rekisteriseloste


Vastaa

Varoitus: tähän aiheeseen ei ole vastattu yli 365 päivään.
Jollet ole varma että haluat vastata juuri tähän, harkitse uuden aiheen aloittamista.

Huomioi: tämä viesti näytetään vasta kun valvoja on sen hyväksynyt.

Nimi:
Sähköposti:
Aihe:
Otsikon ikoni:

Liite:
(Poista liite)
(lisää liitteitä)
Sallitut tiedostomuodot: gif, jpg, jpeg, mpg, mpeg, pdf, png, odf, kmz, gz, ov2, bmp, ods, zip
Rajoitukset: korkeintaan 10 liitettä, yhteiskoko korkeintaan 2000KB, yksittäisen liitteen koko korkeintaan 500KB
Huomaa, että liitetiedostot vaativat valvojan hyväksynnän.
Varmistus:
Kirjoita kuvassa näkyvät kirjaimet
Kuuntele kirjaimet / Pyydä uusi kuva

Kirjoita kuvassa näkyvät kirjaimet:
Suomen ex-pressan (Sale) sukunimi:

Oikotiet: paina alt+s lähettääksesi viestin, tai alt+p esikatsellaksesi


Lähettämällä viestin hyväksyt kirjoitussäännöt


Yhteenveto

Kirjoittanut: elwari
« : 30.05.2020 kello on 19:00 »

Jännitetyöhönhän akkuhommat suuren enegriamäärän ja valokaarivaaran takia rinnastetaan, periaatteessa vastaavat suojatoimet sitten. Eli maski pitäisi olla ja eristetyt työkalut, joissa ei ole irtoavia osia, ettei saa sitä oikosulkua ja valokaarta aikaan. Mutta on se tosi, kyllä moneen kertaan aina tulee varmistettua, ettei tee virhekytkentää, vallankin 48 voltin tukiasema-akuissa navat ovat aivan vierekkäin. No se siitä, karkaa jo aiheesta, paitsi, että muistakaa aina se turvallisuus! :)

Edit: Taitaa tälläkin palstalla pari tarinaa olla räjähtäneestä akusta.
Kirjoittanut: RR
« : 30.05.2020 kello on 18:24 »

Minä teen työkseni sähköasennuksia, pääosin korjauksia ja vanhan saneeraamista. Verkkojännittetöitä tulee tehtyä usein myös jännitteisenä, osittain koska jännitteettömänä vianetsintä on vähintäänkin haastavaa. Jännitetyötkään ei pelota, koska ne voi jännitteisenäkin tehdä turvallisesti.

Mutta noiden akkusähköjen kanssa kyllä pelottaa etenkin akkujen kytkeminen, sitä ei pysty tekemään täysin turvalliseksi mitenkään. Useamman akun rinnankytkennöissä oikosulkuvirrat on erittäin vaarallisia ja isommissa akuissa on vielä + ja - navat vierekkäin.
Kirjoittanut: Aakku
« : 30.05.2020 kello on 12:25 »

Juuri se turvallisuus :) Aivan akun vieressä tällä ei ehkä ole niin merkitystä, mutta kun johdot suojaa asennusputkella, niin eivät vuosien saatossa pääse hankautumaan mihinkään puhki, eikä tule sitä isoa oikosulkua ja valokaarta.
Asia selvä...

Ajattelin vain siltä kantilta, ettei akun johtoihinkaan yleensä mitään suojaputkea laiteta. Mutta jos on pitkä veto, niin mikä ettei. Toisaalta, eikö invertterin pitäisi olla aivan akun läheisyydessä. Niin ainakin minulla on.
Kirjoittanut: elwari
« : 30.05.2020 kello on 10:19 »

Juuri se turvallisuus :) Aivan akun vieressä tällä ei ehkä ole niin merkitystä, mutta kun johdot suojaa asennusputkella, niin eivät vuosien saatossa pääse hankautumaan mihinkään puhki, eikä tule sitä isoa oikosulkua ja valokaarta.
Kirjoittanut: Aakku
« : 30.05.2020 kello on 10:07 »

Turvallisuudesta on hyvä aina muistuttaa, vaikka vähän toistoakin tulisi. Akkujohdot kannattaa laittaa mustan kurkkuletkun tai vaikka kasteluletkun sisään
Mikäs taika tuohon liittyy....
Kirjoittanut: elwari
« : 30.05.2020 kello on 10:02 »

Turvallisuudesta on hyvä aina muistuttaa, vaikka vähän toistoakin tulisi. Akkujohdot kannattaa laittaa mustan kurkkuletkun tai vaikka kasteluletkun sisään, eikä akku- ja invertteritilassa kannata muuta ainakaan irtonaista tavaraa säilytellä. Ja sulakepesät pitää olla tukevia, mihinkä saa esim 8mm pultin alle kunnon kaapelikengän.
Kirjoittanut: RR
« : 30.05.2020 kello on 09:26 »

Ei ne johdot saisi juuri lämmetä, niihin hukkuu älyttömästi sähkötehoa.

Mulla ei yhdet 50-neliöiset riittäneet. Ja laturilta/ajoakulta tuleva pitäs olla suurinpiirtein samaa kokoluokkaa.

Isoilla virroilla ja suurella akkukapasiteetilla varustetussa järjestelmässä on jo suuret riskit. Sulakkeet pitäisi olla kunnossa, kaikkien osien pitää kestää käytössä ja olla oikein mitoitettuja, muuten voi palaa auto tai akut räjähtää
Kirjoittanut: jiikoo
« : 30.05.2020 kello on 08:57 »

Alkuperäiset hupiakkujen latauspiuhat/kytkennät ei tule kestämään täyttä lataustehoa auton puolelta, ja virta on niin pieni että hupiakut tyhjenee.
Kirjoittanut: elwari
« : 30.05.2020 kello on 08:43 »

Paljonko tuli neliömillejä johtoihin? Voisihan tuota systeemiä vielä kotipihassa koekuormittaa jonkun aikaa, kun paikat on auki ja varmistaa, ettei akkujohdot ja liitokset alka kuumeta liikaa, lämpöiset ne saa olla, mutta ei kuumat.
Kirjoittanut: tc
« : 29.05.2020 kello on 19:59 »

Nojaa, nyt on testailtu ilmastointia invertterin kautta (3500w/7000w). Vedin 12v piuhat hupiakuilta(3x100Ah) auton vaatekaappiin, minne asensin invertterin (n7-8m päähän akuista ). Ei toimi. 12v piuhat oli liian pitkät. Sitten laitoin invertterin ihan akkujen viereen ja ilmastointi toimii loistavasti. Eli tällä mennään :)