Tekniikkakeskustelut > Matkailuautot

Matkaajan yläikkuna

(1/2) > >>

Tommi Häkkinen:
Matkaaja/fiat vm91 auton ohjaamon yläpuolella oleva ikkuna vuotaa vaikka se on ollut irti ja butyylimassalla tiivistetty, sekä sen yläpuolella oleva lista. Silti vuotaa "lasin" ja kehyksen välistä pari minuuttia sateen alkamisen jälkeen. Olisiko neuvoa antaa? Kiitos etukäteen.

MM:
Neuvosta tiedä, mutta vertaistukea kuitenkin. Ilmeisesti kuuman kesän vaikutuksesta 1990-mallisen Matkaajan yläikkuna alkoi vuotaa. irrotin sen ja purin osiin. Vuolin kuvassa näkyvät silikonit mattoveitsellä ja pyyhin mällit jarrukliinerillä karmista ja  tiivisteistä. Irrotin myös ikkunan lyhyiden sivujen liitokset, joista karmi jakaantuu kahdeksi U-kappaleeksi. Ajattelin koota sen kokeeksi pelkillä tiivisteillä ilman mömmöjä, että purku olisi taas helpompaa. Laitoin kuitenkin lyhyiden sivujen liitoskohtaan Würthin tuulilasintiivistys liimaa ennen lasin liu'uttamista karmipuolikkaiden alumiinilistojen alle ja liitoksen tukikappaleiden ruuvien kiinnittämistä. Lasin alle tuleva O-tiiviste on vähän hankala saada kulmista pysymään kohdallaan, kun puolikkaita joutuu pitämään erillään lasin liu'uttamisenverran. Paikallaan ikkuna vuoti vain vähän karmin ja lasin välistä kastelukannukokeess a. Mutta kun sisäpuolelta tyrkin O-tiivisteen kulmat paremmin paikalleen puulastalla, vuoto loppui. Vanhoista viesteistä ymmärsin, että juurikin nuo poikittaiset saumat ovat ongelma ja sen vuoksi ikkunan pystysivujen kiinnitysklipsejä on kiristettävä varoen, ettei suora linja taivu. Pystysivuilla ei ole alumiinilistaa painamassa lasia tiivistettä vasten kuten pitkillä sivuilla on ja puristus kohdistuu styroksiin, joka antaa periksi.
Vettä tuli yksittäisinä pisaroina myös karmin ja rungon välistä ylhäältä. Syynä oli yläpuolella olevan korilistan ruuvien vuotaminen punaisen muovinauhan alla koripellin alle ja sieltä parin sentin päässä olevaan ikkuna-aukkoon. Vuoto loppui, kun kiinnitin ruuvit liimamassan kanssa.
Olen vielä pitänyt sisäpuolen listat irti tarkkailua varten, mutta ei kastelukannulla tehdyssä kokeessa eikä syksyn rauhallisissa sateissa pelkillä tiivisteillä koottu viritelmä ole vuotanut.

Transit Matkaaja:
Tämä on hyvä kuvaus hommasta, johon itsekin keväällä alan. Yläikkuna vuoti kesän sateilla hieman. Omassa Matkaajassa ikkunaan on laitettu vielä lisäpleksi uloimmaksi ja butyylimassaa on tiivisteiden päällä paljon. Tein lisätiivistyksen helpoimman kautta, ja teippasin tiivisteiden päälle gorillateippiä. Murtuneeseen uloimpaan pleksiin kirkasta höyrynsulkuteippiä. Sillä on tähän asti pitänyt, mutta teipin reunat jo vähän irvistelee.

Taitaa olla heikko kohta näissä tuo ikkuna. Mutta taitaa olla ihan yhtä työläs peittää tiiviisti koko ikkuna aukko jollain levyllä, kuin koittaa vain tiivistää ikkunaa...?!

MM:
Ikkunatyyppi lienee tarkoitettu pystyasennukseen, mutta vinosta asennuksesta alkovin patterin päällä johtuu myös se ongelma, että lumisateella ikkunalla sulava lumi valuu vetenä alkovin "nenästä" jäädyttäen konepellin ja oven raot. Tämän estämiseksi olen itsekin harkinnut lisäpleksiä ilmavälin kanssa joko ikkunan sisä- tai ulkopuolelle. Laitoin kerran routaeristemattoa sisäpuolelle verhojousien alle. Se toimi hyvin, mutta kevätauringossa matto suli verhoon kiinni. Ilmeisesti jonkunlainen polttolasi-ilmiö siinä tuli. Jos etulasi menisi rikki, peittäisin aukon alumiinilevyllä ja 30mm foamilla. Sisäpuolelle ohutvaneri tai kovalevy.

tsahkali:

--- Lainaus käyttäjältä: MM -  7.12.2022     kello on 12:14 --- Jos etulasi menisi rikki, peittäisin aukon alumiinilevyllä ja 30mm foamilla. Sisäpuolelle ohutvaneri tai kovalevy.

--- Lainaus päättyy ---

Näin sivustakatsojan mielestä koko ikkuna on täysin tarpeeton.
Tiiveysongelmia, lämpöongelmia...
Parasta olisi laittaa umpeen.

Navigaatio

[0] Viestien etusivu

[#] Seuraava sivu

Vastaa

Siirry pois tekstitilasta
Mobile View