...Kyllä.. outo ajatus, jos ei
Vai pidetäänkö asuintilat aina plussan puolella niin kauan kuin matkustellaan?
Kotipihassa, muutama pivä ennen reissua, asumislämpö (~ +20C) päälle. Sitten seuraavan kerran kun palattu pihaan reissusta, niin pois..
...Kyllä.. outo ajatus, jos ei Kotipihassa, muutama pivä ennen reissua, asumislämpö (~ +20C) päälle. Sitten seuraavan kerran kun palattu pihaan reissusta, niin pois.. Jääkaappi on ruuan kylmänä pitämistä varten, ei lämpimänä pitoon.
Eli asuintilat asumislämmössä ja kaappi siellä myös. Termostaatti estää käynnin kun kaapin lämpötila tippuu alle säädetyn lämmön eli sen jälkeen se seuraa ympäristön lämpöä....jos asuintila -20 niin kohta on kaapissakin -20. Onhan sitä kaikenlaisia vanlaiffereita, jotka laskee välillä tai päivittäin sisätilat pakkaselle. Vaikea ymmärtää tuollaisen taktiikan järkevyyttä nimenomaan asioiden jäätymisen takia. Ja jos laskee rakenteet kylmäksi ja ollaan sisällä hengittämässä (tai tullaan sisälle) niin sehän tarkoittaa kondensoitumista ellei ole ovet ja ikkunat ihan levällään. Ongelmia tulee.
Helpoimmalla pääsee, jos pidetään asuintilat lämpimänä aina kun ollaan reissussa. Säästää monelta murheelta. Laitoin kanssa vedet retkipakuun ja tulikin pakkasta...
Tässä on vielä pari pakkasyötä eteläisessä Suomessa. Sen takia en viitsi vesiä poistaa, vaan asetin Planarin lämmittämään ajastimella tunnin jaksoja kolme kertaa yössä. Sitten saa taas olla omillaan, kun parin päivän päästä pysyy plussalla. Kosteus on hiukka alle 30 % lämmityssyklin jälkeen. Hyvin on kestänyt 4g-modeemi monta vuotta vaunulla (jatkuvasti päällä) reilut kahenkympin pakkasetkin. Lisäksi löytyy lcd-telkku, logitech 2.1, mikrouuni, lidlin kieroilmauuni, kelloradio jne. vaunun sisällä.
Etuteltan jenkkikaappikin toimii aina vaan, vaikka välillä kosteaakin. Ministereot ei etuteltassa kestä. Me ei siis talvella vaunua käytetä, käydään korkeintaan lumihommissa. Elektroniikalle pakkanen ei niinkään ole myrkkyä mutta kosteus on.
Eli jos pääsee jossain vaiheessa kondensoimaan kunnolla lämpötilan vaihteluissa niin saattaapi hapettua sähkökomponenttien liittimet yms. Vaunun sisällä olen aina pitänyt kosteudenkeräintä. Vajaa litra sinne kertyy talven jäljiltä. Jos ulkona on kosteusprosentti esim. 90, on se sama ilmankosteus myös vaunun sisällä, ilman lämmitystä.
Ongelma tulee lähinnä jos on ollut -10 ja sitten paukahtaa ulkona +5 ja kostee keli. Tällöin kulkimen sisätilat kondensoi urakalla kunnes lämpenevät.
Kosteuden keräin tosiaan ottaa talvessa noin litran mutta sehän ei ole kovin tehokas koska siinä ei ole ilman kiertoa. Jos samassa paikassa olisi ilman kuivain puhaltimella niin tulisi varmasti jopa kymmeniä litroja. Esim tällänen https://fi.trotec.com/shop/adsorptiokuivain-ttr-50-e.html Elektroniikalle pakkanen ei niinkään ole myrkkyä mutta kosteus on.Minulla Bilteman pallopääkosteusmitt ari mykistui. Tai siis käynnistyy normaalisti näyttö, paristoissa on jnnite kunnossa, mutta mitään muuta elonmerkkiä ei ole. Kuivailen sitä, katsotaan herääkö se henkiin Laitoin kanssa vedet retkipakuun ja tulikin pakkasta...miksi vedet piti laittaa jos ei ole lähdössä minnekkään? Meillä on "tempurin" tapainen patja vaunussa, niin vaatii vähintään puolivuorokautta lämpöjä, ettei ole kivikova nukkumaan mennessä 😁
Muuten telkkari yms. Kiinteä elektroniikka on aina vaunussa kylmillä seisokeilla eikä ongelmaa. Ei kyllä tulisi mieleen laittaa niitä "tulille" jäisenä, kun saattaa kondensoida veden kylmään pintaan kuten jo mainittiin. Lämmettyään ei ongelmaa. Ja tosiaan meilläkin lämpö päällä vähintään vuorokauden ennen reissua ja matkalla tasainen +20 miksi vedet piti laittaa jos ei ole lähdössä minnekkään?Just tulin testilenkiltä... Oikein Tampereella asti kävi ja yövyinkin. Kaikki toimi ja kohta on lähtö Keski-Eurooppaan. Sen verran tuohon sähkölaitteiden pakkaskestävyyteen, niin en mielelläni laita elektroniikkaa päälle kylmässä autossa. Televisiokin kestää talven yli, mutta kriittinen hetki lienee silloin, kun alkaa lämmetä ja kosteus tiivistyy kylmiin pintoihin. Muistaakseni wanhoissa VHS videolaitteissa oli jonkinlainen käynnisysestokin, kun ne olivat riittävän kylmiä, tai kosteita. Joo, asiakkaat kun toi jäisiä tietokoneita huoltoon, ei niitä käynnistelty kuin tuntien päästä tai seuraavana päivänä.
Kyllähän nykyaikaisen läppärin ssd-levyllä voi periaatteessa käynnistää vaikka heti, mutta onko oikeasti niin kiire? Muistelen kanssa, että 70-luvun lopulla Panasonic VHS vehkeessä oli "moist" varoitusvalo, mutta sepä oli aina huoneenlämmössä. Just tulin testilenkiltä... Hyvää matkaa, minne sitten menetkin! |