rekisteriseloste

Kirjoittaja Aihe: Hupiakun uusinta?  (Luettu 7674 kertaa)

*****
  • Kaikkien Kaveri
  • Viimeksi paikalla:tänään kello 21:56
Vs: Hupiakun uusinta?
« Vastaus #15 : 24.01.2024 kello on 19:19 »
Monessa kulkimessa paino on sellainen rajoittava tekijä joka pistää miettimään vaihtoehtoa perinteiselle lyijyakulle.

Sekin päivä koittaa kun asuntoautot tienpäällä punnitaan, piakkoin rupeavat katsastuksessa konehuonetta tarkemmin tutkiskelemaan se jo on varmaa . . . 

Tuo Lifepo4 akku on mm. näppärän kevyt ja ei ole litiumakun palovaaratekijöitä, harvemmin hupiakulla se -20 asteen lämpötilakaan isoksi ongelmaksi tulee mutta joillekkin kuitenkin kun puskasta pitää kampe lämpimäksi saada ilman verkkosähköä. Käyttäjäkunnasta vähemmistöä kuitenkin. Useimmiten verkkosähkö käytettävissä, tavalla tahi toisella . . . 

Itellä mietinnässä tuo lifepo4 akku, verkkolaturi mennee uusintaan ja aurikopaneelien määrä pitänee puolella lisätä . . . Tuo projekti ehkä edessä nykyisen hupiakun työsuhteen loputtua . . .

*****
  • Karavaanari
  • Viimeksi paikalla:25.01.2024 kello on 09:47
Vs: Hupiakun uusinta?
« Vastaus #16 : 25.01.2024 kello on 09:43 »
Kyllä tuolla auton vanhallakin verkkolaturilla pärjää melko pitkälle, harvoin päästään tuohon laskennalliseen 14.6v latausjännitteeseen sillä latauksen loppuvaiheessa joku kenno saavuttaa tuon maksimi 3.65v jännitteen ennen muita kennoja ja latausvahti katkaisee latauksen ennen kuin ollaan tuossa 14.6v:ssa. Aivan latauksen loppuvaiheessa jännitteen nousu on sen verran nopeaa että hajontaa tulee. Yleensä nuo vanhat lyijyakkulaturit autoissa on melko pienitehoisia, niillä saa kituutta melko pitkään johonkin vaikka 280Ah:n akkuun. LiFePo4 akun lataukseen käy mikä tahansa normi virtalähde kun vain on senverran jännitesäätöä että saa tuon 14.6v säädettyä, kaikissa 15v virtalähteissä on tuonverran säätömahdollisuutta, tärkeämpää on hyvä virtarajoitus, jos sitä ei ole ja on vain oikosulkusuoja, niin lataus ei onnistu kun virta kasvaa niin suureksi että oikosulkusuoja katkaisee virran, pitää olla siis virtarajoitus jolloin ladatessa "nojataan" koko ajan tuohon virtarajaan. Tällainen virtalähde jossa on tuo virtarajoitus niin sen tuntee siitä että on 2 erillistä säätötrimmeriä vierekkäin, jännitteelle ja virralle.
Latausvahti kannattaa säätää siihen 3.65v, ei kannata ahnehtia vaikka voi ladata 4v:n asti ennenkuin alkaa syömään akkua, jos ladataan yli 3.65v niin akku alkaa pullistua, jo 3.65v:lla pullistuu jonkin verran.


*****
  • Kalustoon kuuluva
  • Aiheen aloittaja
  • Viimeksi paikalla:tänään kello 21:48
  • Nuperokuljin, 2h+keittiö. Tonttina Suomi.
Vs: Hupiakun uusinta?
« Vastaus #17 : 25.01.2024 kello on 12:40 »
Vaikka yleensä olen edistyksellinen vastaanottamaan uutta tekniikkaa, niin tuohon lifepoon en  arvaa  ryhtyä.
Tässä olisi vanhaa tekniikkaa, mutta olisiko hupiakuksi? https://www.ikh.fi/fi/akku-af-crx-100ah-354x175x190-bc86013
Olisi edullinen ainakin.

*****
  • Kalustoon kuuluva
  • Viimeksi paikalla:tänään kello 20:29
  • Autossa on pyörät
Vs: Hupiakun uusinta?
« Vastaus #18 : 25.01.2024 kello on 12:47 »

  • Vieras
  • Vs: Hupiakun uusinta?
    « Vastaus #19 : 25.01.2024 kello on 21:44 »
    Me, kun ei tykätä yöpyä leirintäalueilla, niin aina on täälläkin keski- ja etelä-Euroopassa syksystä kevääseen ollut ongelma Vartan 95 Ah lyijyakun sähkön riittävyys aivan kahden yön reissullakin, jos tarvitsee lämmitystä. Asumme etelä-Saksassa ja teemme täältä käsin reissujamme. Kaikki lomat ja usein viikonloppunakin. Vuonna 2023 vietimme 108 yötä mökkiautossa. Sähköä emme tarvitse muuhun kuin Truma-lämmityksen ja jääkaapin toimintaan, valoihin ja muihin härpäkkeiden lataukseen. Meillä on katolla 110 Wp:n aurinkopaneeli, josta on ollut apuja mutta ei riittävästi. Lyijyakku ei tunnetusti ajaessakaan nopeasti lataudu täyteen. Eihän siitä 95 Ah ole käyttääkään kuin puolet, kun se ei syväpurkausta kestä.

    Teemme joka vuosi muutaman viikon joululoman etelämmäs lämpöön mökkiautollamme. Vietämme aikaa luontopaikoissa ja merenrannoilla, mutta akun virran riittävyys on ollut ongelma, jonka takia välillä on jouduttu käymään sähköjohdon päässä joko matkaparkissa tai leirintäalueella.

    Pohdimme ja puntaroimme syksyllä mitä teemme. Laitammeko katolle lisää aurinkopaneelin vain vaihdammeko akkutyyppiä. Lisäakusta ja aurinkopaneelista olisi tullut lisää mökkiautoon painoa. Mieheni tutki asiaa ja päädyimme laittamaan Supervolt 150Ah:n Lifepo4-akun ilman lämmitysominaisuutt a.
    https://supervolt.de/

    Starttiakun ja sähkökeskuksen väliin laitoimme latausboosterin. Automme sähkökeskus toimii niin että kun lataus on päällä, joko ajaessa tai johdon nokassa, niin sähkökeskus kytkee akut rinnan. Kytkentä on noin 13.7 voltissa. Keskus vapauttaa akut kun jännite laskee alle 13.2 voltin latauksen loputtua. Lyijyakkujen kanssa tässä ei ole mitään ihmeellistä, kun lepojännite on lyijyakuilla noin 12.7V, mutta Lifepo4 akulla lepojännite täytenä on 13.6V, joten keskus pitää akut rinnan kytkettynä ja näin virtaa sähköä starttiakulle. Asia korjaantui sillä että laitettiin "jarruksi" starttiakun ja sähkökeskuksen väliin 20A:n latausboosteri, joka ajaessa lataa 20A:n virralla hupiakkua, mutta ei päästä virtaa toiseen suuntaan latauksen loputtua. 20A boosteri riittää hyvin lataamaan nopeasti hupiakkua myös ajon aikana.
     
    Sunnuntaina tulimme viiden viikon joululomalta Espanjasta kotiin ja olemme tyytyväisiä valintaan. Saimme olla huolettomia ja omavaraisia sähkön riittävyydestä ja viettää yömme rannoilla, vuorilla ja siellä missä halusimme, jossa se oli luvallista. Jopa ladata invertterin kautta mm. imurin ja pyöriemme akut.

    Olisiko ollut vain kolme yötä ettei lämmitys käynyt päällä. Vietimme nelisen viikkoa eteläisessä Espanjassa ja monesti oltiin pari yötä samassa paikassa ja tuon neljän viikon ajan päiväajamiset olivat lyhyitä, jolloin ei ajon aikana lyijyakku olisi latautunut paljoa. Olisimme olleet aurinkopaneelin varassa, joka ei olisi taaskaan riittänyt.

    Nyt ei tarvinnut käydä leirintäalueella sähkössä, joten säästimme jo Lifepo4 akun hankintahintaa varmaan 10 leirintäalue- tai matkaparkkiyön hinnan. Nyt jopa 5-7 yötä olisi voinut viettää puskissa ja sähkö olisi riittänyt.

    Yhteenvetona voi sanoa että olemme erittäin tyytyväisiä valintaan. Talviolosuhteetkaan ei haittaa, koska akku on asunto-osan sisätiloissa, joka lämmitetään Trumalla kuitenkin aina ennen reissuun lähtöä. Akku antaa -20 asteesta ylöspäin virtaa. Supervolt 150Ah:n akku on fyysisesti saman kokoinen kuin vanha Vartan 95Ah akku, antaa sähköä lähes 3 kertaa enemmän ja painaa lähes 12 kg vähemmän. Varmaan olisi 100Ah olisi riittänyt. Hintaahan tuolla akulla on verrattuna lyijyakkuun, mutta elämähän on valintoja täynnä ;-)

    ©Soleil

    *****
    • Karavaanari
    • Viimeksi paikalla:tänään kello 15:40
    Vs: Hupiakun uusinta?
    « Vastaus #20 : 25.01.2024 kello on 22:27 »
    Joo, jokainen omien tarpeidensa mukaan. Teollisuusakuista löytää kestäviä lyijyakkuja, jotka menevät esim. 12 vuotta tukiasemakäytössä. Hinta on sitten ihan muuta kuin markettiakussa. Keväästä syksyyn tosiaan pärjää hyvin, kun tulee oltua enempi tien päällä, mulla ei edes ole paneelia.  Talvella asuessa saa isommalla akulla vähän harvennettua aggregaatin pöristelyä.
    Mulla oli duuniautossa 2 kpl 132 Ah putkilevyakkuja sarjassa 4 kW invertterille. Auto lähti vaihtoon ja akut mukana hyväkuntoisina 16 vuoden jälkeen. Niitä ei koskaan jätetty tyhjänä kuin harvoin edes yhdeksi yöksi, viikonlopuksi ei koskaan.

    *****
    • Kalustoon kuuluva
    • Aiheen aloittaja
    • Viimeksi paikalla:tänään kello 21:48
    • Nuperokuljin, 2h+keittiö. Tonttina Suomi.
    Vs: Hupiakun uusinta?
    « Vastaus #21 : 29.01.2024 kello on 20:03 »
    Vaikka yleensä olen edistyksellinen vastaanottamaan uutta tekniikkaa, niin tuohon lifepoon en  arvaa  ryhtyä.
    Tässä olisi vanhaa tekniikkaa, mutta olisiko hupiakuksi? https://www.ikh.fi/fi/akku-af-crx-100ah-354x175x190-bc86013
    Olisi edullinen ainakin.

    Tuon sitten hankin. Huomenna pitäisi yrittää paikalleen.