Tekniikkakeskustelut > Sekalaiset

Leivinuunin oikeaoppinen lämmitys?

(1/6) > >>

migel:
Millaisella syklillä te arvoisat leivinuunin omistajat ylläpidätte lämpöä ja minkämoisella puumäärällä jotta jatkuva lämmön saanti olisi optimaalista?

Ite vielä harjoittelen,mutta nyt on riittänyt lämmittäminen joka toinen päivä ja on pitänyt ihan kivan peruslämmön.
Lähinnä pelottaa ylilämmitys ettei tapahdu vahinkoja ja kohti kylmempiä aikojahan tässä mennään...

Kiitoksia vastauksista.                          t migel

ihaa:
Mä taas luulen että Migel on lämmityksen mestari, sen verran lienee lämmitystä tullut harjoiteltua, mutta meillä kun ei ole leivinuunia, pelkkä takka vaan niin en rupea neuvomaan.  ;D

Joka päivä tuota varaavaa takkaa tulee kyllä sydäntalvena lämmiteltyä pesällinen, silloin pysyy olohuoneessa mukavat +25 ja muissa huoneissa vajaa +24

Rölli:
tuoho on pirun vaikee sanoo mitään tietämättä millaisesta leivin uunista on kyse, mutta nyrkki sääntönä ylilämmityksen suhteen vois sanoo, jott puoltuntii pellin sukemisesta ei pitäs olla paljoo yli 300 asteen uunin sisä lämpötila. jos uunis ei oo kiinteeetä mittarii ni opetellessa vois käyttää sellaista irtomittarii minkä panee keskelle uunia ku lämmitys on ohi.
Toisekseen en oo koskaan nähny semmosta uunia mikä lämpee liikaa jos lataa kaks ihan täyttä pesällistä..
yleensäkki saadaan parempi hyötysuhde kun poltetaan täysiä pesällisiä eikä vain paria kalikkaa ristiss..
Ja jokainen uuni on opeteltava, vaikk ois samallainen tehas tekonen uuni ni piipun vetoominaisuudet tekee niihin eroja

Turhan Höpöttäjä:
Meillä mökillä leivin uuni lämpiää hellan lämmöllä. Palokaasut kiertää uunin ympäri ennen kuin poistuu takan ali savuhormiin.  :)

Alan:
Mun uuni on suunniteltu kuumenemaan aivan ****n kuumaksi (muurarimestarin luonnehdinta) ja puuta kuluu. Aloitan ensin varovaisella pesällisellä jo siksikin, että se alkaa vetämään kunnolla vasta lämmettyään hieman (koneellinen ilmanvaihto on tässä asiassa ongelma).

Varsinaisia pesällisiä en polta vaan lisään 3-4 keskikokoista klapia kerrallaan ja pyrin ylläpitämään jatkuvasti samanlaista tulta vähintään sen 2-3 tuntia, puulajista riippuen, minkä jälkeen uunissa on reipas hiillos, joka kestää tunninkin verran. Sitä kohennan usein ja levitän koko arinan alueelle. Irtomittari uunissa menee hiilloksen poistamisen jälkeen helposti tappiin eli yli 300 C asti.

Ei täällä orgissa sattuisi muuten pätevää uunimuuraria olemaan? Ensi kesänä saattaisi olla hommia piharakennuksessa. Hyvät vihjeet keskisuomalaisesta muurarista kelpaisi kanssa, yksityisviestinä.

Navigaatio

[0] Viestien etusivu

[#] Seuraava sivu

Vastaa

Siirry pois tekstitilasta
Mobile View