rekisteriseloste

Kirjoittaja Aihe: Primus 2470 käynnistysongelmat kostealla kelillä, kipinäsytytys  (Luettu 6727 kertaa)

*****
  • Karavaanari
  • Aiheen aloittaja
  • Viimeksi paikalla:tänään kello 07:57
Vaunu Solifer 550DL -89, pannu Primus 2470. Mjo:lta syksyllä 2020 ostettu kipinäsytytys pannussa (kiitokset vielä!).

Kipinäsytytys ja pannu muutenkin toimii pääsääntöisesti hyvin, kostealla kelillä kuitenkin pientä käynnistymisongelma a, itsellä ei meinaa asiantuntemus riittää tarkempaan analysointiin...

Ongelma:
Kostealla kelillä, esim. reilulla vesisateella tai kovan aamukasteen aikaan, pannu ei lähde päälle, menee häiriölle varoajan jälkeen. Jos siis pannua ei ole käytetty muutamaan tuntiin tms. Kipinä ei naksuta. Lähtee päälle kipinällä kelin kuivuttua tai jos pannua lämmittää/kuivattaa laittamalla sähkökäytölle joksikin aikaa.

Kaasuventtiili vetää, eli hehkutulppa lienee kunnossa? Hehku myös puhtaan näköinen.

Kostealla kelillä pannun kai pitäisi lähteä päälle "viimeistään" hehkulla? Niin ei kuitenkaan käy, eikä kipinääkään tule. Mikähän tuohon voisi olla syynä? Muutoin pannu tosiaan toimii moitteettomasti. Tänä kesänä ongelma tuli ensimmäisen kerran viime viikonlopun sateissa ja tänä aamuna kokeilin samaa ja sama ongelma tuli. Muistaakseni keväällä ensimmäisellä kerralla käynnistäessä syttyi hehkulla.

Kuivalla kelillä mitattuna hehkulle tulee 2,7 V ja pyrostaatin keltaisesta johdosta mitattuna jännite 11,90 V. Akussa reilusti jännitettä, 13 V. Onkohan syynä jännitehäviöt? Toki yleismittari on halpa ja mittauskontaktit eivät ole välttämättä parhaita. Liittimiä on viimeksi putsailtu alkukesästä.

Pannua ei ole tämän ongelman ilmetessä ehditty vielä koittaa päälle kahdella tai kolmella polttimella, eikä ole mittailtu jännitteitä silloin, kun käynnistymisongelma a on. Auttaisiko kahden polttimon käyttö? Se auttoi silloin, kun kipinäsytytystä ei vielä ollut ja pannu oli muutenkin likainen eikä lähtenyt päälle.

Tuli mieleen, että voiko hehku olla huono ja se pitäisi uusia? Se kuitenkin kai toimii kun kaasua tulee. Viime kesänä hiukan tiivistettiin etulaatikon reunoja, kun huomattiin että sadevettä valui hiukan pannun päälle, nyt ei pitäisi olla sitä ongelmaa.

Osaatteko sanoa, mitä kannattaisi vielä mitata tai tehdä?

*****
  • Karavaanari
  • Viimeksi paikalla:eilen kello 23:47
Kipinän puute todella kosteissa olosuhteissa ei liene täysin ennen kuulumatonta.

Hehkulle pitäisi 2,7 V riittää, vaikka johonkin jännite putoaa matkalla.


Mittaa jännite vesitermarin liittimistä, niin näkee putoaako jännite siinä vai jo aiemmin.

Onko pannun yläosaa koskaan purettu ja putsattu?

Huono hehkulla syttyminen voi johtua vaikka ruostetta täynnä olevasta pannun poskikanavasta. Poskipellit vanhemmiten pehmenee sinne kanavan pohjalle.




Vaihdoin pannun kuvan kun aiempi oli väärä. mjo33400
« Viimeksi muokattu: 16.11.2022 kello on 11:41 »

*****
  • Karavaanari
  • Aiheen aloittaja
  • Viimeksi paikalla:tänään kello 07:57
Kiitos!

Vesitermarin liittimistä mitattuna jännite 11,4 V eli johonkin taitaa kadota ennen sitä...

Nyt aamulla (kuivahko keli) koitin käyntiin, ensimmäisen kerran saattoi jopa lähteä hehkulla, ainakin poksahti enemmän kuin kipinällä. Tai sitten vaan kipinällä syttymisessä meni normaalia noin kahta kipinää enemmän aikaa. Varma en ole. Toisella käynnistyksellä lähti kipinällä.

Vesitermostaatti vaihdettiin alkukesästä uuteen, hajosi oletettavasti siinä kun vesikierron hana unohtui kiinni ja lämmöt olivat päällä.

Pannun yläosaa ei ole ainakaan tässä kolmen vuoden aikana avattu, tuskin koskaan. Syksyllä 2020 pohja putsattiin ja maalattiin, yläosaa ravisteltiin ja puhdisteltiin paineilmalla yms. Nyt ei ole vielä puhalleltu tai yritetty puhdistaa. Voisi olla hyvä ainakin kokeilla paineilmalla hehkun reiästä tai jollain?

Saako muuten kipinäsytytyksen otettua jotenkin helposti pois käytöstä? Saisi kokeiltua hehkun toimintaa myös kuivalla kelillä.

*****
  • Karavaanari
  • Viimeksi paikalla:eilen kello 23:47
Kannattaa mitata jännite myös vaunun sisäpuolella olevasta liitoksesta vaunun ja pannun johtosarjan välillä. Omassa nuo on sokeripalalla liitetty etusohvan sisässä, osaa liitoksista piti korjata.

Vähän huonosti tulee ruoste pois sieltä yläosasta ravistelemalla ja paineilmalla, kun kanava on sokkeloinen ja ahdas. Lisäksi poistokanavassa on verkko edessä.
Omassa toimivassa pannussa oli poskikanavassa tuon verran moskaa.
https://karavaanari.org/index.php/topic,8180.90.html
Tietysti paineilmalla voi yrittää putsata sitä hehkun seutua, mutta moskaa voi lentää arinalle.
Melkein kannattaa pohja irroittaa puhdistuksen ajaksi, samalla näkee elektrodin sijainnin, elektrodin johdon reitin/kunnon (läpilyönti) ja voi tarkastaa liekkiraudan maadoituksen.

Hehkulla syttyy varmasti paremmin 2-3 polttimella.

Kipinäsytytyksen saa pois käytöstä ottamalla keltaisen + johdon irti boxista.

*****
  • Karavaanari
  • Aiheen aloittaja
  • Viimeksi paikalla:tänään kello 07:57
Kiitos neuvoista!

Täytyy mittailla ja ottaa harkintaan tuo pannun yläosankin puhdistaminen ja muutenkin tarkistus. Muistaakseni kahvikupillinen saatiin ruostetta sieltä aikanaan, mutta sitä on kyllä varmasti vielä siellä...

*****
  • Karavaanari
  • Aiheen aloittaja
  • Viimeksi paikalla:tänään kello 07:57
Nyt on pannu vähän purettuna ylhäältä ja alhaalta. Jonkin verran ruostetta on alaosan reunoihin tullut tässä parin vuoden aikana.

Miltä näyttää kipinäkärjen sijainti, voisivatko sytytysongelmat johtua siitä että se on esim. liian kaukana liekkiraudasta?

Yläosaa saatiin purettua jonkin verran, mutta sitten loppui uskallus. Ehkä yllättävän vähän tuli ruostetta poskipellin kanavasta, mutta tuossa toki jää nyt osa näkemättä. Kannattaako purkaa lisää vai ei? Tulee mieleen että seuraavaksi kai pitäisi purkaa myös vesitilaa  jolloin riski aiheuttaa vuoto tai lisäongelmia kasvaa... Vai saisiko yläosaa näin putsattua tarpeeksi?

Vai onko tuolla toistaiseksi avaamattomassa osassa  pieniä aukkoja, jotka tukkeutuvat ruosteesta/moskasta ja kun pannu on kostea eikä kipinää tule, niin kaasu ei "jaksa" sieltä mennä hehkulle asti vaan karkaa muista reijistä ulos? Paineilma tuolta kyllä tuli aika helposti läpi, ainakaan sen avulla ei juuri ruostetta tullut. Toki WD-40 oli käytössä purkaessa niin osa ruosteesta oli sen takia kosteaa eikä liikkunut vielä minnekään.
















*****
  • Karavaanari
  • Viimeksi paikalla:eilen kello 23:47
Pohjan ja vesivaipan välinen ruoste heikentää liekkiraudan maadoittumista. Maa kiertää sille vesitermarilta vesivaipan ja pohjan läpi.

Kuvan mukaan pohjan ja liekkiraudan liitos on hyvä. Kipinä kärjen väli ok.

Pohjan alapuolelta kannattaa tarkastaa varsinkin ykkös piipun kunto läheltä juotossaumaa ettei ole puhki. Kirkas taskulamppu arinaverkon läpi ja alta katsoo ettei näy valoa mistään. Mjo:n kuvassa näkyy hyvin nuo piipun yleisimmät ruostekohdat.
https://karavaanari.org/kuvat/1416844166.jpg

Katso samalla että piippujen ilmareiät suuttimen luona on puhtaat. Hämähäkit tekee niihin pesiä. :)

Melkein purkaisin yläosan loppuun, kun olet jo noin pitkällä. Silloin näkee loppujen osien kunnon. Poskipellin ja sen kiinnitysruuvien kautta maadoittuu hehku. Vesivaippa on juottamalla kasattu kokonaisuus. Ei sitä peltivaipat ja eristeet purkamalla saa vuotamaan. Sitten voi irto-osista liottaa ruosteet ämpärissä sitruunahappolla ja maalata ne alumiinimaalilla.

Onko siinä vesivaipan alaosan sivu reiässä ne verkot ja yhdessä se kiilleliuska "ikkuna" tallessa? Ne jos puuttuu niin sotkee kaasuseoksen.

*****
  • Karavaanari
  • Aiheen aloittaja
  • Viimeksi paikalla:tänään kello 07:57
Kiitoksia! Ehkä siis uskaltaa purkaa vielä lisää.

Ykköspiippu näyttää ehjältä, ei tule valoa läpi.

Piippujen ilmareiät ovat puhtaita, itse asiassa ykköspiipun yhteen reikään laitettiin edellisen remontin yhteydessä v. 2020 foliota tukkeeksi, kun ilman sitä palaminen ei ollut tasaista. Nyt foliota ei enää näkynyt. Joskus käynnistyksen jälkeen palaminen on ollut hiukan "heiluvaa" mutta on tasaantunut sitten. On heilunut sen verran että kipinä on saattanut hetki käynnistyksen jälkeen napsuttaa muutaman kerran kuin sytyttäen uudelleen pannua, eli liekki on varmaan ollut heikko. Tämä ei ole kuitenkaan haitannut, kunhan on vain kuullut pannusta. Mutta voisi ehkä johtua tuosta piipun ilmareiän aukiolosta.

Vesivaipan alareunassa verkot ja "ikkuna" ovat tallessa ja näyttävät ehjiltä.

*****
  • LämmitinGuru
  • Aluevalvoja
  • Kalustoon kuuluva
  • Viimeksi paikalla:eilen kello 22:20
Kun sen kipinän asensit niin puhdistitko suuttimet samalla? Kipinäkärjen kostuminen johtuu pannun huonosta huuhtelusta ( vedosta ), jota voi parantaa t-haaralla ja putkella kaasupullokotelon pohjan läpi.



*****
  • Karavaanari
  • Aiheen aloittaja
  • Viimeksi paikalla:tänään kello 07:57
Kun sen kipinän asensit niin puhdistitko suuttimet samalla? Kipinäkärjen kostuminen johtuu pannun huonosta huuhtelusta ( vedosta ), jota voi parantaa t-haaralla ja putkella kaasupullokotelon pohjan läpi.

(Kuva piiloitettu, klikkaa tätä niin näet kuvan.)

Muistaakseni puhdistin suuttimet, en vaan muista enää millä se piti tehdä mutta muistaakseni tein ohjeiden mukaan, olisikohan joku ohut lanka?

Vaunu on Solifer 550DL -89 eli siinä on tuo T-haara ja putki lattiasta kotelon sivulle jo.

*****
  • Karavaanari
  • Aiheen aloittaja
  • Viimeksi paikalla:tänään kello 07:57
Nyt on purettu, millä tuota kannattaisi putsata? Siihen jää noita koloja/kanavia vielä joihin ehkä pääsisi tällaisilla, vai onko parempia vinkkejä? https://www.biltema.fi/vapaa-aika/metsastys/aseen-huoltaminen/puhdistusharjat-2000036637

Sitten sitruunahappokylpyy n.

Miten muuten maali, onko tavallinen kuumankestomaali kelvollista vai pitääkö olla nimenomaan alumiinimaalia? Vaikuttaako jotenkin sähköjohtavuuteen, pohja on tavallisella kuumankestomaalilla maalattu...

*****
  • Karavaanari
  • Viimeksi paikalla:eilen kello 23:47
Itse hiekkapuhalsin enimmät irtoruosteet ennen happoa, porakoneen teräsharja ajanee saman asian.
Lämmönvaihtimen putkia harjasin putkiharjalla, en muista ulkoa riittääkö tämän 20mm halkaisija.
https://www.motonet.fi/fi/tuote/7002649/Wolfcraft-putkiterasharja-105-mm-karalla-20-x-55-x-200-mm

Sitruunahappo kannattaa sekoittaa kuumaan veteen noin 10% ja lämmittää ämpäriä vaikka vesihauteessa isommassa astiassa.
Huomattavasti nopeammin vaikuttaa lämpöisenä.

Alumiinimaalissa taitaa olla parempi korroosion ja lämmönkesto, kun sitä pannuissa suositaan.
Tämä oli ihan hyvää, mutta ei löydy enää kovin helposti.
https://www.automaalijatarvike.fi/tuotteet.html?id=63150/1090628

Ehkä suunnilleen samanlaista, mutta kalliimpaa.
https://m.motonet.fi/fi/tuote/7501456/CRC-Alu-Hitemp-Pro-Alumiinipinnoite-500-ml

*****
  • Karavaanari
  • Aiheen aloittaja
  • Viimeksi paikalla:tänään kello 07:57
Vähän päivitystä tähän aiheeseen. Käynnistysongelmat kostealla kelillä jatkuivat myös nyt elokuussa. Syttymiseen auttoi, jos piti sähköpatruunaa (2 kW) päällä ehkä 10-15min, sen jälkeen kipinää tuli ja pannu syttyi. Joitakin kertoja (harvemmin) kuulosti, että pannu yritti lähteä hehkulla, kuului pieni "poksahdus", mutta pannu ei silti syttynyt.

Vaihdoin sitten kokeeksi hehkutulpan, olin onneksi ostanut sellaisen aiemmin varalle. Se auttoi. Nyt syttyy kosteana useimmiten ensimmäisen kerran hehkulla, mutta sitten uudestaan käynnistäessä syttyy kipinällä. On ehkä jopa yllättänyt, kuinka usein syttyminen tapahtuu hehkulla, mutta ehkä nyt on ollut vain kosteita kelejä.

Vanha hehkutulppa oli siis ehjä, toki kuluneemman näköinen hehkulanka siinä oli uuteen verrattuna. En ole nyt vanhaa koittanut enää asentaa takaisin. Onkohan tällainen ihan normaalia, vai onko vaan jotain vikaa tuossa vanhassa hehkutulpassa, joka sitten vaikuttaa tällä lailla?

*****
  • Matkailija
  • Viimeksi paikalla:21.03.2024 kello on 10:32
Hyvää iltapäivää
Minulla on sama ongelma, mutta en ymmärrä miksi sytytystulppa kastuu?

*****
  • Karavaanari
  • Viimeksi paikalla:eilen kello 23:47
Hyvää iltapäivää
Minulla on sama ongelma, mutta en ymmärrä miksi sytytystulppa kastuu?
Onko se vettä vai glykolia?

Katso lampulla näkyisikö hehkutulpan reiästä mitään ylimääräistä.
Se on poskikanavan alaosassa, joten sinne kaikki mahdollinen ruostemoska kerääntyy.

Tässä näkyy osa omasta pannusta löytyneestä moskasta.
https://karavaanari.org/index.php?action=dlattach;topic=8180.0;attach=16826;image