21
Karavaanarin tietotekniikka / Vs: Valokaapelitarjoukset
« Uusin viesti kirjoittanut ***** eilen kello 13:14 »Niinpä. Mutta ei nuo isot operaattorit ole kiinnostuneita kuidunkaan vetämisestä. Täällä päin Uudellamaalla haja-asutusalueiden kuituyhteyksiä vetelee Karjaan Puhelin. Heitä kuidun rakentaminen kiinnostaa, kun se tuo heille asiakkaita joita eivät muuten saisi. T, E ja D eivät ole vähäisimmässäkään määrin kiinnostuneita haja-asutusalueiden asukkaiden yhteyksistä kuidullakaan.Täällä Hangossakin kesti Karjaan puhelimelta aika kauan kuidun veto meidän alueella, kun alueella asui pääosin vanhempaa väkeä, joka ei nettiä katsonut tarvitsevansa. Jätin KP:lle kiinnostuksen vuonna 2011 ja vasta 2018 saatiin kuitu meidän alueelle, kun eläkeläiset alkoivat myydä asuntojaan nuoremmille perheille ja kiinnostus kuituun ylitti 50%.
Edit: hämmentävän lyhytnäköistä bisneksen tekoa noilta operaattoreilta. Varmasti tietävät, mihin Karjaan Puhelin suunnittelee kuituvetoja. Tähän meidänkin kulmakunnalle kun toisivat yhden hyvin sijoitetun 4G/5G maston, niin kovin harvaa enää kiinnostaisi maksaa kuidun vedosta isoja kertamaksuja ja saisivat kilpailijan torpattua pois viemästä heiltä asiakkaita. Mutta kun ei noita kiinnosta. Saavat varmaan parempaa bisnestä rakentelemalla taajamiin hyvää 5G-verkkoa.
Kilometrin säteellä meiltä löytyy toki kaikken puhelinoperaattorie n tolpat, mutta koska kaista jaetaan monelle käyttäjälle, niin ilta-aikaan LTE toimii ~15 Mbps ja 5G joskus jopa 10 Mbps.
Hangon keskustaan on meiltä melkein 2 km. Kuidun veto maksoi aikanaan 1 200 €, joka mielestäni oli aika halpa investoinnista, jonka odotan olevan käyttökelpoinen vähintään seuraavat 20 vuotta. Samalla kertaa pääsi eroon TV-antennista, joka olisi pitänyt kuitenkin uusia lähivuosina
Oma kokemus on, että 100 Mbps riittää vallan mainiosti kahdelle yhtäaikaiselle Teams-kokoukselle kuvan kanssa. Nyt kun lapset asuvat jo omillaan, niin kahden hengen taloudessa yli 300 Mbps nopeudesta ei ole enää mainittavaa hyötyä. Esim Mikkisoftan ja Applen päivityksetkin tulevat maksimissaan noin parin sadan megan nopeudella.
Tällä hetkellä data liikkuu vielä vuoden verran 500 Mbps, kun sen sai kahdeksi vuodeksi samaan hintaan kuin 300 megaisen yhteyden. Aion pudottaa nopeuden takaisin 300 megaan, kunhan tarjous loppuu.
Sitten, jos mietitään, mihin nopeutta tarvitaan, niin sillä kymppimegaisella LTE:llä selviää vallan mainiosti, jos ei tee muuta, kuin lukee hesaria ja käyttää joskus nettipankkia.
Hyvä niin, jos se riittää.
Itse olen töissä IT-alalla, joten ei liene yllätys, että kotona laitteisto vastaa pienen firman verkkoa. Verkosta löytyy mm. reititin, palomuuri, kolme hallittavaa kytkintä, kaksi WiFi tukaria, printteri, pari palvelinta, viihdelaitteita, kotiautomaatiota, kameroita, useampi tietokone, puhelimia, jne. Lisäksi esim. IV-kone ja lämpökattila juttelevat keskenään ModBusin välityksellä, ja keräävät parametrilokia palvelimelle. Tulevaisuudessa myös ilmalämpöpumppu pitäisi saada samaan aliverkkoon.
Viime jouluna, kun lapset olivat kotona omien laitteidensa kanssa, niin laskin, että kotiverkossa oli parhaimmillaan varattuna reilusti yli 40 IP-osoitetta.