Tekniikkakeskustelut > Käyttö- ja jätevesi

Miksi vesipumpulla diodi?

(1/3) > >>

Ossi66:
Ihmeteltiin velipojan "uudessa asuntoautossa" vesipumpun virtajohdoissa olevaa diodia.Miksi pumpun virtajohtojen välissä on diodi? Aiheuttaako pumpun sammuminen niin ison induktiopiikin, että diodi on tarpeen? Onko tuo normaali kytkentä 90-luvun alun Ducato/Burstner kamppeissa?

putkimies:
 Enpä tuosta tiedä, mutta toinen syy tulee mieleen. Pumpun moottori jos on12V tasavirtamoottori ja jos 12V jännite hoidettu joissain malleissa muuntajalla verkkovirtalitännän aikana, sehän tuottaa vaihtovirtaa, niin eikös tuo diodi silloin olisi tarpeellinen... ? 

Ossi66:
No jos yksi diodi olisi toisen johdon välissä, se leikkaisi vaihtovirran puoliaalloiksi - ei taitaisi pumppu pyöriä. Autossa tuskin käytetään tuommoista viritystä, akuttomassa vaunussa saattaisi olla, mutta silloinkin diodisillalla tasasuunnattuna.

Tämä diodi on siis virtajohtojen välissä, jos tuosta kuvasta yhtään selviää.
Minä en vaan osaa tuolle keksiä oikein oikeaa käyttötarkoitusta, miksi se on siihen laitettu.

tsahkali:
Kaipa se siellä jotain piikkejä syö.  Esim. häiriöitä TV-kuvasta. ym.

0yxxy0:
Voisiko olla jokin zener-diodi (jännitettä tasaamassa, en kyllä oikein ymmärrä mitä varten. Mihin muut johdot menevät? Taitaakin punanen johto tehdäkkin vain ketunlenkin ja sähkö tulee sininen/ruskea. Ottakaapa kantaa te jotka olette perehtynyt "hituvirtaan". Mulle on tutumpaa jännite johon ei paljain käsin kosketa.

Navigaatio

[0] Viestien etusivu

[#] Seuraava sivu

Vastaa

Siirry pois tekstitilasta
Mobile View