Sivuja:
Toiminto
  • #31 kirjoittanut miconet 29 Oct 2023
  • Pohdin myös vaihtoehtoa, jossa starttiakun ja hupiakun (AGM) lisäksi toteuttaisin kolmannen invertterille varatun lithium akun. Tällöin jättäisin nykyisen järjestelmän ja EBLn ennalleen kuten se on ja lisäisin DC-DC laturin sekä erillisen verkkovirtalaturin hoitamaan lithiumakun lataukset. Se olisi eriytettynä vain invertterikäyttöön. Onko tämä ajatus ok? Lisääkö kuormaa auton laturille vrt. startti (AGM)/hupiakku(lithium) ratkaisuun nähden? Onko mitään järkeä/etua/heikkouksia toteuttaa nämä erillisinä? Erityisesti pitäisi ainakin miettiä aurinkokennojen MTTP latauksen toteutusta, joko vain hupiakkuun/lithiumakkuun tai hoitaa se vaihtokytkimellä tms. toteutuksella. Voi olla, että kolmen akuston toteuttaminen kaikkine "hienouksineen" menee turhan/tarpeettoman "monimutkaiseksi".
    (Ajatuksena on myös painon - ainakin osittainen keventäminen - aiempaan toteutukseen pelkillä AGM akuilla, sekä tietysti saada etua lithiumakun paremmasta purkukyvystä AGM nähden)

    Aiemmassa autossani oli starttiakku/hupiakku 2x95Ah AGM (rinnankytkettynä) ja tuossa ratkaisussa toisinaan akusto/invertteri kyykkäsi liiallisen kulutuksen vuoksi. Osin ajattelemattoman käytön/kuormituksen vuoksi.
  • #32 kirjoittanut Majuri 29 Oct 2023
  • Kiinnostaisi tietää mikä akku tulee käyttöön, sillä onko akussa sisäinen latauksen hallinta vai ei?
    Itse ajattelin omani toteuttaa Victronin akulla ja ulkoisella BMS latauksen hallinnalla, jolloin käytän tuota auton omaa sähkökeskuksen laturia myös hupiakun lataukseen ulkoisen BMS kautta. En tiedä miksi pitäisi ostaa erillinen 220V laturi tuota akkua varten, kun BMS hoitaa käsittääkseni oikean latauksen tuolle hupiakulle. Samainen BMS hoitaa myös hupiakun latauksen ajon aikana starttiakulta.
    https://www.ebay.com/itm/314219747267
  • #33 kirjoittanut "Masi" 29 Oct 2023
  • Kannattaa ottaa sitten talvikelit ja lataus huomioon. Nuo halvimmat ei toimi kylmässä automaatisesti, kun taas esimerkiksi Vitronilta löytyy mallit joka toimivat automaatisesti myös pakkasen puolella eli osaavat lämmittää itsensä latausta varten.
  • #34 kirjoittanut elwari 29 Oct 2023
  • https://www.ebay.com/itm/314219747267

    Pakkasen puolella olevaa litiumia ei saa ladata, asia joka on syytä ottaa huomioon Suomen talvessa. Lämmitystä tuossa ei taida olla, kun ei ole erikseen mainittu. Toivottavasti on toimiva suojapiiri, joka estää kylmän akun lataamisen.

    E: Kyllä siinä ainakin mainitaan lämpötilasuojaus.
  • #35 kirjoittanut MatkaMikko 29 Oct 2023
  • https://www.ebay.com/itm/314219747267

    Eli pitäisi olla sisäinen akun hallinta. Kiinnostaisi lukea tuon akun käyttöohje, sillä ihmettelen mikä tuo punainen pyöreä virtakytkin on? Onko se tarkoitettu vaan tuolle erilliselle latauspistokkeelle ja noille usb pistokkeille vai onko tuon akun hallinta myös kytketty tuohon katkaisimeen.

    Tuosta alkuperäisestä kuvasta veikkaan, että se sulake mistä lähtee muitakin johtoja on tuo on EBL menevä starttiakun sulake, sillä yksi ohuemmista johdoista voisi olla EBL 2A starttiakun latausjohto. Mittaamallahan tuo selviää tuleeko jännitettä EBL pistokkeisiin 3 ja 4, kun sulake on irroitettu.  Tuo keskimmäinen johto lienee sitten jääkaapille tarkoitettu ajonaikainen johto. Mittaamalla sekin selviää nastasta 7.

    Kun tuo akku tukee latausta 50A asti ja max 14.6 V, niin itse käyttäisin kyllä tuota EBL omaa laturia Gel asennossa silloin kun ollaan verkkovirrassa. En keksi miksi pitäisi erillinen 230V laturi tuota varten ostaa ellei halua laturilta enemmän tehoja kuin tuo EBL antaa. Rupeaa vaan nuo yli 20A laturit olemaan melko hinnakkaita.
  • #36 kirjoittanut Majuri 29 Oct 2023
  • Eli pitäisi olla sisäinen akun hallinta. Kiinnostaisi lukea tuon akun käyttöohje, sillä ihmettelen mikä tuo punainen pyöreä virtakytkin on? Onko se tarkoitettu vaan tuolle erilliselle latauspistokkeelle ja noille usb pistokkeille vai onko tuon akun hallinta myös kytketty tuohon katkaisimeen.

    Tuosta alkuperäisestä kuvasta veikkaan, että se sulake mistä lähtee muitakin johtoja on tuo on EBL menevä starttiakun sulake, sillä yksi ohuemmista johdoista voisi olla EBL 2A starttiakun latausjohto. Mittaamallahan tuo selviää tuleeko jännitettä EBL pistokkeisiin 3 ja 4, kun sulake on irroitettu.  Tuo keskimmäinen johto lienee sitten jääkaapille tarkoitettu ajonaikainen johto. Mittaamalla sekin selviää nastasta 7.

    Kun tuo akku tukee latausta 50A asti ja max 14.6 V, niin itse käyttäisin kyllä tuota EBL omaa laturia Gel asennossa silloin kun ollaan verkkovirrassa. En keksi miksi pitäisi erillinen 230V laturi tuota varten ostaa ellei halua laturilta enemmän tehoja kuin tuo EBL antaa. Rupeaa vaan nuo yli 20A laturit olemaan melko hinnakkaita.
    Virta kytkin on noille usb pistokkeille. 40A laturi tulee 230V
  • #37 kirjoittanut tsahkali 30 Oct 2023
  • Pohdin myös vaihtoehtoa, jossa starttiakun ja hupiakun (AGM) lisäksi toteuttaisin kolmannen invertterille varatun lithium akun. Tällöin jättäisin nykyisen järjestelmän ja EBLn ennalleen kuten se on ja lisäisin DC-DC laturin sekä erillisen verkkovirtalaturin hoitamaan lithiumakun lataukset. Se olisi eriytettynä vain invertterikäyttöön. Onko tämä ajatus ok?

    Lithiumin hienouksiin en ole perehtynyt mutta meillä on tuonnäköinen kasa akkuja.
    Lisäakut saavat ajossa latauksen BlueSea:n automaattisen releen kautta.
    Piuhan päässä, kun ajoakku on täynnä, rele taas vetää ja lisäakut latautuvat.
    Transun laturi on 150A.
  • #38 kirjoittanut ktako 31 Oct 2023
  • Noissa lipo akuissa on tuo paloriski, josta ei juuri puhuta näissä yhteyksissä. Se jos syttyy niin siinä menee kyllä myös autokin. Lyijyakku sinänsä turvallisempi.
  • #39 kirjoittanut Masa matkailija 31 Oct 2023
  • Tuossa paloriskissäkin on eroja, näyttää uudemmat olevan rauta fosfaatti akkuja joka turvallisempi. Oli yhdessä videossa testejä prässin alla ja pyörän rautafosfatti ei syttynyt, mutta porakoneen akku syttyi lähes räjähtäen.

    Lähetetty minun SM-F936B laitteesta Tapatalkilla

  • #40 kirjoittanut Aakku 31 Oct 2023
  • Tuossa paloriskissäkin on eroja, näyttää uudemmat olevan rauta fosfaatti akkuja joka turvallisempi. Oli yhdessä videossa testejä prässin alla ja pyörän rautafosfatti ei syttynyt, mutta porakoneen akku syttyi lähes räjähtäen.(Kuva piiloitettu, klikkaa tätä niin näet kuvan.)

    Lähetetty minun SM-F936B laitteesta Tapatalkilla
    Tällainen prässitesti olikin tänään lööppilehdessä...

    https://www.is.fi/autot/art-2000009959114.html
  • #41 kirjoittanut elwari 31 Oct 2023
  • Nämä lyijyakun korvaajaksi tarkoitetut litiumit taitavat useimmiten olla rauta-fosfaattiakkuja, niissä sattuu neljällä sarjaankytketyllä  kennolla latausjännitekin aika mukavasti 14.6 voltin tietämille. Pienempikin jännite kyllä riittää, toisin kuin lyijyakussa, ei haittaa vaikka akku ei aivan 100% lataukseen tulisikaan.
  • #42 kirjoittanut Mika.T 31 Oct 2023
  • Älkää sekottako lipo (litium polymeeri) tai li-ion (litium ioni) akkuja lifepo4 (litium-rautafosfaatti)
    akkuihin!

    Lifepo4 akut on juuri näitä mitä nykyään paljon käytetään hupiakkuina.


    EDIT:

    LiFePO4 Akut
    LiFePO4 (Litium-rauta­fosfaatti­akku) akkujen käyttöikä on 10-kertainen verrattuna tavallisiin lyijyakkuihin. Useimmat litiumioni akut kestävät käytössä 10-20 vuotta. Litiumakku ei vaadi aktiivista huoltoa.

    LiFePO4 akut lataantuvat nopeasti ja ovat tehokkaita. LiFePO4 käy monipuolisesti erilaisiin sovelluksiin.
    LiFePO4 akkuja voidaan purkaa varauksesta -20 asteen pakkasesta +60 ° C lämpöasteeseen ja ladata lämpötilan ollessa + 0° C astetta vähintään.
    Joillakin Lifepo4 akkutekniikoilla voidaan ladata akkuja 0,1C virralla lämpötilan ollessa maksimissaan -10° C

    LiFePO4 akut painavat myös kolmasosan lyijyakkuihin verrattuina, joka helpottaa mm. akkujen kuljettamista veneisiin ja soutuveneisiin

    LiFePO4 akut ovat ympäristöystävällis iä ja erittäin turvallisia asentaa sekä käyttää. LiFePO4 akut eivät räjähdä Lithium Ion akkuun verrattuna.
  • #43 kirjoittanut sahti 05 Nov 2023
  • Helppo todeta mikä johto kun seuraa sitä hetken matkaa taaksepäin. Samalla voi tutkiskella mistä vetäisi paksumman johdon. Kannattaa jättää vanha johto paikalleen päät teipattuna, voi pelastaa tilanteessa jossa ajoakku tyhjenee niin ei tarttee apuja ulkopuolelta vaan voi ite antaa itselleen apuvirtaa.

    Helpompi kuin alkaa purkamaan johtoja dc-dc laturista.
  • #44 kirjoittanut Majuri 11 Nov 2023
  • Olen laittamassa Litium hupiakun ja sille DC-DC laturin mutta pitäisi sitten poistaa alkuperäinen ajon aikainen lataus. Näistä joku sulake pitäisi poistaa?

    Irrotin ton kaapelin missä on jotain jälki asennus johtojakin. Kaikki muut tuntuu toimivan paitsi äärivalot. Onko ideoita.
Sivuja:
Toiminto