Tekniikkakeskustelut > Matkailuautot

Ducato 2005 2.8tdi pitkät ajovalot lakkasi toimimasta

(1/3) > >>

swire:
Terve!

sain tuon Ducaton hiljattain. Ja löysin sulaketaulut tältä palstalta.

Mutta. Missään ei löydy sulakkeita pitkille valoille, H1.

kun auton sain, siitä puuttui oikeat pitkät eli H1 polttimo. Ostin ja laitoin paikoilleen. Testasin. Toimi.
Lähdin matkaan. Tuli pimeää ja jouduin käyttämään pitkiä valoja ensi kerran. Syttyivät hyvin. Vastaan tuli auto. Vaihdoin lyhyille. Sen jälkeen ei pitkät valot enää pala! Mittaristo näyttää kyllä merkkivalona että pitkät on päällä.

H1 polttimot näyttää kuitenkin ehjiltä. Missä siis vika kun ei edes sulakepaikkaa niille löydy?

Mieleen tuli ajatus: Entäs jos kaikki valot häviää yhtäkkiä?

Nimittäin. Autossa oli ollut paha sähkövika kun edellinen omistaja sen hankki. 8 johtoa poikki!
ehdin käyttää muutaman kerran autoa. Kun aloin tutkia polttimoita. vasen lyhyt valot toimi, oikea ei. Oikea pitkät valot ei toiminut koska se oli poistettu.

Kokelin polttimoita käynnistämättä moottoria. Pidin vain hehkutusasennossa. Sain selville että lyhyet oikealla eivät olleetkaan palaneet vaan ainoastaan sulake oli palanut. sen kun vaihdoin, kummatkin lyhyet alkoi toimia. Sitten ostin H1 polttimon oikealle.

Otin virrat pois.

Aloin kokeilla radiota. Ainoa jonne tulee virtaa tässä mallissa silloin kun avain on pois virtalukossa. Vanhemmissa malleissa toki toimii tupakansystytinliit äntä ilmankin. Tässä ei.

radio vie tosi vähän virtaa, eikö niin? Varsinkin kun ei ole edes stereoita kytketty. Antenninkin oli edellinen omistaja poistanut.  Testasin vain omaa radiotani. Kohina kuului sisäisistä kaiuttumista. Se riitti minulle.

Tämän jälkeen hävisi kaikki virrat. jopa niin että edes hätävilkkuihin ei tullut virtaa!

Siis siitä että kokeilin radiota 2 kertaa?

Ei aivan. Sillä kun otin akun irti - oli plussakaapelin täyskuparinen pää poikki! Siis leveä täyskupari katkesi. 150 A on sulake siinä mihin se tulee. Kun sain siihen uuden pään, huomasin että myös 4 liitäntä oikealle oli melkein poikki. Vain 2-3 mm kuparin leveydestä jäljellä. Tässä kaapelinpäässä on 125 A.

No se kun virrat hävisi oli todella hyvä paikka tapahtua. Kun olin kotipihalla ja aikaa tutkia ja korjata.

Siksipä olikin kauhuskenaario kun keskiyöllä nuo pitkät hävisi yli 100 km:n ajon jälkeen ja ajattelin että entä jos sama toistuu nyt ja vähintäänkin kaikki valot häviää?

Selvästikin kaapelin katkeaminen täytyy liittyä valoihin. Luulen että H1-polttimo oli tarkoituksella poistettu koska 4 ajovaloa päällä on liikaa, lyhyet H7:t ja pitkät H1:t.

Mitään ei kuitenkaan tapahtunut virtojen suhteen tällä matkalla enää. (Tulomatkalla oli vanhemmasta 2003 Ducatosta lakannut laturi toimimasta. Ajoin ensin Turusta Loimaalle, jossa latasin akun. Ja jatkoin matkaani 400 km pääosin ilman valoja. Tai siis yritin jatkaa. Kunnes 200 km myöhemmin oli voltteja enää 6.5 V ja moottori sammui. Ostin uuden akun. Sillä pääsin loput 200 km kotipihalle Iisalmeen asti. Pääsiäisen jälkeen vein auton korjaamolle. Sen omistaja ihastui: Tämähän on rekisteröity 9 hengelle ja kevyt kuorma-auto! Hän halusi vaihtaa sen 3-paikkaiseen 'normaali' kka.han. Suostuin. Niinpä minulla on nyt 'uusi' auto. Ja. Valitettavasti myös uudet tuntemattomat viat. Autoja on ollut jo jo 4. Joista peugeot Boxer kka edelleen on minulla. Tuo uusi on siis viides.

Kuten mainitsin, virtojen suhteen ei tullut yllätyksiä lisää. Mutta klo 1.30 Jyväskylän moottoritiellä alkoi kuulua niin pahaa kolinaa että oli pakko pysähtyä moottoritiellä ja tarkistaa. Vasemmasta takapyörästä puuttui vain 3 pulttia! Aika hyvin oli pysynyt 250 km kiinni vaikka jo heti alussa kuulin jotain, pysäytin ja tarkistin. Mutta kun en nähnyt mitään kuten kiinni ottavaa lokasuojaa tms. enkä kokeillut pyörän pulttien tiukkuutta...matka jatkui.Jyväskylässä kutsuin Autoliiton. Mies hinasi Motonetin pihalle, jossa nukuin muutaman tunnin. Ostin uudet pultit aamulla.

Ja nyt olen Turun lähellä.

Ei nyt huvittaisi ihan joka matka kokea jotain seikkailua Suomessakin! Norjassa hajos Ducato 2019 ja jouduin hankkimaan pakettiauton jotta sain tavarat pois Norjasta. Se oli automaatti VW Transporter 2000 2.5 tdi. Jossa vaihteisto täristää. nyt siihen vaihdettiin käytetty turbiini.  kun epäiltiin turbiinin lukitusta. nelosella pahempi täristäminen. kolmosella pienempi. Oli ollut Norjassakin jo 5 v se, eivät olleet pystyneet korjaamaan. Luulin että nyt se on kunnossa. Ajoin Ducaton korjaamolle ja lähdin ajamaan kunnossa olevalla automaatilla. Niin luulin. Pääsin 1 km. Sitten alkoi taas pieni täristys. Kuului klonks. Ja vaihteet hävisi. Veto loppui. varttia myöhemmin käynnistin uudestaan. Silloin pakki toimii 10 s ja lähti vetämään ylämäkeen. Sitten sekin hävisi. Eikä enää mitään vetoa eteen eikä taakse.

No nyt on sentään jakopää ja moottoriöljyt vaihdettu. Siihen Ducatoon. olikin aika vaihtaa. Jakohihna jo pahan näköinen. Ei oltu tehty merkintää koska viimeksi vaihdettu, mutta myyjä epäili jopa
190 000 km ajettu sen jälkeen kun viimeksi oli vaihdettu!

Onneksi tässä uudessa ei sentään käynnistykseneston sulake pala kuten 2 muussa autossa on tapahtunut. Ducato 2.8 idtd 1999 teki sen ja myös tämä nykyinen Boxer 2.8 jtd. Boxerissa syy oli vedenmäärästä kertova merkkivalo oikosulussa löpösuodattimessa. Ja ekassa Ducatossa konehuoneen johto alkoi kipinöidä 10 minuutin lämpenemisen jälkeen...

Kaapelinpää poikki kesken matkan on kuitenkin uutta!

Tietääkö joku jotain ko. asiasta?

mjh48:
Olisiko noista iloa

swire:
Mitä siis ovat nuo F010 ja F011 kun näkyy sekä lyhyissä että pitkissä?

Sulaketauluissa on taas lyhyille valoille F14 ja F15.

Ai niin. Sitä en ole kokeillut - jospa riittääkin että otan yhden pitkät valot polttimon pois?

K.E.V:

--- Lainaus käyttäjältä: swire - 28.05.2024     kello on 07:28 ---Mitä siis ovat nuo F010 ja F011 kun näkyy sekä lyhyissä että pitkissä?

Sulaketauluissa on taas lyhyille valoille F14 ja F15.

Ai niin. Sitä en ole kokeillut - jospa riittääkin että otan yhden pitkät valot polttimon pois?

--- Lainaus päättyy ---
Nuo F** ovat valaisimet, eli ajovalot

swire:
Ei mitään vaikutusta vaikka otin pitkät polttimon virrat pois oikealta ja samoin lyhyet. Jäljelle jäi siis vain 1 polttimo. Ei pitäisi olla liikaa virtaa etteikö jaksaisi polttaa yhtä H7 ja yhtä H1 valoa samaan aikaan.

Tässä kunnossahan auto oli kun sen sain. Luulin että kyse oli polttimoiden palamisesta. Kun ei katsastuksessa(helmikuiussa) oltu puhuttu mitään ajovalojen puutteista 1,5 kk aikaisemmin. Vain toinen rekisterikiliven valo takana oli "korjattava".

Luulis nyt sentään ajovaloihin ensimmäiseksi kiinnitettävän huomiota katsastuksessa?

ABS-vikavalo näkyy myös. Silloin kun ei näy, auto luulee että on liukasta koska käyttäytyy jarrutettaessa kuin olisi jäätä vaikka lämpötila on +28 C. Toisessa isossa autossa abs-vikavalo palaa vasta kun on ajettu vähintään 2 km. Eli katsastuksessa se ei koskaan pala. Mutta tämän auton abs-valosta ei tiedä etukäteen palaako vai ei.

Navigaatio

[0] Viestien etusivu

[#] Seuraava sivu

Vastaa

Siirry pois tekstitilasta
Mobile View