Karavaanarin keskustelufoorumi

Tekniikkakeskustelut => Sähkölaitteet => Aiheen aloitti: Laskiämpärillä - 24.07.2019 kello on 18:45

Otsikko: Invertterin käytöstä, kaapeleista ja sulakkeista
Kirjoitti: Laskiämpärillä - 24.07.2019 kello on 18:45
Autossa ei ole ilmastointia, vielä, niin raahasin sitten kotona ylijääneen siirrettävän ilmastointilaitteen autoon.
Tarkoitus on kuumempina päivinä saada kulkine alle +27 asteeseen tarvittaessa. Liikun siis yleensä vain kun ulkolämpötila on alle +24  8)

Kotona sitä verkkovirralla kokeilin tänään, ulkona +27, autossa +36. Vehje kävi n. 45min. ja sisällä oli enää +26 mikä riittäisi meikäläiselle. Normaalisti en näin lämpimällä edes poistu kotoa muuten kuin hätätapauksessa.  ^-^

Autossa on tämä invertteri:


(https://karavaanari.org/kuvat/1563981633.jpg)

Kuvasta näkee myös liitäntäkaapelit, jotka on mielestäni hieman ohuenpuoleiset.

Kokeilin tuota ilmastointi vehjettä myös tuolla invertterillä ja se lähti hyvin käyntiin, tuulettimen ääni hieman karkea, muuten toimii hyvin. Kokeillessa auto ei ollut käynnissä eikä verkkovirrassa. 5min. kävi ennen kuin sammutin, invertterin johdot ei lämmenneet kuin juuri havaittavissa verran.

Mitä tapahtuu jos auto käy ja laitan tuon vehkeen päälle invertterin kautta? Tuleeko sulakkeet silmille?

Auto -02 Dethleffs 2.8JTD, 100Ah hupiakku johon invertteri liitetty, laturi lienee alkuperäinen, akulle tuleva latausjohto reilu kolmanneksen invertteriin kulkevien paksuudesta.

Käytettävä ilmastointilaite vie mittarin mukaan 780-860w eli tietämättä invertterin hyötysuhdetta mennään varmaan likempänä 90A (en nyt jaksa muistaa tai etsiä sitä oikeaa laskukaavaa). Eli veikkaisin, että tyhjentää akkua auton käydessäkin ja se sopii hyvin näin väliaikaisesti, talvella ehtii rakentamaan paremmat vehkeet.

Mutta suurin huoli on, kestääkö kaapelit sulamatta jos auto käy (rasittaisi vähemmän hupiakkua) ja mahtaako jokin sulake tulla silmille silloin?
Otsikko: Vs: Invertterin käytöstä, kaapeleista ja sulakkeista
Kirjoitti: elwari - 24.07.2019 kello on 19:16
Voisi kuvasta arvella, että invertterin kaapelit ovat luokkaa 16 neliötä, ja se latausjohto ehkä sitten kuusi. Kyllä siinä voi käry käydä, kun akut alkavat tyhjetä, enemmän ja enemmän tuosta 90 ampeerista alkaa kulkea sitä ohutta latausjohtoa. Omaa invertteriäni juuri hiljan koekäytin 10 neliön johdoilla n. 80A kuormalla, niin alkoivat olla jo kättä polttavia.

Edit: Helppo kaava 12 voltin järjestelmään invertterin kulutukselle on 1000W ja sata ampeeria, se huomioi hiukan hyötysuhdettakin.
Otsikko: Vs: Invertterin käytöstä, kaapeleista ja sulakkeista
Kirjoitti: Laskiämpärillä - 24.07.2019 kello on 19:29
Sulla kuitenkaan mikään sulake lennelly seinille? Enköhän saa mitattua kaapeleiden lämmön akun läheltä kunhan uskallan kokeilla. En kuitenkaan tieten tahtoen halua särkeä tai polttaa mitään, siksi kysyn ennen kuin kokeilen.

Sekä invertteri että kaapelit vaihtuu ensi talvena tai viimeistään seuraavana parempiin ja varmaan laturi myös. Tarkoituksena tulevaisuudessa ajaa invertterin kautta ilmastointia takatallissa myös ajon aikana mutta se vaatii vielä kovasti suunnittelua ja aikaa. Ja rahaa...
Otsikko: Vs: Invertterin käytöstä, kaapeleista ja sulakkeista
Kirjoitti: elwari - 24.07.2019 kello on 19:41
Kannattaa sen hupiakun latausjohdon sulake vielä etsiä ja tarkastaa, sille kyllä voi olla se 90 ampeeria liikaa. Auton käydessä johtojen jännitehäviöistä riippuen periaatteessa koko virta, ainakin suurin osa tulee auton laturilta ja tässä sitten sitä ohutta hupiakun latausjohtoa pitkin. Ja jos siinä ei ole sulaketta, niin sitten on kyllä jo vaarana, että sen latausjohdon eriste sulaa ja aiheuttaa oikosulun.
Otsikko: Vs: Invertterin käytöstä, kaapeleista ja sulakkeista
Kirjoitti: Laskiämpärillä - 24.07.2019 kello on 19:55
Tämä auttoi jo huomattavasti, kiitos.

Ei jostain syystä tullut edes mieleen tuota tarkistaa. Olishan tuo pitänyt älytä kysymättäkin..  :-[
Ettin hupiakun latauksen sulakkeen huomenna.
Otsikko: Vs: Invertterin käytöstä, kaapeleista ja sulakkeista
Kirjoitti: elwari - 24.07.2019 kello on 20:09
Tuleekohan se hupiakun lataus jostakin auton sähkökeskuksen kautta? Sitä tuskin ainakaan on sitten mitoitettu noin isolle virralle.

Siihen uuteen järjestelmään voisi sitten ajatella jotenkin siihen tapaan, että auton laturin naparuuvista lähdetään 16..25 neliön kaapelilla, heti siihen iso sulake, sitten riittävän järeä automaattinen latausrele, siitä sitten hupiakun plussaan, myös siihen päähän sulake ja sitten invertteri kiinni lyhyillä 25 neliön johdoilla hupiakkuun. Ja sitten myös hupiakulle 25 neliön maadoitusjohto hyvään kohtaan rungossa. Ja plussajohdot laitetaan kurkkuletkun sisään suojaan. Liitokset sulakepesiin kunnollisilla rengaskaapelikengil
Otsikko: Vs: Invertterin käytöstä, kaapeleista ja sulakkeista
Kirjoitti: tsahkali - 24.07.2019 kello on 20:14
Eikös se hupiakku yleensä lataudu jonkun EBL:n tai vastaavan kautta?
Jo siksikin, että käytetään erilaisia akkuja.
Oli niin tai näin, ei niillä olemassaolevilla johdoilla intikkaa ja ilmastointia käytetä.
Meillä on lisäakusto, johon sähkö tulee ajoakulta JÄREÄN erotusreleen kautta 16mm2 johdoilla.
Otsikko: Vs: Invertterin käytöstä, kaapeleista ja sulakkeista
Kirjoitti: Karabiilisti - 24.07.2019 kello on 22:26
akulla ei kyllä kauaa tuollaista 1000w kuormaa pyöritä....

miten ois agregaatti....ei loppus teho....eikä agregaattia edes kuulisi viilentimen melulta
Otsikko: Vs: Invertterin käytöstä, kaapeleista ja sulakkeista
Kirjoitti: Laskiämpärillä - 24.07.2019 kello on 23:38
Wanhassa tuli lataus moottorin laturilta käynnistysakun, erotinreleen ja sulakkeen kautta tupaan. Meneekö se näissä tuoreemmissa eri tavalla? Siis vanha -91 ja tämä tuoreempi -02.

Tiedän kyllä ettei 100Ah akku käytä tuota välttämättä edes 20min. yksinään, 10-15min. ehkä?

Kapitaali menee tärkeämpiin remontteihin lähitulevaisuudessa, väliaikainen ratkaisu.
Suunitelmissa autoon >120A laturi jos ei jo ole, kaapelineliöistä sano vielä muuta kuin hupiakkuun lataus muuttuu järeämmäksi releitä myöten, kunhan nykyiset kestäisi siihen asti. Tai toki voisin rakentaa aiemminkin mutta mieluummin nyt käytän sen rahan reissuihin isovanhemmilleni, kun ovat vielä elossa ja olisi mahdollisuus. Talvisin hiljaisin passiaika (puhelinpäivystys) jolloin eniten aikaa rakentaa.

Etsiskelen huomenna tarkemmin tuon latauspuolen ja nyt samalla sitten sen penkin alla olevan laturin merkin/tyypin.
Edelleen ajatuksena viilentää auringon korventama biili lähelle siedettävää tai siedettäväksi ennen ajoon lähtöä ettei kuumuuden takia tule ketään jyrättyä silloin kun on pakko lähteä.

Ja ennen kuin kukaan kysyy, tämä auto oli mulle LÖYTÖ. Tupa lähestulkoon pilalla mutta pelastettavissa asiallisella rahalla, maxi alusta, takatalli, pyörät kulmissa (mikä tarkoitta korkeaa nostoa takatalliin valitettavasti mutta todella vakaata ajoa), ei jää jalkoihin, yksi poikittainen sänky takana ja autolla mittaa reilusti alle 6,5m.

Telkkarille tarvii uuden telineen ja kaasuvaroitin siirtää fiksumpaan paikkaan ja se ilmastointi on kallein investointi auton lisäksi mutta kun ei näin sopivalla sisustuksella ja alustalla löytynyt niin tällä mennään.

EDIT: Agrekin on hankintalistalla, näillä näkymin i20 Honda se taisi olla, tulee muutakin käyttöä eikä aina voi olla mukana mutta se sitten kun auto jo laitettu...
Otsikko: Vs: Invertterin käytöstä, kaapeleista ja sulakkeista
Kirjoitti: Karabiilisti - 25.07.2019 kello on 08:05
Tuollaiseen hetkelliseen ja vähän pidempäänkin jäähdytykseen vaan varmaankin edullisin ratkaisu on tollanen pieni agre
https://www.karkkainen.com/verkkokauppa/briggs-stratton-sprint-1200a-generaattori-aggregaatti?searchTerm=agregaatti
Toimii varmasti ja teho riittää. Ja sitten kun se on niin sitä voi käyttää muuhunkin.

Akuissa on se vika että vaikka niiden nimellisteho on 100Ah vaikkapa niin ei sieltä tahdo oikeasti saada ulos kuin osan tuosta...
jännite tippuu koko ajan ja hetken päästä invertteri jo piippaa...vaikka ah on teoriassa jäljellä.

Auton jäähdytykseen (ilmaa vaihtamalla) on varsin tehokas tuollainen kattoluukkuun tuleva tuuletin myöskin....menee aika pienellä virralla...
Otsikko: Vs: Invertterin käytöstä, kaapeleista ja sulakkeista
Kirjoitti: El Maco - 25.07.2019 kello on 09:20
Omassani ei ole ilmastointia, siis paikalla ollessa. Ja kun ei ole tapana viettää autossa päiviä, vaan lähinnä yöt, niin ei ainakaan tällä käytöllä tarvettakaan. Kattotuuletin pörrää päivät, ei kuluta virtaa juurikaan ja illalla ikkunat, luukut ja ovi levälleen. Koppi viilenee nopeasti yöpymiskuntoon. Ulkolämmön mukaan pohtii, mitä jättää yöksi auki.

Mutta jos oikeasti tarttee ilmastoinnin silloin, kun verkkovirtaa ei ole, suosittelisin minäkin agrea. Vaikka halvempaakin. Vaihtaa hondaan sitten kun on pinkka kunnossa.
Otsikko: Vs: Invertterin käytöstä, kaapeleista ja sulakkeista
Kirjoitti: Oulaa - 25.07.2019 kello on 11:38
Eikö  olisi tämä (http://dynawatt.fi/tuotteet/230v-sahko) jo parempi järjestelmä ajonaikaiseen sähkön tuottoon kuin invertteri.
Otsikko: Vs: Invertterin käytöstä, kaapeleista ja sulakkeista
Kirjoitti: tsahkali - 25.07.2019 kello on 15:40
Eikö  olisi tämä (http://dynawatt.fi/tuotteet/230v-sahko) jo parempi järjestelmä ajonaikaiseen sähkön tuottoon kuin invertteri.

Ei normaalille kukkarolle.
Otsikko: Vs: Invertterin käytöstä, kaapeleista ja sulakkeista
Kirjoitti: Laskiämpärillä - 25.07.2019 kello on 19:28
40A sulake latauspuolelle jos katsoin oikein, eli en edes kokeile auto käynnissä. EBL 99 sisätiloissa.

Lopputulema; kärvistellään siis agren hankintaan saakka silloin kun on pakko. Myöhään illalla tuo tosiaan viilenee nopeasti tarvittaessa ilman ilmastointiakin, suorassa auringon paisteessa päivällä ei mutta tällä mennään.

Kiitoksia avuista ja neuvoista  Thumb
Otsikko: Vs: Invertterin käytöstä, kaapeleista ja sulakkeista
Kirjoitti: palokurki - 25.07.2019 kello on 19:44
Onko tosiaan niin, että jos hupiakuista ottaa invertterillä vaikkapa 2000 watin pölynimuriin virtaa ja auto on käynnissä, niin EBL yrittää työntää koko moottorin laturilta tulevan virtamäärän sinne hupiakuille? Sulake jos kestää, niin johdot sulaa ym... Tuntuu kyllä oudolta, tai sitten olen käsittänyt koko keskustelun väärin(mahdollista sekin tässä helteessä).
Otsikko: Vs: Invertterin käytöstä, kaapeleista ja sulakkeista
Kirjoitti: elwari - 25.07.2019 kello on 19:48
Tämä onkin ihan mielenkiintoinen kysymys. En tunne EBL:ää, mutta jos joku sitä tunteva vaikka vastaisi, että onko siinä muuta virtarajoitusta hupiakun lataukseen kuin se esim. 40A sulake? Ehkä ei sitten ole osattu ajatella, että hupipuolelle tuleekin 100..200A kuormaa... Eihän se ehkä kuuden neliön johtokaan kyllä paljon yli sen 40A kestä... Kun semmoinen iso invertteri on kuitenkin jälkiasenteinen.
Otsikko: Vs: Invertterin käytöstä, kaapeleista ja sulakkeista
Kirjoitti: Laskiämpärillä - 25.07.2019 kello on 19:52
Tätä nimenomaan pähkäilin mutten nyt riskeeraa kun en varmasti tiedä. Ei se haittaa jos sulakkeet paukkuu, ne on helppo vaihtaa mutta kun lukuun pitää otta erotusrele ja mahdollisesti myös tuo EBL.

Jos jokin rajoittaisi sen hupiakulle menevän virran vaikka juuri siihen 40A, akku purkautuisi kyllä mutta puolta hitaammin ja se kuuden neliön johtokin kestäisi paremmin. Mutta...
Otsikko: Vs: Invertterin käytöstä, kaapeleista ja sulakkeista
Kirjoitti: elwari - 25.07.2019 kello on 20:00
Kyllä siltä vaikuttaisi, kun EBL 99:n kaaviota katsoin, että starttiakulta tullaan 50A sulakkeen kautta EBL:ään sisään, sitten on laturin D+ nastasta ohjauksen saava rele, josta virranmittaus-shuntin kautta 50A sulakkeelle ja siitä hupiakulle, eli ne sulakkeet siinä virran rajoittavat kertaluonteisesti.

Edit: Ei EBL:ää ole sitten tarkoitettukaan tuommoiseen käyttöön, missä otetaan sadan ampeerin virtoja, sitten pitäisi kaikki mitoitukset, releet yms. olla siinä ihan toista luokkaa, ja hintaa.. Mutta kun tekee sitten semmoisen hyvän systeemin kunnollisilla riittävillä johdoilla.
Otsikko: Vs: Invertterin käytöstä, kaapeleista ja sulakkeista
Kirjoitti: Laskiämpärillä - 25.07.2019 kello on 20:50
Tämä onkin arvokasta tietoa, muuttaa hieman tulevaisuuden suunnitelmia.

Eli siis tulevaisuudessa se järeämpi lataus kannattaa vetää ohi EBL:n? Eli esim. oman releen ja sulakkeen kautta vaikka kolmannelle akulle ja ainoastaan siitä virta invertterille? Tuohan ei olisi edes vaikeaa eikä edes toivottoman kallista.
Otsikko: Vs: Invertterin käytöstä, kaapeleista ja sulakkeista
Kirjoitti: smy - 25.07.2019 kello on 22:39
Tämä onkin arvokasta tietoa, muuttaa hieman tulevaisuuden suunnitelmia.

Eli siis tulevaisuudessa se järeämpi lataus kannattaa vetää ohi EBL:n? Eli esim. oman releen ja sulakkeen kautta vaikka kolmannelle akulle ja ainoastaan siitä virta invertterille? Tuohan ei olisi edes vaikeaa eikä edes toivottoman kallista.

Itsellä virta menee inverttirille ja yhdelle 12V pistokkeelle ohi EBL:n suoraan akulta.

Aurinkopaneeli (+säädin) kytketty taas EBL:n.
Otsikko: Vs: Invertterin käytöstä, kaapeleista ja sulakkeista
Kirjoitti: ktako - 26.07.2019 kello on 14:23
Siinä ole kuin erotusrele välissä kytkemässä autoakun ja -laturin tasavirtajärjestelm ään asuntopuolen akun rinnalle. Mittailin virtoja omastani dometic vario 1000w ja alussa repi 1/4 teho 25A joka tasottui kompuran käytyä jonkin aikaa 6.8 A. Auton käydessä 1/2 teholla käynnistysvirt 35A joka tasaantui 10.7 A. Täyttä tehoa ei saakkaan irti kuin tolpasta. Auton laturi latas lähes täysiä akkuja 6.8 A ja aurinkopaneelit 5.8A joten lataus suurempaa kuin kulutus ja ajossa akku latautuu. Kun on oikein mitoitetut kamppeet, niin ei siellä satoja ampeereita kulje, eikä pidäkkään. Muuten käry käy jossakin. Tärkeätä on myös ilmastointia käytettäessä akuilla, että akusto on kunnossa ja hyvässä varauksessa.  :o
Otsikko: Vs: Invertterin käytöstä, kaapeleista ja sulakkeista
Kirjoitti: Rölli - 29.07.2019 kello on 11:38
Onko tosiaan niin, että jos hupiakuista ottaa invertterillä vaikkapa 2000 watin pölynimuriin virtaa ja auto on käynnissä, niin EBL yrittää työntää koko moottorin laturilta tulevan virtamäärän sinne hupiakuille? Sulake jos kestää, niin johdot sulaa ym... Tuntuu kyllä oudolta, tai sitten olen käsittänyt koko keskustelun väärin(mahdollista sekin tässä helteessä).
Kyllä se niin menee, yleensä virran rajoituksen hoitaa pitkä ja suht ohkanen johto jolloin virtaa ei juurikaan kolmenkymmenen. Amppeerin yli mene
Otsikko: Vs: Invertterin käytöstä, kaapeleista ja sulakkeista
Kirjoitti: Aakku - 4.03.2021 kello on 23:28
Lueskelin tämän ketjun ja heräsi kysymyksiä....

Mulla on 1500 W invertteri käytössä. Hupiakku latautuu 6 mm2 johdolla. Tässä autossa ei käsittääkseni ole sulaketta akkujen välissä lainkaan. Pitäisikö sellainen laittaa kaiken varalta? Jos pitää, niin kumman akun päähän, vaiko molempiin päihin.
Invertterin syöttöjohtoon asensin nyt 200 A sulakkeen.
Otsikko: Vs: Invertterin käytöstä, kaapeleista ja sulakkeista
Kirjoitti: tsahkali - 4.03.2021 kello on 23:45
Hupiakku latautuu 6 mm2 johdolla. Tässä autossa ei käsittääkseni ole sulaketta akkujen välissä lainkaan. Pitäisikö sellainen laittaa kaiken varalta?

Eihän ne akut rinnakkain ole, jotainhan siellä on välissä?
Otsikko: Vs: Invertterin käytöstä, kaapeleista ja sulakkeista
Kirjoitti: Aakku - 5.03.2021 kello on 07:51
Eihän ne akut rinnakkain ole, jotainhan siellä on välissä?
No eipä taida olla rinnakkain....

Elikä käsittääkseni auton laturi lataa omalla 6 mm2 johdolla hupiakkua. Ei siis akusta akkuun. Välissä on rele, jota käskyttää D+.
Sitä vain mietin, jotta onko vaikutusta silloin, kun invertteri imaisee virtaa reippaasti hupiakulta.
Otsikko: Vs: Invertterin käytöstä, kaapeleista ja sulakkeista
Kirjoitti: mjo33400 - 5.03.2021 kello on 08:48
Tarkoitatko paikallaoloa vai ajossa? D+ rele toimii vain auton käydessä ja paikallaolossa verkkolaturi lataa auton akkua, mutta kun hupiakun napajännite putoaa alle 13,5 voltin niin auton akku irtoaa latauksesta. EBL:ssä akut ei käytännössä ole edes yhdessä.
Otsikko: Vs: Invertterin käytöstä, kaapeleista ja sulakkeista
Kirjoitti: 88k5 - 5.03.2021 kello on 08:57
Jos miettii, että 1500W inv. ime sellaiset 1500/12/0.8 A eli reilut 150 A jatkuvaa.. kauanko hupiakku ajossa sellaista virtaa jaksaa antaa, olettaen CCA on jotain tuplat. Ei ole kauaakaan kun napajännite alle 12V ja laturilta ampeerit alkaa virtaamaan. Silloin on ihan sama onko rinnankytkentä suoralla kaapelilla vai välissä rele. Sama virta siellä menee, ja jos auton laturilta tuotto ei riitä kaikkeen, voi vielä starttiakkua purkaa, jos releellä ei tunnustelujännitett ä n. 13V  (pelkkä D+ ei riitä)
Otsikko: Vs: Invertterin käytöstä, kaapeleista ja sulakkeista
Kirjoitti: Aakku - 5.03.2021 kello on 09:48
Tarkoitatko paikallaoloa vai ajossa? D+ rele toimii vain auton käydessä ja paikallaolossa verkkolaturi lataa auton akkua, mutta kun hupiakun napajännite putoaa alle 13,5 voltin niin auton akku irtoaa latauksesta. EBL:ssä akut ei käytännössä ole edes yhdessä.
Tarkoitan lähinnä ajossa tapahtuvaa toimintaa...

Kun laturin D+ kytkee erotusreleen, niin auton laturi lataa hupiakkua. Välissä ei varmaankaan ole ole mitään EBL vastaavaa.
Mitä tapahtuu, jos inverteri samanaikaisesti kuluttaa suurta määrää virtaa hupiakulta? Alkaako latausjohto laturilta hehkumaan, vai onko siinä jokin suojaus?
Otsikko: Vs: Invertterin käytöstä, kaapeleista ja sulakkeista
Kirjoitti: 88k5 - 5.03.2021 kello on 10:02
Kirchhoffin lait

Kirchhoffin 1. laki (virtalaki)

Virtapiirin tiettyyn pisteeseen tulevien virtojen summa on yhtä suuri kuin pisteestä lähtevien virtojen summa.

(https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/2/2e/Kirchhoff%27s_first_law_example.png/150px-Kirchhoff%27s_first_law_example.png)

Kirchhoffin 2. laki (jännitelaki)
Suljetun virtapiirin kierroksella potentiaalimuutoste n summa on nolla.
(https://peda.net/kaustinen/keskuskoulu7-9/oppiaineet2/fysiikka/marjo-luoma/kirjasto/7-s%C3%A4hk%C3%B6oppi/kirchoffin-lait/kirchhoffin-lait/kirchhof2-png:file/photo/32904967ae6dd66672ecc55fad37a86ea9980c57/Kirchhof2.png)

Molempien mukaisesti kun kaikki on samaa tai rinnakkaista virtapiiriä, hakee tasapainoa / samaa potentiaalia ja virtaa laukkaa sen mukaan. Eli kyllä 6mm2 kovilla, jos hupiakusta potku hyytyy, ja starttiakulla  /moottorin laturilla rinnankytkennässä enempi tarjolla..
Otsikko: Vs: Invertterin käytöstä, kaapeleista ja sulakkeista
Kirjoitti: Karabiilisti - 5.03.2021 kello on 10:16
Eikös sieltä moottorin käydessä tule 110 tai 125 ampeeria riippuen mikä laturi on koneessa....

Kaiketi laturin ja akun välillä pitää olla joku suojaus muuten oikosulkutilanteess a syntyisi hitsausta muistuttava tilanne...

Otsikko: Vs: Invertterin käytöstä, kaapeleista ja sulakkeista
Kirjoitti: Aakku - 5.03.2021 kello on 10:18
Eli kyllä 6mm2 kovilla, jos hupiakusta potku hyytyy, ja starttiakulla  /moottorin laturilla rinnankytkennässä enempi tarjolla..
Ei mulla tuollaista kulutusta ole, kuin teoriassa....

Normaalisti inverteri ajon aikana lataa vain läppäriä. Auton seistessä sitten mikrouunia ja vedenkeitintä.
Olisiko järkevää asentaa latausjohdon väliin sulake? Kaikenlaisia ohjeita kirjoitellaan merkkisivuilla. Jotkut jopa ehdottaa kahtakin sulaketta. Yksi kumpaankin päähän johtoa. T4 Wiki taas on sitä mieltä, että sulakkeesta tulee turhaa vastusta. Tehdas ei kuulemma ole koskaan asettanut sulketta, mutta eipä ole asentanut invertteriäkään.
Mihinkäs se johdon toinen pää mahtaa mennä. Toinen pää on siinä erotusreleessä, mutta mistä piuha lähtee moottoritilasta?
Otsikko: Vs: Invertterin käytöstä, kaapeleista ja sulakkeista
Kirjoitti: tsahkali - 5.03.2021 kello on 10:47
Kun laturin D+ kytkee erotusreleen, niin auton laturi lataa hupiakkua. Välissä ei varmaankaan ole ole mitään EBL vastaavaa.
Mitä tapahtuu, jos inverteri samanaikaisesti kuluttaa suurta määrää virtaa hupiakulta? Alkaako latausjohto laturilta hehkumaan, vai onko siinä jokin suojaus?

Onko siellä 'tyhmä' rele, joka ei ollenkaan huomio ajoakun jännitettä?
Otsikko: Vs: Invertterin käytöstä, kaapeleista ja sulakkeista
Kirjoitti: Karabiilisti - 5.03.2021 kello on 10:55
Autonvalmistaja ei liene miettinyt invertteri asennuksia koska se ei heidän toimitukseensa kuulu.
toimittavat vaan perus pakun lava alustalla... johon sitten koru väsää kiimaliiterin päälle...ja tuleva omistaja asentaa tyytyväisenä invertterin.
Otsikko: Vs: Invertterin käytöstä, kaapeleista ja sulakkeista
Kirjoitti: elwari - 5.03.2021 kello on 17:50
Ehkä n. 40A sulakkeen voisi kuuden neliön kaapelille laittaa. Ja kyllä mulla on sulake sekä starttiakulta (tai laturin navasta) lähtiessä ja toinen hupiakun plussassa, kummassakin päässä on muutama sata ampeeria oikosulkuvirtaa tarjolla.

(https://karavaanari.org/kuvat/1614959513.jpg)

Ja jotakin tämän tyylisiä kunnollisia sulakepesiä sitten laitetaan näille isoille virroille. Tähän saa johdon kiinni kunnollisella kaapelikengällä, jotka pitää sitten puristaa kunnollisilla pihdeillä.
Otsikko: Vs: Invertterin käytöstä, kaapeleista ja sulakkeista
Kirjoitti: Aakku - 5.03.2021 kello on 18:45
Ehkä n. 40A sulakkeen voisi kuuden neliön kaapelille laittaa. Ja kyllä mulla on sulake sekä starttiakulta (tai laturin navasta) lähtiessä ja toinen hupiakun plussassa, kummassakin päässä on muutama sata ampeeria oikosulkuvirtaa tarjolla.

(https://karavaanari.org/kuvat/1614959513.jpg)

Ja jotakin tämän tyylisiä kunnollisia sulakepesiä sitten laitetaan näille isoille virroille. Tähän saa johdon kiinni kunnollisella kaapelikengällä, jotka pitää sitten puristaa kunnollisilla pihdeillä.
Tuollaiset sulakerasiat mulla on aurinkokennon tulojohdoissa....

Alkuperäinen omistaja oli laittanut sekä plus, että miinus johtoihin sulakkeet. Sitä miinusta hieman ihmettelin, mutta kaipa oli katsonut tarpeelliseksi, kun kennon kaapelit oli kärähtäneet ja sammutintakin oli käytetty.
Vielä en tiedä, mikä moottoritilassa on hupiakun latausjohto. Käynnistysakulta lähtee plus navalta neljä  punaista 6 mm2 johtoa. Mittarilla sen ehkä löytäisin.
Otsikko: Vs: Invertterin käytöstä, kaapeleista ja sulakkeista
Kirjoitti: tsahkali - 5.03.2021 kello on 19:21
Jäi vielä kysymättä, että paljonko se mainittu välirele kestää?
Otsikko: Vs: Invertterin käytöstä, kaapeleista ja sulakkeista
Kirjoitti: Aakku - 5.03.2021 kello on 19:31
Jäi vielä kysymättä, että paljonko se mainittu välirele kestää?
Omassani alkuperäinen on 50 A rele...