Sivuja:
Toiminto
  • #31 kirjoittanut Aakku 02 Mar 2019
  • Jos huushollissa on useampi akku (minulla 7kpl) kannattaa hommata: https://m.motonet.fi/fi/tuote/493116/Akkutesteri-viisarinaytolla
    Mitäs kaikkea tuollaisella saa mitattua...?
  • #32 kirjoittanut Turhan Höpöttäjä 02 Mar 2019
  • Mitäs kaikkea tuollaisella saa mitattua...?

    Ettäkö, kaikkea. Itse riipasen akut vuorotellen pois piuhoista. Mittauksen jälkeen tiedän mikä akku piiputtaa, niin poistan sitten romikseen. Jos akussa on sisäinen vika navan kytkeytymisessä, silloin se vika ehkä ei juuri silloin ilmene, kun ährää mittarin kanssa. Sitä vikaa ei muillakaan mittauksilla saa selville.
  • #33 kirjoittanut Aakku 02 Mar 2019
  • Ettäkö, kaikkea. Itse riipasen akut vuorotellen pois piuhoista. Mittauksen jälkeen tiedän mikä akku piiputtaa, niin poistan sitten romikseen. Jos akussa on sisäinen vika navan kytkeytymisessä, silloin se vika ehkä ei juuri silloin ilmene, kun ährää mittarin kanssa. Sitä vikaa ei muillakaan mittauksilla saa selville.
    Ok...

    Kuvasta ei saa oikein selvää. Mittaako se jännitettä, vaiko kuormaa, tai jotain muuta?
    Itse käytän jännitemittaria ja älylaturia ongelmien paikallistamiseksi. Laturi yleensä herjaa viasta, jos lataaminen ei onnistu.
  • #34 kirjoittanut Hanu 03 Mar 2019




  • Kävin hakemassa tuollaisen mittarin. Kuvassa oleva veneen starttiakku vuodelta 2004 sai CCA-arvoksi 200, mikä on vielä kelvollinen. Mittarin käyttöohje on kyllä aika sekava. Lähetin maahantuojalle sähköpostissa seuraavan kysymyksen, mutta eivät ole vielä vastanneet mitään.

    "Ostin Motonetista maahantuomanne Axxel akkutesterin. Laite toimii hyvin, mutta käyttöohje on epäselvä. Siinä sanotaan, että vihreällä asteikolla on CCA -arvot 300,400 ja 500 ja asteikon jokainen väli tarkoittaa 50 CCA.  Laitteessa on kuitenkin asteikon arvot  200, 400, 600, 800 ja 1000.

    Onko suurempi arvo parempi? Riippuuko mitattu arvo jotenkin akun kapasiteetista? Mittasin seitsemän vuotta vanhan 100 Ah akun, jonka jännite oli 12,61 V ja sain tulokseksi 1000 CCA +5 asteen lämpötilassa. Onko akku hyvässä kunnossa? Se on purjeveneen laiteakku, jolle on tärkeää kestää pitkään hidasta purkamista esim. jääkaapin ja lämmityslaitteen käyttöä varten. Antaako akkutesterin CCA arvo osviittaa tällaisen akun kunnosta?

    Mittasin myös 4 Ah sähköpolkuyörän lyijyakkuja. Akkujen jännite on 12,6 V ja ne ovat toimineet ihan hyvin, mutta kaikkien mittaustulokseksi tuli BAD. Millaisia CCA arvoja näistä pitäisi saada?

    Mikäli olen oikein ymmärtänyt, mittaus kuormittaa akkua ja näyttää itse asiassa vain kuormituksen jälkeisen jännitteen. Onko CCA -lukema tarkoitus lukea silloin kun vipu on vielä käännettynä oikealle? Eli kun sitä on pidetty oikealla 10 s, mutta ei vielä vapautettu? Kuinka pian mittauksen eli vivun vapauttamisen jälkeen jännitteen pitäisi nousta ja kuinka paljon alemmaksi sen pitäisi jäädä kuin se oli ennen mittausta. Vai eikö sen pitäisi nousta lainkaan? Ohjeessa sanotaan, että jos jännite nousee nopeasti 12 voltiin tai yli, on akku viallinen. Tätäkään en oikein ymmärrä

    Laitteen takana on tarra, jossa puhutaan lämpötilakompensati osta. Onko "painallus" yksi 10 sekunnin mittausvivun vääntäminen. Miksi akkua pitäisi kuormittaa -20 asteen pakkasessa kolme kertaa, kun se muutenkin antaa virtaa huonommin kuin lämpimässä? Käyttöohjeessa käsketään lisäämään kylmässä CCA -arvoa 1-3 välillä, mikä on loogisempaa. Ohjeessa puhutaan 50 CCA:n välistä, kun se mittarin asteikolla on 200 CCA.

    Saisinko vähän selvennystä näihin asioihin?"

    Jos joku foorumin lukijoista osaa selventää asioita, niin saa vastata.

    t. Hanu

  • #35 kirjoittanut Turhan Höpöttäjä 03 Mar 2019
  • Itse mittaan akun joka on ollut riittävän kauan latauksessa. Jos mittaus menee keltaiselle, laitan akun poistoon. Koska se testerin vastus ottaa kovasti evästä, puhun nyt vähintään 60ah:n akuista.
  • #36 kirjoittanut Sinnipirtti 04 Mar 2019
  • Tuo mittari ei oikein sovellu vapaa-ajan ja syväpurku akuille kun on tarkoitettu mittaamaan käynnistysvirran antokykyä. Tällä siis mitataan akun suurinta lyhytaikaista maksimi virtatehoa.

    Vapaa-ajan sekä syväpurku akuissa kiinnostavinta on napajännitteen alenema kuormitettaessa eli akun sisäinen vastus sekä kapasiteetin alenema elinkaaren aikana. Näille on omat mittarit olemassa mutta tavan tallukalle käyttöön nähden turhan tyyriitä.
  • #37 kirjoittanut svc 16 May 2019
  •  Tämä voisi olla parempi hupiakuille: https://www.puuilo.fi/Elektroninen-akkutesteri-12V-tai-24V
    Tiedä sitten miten luotettava. Mittaa ilmeisesti juurikin tuota sisäistä vastusta.
  • #38 kirjoittanut Sinnipirtti 16 May 2019
  • Starttiakuille tarkoitettu.
  • #39 kirjoittanut svc 16 May 2019
  • Starttiakuille tarkoitettu.
    Ok. Oletin, että "suljetulla akkutyypillä" olisi tarkoitettu geeliakkuja, mutta ilmeisesti se tarkoittaa vain VRLA-akkuja.
  • #40 kirjoittanut Sinnipirtti 16 May 2019
  • Ei se suljettu, neste, AGM tai geeli tarkoita että kyseessä on startti, hupi vai syväpurkuakku. Tämä on jotenkin hyvin hankalaa ymmärtää.   ;D
  • #41 kirjoittanut Yusuf 16 May 2019
  • Ompa akusta tehty atomitiedettä, mulla akku ei kestänyt kuin muutaman päivän ilman latausta ja vaunun kuntomittari näytti punaista. Ikää oli yhdeksän vuotta, niin akku irti ja motonetista saman kokoinen vapaa ajan akku tilalle, vanha jäi sinne. Nyt keski talvellakin kaksi kuukautta lataamatta.
    Ongelma hoidettu! Hinta alle satasen.
  • #42 kirjoittanut tsahkali 16 May 2019
  • #43 kirjoittanut Sinnipirtti 16 May 2019
  • Kapasiteettia mittaavat maksavat satoja euroja. Siis sellaiset millä mitataan hitaasti purettavia akkuja kuten vapaa-ajan tai syväpurkuakkun kuntoa kokonaisuutena.
  • #44 kirjoittanut jamseil 10 Mar 2021
  • Akun suuntaa antavan kapasiteetin tarkastus voisi olla paikalllaan, kun ei ole syksyllä ostetun vaunun akun kunnosta tai edes iästä varmuutta.
    Vartan 60Ah startti akku näyttää olevan, ehkä 2017 kylkeen sulatetun koodin perusteella. Ei välttämättä se kaikista paras valinta tähän hommaan.

    Kivempi se on testata akku näin kotosalla ennen reissuja. :)

    Pienen pähkäilyn jälkeen meinasin tällaisella kestotestillä arvioida akun tämän hetkistä kuntoa, perinteisesti ilman mitään hankintoja kotoa löytyvillä kamppeilla.

    1. Akku ladataan täyteen noin 20 asteessa.

    2. Yleismittarin 10A aluella mitataan esimerkiksi 55W H1 polttimon virran kulutus.
    Tarkinta olisi varmaan mitata tuo akun 100%-50% jännitteistä keskiarvoistetulla 12,25V jännitteellä, mutta aivan sama menköön täyden akun jännitteellä mitatulla arvolla. :)
    (ohje: Yleensä virtamittauksessa johdin siirrettävä mittarin eri nastaan, kun muissa mittauksissa. Esim. 10A fused nimettyyn. Mittari laitetaan jomman kumman navan ja kuorman väliin.
    Kannattaa siirtää mittarinjohto heti takaisin "perusasetuksiin", ettei tule seuraavassa jännitemittauksessa oikosulkua.)

    3. Tulos muistiin, siinähän sen luulisi pyörivän 4A molemmin puolin polttimo yksilöstä ja akun jännitteestä riippuen.

    4. Polttimo palamaan illalla nukkumaan mennessä palamattomalle ja sähköä johtamattomalle alustalle. Lattialaatta, betonilattia...
    Aika muistiin.

    5. Aamulla kun herää niin polttimon johto irti ja aika muistiin. Kahvin keittoon.

    6. Kahvitellessa voi kertoa polttimosta mitatun virran poltetuilla tunneilla.
    Jos huilaa 10 tuntia ja satuit löytämään juuri 4A polttimon, niin tulos on silloin 40Ah. Eli suunnilleen sen verran sieltä ainakin löytyy.

    7. Kahvin eli tasaantumisajan jälkeen mittaamaan akun napajännite. Sitten katsoo alla olevasta taulukosta kertoimen lähimmäksi täsmäävän jännitteen kohdalta ja kertoo sillä akun nimelliskapasiteeti n.
    Sitten lisää jäännös kapasiteetin edellä laskettuun kulutettuun 40Ah lukemaan. Tulos lienee hyvällä akulla jollain tarkkuudella lähellä sen kyljestä löytyvää nimelliskapasiteett iä?
    Tai sitten ei. :laugh:

    Täysi akku 12,72 V kerroin 1,0
    90% varaus 12,60 V kerroin 0,9
    80% varaus 12,48 V kerroin 0,8
    70% varaus 12,36 V kerroin 0,7
    60% varaus 12,24 V kerroin 0,6
    50% varaus 12,12 V kerroin 0,5
    40% varaus 12,00 V kerroin 0,4
    30% varaus 11,88 V kerroin 0,3
    20% varaus 11,76 V kerroin 0,2
    10% varaus 11,64 V kerroin 0,1
     
    Taulukko perustuu tähän.
    http://www.autowiki.fi/index.php/Akun_kunnon_tarkistaminen

    Edit. Loppua korjattu.
  • #45 kirjoittanut jamseil 10 Mar 2021
  • Testataan todellisilla luvuilla.

    Akku 60Ah
    Lampun virta 3,35A
    Aika 7h
    Napajännite jälkeen 12,25V

    Kulutettu
    3,35A x 7h = 23,5Ah

    Jäävä
    12,25V = 60% = 0,6 (taulukosta)
    0,6 x 60Ah = 36Ah

    Yhteensä
    23,5Ah + 36Ah = 59,5Ah

    Hyvältä siis vaikuttaa kapasiteetti neljä vuotta (väärin) käytetyssä Vartan starttiakussa.
    Ei vielä tarvetta vaihtaa. Thumb
Sivuja:
Toiminto