Poraa pop-niitit pois ja irroita kansi. Ota kuvat sisältä ja laita tänne. Olen yhden korjannut, mutta en muista oliko verkkopuoli hakkuri vai muutajalla. Oletan sen olevan hakkuri ja vika on siinä.
Sivuja: [1] Siirry alas
Poraa pop-niitit pois ja irroita kansi. Ota kuvat sisältä ja laita tänne. Olen yhden korjannut, mutta en muista oliko verkkopuoli hakkuri vai muutajalla. Oletan sen olevan hakkuri ja vika on siinä.
Ohessa kuvat tuosta lautauspuolesta.
Taisi vika löytyä tuosta 230/19.9V muuntajasta, kun ensiöpuolella vastus oli ääretön ja toisio 24 ohmia. Täytyy ruveta osaa metsästämään. Aikalailla tuollain mittailin.
Sulake on ehjä. Releen jälkeen jännite 230VAC Muuntajalle tulee 230VAC Muuntajalta lähtö 0VAC Muuntaja irti ja ensiö puolen resistanssi ääretön. Kuvassa muistin mukaan eiliset mittaukset piirrettynä. Tuo muuntaja onkin varsin mielenkiintoinen, kun vastaava ei tahdo löytyä ja tuolla Nordelettronican numerolla ei löydy mitään tietoa ko. muuntajasta. Olisiko oheinen käypänen 18V versiona vai pitäisikö olla 24V versio? Ainakin nastat olisivat sopivat ja muuntajan ulkoiset mitat. https://www.radioduo.fi/muuntaja-koteloitu-2-8va-230vac-18v-156ma-pcb/p/BV302S18028/ Kyllä se vaatii sen 19.9v muuntajan.
Tutkin tuota piirikorttia lisää ja tuon muuntajan jälkeen on diodisillan jälkeen jänniteregulaattori L7812CV, jolle maksimi tulojännite on 35VDC.
Testasin tätä lähikaupasta haetulla 24V muuntajalla ja hyvin lähti laturi toimimaan. Tosin tuolle jänniteregulaattori lle tuleva jännite oli 33VDC, mikä on liian lähellä tuota jänniteregulaattori n maksimi sisääntulojännitett ä. Tämän 24V muuntajan lepojännite speksien mukaan on 37.2V, joten tuo jänniteregulaattori n maksimi 35V jännite voi ylittyä tuolla 24V muuntajalla. Tuossa 18V muuntajassa näyttäisi lepojännite olevan 30.9VDC, joten sen puolesta tuo ei rikkoisi tuota jänniteregulaattori a ja tuo jänniteregulaattori lle kelpaa jännite 14.5V ylöspäin. Veikkaus on, että tuolla 18V muuntajalla jänniteregulaattori lle tuleva jännite on aika lähellä tuota 20V ellei jota enemmän, kerran tuo 24V muuntajallakin oli lähtöjännite oli tuo 33V. Ihan hölmö ajatus tuli vaan mieleen, että kun tuossa 18V muuntajassa on datalehdelle toleranssi +-10%, niin +10% nimellisjännitteese en olisikin juurikin 19.8V, mikä oli alkuperäisessä tarrassa. Et näinköhän Nordelettronica valmistaa itse tuota muunninta vaan on tilannut noita 18V muuntajia ja laittanut tuon tarran päälle, kun mitattaessa näyttää varmaan tuota 19.9V piirilevyllä. Tämäpä selviää, kun saan tuon 18V muuntajan ja pääsen testaamaan. Tämmöisiä ajatuksia tähän tällä kertaa. 18 voltin muuntajia olen itse käyttänyt. Varmasti riittää jännite 12 voltin stabilointiin.
Noin hihasta ravistaen 12VAC -muuntajakin saattaisi
riittää kunhan on hieman tarkisteltu kuormitustilannetta . Nimittäin noilla pienmuuntajilla kuormitusalenemat on aivan valtavia. Eli siis tuo 24VAC -muuntajalla tehty kokeilu antaisi viitteita kuormituksesta kunhan sen speksit on saatavilla. Tai parhaiten mittaamalla jos on sopivaa laitetta käytössä. Kuorma lienee tasainen mutta kai sitäkin pitää hieman kokeilla (esim. se että onko muuntajan kuormalla mahdollisesti oleellista riippuvuutta koko virtalähteen kuormasta?) Ainakin Vaasan Elektroniikkakeskuk sella on noita saatavana myös 15VAC:na. @K.E.V : "Kyllä se vaatii sen 19.9v muuntajan" - Mitenhän tämä pitäisi ymmärtää? Siis jokin muuntaja pitää olla mutta noi desimaalithan on aivan pelkkää kaliumkarbonaattia muuntajilla joitten kuormitusalenemat on kymmeniä prosentteja. Senpä takia ehdotin alkuperäisjännittei stä, kun ei havaintoa kuorman määrästä. Ettei notkahda liian alas. Mutta viisaammat tietää paremmin, eipä pikaisella haulla löytynyt sellaista ainakaan tuossa kotelossa.
Sivuja: [1] Siirry ylös
|