rekisteriseloste

Kirjoittaja Aihe: EBL laturi pimeänä toistamiseen  (Luettu 480 kertaa)

*****
  • Päivämatkailija
  • Aiheen aloittaja
  • Viimeksi paikalla:11.08.2022 kello on 21:05
EBL laturi pimeänä toistamiseen
« : 16.07.2022 kello on 22:42 »
Adria Coral -10, Electroblock EBL 226 + OVP

EBL särkyi taas. Edellisen kerran särkyi noin 6 vuotta sitten, kun kiinnitin illoin hupiakun kengän takaisin invertterin lisäämisen jälkeen. Huoltoliike korjasi vaihtamalla uuteen EBL:ään. Nyt vaihdoin invertterin tehokkaampaan, ja kun kytkin kaapelinkengän takaisin, niin koko 12 V systeemi meni pimeäksi. 12 V nappi ei reagoi mitenkään. 230 V kytkeminen ei sytytä merkkivaloa. Pääsulake ehjä ja EBL saa 12 V mitattuna sisääntulosta. Mutta mitään ei lähde ulospäin.

Onko kokemuksia, että uuden invertterin akkuun kytkentä tuottaisi jännitepiikin, joka särkee EBL:n? Siellä invertterissä varmaan on isot konkat, jotka latautuu heti, koska kaapelin kytkentä aiheuttaa kipinöintiä. Sitä invertterin valmistajakin pitää normaalina. En pidä sattumana sitä, että tämä tapahtui jo toistamiseen minulle. Pitääkö invertterin konkat ladata ensin ja kytkeä vasta sitten yhteiseen akkuun? Onko kokemuksia, että sitten normaalin käytön aikana tehokas invertteri aiheuttaisi EBL:ää särkeviä jännitepiikkejä? Miten sen varmistaa, ettei sitten heti uusi EBL säry invertterin takia?

*****
  • Kalustoon kuuluva
  • Viimeksi paikalla:tänään kello 06:17
Vs: EBL laturi pimeänä toistamiseen
« Vastaus #1 : 17.07.2022 kello on 00:12 »
Oliskohan pitänyt EBL osata sammuttaa ennen kenkien irroitusta - olisko pelastanut?. En tiedä mikä ohjauspaneli Adriassa on, mutta esim omani ohjeessa on mainittu System Shutdown ja StartupE: niin, vastaavissa hommissa olen tehnyt (ja neuvonut muillekin) tehdä "jännitetyönä", jos ei tiedä kuinka EBL reagoi. Osassahan akunvaihdossa se pitää resetoida, että osaisi toimia oikein uuden akun kanssa.

Itse 2/3kW invertterin kytkennässä vaihdoin kengät myös jännitetyönä, ja toisekseen uudet kengät mallia. jossa invertterille on muovikuoren alla oma 300A lattasulake. Invertterin voi kytkeä ja irroittaa lennossa vaikka EBL ja tupasähköt olisi päällä.. räpsiihän se mutta ei EBL kiusaannu.
Uskoisin, että se on myrkkyä EBL:lle kun kenkää kytkee akkuun (ja kaikki johdot kengässa kiinni valmiiksi), se tempaisee ison virran konkkien virityksessä, niin EBL jos on jo kiinnitetty kenkään se osaksi virtapiiriä huonossa kytkentäkontaksissa ja konkkien viritys tapahtuu EBL:n läpi myös - varsinki jos 230V kytketty..

Tällä kenkämallilla invertterin voi kytkeä helposti akkuun ja irti sulakkeella. Nuo paksut kaapelit..

« Viimeksi muokattu: 17.07.2022 kello on 00:49 »

*****
  • Kaikkien Kaveri
  • Viimeksi paikalla:tänään kello 15:47
  • Escucha el Oi!
Vs: EBL laturi pimeänä toistamiseen
« Vastaus #2 : 17.07.2022 kello on 07:18 »
itsellä kans sekosi kun laitoin 12V pääsulakkeen takaisin enkä ollut huomannut sammuttaa ebl:ää ennen sitä, mutta onneksi lähti toimimaan kun käytin ebl pois päältä ja takaisin.

Enpä tiennyt että ebl:ssä on sellainen nappula, kun eihän sitä mitään ohjeita luettu, kun hommiin vain... :-[ sulake pois ja luulin että sillä on ok. Ei ollut.

Itsekin invertterin silloin asensin.

Omassa kyllä ebl99, en osaa kertoa miten tuo ebl226 irrotetaan akustosta oikeaoppisesti.