Tekniikkakeskustelut > Sekalaiset

EA-taidot

(1/5) > >>

Karabiilisti:
Tuli tuossa tänään käyttöä EA taidoille, ei mennyt käydyt kurssit hukkaan....
Poika 16v jutusteli syödessään ruokapöydässä ja yht äkkiä korahti ja puhe lakkasi kokonaan ei saanut sanottua mitään...hengitys ei kulkenut...aavistin mitä tapahtui ja sanoin jos ruokaa henkitorvessa, nouse ylös...nousi...
Äkkiä selan taa ja heimlichin ote ja kiskaisu...ei tulosta...väänteleh ti...kädet nyrkkiin ja oikeen kunnon kiskaisu palleasta...lihanpa la lensi pyödälle. 
Selkeästi toimiva menetelmä. Thumb

Ei tuollaista koskaan usko itse tarvitsevansa käyttää...mutta näköjään erittäin tärkeä taito!
Susoittelen kertaamaan....

0yxxy0:
EA-taidot tosiaan hyvä taito ylläpitää josta kuitenkin toivoisi ettei tarvitsisi koskaan käyttää. Ja se olisi hyvätaito myös kanssa kulkijalle. Hyvä että säikähdyksellä selvisi.

Yrjö:
  Ehkä kolmesti olen käynyt EA.1. Silti kun lähestyn kolari ym. paikkaa. jotenkin "kädettömältä" tuntuu.
  Kyllä olisi 16 v. ollut ihan turha kuolta noin pieneen vaivaan.
  Yksi tuttu mies kuulemma kuoli pitsan palaan. Oli aikanaan ahkera yrittäjä, valmensi nuoria jääkiekkoilijoita, jossain vaiheessa sitten lipsui "viihteen puolelle".

HiTec:
Itsellä tuli nuo EA-taidot hierottua varsin tehokkaasti muistiin jo junnuna VPK-harrastuksen parissa enkä epäile hetkeäkään osaisinko toimia tapahtumapaikalla oikein vaiko enkö jos sellainen joskus eteen tulee, vielä ei onneksi ole tullut 8)

Karabiilisti:
Kouluikäisenä ollessa yksi rinnakkaisluokan samanikäinen koulukaveri kuoli tukehduttuaan pannukakun palaseen.

Kyllä tuollainen on kieltämättä pelottava tilanne kun tajuaa että poitsu on oikeasti tukehtumassa ja tietää että aikaa on hyvin vähän toimia ennenkuin menee taju ja sitten pelastus menee todennäköisesti mahdottomaksi maallikkokeinoin. Ja ambulanssin tuloon menisi ehkä 10-30min....

Eli kyllä noiden taitojen pitäis olla ns selkäytimessä...lää kärikirjan haku tai juutuubin avaus kestää liian kauan...
EA kursseilla on noita haavojen paikkausta ja paineluelvytystä treenattu, mutta tuota Heimlichia ei ole taidettu muistaakseni katsoa kuin kylmäharjoitteena/filmiltä. Ja harjoitteena ei ehkä kannatakaan nykäistä ns täysillä.
Kolaripaikalle jos tulee niin jossei paljoa muuta osaa tehdä niin olisi hyvä ainakin katsoa onko tajuttomia ja käännellä kylkiasentoon tai muutoin varmistaa hengitys.
Yllättävän suuri prosentti kolareissa kuolevista kuoleen tukehtumalla omaan kieleensä. Se kun tajuttomalla tuppaa valahtamaan henkitorven eteen kun uhri huonossa asennossa.

EA laukusta löytyy kyllä normikaman lisäksi iipposidettä, CAT kiristyside, hemostaattia kankaana, jauheena ja jauheruiskeena, ilmarintasidettä ja nenänieluputkea.... joten haavan hoitoon on tullut paremmin varauduttua.
Normi karavaanarille joka tekee esim puunkaatoja ja klapihommia voisi suositella tuota iipposidettä ja CAT sidettä. Ei maksa kovin paljoa ja säilyy "ikuisesti".

Navigaatio

[0] Viestien etusivu

[#] Seuraava sivu

Vastaa

Siirry pois tekstitilasta
Mobile View