaja ja se on ollu ihan lyömätön kampe..
toi bilateeman vehe on iha hyvä varsinni hinta laatusuhteeltaan Thumb
Otsikko: Vs: Ducaton huoltoa
Kirjoitti: jus66si - 23.06.2015 kello on 21:09
Ei muuten kannata käyttää raskaankaluston vaatimuksia täyttävää öljyä (esim . Teboil HPD) kevyen kaluston autoissa
(Matkailuauto on kevyt kalustoa). HPD tai muiden vast. ei ole tarkoitettu nopeakäyntisiin moottoreihin öljy rupeaa
vaahtoamaan suuremmilla kierroksilla (muistaakseni n.2000r/min jälkeen) ja tässä vaahdonneessa oljyssä ei riitä
voitelukyky. Esim.eräs VW diesel : ylimmät puristus männänrenkaat oli kadonneet taivaan tuuliin oliva kuitenkin kerennyt hakata
männänrengasurat kelvottomaan kuntoon , no oli mäntä muutenkin kulunut kuten myös sulinterit ka puhumattakaan kampiakselista
ja sen laakereista. Ja autolla oli ajettu huimat 90tkm. josta 60tkm tällä raskaankaluston öljyllä. Huollot oli tehty ajallaan
huolto asemalla jonka vastuu vakuutus kustanti uusia moottoreita ja myös vakuutus tarkastaja tutkitutti oljy laadun
ja ko.moottorin (ei luotettu pelkään korjaamon tutkimuksiin)

Mulla ei ole viimesen kolmen vuoden aikana ollutkaan muuta kuin "raskaan kaluston" öljyä. Mistään vaahtoamisista en ole kuullutkaan saati että kilisis männänrenkaat pakoputkessa.
Kun auto on pelannut meillä sen 70 000 km ja kokonaiskilometrejä on tonnia vaille 200 000, niin miksi pitäisi jotain muuta käyttää? Kerran erehdyin laittamaan jotain 5w luokan litkua ja sain koneen pestä sen jälkeen. Tuli saakeli joka tiivisteestä hikoomalla ulos. Luulin jo koneen hajoavan mutta kyse olikin sopimattomista öljyistä. Ei ole mun tarttenu noilla nykysillä enää siivota moottorin pintoja öljystä ja lisäykset on n 8000 km:ssä 3-4 dl. Eli aikas normia.Ja vetää kuten pitää. Ja savut ei ole sinisiä.Eikä kalise tai hytise.
Ihan olen kyllä tyytyväinen ollut.

Eri asia tietysti on jos koneessa on hydraulista venttiilinnostinta ym. Se vaatii jo sitten erilaista kamaa kuin 15w 40. Mutta mulla ei sellaisia ole tuossa Ivecon lohkoon tehdyssä 2.8 IdTD koneessa.

Volkkareista en mene sanomaan mitään, kun en niistä tiedä mitään. Yhden caravellen koneen olen tuttavalla avattuna nähny. 



http://www.motonet.fi/fi/tuote/591302/Mobil-Delvac-MX-15W-40-4L

http://www.teboil.fi/tuotteet/voiteluaineet/ajoneuvot/raskas/

https://en.wikipedia.org/wiki/Fiat_Ducato




 
Otsikko: Vs: Ducaton huoltoa
Kirjoitti: kimi - 23.06.2015 kello on 22:13
Sälli osti 2002 Fiat 2,8 koneella olevan Hymerin. Voiko tuossa todella olla öljynvaihtoväli 7.500km. Va mennäänkö nykyöljyillä pitemmälle?
Perjantaina menossa huoltoon niin sieltäkin saa mielipiteen
Otsikko: Vs: Ducaton huoltoa
Kirjoitti: jus66si - 23.06.2015 kello on 23:29
02 mallissa on JTD kone.Käsikirjasta näkyy kilometrisuositusta ulukot.

Kantsii lukea tuo noista öljyistä, jos englanti "taipuu">>>

https://www.outandaboutlive.co.uk/forums/Motorhomes/Motorhome-Matters/Ducato-2-8JTD-oil-leaks/23026/

Eli käyttäjät tuolla myös suosittelevat kokemuksien perusteella paksumman viskositeetin kuin 5W öljyn käyttämistä, tiivistevuotojen välttämiseksi.


Otsikko: Vs: Ducaton huoltoa
Kirjoitti: kimi - 23.06.2015 kello on 23:36
02 mallissa on JTD kone. Kantsii lukea tuo.

https://www.outandaboutlive.co.uk/forums/Motorhomes/Motorhome-Matters/Ducato-2-8JTD-oil-leaks/23026/

Kiitos.
Pysytellään perinteisissä öljyissä ja vaihdetaan tiuhempaan
Otsikko: Vs: Ducaton huoltoa
Kirjoitti: jamppa508 - 23.06.2015 kello on 23:43
Sälli osti 2002 Fiat 2,8 koneella olevan Hymerin. Voiko tuossa todella olla öljynvaihtoväli 7.500km. Va mennäänkö nykyöljyillä pitemmälle?
Perjantaina menossa huoltoon niin sieltäkin saa mielipiteen
Autodata kertoo että, 10 tuhatta tai vähintään 2 kertaa vuodessa, jos on vanhan mallinen ruiskutuspumppu ja jos on toi JTD eli common rail, niin 30 tuhatta tai kerran vuodessa ja tuota -02 mallia on molempia
Otsikko: Vs: Ducaton huoltoa
Kirjoitti: jus66si - 23.06.2015 kello on 23:52
30 000km  :o  Jopas on

Mulla on tuossa omassa (vm 2000  vanhanmallin ruisku) jota mallia on vissiin tehty tuonne 01 asti niin saksalaisessa ohjekirjassa 15 -20 000 km. Kymppiä olen kuitenkin pitänyt järkevänä rajana.
Otsikko: Vs: Ducaton huoltoa
Kirjoitti: kimi - 24.06.2015 kello on 00:18
30 000km  :o  Jopas on

Mulla on tuossa omassa (vm 2000  vanhanmallin ruisku) jota mallia on vissiin tehty tuonne 01 asti niin saksalaisessa ohjekirjassa 15 -20 000 km. Kymppiä olen kuitenkin pitänyt järkevänä rajana.

Sekoitetaan nyt tätä Fiat huolto ketjua. Transiitissa taitta huoltovalo syttyä 15 tai 20 000km kohdalla, vm 2002 sekin ja uudemmissa pitempi väli. VAGin laitteissa 30 000 taitaa olla kaikissa ja käyttämämme huollon mielestä ei tuota kannata lyhentää ennen kun koneella ajettu paljon, yli 270 000.
Otsikko: Vs: Ducaton huoltoa
Kirjoitti: kimi - 24.06.2015 kello on 00:19
JTD on
Otsikko: Vs: Ducaton huoltoa
Kirjoitti: 88k5 - 24.06.2015 kello on 00:28
Sotketaan vain Fordilla - tämä viimeisin 2.4TDCi kone tehokkain (140hp), muista poiketen italo/etelän huoltokirjalla 50tkm/2v (ja ForEtiksen mukaankin).
Pakettiautojen Suomi-huolto -ohjelman mukaan taas 25tkm/1v.. Vaan kun talvet poissa ajosta, niin harvempikin menisi. Mutta kun ite tekee, niin 10tkm/1v ei ole iso kulu  8)
(http://karavaanari.org/kuvat/1435095692.jpg)
Nämä eri rekkarinumeron mukaan tapahtuvat varaosahaut antavat epäkuranttia filtteritietoa. Koneessa on 2 öljyfilsua, se perinteinen vaihtopatruuna (pienissä koneissa voi olla peltikuorinenkin) ja toinen venttilikopassa; vaihdettava linkosuodatin  :o
Otsikko: Vs: Ducaton huoltoa
Kirjoitti: jamppa508 - 24.06.2015 kello on 07:17
Autodata kertoo että, 10 tuhatta tai vähintään 2 kertaa vuodessa, jos on vanhan mallinen ruiskutuspumppu ja jos on toi JTD eli common rail, niin 30 tuhatta tai kerran vuodessa ja tuota -02 mallia on molempia
Samainen Autodata kertoo Iveco Dailyn kohdalla, jossa sama moottori, normaalisti 30 tuhatta ja epäsuotuisissa olosuhteissa (tarkoittaneeko sitten Suomen olosuhteita?) öljynvaihto 10 tuhatta ja suodattimen 20 tuhatta
Otsikko: Vs: Ducaton huoltoa
Kirjoitti: Pertti K - 25.06.2015 kello on 10:03
Epäsuotuisien olojen määritelmä manuaalien mukaan täytyy yleensä kun joku seuraavista pätee:
- Pätkäajoa
- Pölyiset olosuhteet
- Raskaan kuorman vetoa

Tuo viimeinenhän saattaa pitää matkailukäytössä paikkansa, kun pakun alusta on maksimipainojen rajalla. Toki suhteuttava alustan kantavuuteen (valmistajan ilmoittama), ei Trafin painorajoihin.
Otsikko: Vs: Ducaton huoltoa
Kirjoitti: sepej - 7.09.2018 kello on 12:23
Jatketaanpa vielä Fiatin huoltoa. Vm. 2009 3.0 vaihteistoöljyn vaihto, tyhjennysproppu kyllä löytyy, mutta mistä reiästä pannaan uudet öljyt sisään?
Otsikko: Vs: Ducaton huoltoa
Kirjoitti: Tonppa72 - 18.10.2018 kello on 10:32
Sama homma pitäisi tehdä samanvuotiseen ja 3 litraseen kanssa jossain sivussa pitäisi olla toinen proppu. Mitä öljyä laitat? Määrä vissiin 2.7l voikohan laittaa enemmän?
Otsikko: Vs: Ducaton huoltoa
Kirjoitti: hemppat - 18.10.2018 kello on 18:56
Gl-4 70-85 ja 2,7 litraa, ylitäyttö on tasan turhaa.
Täyttö laatikon huohottimen reiästä.
Otsikko: Vs: Ducaton huoltoa
Kirjoitti: tsahkali - 19.10.2018 kello on 09:09
Gl-4 70-85 ja 2,7 litraa, ylitäyttö on tasan turhaa.

Ei se missään Viiatin laatikossa turhaa ole.