Sivuja:
Toiminto
 • #1 kirjoittanut Ramiss 29 Oct 2023
 • Terve,

  Kyselisin vähän vaunun ilmanvaihdosta, jos jollain tietoa kyseisestä mallista.

  Mistähän tässä mallissa mahtaa tulla tuloilma sisälle?
  Vaunussa todella huono ilmanvaihto, yön jälkeen ikkunat suorastaan valuu vettä nyt viileämmillä ilmoilla. Tätä voi vähän ehkäistä pitämällä kattoluukkuja puoliksi auki.

  Vaunun takaosassa kerrossängyn päällä katossa yksi uskoakseni poistoilmaventtiili, joka kuitenkin suorastaan puhaltaa ilmaa sisään.. Viitannee siihen, että ilmaa ei tule sisään oikeista paikoista. Tämä on sellainen neliskanttinen venttiili jota ei voi sulkea. Tuo kerrossängyn puoleinen pää vaunusta on todella viileä, koska ilmaa puskee niin rajusti sisään. Alde pitää kyllä muuten lämpimänä.
 • #2 kirjoittanut vaanari61 29 Oct 2023
 • Minulla aikoinaan olleeseen samanmoiseen vaunuun teki merkkihuolto Detskunmaahantuojan edustajan Uotin ohjeiden mukaan taakse sängynalle kaksi 75mm reikää läpivientiputkella aivan takaseinän viereen jolloin poratessa katkaisivat osan tukirimoista lattian ja seinän yhtymäkohdasta. Reiijät pitäisi porata etäämmälle takaseinästä jolloin rima ei vaurioidu. Laittoivat liimalla verkot  aukkoihin estämään hiirìen yms sisäänpääsyn. Ilmanvaihto/ikkunoiden kostuminen väheni takaosassa huomattavasti mutta ei loppunut kokonaan. Ikkunat kostivat kun verhot on niin tiiviit että ilma ei pääse kiertämään ikkunapinnassa, ikkunat kaipaa ilmankiertoa joka estää kondession ikkunapinnassa.
 • #3 kirjoittanut tsahkali 29 Oct 2023
 • Off-Topic:
  Ikkunat kostivat kun verhot on niin tiiviit että ilma ei pääse kiertämään ikkunapinnassa, ikkunat kaipaa ilmankiertoa joka estää kondession ikkunapinnassa.
  Kosteudella on tapana istua kylmille pinnoille.
  Pelkkä rako verhossa ei aiheuta mitään 'kiertoa'.
 • #4 kirjoittanut Ossi66 29 Oct 2023
 • Meillä oli myös samanmoinen vm 05. Paransin vaanari61 ohjeen mukaan ilmankiertoa poraamalla reikiä sängynalusien poikittaisiin levynalusrimoihin. Korvausilmareiät on tosiaan siellä levyjen alla ja osittain estävät sitten korvausilman kierron pattereille.
  Meillä vaunu oli käytössä vain huhtikuusta lokakuuhun, niin ikkunoiden kostuminen ei ollut iso ongelma.

  Nykyisessä uudemmassa Detskussa on tosiaan lattiaventtiilien lisäksi 2 isompaa ilmaventtiiliä lattioissa.
 • #5 kirjoittanut Yrjö 29 Oct 2023
 •    Detskusta ei kokemusta.
     Tuohon Spriteen olen kolme reikää porannut lattiaan. Kaksi ehkä n. 70 mm. kolmas n. 100 mm.. Päällä on hyttysverkko ja jyrsijöitö varten järeämpi verkko. Meillä tuo on myös pikku pakkasillakin (alle -20) käytössä. Ikunoiden huurtuminen on vähäistä, kun kattoluukku on raollaan vajaan tuuman verran.
 • #6 kirjoittanut vaanari61 30 Oct 2023
 • Onko parisängyn alla korotettu pohja paikoillaan ?

  Korotettuun pohjaan on listoin tehty ilmakanavat joita pitkin ilma pääsee patterille ja sängyn ja seinän välikanavasta ilma nousee ylös ikkunalle.

  Jos korotettu pohja ei ole paikoillaan, ilmankierto voi estyä tahi vuoteen ja seinän välinen kanava on suljettu esim. petauksen yhteydessä ilmankierto ei toimi ja seurauksena on ett ikkunat "itkee" / patterin lämmitys ei toimi niinkuin se on suunniteltu toimimaan.

  Tarkista ilmakanavat kerros-sänkyjen ja seinän välestäkin . . .

  Onko alemman kerros-sängynalusen sulkevat liukuovet kiinni ?  Jos sattuu olemaan tiiviisti kiinni, estyy ilmankierto . . .

 • #7 kirjoittanut putkimies 31 Oct 2023
 •  
    Paras keino estää kosteuden muodostumista ikkunoihin ja muihin pintoihin on esilämmittää tyhjää kampetta vuorokauden verran.
 • #8 kirjoittanut Ossi66 31 Oct 2023
 • Detskun kasettiverhot on kyllä niin tiiviit, ettei sinne ikkunan pintaan kierrä yhtään ilmaa, jos molemmat on vedetty alas.  Jos jättää hyttysverkon ylös, jää alareunaan pienoinen rako, mutta ylhäällä ei ole edelleenkään mitään rakoa.

  Jotain kummaa tuossa ilmankierrossa kyllä on, jos poistoventtiilistä tulee kylmää.  Ei meidän New Linessä tullut.
  Ja nykyisessä on myös sama venttiili parisängyn päällä takapäässä, eikä siitä vedä koskaan kylmää. Nykyään on asuttu myös talvella ongelmitta.

  Edit:
  Hyttysiä siitä venttiilistä kyllä tulee, jos ei oo lisänny sinne verkkoa. Alaosa irtoaa kun laittaa vaikka veitsen reunan ja katon väliin ja alkaa kammeta varovasti alaspäin ;)
 • #9 kirjoittanut Hesus 31 Oct 2023
 • ikkunoiden kosteus riippuu myös kuinka paljon uutta kosteutta tulee yön aikana. eipä omaankaan asuntoautoon paljon tullut jos yksin oli reissussa, mutta jos oli 2 ihmistä ja 2isoa koiraa niin tuulilasi valui vettä aamulla(ellei ollut ulkopuolista peittoa)

  Mutta kuten yllä on todettu, jotain muutakin on vialla jos katon poistoilmasta tulee sisäänpäin kylmää.
 • #10 kirjoittanut megaman 31 Oct 2023
 • Meillä lattiassa ikkunoiden kohdalla reikiä (tehtaan tekemiä). Sellaisia peukalon mentäviä, joissa ritilät. Korvausilma nousee ylös ikkunalle solaa pitkin. Trumatic puhallinlämmitys.
  Vesihelmiä toki tulee, kun pimennysverhot yöllä edessä. Meillä tosin kolmen vuodenajan vaunu, talvella ei käytetä. Jääkaapin takaa tulee muutenkin ilmaa ihan riittävästi. 🙂
 • #11 kirjoittanut jamseil 31 Oct 2023
 • Ensiapuna kannattaa tarkastaa/puhdistaa alkuperäisten tulojen itikkaverkot. Monessa vaunussa tuloissa on pohjan puolella takareunasta avoin kupu suojana ejoviimaa ja kuraa vastaan.
  Omassa itikkaverkko on laitettu tuon kuvun ja pohjavanerin väliin ja niihin voi kertyä pölyä ja kuraa joka huonontaa ilman virtausta.

  Täällä on myös juttua noista parannuksista puutteellisiin tuloilmareikiin.
  https://www.karavaanarit.fi/etuteltan-puheet/matkailuvaunut-ja-vetoautot/dethleffsin-ilmanvaihdon-lisaaminen/

  Säädettäväthän tulojen pitäisi olla, muuten aina kompromissi. Tietysti siten että minimissään jää alkuperäiset aukot käytöön.
  Henkilömäärä, vuodenaika ja milloin mikäkin vaikuttaa tarpeeseen. Omassa alkuperäiset tulot riittää talvella, mutta kesällä avaan pari lisätuloa.

  Onko kattoluukut pakkotuulettavaa mallia?
 • #12 kirjoittanut putkimies 31 Oct 2023
 •  Pakkassäällä ilma on kuivaa, tuulettakaa vaunusta kostea ilma ulos taivaan tuuliin kuivassa pakkassäällä. Kosteus ulos kostean ilman mukana ulos ja kuiva ulkoilma sisään.
     Ovet ja ikkunat auki ja läpituuletus.
     
      Jos lasinen peili pyrkii huurtuun, saattaa olla märkää seinää...
Sivuja:
Toiminto