Tekniikkakeskustelut > Sähkölaitteet

Autoon etätöihin

(1/3) > >>

krtek:
Nyt kun etätöiden tekeminen on tätä päivää ollut jo hetken aikaa, itsellä liki 10 v niin mietin konttorin siirtoa välillä asuntoautoon. Ainoa haaste mikä tulee on virran saaminen tarvittaville laitteille ilman 220 töpseliä valtakunnan verkkoon. Mukaan lähtisi kannettava tietokone + ulkoinen näyttö. Kannettava haluaa sisäänsä 20 V ja näyttö 14 V. Kannettavaan löytyy 12 V:lla toimiva laturi suoraan kaupan hyllystä. Näytölle voisi antaa virtaa jännitteenmuuntimel la joka ottaa virtansa 12 V akusta. Tietenkin toinen vaihtoehto on invertteri jonka perään molemmat laitteet saisi.

Tässä ihmettelen kumpi on olisi energiatehokkaampi ratkaisu, invertteri vai matkalaturi ja jännitteenmuunnin?

Tiedän että moni ajattelee, invertteri totta kai, se on tätä päivää ja siinä voi käyttää laitetta kuin laitetta joka tarvitsee normaalia töpselisähköä. Tämä on yksi näkökulma jota mietin mutta mietin asiaa myös akun keston kannalta, seuraavaksi pitäisi alkaa hankkimaan katolle aurinkopaneelit tai ostaa "kannettava aurinkopaneeli" mikäli niillä jotain tekee.

lahelju:
12 voltin laturi on tehokkaampi, kun ei tarvitse muuttaa sähköä kahteen kertaan sopivaksi, kuten invertterillä täytyy.

Mautoilija:
Komppaan edellistä kommentoijaa.  Näyttö taitanee vaatia invertteriä. Paneeli on välttämätön jos et halua olla roikkaan sidottu. 

tsahkali:

--- Lainaus käyttäjältä: krtek - 19.08.2022     kello on 10:46 --- mietin asiaa myös akun keston kannalta,

--- Lainaus päättyy ---

Riippuu siitä, paljonko sitä akkutehoa on!
Se ainoa, alkuperäinen, ei kyllä riitä, vaikka muuntaisit sähköä miten tahansa.

mattikoo:

--- Lainaus käyttäjältä: krtek - 19.08.2022     kello on 10:46 ---Tässä ihmettelen kumpi on olisi energiatehokkaampi ratkaisu, invertteri vai matkalaturi ja jännitteenmuunnin?
--- Lainaus päättyy ---

edit: typot korjattu.

Kunnollisten invertterien hyötysuhde on >90%, joten sen hukkaama energia ei ole merkityksellistä kokonaisuudessa.
Toimiminen yksillä latureilla helpottaa elämää ja hankintakustannuksi a. 12v latureiden hankintahinnan voi sijoittaa parempaan invertteriin.

Olen tehnyt satunnaisesti 2-3 viikon etätyömatkoja pelkän invertterin varassa, en kaipaa muuta.
Tavallinen 100Ah lyijyakku on riittänyt mainiosti päivän työskentelyyn, kun laittaa läppärin ja kännyn lataukseen vasta sitä tarvittaessa. Siis jos ajaa joka päivä, että akku latautuu tai on paneelit katolla.

Erona tässä on sun setuppiin tuo näyttö, joka vaatii jatkuvasti sähköä. Ilman sitä pärjäisi helposti, näytön kanssa tulee helposti akkuvirran riittävyys haasteeksi. Invertteriksi kannattaa hankkia laadukas siniaaltoinvertteri, niin kaikki laitteet toimii ongelmitta. Itse olen käyttänyt tällaista: https://www.marinea.fi/victron-phoenix-invertteri-12v-500w Toki on muitakin vaihtoehtoja koon ja merkin suhteen.

Navigaatio

[0] Viestien etusivu

[#] Seuraava sivu

Vastaa

Siirry pois tekstitilasta
Mobile View