rekisteriseloste

Kirjoittaja Aihe: Matkaajan yläikkuna  (Luettu 577 kertaa)

 • Vieras
 • Matkaajan yläikkuna
  « : 28.09.2022 kello on 12:51 »
  Matkaaja/fiat vm91 auton ohjaamon yläpuolella oleva ikkuna vuotaa vaikka se on ollut irti ja butyylimassalla tiivistetty, sekä sen yläpuolella oleva lista. Silti vuotaa "lasin" ja kehyksen välistä pari minuuttia sateen alkamisen jälkeen. Olisiko neuvoa antaa? Kiitos etukäteen.

  *****
  • Matkailija
  • Viimeksi paikalla:16.10.2022 kello on 23:29
  Vs: Matkaajan yläikkuna
  « Vastaus #1 : 2.10.2022 kello on 16:30 »
  Neuvosta tiedä, mutta vertaistukea kuitenkin. Ilmeisesti kuuman kesän vaikutuksesta 1990-mallisen Matkaajan yläikkuna alkoi vuotaa. irrotin sen ja purin osiin. Vuolin kuvassa näkyvät silikonit mattoveitsellä ja pyyhin mällit jarrukliinerillä karmista ja  tiivisteistä. Irrotin myös ikkunan lyhyiden sivujen liitokset, joista karmi jakaantuu kahdeksi U-kappaleeksi. Ajattelin koota sen kokeeksi pelkillä tiivisteillä ilman mömmöjä, että purku olisi taas helpompaa. Laitoin kuitenkin lyhyiden sivujen liitoskohtaan Würthin tuulilasintiivistys liimaa ennen lasin liu'uttamista karmipuolikkaiden alumiinilistojen alle ja liitoksen tukikappaleiden ruuvien kiinnittämistä. Lasin alle tuleva O-tiiviste on vähän hankala saada kulmista pysymään kohdallaan, kun puolikkaita joutuu pitämään erillään lasin liu'uttamisenverran. Paikallaan ikkuna vuoti vain vähän karmin ja lasin välistä kastelukannukokeess a. Mutta kun sisäpuolelta tyrkin O-tiivisteen kulmat paremmin paikalleen puulastalla, vuoto loppui. Vanhoista viesteistä ymmärsin, että juurikin nuo poikittaiset saumat ovat ongelma ja sen vuoksi ikkunan pystysivujen kiinnitysklipsejä on kiristettävä varoen, ettei suora linja taivu. Pystysivuilla ei ole alumiinilistaa painamassa lasia tiivistettä vasten kuten pitkillä sivuilla on ja puristus kohdistuu styroksiin, joka antaa periksi.
  Vettä tuli yksittäisinä pisaroina myös karmin ja rungon välistä ylhäältä. Syynä oli yläpuolella olevan korilistan ruuvien vuotaminen punaisen muovinauhan alla koripellin alle ja sieltä parin sentin päässä olevaan ikkuna-aukkoon. Vuoto loppui, kun kiinnitin ruuvit liimamassan kanssa.
  Olen vielä pitänyt sisäpuolen listat irti tarkkailua varten, mutta ei kastelukannulla tehdyssä kokeessa eikä syksyn rauhallisissa sateissa pelkillä tiivisteillä koottu viritelmä ole vuotanut.