Sivuja:
Toiminto
  • #91 kirjoittanut mike 06 Dec 2023
  • No hohhoijjaa. Eikä sitten vedetty kuin "pikkasen" taas mutkia suoriksi. Ihan saman liikkumisen sitä tarjoaa Lada kuin Mersukin, joten ei ole "mitään eroa oikeasti", eikös ::)

    Ihan oikeasti kerroppa sitten ne oleelliset erot! Näin tavis kun ei todellakaan tiedä!
    Kyllä ladan ja mersun eron tiedostan, molemmat olen omistanut ja molemmilla matka taittui!
    Taloyhtiö mainosti aikanaan että on kaapeli tv ja talonetti sillä kyselen kaapelista en tiedä sen enempää.
    Telia sen kaapelin tarjoaa ja laskuttaa taloyhtiötä.
  • #92 kirjoittanut HiTec 06 Dec 2023
  • Ihan oikeasti kerroppa sitten ne oleelliset erot! Näin tavis kun ei todellakaan tiedä!

    Kaapelissa se signaali kulkee sähköisenä kuparia pitkin, valokaapelissa laser-valolla. Kuparinen kaapeli on avoin erilaisille häiriöille huomattavasti enempi kuin mitä valokaapeli ja siksi kuparia pitkin ei ikinä tulla pääsemään vastaaviin tiedonsiirtonopeuks iin mitä valokaapeli mahdollistaa. No mitä tuolla sitten on merkitystä ja häiritseekö se oikeasti, riippuu taasen ihan käyttäjästä. Nykyisin kuiduissakin puhutaan FTTC-yhteydestä, jossa se kuitu tulee sinne lähimpään jakamoon saakka, josta VSDL-tekniikalla sitä kuparia pitkin taloon sisään ja näin 50Mb/s alkaa olemaan jo aikalailla kattonopeuksia mitä tuolla saavutetaan. Kun sitten taas FTTH-kuidulla se kuitu tuodaan ihan kotiin saakka, jossa vasta kuitupäätteessä se muutetaan RJ-kaapeloinniksi ja edelleen kodin sisäverkkoon. Näitä myydään jo nyt jopa 2000Mb/s nopeuksille saakka, mutta tuo ei todellakaan ole mikään tuon tekniikan kattonopeus, vaan sitä voidaan päätelaitteita vaihtamalla päivittää yhä suurempiin nopeuksiin tulevaisuudessa, kuitua itseään ei tarvitse kaivaa uudelleen.

    Eli teknisesti puhutaan melko totaalisesti erilaisista toteutuksista. Mikä noista eroista on sitten oleellista, riippuu yhä siitä käyttäjästä. Itselle esim. tuo (kupari)kaapeli ei vain yksinkertaisesti enää riitä ja siksi en tuota ole koskaan tähän 2010 valmistuneeseen taloomme kaivattanutkaan, vaan olemme pulanneet 4G ja sittemmin 5G kanssa tuota valokuitua odotellessamme. Jos sähköposti ja perus surffailu netissä on se juttu, niin siihen tuo kuparikin riittää vielä vallan mainiosti. Itse teen työnikin puolesta netissä kaikenlaista muutakin ja siksi minulle se ei enää riitä.

    Ja kun puhutaan taloyhtiöiden verkoista, niin se on sitten taas ihan oma maailmansa. Uudemmissa talossa on jo ns. yleiskaapelointi, jossa se talon sisäverkko on toteutettu RJ-kaapelein ja siten se tarjoaa yleisimmin 100Mb/s nopeudet, kenties uusimmissa jopa 1000Mb/s nopeudet jos on käytetty laadukkaampia kaapeleita. Wanhat taasen joutuvat tulemaan toimeen ex. puhelinkaapeleilla ja silloin nuo nopeudetkin tippuu jo hyvin oleellisesti, puhutaan erilaisista VDSL-tekniikoista joissa em. 50Mb/s on tuon tekniikan maksimeita (vrt. FTTC). Joissain yhtiöissä on joskus ollut myös erilaisia antennikaapeloinnin yhteyteen toteutettuja verkkoja, mutta noista en tiedä sen enempää, millaisin nopeuksiin noilla päästään. Toki olisihan se mahdollista että taloyhtiössäkin se kuitu tuotaisiin ihan sinne asuntoonkin saakka, mutta liekö tuollaisia vielä edes rakennettu. Ehkä sekin tulee jossain kohtaa vastaan, we'll see.
  • #93 kirjoittanut mike 06 Dec 2023
  • Ymmärretty!
  • #94 kirjoittanut 99 06 Dec 2023
  • VSDL-tekniikalla sitä kuparia pitkin taloon sisään ja näin 50Mb/s alkaa olemaan jo aikalailla kattonopeuksia mitä tuolla saavutetaan.

    Nykyään on käytössä VSDL2 jolla päästään helposti 100/100 megan nopeuksiin, ja nopeampikin onnistuisi.
    Palveluntarjoajat vain rajoittavat nopeuksia, ja rahallakaan ei saa nopeaa VDSL yhteyttä vaikka tekniikka kyllä mahdollistaisi.
  • #95 kirjoittanut HiTec 06 Dec 2023
  • Nykyään on käytössä VSDL2 jolla päästään helposti 100/100 megan nopeuksiin, ja nopeampikin onnistuisi.

    Tuo on kyllä totta, kehittyy se tuokin tekniikka yhä. Vaan siellä toisella puolella on myös taloon aikanaan vedetyt paukkulangat, mitä niissä saa liikkumaan, se lankapuhelimen puhehan kun ei kummoista kuparia tarttenut. Itse aikanaan -80 rakennetussa krs.talossamme nyysin puh.keskuksesta 2 paria talojen välisestä 100-parisesta puhelintouvista ja survoin siihen ihan pokkana 100Mb/s LAN:in - Toimi :o Piti siis rakentaa omaan kämppään kunnon yhteydet puh.keskuksessa sijaitsevalle palvelimellemme ja ADSL-napanuoralle taloyhtiöstä ulos. Muut asukkaat pärjäsivät vallan mainiosti HomePNA-yhteyksillään, kunnes sitten otettiin tuo nyysitty narupari "runkoverkoksi" johon liitettiin portaikkojen AP:t ja näin pääsi muutkin hiukka nopeampaan WLAN-yhteyteen ^-^
  • #96 kirjoittanut 0yxxy0 07 Dec 2023
  • Tuo on kyllä totta, kehittyy se tuokin tekniikka yhä. Vaan siellä toisella puolella on myös taloon aikanaan vedetyt paukkulangat, mitä niissä saa liikkumaan, se lankapuhelimen puhehan kun ei kummoista kuparia tarttenut. Itse aikanaan -80 rakennetussa krs.talossamme nyysin puh.keskuksesta 2 paria talojen välisestä 100-parisesta puhelintouvista ja survoin siihen ihan pokkana 100Mb/s LAN:in - Toimi :o Piti siis rakentaa omaan kämppään kunnon yhteydet puh.keskuksessa sijaitsevalle palvelimellemme ja ADSL-napanuoralle taloyhtiöstä ulos. Muut asukkaat pärjäsivät vallan mainiosti HomePNA-yhteyksillään, kunnes sitten otettiin tuo nyysitty narupari "runkoverkoksi" johon liitettiin portaikkojen AP:t ja näin pääsi muutkin hiukka nopeampaan WLAN-yhteyteen ^-^

    Mulla kans vanhat puhelin johdot otettu reitittimen perään, CAT kaapeleita ei saanut kun 30v vanhat puhelinjohdot ei liikahtaneet edes putkessa. Netistä kun kooklaili vaan kytkentäkaavion niin sai yhden yhteyden (4 lankaa) ja pistoke päähän 100:seen pääsee silläkin.
  • #97 kirjoittanut Lerssinen 08 Dec 2023
  • Eihän RJ johto ole periaatteessa normaalijohdinta kummempaa, häiriönsieto ja datojen keskinäinen sotkeminen sitten pitkien huonojen vetojen indusoitumisen takia haittaa yhteyksiä, siksi tietyllä tavalla kierretyt kaapelit.

    https://www.techware.fi/tuotteet/muut-tuotteet-ja-tarvikkeet/mediamuuntimet-ja-extenderit-muut-tuotteet-ja-tarvikkeet/ot-systems-et1100cpp-r/

    Tuontyyppisillä parikaapelimuuntimi lla on viety verkkoja monenlaisiin paikkoihin vanhoja johtoja pitkin mihin ei RJ johtoja ole haluttu vetää tai maksaa siitä, Nykyään katoava luonnonvara mutta mitkä tahansa kaksi erillistä johdinta riittää ja netti siirtyy.
  • #98 kirjoittanut K.E.V 08 Dec 2023
  • Joskus kävi niinkin että nousussa huoneiston pihoista 1 poikki eikä vapaata ollut. No hyvin lähti rokkaamaan kun yksi miinus kytkettiin palotikkaisiin ja ylhäällä ikkunan raosta crossilangalla rasiaan. Tilapäinen juttu mutta 3 kk se sillä toimi.
  • #99 kirjoittanut HiTec 09 Dec 2023
  • Eihän RJ johto ole periaatteessa normaalijohdinta kummempaa, häiriönsieto ja datojen keskinäinen sotkeminen sitten pitkien huonojen vetojen indusoitumisen takia haittaa yhteyksiä, siksi tietyllä tavalla kierretyt kaapelit.

    Tuossa kuvassa aika hyvin noita CAT-kaapeleita, mitä eroa niissä on johdinten häiriösuojausten kesken. Itselle lähinnä 5e ja 6 näistä niitä tutuimpia.
Sivuja:
Toiminto