Tekniikkakeskustelut > Käyttö- ja jätevesi

Vesien tyhjennys

(1/3) > >>

vetor:
Onhan tästä tietysti ollut puhe joka syksy, vaan enpä heti löytänyt aiheen käsittelyjä.
Se on selvä, että vedet täytyy tyhjentää, mutta onko vesijärjestelmät rakennettu niin, että kun hanat aukaisee, niin letkut todella tyhjenevät? Mietityttää esim. kaikenlaiset U-mutkat ja varsinkin pumput. Kun ne hörsivät tyhjää, niin ovatko tyhjät? Vai varaudunko kevääseen kourallisella uusia pumppuja.

88k5:
Itse putkia ei jäätynyt vesi haittaa kunhan se ei jäädytä koko putkea tukkoon. Hyvin lyhyetkin umpijäätymiset ovat vaarattomia putkille.
Mutta hanat ovat arkoja vesihelmille, ja siksi ne pitää jättää auki.

Vesipumppujen kanssa kannattaa olla huolellinen. Toisia (kalvo)painepumppuja voi ajaa kuivanakin, mutta ei kannatta luottaa, että viimeiset tipat on edenneet kauas. Jos löytyy heti pumpun kyljestä esisuodatin (esim. Fiammassa), kannattaa siitä päästä ''viimeinen vesi" pois, ja jättää talveksi auki. Uppopumput olen kääntätänyt ylösalaisin ja nostanu säiliön yläpuolelle, jotta valuttavat lopputipat putkeen jäätymään eikä jää pumpun sisälle. Ongelma paikka on yleensä vain takaiskuventiili (jos sellaine löytyy) - se kun on yleensä pumpusta seuraava, ja matka on pitkä seuraavaan ulostuloon. Hankala puhaltaa kuivaksi avaamatta pumpun liitoksia.

Sitten on vielä tuo wc-pytyn huuhtelu (magn.)venttiili. Sitä on paha jättää auki asentoon. Jotkut ovat ilmapatjapumpulla pumpanneet ilmaa pytynpäästä, mutta minusta noissa Thetfordeissa mang.venttiili on aina putken pystyosuudella ja siksi valuu jo kuivaksi, kunhan naksuttelee moneen kertaan. Minulla ei koskaan ole jäätynyt rikki..  ;D

EDIT: Niin, vielä nuo lämminvesiboilerit (Primus, Truma) kestävät hyvinki kahvikupillisen jäätynyttä "jäännösvettä". Sen sijaa noiden kombipannujen osalta (Alde, Truma) on omat tyhjenysrutiinit - noh, ne kertoo kellä niitä on  Thumb

ihaa:
Eipä tuohon taida tarvita enää lisätä muuta, ei tarvetta sotkea noita Combeja kun vaunuissa niitä ei taitane olla.

--- Lainaus käyttäjältä: vetor - 13.04.2012     kello on 12:16 ---Ostin Hobby-vaunun.

--- Lainaus päättyy ---

88k5:

--- Lainaus käyttäjältä: ihaa - 30.09.2012     kello on 12:33 ---.. noita Combeja kun vaunuissa niitä ei taitane olla.

--- Lainaus päättyy ---
Aldehan on kanssa "kombi"  :-\ Sitä en tiedä löytyykö ko. Hobbystä  ;D

kimi:

--- Lainaus käyttäjältä: ihaa - 30.09.2012     kello on 12:33 ---Eipä tuohon taida tarvita enää lisätä muuta, ei tarvetta sotkea noita Combeja kun vaunuissa niitä ei taitane olla.

--- Lainaus päättyy ---

Tekniikkaa on samaa autoissa ja vaunuissa. Voi olla, ettei combeja ole vaunuissa, mutta samat säännöt koskee kuitenkin oli kyseessä auto tai vaunu.

Truma käyttää monessa mallissa pakkasvahtia joka laukeaa lämpötilan laskiessa alle +4 tai manuaalisesti. Lämmitin siis valuttaa itsensä tyhjäksi jos pakkasraja lähestyy. Samasta paikasta tyhjennän boilerin kun haluan vedet pois järjestelmästä. Yleensä niin, että valutan tuon veden tielle.
Ongelma on talvella jos haluaa tankata vesiä ennen lähtöä, esim edellisenä päivänä ja ulkona on pakkasta, magneettiventtiili laukeaa jos lämpö ei ole päällä ja vedet valuu pihalle. Toki pumppu on ennen boileria ja tankissa pysyy vesi, mutta jos virta ja vesipumppu on päällä muttei lämmitys niin pumppu pumppaa säiliön maahan. Tämän muuten tiedän omasta kokemuksesta :-)

Navigaatio

[0] Viestien etusivu

[#] Seuraava sivu

Vastaa

Siirry pois tekstitilasta
Mobile View