Sivuja:
Toiminto
  • #1 kirjoittanut Josemjn 09 Dec 2021
  • Terve. Tarkoituksena olisi muuttaa retkeilyautoon, mutta konkreettista kokemusta retkeilyautoista tai ylipäätänsä matkailuautoista ei juurikaan ole. Yritin parhaani mukaan ottaa selvää kyselemällä ja kauppoja kiertelemällä että minkälainen retkeilyauto ympärivuotiseen asumiseen sopisi, lopputuloksena autoksi valikoitui Sunlight cliff 640 andventure edition, lämmityksenä toimii truman 6e kaasulämmitys, tämä on siis jo tilattu, eli auton ja sen lisävarusteiden valintaan ei juurikaan voi enään vaikuttaa, varusteita tuli kuitenkin ihan jo asumisen kannalta ruksittua kattavasti (lämmitettävä harmaavesisiliö, thermo-peite, ym). Tässä haluaisinkin kysyä että mitä asumisessa kannattaa ottaa huomioon, erityisesti talviasumisessa, vesijärjestelmän käyttö? Lisäeristys? Vessassa käyminen?  ja mitä lisävarusteita ja muutoksia autoon kannatta lisäksi ostaa/hommata/tehdä? Kaikki vinkit varmasti tulee tarpeeseen. Kiitos jo valmiiksi asiallisista vastauksista!
  • #2 kirjoittanut Hesus 10 Dec 2021
  • Lämmitettävä harmaavesisäiliö ottaa rajusti virtaa, eli ei voi käyttää puskaparkissa.

    Eli kovemmilla pakkasilla en viemäriin laskisi mitään.
  • #3 kirjoittanut elwari 10 Dec 2021
  • Vaunussa on nyt tällä erää puolitoista vuotta tullut asuttua. Automaattinen kaasupullon vaihtoventtiili on kyllä talviasumisessa aika ehdoton varuste, se ei kovin kallis ole jälkeenpäinkään laitattaa.

    Jaa, mutta retkiautossa taitaa ollakin pullokaappiin kulku sisäkautta, niin ei ulos asti tarvitse kömpiä pulloa vaihtamaan. Vaikka kyllä siinäkin varmaankin saa vaihtajan kanssa rauhallisemmat yöunet :) Tässä Solifer 480, vähän pienemmän kokoisessa vaunussa menee näillä keleillä 11kg pullo 3...5 vuorokautta.
  • #4 kirjoittanut Ossi66 10 Dec 2021
  • Kannattaa tarkastaa kylmät nurkat ja tarvittaessa lisäeristää. Tuttavien muutaman vuoden vanha Weinsberg retkeilyauto kuulemma jäätää käyttövesiputket talvella jostain kalusteiden takaa, niin pitävät vesijärjestelmän kuivana talvikäytössä.
  • #5 kirjoittanut Tieton 10 Dec 2021
  • Toimiiko harmaavesisäiliön lämmitys sähköllä vai Truman lämmittämällä ilmalla?
  • #6 kirjoittanut Turhan Höpöttäjä 10 Dec 2021
  • Vaunussa on nyt tällä erää puolitoista vuotta tullut asuttua. Automaattinen kaasupullon vaihtoventtiili on kyllä talviasumisessa aika ehdoton varuste, se ei kovin kallis ole jälkeenpäinkään laitattaa.

    Jaa, mutta retkiautossa taitaa ollakin pullokaappiin kulku sisäkautta, niin ei ulos asti tarvitse kömpiä pulloa vaihtamaan. Vaikka kyllä siinäkin varmaankin saa vaihtajan kanssa rauhallisemmat yöunet :) Tässä Solifer 480, vähän pienemmän kokoisessa vaunussa menee näillä keleillä 11kg pullo 3...5 vuorokautta.

    Taisi aloittaja kysyä "Retkeilyautossa asuminen".
  • #7 kirjoittanut 88k5 10 Dec 2021
  • Selittelyt sikseen, tutustukaa autoon  8)
    https://youtu.be/vEe_JKgGiOU
    Ralle pienenä miehenä ainakin mahtui hyvin  :D

    Vessan ja vesihanojen käyttöä tuskin tarvii talvella välttää, mutta harmaavesi säiliön lämmitys jäi epäselväksi - toimiiko vain tyhjennyshana auki  ::)

    Metalliovien yhteydessä on paljon noita kylmäsiltoja. Minkä verran kertyy kuuraa pakkasella, paljon riippu sisäilman kosteudesta. 1 hlöllä vähiten..
    Kylmä ja eristämätön ohjaamo kannattaa pakkaskaudella termovälipeitolla eristää muusta asuintilasta. Lisänä vielä ohjaamon ikkunoissa pitkä helmainen ulkopeitto energiatalouden kannalta, ja on lähteminenkin nopeampaa jos ikkunat valmiiksi kirkkaat. Toisaalta mitä enempi noita lähtömanöövereitä on, sitä hankalammalta jatkuva asuminen saattaa ruveta tuntumaan - ainakin päivittäisesti.
  • #8 kirjoittanut porakone 10 Dec 2021
  • Jos autossa on talvella vedet järjestelmässä niin täytyy muistaa käyttää auton omaa lämmitysjärjestelmä ä (siis sitä Trumaticia). Äkkiseltään voi tulla mieleen säästää kaasua ja käyttää verkkovirrassa ollessa jotain irtonaista lämpöpatteria mutta tällainen kaasun säästäminenn voi johtaa sitten ongelmiin. Kun Truman mielestä autossa on lämmin (niinkuin onkin, kun on lämpöpatterilla lämmitetty) niin se ei tee mitään, ja sitten onkin auton rakenteissa/'piilotiloissa' pakkasta ja vesisysteemit jäässä kun sen Trumaticin lämpökanavat on johdettu ja suunniteltu niin että autoa lämmittäessään myös noi systeemit pysyvät lämpiminä. Toki Trumaticissa voi olla myös sähkövastus (eli Truma voi lämmittää käyttäen pelkästään sähköä) mutta koska se on max 1800W niin ei se oikein riitä mihinkään.

    Ja niinkun tuolla jo harmaavesisäiliön lämmityksestä kirjoitettiinkin niin niitähän on kahta systeemiä. On joko verkkovirralla toimiva lämmitys (jota ei käytännössä voi käyttää akusta invertterillä) ja se toimii sitten vain piuhan päässä parkissa ollessa, ja sitten on niitä systeemejä joissa harmaavesisäiliö on tiukasti koteloitu ja eristetty ja Trumatici puhaltaa sinne sitten lämmintä. Tuo toimii missä vain kunhan asunto-osan lämmitys on päällä.

    Ja rohkeuspisteet siitä että "Tarkoituksena olisi muuttaa retkeilyautoon, mutta konkreettista kokemusta retkeilyautoista tai ylipäätänsä matkailuautoista ei juurikaan ole." ja ostit ilmeisesti ihan uuden auton tuota varten. Toivottavasti se VÄNLAIFFI on kaiken somehaipin ja maisemakuvien mukaista.
  • #9 kirjoittanut "Masi" 10 Dec 2021
  • Tätä blogia kannattaa selailla, pariskunta on asunut jo useamman vuoden peltikuorisessa matkailuautossa.

    http://vantasticblog.blogspot.com

    Myös you tubesta löytyy heidän tekemiä pätkiä.

    https://www.youtube.com/c/Vantasticvan

  • #10 kirjoittanut Turhan Höpöttäjä 10 Dec 2021
  • On matkailuautossa asumista kahta erilaistasta. Minulla oli pari vuotta sitten talvella sitä toista. Ainut murhe oli Alden suurin sähköteho 2kW. Kun oli ulkolämötila -30, se ei riittänyt. Laitoin yhden vastuksen (1kw) lisää, murhe loppui siihen. Hyvin meni koko ajan, kun värkkäsivät putkiremonttia varsinaiseen asuntoon. Matkailuauton tai vaunun pitää olla sen verran tolokku, että asuminen on kuin kotona.  :D
  • #11 kirjoittanut Hesus 10 Dec 2021


  • Ja niinkun tuolla jo harmaavesisäiliön lämmityksestä kirjoitettiinkin niin niitähän on kahta systeemiä. On joko verkkovirralla toimiva lämmitys (jota ei käytännössä voi käyttää akusta invertterillä) ja se toimii sitten vain piuhan päässä parkissa ollessa, ja sitten on niitä systeemejä joissa harmaavesisäiliö on tiukasti koteloitu ja eristetty ja Trumatici puhaltaa sinne sitten lämmintä. Tuo toimii missä vain kunhan asunto-osan lämmitys on päällä.


    Mulla on alde ja harmaavesisäiliössä on 12v vastukset.

    Ainakin näin kuvittelen, kun ei tartte maasähköä.
    Mutta jos on akkuvirralla ja painaa lämmityksen päälle, niin näyttää -30amp, eli ei voi pitää kuin johdon päässä tai kun auto käy.
  • #12 kirjoittanut Tieton 11 Dec 2021
  • Jos autossa on talvella vedet järjestelmässä niin täytyy muistaa käyttää auton omaa lämmitysjärjestelmä ä (siis sitä Trumaticia). Äkkiseltään voi tulla mieleen säästää kaasua ja käyttää verkkovirrassa ollessa jotain irtonaista lämpöpatteria mutta tällainen kaasun säästäminenn voi johtaa sitten ongelmiin. Kun Truman mielestä autossa on lämmin (niinkuin onkin, kun on lämpöpatterilla lämmitetty) niin se ei tee mitään, ja sitten onkin auton rakenteissa/'piilotiloissa' pakkasta ja vesisysteemit jäässä kun sen Trumaticin lämpökanavat on johdettu ja suunniteltu niin että autoa lämmittäessään myös noi systeemit pysyvät lämpiminä.
    Lämmitys onnistuu toki Trumalla ilman kaasuakin. Meillä käytössä Ecomat, joka suunnataan Truman ilmanottoon ja Trumaan pelkkä ilmankierto päälle. Ilma kiertää tasaisesti koko koppiin, lämmittää myös vesisäiliöt, niin pitkään kuin Ecomatin 2kW teho riittää.
  • #13 kirjoittanut 88k5 11 Dec 2021
  • ^
    Tuo ei taida onnistua kuin kaminoilla ja E-sarjan Trumilla. C eli Combit taida kyetä pelkkään ilman kierrätykseen..

    Lämminvesi tuotetaan sitten muualla, Truma Boiler tai Therme, tai jollain toisella merkillä - kunhan siellä ei pääse pakkanen puraisemaan, tai vaihtoehto on pitää ne kuivina talvella.
  • #14 kirjoittanut Erkki 11 Dec 2021
  • ^ Aloittajan retkeilyautossa on käytössä Truma E6. Joten näillä eväillä pitäisi onnistua.
  • #15 kirjoittanut 88k5 11 Dec 2021
  • ^ Aloittajan retkeilyautossa on käytössä Truma E6. Joten näillä eväillä pitäisi onnistua.
    Tarkoitat varmaan Truma Combi 6E? Eli siten nou-nou.. tai kertokaa ken tietää varmaksi.  Thumb Mutta eikö kaikissa 6E-malleissa ole jo itsessään 1.8kW vastukset, jolla lämmittää ilman Ecomatin puhallusta pikkupakkasissa. On kait usein imuilman otto suoraan pannun kyljissä ja pannu kovin piilossa, jotta Ecomatilla saisi tähdättyä helposti.

    E-sarja on E-1800, E-2400 (mulla veneessä), E-4000 (isoin?) ja pitääkö siihen laskea myös VarioHeat-mallitkin..
Sivuja:
Toiminto