rekisteriseloste

Kirjoittaja Aihe: Uuden vaunun tuonti yksityishenkilönä Saksasta kesälomareissun yhteydessä  (Luettu 1672 kertaa)

*****
 • Karavaanari
 • Aiheen aloittaja
 • Viimeksi paikalla:tänään kello 11:02
  • circleset
Fendt tuli tänään Suomen kilpiin  Thumb

Tässä omakohtaiset kokemukset otsikon mukaisesta aiheesta tuoreelteen jos jotain sattuu aihe kiinnostamaan.

Huomioina tosiaan, että:

- uusi: on tosiaan uusi, rekisteröimätön ja käyttämätön
- matkailuvaunu: eri asia verotuksellisesti kuin esim. matkailuauto
- yksityishenkilö: eri asia jos tuonti olisi yrityksenä

Vaunun vaihto tuli eteen keväällä 2018 ennalta arvaamatta ja yllättäen kun Hobbyn rutiini keväthuollossa havaittiin, että akseli on mennyt ja se on uusittava. Loma oli jo lukittu ja laivaliput ostettu. Akselin toimitusaika toi tähän lievää suuremman epävarmuustekijän eli valmistuuko vaunu ajoissa ennen reissua, joten plan c:nä katse kohdistui Saksan vaunutarjontaan.

Messuilla oli onneksi tullut katseltua mikä se seuraava vaunu voisi olla. Ykkösvaihtoehdoksi oli noussut selkeästi Fendt Bianco Selection 550 SKM.

Kun plan C:stä alkoi vahvasti tulla plan A niin asiasta oli otettava tosissaan selvää. 2000-luvun alussa oli tullut tuotua itselle muutama käytetty auto Saksasta henkilökohtaisesti hakien eli jotain käryä aiheesta oli. Asiaa googletettaessa tietoa löytyi jonkun verran eri palstoilta. Tosin tieto oli sekä ristiriitaista että osin myös virheellistä.

Vaunutarjonta Saksassa

Tuota Fendt Bianco Selection 550 SKM mallia oli Saksassa tarjolla uutena noin +20 kpl eri liikkeissä. Osa malleista oli ylivuotisia (vm. 2017) ja osa ilmoituksen vaunuista oli liikkeissä valmiina ja osa mitä ilmeisimmin tilauksesta saatavia, ei vielä fyysisesti liikkeessä olevia.

Varusteiden osalta skaala oli laaja. Osa oli ns. karvalakkimalleja ilman mitään lisävarusteita ja osassa varusteita oli sitten enemmän tai vähemmän. Muutamat isommat liikkeet olivat nimenneet varustepaketin omaksi ”edition paketiksi”. Varusteet siis sinänsä ihan vakiotehdasvarusteita.

Meillä ratkaisevaksi tekijäksi nousi se, että halusimme ehdottomasti lattialämmityksen. Varuste mitä ei voi jälkiasentaa. Näitä vaunuja oli hakuhetkellä pari vaihtoehtoa mutta pohjois-Saksan vaunu oli tekstin perusteella lievästi raekuurovaurioitunut eli ei. Jäljelle jäi etelä-Saksassa Caravan Center Burmeister missä oli heidän ”Burmeister Edition” paketilla varustettuja vaunuja peräti 4 kpl tarjolla. Päätöksen tekoa helpotti varustepaketin muukin kattava ja sopiva sisältö.

Lämmitysjärjestelmänä oli Truma ja vaunussa ei ole lämminvesiboileria. Aldea ei ollut missään ja erittäin harvassa myöskään lämminvesiboileri. Aldea tosin en olisi ottanut Suomessakaan mutta lämminvesiboileri olisi saattanut tulla ruksittua tilaukseen.

Jälkiasennettavia pakollisia varusteita meille olivat Autarpaket (akkupaketti sähköistyksineen), Truma Mover XT ja ilmastointi mikä tässä tapauksessa oli Truma Comfort Aventa.

Lisäksi kaupan teon jälkeen tilasimme liikkeestä Isabella Sun Shine Plus katoksen CarbonX putkilla ja lisävarusteena myytävillä etuseinillä.

Tarjouksen saaminen, kaupasta sopiminen ja maksaminen

Omalla ruosteisella c-kielen Saksalla pärjää kohtuullisesti reissussa ja paikan päällä mutta tässä tapauksessa turvauduin kielitaidon puutteen ja osin myös kauppaan liittyvien käytännön asioiden takia ulkopuoliseen apuun. Olin bongannut keskustelupalstalta (HiTec:n aihe Detskun hankinnasta)  Hannu Lindenin / Graulin nimiin ja otin yhteyttä Hannuun, joka kohtuullista korvausta vastaan toimi yhteyshenkilönä. http://www.graulin.com/

Caravan Center Burmeisterilta tuli tarjous nopeasti jälkiasennettavine lisävarustein. https://www.caravan-center.de/
 
Lievää suurempi ongelma meinasi tulla veroasioihin liittyen. Toisin kuin henkilöautossa niin matkailuvaunussa ei ole autoveroa. Arvonlisäverokanta on Saksassa 19 % ja Suomessa 24 % eli tuolle 5 % erotukselle kotimaan kauppiaat eivät tietenkään mahda mitään. Saksan liikkeellä oli kuitenkin käsitys, että maksan ostajana tuon 19 % alvin Saksaan, 24 % alvin Suomessa Suomeen minkä jälkeen he palauttavat Saksan 19 % alvin. Asia onneksi oikeni, kun toimitin Hannulle linkit Suomen verottajan sivuille missä oli selvitetty asia. Matkailuvaunu kun ei täytä kuljetusvälineen määritelmää eli alvin erotusta ei tarvitse maksaa.

https://www.vero.fi/syventavat-vero-ohjeet/ohje-hakusivu/48662/yksityishenkilo_ostaa_uuden_kuljetusval2/

Liike nimittäin ensin kieltäytyi kaupasta ilman tuota heidän esittämää alv-menettelyä ja varmistivat Hannun selvityksen jälkeen asian vielä omalta veroasiantuntijaltaan ennen kuin suostuivat siihen, että maksan Saksaan heidän 19 % alvillisen bruttosumman. Tähän liittyen liikkeeseen pitää nyt Suomesta toimittaa joku ”sehr wichtig” A4:nen.

Maksaminen ja rekisteröinti Saksassa

Maksun osalta liike halusi alvin verran eli 19 % käsirahaa mikä oli siis minimissään maksettava pankin kautta etukäteen. Loppuosan olisi voinut maksaa paikan päällä mikä olisi ollut otettava mukaan käteisenä. Kortilla kun ei voi maksaa ja pankkisiirto ulkomaille ei näy reaaliajassa toisin kuin Suomessa ja noutopäivä sattui muutoinkin vielä olemaan juhannusaatto. Hetkellisen vatuloinnin jälkeen uskalsin kuitenkin maksaa koko kauppahinnan Suomesta pankin kautta liikkeeseen. Liikkeen toiminta ja kaikki mitä siitä olin saanut selville googlettamalla vakuutti. Kun vaunu oli maksettu kokonaan, niin sen omistusoikeus siirtyi minulle. Lisäksi liike pystyi rekisteröimään vaunun jo etukäteen minun nimiin, kun olin toimittanut heille lähettämänsä valtakirjan allekirjoitettuna sekä passin kopion. Nyt vaunu oli siis valmiiksi kilvissä sitä haettaessa. Pelkän käsirahan maksamalla kilvitys olisi jäänyt hakupäivään.

Nouto ja liikkeen toiminta luovutuksen yhteydessä

Olimme Finnlinesilla Travemündessa torstaina 21.6.2018 illalla noin klo 22 aikoihin. Noutoajankohdaksi oli sovittu liikkeen kanssa pe 22.6.2018 klo 9 (juhannusaaton aamu). Tämä tarkoitti reipasta noin 900 km Saksan läpi ajoa yötä myöten. No on tämäkin nyt sitten koettu. Klo 4 jälkeen meinasi jo vähän väsyttää… Olimme paikan päällä jo hyvissä ajoin. Koska liike aukesi vasta klo 9 niin hyödynsimme luppoajan sillä, että kävimme kirjautumassa lähellä olevalle etukäteen valitulle leirintäalueelle sisään jo ennen vaunun hakua.

Jos oli liike vakuuttanut toiminnallaan kaupanteon yhteydessä niin vakuutti myös luovutustapahtumakin. Luovutukseen tuli englanninkielentaitoinen kaveri mukaan tulkiksi ja vaunu käytiin läpi ja käyttö opastettiin meille saksalaisella täsmällisyydellä.

Luovutuksen yhteydessä saimme kuohuviinipullot ja kukat mukaan ja lapsille tikkarit.

Liike oli koko luokaltaan muutoinkin iso. Henkilökuntaa aulassa olleen kuvagallerian mukaan noin 25-30 henkeä ja tilat oli hulppeat.

Vaunun haun yhdistäminen lomareissuun

Meillä oli tiedossa 4 viikon reissu kohdemaiden ollessa Saksan lisäksi pääkohdemaana Ranska sekä Belgia ja Hollanti.
Alkuperäinen suunnitelma meni melko pitkälti uusiksi koska nyt oltiin 900 km etelämpänä kuin mitä jos olisimme tulleet vanhalla vaunulla Suomesta.

Vaunussa oli 30 päivän punaiset export-kilvet. Noiden kilpien kelpoisuudesta eri maissa ei löytynyt 100 % varmaa faktatietoa netistä eikä Autoliittokaan osannut siihen kysyessäni vastata mutta olisivat kyllä alkaneet asiaa selvittää pyydettäessä.
Halusin vaunuun heti voimaan täyden kaskon omasta vakuutusyhtiöstäni. Tämä hoitui Lähitapiolassa siten, että oli kirjallisesti hyväksynyt heidän vakuutustarjouksen jo ennen reissuun lähtöä ja toimitin noutopäivänä meilillä heille kopion Saksan rekisteriotteesta. Samalla hetkellä astui täyskaskon lisäksi voimaan myös Suomen liikennevakuutus koska pelkkää kaskoa ei kuulemma voi myöntää. Käytännössä vaunussa oli siis tuplaliikenne vakuutus: saksankilpien mukana tullut ja suomalainen.

Nyt kun 4 viikon reissuun lähdettiin pelkällä veturilla, niin miten tavarat mahtuivat mukaan (2 aikuista ja 2 lasta)?

Meillä on veturina Skoda Superb Combi ja katolla Thulen boksi eli henkilöautoksi kuljetuskapasiteettia ihan kohtuullisesti.
Oikeastaan helpompi on listata mitä EI voinut ottaa mukaan. Normaalisti reissulla mukana olevista tavaroista mukaan ei mahtunut 3 kpl potkulautoja, pöytätuuletin eikä teltan kenkäteline. Mukaan ei myöskään tarvinnut ottaa eniten tilaa vievää etutelttaa koska vanha ei käynyt uuteen vaunuun ja meni Hobbyn mukana.

Kaikki muu tulikin ”kevyesti” mukana eli mm. telttapöydät (ruokapöytä ja sivupöytä), 4 Isabellan selkänojallisia tuoleja, Weber Q100 grilli vaunuineen ja komposiittikaasupullo, Isabella Shadow katos, täysimittainen telttamatto, kaapelit, työkalupakki, akkukone, kaikki ruokailu- ja ruuanlaittovälineet, petivaatteet täkkeineen ja tyynyineen, kahvinkeitin, kaikki 4 hengen vaatteet, kengät, pyyhkeet ja henkilökohtaiset tarvikkeet jne.

Kattoboksi imi nuo 4 Isabellan tuolia ja jonkun kenkäparin. Suksiluukku jouduttiin hyödyntämään ruokailupöydän ja katoksen takia.

Vararengaskotelosta poistettiin kaikki ”sisuskalut” ja sinne meni mm. ruokailuun ja ruuanlaittoon liittyvät tavarat. Vaatteet ja petivaatteet pakattiin Biltemasta ostettuihin vakuumipakkauksiin mikä pienensi tilantarvetta huomattavasti. Tavarat mahtuivat mukaan uskomattoman hyvin. Toki pakkaaminen oli aika ”tetriksen pelaamista” ja kaikki käytössä oleva tila tuli hyödynnettyä.

Rekisteröinti Suomessa


Rekisteröintikatsastukseen varasin ajan jo reissun päältä. Rekisteröinti tapahtui Hakkilan Omakatsastuksessa. Käytännössä katsastaja katsoi paperit (Saksan rekisteriotteen ykkös -ja kakkososa sekä liikkeestä pyytämättä tulleet tehtaan luovutusdokumentit) ja valmistenumeron. Varsinainen aika meni tietojen näppäilyyn kun vaunuista ei kuulemma löydy mitään tietoa koneelta valmiina.

Kannattaako tuonti?

Meillä koko vaunun haku Saksasta lähti liikenteeseen Hobbyn akseliremontista. Muutoin vaunu olisi tullut varmasti vaihdettua Suomessa.

Hobby meni onneksi parissa viikossa kaupaksi. Akseli nimittäin tuli ajoissa, kolme päivää sen jälkeen kun Fendt oli maksettu Saksaan… Uskon että siitä saatu hinta oli enemmän kuin olisi ollut hyvityshinta vaihdettaessa.

Saksassa alv-ero tuo 5% säästön. Muutoin ovh-hintojen vertailu ei anna kuin osviittaa todellista hinnoista koska ei Suomen hinnaston hinnat ole mitään apteekin hintoja. Etenkin suoralla kaupalla ilman vaihdokkia niistä voi lähteä reilukin alennus pois.
Fendtin hinta Saksassa oli mielestäni varusteineen kohdallaan ja melko varmasti edullisempi kuin mitä olisi Suomessa olisi ollut. Haun yhdistyessä lomareissuun niin varsinaiset tuontikulut jäävät pieniksi.

Kokonaisuudessaan homma meni kerrankin kuin elokuvissa 🙂

PS. Julkiset kiitokset privana privaviesteihini vastanneille.Bavarialta kyselin noiden kilpien kelpoisuudesta ja HiTeciltä tuontiin ja rekisteröintiin liittyen   

PS2. Hieman pidempi versio kuvineen löytyy

https://circleset.net/uuden-vaunun-tuonti-yksityishenkilona-saksasta-kesalomareissun-yhteydessa/
 
PS3. Ja kokemukset Fendistä ja vertailu ex. Hobbyyn
 
https://circleset.net/fendt-bianco-selection-550-skm-vm-2018/
« Viimeksi muokattu: 19.07.2018 kello on 18:12 »

*****
 • Kaikkien Kaveri
 • Viimeksi paikalla:tänään kello 12:43
 • Fiat Solifer CS-594 (2.8idtd) -00
Kiitoksia kertomuksesta. Tyylikäs yhdistelmä Skoda + Fendt.  Thumb

 • Vieras
 • Niin se mieli muuttuu kun vuosi sitten otin asian esille että hobby on jokapuolelta kuin pahvia esimerkiksi solikkaan verrattun Thumb Mutta edelleen olen sitämieltä että siinä on pikku paranteluilla hintalaatusuhde kohdallaan.  Hieno on uusikin ja kesäkäytössä aldella ei kyllä ole mitään perusteltua hankinta pakkoa. Ilmastointi taitaa teidän reissulla olla tarpeellisempi kuin lämmitys.

  *****
  • Karavaanari
  • Viimeksi paikalla:tänään kello 07:01


   Suuret kiitokset MRi:lle! Hyvä, asiapohjainen, selkeä kuvaus. Tieto ei ollut tässä tapauksessa "vakan alla." Thumb Thumb

  *****
  • Karavaanari
  • Aiheen aloittaja
  • Viimeksi paikalla:tänään kello 11:02
   • circleset
  Niin se mieli muuttuu kun vuosi sitten otin asian esille että hobby on jokapuolelta kuin pahvia esimerkiksi solikkaan verrattun Thumb Mutta edelleen olen sitämieltä että siinä on pikku paranteluilla hintalaatusuhde kohdallaan.  Hieno on uusikin ja kesäkäytössä aldella ei kyllä ole mitään perusteltua hankinta pakkoa. Ilmastointi taitaa teidän reissulla olla tarpeellisempi kuin lämmitys.

  Ilman tuota akseliepisodia me oltais menty Hobbylla todennäköisesti vielä ensikin vuosi. Hobbyssa on hintalaatusuhde kohdallaan. Ei sitä muutoin niin paljon myytäisi.

  Vaunujen kanssa pitkään pelannut sukulaismies totesi että Fendt voi olla aikaan vähän hankalampi myytävä. Totesin, että saattaa olla kun on vähän tuntemattomampi merkki eikä ole talvivaunu. Mutta valinta tehtiin nimenomaan meidän käyttöön ja meidän tarpeisiin mihin toi on erittäin hyvä ellei täydellinen. Meidän käyttö kun on enemmän tuollaista "keski-Eurooppalaista".

  Katsotaan mikä on fiilis ja kokemukset muutaman kesän jälkeen. Nyt on vasta yksi euroreissu takana. Alku vaikuttaa toki lupaavalta. 

  Ekaksi vaunuksi Hobbyssakin valinta osui meillä kyllä nappiin.

  *****
  • Saittisähläri
  • Kaikkien kaveri Sr.
  • Viimeksi paikalla:tänään kello 08:36
  • Epsoo
   • URL-linkin lyhentäjä
  Miksi ei kortilla pysynyt maksamaan?

  *****
  • Karavaanari
  • Aiheen aloittaja
  • Viimeksi paikalla:tänään kello 11:02
   • circleset
  Miksi ei kortilla pysynyt maksamaan?

  Tuohon ei tullut kysyttyä tarkempaa vastausta. Vaihtoehdot tilisiirto etukäteen tai käteinen olivat vaihtoehtoina liikkeen kanssa käydyssä kirjeenvaihdossa ja kortin käytöstä Hannukin taisi mainita että se ei onnistu.

  Tuohon varmaan joku viisaampi osaa antaa vastauksen.   

  Kotimaassa toi tilisiirto on nykyään näppärää kun rahat siirtyy ja näkyy reaaliajassa ilman viiveitä.

  *****
  • Karavaanari
  • Viimeksi paikalla:tänään kello 13:04
  Miksi ei kortilla pysynyt maksamaan?

  Kortilla maksaessa kauppiaalle syntyy kuluja, niin siksi eivät halua korttimaksua hyväksyä. Teknisesti muuten onnistuisi kyllä.

 • Vieras
 • Minusta tuohon käyttöön ei ole mitään mieltä ottaa lämminvesi boileria. Turhaa painoa ja lisää hintaa. Kesäkäytössä säiliössä oleva vesi on riittävän lämmintä käsienpesuun muutenkin ja ymmärtääkseni suurin osa reissujenne yöpymisestä tapahtuu leirintäalueella joten suihkussa voi käydä siellä. 45l vesisäiliö ja 4 hengen suihkuttelu alkaa myös olla tekemätön paikka. Ainakin hobbyssä aldella kestää aika kauan ennenkuin lämmintä vettä tulee hanalle asti että minusta ihan turha. Tosin alden yhteydessä se tulee samaan hintaan aina ja lämmityskaudella lämmin vesi on aina valmiina.

  *****
  • Karavaanari
  • Aiheen aloittaja
  • Viimeksi paikalla:tänään kello 11:02
   • circleset
  Minusta tuohon käyttöön ei ole mitään mieltä ottaa lämminvesi boileria. Turhaa painoa ja lisää hintaa. Kesäkäytössä säiliössä oleva vesi on riittävän lämmintä käsienpesuun muutenkin ja ymmärtääkseni suurin osa reissujenne yöpymisestä tapahtuu leirintäalueella joten suihkussa voi käydä siellä. 45l vesisäiliö ja 4 hengen suihkuttelu alkaa myös olla tekemätön paikka. Ainakin hobbyssä aldella kestää aika kauan ennenkuin lämmintä vettä tulee hanalle asti että minusta ihan turha. Tosin alden yhteydessä se tulee samaan hintaan aina ja lämmityskaudella lämmin vesi on aina valmiina.

  Näinhän se on. Kaikki yöpymiset on tähän saakka ollut leirintäalueella ja piuhan päässä. Viimeinen yöpyminen oli lähellä olla ilman sähköä mutta saatiin kuin saatiin vika sähköpaikka Ivendorfissa.

  Aldea moni perustelee silläkin, että on sitten helpompi myydä. En tiedä oisko meidän Hobby mennyt hitaammin kaupaksi Trumalla, etenkin jos hinta olisi sen hinnan eron verran halvempi. Ilmastointi oli myydessä ihan kova sana. Moveria todennäköisesti ostajaehdokkaat ja ostaja eivät niin paljon mielestäni noteeranneet. Kolmikerrossänky olisi ollut yllättävän kova sana myydessä, heti jos kombo on enemmän kuin meidän 2 + 2.   

  *****
  • Kaikkien kaveri Sr.
  • Viimeksi paikalla:eilen kello 23:07
  • Etelä-Pohjanmaa
  Kiitos asiallisesta kirjoituksesta.

  Mielenkiintoinen juttu.  Thumb

 • Vieras
 • Alde saattaisi olla myytäessä paremmin hintansa pitävä ja ehkä menee nopeammin kuka tietää? Ja se mitä se alde lopulta maksoi on kai kysymysmerkki kun ovh hinnoista ei tosiaan kannata välittää eikä vertailla kun uuden hinnasta lähtee tonneja pois pelkästään kysymällä. (2016 kyselin uutta 650 hobbyä jonka ovh oli 35ke (alde, mukavuuspaketti jne) 31 800 sen olis saanut heti mukaan kun vastaava saksasta trumalla perusvarustein noin 25ke tänne + rekisteröintikulut.
  Itselläni ei ole kokemusta vaunun myynnistä mutta appiukko noita on myynyt vaikka kuinka monta käytettyä niin hän ainakin kehui että iso vaunu trumalla on todella hankala myydä. Monesti isot vaunut menee kausipaikalle ja niissä saatetaan viettää aikaa ympäri vuoden niin silloin kyllä nestekiertolämmitys on iso +. Meidänkin käytössä lämmitys ei ole ollut kovin isossa roolissa. Noh pääsiäisenä ja syksyn reissulla sitä tarvitaan ei oikeastaan muuten.  Mutta moittimista ei ole -lämpeää nopeasti, tasaisesti ja äänettömästi.

  Edit: kerrossängyistä niin 3 kerros tekee sängyistä ahtaat. Jos sille kolmannelle paikalle ei itsellä ole tarvetta niin en kyllä itsekkään sitä uuteen haluaisi.  Jo mennään pykälää isompaan niin 3 kerrossängyn sijasta ottaisin ennemmin kaappivuoteen jos jälleenmyntiä ajattelee. Tosin se maksaa noin 500 e että en jaksa uskoa että sillä käytettynä on mitään hintaa nostavaa tekijää. Parhaiten se hinta kai pysyy kun pitää kaluston siistinä, huollot ja kosteusmittaukset tehtynä ja esittelee vain siivottua ja puhdasta vaunua Thumb

  *****
  • Karavaanari
  • Aiheen aloittaja
  • Viimeksi paikalla:tänään kello 11:02
   • circleset
  Lämmitysjärjestelmänä oli Truma ja vaunussa ei ole lämminvesiboileria. Aldea ei ollut missään ja erittäin harvassa myöskään lämminvesiboileri. Aldea tosin en olisi ottanut Suomessakaan mutta lämminvesiboileri olisi saattanut tulla ruksittua tilaukseen.

  Minusta tuohon käyttöön ei ole mitään mieltä ottaa lämminvesi boileria. Turhaa painoa ja lisää hintaa. Kesäkäytössä säiliössä oleva vesi on riittävän lämmintä käsienpesuun muutenkin ja ymmärtääkseni suurin osa reissujenne yöpymisestä tapahtuu leirintäalueella joten suihkussa voi käydä siellä. 45l vesisäiliö ja 4 hengen suihkuttelu alkaa myös olla tekemätön paikka. Ainakin hobbyssä aldella kestää aika kauan ennenkuin lämmintä vettä tulee hanalle asti että minusta ihan turha. Tosin alden yhteydessä se tulee samaan hintaan aina ja lämmityskaudella lämmin vesi on aina valmiina.

  Taas paluu vanhaan aiheeseen. Tuli nimittäin viikonlopun testireissulla ihmeteltyä pesualtaan alla olevaa katkaisijaa johon syttyy valo vastaavasti kuin lattialämmityksen katkaisijaan kun se on päällä. Hetken ihmettely ja lattiatasosta löytyi pömpeli mistä lähtee sinisiä JA punaisia letkuja. Eli vaunussahan on kuin onkin lämminvesivaraaja. Tuosta ei ollut mitään mainintaa myyntispekseissä eikä myyjä sitä Saksassa mielestäni esitellyt. Liekö sitten kuitenkin vakiovaruste?

  Vähän aikaa sitten tuli vetoautosäikeessä todettua että D4:sen luulin tilanneeni mutta selvisikin että B4 eli kevythybridihän se oli mikä lähti tilaukseen. Varmaan fiilis että kaveri on vähän kujalla näiden laitteiden kanssa mutta onneksi "bugit" on positiivisia  :laugh:

  ***

  Jatkopöydän ylipitkälle jalalle (pöytä oli kenossa) ei löytynyt järjellistä selitystä mutta se korjautui helposti ja omatoimisesti jalkaa lyhentämällä.

  Toinen mielenkiintoinen "ominaisuus" muistui taas testireissulla mieleen kun jääkaapin ovi otti kiinni viereiseen kalustelevyyn. Tuo ilmenee silloin tällöin. Ja vastaukseksi luulen keksineeni sen, että kun kattoikkunasta paistaa aurinko jääkaapin oveen ja yhtälailla tietysti siihen kalustelevyyn, niin lämpölaajenemisen takia toleranssi menee nollaan (tai itse asiassa jo miinukselle) ja kontakti tästä syystä. Kellään ollut vastaavaa ongelmaa?

  Alla olevassa kuvassa kattoikkunan verho on ollut kiinni eli ei auringon paistetta ja ongelmaa ei ole.  Eli Fendt ei ole ihan täydellinen sekään  8)
   

   

  Sivustoa katsottu kertaa

  Ubuntu, täysiverinen käyttöjärjestelmä.

  karavaanari.org powered by Debian Linux


  anything