GA4 tag

torstai 21. joulukuuta 2023

Asiaa akuista ja kokemuksia litium-akusta

Karavaanarien matkailu luonnossa ja yöpyminen leirintäpaikkojen ulkopuolella ilman verkkovirtaa on lisääntynyt. Tästä syystä sähkön tarve ja sen omavaraisuuskapasiteetin lisääminen ajoneuvoihin kiinnostaa monia. Uutta tuulta sähkön kapasiteettiasioihin tuo litium-akut.

Perusvirtana on 12 voltin virta              

Matkailuajoneuvoissa on 12 voltin sähköjärjestelmä. Perusvarustukseen kuuluu yleensä yksi asuintilan sähkölaitteille oleva hupiakku ja moottoritilassa käynnistysakku moottorille ja alustan sähköä vaativille toiminnoille.

Matkailuajoneuvoissa 12 V akkuvirralla toimii valaistus, vesipumppu, jääkaappi ajettaessa ja mahdollisesti muita sähköisiä laitteita. Muut sähkölaitteet edellyttävät yleensä verkkovirtaa. Jääkaapin energialähteinä ovat leiriydyttäessä joko kaasu tai sähkö valinnan mukaan.

Matkailuajoneuvossa oleva akku latautuu ajettaessa tai ajoneuvon ollessa kytkettynä verkkovirtaan laturin avulla. Vaunua vedettäessä matkailuvaunun akku latautuu, kun vaunun virtajohto on kytketty vetoauton vetokoukun pistorasiaan. Matkailuauton käynnistys- ja hupiakku latautuvat moottorin käydessä kuitenkin niin, että moottorin akku on latausjärjestyksessä aina ensimmäisenä. Lyhyet matkat eivät siis välttämättä lataa hupiakkua heti täyteen.

Akut tarpeen mukaan

Akkukapasiteetti (virran määrä) ilmoitetaan ampeeritunteina (Ah).

Valitettavasti perinteisten akkujen todellinen virtakapasiteetti on vain noin 60 % ilmoitetusta määrästä. Esimerkiksi 100 Ah -akusta saatava todellinen virtamäärä on vain noin 60 Ah. Esimerkiksi 1000 W kahvinkeitin kuluttaa 5 minuutin keittoajalla noin 8 Ah akun kapasiteetista.

Hupiakusta saatavaa virtamäärää voi lisätä hankkimalla suuremman akun tai lisäämällä akkujen määrää. Yleisimmät matkailuajoneuvojen alkuperäisakut ovat 75-90 Ah kokoisia AGM-akkuja, joita myös asiantuntijat suosittelevat matkailuajoneuvokäyttöön AGM-akkuja, jotka sietävät toistuvia varauksia ja purkauksia merkittävästi paremmin kuin ns. standardiakut. Lisäakkujen määrä on yleensä 1-2 kpl. Määrää voi rajoittaa tilanpuute tai liian suuri painon lisäys, jolloin litium-akku on hyvä vaihtoehto.

Akkutyypit

Perinteisin akku on lyijyakku (happoakku), johon tarvittaessa lisätään akkuvettä. Geeli—ja AGM-akut ovat huoltovapaita ja lyijyakkuja pitkäikäisempiä. Niistä ei tule myöskään lataushöyryjä.

Litiumakut (LifePo4) ovat suuri muutos matkailuajoneuvojen sähkön omavaraisuuteen. Akut ovat huoltovapaita ja niiden kennorakenteen ansiosta ne voidaan asentaa mihin tahansa asentoon ajoneuvossa. Jos litiumakussa on sisäänrakennettu lämmitystoiminto, sitä voi käyttää myös talvella. Tämän ominaisuuden olemassaolo kannattaa aina varmistaa akkua hankkiessa. Akun toimintaa säätelee BMS-järjestelmä (Battery Management System).

Litium-akkujen hintataso on perinteisiä akkuja korkeampi, mutta hinnan vastineeksi saa pidempiaikaisen varausjännitteen keston ja akun käyttöiän sekä merkittävästi kevyemmän painon.

Esimerkiksi 125 ah litium-akku vastaa noin 230 ah perinteistä akkua, joten yhdellä kevyellä litium-akulla saa lähes kaksinkertaisen kapasiteetin. Olosuhteissa, joissa hupiakun kuormitus on kova (esim.talvella), huomaa nopeasti varaustason pysymisen korkeana ajallisesti huomattavasti pidempään perinteisiin akkuihin verrattuna.

Latausboosteri oikealla

Litium-akun lataaminen täydellä teholla edellyttää Lifepo-laturia, latausboosterin sekä mahdollisen aurinkopaneelin oikeanlaisen säätimen. Mikäli käytössä ei ole Lifepo-laturia, on varmistettava maksimi latausjännite. Normaali laturin käyttöä ei ole kielletty, mutta lataus ei ole yhtä tehokas.

Kun akkutyyppi muuttuu matkailuajoneuvossa, laturista on valittava oikea akun tyyppi (Happo- AGM-Geeli- Litium), jotta latausjännite on oikeanlainen.

Kokemuksia litium-akusta

Vaihdoin 95 ah AGM-akun 125 ah litium-akkuun.

Akku asennettiin kyljelleen
Vuorokauden aikana talviolosuhteissa (12-16 astetta pakkasta) koko ajan käytössä oleva Truman 6 kW:n ilmalämmitys (ilman sähkövastuksen käyttöä) lisättynä muulla matkailuauton sähkötarpeella joulukuussa (valaistus, lataukset, televisio yms.) piti 125 ah litium-akku varaustason yli 13 voltissa. Tällä kulutusmäärällä akun virtamäärä riittää oletettavasti 2-3 vuorokauden käyttöön ilman verkkovirtaa. Edellisellä akulla (95 ah AGM-akku) reilun vuorokauden kuluttua piti jo hankkiutua verkkovirran päähän näissä olosuhteissa, kun aurinkopaneelista ei ollut apua.  Lämmitysvastus näyttää toimivan juuri niin kuin luvattiin. 

Arastelin korkeaa hankintahintaa, mutta nyt kokemusten kartuttua, voin lämpimästi suositella litium-akun hankintaa, sillä sen ominaisuudet antavat hyvän vastineen korkeammalle hankintahinnalle.


Litium-akun edut verrattuna perinteisiin lyijyakkuihin

  • Pitkäikäisyys: akut yleensä kestävät 2000–5000 latausjaksoa 80% purkaustasolla, mikä on huomattavasti enemmän kuin lyijyakkujen 300 – 500 jaksoa.
  • Tehokkuus: akuilla on suurempi energiatiheys, mikä tarkoittaa enemmän energian varastointia yksikköpainoa kohti.
    Nopea lataus: akut voidaan ladata nopeasti, mikä vähentää käyttökatkoksia.
  • Vakaa purkausjännite: purkauskäyrä on tasaisempi kuin lyijyakkujen, eli akut säilyttävät jännitteen tasaisempana purkautuessaan.
  • Huoltovapaus: akkuja ei yleensä tarvitse huoltaa (esim. akkuveden tarkastus) kuten lyijyakkuja.
  • Ympäristöystävällisyys: akkujen elinkaaren lopussa ei ole raskasmetalleja eikä niiden ympäristövaikutus ole yhtä suuri kuin lyijyakun.

Erilaisia käyttäjiä ja tarpeita

Suuri akkukapasiteetti, iso invertteri ja aurinkopaneeli katolla ei ole itsetarkoitus. Mieti tarkasti oma sähkön käyttötarpeesi. Jos tarpeesi on satunnaista ja se rajoittuu lähinnä pienelektroniikan (puhelimet, tietokoneet ja muut pienlaitteet) lataamisen ja kahvin keittäminen ja ruoan lämmittäminen kaasuliedellä tuntuu jopa mukavalta vaihtelulta, pärjäät varmasti pienehköllä invertterillä (300-500 W) ja ajoneuvon perusakulla. Akun lisäkapasiteetti lisää omavaraisuusaikaa. Lisäakkujen hankinnassa on hyvä muistaa, että nykyinen akku on syytä vaihtaa, koska akkujen tulisi olla samanikäisiä parhaan varauskapasiteetin turvaamiseksi, joten litium-akku voi olla hyvä vaihtoehto kahdelle perinteiselle akulle.

Jos vietät suurimman osan paikallaolostasi verkkovirran ulottumattomissa, käytät aktiivisesti runsaasti virtaa tarvitsevia laitteita (kahvinkeitin, mikroaaltouuni, imuri jne) ja käynnistät ajoneuvosi harvakseltaan, tarvitset hyvän akkukapasiteetin, suuren invertterin ja todennäköisesti aurinkopaneelin katolle.

Matkailuautoissa siirrytään entistä enemmän absorpiokaapeista (kaasu, sähkö) kompressorijääkaappien (vain sähkö) käyttöön, joiden virrankulutus on noin 25-35 ah/vrk. Tämä lisää tarvetta varmistaa riittävä akkukapasiteetti matkailuajoneuvoon. 

maanantai 14. kesäkuuta 2021

Ajokamerasta on moneksi

Viimeisten viiden vuoden aikana ajokameroiden (kojelautakamera) määrä on lisääntynyt paljon. Syinä tähän ovat kameroiden hintojen putoaminen järkevälle tasolle ja yleinen tietoisuus siitä, että ajokamera voi turvata kuljettajan selustaa epäselvissä tapauksissa. Tässä muutamia hyviä syitä ajokameran hankinnalle.

Ajokameralle on nähtävissä useita käyttökohteita, joista tärkein on liikenteen kuvaaminen mahdollisten liikennevahinkotapausten varalta. Netissä jaetaan paljon ajokameroiden video-otoksia vaarallisista ohituksista, kohtaamisista yms. Kansalaispoliisiksi ryhtymistä tärkeämpää on kuitenkin omalle kohdalle sattuva onnettomuustilanne, jossa tallentunutta videota voidaan käyttää esimerkiksi syyllisyyskysymyksiä selvitettäessä. Näitä tapauksia ovat muun muassa pyöräilijä- ja eläintörmäykset sekä pysäköintialueiden onnettomuudet. Kyse on kuljettajan oikeusturvasta, johon ajokameralla on oma roolinsa.

Toinen tapaus, missä video tallenne kertoo ”siihen mitään lisäämättä”, on nopeusvalvontakameroiden välähdys. Kun se on tapahtunut, voit itse todentaa videolta jälkikäteen, oliko nopeutta liikaa vai ei. Itselleni on käynyt kaksi kertaa niin, että tolppa on välähtänyt, mutta nopeuden tarkistus videolta kertoi sen, että välähdys ei aiheuta pikavoittoa kotiosoitteeseen, eikä sitä tullut.

Kolmanneksi karavaanarille ajokamera mahdollistaa ikimuistoisten maisemien tallentamisen samanlaisena kuin mitä matkailuautosta tai vaunun veturista näkee. Still-kuvien ottaminen liikkuvasta ajoneuvosta ei yleensä onnistu kovinkaan hyvin. Ajokameroiden videoiden koostaminen pidemmäksi videoksi on muodostunut jo monelle karavaanarille tavaksi. Niitä jaetaan myös runsaasti nykyisin sosiaalisessa mediassa.

Neljäntenä perusteena kameran hankinnalle näen pysäköintivahtitoiminnon. Ajoneuvon ollessa pysäköitynä kamera käynnistyy, mikäli ajoneuvo heilahtaa esimerkiksi pysäköintialueella tapahtuneen kolhaisun takia. Kameroissa on yleensä tunnistin, jonka ansiosta kamera käynnistyy heilahduksen tapahduttua. Pysäköintitoiminto edellyttää, että kamera on kytketty jatkuvaan virtaan ajoneuvossa.

Kameravalikoima on laaja

Ajokameroiden hinta-, ominaisuus- ja laatuvalikoima on suuri. Hintahaitari alkaa 60-70 eurosta. Kameran ostaja joutuu päättämään, mitkä ovat ne ominaisuudet, joista haluaa maksaa. Viimevuosina on markkinoille ilmestynyt ns. hybridilaitteita, joissa on samassa laitteessa navigaattori ja ajokamera.

Mio on tuoreimpia ajokameramerkkejä Suomessa. Sen mallisto koostuu neljästä eri mallisarjasta, hintahaitari: 70–250 euroa. Yksi uusimmista Mion malleista on Mivue 866, jonka tärkeimmät ominaisuudet ovat tarkkakuva (Full HD 1080 pikseli, 60 ruutua sekunnissa), hyvä hämäräkuvaustaso ja 150-asteinen laajakulma kuvausalue. Hyvä kuvanlaatu edellyttää kuitenkin riittävän nopeaa muistikorttia. Kortissa pitäisi olla vähintään U1- tai mieluummin V30-merkintä. Mio Mivue 866-kamera tukee jopa 256 GT micro-sd korttia, joka takaa karavaanarien pitkille ajomatkoille riittävästi tallennustilaa.












Kamerasta löytyy myös ajovalomuistutin hämärän aikaan, kaistallapysymisvaroitus, peräänajovaaran ilmoitus, taloudellisen ajon ilmaisin ja väsyneen kuljettajan varoitus.

Mion kamerassa on hyvät liitännäisominaisuudet: Wifi-yhteys sekä mobiili- ja desktop-sovellukset, joilla videoita voi helposti katsoa ja editoida tai jakaa esimerkiksi YouTubeen. 

Kamerassa on päivittyvä ohjelmisto, joten monen hyvä uudistuksen saa kameraan ostamatta uutta. Kameraan on mahdollisuus kytkeä myös takakamera sekä SmartBox, joka antaa virtaa kameralle ajoneuvon ollessa sammutettuna (pysäköintivahti). 

Kaikki Hanita Oy:n maahantuomat kamerat ovat Full HD-tasoa myös hämärissä ja haasteellisissa kuvausolosuhteissa ja suositushintahaitari on 89-249€.
Mio 866:n ohjevähittäishinta on 199 euroa ja SmartBoxin 34 euroa. Kameran hinta-/laatusuhde on hyvä. Mio 866:n aisapariksi sopii takakamera A50, jonka suositushinta on 89€.

Lisätietoja kamerasta antaa Tero Toivonen info@hanita.fi tai +358 40 769 7474

tiistai 27. huhtikuuta 2021

Vinkkejä etäkauppaan



Matkailuajoneuvojen myyntiä ei ole säädellyt enää pitkään aikaan minkäänlaiset myyntipiirirajat. Ajoneuvoja myyvät yritykset voivat myydä ajoneuvoja mihin tahansa Suomen kolkkaan. Ostaja siis päättää keneltä ostaa ja mistä.

Matkailuajoneuvojen ostaminen verkon avustamana/kautta on lisääntynyt viimeisten viiden vuoden aikana voimakkaasti. Koronavuosi on tuonut vielä oman lisänsä verkon merkitykselle kaupanteossa. Nykyisin verkon kautta tehdään kauppoja jopa alusta loppuun saakka. Välimuoto on se, että verkon kautta löydetään sopiva kohde, sitten neuvotellaan sähköisesti tai puhelimitse myyjän kanssa ja ennen kaupan tekoa käydään vielä katsomassa kohden myyjän luona, jonka jälkeen sovitaan luovutuksesta.

Jos myyjäliike sijaitsee kaukana ostajan kotipaikkakunnalta, myyjä voi toimittaa kohteen ostajan kotiovelle hyvänä palveluna. Näissä tapauksissa ostajan ja myyjän välinen kauppaa edeltävä yhteydenpito on erityisen tärkeässä roolissa ja siksi on myös hyvä dokumentoida sovitut asiat puolin ja toisin tarkasti. Se mitä sovitaan, myös pidetään. Tätähän me kaikki ostajat toivomme. 

Ostajalle on tärkeää se, että kaikki mitä ostettavan ajoneuvon osalta on sovittu on tehty, kun ajoneuvo tuodaan pihaan. Jos kaupassa on sovittu vaihdokin luovuttamisesta, myyjälle on tärkeää, että vaihdokin osalta kaikki ostajan antamat tiedot pitävät paikkaansa. Usein vaihdokki on käyty tarkistamassa tavalla tai toisella ennen kaupan allekirjoittamista.

Jotta kaikki menisi etäkaupan osalta maaliin sovitusti/oletetusti, tässä sinulle vinkkejä etäkaupan onnistumiseksi.

Kaupan hierominen ja päättäminen 

  • Selvitä myyjältä sinua kiinnostavan ajoneuvon tekniset tiedot, etenkin käytettyjen osalta
  • Pyydä myyjältä riittävä määrä kuvia tai esittely videopuheluna
  • Lähetä kirjallisena tai soita myyjälle lista ajoneuvoon haluamistasi lisävarusteista ja asennuksista ennen luovutusta
  • Pyydä kirjallinen tarjous
  • Selvitä missä voit teettää mahdolliset takuukorjaukset ja miten niiden maksatus (=laskutuslupa) hoituu
  • Jos mahdollista, käy katsomassa/tarkastamassa kohde ennen kaupan sopimista
    • kirjaa kauppahintaan vaikuttavat havaintosi ylös ja ota asia esille myyjän kanssa  
  • Sovi kauppahinta/väliraha kirjallisesti, jos sovit asian puhelimessa, pyydä myyjältä vahvistus sovitusta kauppahinnasta

Kauppahinnan maksu

Etäkaupassa on erityisen tärkeää sopia myyjän kanssa milloin kauppahinta maksetaan erityisesti silloin, kun kyse on vaihtokaupasta. Myyjä voi pyytää esimerkiksi välirahan maksamista ennen ajoneuvon varustelun aloittamista. Tällöin vaihdokkisi on edelleen sinun nimissä ja ostamasi ajoneuvon myyjän nimissä. Jos maksat välirahan varustelun aloittamiseksi, pyydä myyjältä lasku, jolloin saat sen maksusta itsellesi kuitin. Maksuajankohdan ja ajoneuvojen vaihdon välinen aika on "keskinäisen luottamuksen aika", koska myyjä ei rekisteröi uutta ajoneuvoa nimiisi ennen kuin on saanut vaihdokkisi omaan pihaansa. Tärkeää on, että teet kauppaa luotettavan ja tunnetun myyjäliikkeen kanssa. Jos sinulla on pitkä asiakkuussuhde myyjäliikkeeseen voi kyseeseen tulla myös vaihtoehto, jossa maksat välirahan vasta luovutushetkellä. 

Luovutushetken lähestyessä kannattaa sopia myyjän ajoneuvojen omistajuusvaihdot samalle päivälle. Myyjä rekisteröi uuden ajoneuvon sinun nimiisi ja lähettää siitä tiedon sinulle. Sinä vastaavasti annat vaihdokistasi myyjäliikkeelle Traficomin palvelussa varmenteen, jolla myyjäliike voi rekisteröidä ajoneuvon omiin nimiinsä. 

Luovutus ja tutustuminen ajoneuvoon

  • Sovi luovutuspäivä ja kysy saatko luovutustilanteessa ajoneuvon käyttöopastuksen
    • jos et saa käyttöopastusta, varmista käyttöohjekirjojen olemassaolo ja
    • puhelintuen saanti
  • Tarkista heti ajoneuvon tultua, että kaikki asiapaperit ja ohjekirjat ovat mukana ja sovitut asennukset on tehty 
    • rekisteröinti- ja takuuasiakirjojen ja sovittujen lisävarusteiden           mukanaolo 
    • osa asiakirjoista voi edellyttää vielä allekirjoitustasi, jolloin myyjä lähettää ne takaisin otettuaan niistä kopion itselleen
  • Koekäytä mahdollisimman nopeasti luovutuksen jälkeen kaikkia ajoneuvon laitteita (lämmitys, jääkaappi, kaasuhella, raikas- ja harmaavesijärjestelmä jne.)
    • reklamoi havaitsemasi virheet kirjallisesti myyjälle
Vaihdokin luovutus

Muista huolehtia mahdollisen vaihdokkisi hyvästä ja asiallisesta luovutuskunnosta, kun otat vastaan uuden ajoneuvosi. Kaikki sovitut vaihdokin asiapaperit ja varusteet tulee olla mukana ajoneuvoa haettaessa.

Etäkauppa on hyvä mahdollisuus sekä ostajille että myyjille. Aina se oma oikea ajoneuvo ei ole lähimmän myyjän pihassa. Kaupan onnistuminen edellyttää molemmilta osapuolilta ymmärrystä siitä, että kaupasta on sovittu sähköisiä välineitä käyttäen perinteisen tapaamisen sijaan. 

Hyviä kauppoja!

ps. Jos haluat kertoa omista etäkauppa kokemuksista, niin kirjoita alla olevaan kommenttikenttään.

perjantai 9. huhtikuuta 2021

Kuka tarvitsee messuja?














Korona-aika on tuonut ihmisten ja yritysten elämään monia muutoksia. Osa niistä jää pysyviksi, osa ei. Matkailuajoneuvoalan messuja ei ole järjestetty Suomessa sitten tammikuun 2020. Siihen mennessä vuosittain järjestettiin kolmet messut (Hki, Lahti ja Turku). Korona on tuonut myyntiin vahvan nosteen, kauppa on käynyt hyvin. Onko caravan-messuilla tulevaisuutta?

Matkailuajoneuvojen myynti pysähtyi kuin seinään keväällä 2020, mutta virkosi nopeasti kesää kohden. Viime vuoden ja alkuvuoden 2021 myyntiluvut ja myyjäliikkeiden varastojen tilanne osoittavat, että kauppa on käynyt hyvin ilman messuja. Herää siis kysymys, mikä on messujen rooli myynnin vauhditukseen? Riippuu siitä kenen näkökulmasta asiaa tarkastelee. Tarkastelen asiaa neljästä eri näkökulmasta.

Aloitetaan tärkeimmästä, eli meistä karavaanareista tai karavaanareiksi aikovista. Meille messut ovat ehdottomasti paras mahdollisuus tutustua kerralla laajasti uusien ajoneuvojen tarjontaan. Matkailuajoneuvo on toinen kotimme ja siksi lähden siitä ajatuksesta, että koti pitää nähdä ja kokea omin silmin. Mikään digitaalinen ratkaisu ei voita omien aistien tuomaan tietoa. Messuilla on mahdollisuus keskustella asiantuntijoiden kanssa ajoneuvoista ja niiden sopivuudesta omiin tarpeisiin. Lisäksi ajoneuvoihin liittyvät lisätarvikkeet ovat nähtävillä ja "sovitettavissa" omaan hankintaan.

Messut eivät palvele ainoastaan uuden hankintaa miettiville. Käytettyjen ostoa harkitseville messut tuovat hyviä näkökulmia erilaisista tila- ja ajoneuvoratkaisuista, joita voi sitten etsiä myyjäliikkeiden tarjonnasta joko nettiä selaamalla tai käymällä paikan päällä. Käytettyjen ostajille messut tuovat myös hyvän mahdollisuuden tutustua lisävarusteisiin, sillä ainahan näihin ajoneuvoihin jotain pitää hankkia lisää 🙂.












Näytteilleasettajat, eli tehtaiden edustajat ja matkailuajoneuvo- ja tarvikemyyjäliikkeet katsovat messuja erilaisin lasein. Messujen merkitys on aina ollut myyjille tärkeä, koska näin on ollut iät ajat. Messuilla on esitelty uutuudet ja saatu kauppoja/tilauksia tulevasta tuotannosta. Messuillaolo ei ole ilmaista. Messutilojen vuokrat, ajoneuvojen logistiikka-, henkilöstö- ja majoittumiskulut ja muut kulut ovat suuri menoerä vuosittaisista markkinointikuluista. Koska korona-aikana ei ole voitu järjestää messuja, myyjäliikkeet ovat miettineet uusia keinoja esitellä tuotteita. Ajoneuvojen esittelyyn verkossa on panostettu runsain kuvin, usein myös 360-kuvin. Tarvittaessa myyjä voi esitellä ajoneuvoa livenä esimerkiksi videopuheluna oli se sitten uusi tai käytetty. 

Matkailuajoneuvojen myynti on käynyt Euroopan laajuisesti niin kuumana, että tehtaiden tilauskirjat ovat täyttyneet tulevan mallivuoden 2022 osalta aiempaan nopeammin. Tästä voi seurata myös Suomessa se, että yhä useamman merkin myyjät joutuvat myymään "ei oota". Tilanne ei ole hyvä, katsoo asiaa sitten ostajan tai myyjänn näkökumasta. Hyvä kysymys onkin, että riittääkö myyjäliikkeillä halua osallistua messuille, jos tuotteiden saatavuus on huono. Suomessa kahdeksaa merkkiä edustava Erwin Hymer Group-konserni on ilmoittanut globaalissa tiedotteessaan siirtyvänsä uuteen messu- ja digitaalisten palveluiden strategiaan, jonka mukaan suurimmille messuille osallistutaan vain joka toinen vuosi. Mitä tämä tarkoittaa tulevien Lahden Caravan-messujen osalta, selviää kesän aikana.

Messujärjestäjät on kärsinyt koronasta eniten. Kaikki messutoiminta on ollut pysähdyksissä jo yli vuoden ja vieläkin loppukeväälle ja alkukesään suunniteltuja tapahtumia siirretään. Messujärjestäjät saavat tulonsa messuista. Suomessa onneksi monen messujärjestäjän taustalla on tavalla tai toisella kyseisen paikkakunnan kunnallinen taho. Jos ja kun matkailuajoneuvoalan näytteilleasettajatahot pohtivat jatkossa entistä kriittisemmin messutoiminnan kuluja, tuottoja ja tuotteiden saatavuutta, voimme varautua tulevaisuudessa erilaisiin messuihin. Minkälaisiin, se jää nähtäväksi.













Karavaanarien messut Lahdessa ja Turussa ovat olleet merkittävä tulonlähde myös messujen yhteydessä olevien treffien järjestäneille SF-Caravanin jäsenyhdistyksille ja messupaikkakunnan talousalueelle. Tuommehan vieraillessamme tuloja monelle tuotteita ja palveluita tarjoaville yrityksille ja myös lähellä oleville leirintäalueille. 

Vetoomus

Me karavaanarit tarvitsemme messuja myös jatkossa. Haluan päästä tutkimaan uutuuksia, aistimaan messutunnelmaa ja viettämään mukavaan treffielämää. Uskon, että en ole yksin ajatusteni kanssa. 

Jokerikysymys tulevaisuudessa: onko Suomen kokoisessa maassa tarvetta järjestää vuosittain kolmet matkailuajoneuvo- ja tarvikemessut? 

Lahden Caravan-messut järjestetään 20. kerran Lahdessa 16.-19.9.2021. 

Mitä sinä olet mieltä messujen tarpeellisuudesta? Kerro mielipiteesi alla olevaan kommenttikenttään.




perjantai 26. maaliskuuta 2021

Raikasvesijärjestelmän käyttö puhuttaa


Medioissa ml. some on juttujen osalta vuosikellot käytössä: keväällä puhutaan hiekkapölystä ja koirankakasta, kesällä hyttysistä, syksyllä talvirenkaiden oikeasta vaihtoajasta ja talvella "talvi tuli yllättäen". 

Myös meillä karavaanareilla on oma vuosikellomme keskustelujen osalta. Kesää kohden kysellään/neuvotaan ajoneuvojen pesuista ja huolloista, kysellään lomakohteista ja ulkomaan matkailun kiemuroista. Syksyä kohden lisääntyy talvehtimiseen liittyvät keskustelut ja talvella kysellään aukiolevista alueista ja hiihtokeskusten majoitusmahdollisuuksista.

Lisään vuosittaiseen keskustelujen joukkoon matkailuajoneuvojen vesijärjestelmän käytön ja/tai käyttämättömyyden pohdiskelut. 

Yleisimmät somessa tehdyt kyselyt vesijärjestelmään liittyen ovat "voiko vesijärjestelmää käyttää ja miten" ja "miten järjestelmä kannattaa puhdistaa".

Vastaan näihin kysymyksiin pitkään matkailuajoneuvojen ympärivuotisesta käytösta kertyneellä kokemuksella. 

Käsipesut lisääntyneet

Korona on opettanut meidät pesemään käsiämme aiempaa useammin. Erityisesti olen ilolla seurannut lasten päiväkodissa ja koulussa oppimaan tapaan pestä käsiä aina ulkoa tultaessa ja ennen ruokailua. Matkailuajoneuvon vesijärjestelmän käyttö on käsipesuissa(kin) vesikannua mukavampi tapa hygienian hoidossa.

Raikasvesijärjestelmän käyttö

Matkailuajoneuvojen vesijärjestelmät on tehty käyttöä varten. Järjestelmää voi ja kannattaa käyttää sekä ruoan valmistukseen että henkilökohtaiseen hygieeniaan. Raikasvesisäiliössä oleva pumppu siirtää veden keittiöön ja wc-suihkutilaan ajoneuvon lattialla ja/tai seinän vierillä kulkevia putkia pitkin. 

Raikasvesijärjestelmä pysyy hyvässä kunnossa, kun säiliöön täytetään vettä  muutaman päivän tarvettava varten. Näin vesi vaihtuu säännöllisesti. Matkan jälkeen säiliö tyhjennetään sekä hanojen että pohjatulpan kautta. 

Matkailuautoissa raikasvesisäiliö on 90-110 litran ja vaunuissa 20-40 litran kokoinen.

Näin puhdistat helposti

Raikasvesijärjestelmän desinfiointi on hyvä tehdä vähintään kerran vuodessa. Desinfiointiin käytettäviä aineita on runsaasti saatavilla niin liuoksina kuin tabletteina. Monet puhdistavat järjestelmän laimennetulla etikalla tai sitruunahapolla. Aineiden puutteesta puhdistaminen ei jää kiinni. 

Eri aineilla on erilaisia ohjeita aineen vaikuttamiseen liittyen: kauanko annetaan olla tankissa jne. Yleisin ohje on täyttää raikasvesisäiliöä täyteen, lisätä puhdistusaine ja antaa sen vaikuttaa vähintään puolituntia. Ajoneuvon liikuttelua suositellaan aineen leviämisen edistämiseksi. Huuhtelu tehdään siten, että säiliö ajetaan tyhjäksi keittiön ja wc-hanojen kautta, jolloin myös vesiputket puhdistuvat.

Ensimmäisen tyhjennyksen jälkeen yksi-kaksi kertaa säiliö vielä täyteen ja tyhjennys hanojen kautta. Huuhtelujen yhteydessä kannattaa vielä puhdistaa säiön pohja ja seinät varovasti puhtaalla astianpesuharjalla. 

Muista maistaa vettä viimeisen huuhtelukerran yhteydessä, että se maistuu vedeltä 😁.

Käytätkö vain erillistä vesikannua?

Jos käytät, et ole ainoa karavaanari. Teitä on monia ja minäkin käytän 10 lt kannua talvisin lyhyillä reissuilla. Liputan kuitenkin voimakkaasti ajoneuvon oman vesijärjestelmän käytön puolesta kesäisin, kun sellainen on olemassa. Käyttö on vaivatonta ja nyt kun muutenkin olemme oppineet pesemään käsiämme useammin, hanasta tuleva vesi on mukavuutta.

Monessa matkailuajoneuvossa on mahdollista käyttää raikasvesijärjestelmää myös talvella. Vesijohtojen täytyy olla lämpimässä tilassa ja harmaavesisäiliön talvieristetty. Harmaan veden ulostuloputken jäätyminen on monessa ajoneuvossa akilleen kantapää. Sen voi korjata laittamalla putkeen lämpövastuksen. 

Näiden linkkien kautta löydät desinfiointiin liittyviä aineita: