rekisteriseloste

Tiedote rekisteröitymisestä

Jos et ole saanut vahvistusviestiä rekisteröitymisestä si, tarkista roskapostikansiosi. Tämä erityisesti hotmail ja gmail sähköpostin käyttäjille.

Kirjoittaja Aihe: Lyijyakkuvertailu  (Luettu 265 kertaa)

*****
 • Karavaanari
 • Aiheen aloittaja
 • Viimeksi paikalla:tänään kello 09:00
 • Pitäähän miehellä leluja olla.
Lyijyakkuvertailu
« : 14.05.2022 kello on 08:10 »
Opinnäytetyönä tehty lyijyakkuvertailu: https://www.theseus.fi/bitstream/handle/10024/89704/Vesterinen_Matias.pdf
Kannattaa huomata, että testissä olevat akut ovat Vartaa lukuunottamatta käynnistysakkuja ja että akkuja on on testattu isoilla purkuvirroilla.

Tiivistelmä:
Työn tarkoituksena oli tutkia erimerkkisten ja -hintaisten lyijyakkujen eroja. Työssä oli viisi erilaista akkua, joita vertailtiin: edullinen, kalliimpi, EFB, AGM ja usean käyttötarkoituksen akku. Verrattavia kohteita olivat akun kapasiteetti, varakapasiteetti, virranantokyky sekä kylmänä että lämpimänä ja hinta. Tavoitteena oli selvittää, kuinka tarkasti valmistajien kertomat kapasiteettiarvot pitävät paikkansa, onko edullisemmalla ja kalliilla akulla suorituskykyeroja ja eroaako AGM- ja EFB- akut toisistaan.

Akuista mitattiin varakapasiteetti, kapasiteetti ja massa sekä tehtiin niille kuormitustestit. Kuormitustestit tehtiin jokaiselle akulle kahteen kertaan akun ollessa hallin sisälämmössä sekä pakkasessa. Kuormitustestin tuloksista laskettiin akkujen sisäiset resistanssit. Lisäksi akkujen massaa sekä hintaa verrattiin akkujen hintaan.

Opinnäytetyön tuloksista voidaan päätellä, ettei akun jälleenmyyntihinta aina korreloi sen suorituskykyyn ja varastointiaika vaikuttaa akun kapasiteettiin. AGM- ja EFB- akut pystyvät antamaan suurempaa virtaa kauemmin kuin perinteinen lyijyakku.

*****
 • Kaikkien Kaveri
 • Viimeksi paikalla:tänään kello 16:33
 • viihtyy puskissa
Vs: Lyijyakkuvertailu
« Vastaus #1 : 14.05.2022 kello on 08:34 »
Ihan hyvää tietoa. Tekniikan Maailma joskus ennenvanhaan teki kaikenlaisia testejä, joissa kunnolla mitattiinkin asioita. Käynnistysakuista mitattiin mm. virranluovutusta pakkasessa. Ei ole akkutestiä tainnut hetkeen olla? Tosin käynnistysakun vaihto itse taitaa kohta olla sekin historiaa, kun pitää testerillä koodata se sitten auton järjestelmään...

*****
 • Kalustoon kuuluva
 • Viimeksi paikalla:tänään kello 13:44
Vs: Lyijyakkuvertailu
« Vastaus #2 : 14.05.2022 kello on 10:12 »
Lukematta itse dokumenttia, mutta tiivistelmästä  tulee vain mieleen, että starttiakkuominaisu uksia haettiin. No, osassa kulkemista sellainenkin tarvitaan - hupiakuista kun vastaavaa kun olisi..

*****
 • Kaikkien Kaveri
 • Viimeksi paikalla:tänään kello 16:33
 • viihtyy puskissa
Vs: Lyijyakkuvertailu
« Vastaus #3 : 14.05.2022 kello on 11:32 »
Joo, teollisuusakuista löytyy valmistajan ilmoittamia käyriä, ehkä jonkun euronormin mukaan mitattuja, kai niistä suuntaa antavasti jotakin näkee, eipä mitään vertailutestiä ole osunut silmään. Menisi siinä ehkä hetki aikaa, jos kymmenenkin akkua suurinpiirtein normaalikulutusta vastaavasti lataisi ja purkaisi 500 kertaa. Siinäpä jollekin suomalaiselle alan lehdelle juttuvinkki :D

Silläpä teollisuuspuolelta olen akut ottanutkin, kun niissä nyt suurinpiirtein voi olettaa, että valmistajan ilmoittamat ovat edes sinne päin. Edellisen akuston pelastin tukiasemasta, kolme akkua olivat kunnossa, 90% löytyi uuden akun kapasiteetista 10 vuoden iässä, 17-vuotiaina ne piti jo laittaa kierrätykseen...

Tukiasema-akulle ilmoitettu tyypillinen käyttöikä voi olla esim. 12 vuotta parinkymmenen asteen lämpötilassa, edellytyksenä valmistajan ilmoittama latausjännite +- yhden prosentin tarkkuudella ja lämpötilakompensoit una tarvittaessa.

Se vanha 100Ah tukiasema-akku painoi 42kg...
« Viimeksi muokattu: 14.05.2022 kello on 11:53 »

 

Sivustoa katsottu kertaa

Ubuntu, täysiverinen käyttöjärjestelmä.

karavaanari.org powered by Debian Linux