rekisteriseloste


Vastaa

Huomioi: tämä viesti näytetään vasta kun valvoja on sen hyväksynyt.

Nimi:
Sähköposti:
Aihe:
Otsikon ikoni:

Liite:
(Poista liite)
(lisää liitteitä)
Sallitut tiedostomuodot: gif, jpg, jpeg, mpg, mpeg, pdf, png, odf, kmz, gz, ov2, bmp, ods, zip
Rajoitukset: korkeintaan 10 liitettä, yhteiskoko korkeintaan 2000KB, yksittäisen liitteen koko korkeintaan 500KB
Huomaa, että liitetiedostot vaativat valvojan hyväksynnän.
Varmistus:
Kirjoita kuvassa näkyvät kirjaimet
Kuuntele kirjaimet / Pyydä uusi kuva

Kirjoita kuvassa näkyvät kirjaimet:
Suomen pressan (Sale) sukunimi:

Oikotiet: paina alt+s lähettääksesi viestin, tai alt+p esikatsellaksesi


Lähettämällä viestin hyväksyt kirjoitussäännöt


Yhteenveto

Kirjoittanut: mjo33400
« : 2.10.2022 kello on 19:11 »

Minä olen huomannut, että latausjännite on alhainen, jos akku on tyhjänpuoleinen...

Tunnin verran kun ajaa niin latausjännite alkaa nousta akun täyttyessä. Ampeerimittarilla näkee virran syötön olevan alussa korkea matalalla jännitteellä. Akun täyttyessä ampeerit laskee ja latausjännite nousee.

Eikös tuo riipu siitä kummasta päästä jännitettä mitataan?
Kirjoittanut: retkeilijä
« : 2.10.2022 kello on 18:56 »

No olihan se latautunut ihan täyteen ajossa. Kannoin sen verstaalle talvehtimaan se oli pirun painava. ;D
Kirjoittanut: elwari
« : 1.10.2022 kello on 11:18 »

https://www.rensu.net/index.php?valikko=elektroniikka&sivu=johtolaskuri

Tässä on yksi ihan toimivan oloinen laskuri johdon jännitehäviöille. Vaunussa voi tulla kymmenen metriä helposti mittaa latausjohdoille, tähän laskuriin siis laitetaan plus- ja miinuskaapeleiden yhteispituus. Siis jos on viisi metriä kaksinapaista johtoa, niin matka on 10 metriä.

16 neliötäkään ei vielä ole yliammuttua näillä matkoilla. Sitä tietysti ei perävaunuliittimeen saa tungettua, niin siinä on enemmän rakentelua. Kunkin omista tarpeistahan tämäkin on kiinni.

Latausboosteri yhdessä tukevien pistorasian johdotusten kanssa on myös toimiva ratkaisu.

Niin, se Bilteman erotusrele, semmoinen oli ehkä seitsemän vuotta edellisessä vaunussa, ihan toimiva kampe se tuntui olevan.
Kirjoittanut: Aakku
« : 1.10.2022 kello on 08:42 »

Minä olen huomannut, että latausjännite on alhainen, jos akku on tyhjänpuoleinen...

Tunnin verran kun ajaa niin latausjännite alkaa nousta akun täyttyessä. Ampeerimittarilla näkee virran syötön olevan alussa korkea matalalla jännitteellä. Akun täyttyessä ampeerit laskee ja latausjännite nousee.
Kirjoittanut: Yrjö
« : 1.10.2022 kello on 08:19 »

  Uuden oooppelin lataus oli oli ennen ostoa alle 14 V., mutta eihän tuossa hintaluokassa kaikki voi olla uutuuden kunnossa.
  Nyt kun siinä jonkun aikaa on ollut volttimittari suoraan akulta, olen havainnut että huonosti lataa, aloittaminenkin vie pitkään.
  Puolukkaretkellä perkasin pölynimurilla, joten aika tyhjäksi vaunun akku meni.
  Kuitenkin parin tunnin ajon jälkeen vanussa moottorin käydessä V. mittari näytti suunnilleen samaa, kun ooppelissakin. Seuraavana aamunakin vaunussa 11.9 V..
  Josko jostain "tilistä" saan latauksen edellisten oooppelien tasolle, niin lataus toiminee kiitettävästi?
Kirjoittanut: Yrjö
« : 23.07.2022 kello on 22:03 »

         Uuden ooopelin (meille) lataus on nyt koekäyttty. ;D   
 Vedin laturilta B+:lta perään kaksi 6 neliön piuhaa, alkuun sulakkeet. Ajatuksena pistää kaksi nurkissa lojuvaa 70 A relettä, koska niissä on isot abikot. Mutta D+ esiin saaminen osoittautui mulle ylivoimaiseksi, kun B+ sankin sain ainoastaan naapuriavulla esille. Onneksi en D+ saanutkaan, kun myöhemmin luin Opel foorumilta, että molemmat laturin päältä lähtevät piuhat menee ECU:lle, ties mitä olisi herätevirran varastaminen noista aiheuttanut?
    Onneksi piilteeman erotusreleen ostoon oli varaa, kun se on 40 eken vaiheilla! Vielä tuntuu pelaavan, n. parin viikon käytön jälkeen!
   Kuus neliöiset molemmat vedin pistorasialle erotusreleeltä, tosin pikkasen karvoja jouduin katkomaan, jotta mahtui liitimeen. Metkaa kun minulla oleviin 7- piikkisiin menisi suoraan, vaikka kukaan tuskin niin paksuja pistää? Niin minähän olen “aina”molemmat johdot vetänyt akun lataukseen, kun en jatkuvalle virralle keksinyt mitään käyttöä.
   Myös molemat tärkeät maadoitukset tein samaan malliin.
   Vaunullahan on vanhaan malliin pätkä tehdastekoista kaapelia, jossa ilmeisesti on 2,5 neliöistä nämä lataukseen ja maadoitukseen käytetyt neljä johtoa.
  Olimme kolme yötä samoissa renkaan jäljissä.  Vaimo katsoi pikku telkkaria ehkä reilut 10 h, minä läppäriä enemmän? Kahdesti latasin akkukoneen akkua, 90 A. akusta. Pois lähtiessä akussa oli 11,5 V. . Reilun parin tunnin ajon jälkeen kotona seuraavana aamuna näytti 12 V..
   Nyt en pysty ampeereita mittaamaan, koska n. 30v. yleimittarista tuo toiminto ei toimi, uudemmat vain 10 A. asti.
  Toisessa yhteydessä oli juttua: Minkä verran ( pikku rikollinen) akun lataus moottorilla vie polttoainetta? Toi ooopelin näyttö tyhjäkäynnillä näytti 0,3 l./h, kun kytkin vaunun se liikkui 0,4-0,5 l/h.  Ehkä kymmenkunta prosenttia tuo näytää poltoaineen kulutuksen alle todellisen, ainakin tankatessa siltä näyttää?Toivon että vähän aikaa olisi liki 20 A. virta mennyt akkuun!
Kirjoittanut: Jule
« : 19.10.2019 kello on 15:10 »

Eihän sen ohuen johdon ole tarkoitus estää purkua, vaan toimia latausvirranrajoitt imena. Se tyhjä akkukaan ei erityisemmin pidä siitä että sitä yritetään ladata 70A virralla, tai mitä sieltä laturista sattuu lähtemäänkään.

Erotusreleen ideahan on että se ei pura auton akkua normaali käytössä, eli jos vaunua käytetään ja töpseli on kiinni. Tuo taitaa nykyään olla jo ihan vakiona noissa aina.

Tuollainen ohut johto tietysti rajoittaa myös kaikkea muutakin virtaa, kuin vaan latausvirtaa. Eli jos siitä kärryn pistokkeesta otetaan sähköä jollekin tehoa vaativalle laitteelle, niin ohuilla johtimilla se teho jää vajaaksi kun virta ei riitä.
Kirjoittanut: tsahkali
« : 8.10.2019 kello on 14:36 »

Ne ohuet johdot on ihan tietoinen päätös. Ne toimivat samalla jonkintasoisena virran rajoittimena ettei vaunun tyhjä akku saa auton sähköjärjestelmää nyykähtämään,

Jos tuota pelkää, parempi olisi laitaa sinne erotusrele, sallisi sitten ne paksummat johdot paremman latauksen.
Kirjoittanut: Yrjö
« : 8.10.2019 kello on 12:26 »

Ne ohuet johdot on ihan tietoinen päätös. Ne toimivat samalla jonkintasoisena virran rajoittimena ettei vaunun tyhjä akku saa auton sähköjärjestelmää nyykähtämään, ja taas toisaalta, jos jännite-ero on matala, se akku ei yksinkertaisesti ota virtaa vastaan, vaikka kaapeli olisi kuinka jöötiä.
  Omien kokemusten mukaan, sulakkeet palaa jos vaunun akku liikaa ottaa. Näin meillä kävi kun toinen akku meni sököksi. Laturit on niin tekokkaita nykyään, ettei vaunun ottama virta juurikaan pudota jännitettä veturissa.
  Täällä kun omien kamppeiden kehuminen ei varsinaisesti ole kiellettyä. ;D Kehumpa taas kerran: Latausvirta tulee suoraan laturilta 70 A. releen, ja sulakkeiden kautta 6 neliön piuhaa pitkin perään, jossa jakaantuu kahdeksi 2.5 m m(rasiaan/pistotulppaan ei paksut mahdu) nastoille 9. ja 10.. "mjo33400" kertoi aiemmin tässä ketjussa, että sopii myös väyläohjatuille autoille. Vaunussa taas päinvastoin, 6 neliöinen menee akulle sulakkeiden kautta. Jos joskus tekisin seuraavan veturin/ vaunun, vetäisin kahella 6 neliöisellä. Jääkaappia kun en yleensä käytä kun kaasulla (paitsi jos kaasu renkkaa).Maadoitukset kaikki menee vaunun runkoon (ohjeiden vastaisesti).
  Mittaria en reissuun oo muistanut ottaa mukaan vuosiin ( aina mukana oleva mittaa vain 10 A.).
  Jalasjärvellä vaunun mittari illalla kun, "kaikki" tavalliset oli päällä, 12.1 V. aamulla 12.3 V. Kotimatka n. 170 km. kahden pysädyksen tekniikalla, ehkä reilut 2,5 h.. Kotiintulosta seuraavana iltana näytti 12.7 V.. Pistin verkkolaturiin, noin 20 h. päästä C-teck 3600 näytti pysyvämmin vihreetä.
Kirjoittanut: Jule
« : 5.10.2019 kello on 16:18 »

Eli ei voi yleistää mitenkään.

No enhän mä yleistänytkään että kaikissa olisi ohuet johdot, vaan että ne ohuet johdot ovat siellä ihan tietoisesti.

Vaikka kieltämättä usein tulee mieleen että auton suunnittelussa on asioita toteutettu täysin päättömästi, niin kyllä siellä on jokainen komponentti ja sen toteutustapa valittu ihan tietoisesti ja asiaa harkiten.